Quantcast
Channel: Enciclopedia calatorului independent
Viewing all 784 articles
Browse latest View live

Amsterdam nu a coincis cu imaginatia mea - impresii personale

$
0
0
Cum te poate dezamagi un oras pe care nu l-ai vazut niciodata si nu astepti nimic de la el? Uite asa formandu-ti o parere inainte de a-l vedea. Nu stiu,daca doar eu sunt asa,dar inainte sa plec in vacanta, daca am timp, vizionez mintal fiecare obiectiv turistic, fiecare dupa masa, pot chiar sa vad cum cad razele soarelui peste cladiri, cum o  sa ma impiedic de biciclete, cum o sa zambesc timid si o sa ma inrosesc in fata fiecarei vitrine umane din cartierul Rosu. Am visat cu ochii deschisi si imi imaginam un Amsterdam altfel. Imi imaginam cladiri inalte cu fatade de turta dulce la baza carora sunt magazine glammor, imi imaginam un trafic intens pe malul canalelor, blonde si blonzi cu sacose de hartie in brate, biciclete cu lalele "la bord", terase ce impanzesc toate canalele, cupluri ce stau pe ziduri si privesc vaporase, un oras romantic la ceas de seara cand toate felinare se aprind si lumina se reflecta in apa.

amsterdam-oras
  • Vedeam canalele total altfel. Mai subtiri, mai scurte, mai unduitoare patrunzand in toate cotloanele orasului, mai ales ca citisem,ca sunt in numar mult mai mare decat in Venetia, mai exact 165 (cumuland 100 de km)
  •  Iar podurile in numar de  1281 fac din Amsterdam un oras cu o diversitate arhitecturala greu de egalat. Vedeam fiecare pod decorat altfel, cu ghivece pline cu flori, din fier forjat, mai joase, mai inalte, cu felinare, in stil roman, in stil modern, etc. Am crezut,ca daca urc pe un pod o sa am o panorama de 360 de grade in jurul orasului, macar in unele locuri. 
  • M-am vazut colindand orasul pe canale, urmarind tinerii ce se distreaza in barcile vecine, spionand viata celor ce traiesc pe canale in case plutitoare sau in mici vaporase.
  • Am crezut ca vestitul Cartier Rosu este un CARTIER in afara centrul, un loc turistic in care femeile arata ca scoase din cutie, niste super femei! 
  • Ma asteptam la un Amsterdam mult mai verde. Mai multi arbori .... credeam ca voi vedea lalele peste tot! 
Dar odata ajunsa in Amsterdam a trebuit sa retusez toate tablourile din mintea mea si sa fac cunostinta cu A'DAM (asa cum il numesc localnicii) un oras al extremelor, departe de orasul boem, romantic, fermecator din imaginatia mea.

Ne-am facut intrarea in capitala Olandei pe o ploaie torentiala si rece, oprindu-ne sub o prelata in fata garii si uitandu-ne cu gura cascata la olandezii ce treceau fara nici o problema prin fata noastra in pantaloni scurti si in tricou. Dardaiam de frig si injuram in gand pe cei de la meteo,care ne-au asigurat ca vom avea parte de un Amsterdam cu soare si (putin probabil) ceva nori. Sa nu ii credeti pe cei de la Meteo, inainte cu o zi anuntasera ploaie si fusese atat de cald si de frumos incat m-am bucurat ca am avut totusi curaj sa imi iau bilet pentru gradina Keukenhof chiar si cu riscul de a sta 5 ore in ploaie!

Acum pe scurt vizita la Amsterdam vroiam sa includa:
  • O plimbare cu barca pe canale (ceea ce aveam deja inclus in biletul cumparat online tren dus-intors + tur cu barca a fost 28 euro din Groningen).
  • Degustare de cascaval Gouda in magazinele specializate
  • Vizita la Muzeul Sexului si daca este timp Muzeul Van Gogh sau Anne Frank
  • Sa vedem Amsterdam de sus din Libraria Centrala
  • Sa cumpar suveniruri din Neegen Straatjes cele 9 alei pentru shopping
  • Sa intru in Prostitute Information Center (hello asta nu ai sa gasesti,doar la Amsterdam :) )
  • Sa fac o plimbare prin Cartierul Rosu la ceas de seara ca sa il vad chiar rosu!
  • Sa intru intr-un magazin cu diamante (atat de populare la Amsterdam)
  • Sa ma plimb prin Piata plutitoare de flori
  • Sa vad cea mai ingusta casa din oras
  • Sa mananc hering crud, cartofi prajiti si clatite!
  • Sa bem o bere la Hainken Experience/ Barul de gheata sau la Moara transformata in bar, singura ramasa intancta in Amsterdam
  • Sa imi fac o poza cu I'Amsterdam literele imense, pe care le-am regasit in multe ilustrate si care sunt un simbol al orasului pt turisti
  • In final daca ramane timp sa bem o cafea pe o terasa cu design hippy
Stiu ca programul e incarcat vazut asa,dar luate individual,doar Plimbarea cu barca/ muzeele si pauza de bere ar fi durat poate 4 ore,restul erau plimbari si scurte opriri/vizite iar noi aveam 8 ore in total pt oras.
 
Dar sa incepem. Dupa 10 minute ploaia s-a mai potolit si am intrat direct pe bulevardul mare  ce leaga gara de Dam Square, centrul istoric unde macaralele furau fatadele cladirilor iar aglomeratia era mai mare decat la Paris (in orele de varf) desi Amsterdam e un oras mititel, are doar 800 000 de locuitori. Dupa cativa pasi am dat nas in nas cu Muzeul sexului (despre care citisem,ca e in cartierul Rosu) si ma miram sa il vad aici.

>>>Citeste articolul despre muzeul Sexului si cartierul Rosu

Amsterdam din Vaporas. Cand am iesit din muzeu,ne-am dat seama, ca turul cu vaporasul il putem lua doar de pe canalul din fata Garii,asa ca ne-am intors si am pierdut ceva timp gasind canalul "docul bun, compania buna". Sunt o gramada de companii si de turisti,asa ca lucrurile nu se misca atat de repede,dar dupa jumatate de ora ne aflam in vaporasul nostru pornind sa descoperim orasul pentru inceput pe canale! Dupa cum v-am spus, privelistile si experienta in sine nu a coincis cu imaginatia mea. In primul rand fiindca absolut toate cladirile sunt la fel! Toate podurile sunt la fel,zici ca au fost trase la indigo. Acum imaginativa un peisaj si o plimbare prin acelasi cadru timp de o ora. Nu vreau sa exagerez dar asta sunt impresiile mele. Era frig si asta nu ajuta nici atmosfera, nu erau tineri la terase, nici nu am prea  vazut terase pe malul canalurilor ... nu am vazut barci in care lumea sa se distreze,doar din cele turistice, casele plutitoare zici ca nu erau locuite, nici urma de om sau de miscare (desi am citit ca ar fi 2500 pe toate canalele orasului deci se presupune un stil de viata in toata puterea cuvantului). Per total o atmosfera anosta, mai putin grandioasa decat turul facut pe Sena la Paris, mai putin fermecatoare decat turul facut in Venetia sau in Brugge si categoric departe de peisajele urbane superbe vazute de pe Dunare in Budapesta.

aliceee-amsterdam

amsterdam-pe-canale

restaurant-plutitor


amsterdam-olanda-canale

amsterdam-plimbare-vaporas

Pauza de cafea sa ne incalzim. Dupa curentul si vantul de pe vaporas am cautat cu disperare un local pentru o cafeluta fierbinte. Preturile le-am gasit normale 2 euro o cafea, 2.7 euro o ciocolata calda. Pana la urma si in Romania costa 5-10 ron o cafea la local deci nu as putea spune ca preturile sunt atat de exagerate.


cafenea-amsterdam

Am intrat pe Neegen Straatjes aleile cu magazine! Am aruncat o privire in toate vitrinele, am admirat frumoasele buticuri cu haine de designar,  si minunatele diamante, magazinele unicat cum ar fi cele doar cu prezervative sau doar cu periute de dinti. Merita sa faceti o oprire si la Evenaar, o libarie unicat doar cu carti de calatorie, apoi ne-am dus la nimereala pe strazi prin centru. A inceput sa ploua de mai multe ori asa ca am intrat in mai multe magazine. M-a socat numarul mare de magazine cu ciuperci magice (plante halucinogene), cofee shops (unde sa consumi iarba) si sex shops. Practic pe o strada erau cate 2-3 din fiecare.

centrul-istoric-amsterdam

ciuperci-magice-olanda

Partea buna e,ca tot la fel de multe sunt si magazinele traditionale cu cascaval in care poti face degustari nu gluma. In fiecare poti degusta cate 10-20 de sortimente,asa ca dupa 3 magazine ne-am saturat de cascaval. Asta a fost si singurul suvenir mai consistent adus din Olanda, vreo 5 feluri de cascaval. E absolut delicios si sunt atateeeaaa sortimente. Simple, cu pesto, cu chilli, afumat, cu mucegai .... fara nurmar! Dar sa nu credeti ca ne-am rezumat la cascaval ...

magazin-traditional-cascaval

gouda-cascaval

degustari-cascaval-amsterdam

Am mancat hering crud, cartofi prajiti si clatite! Heringul crud e traditional si se mananca cu ceapa verde! Stiti ca mie imi plac scarboseniile, mananc scoici, calamari, broaste, melci, sushi, nu am nici o problema cu carnea cruda dar heringul acesta nu a reusit sa ma cucereasca dar nici nu mi-a displacut. In schimb cartofii prajiti sunt absolut divini (3 euro/portie medie). Am ales cu sos de cascaval si a fost o alegere foarte inspirata. Mary si-a luat cu sos sambal (foarteee picant) si jumatate a trebuit sa-i arunce,asa ca recomand sa le spuneti sa va puna putin daca preferati sos picant.
Iar clatitele au fost ok, nimic special, doar pretul poate 4.5 euro :)

olanda-mancare

Cladirile cu fatada de turta dulce sunt inclinate In primul rand urmarind mai cu atentie fatadele nu sunt ca de turta dulce (precum cele din Brugge) in schimb sunt dreptunghiulare si foarte inalte cu foarteee multe geamuri, iar faptul ca sunt inclinate nu e un defect de constructie ci un mod de a usura transportul mobilierului in casa, fiindca acesta se face din exterior, prin lateral si asfel riscul de a se sparge geamurile e mult mai mic. Daca va uitati mai bine veti vedea si un carlig amplasat in partea de sus a fiecarei case :). Eeee tehnologie :))

case-Amsterdam

Am ajuns in piata plutitoare cu flori chiar la inchidere. Asa ca ne-am grabit sa facem o tura, sa luam niste magneti, tablouri, ne-am uitat si dupa bulbi. Piata in sine nu pluteste, chiar daca e pe apa, doar ca e singura piata din Europa construita pe apa si asta ii da un farmec anume.

piata-plutitoare-cu-flori-amsterdam

piata-flori-amsterdam

Ideea de a intra intr-un muzeu mi-a trecut cand am vazut ca pe fiecare strada erau 5 muzee, unele niste magazine mai mari la care se cerea intrare. Stiti ca iubesc muzeele dar la Amsterdam abordarea mi s-a parut gresita, parca iti erau bagate pe gat atatea muzee, peste 50 intr-un centru istoric relativ mic! Pana la urma si pretul mi s-a parut prea mare 15 euro si  la Anne Frank si la muzeul Van Gogh. Oricum cred ca daca voi reveni candva la Amsterdam o sa aleg sa vad de banii astia 3 muzee mici dar reprezentative pentru Olanda. Poate muzeul de diamant sau cel de flasnete (instrument muzical traditional care puteti sa il remarcati si pe strazile din Amsterdam in varianta moderna :).

flasneta-traditionala-amsterdam

Traseul turistic l-am terminat la Rijksmuseum acolo unde este scris mare I AMsterdam.  M-am pozat si am fost fericita! Pana la urma desi Amsterdam mi s-a parut un oras greu de navigat si de inteles de acasa o data ajunsa in oras a fost simplu. E un bulevard lung de la gara pana la Rijksmuseum (cam 3 km). L-am facut dus-intors, ne-am plimbat foarte mult si pe strazile laterale, si cu vaporasul asa ca eu cred ca am acoperit mare parte din centrul istoric.

muzeul-Rijksmuseum

parc-amsterdam

i-amsterdam
In final mi-au mai ramas pe data viitoare libraria (pe care am vazut-o din vaporas, e in partea stanga cum iesiti din gara, aveti de mers vreo 10 min, nu ne-am oprit la o bere,dar asta doar fiindca am inghetat de frig si a plouat tare,asa ca numai de bere nu am mai avut chef, iar in cartierul Rosu chiar daca am ajuns pe inserat si deci l-am vazut Rosu nu am mai avut timp sa caut Prostitute Information Center :). Daca ma intrebati daca veau sa revin in Amstedam zic ca da, dar vara .... poate atunci e mai apoape de imaginatia mea :)

 Thanks for visiting,
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesatiCuprinsul blogului (click)!

Am primit o vacanta cadou - discutii turistice

$
0
0
Daca e sa ma iau dupa karma inseamna ca toate lucrurile bune ce le fac se intorc la mine dar in accelasi timp simt uneori ca nu fac suficient bine pentru cat de multe primesc de la viata si de la oamenii din jurul meu. Am visat din totdeauna sa primesc o vacanta cadou si acum cateva zile tot glumind cu sotul meu m-a anuntat ca am pe mail cadoul pentru 6 ani de casnicie.
In retrospectiva, primul an de casnicie l-am sarbatorit acasa, al doilea an l-am petrecut la Cluj, al treilea am  legat data noastra de 1 Mai si am mers la Budapesta, al patrulea an  dupa o luna in care ma mutasem la Londra am fost surprinsa din partea lui cu un bilet de avion spre casa, sa petrecem o saptamana impreuna. Anul trecut am sarbatorit in stil mare 5 ani de casnicie la Hotel Plaza Executive 5* din Targu Mures intr-un weekend la SPA in care am facut o scurta vizita  Sighisoarei si cetatii din Alba Iulia.

>>>Citeste Weekend romantic la SPA - 5 ani de casnicie

vacanta-cadou

Iar anul acesta am primit ceva si mai si!

O vacanta cu stil impreuna cu K. si S. 4 zile in strainatate! Mi-a fost greu sa inteleg de ce din nou intr-un oras in care am mai fost cand  sunt atat de multe orase si tari din Europa pe care visez sa le vad. Se pare ca asa imi e destinul sa revin mereu in locurile pe care le vad! Ceea ce nu e neaparat un lucru rau fiindca iubesc mancarea locala, mi-au mai ramas destule locuri de vizitat, iar atmosfera vibranta, energica a locului o sa imi prinda bine sa intru cu dreptul in sezonul de vara! In plus cand primesti o vacanta cadou zici Mersi si te Bucuri! :)

Asadar ma bucur la maxim de o noua vizita in:

*Roma fiindca ne-au mai ramas destule locuri de vazut, gelato si spaghetti sunt exceptionale ...

*Lisabona fiindca stie cat de mult o iubesc si vrea sa vada si el ce e atat de special la orasul acesta

*Londra fiindca am vizitat-o deja in detaliu si acum pot sa-i fiu un ghid bun :)

*Barcelona fiindca sangria, marea, soarele, flamenco si operele lui Gaudi pot fi ingredientul unei vacante romantice perfecte :)

*Venetia fiindca am petrecut aici o vacanta de vis impreuna si am putea sa o repetam, sa mergem la sigur!

Acum va intreb pe voi:Adela, Maria, Oana, Larisa, Georgiana, Mihaela, Nice, Andra :), Corina, Alexandra, Loredana, Hapi, Kadia, Myself, Teo Ara

 Care e urmatoarea mea destinatie din anul acesta????

Fiecare comentator primeste un link in urmatorul articol cu Discutii Turistice

Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)

Recomandari pentru Amsterdam

$
0
0
Urmeaza sa pleci in vacanta in Amsterdam? Foarte bine! Citeste acest articol cu recomandari si calatoreste in siguranta. Amsterdam este un oras deosebit care merita o vizita cel putin o data in viata. E frumos, interesant si diferit! Probabil diferit i se potriveste cel mai bine! Pentru Amsterdam merita sa va documentati putin inainte ca sa nu ramaneti  socati dar si ca sa stiti cum sa evitati unele probleme. Multi merg in Amsterdam crezand ca au platit un bilet pentru liberatatea absoluta. Adevarul e ca ce ar fi Amsterdam fara ciuperci, sex, droguri si gay? 

recomandari-Amsterdam

In primul rand trebuie sa stiti ca Amsterdam e probabil singurul oras din lume unde toate cele 4 caracteristici specificate mai sus sunt vazute intr-un mod pozitiv! Amsterdam a reusit sa faca din prostitutie turism, sa vanda droguri la liber, sa accepte si sa protejeze comunitatile de gay si promoveaza ciupercile halucinogene ca si cum ar fi simple ierburi medicinale cu efecte magice, pentru o noapte de neuitat. Iar Amsterdam se bazeaza pe asta. Pe miile de tineri ce vin aici sa experimenteze senzatii tari. Evident ca acolo unde sunt multi oameni cu vicii exista si multe victime! De aceea va recomand sa:

NU fotografiati femeile din vitrine! Da, Cartierul Rosu este un obiectiv turistic dar este interzis sa le filmati sau sa le fotografiati. Exista un centru de informare turistica al prostitutiei (suna ciudat pentru noi dar e de bun simt pentru ei) din care puteti cumpara vederi, harti si tururi ghidate cu explicatii si alte suveniruri cu subanteles).

NU stati la povesti cu oamenii ce va abordeaza pe strada. Sunt drogati, tineri ce vand tot felul de minuni si oameni ai strazii care o sa va ceara bani sub diferite metode, folosind diferite pretexte! Mai bine sa ii evitati de la inceput decat sa ii aveti pe cap mai apoi!

Respectati biciclistii. In inima orasului, de-a lungul canalelor, la intrarea in magazine, acestea sunt peste tot. Turistii au dezvoltat o ura fata de ele si se incapataneaza sa intre pe pistele lor, sa nu le acorde prioritate etc. Trebuie sa intelegeti ca bicicleta este pentru localnici o necesitate!

NU va lasati ademeniti de fast-food-urile care impanezesc orasul intr-un mod obsesiv (mai ales cartofii prajiti) si potolesc foamea pentru 2-3 euro daca nu doriti sa va intoarceti din vacanta cu cateva kg in plus!

NU fumati (tigari obisnuite) in baruri, discoteci, nici macar in coffe shops! Fumatul e interzis in locurile publice (lege ce se respecta) insa puteti sta la terase unde este permis (nu degeaba se sta la terasa si la 10 grade).

Aveti grija pe ce aruncati banii. In Amsterdam sunt peste 50 de muzee, orasul cu cele mai multe muzee in comparatie cu suprafata pe care o are! Practic la fiecare 5 pasi e un muzeu si niciunul nu e Gratuit! O sa ajungeti sa dati 30-50 de euro sa vedeti niste magazine ce pretind ca sunt muzee (vezi muzeul vodka, muzeul de diamant (al fiecarui magazin) muzeul lalelelor etc).

NU cumparati droguri de pe strada. Exista in fiecare colt un junky gata sa va vanda droguri la preturi de neegalat! Doar ca nu vad de ce ati risca sa fumati aspirina cu tutun cand in Amsterdam sunt o multime de "coffee shops" de unde poti cumpara  si consuma legal droguri, de la cannabis si marijuana tot ce poftiti. Consumul de droguri este deci tolarat doar ca se face intr-o maniera discreta, cumpararea drogurilor limitandu-se strict la consumul personal. In Coffe Shops primiti indicatii din partea specialistilor in functie de ce senzatii doriti sa experimentati si cat de puternice le doriti. Pretul e de la 3 euro pe un joint, deci rezonabil si le puteti fuma in coffe shop in timp ce tigarile normale sunt interzise!

NU cumparati droguri daca aveti mai putin de 18 ani. Nu numai ca este ilegal dar daca magazinele sunt prinse ca vand celor care au sub 18 ani s-ar putea sa fie inchise.De asemenea spuneti un mare NU tinerilor ce va pot ruga sa le cumparati droguri, daca mor vor ramane pe constiinta voastra!

NU cumpara droguri pentru a le duce acasa. Vei fi prins fie in Amsterdam, fie la frontiera din tara ta. Si nu se merita deloc sa faci cativa ani de puscarie cand poti merge in Amsterdam mai des! Atentie ciupercile, prajiturile si biscuitii cu marihuana sunt si ele interzise! In schimb uneltele de preparare si alte derivate gen (narghilea, bongo etc) le puteti cumpara!

NU consumati ciuperci cand sunteti singuri. Stiu ca arata tentant, le vedeti in vitrine pe fiecare strada. Aproape ati crede ca sunt inofensive si merita incercat. Insa nu va lasati dusi de nas, de aspectul lor de iarba cruda fiindca am auzit povesti inspaimantatoare cu tineri ce s-au aruncat de la geam (cunosc personal un caz), tineri ce s-au sinucis, tineri ce au cazut in canale, au fost jefuiti, etc! Dupa cum spuneam, unde nu mai exista control, sunt victime!

In final tineti minte ca libertatea vine cu unele responsabilitati, nu o distruge pe a ta si nici  cea a celor din jur. Unii turisiti sunt atat de nerabdatori incat vin direct de la gara cu bagajele la coffee shops. Ai grija insa. Hotii sunt la panda si te astepata la fiecare colt, nu cred ca mai trebuie sa precizez asta! Aveti grija de bani, de acte, de voi! E adevarat ca politie exista, eu am vazut numeroase patrule in mijlocul zilei, noaptea cred ca sunt mult mai multe dar e drept si ca Amsterdam e un conglomerat de stradute mici si intunecoase pe care se pot intampla multe.

 Thanks for visiting,
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesatiCuprinsul blogului (click)!

De ce sa folosesti National Express Cars la Londra

$
0
0
Din categoria pont-uri bune pentru o calatorie cu stil, va scriu azi despre National Express Cars, o companie englezeasca ce ofera servicii profesionale de transportcu taxiul spre si din toate aeroporturile londoneze si nu numai! Desi stiu, ca aceasta varianta e mai costisitoare si nu toata lumea o ia in calcul, e bine sa va notati numele companiei fiindca situatii de urgenta pot aparea oricand. (Eu de exemplu eram la Porto si fix in ziua in care ma intorceam acasa a fost greva pe mijloacele de transport in comun si nu aveam nici o posibilitate sa ajung in aeroport la 4 dimineata asa ca am folosit o companie de transport privat care a venit dupa mine in toiul noptii si pentru 8 euro m-a dus la aeroport in siguranta, rapid si fara stres). Deci uneori e bine sa stii ele!

Londra-transfer-aeroport


Beneficiile pe care le aveti folosind National Express Cars sunt:
  • GRATUIT! compania ofera servicii de monitorizare a zborului pentru a va face calatoria o experienta cat mai placuta. Astfel, se poate afla daca un zbor ajunge mai devreme sau daca este amanat, putand astfel trimite soferul exact la timp pentru ca dumneavoastra sa nu asteptati in aeroport.
  • GRATUIT! compania asteapta pana la 90 de minute in aeroport astfel incat voi sa aveti timp sa va colectati bagajul si sa traversati in timp util terminalul.
  • Compania este deschisa non-stop si puteti solicita curse sau informatii la orice ora, cineva fiind acolo pt d-voastra 24/7. 
  • CONTRA COST daca calatoriti impreuna cu copiii, nu mai trebuie sa va faceti griji in ceea ce priveste siguranta acestora deoarece compania  va ofera scaune pentru copii sau pentru bebelusi la cerere. In momentul rezervarii, trebuie doar sa cereti acest lucru si vor fi montate inainte de cursa.
  • Se lucreaza cu maxima discretie, telefoanele nu sunt inregistrate
 In ce conditii merita sa folositi National Express Cars:
  • Cel mai bun serviciu din punctul meu de vedere este cel de transport privat intre aeroporturi astfel incat daca aveti un zbor cu escala (de exemplu veniti din America si aterizati pe Heathrow si apoi ajungeti in Romania de pe Luton) nu mai trebuie sa mergeti pana in centru, sa va trambaliti cu bagajele, sa schimbati numeroase mijloace de transport, cand puteti sa folositi serviciile companiei pentru transport direct si fara batai de cap. 
  • Compania ofera transport de la/spre Aeroportul Heathrow,Gatwick, Stansted, Luton 
  • Transport privat de la aeroport la hotel! Merita daca mergeti la o intalnire de afaceri, simpozion, eveniment etc si timpul e pretios pentru voi! In plus soferii cunosc absolut toate strazile din Londra si vor gasi mereu cea mai scurta cale, cea mai putin aglomerata ruta pentru ca voi sa ajungeti la destinatie in cel mai scurt timp.
  • Transport privat de la hotel la aeroport! (bine de stiut mai ales daca aveti zboruri foarte matinale). Puteti suna sa vina dupa voi la hotel si cu cateva ore inainte de decolare.
  • Asigura transfer privat intre orasele din UK sau porturi Portsmouth, Harwich, Southampton, Dover

In functie de necesitatile voastre, numarul de calatori si bagaje puteti cere masina care vi se potriveste:




         Voi ati folosit vreodata companiile de transport privat?

 Thanks for visiting,
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesatiCuprinsul blogului (click)!


Film Por el Camino - de dragul drumului

$
0
0
 Saptamana 90
Film Por el camino (2010)

por-el-camino-film-calatorii

Weekendul acesta calatorim prin intermediul filmului intr-un alt colt de lume, de data asta in Uruguay. Stiti pentru mine exista filme comerciale si filme de festival. Cele comerciale sunt cele in care se baga multi bani in promovare, iar cele de festival sunt deseori aduse in fata publicului de regizori anonimi care uneori reusesc sa te suprinda. Personal prefer filmele de festival. Da! nu au accelasi buget si asta se vede insa vin cu o alta abordare, cu un subiect diferit. 

Asa e si filmul Por el Camino care face o prezentare Uruguayului prin intermediul unui argentinian si a unei belgiene ce se intalnesc intamplator in Uruguay si decid sa calatoreasca impreuna. Ea e un spirit liber ce doreste sa se intalneasca cu un tanar pe care l-a cunoscut in Costa Rica si sa-si urmeze visul de a dansa, iar el se afla in Uruguay pentru o mostenire. La inceput situatia e putin stanjenitoare fiindca nu se cunosc si nici nu simt o atractie fizica teribila, se comporta mai repede ca doi prieteni buni care doresc sa exploreze tara impreuna, sa viziteze, sa faca fotografii, sa cunoasca traditiile, obiceiurile, oamenii locului. Se imprietenesc cu localnicii ce ii intalnesc pe drum si incearca sa le descopere povestea, viziteaza ferme organice, neamuri bogate, comunitati de hippy, tineri dar si oameni ce au peste 100 de ani. Filmul dezvaluie intr-un mod foarte natual viata de zi cu zi in Uruguay dar si "pozitia" turistului care se bucura de piscine ascunse, dormitoare cu privelisti ca-n povesti, casutele tip vagon in care totul e creat la scara mica dar nu iti lipseste nimic, petrecerile bogatilor, festivalurile locale dar si serile de muzica, teatru si transa din comunitatile de hippy, marea si apusurile de vis, diminetile racorase de la munte etcc...

Mi-a placut filmul Por el Camino fiindca el insasi e o calatorie de la inceput pana la final. Mi-au placut peisajele magnifice pe care m-as duce categoric sa le vad daca as locui in America ...
E unul din cele mai naturale filme de calatorii pe care le-am vazut, aproape ca nu iti vine sa crezi ca e un film, zici ca te uiti la un documentar, actorii sunt exceptionali. Nimic nu-i fortat, nu-i retusat ca sa dea bine pe sticla! Sper ca v-am convins sa-l vedeti!


L-ati vazut? V-a placut?

Click aici pentru a vedea mai multe -> FILME CU CALATORII
 Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)

Un 1 Mai perfect - Amintiri din Vama Veche

$
0
0
Am crescut stiind ca de 1 Mai trebuie sa iesi din casa. Sa mergi in vacanta sau macar la un picnic undeva pe malul lacului, sa faci gratare, mici si sa bei bere. In liceu mergeam cu cortul, asa am fost pe Valea Ierii, in Cheile Turzii etc, locuri apropiate de noi in care mergeam in gasca mare si dadeam startul iesirilor asta fiind prima vacanta din an. Apoi am crescut si am ajuns la facultate si in primul an colegele de camin (actuale best friends) au propus sa mergem in Vama Veche. Stiam cu ce se mananca Vama Veche dar ce nu stiam era faptul ca acel 1 Mai va ramane unul memorabil pentru mine, the best ca sa spun asa!
Aceea pot sa zic ca a fost cea mai frumoasa vacanta de distractie pe care am trait-o vreodata! Vama Veche m-a cucerit din prima seara si a ramas un loc special in sufletul meu!

vama-veche-jurnal-blog

Au trecut de atunci 7 ani dar imi pot aminti perfect totul!
Oamenii, plaja, valurile, muzica, nisipul, apusul, rasaritul, corturile, razele soarelui, cainii, terasele, culorile, zambetele, laserele ce ma urmareau pe nisip si shaworma. As putea spune ca era o atmosfera boema cand imi amintesc felinarele de pe plaja, cuplurile de indragostiti imbratisati la apus, cuplurile nebune ce faceau show erotic in apa, acordurile de chitara ....
Era o atmosfera hippy&zen, un colt al libertatii redat in zeci de motive. O creasta de 20 de cm, un pierce in limba, in sfarc sau in buric, nudimul perfect acceptat, oameni drogati sau in transa, rockari pletosi, in Vama Veche se gasea loc pentru toata lumea. Si pentru sute de spectatori. Era armonie si pace, un refugiu departe de viata cotideana, de stres, de ganduri, de reguli. Asa am gasit eu Vama Veche, un colt unic in Romania, o lume hippy si vesela, fara nimic, un loc unde bunurile si banii nu au nici o valoare. Un loc relativ mic in care sa te initiezi pentru vacantele de o viata. In care sa inveti ca posesiunile materiale nu iti aduc fericirea! Vama Veche mi-a demonstrat ca-i destul sa ai un cort, un cearsaf, o sticla de bere, o chitara si o mana de prieteni! Da, puteti crede ca Vama era un loc pentru oameni "depravati" dar eu as corecta in "fascinanti". Oamenii acestia ciudati dadeau viata si suflet statiunii ...ei te invatau sa traiesti in armonie cu natura si acuma privind inapoi mi-e ciuda ca nu au reusit sa invete mai multa lume ca sa va puteti bucura si voi de ce m-am bucurat eu atunci!

hippy-vama-veche

la-mare-vama-veche

vama-veche-statiune-litoral

De strazile pietruite, terasele cu stuf si decor din filmele Western si Hippy, mii de culori, hamace si soare, motociclete, piele si plete, doze de bere, pita cu untura si ceapa, plaja plina cu scoici .... Vama Veche era locul in care puteai sa-ti petreci toata vacanta de vara si garantat nu aveai cum sa te plictisesti! Fiindca aveai o plaja de prieteni! Asta era marele farmec al Vamii, faptul ca nimeni nu avea nimic si toti aveau totul! Oamenii erau diferiti dar vorbeau aceasi limba si legai prietenii la fiecare pas. Dintr-un grup de 5 se facea usor unul de 10! Se impartea mancarea, bautura, distactia! Totul era la comun chiar daca fiecare platea separat! Poate ca ziua nu era nimic special aici, doar multe corturi, mai multe rulote si prea multi nudisti!

detalii-vama-veche

apus-vama-veche

iubiti-in-apa

bistro-restaurant
amintiri-vama-veche

vama-veche-plaja

Insa nopatea Vama Veche devenea nucleul distractie, un "club" intins pe o plaja imensa. Pe atunci era in voga la "Expirat". Aici se dadeau cele mai tari petreceri pe plaja! Aici am baut "cocktailuri" pana la rasarit! Aici am aplaudat fiecare raza de soare ce se ivea dupa valuri! E o traditie sa dansezi pe plaja, sa te invarti, sa canti, sa te lasi purtat de muzica toata noaptea si apoi alaturi de sute de participanti sa astepti rasaritul!

bar-cu-stuf-vama-veche


foc-noaptea-in-vama-veche


priveste-cerul-in-vama-veche

vama-veche-bar


rasarit-vama-veche


O vacanta in Vama Veche era ca un tratat pentru fericire!

Puteai sa citesti in carti sau sa ghicesti in stele, sa analizezi cerul, sa descoperi fiecare figuina din nori, fiecare calut, elefant sau pitic, sa auzi valurile din scoica, sa dansezi pe nisipul fierbinte, sa urli, sa razi, sa plangi si apoi sa o iei de la capat! Nu o sa uit niciodata zilele alea, noptile alea, diminetile alea petrecute in Vama Veche!

Voi ce amintiri aveti din Vama Veche?
 
Thanks for visiting,
 Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)

4 zile in Barcelona, ce sa vad?

$
0
0
Barcelona scrie intiparit pe biletul meu de avion. Multumesc tuturor celor care ati votat, iar cele care au ghicit sunt: Andra, OanaAdela, Nice, Maria.
Initial trebuie sa recunosc ca nu am fost atat de fericita fiindca am mai fost in vacanta la Barcelona 5 zile in 2011  si nu pot zice ca mi-a intrat la suflet dar pe de alta parte cand imi aduc aminte de briza marii, concanitul pescarusilor, paella cu fructe de mare, cartierul Gotic, oamenii relaxati umbland in sandale, spiritul acela liber, usor rebel, molipsitor al spaniolilor, fetele zambarete ce iti spus "Hola" cu accent catalan si razele soarelui ce ma vor rasfata in fiecare zi, ma bucur!

de-vazut-in-barcelona

Ma bucur si ca surpriza mi-a fost spusa din timp si am cateva zile sa  pot pregati mintal vacanta. De multe ori cred ca incep vacanta cu mult inainte sa o fac practic, in zilele cand ma documentez si pun cap la cap un plan de vizitare. Chiar daca nu mai fac planuri atat de elaborate ca inainte si prefer sa las necunoscutul sa intre in program tot simt acea stare de spirit pe care doar o vacanta mi-o poate da, bucuria de a calatori!
Ei bine momentan planul meu e in stadiu de formare, vreau sa il fac impreuna cu voi, a devenit un obicei aici pe blog si imi place fiindca astfel ma bucur si eu de avantajele unui blog, a unei comunitati de calatori gata sa-ti impartaseasca din experientele lor!
 

Asadar pana acum am vizitat: Sagrada Familia, Parc Guell, Casa Milla, Parc la Ciudadela, Piata la Boqeria, Cartierul Gotic + La Ribiera + El Reval, Piata Spania, Palau de la Musica Catalana, Arcul de Triumf si bulevardul, Muzeul satului "Poble espagnol", Portul, Muzeul de ciocolata, Muzeul trasurilor funerare, bulevardul Rambla, am fost la un spectacol de flamenco si intr-o excursie de o zi la Manastirea Montserrat!

Momentan nu e nimic batut in cuie dar mi-ar placea
  • Casa Battlo am zis ca o las pe data viitoare si cred ca data aceea a sosit! :)
  • Sa urc pe Tibidabo (data trecuta am ajuns dupa inchiderea funicularului si nu am mai apucat)
  • Sa particip la spectacolul magic oferit de fantana Montjuic
  • Sa ma plimb pe plaja. Imi e atata de dor de nisip, de mare, cred ca as sta o zi numai pe plaja dar totusi zic sa nu pierd timpul in modul acesta cand am Vama Veche la 500 de km de casa.
  • Mi-ar placea sa incerc o Sangria in barul El 4 Gats care l-am notat la un moment dat ca fiind unul din cele mai vechi baruri din Barcelona care il aveau pe Picasso si Gaudi ca client.
  • Dupa cum stiti iubesc excursiile in imprejurimi dar nu prea stiu ce pot vizita in apropiere de Barcelona( idei???). Momentan m-am gandit la Girona si satul romantic Besalu (daca reusesc sa le vad in acceasi zi) fiind una dupa alta la distanta de o ora. Ce e de vazut/facut in Girona?
  • Duminica dupa masa (de la 3pm) urmatoarele muzee sunt gratis: Muzeul de istorie al Barcelonei, Muzeul de arte decorative, Muzeul Picasso, Muzeul Maritim, Muzeul Frederic Mares, Muzeul Muzicii si Gradina Botanica. Ce sa aleg???

    Ce idei si locuri inedite de incercat la Barcelona imi recomandati?


    Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesatiCuprinsul blogului (click)!

    Cat costa o vacanta la Barcelona in 2014

    $
    0
    0
    Acum ca urmeaza sa plec in Barcelona si am preturile proaspat in minte m-am gandit sa fac un ghid al calatorului independent in Barcelona cu preturile si costurile la transport, hotel, mancare, obiective turistice in 2014.

    Transportul la Barcelona cu avionul
    In Barcelona puteti ajunge ieftin cu Wizz Air din Cluj, Timisoara, Bucuresti, Craiova si Targu Mures. Pretul incepe de la 70 euro din Tg Mures si trece de 100 de euro un zbor dus-intors de pe celelalte aeroporturi.

    barcelona-vacanta-ieftina


    Costuri transfer de la Aeroport spre Centru in Barcelona
    Aeroportul El Prat se afla la 12 km de oras – pentru a ajunge in centru cel mai ieftin este cu trenul. Este un coridor special in terminalul T2 care va duce "in gara". Biletul costa 3.15 euro.
    • Airbus circula la un interval de 7-15 minute, pretul unui bilet fiind de 4 euro.
    • Linia N17 merge spre centru odata la 20 de minute pe timp de noapte (toata noaptea/tarif normal) iar aeroportul este deschis, puteti sa alegeti sa dormiti in el daca aveti un zbor foarte devreme
    • Linia 46 duce pasagerii pana la Plaza de Espana din 30 in 30 de minute, pretul unui bilet fiind de 2 euro. 
    Hoteluri bune si ieftine la Barcelona 
    Barcelona e un oras modern si asta se simte si in arhitectura si designul hotelurilor. Se poarta hotelurile Boutiq si hostelurile pentru tinerii veniti cu gandul la distractie. Recomandarea mea ar fi sa evitati zona Rambla si sa faceti rezervare in alte parti ale centrului mai putin aglomerata si galagioasa pe timp de noapte.
    Pentru o vacanta cu prietenii sau daca aveti familie numeroasa merita sa stati la Hostel intr-o camera de 4-6-8 paturi, pretul va iesi modic pentru o persoana. Mai jos cele mai bune Hoteluri si Hosteluri din Barcelona la preturi mici! ps: pretul dat se poate modifica vara (dar nu e o regula).

    Mai jos cateva Hosteluri ieftine si bune din Barcelona:
    Mai jos cateva Hoteluri ieftine si bune din Barcelona:
    • O noapte in ->Eixampleyag Sagrada Familia(zona l'Eixample) = 155 ron/camera dubla/noapte
    • O noapte in ->Enzo B&B2* (zona Montjuic) = 185 ron/camera dubla/noapte
    • O noapte in -> Eurostars Mitre 3*(zona Gervasi)  = 265 ron/camera dubla/noapte
    • O noapte in -> Astoria3* (zona L'Eixample) = 350 ron/Camera dubla/noapte
    • O noapte in -> Zenit Borell 4* ( zona l'Eixample)= 350 ron/Camera dubla/noapte
    Mai jos cateva Hoteluri de Lux la preturi rezonabile:
      Costuri la Transport in Barcelona
      In 2014 un bilet de metro costa 2.15 euro insa va sfatuiesc sa luati un carnet cu 10 bilete (costa 10.30 euro) pentru zona 1, in care sunt concentrate majoritatea obiectivelor turistice. Fiecare bilet e valabil 60 min!

      Taxiurile sunt intalnite la tot pasul si au preturi rezonabile. Exista un tarif fix, de zi, care porneste de la 1,75 de euro si un tarif de noapte, incepand de la orele 20 si porneste de la 1,85 euro.

      Top 10 obiective turistice (contra cost) din Barcelona in 2014
      • Acvariul din Barcelona, 30 euro/adulti, 15 euro/copii, 15 euro/varstnici, adaposteste peste 11.000 de animale marine si 450 de specii din Marea Mediterana. 
      • Stadionul Camp Nou, 23 euro/ adulti si 17 euro pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 6-14 ani, cel mai celebru stadion din lume. 
      • Sagrada Familia, emblema Barcelonei 14.8 euro fara ghid/19.30 euro cu ghid, 12.80 euro pentru studenti si pensionari 
      • Parcul Monjuic, telecabina costa 10.80 euro telefericul pana sus! Castelul e gratis 
      • Casa Milla (La Pedrera) 16.5 euro sau 15 euro pentru studenti si pensionari, se afla in apropierea muzeului Picasso. 
      • Casa Battlo in stil Gaudi inconfundabil 22,5 euro/persoana, 18.50 euro studenti si pensionari, gratis copii pana la 7 ani 
      • Muzeul de Ceara, 15 euro adult/ 9 euro copii pana in 11 ani! turul dureaza in jur de o ora 
      • Palau de la Musica Catalana 18 euro adult/ 11 euro copii, studenti, pensionari
      • Gradina Botanica, 3,50 euro/adulti, gratis pentru copii, ocupa o suprafata de 14ha. 
      • Muzeul Ciocolatei, 5 euro, un muzeu mic dar cochet, iar biletul de intrare e o ciocolata

      Citeste toate articole despre Barcelona aici -->SPANIA
      Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesatiCuprinsul blogului (click)!


        Circuit in Romania ideal pentru straini

        $
        0
        0
        Stiti ca urmeaza sa plec in Barcelona cu sotul, K. si S. neamurile de la Paris. Ideea e ca dupa concediul din Barcelona ne vom intoarce impreuna in Romania, la Bucuresti si am o saptamana sa le arata frumusetile Romaniei. Stiu ca 7 zile sunt foarte putine pentru a putea prezenta o tara atat de bogata precum Romania, mai ales ca nici nu doresc un circuit foarte incarcat, dar as vrea sa includa obiectivele turistice de top pe care ar trebui sa le vada orice strain. Ce ziceti, ma ajutati cu niste recomandari si sfaturi?

        romania

        Pentru inceput vom ateriza in Bucuresti! Am facut rezervare la Athenee Palace Hilton (cumnatii sunt instariti si pretentiosi) un alt detaliu care trebuie luat in considerare ...
        Prima zi vom ajunge obositi asa ca nu va fi timp doar de o plimbare prin centrul Vechi la ceas de seara si cina la un restaurant bun (idei?)  iar a doua zi m-am gandit sa pornim prin tara. Bucurestiul e frumos dar ei locuiesc la Paris .... cred ca muntii si natura o sa-i incante mai tare.

        A doua zi vom lua  masina, dintre toate firmele deinchirieri autoBucurestiam ales IMA Rentals fiindca la ei am gasit un Chevrolet Aveo la un pret bun. Apoi va scriu idei, inca nu am nimic batut in cuie

        -Urmatoarea oprire as vrea sa fie pe Valea Prahovei. Ce statiune/restaurant/hotel bun recomandati? De vizitat vom merge la Castelul Peles si Pelisor, apoi prin munti, in drumetie usoara ca nu vom avea echipament, venim din Barcelona :)

        -A treia zi va fi Brasov. Centrul Vechi, Tampa, plimbari si neaparat o masa la un restaurant traditional, bun! Sper sa fie cu soare ca de fiecare daca cand am ajuns la Brasov a plouat. 

        -A patra zi Bran de dimineata apoi Transfagarasan cu oprire la Balea Lac iar seara o sa le fac un tur by night in Sibiu.

        -A cincea zi de dimineata vizitam Muzeul ASTRA, ne plimbam si luam pranzul in Sibiu apoi pornim spre Cluj cu oprire la Salina Turda.

        -A sasea zi poate tragem o fuga in Apuseni la Pestera Scarisoara si Pestera Ursilor sau la Felix la SPA (dupa cum vor dori). 

        Iar ultima zi ramane sa o petrecem impreuna vizitand Clujul.

        As vrea sa ii duc prin munti, SPA, restaurante si hoteluri bune. As vrea sa ii cazez macar la o pensiune in stil rustic, asa cum sunt pe la noi. Ce imi recomandati?

        Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesatiCuprinsul blogului (click)!


        Dupa 5 ani de calatorii am devenit un turist responsabil

        $
        0
        0
        Tu stii ce inseamna sa fii turist responsabil? am fost intrebata cu multi ani in urma la o discutie in jurul unei cafea. Am zis sincer ca Nu asa ca discutia s-a bazat pe principiile altor turisti cu o experienta mult mai vasta si mai "atentica" decat a mea. Nu intelegeam ce inseamna sa fii turist responsabil si credeam ca daca te consideri un om bun, cu principii e destul. Ma gandeam ca faptul ca "trec printr-o tara fara sa las urme e responsabil". Dar ce bine mi-a prins discutia de atunci ... Fiindca am inteles ca pentru a fi un turist responsabil inseamna  atat de multe si tine doar de tine sa faci ceva. Asa ca treptat, in ultimii 5 ani pot spune ca cel putin inteleg notiunea intr-un mod mult mai profund si ca incerc sa o aplic de cate ori pot!

        turism-responsabil

        Am inteles ca pentru a fi un turist responsabil trebuie sa respecti localnicii din tarile pe care le vezi (de exemplu biciclistii suparatori din Olanda) sa accepti convingerile si credinta lor (musulmanii, hindusii, budistii, eveii, mormonii etc si tot ce vine la pachet cu asta) si sa te comporti ca un musafir in tara lor fara sa-i judeci, sa razi de ei sau sa le faci rau ....

        Nu e ok sa te imbeti si sa te iei la harta cu localnicii, nu e ok sa urli fiindca 5 stele nu sunt cum ti le-ai imaginat tu, nu e ok sa crezi ca doar fiindca vii din Romania/UK sau US esti mai presus decat ei (chiar daca te afli in Vietnam, Irak sau la capatul lumii). Un turist responsabil trebuie sa militeze pentru pace si armonie nu sa creeze probleme, sa naste discutii contradictorii, sa fie rasist sau prea putin tolerant!Nici nu pretinde ca cineva sa iti faca statuie doar fiindca esti turist, multi au un sentiment de grandomanie in vacante si pretind ca personalul hotelurilor, a agentiilor de turism sau chelnerii din restaurante sa se inchine in fata lor ...

        Am invatat ca sa calatoresti este un privilegiu si nu un drept de accea trebuie sa fi umil si recunoscator pentru asta! Ei te lasa sa intri in tara lor, in lumea lor .... priveste, invata si bucura-te!

        Un turist responsabil este cel care calatoreste in armonie cu natura si mediul inconjorator, care nu distruge fauna si flora locala, care nu se implica in activitati care exploateaza copii, animalele sau adultii. Prin asta se intelege ca:
        • Nu e ok sa culegi scoicile de pe plaja
        • Nu e ok sa te plimbi cu camila/elefantul/magarul, sa innoti cu delfinii sau sa hranesti tigrii.
        • Nu e ok sa dai bani copiilor/adultilor care cersesc si nici celor care vand suveniruri pe strada.
        • Nu e ok sa mergi la prostituatele din Cartierul Rosu fiindca traficul de persoane e o problema reala la Amsterdam.
        • Nu e ok sa te intorci cu o floare de colt de la munte ( e o planta pe cale de disparitie).
        • Nu e ok sa lasi urma trecerii tale pe la obiectivele turistice (nume gravate, guma de mestecat lipita cine stie pe unde, gunoaie aruncate etc) ....
        • Nu e ok sa acceptati pungi de plastic pentru fiecare bun cumparat!
        Ce poti sa faci pentru a deveni un turist responsabil
        • Acceptati politica eco a hotelurilor care o aplica (de exemplu lantul hotelier IBIS) prin care sa nu cereti sa va fie schimbata lenjeria de pat si proasoapele in fiecare zi! (puteti specifica asta la receptia oricarui hotel).
        • Alegeti cu grija pe ce dati banii. Un turist responsabil ajuta economia locala cumparand suveniruri autentice, handmade in defavoarea celor chinezesti, mananca produse locale (marmelada, cascaval, legume, fructe din piata si de la magazinele cu produse traditionale) alege restaurantele de familie in locul marilor nume gen Mc Donald, KFC etc, aleg sa doarma in pensiuni, Bed &Braksfast sau hoteluri mici in detrimentul marilor lanturi hoteliere ... 
        • In loc sa dai bani cersetorilor poti sa faci o vizita unui orfelinat, mai ales daca locuiesti pentru mai mult timp intr-un alt colt de lume.  
        • Poti sa alegi sa "adopti" copii sau animale pentru care donezi lunar o anumita suma! Stiu ca si in Romania poti "adopta" ursi. 
        • Un alt mod de a "dona" intr-o maniera turistica este sa mergeti la concerte sau alte evenimente prin care banii platiti pe bilet sunt donati .... 
        • Poti face voluntariat daca isi doresti sa vizitezi in detaliu o tara astfel reducand costurile si ajutand oamenii locului sa aiba un trai mai bun, o educatie mai buna, o viata mai sanatoasa. Poti sa aplici pentru 3 sau 6 luni in sistem medical sau la diverse munci fizice, sa predai engleza etc...

        Turismul responsabil se lupta sa conserve frumusetile unui loc, autenticitatea lui, farmecul lui. Voua vi s-a intamplat sa calatoriti vreodata intr-un loc foarte drag si sa vedeti cum si-a pierdut valoarea, cum s-au schimbat lucurile intr-un mod negativ intre timp? Eu am observat asta in Vama Veche unde cred ca hotelurile de lux cu piscina cu vedere la mare, masinile decapotabile, cluburile si barurile "de fite" nu isi au rostul! Vama Veche era un colt al comunitatii hippy din Romania si treptat, oamenii care populau locul au fost dati la o parte scazand tot mai mult locul pentru corturi in detrimentul turismului "pe bani" schimband specificul/ obiceiurile locului, Vama ajungand sa arate la fel ca orice statiune de pe litoral!
        Si-a pierdut tot mai mult farmecul fiindca NU s-a facut turism responsabil in zona! Mi-e frica sa nu se intample asta si cu Delta Dunarii si alte locuri frumoase din Romania pe care le indragiti ...

        Vei deveni un turist responsabil atunci cand esti deschis la schimbari, cand accepti diveristatea/obiceiurile/cultura tarilor pe care le vizitezi la fel cum o faci acasa. Pana la urma autenticitatea unui loc se masoara tocmai prin oamenii/locurile/obiceiurile unice, socante, ciudate care iti sunt puse la dispozitie sa le vizitezi, si prin prisma lor sa iti largesti orizonturile si in final sa inveti! Pentru asta se face turism responsabil si daca nu ne luptam si noi pentru el in timp toata lumea va deveni  "o tara imensa cu produse chinezesti si obiceiuri americane" fara nici un pic de personalitate, pitoresc, istorie, nimic ...

        Turismul responsabil inseamna sa oferi si tu altora posibilitatea de a avea o vacanta frumoasa, de a ajuta strainii sa inteleaga mai bine tara ta, povestindu-le despre locuile cu adevarat valoroase, unice, care ne reprezinta, ajutandu-i sa aiba vacanta perfecta la care visau! Daca lucrezi in turism sau domenii conexe turismului (taximetrist, ospatar, chelner, vanzator, ghid de turism etc) asigura-te ca faci tot posibilul pentru ca ei sa aiba o vacanta frumoasa si in nici un caz NU PROFITA de pe urma lor!

        In final cred ca pentru a fi un turist responsabil trebuie sa te implici! Nu e destul sa treci printr-o tara ca si cum nu ai trecut! Sa crezi ca daca nu faci rau faci bine, caci daca nu faci rau nu faci nimic, doar atat ....
        Desi nu ma consider un exemplu fiindca nu m-am implicat in foarte multe campanii pot spune ca in ultimii 5 ani:
        • am fost la un Orfelinat in Maroc
        • am donat unei asociatii pentru femei vaduve/din desert/ cu dizabilitati din Rabat
        • am vorbit cu strainii, am promovat Romania si am aflat parerile lor; etc.
        >>>Citeste de ce iubesc strainii Romania

        Voi ce actiuni responsabile ati facut in tarile pe care le-ati vizitat?

        Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesatiCuprinsul blogului (click)!

        15 informatii interesante despre biciclistii din Olanda

        $
        0
        0
        Va intrebati de ce in Olanda se folosesc atat de mult bicicletele? Pai... de ce NU?

        bicicleta-Olanda
          • 1.In primul rand  in Olanda toata populatia se lupta pentru o lume mai eco, tara cu peste 70% din teritoriu sub nivelul marii si numeroase campanii si lupte pentru oprirea incalzirii globale e de inteles ca toata populatia este educata in acest sens! 
          • 2.In al doilea rand un bilet de autobuz  costa 2 euro iar bicicleta e gratis! 
          • 3.In al treilea rand parcarile pentru masini sunt putine si costisitoare in timp ce pentru biciclisti e mult mai usor, exista parcari supraetajate unde e greu sa nu gasesti loc dar in fond si la urma urmei o poti lega oriunde!
          • 4.In al patrulea rand mersul pe bicicleta e sanatos si la ei oamenii fac foarte mult sport!
          • 5.In al cincilea rand Olanda e o tara cu teren perfect plan ceea ce favorizeaza mersul pe bicicleta! Doar ca nu trebuie sa uitam ca ploua cam la fel de mult ca in Anglia, e vant si frig, iarna e zapada si gheata si cu toate astea se merge a fel de mult pe bicicleta tot timpul anului! 
          • 6.Ceea ce ma face sa cred ca Olanda are un cult pentru biciclete si biciclisti, o traditie bine pastrata! 



          • 7.Practic in Amsterdam sunt aprox 800 000 de oameni si 880 000 de biciclete. Sunt mai multe biciclete decat populatia orasului fiindca majoritatea au cate 2! Una de lux si una de oras.
          • 8.Tot in Amsterdam exista 400 de km de piste pentru biciclisti! 
          • 9. Nu incerca sa ii eviziti, sunt peste tot!
          • 10.Am fost curioasa sa aflu daca se fura si la ei biciclete fiindca la noi daca o lasi putin nesupravegheata e sansa mare sa ramai fara ea. Am aflat ca DA, in medie pierzi(ti se fura) o bicicleta pe an!  Dar exista imigranti la fiecare colt de strada gata sa iti vanda un "jaf" cu care sa mergi acasa pt 10-15 euro. Uneori poti cumpara de la ei biciclete chiar bune, depinde de zi si de noroc. Ei sunt cei care le fura si ei le vand in alt loc mai apoi! E o chestie acceptata, nimeni nu merge la politie sa reclame o bicicleta si majoritatea recunosc ca cel putin o data in viata au cumparat de la ei!




          • 11.Dupa cum spuneam majoritate oamenilor au au 2 biciclete! Una buna si scumpa pe care o folosesc pentru curse lungi, de mers la birou, in calatorii, etc! Si una foarte ieftina de mers in oras pe care stii ca daca o lasi in fata magazinului nelegata nu-i nici un stres ca nu-i trebuie nimanui!
          • 12.Va intrebati cat costa o bicicleta? Ei bine preturile variaza! Exista bicicleta 10hand adica sunt functionale si atat, care sunt ieftine! Exista si biciclete cu 1000-2000-3000 de euro! Am vazut multe biciclete cu diverse carucioare, remorci, canistre atasate in care sa duci copii sau diverse alte lucruri! Cu cat e mai practica cu atat e mai scumpa.
          • 13.Intr-o lume in care bicicletele sunt la putere totdeauna o sa existe oameni ce vor dori ceva mai mult. De aici au luat nastere tot felul de pseudo-biciclete, de exemplu bicicleta pe care o pedalezi culcat sau cea mica din poza jos in care stai ca intr-un bob!


          • 14.Ca turist mi se pare o chestie "de interes local" sa folosesti bicicleta cat timp esti in Olanda! In Amsterdam am citit ca sunt peste 35 de companii de unde poti inchiria biciclete asa ca practic se gasesc la fiecare colt!
          • 15.Si tot din cultura locala sunt florile ce se transporta in carucioarele si cosurile atasate, copii 2-3 purtati pe bicicleta, iubitele duse pe bara, etc :)

          Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesatiCuprinsul blogului (click)!


          Film Shirley Valentine - o viata noua in Grecia

          $
          0
          0
          Saptamana 91
          Shirley Valentine (1989)

          film-cu-calatorii-grecia

          Stiti ca am obiceiul de a posta pe blog doar filme de calatorii care chiar imi plac si e greu sa evidentiez un film care imi place mai mult decat celalalte. Ei bine filmul Shirley Valentine face parte din categoria de top, un film pe care l-am vazut de 2 ori intr-o saptamana fiindca am simtit ca rezonez 100% cu el. Nu ca ma aflu in aceasi situatie cu Shirley ci faptul ca eu cred ca multe femei ajung in pozitia ei si nu au curajul de a schimba ceva si de a merge mai departe altfel. E un film foarte bun, iar Shirley a luat Oscarul pentru cea mai buna actrita (in acest rol) la vremea aceea.

          Mai pe intelesul tuturor Shirley e o doamna in jurul varstei de 40 de ani ce locuieste la Londra cu sotul ei. Viata ei se invarte in jurul gospodariei, face cumparaturile,calca, spala, gateste si viata ei se limiteaza cam la atat. Sotul ei, un englez tipicar care are fixuri si program bine stabilit, gen ceaiul de la ora 6 fix sau un meniu prestabilit pentru fiecare zi a saptamanii, astfel incat ea a devenit un robotel care executa mecanic zi de zi aceelasi lucru, saptamana de saptamana acceasi meniu etc povesteste cu noi prin intermediul peretilor carora isi plange oful. In tinerete a visat ca va vedea lumea, ca va deveni un agent de turism sau chiar mai bine insotitoare de bord, insa visele ei au fost rapid spulberate inca din vremea colegiului.
          Tine un poster cu Grecia pe usa de la camara si se mai uita la el cu nostalgie uneori, visand cum ar fi fost daca  ..... Iar intr-o zi visul ei se implineste, cand prietena ei castiga o excusie in Grecia pentru doua persoane dar ea fiind divortata nu are cu cine merge asa ca o roaga pe Shirley sa o insoteasca.
          Stiind ca sotul ei nu va fi de acord isi pregateste in secret escapada, isi cumpara un ghid turistic si unul conversational sa invete limba, isi cumpara haine noi pentru vacanta si isi pregateste pe furis bagajul timp de o luna.
          Pana in ultimul moment nu e sigura ca a luat decizia corecta, nu stie daca sotul ei se va descurca, daca vecinii nu o vor judeca, da ea chiar isi doreste aventura la varsta asta. Dar merge! 
          Pe avion prietena ei agata un tip si pleca cu el asa ca ea ramane sa exploreze singura Grecia si stand la o masa pe plaja, cu un pahar de vin alb in mana isi analizeaza viata si stie ca avea nevoie de o schimbare!

          "I've led such a little life. I have allowed myself to lead this little life, when inside me there was so much more. And it's all gone unused.  Why do we get all this life if we don't ever use it? Why do we get all these feelings and dreams and hopes if we don't ever use them? That's where Shirley Valentine disappeared to. She got lost in all this unused life."

          Chiar asa de ce avem toate sentimentele, visele, sperantele daca nu le folosim niciodata? Daca traim o viata atat de simpla, de monotona cand de fapt am putea/ne dorim/ visam/speram sa facem si sa vedem atat de multe!

          Grecia e cu siguranta cea mai buna tara in care putea ajunge Shirley fiinca aici datorita oamenilor, a frumusetii locului, bunatatile culinare, decide ca trebuie sa isi dea o noua sansa la viata! Se angajeaza la o cafenea si isi propune sa ramana pentru totdeauna! Si spune ca nu s-a indragostit de un barbat, nici de Grecia ci....

          "I've fallen in love with the idea of living. Because we don't do what we want to do, do we? We do what we have to do and pretend that it's what we want to do.  And what I want is to stay here, in Greece, and be Shirley Valentine. "

          film-cu-calatorii-shirley-valentine



          L-ati vazut? V-a placut?

          Click aici pentru a vedea mai multe -> FILME CU CALATORII
           Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)

          Sejur ieftin in Malta pentru 150 euro totul inclus - Super Pont

          $
          0
          0
          Dupa cum vedeti ma tin de promisiune fiindca sunt determinata sa va trimit intr-o vacanta low-cost vara asta! Doar asa fiindca mereu ma intreaba lumea eu cum reusesc si vreau sa va arat ca se poate. De data asta destinatia e Malta, Wizz Air a bagat de curand curse si spun sa profitati de preturile inca rezonabile pentru destinatia asta, mai ales ca vom intra in sezon!

          malta-ieftin

          Bilet de avion cu Wizz air, fara bagaj platit = 100 euro

          Dus 17 Iunie 2014 Bucuresti-Malta
          Intors 21 Iunie 2014 Malta - Bucuresti

          wizz-air-malta 

          Cazare 4 nopti in Malta varianta Budget= 50-70 euro

          >>>SprachcafeeInternational (regiunea Premboke) costa 176 ron/4 nopti/ pat in dormitor comun
          Este un complex turistic cu piscina, foarte aproape de mare, cu internet wifi gratis in spatiile comune, conectat prin autobuz de Vallleta sau Silema! Nota din partea clientilor 7.7 din 10

          >>>White Dolphin Complex 3* (statiunea Qawra) costa 320 ron/4 nopti/ loc in apartament 3 persoane
          Complex are studiouri si apartamente mobilate in stil clasic, cu aer conditionat, o piscina exterioara si o terasa cu priveliste frumoasa. Gratuit se ofera parca. Nota din partea clientilor 7.8 din 10

          >>>Hostel Malti(statiunea St Julian) costa 362 ron/4 nopti/ pat in dormitor comun
          Hostelul e foarte bine localizat, ofera camere cu tv plat si balcon cu priveliste! Internet wifi si parcare gratis + o zona chill pentru relaxare pe acoperis cu jacuzzi.  Nota primita de la clienti e 8.3 din 10

          >>>EuroClub Hotel 3*(statiunea Qawra) costa 350 ron/4 nopti/persoana in camera dubla
          MICUL DEJUN E INCLUS. Camerele au balcon si TV, aer conditionat la cere si internet wifi gratis in zonele publice. Hotelul are 2 piscine dar la 150m se afla plaja si la 100 m e si statia de autobuz care va conecteaza cu toata Malta! Nota primita e 6.8 din 10

          >>>The Buggiba Hotel 3* (statiunea Buggiba) costa 350 ron/4 nopti/persoana in camera dubla
          Camerele au aer conditionat, baie proprie, tv si balcon. Hotelul are 2 piscine si 2 restaurante! Nota din partea clientilor 6.5 din 10

          Cazare 4 nopti in Malta varianta Lux= 100 euro

          >>>Keneddy Nova Hotel 4* (statiunea Ii Gzira) costa 450 ron/4 nopti/persoana in camera dubla
          Hotel de lux, camere decorate in stil clasic cu aer conditionat. Hotelul are restaurant si piscina pe acoperis, wifi gratis in zonele publice, statia de autobuz se afla la doar 100 de m astfel incat puteti sa vizitati toata Malta. Nota din partea clientilor 6.5 din 10.

          >>>Hotel Santana 4* (statiunea Qawra) costa 500 ron/4 nopti/persoana in camera dubla
          MICUL DEJUN E INCLUS. Hotel de lux, camere decorate in stil clasic cu TV, aer conditionat, balcon si baie cu vana. Statia de autobuz care va conecteaza cu toata Malta e foarte aproape iar plaja se afla la 5 minute. Hotelul are parcare gratuita, piscina, fitness, sauna etc. Nota din partea clientilor 7.5 din 10.


          Daca vreti sa cititi si alte ponturi bune cititi aici ->ARHIVA VACANTE IEFTINE

          Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesatiCuprinsul blogului (click)!

          Film Bitch Hug - vacanta de vara perfecta in Suedia

          $
          0
          0
          Saptamana 92
          Film Bitch Hug (2013)

          film-beach-hug-suedia
          Trebuie sa recunosc ca filmele nordice nu sunt printre preferatele mele, poate datorita modului rece, usor agresiv, libertin in care sunt prezentate. In accelasi stil a inceput si Bitch Hug (cred ca e o trasatura generala a nordicilor) dar pe parcurs a devenit din ce in ce mai sensibil, la final ajungand sa scoata chiar si o lacrima de la mine. Subiectul e unul interesant (cel putin nou) iar peisajele ametitoare. Un film care o sa te duca cu gandul la vacanta de vara, la perioada in care mergeai la bunici, la toate iesirile in natura fiindca Suedia  exceleaza in peisaje rurale de vis!

          Filmul se bazeaza pe jurnalul cu vise pe care Karen il scrie inca de mica un fel de Bucket List cu 1000 de vise de implinit intr-o viata! In fruntea listei fiind visul ei Number 1 e  sa  ajunga la New York, iar acum se afla foarte aproape de al implini fiindca a fost acceptata sa  scrie o rubrica intr-o revista de top, despre noua ei viata acolo. Deabia asteapta sa lase in urma scoala si cursurile plictisitoare, iubitul copilaros, sora manipulatoare si prietenii laudarosi. Viseaza cu ochii deschisi la  noua ei viata la New York si numara orele pana la decolare. 
          E ultima zi, petrecerea absolvirii, bea bere dupa bere si shot dupa shot iar dimineata o prinde in compania unei fete, Andrea, care se ofera sa se uite la un film cu ea sa fie sigura ca nu o sa adoarma si va pinde avionul. Intamplarea face ca adorm amandoua iar Karen pierde avionul asa ca fiind pusa in situatia jenanta de a se intoarce acasa, prefera sa-i propuna Andreei sa o lase sa stea la ea cateva zile pana se rezolva problema si pleaca la New York. Desi nu o cunoaste, dar fiind plina de remuscare Andrea accepta fara sa stie ca vor ajunge in final cele mai bune prietene si asta va fi cea mai distractiva vacanta de vara ever!
          Karen scrie revista ca si cum ar fi la New York (inventand totul) iar zilele le petrece in compania lui Andrea bifand alte dorinte din BucketList! Zilnic fac ceva nou si interesant, cu ocazia asta invata sa inoate, serile fug, fac plimbari pe jos sau cu bicicleta lasandu-ne sa pasim in cele mai salbatice locuri ale Suediei.

          Mi-a placut filmul fiindca ne dezvaluie multe despre stilul de viata suedez, despre pasiunea pentru scris a lui Karen, aventurile si fazele prieteniei dintre ea si Andrea. Mi-au placut la nebunie cadrele, dar si momentele in care Karen vorbeste despre gandurile si ideile ei si la final articolul publicat bazat pe ele. E ca o bloggarita in final, care face live blogging de pe acoperisul unei case din mijlocul naturii, in Suedia!

          Daca aveti un vis de calatorie imens sau o pasiune pentru scris cu siguranta o sa iubiti filmul acesta! 

          Filmul il puteti downloda gratuit de aici ->http://dl.free.fr/niyDVPvaJ  (click valider et telecharger le fichier).


          L-ati vazut? V-a placut?

          Click aici pentru a vedea mai multe ->FILME CU CALATORII
           Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)
           

          Dupa 5 ani de calatorii - 15 peisaje ce mi-au taiat respiratia

          $
          0
          0
          Dupa 5 ani de calatorii imi dau seama ca am calatorit mult si am vazut foarte multe peisaje ce mi-au taiat respiratia. Initial m-am gandit ca va fi un articol usor de scris dar D-ne cat de tare m-am inselat. Scriindu-l mi-am dat seama ca de fapt in toate vacantele mele am ales zone cu peisaje superbe, fiecare colt de natura, fiecare peisaj urban are povestea lui pentru mine si ca e foarte greu sa ma rezum doar la cateva. Initial am zis ca va fi "Dupa 5 ani de calatorii, 5 peisaje ... apoi 10 si in final am reusit sa ma opresc la 15 peisaje ce mi-au taiat respiratia" :)

          "Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away"

          Lisabona


          1. Muntii Atlas din Maroc
          Se poate sa fi fost fiindca eram in prima calatorie din acesti 5 ani frumosi, fiindca muntii golasi semanau cu niste dune imense de nisip sidefate in albastru inchis, visiniu, verde, in functie de minereurile din subsuol. Calatoream pe un taram nou, magic iar drumul care serpuia pe munti era de-a dreptul spectaculos. Dar cu siguranta nu doar frumusetea locului mi-a taiat respiratia ci si frica! Tremuram la fiecare curba luata si prapastie depasita, dar dupa 5 ore de "tratament" m-am obisnuit.

          muntii-atlas-maroc


          2. Kasbah Ait Benhaddou
          A doua oara cand am zis un mare WOW a fost doar dupa cateva zile cand vazandu-ma in fata Kasbahului Ait Benhaddou, de la marginea desertului, am inceput sa zambesc neincetat! Prima data cand am descoperit ca sunt momente in care nu te poti stapani, in care razi involuntar si esti fericita fara frontiere!
          >>>Citeste Ait Bahaddou ca un imens castel de nisip

          ait-benhaddou


          3. Cetatea din Fes
          A treia oara s-a intamplat dupa un an, cand tot in Maroc fiind, in Fes, am urcat cu sotul sus la cetate. Acolo am trait un moment magic fiindca am visat de cand se terminase telenovela Clona la el. Am vazut de atatea ori peisajele alea la televizor, valea cu case de lut ce se inghit una pe alta, chemarea la rugaciune pe fundal si iata-ma atat de repede aici, la cetate, avand peisajul acesta in fata ochilor. Atat de real incat am trait sentimente greu de tradus in cuvinte. A fost si primul meu vis implinit si am plans de emotie (poate a contrinuit si faptul ca eram insarcinata si Kari atunci mi-a tras primul "sut" :)

          fes-maroc


          4. Manarola, Cinque Terre
          Al patrulea "lesin" m-a luat in Cinque Terre mai exact Manarola. Dar pe buna dreptate fiindca satele din Cinque Terre sunt superbe! Privelistea din Manarola am vazut-o pe stomacul gol, la primele ore ale diminetii, cand inca satul era pustiu si am avut tot peisajul doar pentru mine! Au fost mai frumos decat pozele de pe net si toate cartile postale cu Cinque Terre!
          >>>Citeste Cinque Terre cele 5 perle ale Italiei

          manarola-cinque-terre


          5. Insula Capri
          Un alt moment istoric s-a intamplat pe Insula Capri! Cand am ajuns sus in Ana Capri, la balconul Gradinii Augustus si am vazut in fata ochilor marea ce se intinde la nesfarsit, rocile Faraglioni, yacht-urile ce fac inconjorul insulei, parca a fost un vis. Un vis a fost si via Krupp, o aleie sapata in stanca de la inaltimea aia pana in mare! Arta nu alta ....
          insula-capri

          6.Villa Rufolo, Ravello
          Cu riscul de a deveni plictisitoare trebuie sa va spun ca tot in acelasi an, aceasi vacanta a fost si urmatorul peisaj ce m-a lasat masca. S-a intamplat in Villa Rufolo din Ravello si pe bune acum, uitati-va la imagini, zici ca aveam Paradisul in fata ochilor. De as fi avut o villa acolo, cu siguranta ma mutam, atunci, pe loc! Numai sa vad marea din gradina in fiecare zi :)
           >>>CitesteRavello mai aproape de cer decat de mare

          ravelo-italia

          7.Manastirea Montserrat
          Manastirea Montserrat a reusit sa-mi taie respiratia din prima secunda cand am simtit viteaza cu care urca telecabina pe marginea versantului abrupt. Iar apoi a doua oara s-a intamplat dupa calatoria cu funicularul cand am ajuns deasupra Manastirii, atat de sus incat aveam impresia ca daca ridic mana ating norii. Sunt convinsa ca intr-o zi innorata nu poti vedea Manastirea si nici muntii ce o inconjoara dar eu am avut noroc.


          manastirea-montserrat-spania

          8.Lisabona
          Lisabona e singurul oras care mie a reusit sa-mi provoace fiori datorita peisajelor urbane superbe. Orasul e cunoscut pentru faptul ca are numeroase locuri de "Miradoro" (panorama) practic in interior. In Alfama am vazut doua, una din Elevator si una din Bairro Alto! In total patru peisaje care mi-au taiat respiratia, de fiecare data altfel, in accelasi oras, Lisabona!

          Lisabona


          9. Brugge
          Brugge mi-a dat aceleasi senzatii ca si Lisabona doar ca aici nu trebuie sa te urci sus ca sa ai privelisti de vis! E destul sa faci o plimbare cu vaporasul sau sa iei orasul la pas si vei intalni in fiecare colt ceva interesant de vazut! Acum daca e sa ma gandesc mai bine, arhitectura m-a incantat cel mai mult in Brugge, superbele casute cu fatada de turta dulce pe care visam sa le vad.

          brugge-belgia


          10. Cotswolds, Anglia
          Doamne cata frumusete, cata culoare, cate flori, cata poezie in satele englezesti Costwolds! Am facut o excursie de o zi si fara exagerare in fiecare sat ma minunam ca un copil. Mi-au placut foarte mult satele englezesti, toata admiratia pentru oamenii muncitori de acolo care si-au realizat propriul paradis.

          cotswolds-sate-englezesti

          11. Toledo
          Un alt peisaj care mi-a taiat respiratia a fost in urmatoarea vacanta in Spania, mai exact in Toledo! Ma plimbam pe strazi, cand, fiind atrasa de o statuie, m-am opriat sa o pozez si cand ma uit mai bine in spatele ei, era un loc de panorama splendid! Poate daca ma asteptam nu eram impresionata dar asa, surprinsa fiind, nu am incetat sa ma minunez :)
          >>>Citeste Bijuteria medievala Toledo

          toledo

          toledo-priveliste


          12. Ruta Romantica, Segovia
          La fel s-a intamplat si a doua zi cand ruta romantica din Segovia m-a lasat fara cuvinte. Din nou din cauza surprizei dar si fiindca era un mix de culoare, spirit, clima ce se imbina perfect. Desi era primvara ma simteam ca intr-o zi tarzie de toamna fiindca totul in jurul meu era aramiu.
          >>>Citeste Segovia mai frumosdecat Toledo sau Madrid


          ruta-romantica-segovia-spania


          13. Peisajele Austriei
          Austria e un vis. Nu Viena, nu Salzburg, nu Innsbruck,  ci muntii si toate cabanele presarate pe ele pana la cele mai inalte culmi. Iarba verde si ingrijita, lacurile glaciare cu apa curata, cu luciu ca de cristal, inaltimile muntilor Alpi, au reusit sa ma lase fara cuvinte!

          austria


          14. Pestera Ursilor
          Un alt moment in care am spus "WOW, Chiar se poate asa ceva?" s-a intamplat in Pestera Ursilor. Nu as fi crezut ca exista asemenea peisaje in subteran, o pestera atipica datorita numarului foarte mare de stalagmite si fosile a ursului de caverna disparut acum 15 000 de ani,  au reusit sa o aduca in top 10 pesteri din lume si pe buna dreptate! E superba ....
          >>>Citeste Pestera Ursilor cea mai frumoasa din Romania

          pestera-romania

          15. Transafagarasan
          Peisajul mirific, serpentinele ametitoare, flora, cascadele, Balea lac, Transfagarasan este o opera de arta. Am facut numeroase opriri, mi-au tremurat genunchii de frica, dar a meritat!

          transfagarasan

          Astept sa imi spuneti voua ce peisaje v-au taiat respiratia intr-un comentariu sau puteti prelua sub forma de leapsa si lasati link-ul in comentariu (voi adauga toate link-uile in urmatorul articol cu Discutii Turistice)
           
          Thanks for visiting,

          Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesatiCuprinsul blogului (click)!

          Vacanta in Olanda impresii si pareri

          $
          0
          0
          Au trecut aproape 2 luni de cand am fost in vacanta in Olanda. Suficient timp incat memoria sa sorteze toate intamplarile si sa pot vorbi realist despre Olanda, avand gandurile neafectate de emotia vacantei. Am iesit din acea stare in care simti ca esti inca acolo chiar daca practic esti altundeva. Dar imi placea sa fiu acolo. Olanda mi-a lasat o impresie buna. Parerile de mai jos sunt conturate dupa o saptamana de vacanta in Olanda:

          Olanda

          1. Cerul e mereu plumuriu si ploua marunt. Asta e cel mai mare defect al Olandrei din punctul meu de vedere fiindca eu iubesc soarele. Nici nu stiam cat de mult pana am fost in Olanda. Credeam ca in Austria nu m-am simtit bine fiindca nu rezonez eu cu "spiritul nordic; rece; german". Da, poate sa fie si asta dar e clar ca eu iubesc tarile latine, vesele, agitate si cu SOARE! Nu degeaba aleg mereu sa revin in Italia, Maroc, Spania sau Portugalia.

          2. Arhitectura mi-a placut in Olanda chiar daca pe finalul calatoriei cand am ajuns in Amsterdam mi se parea deja monotona. Fara strazi incurcate, fara canale serpuitoare, fara nici o pata de culoare. Totul pastreaza un look grav, sever si pretentios, fiind folosite in excces culorile sterse: maroniu, vernil, crem si bleu. Bulevardele sunt lungi si drepte, canalele imprejmuiesc centrul si sunt late ca niste rauri  mai mici de la noi. In Groningen canelele,sunt impanzite cu vapoare vechi, cu panze, in timp ce in Amsterdam sunt multe case plutitoare, barci private si din cele turistice. Predomina casele dreptunghiulare cu foarte multe geamuri si nu arata ca de turta dulce (asa cum imi imaginam eu).

          arhitectura-Olanda

          3.In vacanta asta am ajuns in Groningen, Giethoorn, Amsterdam si Gradina Keukenhof. 

          Giethoorn ramane orasul meu preferat, un oras fara masini, fara poluare, fara galagie, o oaza verde, curata si bine ingrijita. Atmosfera de la tara, amestecata cu viata de cartier rezidential cu case luxoase si stil de viata ridicat, cu o laguna splendida, unde m-am simtit ca in Delta! Mult stuf, multe canale fiindca tot orasul a fost ridicat prin indiguire.Citeste mai multe >>>In Venetia Olandei,Giethoorn, am vazut raiul

          Olanda

          Gradina Keukenhof a fost cireasa de pe tort, motivul vizitei mele in Olanda: SA VAD LALELE! Si am vazut rauri de lalele, campuri de lalele, sute de varietati de lalele. Sfatul meu ar fi ca daca va doriti sa ajungeti in Olanda sa alegeti neaparat perioada martie-mai cand e deschisa aceasta gradina simbol al Olandei! E de vis!
          Citeste >>>Pas cu pas pringradina Keukenhof

          Olanda

          Groningen a fost orasul gazda, orasul pe care l-am cunoscut cel mai bine avand mai mult timp la dispozitie. E un oras cu o atmosfera energica, trepidanta de la numarul mare de studenti ce invata aici. Mi-au placut la nebunie casele si gradinile ingrijite din zona in care locuia prietena noastra, mi-a placut si cartierul rezidential cu case colorate si iesire la lac, dar mai multe impresii si poze puteti vedea aici >>>Groningen primazi in Olanda

          Olanda

          Amsterdam l-am prins intr-o zi trista, mohorata, in care norii se incapatanau sa planga mereu. Nu am putut gusta din Amsterdamul acela energic, romantic, plin de viata, de distractie pe care mi l-am imaginat fiindca terasele erau goale si ude, oamenii pedalau energic spre casa, iar impresiile mele se raporteaza doar la obiectivele turistice, putine, pe care am reusit sa le vedem. Citeste >>>Amsterdam nu a coincis cu imaginea mea

          Olanda

          4. Bicicleta este un stil de viata dar si sport national. Admir olandezii pentru asta fiindca e clar ca toti isi permit o masina (una buna chiar) sau 2 euro pe un bilet de autobuz si cu toate astea merg cu bicicleta. Chiar si octogenarii. E o cultura in acest sens si cred ca toti olandezii au bicicleta si stiu sa se dea cu bicicleta. Imi place ca au si infrastructura pe masura, parcari imense pentru biciclisti si piste ce acopera toata tara!
          Ce nu mi-a placut, dincolo de agitatia creeata de ei, e faptul ca conduc agresiv, stiind ca au legea care ii protejeaza iesind victime in orice accident. Nu incetinesc chiar daca e aglomeratie, mai bine se furiseaza printre oameni si masini facand "cascadorii" in trafic. De accea cred ca accidentele dintre biciclisti sunt mult mai frecvente si grave decat cele cu masina. Soferii conduc incet, prudent si nu claxoneaza nimeni.

          Nici o poza fara biciclisti :)

          Olanda

          5.Mancarea in Olanda e un alt subiect controversat. In primul rand obiceiul lor e de a manca cina la ora 6 seara, aceasta fiind ultima masa si cea mai consistenta (singura mancare calda din zi) ca un fel de pranz la noi. In al doilea rand se mananca multa mancare nesanatoasa, tip fast-food, unica tara de altfel,unde eu am vazut asfel de mancare in tonomat. La noi se cumpara cafea/ceai de la aparat, in Italia am vazut tigari, in Austria prezervative iar in Olanda mancare tip fast-food.

          Vaca e simbol al Olandei, am vazut numeroase tablouri, bibelouri cu vaci.

          vaci-Olanda


          Asa ca laptele este de cea mai buna calitate si cascavalul la fel.
          *Gouda a fost pur si simplu incantare pentru papilele mele gustative si nu numai. Am incercat cel putin 30 de feluri de cascaval (in Amsterdam sunt numeroase magazine unde poti face degustari gratis) si nici macar un fel nu mi-a displacut. Mi-am si luat pt acasa instrument de taiat cascavalul, numeroase sortimente de cascaval si sosuri.
          *Heringul crud cu ceapa si faimoasele clatite nu le-am gasit speciale.
          *Se mananca mult peste (cum altfel la atata apa) multi cartofi prajiti (foarte buni) dar nesanatosi, din pungi! *Prietena noastra ne-a facut mancare traditionala, carne de vita cu cartofi pireu amestecat cu castraveti murati. A fost bun!
          *M-am indragostit iremediabil de napolitanele Olandeze (Stroopwafes) cu miere sau caramel! Bine ca nu traiesc in Olanda ca nu m-as fi putut abtine sa nu mananc zilnic si sunt extrem de dulci :)

          6. Ca veni vorba de Oameni ..... sunt olanezii sobri si reci sau e doar un cliseu?
          As spune ca sunt diferiti. Sunt mai individualisti. In tarile latine, in frunte cu Romania, daca calatoresti 4 ore cu trenul sunt mari sanse sa intri in discutii cu colegii de compartiment. In Olanda exista vagoane silente deci nici macar cu prietenul nu poti vorbi (asta spune multe) iar in cele normale fiecare isi vede de treaba lui.
          Cred ca e greu sa legi prietenii chiar daca oamenii sunt binevoitori si te ajuta daca le ceri asta sau ii intrebi ceva. (nu ca in Franta unde trec mai departe ca si cum nici nu existi). Cred ca nu au nici un sentiment de superioritate, nici o urma de aroganta, nu degeaba sunt atat de multi imigranti ce muncesc in Olanda. Ii respecti, te respecta, totul e perfect. Olandezii tin la distanta si familia, din cate am inteles la ei e foarte comun ca la 16-18 ani copii sa se mute singuri, nu poti merge la nimeni fara sa suni in prealabil, daca ajungi in casa unui olandez la ora mesei nici nu visa ca te invita sa mananci. Prietena noastra de acolo ne zicea ca e normal ca olandezul sa manance la masa si tu sa povestesti de pe coltar. Pt noi e nesimtire, pt ei e o normalitate.
          Admir olandezii fiindca au mintea deschisa, au o educatie mult prea avansata pt noi, au legalizat prostitutia si sexul e vazut ca un lucru normal chiar si amorul pe bani .

          Citeste mai multe >>> Muzeul sexului siCartierul Rosu

          Chiar daca homosexualii se pot casatori in cele 7 zile nu am vazut nici un cuplu de gay facand spectacol pe strada si cred ca cu exceptia Paradei Gay unde se dezlantuie intr-un mod salbatic si libidinos, se comporta decent.
          Iar drogurile, ca nu putem vorbi de Olanda fara sa nu aducem aminte de ele  sunt consumate, insa cu cap. In coffe shops, locul unde poti sa iti cumperi un joint pt doar cativa euro intra oameni din toate clasele sociale si de toate varstele/nationalitatile. La cate droguri exista, la cate magazine etnobotanice ce vand ciuperci halucionegene sunt, ma mir ca n-am vazut nici un nebun si ca natia nu se duce de rapa. :) 
          Nu e nimic ciudat daca gasesti bomboane sau prajituri cu marihuana/canabis la magazinul cu suveniruri, cabine in care poti urmari filme pt adulti, restaurante in care te servesc femei goale. In Olanda totul este posibil de aceea am scris un articol ce merita citit daca vrei sa te distrezi  >>>Recomandaripentru Olanda

          7. Limba e oribila. Olandeza e plina de consoane si in afara de (yeah si ney) adica DA si NU, nu inteleg nimic. Insa ce mi s-a parut si mai crunt e ca nu se anunta si in alte limbi in tren, la autobuz etc. Am vizitat 2 muzee, nici unul nu avea descrieri pe nici o limba straina si nu ni s-a oferit carticica la intrare, nici n-am vazut pe altii cu brosura asa ca nu cred ca exista! De vizitat orasele insa e usor fiindca sunt multe indicatoare  si toti oamenii stiu engleza si te pot ajuta daca cauti ceva anume.

          8. E curatenie, e civilizatie, se simte cultura Vestica. In 7 zile nu am vazut o hartie aruncata pe jos, nu am vazut un pet de bere sau un chistoc pe strada (sau in canale). Chiar daca ploua frecvent nu se fac balti (fiindca nu exista gropi) iar praful nu transforma totul intr-o mocirla fiindca pur si simplu e totul curat. Ma mir chiar cum cu atatia arabi, asiatici si imigranti (in general) reusesc sa pastreze totul  atat de curat. Se vede ca la fel ca in Anglia, Germania si alte tari din Vest, legile au fost facute pentru a fi respectate, iar oamenii iti ofera si cer respect.

          Cam astea sunt impresiile mele! Voi ce ati adauga?

           Thanks for visiting,
          Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesatiCuprinsul blogului (click)!

          Film Nothing Personal - calatorie cu plan necunoscut in Irlanda

          $
          0
          0
          Saptamana 93
          Nothing personal (2009)

          film-nothing-personal

          Am gasit filmul Nothing peronal cand cautam filme cu Olanda. L-am scos intr-o clipa fiind atrasa de review-urile citite si l-am devorat in weekend sperand sa gasesc un strop din Olanda in el. Vazand filmul am inteles repede ca fata e olandeza dar calatoreste prin Irlanda singura, in urma divortului. 
          Filmul incepe cand ea isi da jos inelul de pe deget si isi vinde toate obiectele din casa ca sa poata incepe o calatorie pe cont propriu prin Irlanda. Nu calatoreste ca si turist ci ca un drumet ratacit, iar scopul nu e acela de a vizita ci de a umbla pur si simplu prin lume. Cu cortul in spinare, ne poarta prin locuri mai putin promovate ale Irlandei, peste dealuri si campii, pe malul marii sau in creierul muntilor, alegand mereu sa campeze in cele mai izolate locuri. Intelegi de la inceput ca ea sufera, ca are nevoie sa fie singura, iar calatoria e un fel de terapie pentru trup si suflet. Insa curand ramane fara mancare si bani asa ca gaseste un localnic care traieste izolat pe o insula si se ofera sa-i lucreze gradina in schimbul mancarii. Ii spune de la inceput ca intre ei nu va fi nimic personal si nu are voie sa-i puna nici o intrebare. Doar munca si atat. 
          El e un barbat in varsta si priceput dar are nevoie de o femeie in casa si desi la inceput munca se rezuma doar in gradina, rand pe rand sarcinile se inmultesc si relatia dintre ei se schimba chiar daca incearca sa pastreze distanta si totul se rezuma la mici gesturi sau fapte. 
          E un film ciudat fiindca amandoi vad singuratatea ca o libertate, un mod de viata si fiecare gest, oricat de marunt ia o amploare imensa. Poate tocmai asta e farmecul filmului, tristetea lor incadrata de peisajele austere, viata de zi cu zi pe o insula, departe de lume, dar si faptul ca ne releva putin din obiceiurile si traditiile irlandeze, muzica, voie buna si dans. Relatia dintre ei in diferite etape, cea de necunoscuti (iritati si morocanosi) cea de prieteni (in care isi fac mici surprize pentru o viata mai buna) si cea de casatoriti desi nu se "ating" niciodata (in care sunt foarte apropiati desi nu vorbesc niciodata nimic in acest sens ...)

          Mi-a placut mult filmul Nothing Personal fiindca e o alta fata a romantismului, unul in mai putine cuvinte! Mi-au placut actorii si misterul creat in jurul lor. Mi-a placut muzica veche ce ne acompaniaza pe toata perioada filmului. Mi-au placut rolul lui Ann (foarte greu si foarte bine interpretat).

          Filmul il puteti downloda gratuit de aici -> http://dl.free.fr/msX9M3iER(click valider et telecharger le fichier).

          film-calatorii-nothing-personal

          L-ati vazut? V-a placut?

          Click aici pentru a vedea mai multe ->FILME CU CALATORII
           Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)

          Despre vacante cu copii - dupa 5 ani de calatorii

          $
          0
          0
          Dupa 5 ani de calatorii am un copil calator. Nici nu stiu daca s-ar fi putut altfel avand in vedere ca el a fost conceput intr-o calatorie, am facut numeroase calatorii cu el  in burtica si am calatorit impreuna inca din primele luni de viata. Iar azi Kari iubeste calatoriile si deabia asteapta urmatoarea vacanta.

          Kari al meu are acum 5 ani si am facut 5 calatorii importante impreuna:

          1.La patru luni Paris
          2.La opt luni Maroc (Casablanca, Fes, Meknes, Volubilis, Ifrane)
          3.La doi ani Italia ( Roma, Napoli, Coasta Amalfi, Insula Capri, Pompei)
          4. La trei ani Italia si Maroc ( Pisa - Casablanca, Safi, Rabat, Essouira)
          5. La patru ani am colindat Romania ( Oradea, Felix, Apuseni, Targu Mures, etc)

          vacante-cu-copii


          Prima vacanta la Paris

          Sincer nu am avut in plan vacanta asta si nici sa calatoresc cu copilul atat de repede dar pe principiul ca Parisul nu se refuza niciodata am mers. Cumnata era insarcinata si ne-a rugat sa ducem si copilul sa se obisnuieasca cu un bebe pana sa il aiba pe al ei. Adevarul e ca era ingrozita! Asa ca de dragul Parisului dar si de dragul Ei am acceptat! Evident ca a fost o experienta interesanta, Kari a plans tot drumul pana la Paris asa ca am ajuns timorata. Imi venea sa iau avionul inapoi decat sa am parte de inca 7 zile asa. Dar urmatoarele zile Kari s-a comportat exemplar. S-a obisnuit din prima cu noul pat, cu vremea rece de la Paris, a dormit toate noptile (marea mea teama, ca daca o noapte nu doame aveam sa fim zomby si tot programul dat peste cap). Dar orele multe petrecute afara il oboseau asa ca a dormit ca un ingeras si astfel ne-a lasat sa vedem tot ce am avut in plan. Am ajuns chiar si la Disneyland. 
          Kari la Paris a fost fericit! Nu fiindca eram la Paris ca va dati seama ca nu stia si nu intelegea nimic, dar a fost fericit ca ne-a avut pe amandoi 24 din 24 de ore alaturi, ca l-am plimbat cu caruciorul in astea 7 zile mai mult decat in celelalte 4 luni in total, ca am petrecut mult timp afara impreuna. Iar noi am fost fericiti fiindca am stiut ca putem calatori cu el fara probleme, ca putem vizita muzee, castele, si tot ce vrem fiindca el e fericit doar sa-l plimbam, fiinca vedeti voi, capilul meu avea stofa de calator inca din primele luni de viata.

          vacante-cu-copii-disneylandvacante-cu-copii-franta


          vacante-cu-copii

          vacante-cu-bebe-paris

          A doua vacanta la Maroc
          Sincer nu credeam ca vacanta asta va fi la fel de usoara ca cea de la Paris din simplul motiv ca e alta cultura. Fara metrouri, mereu in asteptarea unui taxi, mereu cu ochii pe rotile caruciorului in bazare, nu parea a fi amuzant. Din contra m-am dus gandindu-ma la ce e mai rau. Imi era groaza fiindca stiam ca de avea sa fie rau, va fi greu cu el asa timp de 2 luni. Nu stiam nici cum va face fata la caldura, la mancare ....
          Dar din nou Kari ne-a ajutat dand dovada de multa rabdare si intelegere. Zici ca stia ca acum trebuie sa fie mai cuminte. Tin minte ca prima noapte a dormit foarte rau de la caldura. Apoi am reusit sa mentinem o temperatura mai scazuta in casa si el a inceput sa se obisnuiasca. 
          Mancarea i-a placut. Manca bagheta zici ca atunci vazuse paine pt prima data in viata. Am gasit repede sortimente de iaurt si cereale pe placul lui. Ii placea la mare. Ii placea ca-l plimbam. Pana la urma am hotarat pe finalul vacantei ca putem merge cu el si in vacanta, asa ca am rezervat o camera de hotel in Fes pentru 4 nopti si ne-am dus. Cel mai frica mi-a fost de cele cinci ore pe autocar pana acolo dar au trecut destul de usor. Apoi acolo nu am avut nici o problema, la hotel personalul ne-a ajutat cu tot ce aveam nevoie, eram deja obisnuita sa merg cu caruciorul prin bazarele si strazile aglomerate, sa stam in asteptarea taxiului ....
          Kari in Maroc a fost fericit fiindca toata lumea ii dadea atentie, peste tot se jucau oamenii cu el, i-au placut maimutele dar si marea, i-au placut numeroasele sortimente de fructe si shake-uri si evident faptul ca ne plimbam atat de mult. In acele doua luni a si invatat sa umble numai sa poata explora singur cat mai mult :)

          vacante-cu-bebe-marocvacante-cu-bebe-maroc


          vacante-cu-bebe-maroc

          vacante-cu-bebe-fes

          A treia vacanta in Italia
          Eee acum stateau altfel treburile. Kari umbla asa ca nu a mai fost asa usor sa il tinem in carucior, in plus am reusit sa uit acasa suzeta si paturica fara care nu dormea.  A fost suparat vreo 2 zile si ne pedepsea frecvent pt asta, apoi s-a obisnuit. Evident ca lasandu-l sa umble a trebuit sa mergem in ritmul lui si nu am putut vizita atat de mult (trebuie sa revin la Roma) dar apoi pe Coasta Amalfi i-a placut mult si noi nu ne-am mai grabit nicaieri asa ca am vizitat cu placere in ritmul lui.
          Kari in Italia a fost fericit fiindca a facut prima data baie in piscina si in mare. Il mai dusesem vara la lacurile sarate de la noi cat sa invete sa inoate cu colacul asa ca acum a fost fericit ca putea strabate piscina fara probleme. I-a placut pizza italiana fiindca Kari al meu iubeste pizza si salatele. Ar manca numai fructe, salate si pizza, deci tot ce are Italia mai bun. Si inghetata evident dar nu i-am prea dat de frica sa nu se raceasca. I-a placut mult excursia pe Insula Capri, nu fiindca facea deosebire intre insula si zona de coasta ci fiindca l-am dus cu vaporasul si asta a fost tare interesant pt el. Foarte mult i-a placut cu faptul ca stateam in camping iar la casuta de langa era o fetita de varsta lui cu care se juca seara.
          In final vacanta asta s-a dovedit a fi foarte buna fiindca uitand suzeta l-am dezvatat relativ repede si usor de ea! Dupa 12 zile cand am ajuns acasa a si uitat de tot de suzeta, iar paturica nu i-a mai trebuit niciodata, acum cand o vede imi zice sa o dam cadou, se vede ca e inca suparat tare pe ea.

          vacante-cu-copii-roma

          vacante-cu-copii-roma

          vacante-cu-copii-mare

          vacante-cu-copii-insula-capri

          vacante-cu-copii-italiavacante-cu-copii-italia


          A patra vacanta in Italia si Maroc
          Acum Kari avea deja 3 ani si era greu sa-l tinem locului. Asa ca ne-a fost groaza ca se va plictisi pe avion atatea ore. Dar Kari al meu iubeste sa zboare cu avionul, cum se aseaza, ma roaga sa ii pun centura si doarme in secunda 2 pana la destinatie. Asa a facut tot drumul pe toate cele 4 avioane. Asta a fost o situatie foarte convenabila pt noi ca ne-a fost frica sa nu faca scandal cand s-ar fi plictisit. In aeroport oamenii au fost extaordinari, toti se jucau cu el. In avion o doamna i-a comandat chiar o jucarie de la Wizz Air si ne-a dat-o pt el sa se joace cand se trezeste.
          Prima oprire a fost escala la Pisa timp in care ne-am plimbat mult. Seara cand am ajuns in Maroc a fost deja obosit asa ca nici nu stia ce i se intampla. Iar a doua zi cand s-a trezit s-a comportat ca si cum nu ar fi plecat din Maroc niciodata. Cu bunicii s-a comportat ca si cum ii stia, s-a dus la ei din prima, a doua zi gatea cu bunica in bucatarie, i-a scos toate vasele din dulapuri la saraca. Iar intr-o saptamana mergea numai cu bunicul la plimbare. 
          Vacanta asta i-a placut in special fiindca in curtea interioara a blocului in fiecare seara ies afara foarte multi copii. Avea cu cine juca fotbal. Bariera lingvistica nu a fost o problema. Datorita lui am facut cunostinta cu toate vecinele. Tot timpul erau o gramada de oameni dupa fundul lui. Era rasfatat si iubit si asta l-a facut fericit. L-am dus de mai multe ori la circ, la parcul de distractii si la Gradina Zoologica care chiar daca nu e extraordinara el a fost foarte incantat. I-a placut si sa construiasca castele de nisip. Am calatorit in Essaouira unde l-am urcat pe cal si pe camila. La inceput i-a fost frica dar in final nu mai vroia sa se dea jos :)

          vacante-cu-copii-casablanca

          vacante-cu-copii-la-ocean

          vacante-cu-copii-karim

          vacante-cu-copii-essaouira

          vacante-cu-copii-maroc-essaouira

          vacante-cu-copii-maroc-camile


          A-cinci-a vacanta in Romania
          La 4 ani Kari al meu stie notiunea de vacanta mare in care trebuie sa mergem undeva. Initial am vrut sa mergem la mare dar drumul prea lung pana acolo m-a facut sa ma razgandesc. Am zis ca va fi mai fericit daca mergem in mai multe weekend-uri prin imprejurimi asa ca 1 weekend am fost la Felix, 1 la Baile 1 mai si Gradina Zoo din Oradea, un alt weekend la Gradina Zoologica din Targu Mures, 1 altul la Pestera Ursilor etc, iar printre altele ai mei l-au dus deseori la tara si la lacurile sarate din oras. Cred ca anul trecut am reusit sa ii facem o vacanta ideala, cu multe iesiri asa cum mi-am dorit eu iar el a fost mega incantat de fiecare data. La Felix i-au placut lacurile cu nuferi unde spiona broastele si se astepta mereu sa vada un sarpe, de asemenea i-a placut la nebunie la Aqua Park, unde l-am si invatat sa inoate si sa sara in piscina. Deja al doilea weekend era specialist :). Apoi gradina zoologica din Targu Mures e superba, merita sa va duceti copii fiindca au ce vedea. Elefantul si ursii au fost preferatii lui Kari in timp ce la Gradina Zoologica din Oradea i-au placut la nebunie porcul spinos, liliecii si pantera. 
          In final eu am fost fericita ca am putut sa-i ofer o vacanta de vara pe cinste, el a fost fericit ca a avut mereu activitate si a facut si vazut chestii noi!

          vacante-cu-copii-baile-1-Mai
          vacante-cu-copii-topogan-cu-apa

          vacante-cu-copii-felix

          vacante-cu-copii-baile-felix

          vacante-cu-copii-romania

          Cum au fost vacantele voastre cu copii?

          Thanks for visiting,

          Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesatiCuprinsul blogului (click)!

          Cat costa sa platesti un bilet de avion online? sau taxa bonus

          $
          0
          0
          Primele bilete de avion le-am platit prin agentie, nici nu stiam pe atunci ca exista  taxe pentru bagaje, pentru rezervare, taxa de aeroport, taxa sa platesti cu cardul si toate taxele care pana la urma dubleaza pretul unui bilet de avion. Insa de indata ce am inceput sa calatoresc cu Wizz Air si alte companii aeriene low-cost am inceput sa dau nas in nas cu ele si totdeauna am incercat sa reduc costurile la minim chiar daca asta mi-a adus uneori probleme (de exemplu atunci candam trimis banii in cont la Wizz Air pe un IBAN gresitsi era sa pierd bilete de avion spre Madrid) si cel mai adesea imi creeaza un discomfort in plus. Poate nu stiati dar am ales mereu sa depun banii in cont (la companiile care permit) fiindca platind biletul de avion online, cu cardul exista o taxa de rezervare in plus dupa cum urmeaza:

          bilet-de-avion-online
          Ryan Air = 30 ron pe bilet cumparat, daca platiti cu carte de credit va adauga 2% din valoarea totala a biletului de avion
          Air Lingus= 40 ron/ per bilet de avion platit cu cardul
          Air Berlin = 50 ron per bilet de avion platit cu cardul. Daca cumparati un bilet de avion direct la ghiseul lor platiti 100 ron in plus/persoana.
          Air France= 25 ron cu card de credit, gratis cu debit card/per bilet de avion
          British Airways = 25 ron pentru un bilet de avion platit cu cardul, gratis cu debit card
          Easy Jet = 50 ron / bilet cumparat + 2.5% din valoarea totala daca platiti cu MasterCard, Visa Credit Card, American Express.
          Lufthansa = 25 ron pe bilet cumparat daca platiti cu carte de credit sau prin PayPal. Gratis prin card de debit
          KLM =  25 ron pe bilet cumparat daca platiti cu carte de credit, gratis prin card de debit


          Completati si voi cu companiile aeriene pe care le stiti. 
          Cat costa taxa la plata cu cardul la Wizz Air, Tarom, Vueling etc???

          Thanks for visiting,

          Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesatiCuprinsul blogului (click)!

          25 de motive sa calatoresti cu copii

          $
          0
          0
          A fost acum 5 ani cand mi-am propus ca vreau sa traiesc pentru a explora lumea si acest nou gand a coincis cu venirea pe lume a copilului meu, Kari. Stiu ca alte mame ar fi reconsiderat acest vis si ar fi ales calea mai simpla, sa stai acasa, sa iesi cu copilul in parc, sa mergi in vacante la tara sau pe litoral.
          In schimb eu am ales altceva!  Am ales sa calatoresc mult si sa-l includ pe Kari in vacantele mele si am sa va dau 25 de motive pentru care sa faceti si voi asta:

          vacante-cu-copii
          1. Copilul e tot timpul cu tine! Nu  te mai gandesti mereu daca e bine, daca plange, nu mai suferi de dor!

          2.Pana la 2 ani aveti prioritate atat la imbarcare cat si la numeroase obiective turistice fiindca lumea va lasa in fata. Astfel castigati mult timp si puteti vizita mai multe.

          3.Deseori copii mici au gratuitate la restaurante, la hoteluri, la mijloace de transport si obiective turistice. Merita sa le vada cat sunt gratis!

          4.Calatoria cu copilul va asigura amintiri impreuna pe viata. Zilele obisnuite le vei uita in timp dar zilele din vacanta vor ramane vii in memorie pentru totdeuna!

          5.Fiecare calatorie va ofera decoruri superbe pentru portrete de familie si poze interesante!

          6.Traiti lectii de viata impreuna. Va bucurati de locurile vazute impreuna. Puteti invata sa faceti fotografii mai bune impreuna. In cazul nostru eu ii fac lui, el imi face mie! E distractiv dar si educativ!
          Puteti lua lectii de gatit impreuna in strainatate e la fel de interesant si util!

          7.O calatorie va apropie foarte mult. Fiindca petreceti 24 din 24 de ore impreuna, fiindca sunteti mult mai atenti la nevoile lui, fiindca el are incredere in voi. Fiecare obstacol trecut impreuna, fiecare varf de munte cucerit impreuna, fiecare aventura pe care o traiti impreuna va leaga!

          8.In fiecare vacanta inveti lucruri noi despre copilul tau.  Reactiile lui in anumite situatii limite (pe care nu aveai cum sa le experimentezi acasa) placerile lui, identifici interese noi ale copilului, etc. De exemplu Kari iubeste fructele de cactus.

          9.Tot de dragul copilului te documentezi mult mai mult. Ca sa poti vizita locuri de interes pentru el dar si ca sa poti raspunde intrebarilor care le pune. Astfel vacantele sunt un castig reciproc!

          10.Copilul o sa te ajute sa vezi lucruri  noi. Fiindca ei vad totul din alte unghiuri, din alte perspective, cu ochi de copii. Kari mereu imi arata soparle, gaze, magazine cu jucarii, ma duce in locuri pe care eu nici nu le observ sau nu le dau importanta.

          11.In vacante petreceti mult timp impreuna in natura, in aer liber. Toate plimbarile prin oras, timpul petrecut pe plaja sau pe trasee montane va fac bine, e sanatos! atat pt trup cat si pentru suflet

          12.Sa mergi cu copilul in vacanta iti da si tie posibilitatea, ca adult, sa petreci o vacanta distractica, in locuri in care poate altfel nu mergeai. Alegand sa petreceti timp in parcuri de distractii, parcuri de aventura, la circ, la expozitii dedicate copiilor, in Acvariu, Delfinariu, Gradini Zoologice, sa inoti cu delfinii, scuba diving, etc!

          13.Daca ma gandesc la copilaria mea, cele mai frumoase amintiri le am din taberele la mare, din zilele de vara petrecute la tara si vacanta in Ungaria cu mama. In concluzie stiu ca fac vacantele nu doar pentru mine cat pentru el! Sa ii ofer lui clipe de neuitat!

          Calatoriile il dezvolta atat de mult pe copil

          14.Il fac mai rabdator fiindca mereu o sa aveti de asteptat undeva (restaurant, obiectiv turistic, autobuz, etc)
          15.Il fac mai sociabil fiindca vrand nevrand o sa se imprieteneasca cu copii din parcuri si locuri de joaca in lipsa celor cunoscuti de acasa
          16.Invata mult mai usor. In calatorii copii absorb ca un burete toate informatiile din jurul lor. Nu e acelasi lucru sa citesti specii de animale dintr-o carte sau sa le vada pe viu intr-o gradina Zoologica. Nu e acelasi lucru sa ii povestesti cum se formeaza valurile, sau ceata sau curcubeul cu informatiile si tehnica pusa la dispozitie intr-un muzeu de Stiinta.
          17.Practic in fiecare tara sunt muzee educative, in multe din ele se fac si workshop-uri unde copii sunt implicati. Oricate jucarii ar avea acasa fiecare tara/oras nou vizitat pt ei e un nou loc de joaca.
          18.Isi deschid orizonturile fiindca vad cum traiesc oamenii din alte tari. Ce mananca. Cum se imbraca. 
          19.Intr-o calatorie de cateva luni copilul poate invata o  noua limba
          20.Va trece cu brio peste testul schimbarilor, al adaptarii: la un pat nou, poate mancare noua, prieteni nou, program nou. Va deveni un copil mai deschis la schimbari.
          21.Va primi raspuns la multe curiozitati despre viata si lucrurile din jurul lui. Fiindca acasa totul se rezuma la spatiul in care locuim si locurile pe care le frecventam asa ca dupa cativa ani nu mai e nimic nou. Insa in calatorii fiecare zi e un nou material didactic, o noua aventura.
          22.Iar toate aventurile il fac pe copil sa experiementeze, sa scape de frica, sa fie mai rezistent si mai puternic!
          ( ma refer la vacantele active).
          23. In vacante copii devin mai responsabili. Mai ales daca trebuie sa isi faca singuri bagajul, daca au un buget limitat ce trebuie administrat pe toata perioada vacantei, daca au sarcini pe care trebuie sa le indeplineasca. Imi amintesc taberele la mare cat de mult m-au ajutat!
          24. In vacante copii vor invata ca trebuie sa iti asumi riscuri. Sa ceara ajutor. Sa intrebe atunci cand nu se descurca singuri. Si asta e ok. E parte din dezvoltarea lor.

          25. Ca si parinte cred ca pe langa cei 7 ani de acasa, asta e educatia pe care vreau sa o ofer copilului meu! Sa stie ca in viata poate sa-si implineasca cele mai mari vise daca isi doreste cu adevarat si se lupta suficient pentru ele! Sa  nu ii fie frica de nimic. Sa caute frumusetea in lucruri marunte! Sa nu inceteze niciodata sa invete! Sa fie deschis si tolerant la alte culturi si alti oameni. Sa-si traiasca intens viata, ca si cum asta ar fi ultima zi! 

          Pentru asta calatoresc cu Kari, sa ii dovedesc ca este posibil!


          Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!
          Viewing all 784 articles
          Browse latest View live