Astazi un nou articol din seria "Dupa 5 ani de calatorii" de data asta o analiza profunda a vacantelor mele dincolo de obiectivele turistice si impresiile scrise pe scurt! Despre arta de a calatori din punctul meu de vedere:
Varietatea impresiilor turistice:
Ansamblu si detaliu
Anotimpurile si orele turistului
Varietatea impresiilor turistice:
Fiecare vacanta ne ofera foarte multe satisfactii si foarte multe impresii in final. Sunt orase pe care le admiram (precum Brugge) si orase de care ne indragostim (in cazul meu Lisabona) orase in care cautam frumusetea monumentelor, a arhitecturii, a peisajelor urbane (precum Londra) sau orase in care gasim farmec si poezie la fiecare colt de strada ( precum Florenta, Fes sau Venetia).
Orasele cu iz rustic (precum Siena sau Sighisoara), satele traditionale (precum Obidos sau satele englezesti Coswolds), portile din lemn maramuresene, o excursie cu Mocanita, muzeul Papusilor din Paris, bucuria contemplarii manastirilor din Moldova, deliciul unei clatite sau al unui cus-cus oferit pe o tava imensa din ceramica marocana, un apus in Levanto sau casele ingramadite pe o coasta abrupta din Cinque Terre. Calatorind am vazut, ca impresiile dupa fiecare vacanta sunt infinte, nu se rezuma nicidecum la ce am facut si am vazut, daca mi-au placut sau nu mi-au placut! As putea vorbi despre sunete, arome si parfumuri, despre strazi deosebite, cartiere vibrante si peisaje incredibile. Fiecare vacanta e un album complet si cred, ca cea mai mare satisfactie a turistului e atunci cand construieste puzzle-ul piesa cu piesa.
Ansamblu si detaliu
Dupa 5 ani de calatorii am inceput sa vad calatoriile in ambele sensuri. Daca ramai prea mult timp asupra detaliilor, pierzi intregul, in timp ce,daca iti fug ochii peste tot,s-ar putea sa nu ramai cu nimic.
- Ar fi pacat sa vezi Transfaganul fara sa te opresti sa admiri o cascada, fara sa vezi flora de pe traseu si peisajele din anumite unghiuri.
- La fel cum ar fi pacat sa nu urci in Montmartre sa vezi Parisul de sus, un tablou complet ce va ramane in memoria mea pentru totdeauna.
- Detaliile arhitecturale de pe Stephandom din Viena,care fac din catedrala asta una din cele mai interesante ce le-am vazut, desi ca intreg nu e mai impozanta ca Notre Dame si nici mai fotogenica ca bisercile din Lucca.
- Ar fi fost pacat sa nu urcmuntele din Montserrat,sa am o priveliste de ansamblu, cu rocile sculptate imprejmuind manastirea, un loc sacru ce e greu de descris in cuvinte.
- La fel cum sper sa nu uit niciodata mirosul de portocali de pe insula Capri, gustul sangriei din Barcelona, broderiile fine de pe insula Burano, mojito cu gheata din Lisabona, textura cremoasa de gelato italian, nisipul fin al Saharei in Querzezet, croncanitul pescarusilor din Constanta, sunetul valurilor din Safi acolo unde ma cataram pe un zid special sa le aud.....
Nu stiu daca voua vi se intampla sa auziti o limba, sa simtiti un parfum, sa vedeti o persoana si brusc mintea sa va duca cu gandul la un moment din vacanta ... un restaurant, o piata, un gust! Cred ca toate aceste detalii fac vii o vacanta fiindca privirele de ansamblu le putem vedea si din fotoliu in fata televizorului insa detaliile raman doar ale noastre.
Fructificarea multipla a calatoriei
Multi cred despre calatorii,ca sunt doar niste capricii, un mod diferit de a arunca banii pe fereastra sau mai rau ca le folosesti ca "arme" pentru ati face prietenii invidiosi, pentru a avea cu ce te lauda, daca oricum nu ai nimic altceva, un mod de a arata lumii ca iti merge bine si duci o viata buna. Adevarul e ca acesti oameni nu au calatorit sau daca au facut-o,au mers cu ochii inchisi. E drept,ca daca te duci in vacanta ca sa mananci la All Inclusive si sa faci baie in piscina sau la mare la 10 m distanta de pat, nu prea ai multe de invatat insa incearca o vacanta singura la capatul lumii (Japonia, China, America Latina) sau chiar si in Europa in (Macedonia, Spania, Croatia, Turcia) si o sa vezi diferenta. O calatorie te schimba intr-o mie de feluri, inveti despre tine si despre viata, te ajuta sa te maturizezi si nu in ultimul rand e o forma de cunoastere si culturalizare mult mai eficienta decar 4 ani de scoala intensiva.
Eu intr-o calatorie absorb informatii cat pentru 1 an de viata monotona acasa. Fiindca,in zilele alea nu doar inmagazinez teorie,ci vad, simt, aud totul si sunt interesata sa tin minte!
- Un exemplu ar fi pictura! In 10 ani de pictura la scoala nu am invatat nimic comparativ cu tot ce am vazut si am trait intr-o vizita la Muzeul Prado din Madrid, Galeriile de arta Tate British si Tate Modern din Londra, Muzeul de arta contemporana Pampidou din Paris etc. Fiecare din aceste muzee mi-au aratat arta sub diferite forme, din diferite perioade, multe stiluri abordate de artisti necunoscuti sau de celebrii Picasso, Goya, Van Gogh etc! Unele tablouri m-au impresionat pana la lacrimi, le tin minte perfect si acum, in Tate British am stat langa un tablou o ora fiindca era o profesoara ce le explica unor studenti tabloul intr-un mod in care eu ma uitam la el dar nu vedeam nimic dar descopeream o data cu studentii valoarea operei, detaliile ascunse pline de insemnatate. Asta e inca unul din farmecele calatoriilor, iti trezesc interese pe care pana atunci nu credeai ca le ai.
Un oras si un peisaj ti se dezvaluie mereu altfel,in functie de ora si anotimpul in care il vezi. Aurora, crepusculul, ziua si noaptea, dimineata devreme, seara tarziu, luni, vineri sau diminica nu e la fel. Uita-te acasa cum arata orasul tau in diferite faze, in diferite zile, la diferite ore. Asa e si in straintate,de aceea poti sa revii cel putin de 4 ori intr-un oras (primavara, vara, toamna si iarna) si vei vedea, ca o sa ti se dezvaluie de fiecare data altfel. Asta e un motiv bun sa revii daca doresti sa intelegi o tara, un oras in profunzime si sa nu te limitezi la o saptamana pentru a da "o sentinta" pe viata. Mie imi plac vacantele in care reusesc sa cunosc o zona in detaliu, la Paris am fost primavara, vara si iarna, mai vreau sa merg in perioada Sarbatorilor, de anul Nou si Toamna! Marocul l-am vazut in toate anotimpurile sale dar imi lipseste o piesa, Desertul si dunele sale! In Italia am fost in toate anotimpurile si am decis ca toamna e anotimpul perfect pentruo vacanta in Italia. De aceea pot sa va spun cu siguranta,ca merita sa vedeti un oras/o tara in mai multe ipostaze, in mai multe vacante.
- De exemplu Marrakesh pana la 4-5 dupa-masa e un oras mort, toata lumea e lesinata de caldura iar seara prinde viata si noaptea traieste in ritm trepidant, mii de oameni impanzesc Piata Djmaa el Fnaa facand spectacol in fiecare zi, in fiecare noapte.
- Lisabona e un alt exemplu care il am proaspat in minte. Am ajuns de doua ori in oras la 7 dimineata si de ambele dati am simtit ca am orasul doar pentru mine. Apoi am inceput sa observ cum se deschid cafenelele, se pun croasante si paini in vitrine, cum vin barbatii cu tarabele pline de castane sa isi adjudece locul, si rand pe rand intr-un ritm molcom Lisabona se trezeste la viata. Si in acelasi ritm, pe fado melancolic adoarme.
- Sau Londra! Sa ajungi in centrul Londrei la ora 4pm e bine, sa ajungi la ora 5pm ai sa vezi pe propria piele ce inseamna sa iasa 400 000 de oameni de la munca si sa se indrepte spre casa, sugrumand traficul, ore la care metroul zumzaie de lume, autobuzele sunt pline pana la refuz si strazile se transforma in fluvii de caroserie! O ora face o diferenta enorma!
- Ar mai fi si Parisul! Diferentele dintre anotimpuri sunt imense, le-am exemplifcat in vorbe si poze AICI!
- Un alt exemplu este perioada Sarbatorilor, de exemplu Ramadanul in Maroc, o luna in care se traieste total altfel decat in celelalte zile, se mananca alte retete, se merge mai des la moschee, toata nebunia dinainte de Apus etc. insa trebuie sa traiesti in mijlocul lor sa vezi diferentele.
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)
