Quantcast
Channel: Enciclopedia calatorului independent
Viewing all 784 articles
Browse latest View live

Dupa 5 ani de calatorii - arta de a calatori (1)

$
0
0
Astazi un nou articol din seria "Dupa 5 ani de calatorii"  de data asta o analiza profunda a vacantelor mele dincolo de obiectivele turistice si impresiile scrise pe scurt! Despre arta de a calatori din punctul meu de vedere:
arta-de-a-calatori


Varietatea impresiilor turistice:
Fiecare vacanta ne ofera foarte multe satisfactii si foarte multe impresii in final. Sunt orase pe care le admiram (precum Brugge) si orase de care ne indragostim (in cazul meu Lisabona) orase in care cautam frumusetea monumentelor, a arhitecturii,  a peisajelor urbane (precum Londra)  sau orase in care gasim farmec si poezie la fiecare colt de strada ( precum Florenta, Fes sau Venetia).
Orasele cu iz rustic (precum Siena sau Sighisoara),  satele traditionale (precum Obidos sau satele englezesti Coswolds), portile din lemn maramuresene, o excursie cu Mocanita, muzeul Papusilor din Paris, bucuria contemplarii manastirilor din Moldova, deliciul unei clatite sau al unui cus-cus oferit pe o tava imensa din ceramica marocana, un apus in Levanto sau casele ingramadite pe o coasta abrupta din Cinque Terre. Calatorind am vazut, ca impresiile dupa fiecare vacanta sunt infinte, nu se rezuma nicidecum la ce am facut si am vazut, daca mi-au placut sau nu mi-au placut! As putea vorbi despre sunete, arome si parfumuri, despre strazi deosebite, cartiere vibrante si peisaje incredibile. Fiecare vacanta e un album complet si cred, ca cea mai mare satisfactie a turistului e atunci cand construieste puzzle-ul piesa cu piesa.

Ansamblu si detaliu
Dupa 5 ani de calatorii am inceput sa vad calatoriile in ambele sensuri. Daca ramai prea mult timp asupra detaliilor, pierzi intregul, in timp ce,daca iti fug ochii peste tot,s-ar putea sa nu ramai cu nimic.
  • Ar fi pacat sa vezi Transfaganul fara sa te opresti sa admiri o cascada, fara sa vezi flora de pe traseu si peisajele din anumite unghiuri. 
  • La fel cum ar fi pacat sa nu urci in Montmartre sa vezi Parisul de sus, un tablou complet ce va ramane in memoria mea pentru totdeauna. 
  • Detaliile arhitecturale de pe Stephandom din Viena,care fac din catedrala asta una din cele mai interesante ce le-am vazut, desi ca intreg nu e mai impozanta ca Notre Dame si nici mai fotogenica ca bisercile din Lucca. 
  • Ar fi fost pacat sa nu urcmuntele din Montserrat,sa am o priveliste de ansamblu, cu rocile sculptate imprejmuind manastirea, un loc sacru ce e greu de descris in cuvinte.
  • La fel cum sper sa nu uit niciodata mirosul de portocali de pe insula Capri, gustul sangriei din Barcelona, broderiile fine de pe insula Burano, mojito cu gheata din Lisabona, textura cremoasa de gelato italian, nisipul fin al Saharei in Querzezet, croncanitul pescarusilor din Constanta, sunetul valurilor din Safi acolo unde ma cataram pe un zid special sa le aud.....
Nu stiu daca voua vi se intampla sa auziti o limba, sa simtiti un parfum, sa vedeti o persoana si brusc mintea sa va duca cu gandul la un moment din vacanta ... un restaurant, o piata, un gust! Cred ca toate aceste detalii fac vii o vacanta fiindca privirele de ansamblu le putem vedea si din fotoliu in fata televizorului insa detaliile raman doar ale noastre.

Fructificarea multipla a calatoriei
Multi cred despre calatorii,ca sunt doar niste capricii, un mod diferit de a arunca banii pe fereastra sau mai rau ca le folosesti ca "arme" pentru ati face prietenii invidiosi, pentru a avea cu ce te lauda, daca oricum nu ai nimic altceva, un mod de a arata lumii ca iti merge bine si duci o viata buna. Adevarul e ca acesti oameni nu au calatorit sau daca au facut-o,au mers cu ochii inchisi. E drept,ca daca te duci in vacanta ca sa mananci la All Inclusive si sa faci baie in piscina sau la mare la 10 m distanta de pat, nu prea ai multe de invatat insa incearca o vacanta singura la capatul lumii (Japonia, China, America Latina) sau chiar si in Europa in (Macedonia, Spania, Croatia, Turcia) si o sa vezi diferenta. O calatorie te schimba intr-o mie de feluri, inveti despre tine si despre viata, te ajuta sa te maturizezi si nu in ultimul rand e o forma de cunoastere si culturalizare mult mai eficienta decar 4 ani de scoala intensiva. 
Eu intr-o calatorie absorb informatii cat pentru 1 an de viata monotona acasa. Fiindca,in zilele alea nu doar inmagazinez teorie,ci vad, simt, aud totul si sunt interesata sa tin minte!

  • Un exemplu ar fi pictura! In 10 ani de pictura la scoala nu am invatat nimic comparativ cu tot ce am vazut si am trait intr-o vizita la Muzeul Prado din Madrid, Galeriile de arta Tate British si Tate Modern din Londra, Muzeul de arta contemporana Pampidou din Paris etc. Fiecare din aceste muzee mi-au aratat arta sub diferite forme, din diferite perioade, multe stiluri abordate de artisti necunoscuti sau de celebrii Picasso, Goya, Van Gogh etc! Unele tablouri m-au impresionat pana la lacrimi, le tin minte perfect si acum, in Tate British am stat langa un tablou o ora fiindca era o profesoara ce le explica unor studenti tabloul intr-un mod in care eu ma uitam la el dar nu vedeam nimic dar descopeream o data cu studentii valoarea operei, detaliile ascunse pline de insemnatate. Asta e inca unul din farmecele calatoriilor, iti trezesc interese pe care pana atunci nu credeai ca le ai. 
Anotimpurile si orele turistului
Un oras si un peisaj ti se dezvaluie mereu altfel,in functie de ora si anotimpul in care il vezi. Aurora, crepusculul, ziua si noaptea, dimineata devreme, seara tarziu, luni, vineri sau diminica nu e la fel. Uita-te acasa cum arata orasul tau in diferite faze, in diferite zile, la diferite ore. Asa e si in straintate,de aceea poti sa revii cel putin de 4 ori intr-un oras (primavara, vara, toamna si iarna) si vei vedea, ca o sa ti se dezvaluie de fiecare data altfel. Asta e un motiv bun sa revii daca doresti sa intelegi o tara, un oras in profunzime si sa nu te limitezi la o saptamana pentru a da "o sentinta" pe viata. Mie imi plac vacantele in care reusesc sa cunosc o zona in detaliu, la Paris am fost primavara, vara si iarna, mai vreau sa merg in perioada Sarbatorilor, de anul Nou si Toamna! Marocul l-am vazut in toate anotimpurile sale dar imi lipseste o piesa, Desertul si dunele sale! In Italia am fost in toate anotimpurile si am decis ca toamna e anotimpul perfect pentruo vacanta in Italia. De aceea pot sa va spun cu siguranta,ca merita sa vedeti un oras/o tara in mai multe ipostaze, in mai multe vacante.
  • De exemplu  Marrakesh pana la 4-5 dupa-masa e un oras mort, toata lumea e lesinata de caldura iar seara prinde viata si noaptea traieste in ritm trepidant, mii de oameni impanzesc Piata Djmaa el Fnaa facand spectacol in fiecare zi, in fiecare noapte. 
  • Lisabona e un alt exemplu care il am proaspat in minte. Am ajuns de doua ori in oras la 7 dimineata si de ambele dati am simtit ca am orasul doar pentru mine. Apoi am inceput sa observ cum se deschid cafenelele, se pun croasante si paini in vitrine, cum vin barbatii cu tarabele pline de castane sa isi adjudece locul, si rand pe rand intr-un ritm molcom Lisabona se trezeste la viata. Si in acelasi ritm, pe fado melancolic adoarme.
  • Sau Londra! Sa ajungi in centrul Londrei la ora 4pm e bine, sa ajungi la ora 5pm ai sa vezi pe propria piele ce inseamna sa iasa 400 000 de oameni de la munca si sa se indrepte spre casa, sugrumand traficul, ore la care metroul zumzaie de lume, autobuzele sunt pline pana la refuz si strazile se transforma in fluvii de caroserie! O ora face o diferenta enorma!
  • Ar mai fi si Parisul! Diferentele dintre anotimpuri sunt imense, le-am exemplifcat in vorbe si poze AICI!
  • Un alt exemplu este perioada Sarbatorilor, de exemplu Ramadanul in Maroc, o luna in care se traieste total altfel decat in celelalte zile, se mananca alte retete, se merge mai des la moschee, toata nebunia dinainte de Apus etc. insa trebuie sa traiesti in mijlocul lor sa vezi diferentele. 
Sunt aspectele ale vietii pe care le poti observa doar daca calatoresti cu inima si mintea deschisa. Evident  e bine  sa calatoresti independent ca sa poti sa urmaresti  tot ce se intampla in jurul tau,fara sa trebuiasca sa tii cont de un program strict, care sa te grabeasca. In plus eu recomand sa faceti macar o data in viata o vacanta singuri! In curand am sa va povestesc mai multe despre arta de a calatori, in partea a doua ce va urma!

Thanks for visiting,

Citeste articole personale, cu sfaturi, idei, informatii aici --> PONTURI BUNE

Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)


FILM Villa Amalia - Cum sa iti iei lumea in cap si sa te muti pe Coasta Amalfi

$
0
0
Saptamana 84
FILM - Villa Amalia (2009)

villa-amallia-poster

Nici nu mai stiu cum am gasit filmul Villa Amalia dar stiu ca l-am tinut pe calculator minim 6 luni pana ca acum intr-o seara, uitand despre ce e vorba, m-am gandit sa il pun sa-l vad. Nu eram prea fericita asa ca filmul acesta a picat foarte bine fiindca e usor melancolic dar partea buna e ca vine cu o solutie, sa iti iei lumea in cap (la propriu) sa vinzi totul, sa pleci si sa o iei de la zero.

Filmul incepe cu Isabelle Huppert (Ann) o compozitoare si cantareata de pian, intr-o noapte ploioasa pe un drum parizian urmarindu-si sotul. El coboara din masina, intra intr-o curte, ea merge tiptil dupa el si aproape simultan au loc doua evenimente. In primul rand ea il vede pe sotul ei sarutand patimas o alta femeie in timp ce un barbat se apropie de ea si desi nu il recunoaste initial apoi isi da seama ca e George, prietenul ei din copilarie. Ann este distrusa dupa cele intamplate dar nu se arata, ii explica sotului ca vrea sa plece si sa se desparta. E un film usor misterios fiindca ea nu se exteriorizeaza, nu povesteste in schimb simti prin intermediul muzicii, a recitalelor de pian, tristea si suferinta care o macina. In plus nu stii niciodata la ce sa te astepti fiindca nu povesteste cu nimeni planurile ei, nici chiar cu prietenul George. Dar intr-o zi, total pe neasteptate, cand sotul ii pleaca in delegatie la Londra vinde apartamentul, pianurile, masina si cu un bagaj mic porneste spre Belgia, apoi Germania, face trasee montane ca in final sa ajunga pe Coasta Amalfi (Italia) unde gaseste o vila foarte retrasa pe insula Ischia si decide sa se stabileasca.

De ce mi-a placut filmul? In primul rand l-am vazut exact atunci cand aveam nevoie de o alinare, a fost ca o confirmare ca si altora le merge uneori prost (chiar mult mai prost decat mie) si ca lucrurile intr-un final se termina bine daca ai putina rabdare. 
Ann a renuntat la viata ei, la muzica ei, la celebritate, la bani, la tot pentru a o lua de la capat, asa ca e un film motivational pentru cei care se afla la rascruce dar si pentru cei care vor ceva nou in viata lor. Un film care iti da curaj si siguranta ca se poate!
Pe de alta parte mi-ar fi placut sa descrie mai mult aceasta parte de final in care isi cauta un nou sens in viata, o noua locatie, o casa pe care sa o poata numi "Acasa". M-am bucurat ca a fost Italia si cu ocazia asta vedem ce inseamna sa locuiesti intr-o zona retrasa de pe o insula(Ischia) partile bune dar si cele mai putin bune (ca de exemplu atunci cand i s-a pus un carcel la picior si era sa se inece in larg).Un film complex cu putin dialog si putine personaje, cu o atmosfera nelinistita, usor dramatica chiar daca Ann ramane pana la final neutra, fara sa-si exprime catusi de putin sentimentele!
Pe de alta parte, peisajele sunt fara cuvinte si te face sa-ti doresti sa-ti faci bagajul acum si sa pleci oriunde!

Filmul il puteti downloda gratuit de aici -> http://dl.free.fr/rUzYasFut  (click valider et telecharger le fichier). 
 

villa-amalia-film-italia

CLICK AICI PENTRU MAI MULTE ->FILME CU CALATORII

Weekendul viitor va astept cu un nou film de calatorie!

Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)


7 idei de Excursii din Roma pe cont propriu

$
0
0
Mi-a parut rau ca atunci cand am fost la Roma nu am iesit deloc din Oras. Adevarul e ca Roma, cu peste 2700 de ani de istorie are cu ce sa iti umple timpul si cateva saptamani dar cu toate astea cred ca nu am explorat suficient orasul in cele 5 zile pe care le-am avut. Cu putin efort as fi putut merge si in imprejurimi macar intr-o excursie in afara Romei . Acest articol l-am scris la rugamintea doamnei Maria care m-a rugat la articolul cuexcursii din Paris sa scriu unul si cu excursii din Roma asa ca sper sa va foloseasca si sa reusiti sa faceti cat mai multe: 

excursii-din-roma

1.Ostia Antica- portul Romei Antice. 
In zilele noastre Ostia Antica este un vast sit arheologic pe care trebuie sa il vizitezi pe indelete fiindca ofera turistului la fel ca si Pompei un tablou viu al vietii si al activitatilor din perioada imperiului roman. Vestigiile care trebuie neaparat vizitate din Ostia Antca sunt Termele Nettuno, Paiata Corporatiei, Thermopolium, Casa iubirii si a lui Psyche.  Un sit foarte interesant de o mare bogatie arheologica la care merita sa mergeti daca sunteti interesati de istorie si arheologie, in care s-au pastrat niste mozaicuri minunate la doar cateva minute de Roma intr-un cadru agreabil si linistit pentru o plimbare relaxanta de dupa-masa. 
  • Transportul se face cu trenul, se ajunge repede si usor
  • PONT: Cand treceti pasarela spre Ostia antica o sa vedeti un castel (Castello della Rovere) il puteti vizita gratuit insa e deschis doar de la 10 la 12 dimineata (in afara de luni cand e inchis).

Ostia-antica-italia
    2.Bomarzo o lume ireala
    Bomarzo este locul in care se afla gradina cu sculpturi fantastice si stranii si cu un nume sugestiv Parco dei Monstri care a fost creat de printul Vicino Orsini sotiei sale despre care se spune ca a facut infarct cand a vazut parcul :). 
    • Parcul e foarte fotogenic, merita mers mai ales daca aveti copii, pentru ei va fi de poveste. Intrarea costa in jur de 10 euro si e deschis zilnic de la 9 pana la apus!
      bomarzo-parc-italia

      3.Tivoli pentru castelele si gradinile de poveste
      La 35 km de Roma se afla Tivoli unde se gasesc 2 vile demne de vizitat.

      Villa Adriana a fost templul imparatului Hadrian care si-a construit aici un parc de distractii in care au fost reproduse minunile lumii antice. Astari este un ansamblu de ruine romane in mijlocul naturii, unde vara se organizeaza spectacole de lumina si sunet, in fiecre vineri dupa apus (luna iulie si august).

      Villa d'Este este cea mai frumoasa din Tivoli si una din cele mai frumoase din Italia datorita gradinii fermecatoare, ce cuprinde peste 80 de fantani arteziene de toate formele si marimile ce creeaza un spatiu magic intr-o gradina pe verticala, pe un deal foarte abrupt.
      • Ambele sunt deschise de la 9 pana cu o ora inainte de asfintit, de marti pana duminica! In Tivoli puteti ajunge cu autocarul (pleaca din 15 in 15 minute de la terminalul Ponte Mamollo (linia de metro B) aveti grija ca nu toate autocarele opresc la Villa Adriana, intrebati care pot opri!
        villa-d-este-tivoli-italia

        4. Sperlonga sau Grecia Italiei
        Sunt convinsa ca nici cei care au fost deja vara la Roma nu stiau ca la 1hsi 30 min cu trenul este o plaja care are un orasel foarte asemanator cu cele din Grecia. Strazi labirintice, multe arcade, case varuite in alb, plaja lata cu nisip (si steag albastru) fac din Sperlonga destinatia perfecta pentru o excursie la mare in afara Romei. In plus aveti si ce vizita pe langa frumosul oras medieval, plin de artisti si artizani, va asteapta Villa lui Tiberius (cu numeroase grote si sculpturi) si Muzeul National (ambele sunt deschise zilnic de la 9 pana la 19:30pm)

        sperlonga-italia

        5. Frascati pentru castele si degustari de vinuri 
        Intre Colinele Albani si Tusculum se afla aproximativ 15 sate extrem de bogate in istorie care compun zona Castelli Romani. Printre ele se afla si cel mai cunoscut satuc Frascati. Acesta il gasiti la aproximativ 20 de km de Roma si este in primul rand celebru pentru vinul sau, mai ales cel alb, care este produs aici, dar si pentru splendidele sale vile. Villa Tarlonia trebuie vazuta pentru gradinile superbe si Teatro delle Acqueansamblu realizat de Carlo Maderno.
        • Merita sa mergeti in Frascati fiindca se ajunge foarte usor (doar 20 de minute cu trenul/ si costa 2 euro pe sens din gara Termini)
        frascati-italia

        6. Civita di Bagnoregio sau orasul mort
        O destinatie turistica interesanta este oraselul Bagnoregio construit pe o roca intr-o zona stearpa din punct de vedere geologic unde se fac excursii organizate (dar puteti merge si pe cont propriu cu masina) pentru arhitectectura deosebita, traditionala a locului, pentru degustari de vinuri si un tur prin cramele locale si nu in ultimul rand pentru gastronomia din zona Tuscia.

        bagnoregio-italia

        7. Bracciano pentru sat si pentru lac
         O magnifica comuna italiana situata intre Roma si Viterbe unde se combina o natura luxurianta cu fascinatia unei istorii de peste 1000 de ani. Satul se afla pe o colina care da inspre apele limpezi ale Lacului Bracciano, cel mai mare al regiunii Lazio. Este locul ideal pentru a practica mai multe sporturi si pentru a face plimbari pe malul lacului, in natura, departe de aglomeratia si viata trepidanta din Roma. Istoria comunei Bracciano este legata de 2 mari familii italiene – Orsini si Odeschalchi, duci de Bracciano. Obiectivul turistic cel mai important de aici este Castelul Orsini Odeschalchi care prezinta o arhitectura renascentista si e  unul din cele mai frumoase si mai putin cunoscute locuri din Italia. Puteti face un tur si pe langa Biserica San Liberato cu gradina sa medicinala construita pe vestigiile vechii cetati romane Forum Clodii sau va puteti indrepta inspre ruinele de la Aquae Apollinaris, o veche cetate termala.

        Brocciano-italia

        Dintre toate pe mine ma tenteaza cel mai mult Tivoli (Villa d'Este) parcul Monstrilor si Bagnoregio.
        Voi in care excursie ati merge si de ce? 

        Citeste mai multe articole de ROMA aici ->ITALIA 


        Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesatiCuprinsul blogului (click)!

        10 destinatii posibile pentru 2014 - discutii turistice

        $
        0
        0
        Nu stiu cum au trecut deja 3 luni bune din 2014 si nu v-am intrebat inca care sunt destinatiile in care vreti sa ajungeti in an acest an. Dar mai rau mi-am dat seama ca nu am scris nici despre planurile si visele mele in materie de turism pe 2014. Ei bine Olanda stiti, urmeaza, e foarte aproape, dar sper sa nu fie unica vacanta din acest an. Pe lista mai am 10 destinatii posibile, dar nu sigure din pacate. Inca nu stiu  ce sa aleg, si incontro o sa mi se arate cel mai tare, pentru mine vacantele sunt mereu surprize de aceea nici macar nu pot sa garantez ca vacantele mele vor fi in cele 10 destinatii de mai jos:

        destinatii-2014


        Pe lista de destinatii  stau 10 vise pentru 2014:

        1. Italia e mereu in cap de lista fiindca am inca foarte multe de vazut aici. E si tara mea preferata asa ca pentru mine ideal ar fi sa nu treaca nici un an fara sa ajung in Italia. Anul trecut nu am fost, anul acesta mi-ar placea la nebunie Sicilia sau imprejurimile orasului Milano, dar nici regiunea Puglia sau Sardinia nu suna rau. In final, important e sa fie Italia :)

        2. Malta e tara in care visez sa ajung demult, nu stiu exact cu ce m-a cucerit tara asta inca dinainte de a o vedea dar imi doresc foarte mult sa am un concediu in Malta cu familia. Mi se pare destinatia ideala pentru litoral combinat cu trasee culturale.

        3. Turcia e o alta dorinta mai veche, acum cativa ani am si planificat o vacanta in Istanbul dar pana la urma am renuntat sa mai mergem din cauza drumului mult prea lung de facut. Inca sper sa bage Pegasus, sau Wizz zboruri si de la Cluj sa nu mai fim nevoiti sa mergem pana in Budapesta sau Bucuresti.

        4. Croatia a intrat tiptil tiptil in vizorul meu datorita Parcului Plitvice care imi doresc foarte mult sa il vad. Preturile cam mari si dificultatea de a ajunge acolo pe cont propriu m-au cam tinut departe de Croatia dar pana la urma sper sa gasesc o varianta.

        5. Maroc e o destinatie foarte posibila, nu am mai fost de cand Kari avea 2 ani, e timpul sa isi vada din nou bunicii. In plus sper sa imi implinesc visul meu de vara, facand expeditii pe dunele Saharei!

        6. Delta Dunarii pentru mine inseamna natura pura, salbatica, pe care sper sa o explorez anul acesta. O saptamana in Delta ar insemna o cura cu peste, tone de fotografii, pescuit si drumetii!

        7. Bucuresti e un alt plan, deja de 2 ani imi tot planific o saptamana in capitala, sa o vizitez asa cum se cuvine, cu trasee turistice, obiective turistice, baruri si restaurante, intalniri cu prietenii dar si cu cititorii, din pacate tot n-am ajuns :(

        8.Vulcanii Noroiosi sunt un alt mare vis national, un fenomen unic pe care trebuie sa il vad!

        9. Un weekend la munte. Sincer nu prea conteaza unde, important e sa fie in natura, la aer curat, sa putem face drumetii, sa vedem ceva cascade sau pesteri, iar astea se gasesc peste tot in Romania asa ca nu imi fac probleme :).

        10. Am in plan un nou weekend la SPA probabil tot pe langa Oradea fiindca e cel mai aproape. In plus sper sa merg de aici si intr-o excursie cu Kari la Gradina Zoologica Nyiregyhaza din Ungaria.

        Acum va intreb pe voi: Loredana Mihaela D , Maria,  Dana, Corina , Pato, NiceGeorgiana , Andra :) , LarisaAdela , Laura , Alexandra,  Teo, Voc, Adriana, Mihai, Sergiusi toata lumea cine doreste ...

        Care sunt destinatiile voastre in 2014?

        Fiecare comentator primeste un link in urmatorul articol cu Discutii Turistice

        Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)


        Ziua 6 Paris Cartierul Opera - Palatul Royal, parcuri marete, traditii la o cafea

        $
        0
        0
        Ultima zi din vacanta de vara petrecuta in Paris (fiindca ultimele 3 zile am ales sa fac excursii in imprejurimi) am decis sa explorez mai bine centru, o zona in care nu mai fusesem pana atunci (ma rog am strabatut-o  ocazional) fara sa ii acord mare importanta, si anume cartierul Opera.

        opera-paris

        Acest cartier a fost odinioara al nobililor din familia Regala asa ca e o zona istorica foarte eleganta ce merita vazuta in detaliu, mai ales ca nu e prea mare, poate fi vazuta in cateva ore dar eu am ales sa merg in ritm mai lent fiindca picioarele deja ma dureau dupa 5 zile. Pentru acest traseu putem cobora la statia Opera/Tuilleries sau Louvre (eu am ales Louvre fiindca era pe linia mea). Am iesit in fata piramidei de sticla a muzeului Louvre pe care l-am vizitat deja asa ca m-am indreptat spre Parcul Tuilleries si imediat am cotit-o la dreapta iesind din parc pe Rue Rivoli.

        muzeul-louvre-paris

        parc-tuileries

        Muzeul de arte decorative
        Nu mai tin minte daca citisem despre acest muzeu inainte sa plec la Paris dar ideea e ca nu mi-a produs nici o reactie fiindca nu aveam de gand sa il vad. Dar fiind pe Rue Rivoli vad o pancarda mare ce facea reclama la o expozitie de masini de lux si eu avand pana in 26 de ani aveam intrarea gratuita asa ca am cedat tentatiei si am intrat. Surpriza  a fost ca masini nu erau prea multe (vreo 6-7 ingramadite intr-o camera) si ma miscam ca un robotel de frica sa nu ating/stric ceva, asa ca masinile desi frumoase le-am admirat mai mult de la etaj. Insa partea buna  a fost ca intrand sa vad masinile am descoperit un muzeu foarte interesant cu peste 200 de incaperi ce cuprind exponate din Evul mediu pana in secolul 20 pe 5 etaje cu incaperi dedicate perioadei Medievale, Renascentiste, Art Nuveau, Art Deco etc. Multe piese de mobilier care m-au uns la suflet, multe vase de ceramica frumoase, tablouri, l-as putea numi Muzeul Parisului fiindca am iesit din el intelegand mai bine obiceiurile, traditiile, arhitectura, stilurile ce au dominat  Parisul in anumite perioade. La ultimul etaj deja ma dureau picioarele rau de tot asa ca m-am grabit in Gradina Palatului Royal sa ma asez pe o banca.

        muzeul-artelor-decorative-paris

        muzeul-artelor-decorative-paris

        muzeul-artelor-decorative-paris

        muzeul-artelor-decorative-paris

        muzeul-artelor-decorative-paris

        muzeul-artelor-decorative-paris


        Gradina Palatului Royal
        Desi Palatul Royal nu poate fi vizitat, gradina e publica si arata mai repede ca o gradina botanica decat un parc. Foarte multe flori, fantani arteziene si arbori frumosi condusi fac din gradina asta sa fie una foarte romantica si armonioasa, locul perfect in care sa te relaxezi departe de grupurile mari de turisti (care se duc mai repede in Parcul Tuilleries). In plus in sudul Gradinii este o lucrare artistica live (creata de Daniel Burean in 1986) in format art deco, din peste 50 de coloane de diverse dimensiuni vopsite in alb si negru unde turistii se distreaza facand poze in pozitii hazilii iar copii sunt mai fericiti decat in parc, fungind si sarind pe coloane.

        palatul-royal-paris

        palatul-royal-paris

        fantana-arteziana-palatul-royal-paris

        curte-palatul-royal-paris

        paris

        curte-palatul-royal-paris


        Traditii la o cafea
        In drum spre Opera am remarcat ca strazile in zona asta sunt intesate de cafenele vechi, traditionale si doar ce am realizat ca eu la Paris nu am stat in nici o cafenea de acest gen fiindca nu beau cafea si nu am simit nevoia sa dau 5 euro pe o apa plata. Insa rasfoind ghidul turistic in gradina Palatului Royal am citit ca francezii au un cult al cafenelei, nu e pur si simplu o cafea asa ca am ales una din cafenele si-am intrat sa experiementez si asta inainte de a pleca din Paris.
        Interiorul clasic, usor vintage cu un bar lung si scaune cu catifea verde inchis ma duce cu gandul la Parisul de alta data, din alte vremuri.
        Turistii se remarca rapid fiind imbracati cu jeans, geci sport si culori aprinse (cum e tricoul meu portocaliu ce deranjeaza pana si ospatarul).
        Francezii ce frecventeaza cafenele astea sunt in general barbati trecuti de varsta a doua imbracati la costum si femei iesite in pauza de pranz, imbracate office in culori neutre cu un trench si o esarfa. Toate doamnele au toc si toti barbatii poarta cravata. Femeile vorbesc mult in timp ce barbatii citesc ziarul, cufundati in propria lume, savurand cafeaua care e extrem de mica (un expresso scurt la noi) dar e sorbita din mai multe inghitituri alaturi de croasantul cu unt din care un domn in fata mea rupe, cazandu-i mai mult pe langa farfuriuta.
        Trebuie sa recunosc ca am vazut si grabiti care doar ce au intrat inauntru, au mers direct la bar, dintr-un semn cu mana chelnerul stia ce doreste, francezul si-a luat doza de fericire dintr-o inghititura si a plecat.
        Probabil asa se manifesta clientii fideli. E drept ca la bar consumatia e o idee mai ieftina decat daca ocupi loc la o masa si poate fi chiar si cu 20% mai scump daca alegi sa urmaresti spectacolul strazii de pe terasa.
        La terasa nu-i ca la noi, in sensul ca la ei fiecare cm de ciment trebuie folosit asa ca mesele si scaunele sunt aproape lipite si toate sunt indreptate spre strada zici ca stai la teatru. Daca vrei sa fii remarcat alegi locul din fata in timp ce locurile din spate iti asigura o oarecare protectie de vazul lumii. Arata dragut cu designul lor frantuzesc, clasicele mese rotunde si scaune cu spatar de lemn insa un lucru chiar nu imi place si anume faptul ca auzi toate conversatiile din jur si toti te aud pe tine! Cu alte cuvinte terasa e doar pentru privit!

        traditii-cafea-paris

        artisti-stradali-paris
        spre-opera-paris

        Ultima plimbare a fost chiar pe bulevardul Opera spre statia de metro. Cladirea e foarte frumoasa, arata ca un tort de nunta bogat ornamentat! Mi-ar fi placut sa intru si inauntru dar la un spectacol nu doar sa o vizitez. Oricum era prea tarziu asa ca m-am grabit spre casa.

        opera-din-paris
        Citeste toate articole despre Paris aici --> FRANTA
        Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesatiCuprinsul blogului (click)!

        Film Before Midnight - vacanta in Grecia

        $
        0
        0
        Saptamana 85
        Film Before Midnight (2013)

        film-before-midnight-poster

        Exista 2 filme ce se gasesc pe toate listele de filme cu calatorii si cele mai bune filme romantice al tuturor timpului si anume filmul Before Sunrise si Before Sunset. Aceste doua filme, avand protagonisti pe Celine (Julie Delpy) si Jesse (Ethan Hawke) au facut inconjorul lumii datorita scenariului si a locurile prin cate te poarta dar si datorita continuitatii care te obliga intr-un fel sa te alaturi vietii celor doi.

        Primul film, Before sunrise a fost  filmat in 1995 si povesteste intalnirea celor doi, total intamplatoare, pe un tren si timpul petrecut impreuna in Viena (2 tineri frumosi si aventurieri descopera impreuna orasul)  pana la rasarit cand Jesse are un avion de prins spre New York iar Celine un tren spre Paris.

        Dupa 9 ani, in 2004 vedem un nou film, de data asta Before Sunset in care cei doi se intalnesc la Paris de data asta nu chiar atat de intamplator. Jesse ajunge la Paris intr-un turneu de promovare a cartii ce a scris-o fiind inspirat de povestea lor si prima intalnire, iar Celine merge la deschidere si se intalnesc din nou de data asta intr-o plimbare lunga pe strazile Parisului pana la Apus cand Jesse se intoarce din nou la New York.

        Si iata-ne dupa alti 9 ani, in 2013 cand a fost filmat Before Midnight un film foarte bun, as spune cel mai bun din seria de filme "Before .... " prezinta viata celor 2 care acum sunt casatoriti si au 2 fete gemene + un baiat dintr-o alta casatorie. Am downlodat filmul de 3 ori pana sa gasesc o varianta buna si cu calitate ok si de cum a fost gata l-am si devorat. Deabia asteptam sa il vad in special ca sa vad ce s-a mai intamplat in viata lor dar eram curioasa si ce destinatie au ales de data asta. Ei bine filmul pastreaza acceasi structura, petrecem o singura zi cu ei, de data asta pana la mizeul noptii, intr-o zi de vara in Grecia. Ultima lor zi de vacanta dupa 6 saptamani petrecute acolo. Pe parcursul zilei aflam despre vietile celor doi, despre casatorita ratata a lui Jesse, despre problemele ce le au in casnicie si modul in care reusesc sa-si pastreze totusi relatia de atatia ani. In accelasi timp avem parte de o introducere in viata greceasca, luam parte la o cina cu prietenii, la o plimbare romantica printr-un sit arheologic, o vizita la o mica biserica bizantina, un apus de soare spectaculos vazut de pe una din terasele de pe plaja si in final o noapte la un hotel de lux primita cadou de la prietenii greci, pentru un moment de inimitate la final de vacanta.

        film-before-midnight-grecia

        Cred ca peste 9 ani se va filma a-4-a parte! Imi place ideea, viata de cuplu la 20 de ani, la 30, la 40 ... si sa speram la 50 de ani!  Unde credeti ca se va filma urmatorul film din aceasta serie?


        CLICK AICI PENTRU MAI MULTE ->FILME CU CALATORII

        Weekendul viitor va astept cu un nou film de calatorie!


        Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesatiCuprinsul blogului (click)!

        Dupa 5 ani de calatorii - atitudinea turistica si ritualuri

        $
        0
        0
        Am scris prima parte cuobservatii despre calatoriile mele din ultimii 5 ani acum va povestesc partea a doua. Pe scurt, vorbim despre calatorii dincolo de obiectivele turistice si impresiile ce ni le lasa, o analiza a vacantelor mele din alte unghiuri.

        arta-de-a-calatori


        Calatoriile rituale 
        Cand spun calatoriile rituale ma gandesc la obiceiurile mele de a calatorii si din calatorii. De exemplu a devenit o obisnuita sa fac macar o vacanta in fiecare primavara.
        • In 2009 am fost in aprilie o saptamana la Paris si 4 zile la Viena.
        • In 2010 am zborat spre Toscana la inceput de primavara 4 zile si apoi de 1 Mai 5 zile in Budapesta
        • In 2011 am combinat o vacanta Spania&Portugalia 10 zile in Martie
        • In 2012 mi-am petrecut toata primavara la Londra
        • In 2013 mi-am tinut promisiunea de a reveni la iubita mea Lisabona intr-o noua vacana combinata Spania&Portugalia de  data asta in 16 zile.
        • Iar anul acesta, daca totul merge conform planului ajung o saptamana in Olanda.
        A devenit un ritual sa calatoresc primavara fiindca il gasesc anotimpul cel mai propice. Temperaturi medii, preturi accesibile, aglomeratie moderata, cu putin noroc ai parte de cer senin si putin soare care ajuta starea de spirit dar si amintirile, fotografiile etc. Primavara renasc o data cu natura fiindca iarna nu prea calatoresc, asa ca din toamna vizionez mintal vacanta de primavara, am ajuns ca americanii care asteapta spring break cum asteptam noi vacanta de vara. Ei bine acum intelegeti cam cat de tare astept primavara :)

        Un alt ritual al vacantelor mele au devenit city break-urile nationale. Anul trecut am reusit sa fac 4 si au fost toate traite la maxim mai ales fiindca aceste vacante le fac spontan fara mari pregatiri dinainte. Ritualul cere sa aleg o regiune noua (Maramures, Apuseni, Valea Prahovei, Baile termale de langa Oradea, Transilvania etc) si sa explorez in detaliu regiunea avand grija sa gust din bucatele locale si sa urmaresc viata din fiecare tinut.

        Ritualuri ce le pastrez in mai toate vacantele sunt: 
        •  Facutul bagajului in ultima zi, in ultima clipa. Sunt un dezastru dar nu am ce-i face. Pregatesc mintal lista din timp dar niciodata nu ma apuc de el decat  cand ajung in criza de timp asa ca deseori imi uit lucruri acasa. Stiu ca e o prostie dar nu imi place sa fac bagaje.
        • Un alt ritual pe care il pastrez cu sfiintenie mai ales in vacantele din strainatate e sa gust preparatele unui restaurant international din care nu am mai incercat. De departe cel mai mult m-a impresionat restaurantul Mexican incercat la Florenta, cel african incercat la Paris si o am amintire pe viata de la restaurantul clandestin vietnamez din Budapesta.
        • La final trebuie sa amintesc si muzeele deosebite care au ajuns preferatele mele din vacante. Probabil fiindca obiectivele de top le cunoasc deja dinainte de a merge dar muzeele acestea sunt surprizele vacantelor mele si niciodata nu m-au dezamagit.
        Atitudinea turistica locala
        Am invatat multe despre calatorii in ultimii 5 ani si un lucru mare pe care l-am invatat e ca poti sa calatoresti oriunde, e doar o chestiune de atitutine. Poti sa vezi orasul sau satul in care stai cu ochi de localnic dar in accelasi timp posi sa-i gasesti esenta, farmecul, valoarea turistica daca te uiti la el cu alti ochi. 
        • Asa am inceput sa descopar Clujul incercand sa nu treaca nici o saptamana fara delectare turistica. 
        Sunt sigura ca multi locuitori ai Clujului viseaza sa ajunga la Louvre, la Colloseum, la Muzeul Ufizii din Florenta, in satele din Toscana sau din Provence insa  nu am avut niciodata curiozitatea sa intre in Muzeul etnografic de pe Memorandumului sau cel de Farmacie din Piata Unirii si multi nu au ajuns nici in Apuseni sau Maramures, zone rurale foarte frumoase care se afla la 2-3 ore de Cluj.
        Parcul mare, apusul de pe Cetatuie, gradina Botanica pot fi vizitate o data cel putin in fiecare sezon si de fiecare data o sa-l gasiti altfel! Sunt strazi cu incarcatura sentimentala pe care trecem zilnic dar facand turism local poti descoperi si alte strazi si alte cartiere. Cu ocazia asta am descoperit un parc splendid, usor ascuns, foarte aproape de Piata Fraternitatii cu aparate de facut sport, piste pentru biciclisti si un loc de joaca mare pentru copii departe de traficul auto. 
        • Tot din atitudinea turistica locala fac parte cafenelele, barurile si restaurantele. 
        Cand calatorim dorim sa intram in cat mai multe, sa incercam cat mai multe produse noi pe cand in orasul de bastina suntem fideli ai catorva localuri. Credeam ca am un bar, un restaurant, o cafenea preferata in care ne simtim cel mai bine si si mergem mereu acolo insa adevarul era ca nu le-am incercat si pe celelalte, e doar o obsinuinta comoda. Insa abordand o atitudine turistica am descoperit restaurantul Fork&Cork unde fara exagerare zici ca esti la Paris, restaurantul indian Indigo care a devenit unul din preferatele noastre, restaurantul Nobori unde am calatorit deseori prin bucataria japoneza etc. La fel si cu barurile si cafenele, am descoperit peste 50 de astfel de localuri la Cluj fiecare cu un stil propriu si bauturi unicat. Intr-o zi am sa va povestesc mai multe despre ele. Nu in ultimul rand sunt festivalurile (Jazz in the Park, Colors of Cluj, Zilele Clujului) care mi-au imbogatit viata spirituala, culturala dar si sociala fara sa trebuiasca sa calatoresc la mii de km distanta.

        Ce inseamna pentru mine arta de a calatori
        In final vreau sa spun ca pentru mine arta de a calatori inseamna sa reusesti sa faci o calatorie autentica, dupa propriile principii si planuri, dupa propriile interese cautand intelesuri si bucurii nu doar in obiectivele de top cat si in cele marunte, sa vezi dincolo de tot ce s-a scris si-ai citit, sa intelegi un loc prin prisma propriilor ochi, ganduri si simturi. Am realizat ca nu trebuie sa calatoresti neaparat independent pentru a face o calatorie autentica, te poti deplasa si cu autocarul dar o data ajuns la destinatie, timpul care ti se ofera (o ora, doua, trei) sa decizi tu ce te intereseaza sa faci si sa vezi, sa asculti ce iti spune ghidul pe autocar dar o data ajuns in fata unei catedrale, a unui monument sa il analizezi cu ochii tai, sa-i gasesti frumusetea dincolo de importanta istorica ce o recita ghidul. Culturalizarea pe care o faci intr-o calatorie e inutila daca nu te ajuta sa te dezvolti, daca nu ii gasesti semnificatia realitatii in lumea in care traiesti. O calatorie bine inteleasa este ca o "unealta, un mecanism" care ne ajuta sa ne formam, sa intelegem mai bine lumea in care traim dar si cea care ne inconjoara, sa gasim noi sensuri in viata, ne schimba comportamentul si uneori caracterul, devenim mai buni, mai toleranti, mai rabdatori!



        Thanks for visiting,

        Citeste articole personale, cu sfaturi, idei, informatii aici -->PONTURI BUNE

        Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)

        25 obiective turistice de vazut gratis la Roma

        $
        0
        0
        Roma este un amalgam coplesitor de biserici, ruine, palate, castele, fantani, un oras care iti ofera foarte multe pentru foarte putini bani. Pentru romani Roma e foarte accesibila, un bilet de avion costa deseori sub 100 de euro iar cazarea incepe de la 15 euro/persoana la campingul la care am stat noi:Camping Country Club Castelfussano  si in jur de 25 euro de persoana pe o camera de hotel fara pretentii.
        Roma Pass costa acum 30 de euro si poti vizita cu el 2 obiective turistice gratuite plus transport in oras trei zile gratis. Merita sa il luati pentru a vedea Colosseumsi inca un obiectiv de top iar in rest v-am pregatit o lista cu obiective turistice gratis de vazut la Roma fiindca orasul acesta are si un proverb "Roma non basta una vita" adica "Sa vezi Roma nu iti ajunge o viata" si e de luat in calcul!

        roma-oras-italia


        De saptamana culturii toate obiectivele sunt gratuite (mai putin Colosseum)
        In 2014 saptamana culturii (Settimana della cultura) are loc intre 16 si 25 aprilie, saptamana in care toate obiectivele sunt gratis mai putin Colosseum, iar la Villa Borghese trebuie sa faceti rezervare in prealabil in rest puteti intra gratuit la fata locului fara probleme. In saptamana culturii se tin diverse evenimente si expozitii, toate gratuite!

        De ziua Romei (21 Aprilie)
        In aceasta data foarte multe muzee si obiective turistice sunt gratuite. Merita sa mergeti si la show-ul de gladiatori, sa luati parte la parada, si sa asteptati spectacolul de la mizeul noptii cu artificii si concerte!

        De ziua indragostitilor Arta e gratuita
        De Ziua Indragostitilor, cuplurile primesc bilete de intrare la Muzee Nationale, Galleria Borghese si Muzeul St Angelo si alte monumente si situri arheologice. 

        Colosseum e Gratis din Exterior
        Colosseumul reprezinta un imens amfiteatru eliptic, una din cele 7 minuni ale lumii si merita vazut macar pe dinafara! Inauntru aveti nevoie de putina imaginatie pentru a reconstrui ce a fost o data :)

        colosseum-italia-roma

        Muzeele Vaticane
        Unul din cel mai scump obiectiv turistic al Romei e gratis in ultima duminica a fiecarei luni. Aveti grija ca puteti intra doar de la 8:30 pana la 12:30 dimineata si cozile sunt infernale asa ca evitati aglomeratia si mergeti de la 7 sa prindeti loc cat mai in fata. Muzeul cuprinde 11 muzee, 1400 de sali si 5 galerii + Capela Sixtina! Ca sa puteti intra trebuie sa aveti umerii si genunchii acoperiti.

        Basilica Sf Petru de la Vatican
        Unul din cele mai importante lacase ale crestinitatii, biserica lunga de 186m, cu o suprafata de 15 000 metri patrati si o cupola de 119m la constructia caruia au contribuit o multime de arhitecti prestigiosi nu trebuie in nici un caz ratata!

        Participa la Slujba de la Vatican 
        Chiar daca nu esti o persoana religioasa, nu trebuie sa ratezi slujba tinuta de Papa in fiecare duminica in Piata San Pietro de la orele 10.  

        Bisericile
        Roma, leagan al catolicismului, are in jur de 900 de biserici si catedrale. Adevarate opere de arta, bisericile si catedralele reprezinta niste atractii pe care oricare turist trebuie sa le viziteze, macar doua-trei.
        Sculpturile si picturile din interior sunt realizate de nume cunoscute precum Rafaelo sau Michelangelo. Chiar daca nu toate sunt mari si impozante, fiecare detine farmecul ei asa ca nu ezitati sa intrati si in cele mai mici. Majoritatea bisericilor din Roma sunt Gratis, eu am vazut foarte multe, am si facut un top personal cu cele 5 biserici din Roma ce mi-au placut cel mai mult.

        • Bisericile din Roma se deschid la ora 8/9 pana la 12 si apoi dupa masa de la 16 la 18:30/19pm
        Cripte si oase
        Biserica Santa Maria della Immocalata Concezionecunoscuta si sub numele de Biserica Oaselor detine o cripta in care sunt pastrate craniile si oasele a 400 de calugari capucini.

        Fantanile
        Fantanile Romei sunt niste opere de arta ce le intalnesti la fiecare pas, pline de farmec si de istorie. Mici sau imense, decorand fatada unei cladiri sau pietele publice...oricine trece pe langa ele se opreste macar pentru o clipa sa le admire. Printre cele mai cunoscute se numara Fontana di Trevi (merita vazuta si noaptea doar atunci o aveti doar pentru voi) Fontana di Quattro Fiumi (Piazza Navona, superba mai ales la apus), Fontana delle Tartarughe (Piazza Mattei), Fontana del Tritone (Piazza Barberini) si Fontana delle Api (Via Veneto).
        fantana-trevi-roma-italia

        Pantheon
        Unul din cele mai bine pastrate monumente din Italia. Templu pagan la origine, transformat mai tarziu in biserica, Pantheonul este paradisul oricarui fotograf. Este situat in Piata della Rotonda.

        Piatetele
        Pietele sunt o adevarata atractie in Roma. Italienii vin in piete pentru a se intalni cu amicii, pentru a se distra sau pentru a se plimba. In topul pietelor pe care nu trebuie sa le ratezi intr-un sejur la Roma se numara Piazza di Spagna (romantica) Santa Maria in Trastevere (autentica) Piazza Venezia (istorica) Piazza del Popolo (fotogenica mai ales de sus) si Piazza della Repubblica (aglomerata). Pe langa cele mari mai exista mici piazzete unde la umbra unui pin poti degusta din bucataria italiana daca iei loc la una din taverne locale.

        Obeliscurile
        In Roma exista nu mai putin de 13 obeliscuri. 8 sunt originale din Egipt iar celelalte cinci au fost comandate in Egipt pentru a fi realizate special pentru romani. Cele mai faimoase obeliscuri sunt situate in Piazza San Giovanni in Lateranno, Piazza Minerva, Piazza del Popolo si Piazza Navona.

        Parcurile 
        Parcul din jurul Villei Borgheze (situata in partea de nord a Romei, Villa Borgheze atrage zilnic un numar mare de turisti ce merg sa viziteze Villa dar si numeroasele atractii oferite de acest parc. Aici poti face un picnic departe de aglomeratia orasului ) Villa Torlonia (azi un parc public, a fost, pe vremuri resedinta presedintelui Mussolini) Villa Doria Pamphilj (are un parc mare la vest de Tibru). Parcul Pincino (aproape de Piata del Popolo) este unul din cele mai frumoase parcuri din Roma.

        Faceti o plimbare pe una din cele 7 coline ale Romei
        Recomand Colle Aventino pe care se intinde un cartier rezidential foarte frumos, departe de forfota turistica, cu peisaje impresionante asupra Romei (in special asupra Catedralei Sf Petru).

        roma-italia

        Ruinele si Roma antica
        In Roma, poti sa te plimbi in voie printre ruinele antice, martorele trecutului fascinant. Acestea constituie un cadru romantic pentru orice cuplu de indragostiti. Din cadrul Romei Antice gratis puteti vedea: Arcul lui Constantinopol, Circo Massimo, Forul Roman (inconjurandu-l), biserica Santa Maria d'Arcoeli, Piazza del Campodoglio.

        Appia Antica
        Toate drumurile duc la Roma! Via Appia Antica a fost unul din cele mai cunoscute drumuri din Roma, drum ce lega Roma de cele mai indepartate colturi ale imperiului. De-a lungul drumului puteti admira o multime de monumente.

        Muzeul Numismaticii
        In acest muzeu veti putea vedea o colectie impresionanta cu peste 20 000 de monezi 

        Monumentul Vittorio Emanuele II
        Aceasta cladire imensa din marmura este cel mai cunoscut punct de reper al orasului. Merita sa urcati pana sus (gratis) pentru o vedere superba asupra centrului si strazii Via Corso, bulevardul central al Romei. 


        Cartierul Travestere
        Travestere este cel ma autentic cartier din Roma cu strazi colorate si tipice, ideale pentru o plimbare in doi. Veti mai gasi aici cafenele, hanuri, buticuri, toate cu un farmec aparte ce amintesc de Roma de alta data.


        Via de'll Portico d'Ottavia
        Aceasta strada din Trastevere este cea mai reprezentativa pentru istoria cartierului, fiind plin de ruine si monumente pe jumatate ingropate. 

        Piramida
        Chiar daca este greu de crezut, Roma are si o piramida. Construita initial pentru a-i servi ca mormant lui Gaius Cestius, vizitatorii pot vedea doar exteriorul piramidei.
         
        La Bocca della Verita
        Atractie plasata langa Biserica Sf. Maria ce infatiseaza fata unui om. Pe vremuri era un adevarat detector de minciuni.

        Teatro di Pulcinella

        Pe colina Gianiculum se organizeaza in mod periodic spectacole de teatru de papusi in aer liber. Panorama vazuta de aici e absolut superba asa ca puteti combina vizita cu un spectacol.

        Piete ce merita incercate
        Fructe proaspete, legume,o piata autentica unde localnicii isi fac cumparaturile intr-o zi obisnuita este Campo de’ Fiori (Centrul istoric langa Piata Navona). Pentru antichitati mergeti la talciocul de duminica la Porta Portese. 

        Thanks for visiting,

        Citeste aici mai multe despre-->Italia-ROMA (click)

        Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesatiCuprinsul blogului (click)!

        FILM Tea with Mussolini - garantat te indragostesti de Florenta

        $
        0
        0
        Saptamana 86
        Tea with Mussolini (1999)

        film-tea-with-mussolini-florenta

        Tea with Mussolini este un film splendid, cu siguranta cel mai frumos film cu Florenta pe care l-am vazut. Este un film clasic, din perioada victoriana, daca v-a placut filmul A good Woman, Stealing Beauty sau My housein Umbria, toate cu Italia, sigur o sa va placa si Tea with Mussolini. 

        Filmul povesteste viata reala al lui Luca (Franco Zeffirelli),caruia i-a murit mama, iar tatal (un afacerist italian) nu e interesat deloc de cresterea copilului asa ca il incredinteaza secretarei Mary Wallace, o englezoaica care face parte din grupul de batrane divortate sau vaduve "Scorpioni".
        Filmul incepe prin anii 1935, inainte de al-II-lea Razboi Mondial, avandu-le in prin plan pe doamnele englezoaice (Cher, Judi Dench, Joan Plowright, Maggie Smith si Lily Tomlin) ex-patriate care duc o viata de lux in Italia. Traiesc dupa propriile principii si traditii, beau impreuna ceaiul de la ora 5, participa la baluri de lux in haine scumpe, cu rochii si palarii care mai de care mai frumoase, dezvaluind in prima parte din film cate putin despre fiecare femeie din grup si mai ales povestea lui Luca care creste in sanul acestei mare familii de femei. Doar ca incetul cu incetul incepe razboiul, Mussolini si Fascistii le tradeaza,Luca e trimis la studii in Austria iar femeile sunt duse intr-un refugiu in San Giminiano. In final, desi iubesc Italia, tot ce-si doresc e sa scape cu viata si sa poata se se intoarca in tara lor. Anii trec, Luca se intoarce baiat mare, le gaseste cu greu pe femeile din viata lui si le ajuta in final sa scape.

        Filmul e lung si foarte complex, am povestit pe scurt, insa au loc obieceiuri, traditii, iubiri, insalaciuni, multe ceaiuri, multe dorinte, tradari, faze comice, amuzante, peisaje superbe, o atmosfera de vacanta care o sa te faca sa-ti doresti sa cumperi un bilet spre Florentape loc. Pe de alta parte, vei avea parte oricum de o calatorie virtuala pe cinste asa ca recomand sa il vedeti chiar azi. E unul din filmele cu calatorii cu o poveste matura, cu o distributie stralucita, dialog excelent dantelat cu umor si caldura, peisaje incredibile pe perioada intregului film!

        Filmul il puteti downloda gratuit de aici ->http://dl.free.fr/jLy2muEKJ (click valider et telecharger le fichier).


        film-tea-with-mussolini-florenta-review

        L-ati vazut? V-a placut?

        Click aici pentru a vedea mai multe -> FILME CU CALATORII
         Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)

        Olanda - Drumul spre Groningen plin de peripetii (Ziua 1)

        $
        0
        0
        3. Aprilie. 2013 Jurnal de calatorie Olanda
        Am inceput aventura la 9 dimineata dupa ce mi-am recapitulat bagajul, am luat un prim taxi spre Mary (prietena cu care am mers in calatorie), am trecut bine de controlul de securitate desi m-au pus sa imi dau incaltarile jos si mi-au controlat bagajul fiindca aveam un suvenir imens cadou format dintr-un tren de lemn, 6 pahare de shot-uri si o sticla imensa goala care parea suspecta pe scanner, dar noroc ca au gasit-o repede si nu mi-au scos doar primul set de chiloti. Probabil rosie pana in varful urechilor m-am balbait si la controlul actului de identitate, unde tot insistam ca eu calatoresc cu Mary in loc sa raspund unde calatoresc. In fine, noroc ca am gasit un parfum bun de testat la Duty Free si dupa ce m-am imputit bine a Chanel mi-am revenit in fire. Am zburat lin si am aterizat la fel de usor, un zbor placut de 2 ore jumate.

        amsterdam-deasupra-din-avion

        Am coborat printre ultimele uitand ca noi de fapt ne grabeam sa prindem autobuzul si apoi trenul spre Groningen. Am intrat intr-o stare euforica cand am vazut soarele si am simtit caldura, cred ca erau peste 25 de grade. Ma felicitam ca nu mi-am luat pelerina si palaria (nu stiam cum urma sa plang dupa ele peste cateva zile ). La intrarea in tara am observat oamenii, multi blonzi si multe blonde, olandezii sunt inalti si solizi. Nu prea vezi femei subnutrite si nici barbati fara spate. In fata aeroportului grupuri de tineri stateau pe jos pe ciment si numerosi calatori erau in haine de vara si slapi. Am luat autobuzul spre Edinhoven Airport pana in gara cu 3.5 euro. Pe drum ne tot minunam de numarul de biciclisti, de piste perfecte, de oameni in slapi, de case frumoase si gradini ingrijite. Cand am ajuns in gara tocmai am ratat trenul asa ca am avut de asteptat, dar e bine ca la ei cumperi bilet pe care scrie doar destinatia, nu si ora si ruta asa ca poti merge intr-o zi cu cate trenuri vrei si pe ce ruta vrei! De la Edinhoven la Groningen adica din Sudul Olandei pana in Nord un bilet de tren costa 25 euro/persoana. Rezonabil avand in vedere ca strabati toata tara.

        In gara tin minte ca am intrebat-o pe Mary "daca vezi un tip cu camasa si tenisi roz e interpretabil???" o prostie dar mda, diferentele culturale incep sa se faca observate. E o liniste dureroasa desi in gara asteapta peste 50 de oameni trenul, printre care observ cativa gay, fiecare fiind preocupat de propria persoana.
        In sfarsit vine trenul si acum incep greselile:

        Prima data ne asezam in vagonul gresit! 
        Ni se parea noua ca scaunele sunt cam mari dar ne gandeam ca asta e standardul in Vestul Europei. Dupa doua statii a venit controlorul care ne tot vorbea in olandeza, destul de tarziu am realizat ca suntem la clasa 1.

        In Rotterdam am schimbat trenul si apoi am fost date jos din tren!
        Dupa o pauza de jumatate de ora, in care ai timp suficient sa schimbi linia si sa cumperi o sticla cu apa (1l a fost 3 euro) ne-am urcat in al doilea tren care trebuia sa ne duca direct in Groningen. Numai ca dupa 2 statii s-a auzit un anunt si am vazut cum toti se ridica instant, dar anuntul era doar in olandeza asa ca noi nu intelegeam ce se intampla. In final am intrebat pe un domn care ne-a spus ca trenul s-a stricat si trebuie sa ne dam jos sa asteptam altul. Ne dam jos ultimele si ne luam punct de reper o persoana, sa stim sa urmarim oamenii in caz ca se muta pe alta linie. Ceea ce s-a si intamplat, dupa vreo 20 de minute am vazut cum toti oamenii de pe peron se indreapta spre scarile rulante. Noi tot nu intelegeam nimic. Oamenii fugeau sa intre in trenuri noi cautam un conductor sa intrebam daca merge spre Groningen, sau ce sa facem. In final gasim unul care ne spune sa mai asteptam 20 de minute un alt tren cu care mergem o statie si schimbam din nou.

        olanda-tren-gara

        Nici n-am intrat bine in Olanda ca deja imi venea sa dau de pereti cu tot sistemul de transport Olandez, mai ales fiindca nu era nimic scris pe engleza, nu se anunta nimic in engleza si flamanda asta ce o vorbesc ei e imputita rau, nu intelegi nimic! 

        Apoi am fumat in locul gresit!
        Am zis sa fumam o tigara daca tot avem 20 de minute, vedem ca oamenii fumeaza in gara, doar ca nu am observat si ca fumeaza toti intr-un patrat delimitat! Okkkkk, bine ca nu am luat amenda ...

        patrat-galben-olanda-loc-de-fumat

        A venit trenul, am mers o statie, am schimbat din nou trenul, toata distractia cu intarzierea ne-a costat cam 2 ore si pe noi ne astepta prietena din Groningen in gara asa ca incepeam sa fim stresate fiindca nu aveam cum sa o anuntam. Tot povestim cand la un moment dat se intoarce la noi un olandez si ne turuie furios o noua regula, din nou pe olandeza. Intr-un final intelegem ...

        Ne-am asezat in vagonul gresit, Silence Stillete, unde trebuia sa pastram linistea! pe geam scrie mare!
        Deja incepeau sa ma enerveze atatea reguli, mai ales ca linistea asta ma omora acum sa nici nu mai pot sa vorbesc ... Evident ca prima ora am tot pufnit in ras cand ne uitam una la alta, intr-un final ne-am mutat pe hol si am inceput sa analizam peisajul.
        vagon-silance-olanda
          •  Olanda e toata o campie, nu tin minte sa fi vazut atata cer in viata mea! Tot peisajul incape pe 10% din geam, restul e cerul!
          • E plin de vaci, de oi, de cai, sunt multe ferme! 
          • Am vazut piste de biciclisti si intre orase, nu m-as mira sa poti face inconjorul Olandei pe bicicleta!
          • Arhitectura e foarte uniforma, casele seamana cu cottage englezesc, adica conacele de la tara in timp ce blocurile mi se par oribile, au foarte multe geamuri si fara acoperis (ma rog cu acoperisul plan, zici ca-s neterminate).
          • Multe case au iesire la lac, nu am mai vazut niciunde pana acum asemenea "abordare" de lifestyle
          • Credeam ca doar in Amsterdam sunt canale dar cam toate orasele ce le-am traversat pana acum au foarte multe canale!
            Si brusc ne uitam la ceas, stim ca la urmatoarea statie trebuie sa ne dam jos si ca la 8:47 ajungem asa ca pasim cu incredere pe peron si cand ne dezmeticim intelegem ca:
            Ne-am dat jos la statia Gresita! Am coborat in Assen, cu o statie inainte!
            Probabil daca ne uitam mai atent am fi vazut ca scrie Assen, am fi vazut ca statia asta nu are nici macar o gara cum trebuie, e mai mult o halta, ca nu sunt numai 2 peroane si e imposibil sa fie gara din Groningen care e al doilea oras ca marime din Olanda! Doar ca .... noi NU ne-am uitat si am coborat direct stiind ca urmatoarea statie e a noastra si ora la care trebuia sa ajungem se potrivea. Probabil au anuntat intarzierea pe flamanda, dar noi nu am inteles.
            Evident ca trenul a plecat, am asteptat un nou tren si in final, cu vreo 3 ore intarziere am ajuns! Noroc ca prietenii ne asteptau in gara! In final nici nu mai stiu cate trenuri am schimbat, bine ca nu a trebuit sa platim de fiecare data bilet ca ramanem lefter din prima zi! Am urat faptul ca nimeni nu anunta nimic pe engleza, presimt ca Olanda nu e o tara turist friendly si gandul acesta incepea sa ma sperie!

            Bine macar ca de data asta nu calatoresc singura :)


            Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesatiCuprinsul blogului (click)!

            Povestea Clujului in 25 de obiective turistice

            $
            0
            0
            Imi place ca in Romania se face turism national cu regularitatea, iarna vezi partiile pline de romani, vara litoralul e plin de romani, cazarile la pensiuni si hotelurisunt pline de Sarbatori predominant cu romani. Desi visam la vacante exotice si capitale europene mereu mai gasim un motiv suficient de bun sa exploram Romania, o regiune noua, un oras nou, o manastire, un traseu montan, o cabana ... Astazi m-am gandit sa va povestesc despre Cluj, poate ca nu v-ati planuit inca vacantele nationale asa ca vin eu cu o idee de explorare a Clujului si a imprejurimilor intr-o vacanta mai lunga ca sa vedeti totul pe indelete. Stiti ca iubesc Clujul insa mai departe de incarcatura sentimentala pe care o am pentru Cluj il gasesc cu adevarat un oras cu foarte mare potential turistic, comparabil cu alte orase Europene si sper sa va convinga acest articol. O sa va prezint o selectie buna si diferita de 25 obiective turistice si lucruri de facut in judetul Cluj, scrisa din perspectiva unui localnic:


            Povestea Clujul in 25 de obiective turistice:

            1.Nu rata sub nici o forma o vizita la Gradina Botanica, include numeroase sere cu nuferi si cactusi, o amenajare in stil japonez si peste 10 000 de specii de plante! Gradina cu trandafiri e atractie principala pe timpul verii.





            2.Comunitatea maghiara si-a pus amprenta asupra Clujului prin bucataria si preperatele delicioase. Un restaurant pe care trebuie sa-l incerci este restaurantul Agape (decor si preparate maghiare), (recomand nocherli cu vita, gulas, mamaliguta cu sarmale si supa de cascaval).

            restaurantul-agape-cluj

            3.Opreste-te pentru o gustare tipica in Piata Muzeului unde deseori localnicii fac coada la covrigi si kurtos

            4.Opreste-te in fata Palatului Banffy, frumoasa cladire in stil rococo si satisfa-ti curiozitatea intrand inauntru (adaposteste Muzeul de Arta, care a fost nominalizat la premiul EMYA in 1997).

            5. Aloca cateva ore pentru a explora pe jos centrul istoric. Traseul propus de primarie este inscriptionat pe strazi asa ca urmareste doar sagetile si lasa-te fermecat de vesmintele vechi ale cladirilor de pe Strada Eroilor, din Piata Mihai Viteazu, Piata Cipariu (catedrala Ortodoxa, teatru, cladirea Prefecturii, a Judecatoriei) si din Piata Unirii. Nu rata strada in Oglinda si frumoasa cladire a fostului Hotel Continental.

            catedrala-ortodoxa-din-cluj


            6.Fa shopping in Piata Muzeului unde in fiecare zi este deschisa o piata cu produse traditionale, handmade si suveniruri autentice clujene

            7.Consulta revista Zile si Nopti ce se distribuie gratuit la toate restaurantele si cafenele din oras pentru a participa la evenimentele live ce au loc in zilele in care vizitezi Clujul.

            8.Plimba-te prin Parcul Mare, cel mai frumos parc din Cluj. Inchiriaza o hidrobicicleta pe lacul din fata restaurantului Kios, intra in Galeria de arta deschisa de curand sau ia parte la un concert live in foisor. Daca te afli aici vara ai mari sanse sa prinzi si un festival (au loc aproape in fiecare weekend din iunie pana un august).

            statui-umane-parcul-mare-cluj

            9.Ia pulsul vietii studentesti pe strada barurilor 'Piezisa' in mijlocul campusului Hasdeu, populata in special de studenti! Nu rata cea mai populara cafenea a Piesisei, Buha si berile in culori!

            10.Fa o pauza de la muzeele cunoscute si porneste intr-o calatorie prin Muzeul Farmaciei, un muzeu unic ce va prezinta altceva
            11.Urmareste viata din Piata Unirii, tinerii, batranii, copii ce se joaca la fantanile arteziene, studentii ce au deseori workshop-uri aici, fotografiii ce sunt in cautare de istantanee din spatele unei ceainarii (pe colt cu scaune la geam aveti ceainaria  Demmers TeeHaus, dar puteti incerca si restaurantul Corso sau in stil vintage cafeneaua Vertigo toate cu terasa spre Piata Unirii.

            piata-unirii-cluj

            12.Incearca berile cu arome deosebite din Klausen Beer Garden (gradina fermectoare mai ales vara) sau beti o cafea in apartamentul transformat in cafenea ungureasca din Piata Muzeului (Krajtzer cafe, la etaj). 

            13.Sub nici o forma nu trebuie sa ratati cele 2 baruri consacrate ale Clujului:
            • Barul "la Biblioteca" face parte din grupul de localuri Janis, chiar in centrul orasului (Piata Unirii) acolo unde in fiecare seara poti sa iti alegi melodiile preferate, sa bei vin fiert din ulcica si sa degusti cea mai buna pizza din oras (personal favorit pizza cotto) intr-un decor interesant si romantic.
            • Barul l'Aterlier care vorbeste despre creativitatea studentilor, un bar format din mai multe incaperi toate cu decor, scaune si mese eco din carton!
            bar-l'aterlier-cafe-cluj


              14.Gusta din viata de noapte clujeana, un oras efervescent ce traieste din plin pana la rasarit si apoi o ia de la capat! Incearca cluburile Janis la Stuf, Shelther, Circus, toate 3 avand intrarea din Piata Unirii! Puteti sa faceti chiar rondul Cluburilor intr-o seara (intrarea costa in jur de 10 lei/club). 3 cluburi, 3 stiluri diferite de muzica, 3 incinte mari cu design diferit! In weekend-uri e nebunie, dar sunt deschise si in timpul saptamanii!

              15.Nu poti sa ajungi in Cluj si sa nu faci o excursie la Salina Turda, un obiectiv turistic ce face parte din top 25 obiective turistice ale Romaniei si se afla la doar 30 de km de Cluj. 

              salina-turda

              16.Incearca un picnic sus la Cetatuie pe zidurile din piatra avand tot Clujul la picioare! Daca iubiti confortul atunci comandati o inghetata la cafeneaua Belvedere.
              cetatuie-belvedere-cluj



              17.Si daca tot ajungi in Turda, mergi si la Cheile Turzii pentru un traseu prin chei, peste podete, pe malul apei, traversarea lor dureaza cam 2 ore dus-intors. Urmariti vegetatia si fauna, in cadrul parcului se gases peste 1000 de specii dintre care multe rare. De asemenea sunt 50 de pesteri, majoritatea foarte mici.

              18.Daca sunteti cu copii nu ratati sub nici o forma Muzeul de Zoologie, deseori sunt evenimente interesante, eu cand am fost cu Kari am prin o sera cu fluturi vii adusi din toate colturile lumii!

              muzeul-de-zoologie

              19.Daca e vara incercati o escapada la lacurile sarate de la Cojocna!

              20.Pentru un weekend in natura cu prietenii alegeti o cabana de langa lac la Tarnita sau lacul Belis Fantanele, departe de aglomeratia si arsita din Cluj.

              lacul-belis-fantanele-judetul-cluj

              21.Daca iti plac traseele montane atunci nu trebuie sa ratezi statiunea Baisoara care iti ofera suficiente trasee pentru drumetii! Iarna puteti merge aici la Ski iar vara e plin de turisti si copii veniti in tabara.

              22.Pentru o excursie de o zi undeva in natura recomand traseul spre Cascada Rachitele sau Valul Miresei, una din cele mai frumoase din Romania, cu o cadere de apa de la 30 de m.

              23.Clujul are numeroase evenimente, casa de cultura are nu mai putin de 104 sali iar Teatrul National gazduieste in fiecare seara piese de teatru, recitaluri piano sau concerte asa ca daca nu esti adeptul cluburilor, tot ai suficiente optiuni pentru o seara culturala si distractiva la Cluj.

              teatrul-din-cluj


              24. Nu ratati restaurantele cu produse traditionale romanesti (Restaurantul Casa Piratilor e preferatul meu) si cele cu preparate internationale: Indigo (mancare indiana), Nobori (mancare japoneza), Shanghai ( mancare chinezeasca) Toledo (mancare spaniola), Wok&Roll (mancare asiatica la wok) etc.

              25.Invata despre traditiile si obiceiurile din Transilvania in Muzeul de Etnografie de pe strada Memorandumului. Va promit o calatorie in timp in Clujul de alta data pastrat viu in mijlocul orasului!


                        Voi ce mai recomandati de facut si vazut la Cluj?

              Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)

              Groningen - prima zi in Olanda, multe impresii

              $
              0
              0
              4 Aprilie 2014 - Jurnal de calatorie Olanda

              Ne-am trezit devreme cu pofta de a vedea Groningen, de a intelege mai bine Orasul, Olanda, toate fiind o necunoscuta pentru mine. In general nu sunt o persoana foarte matinala dar in vacante nu prea am stare, deabia astept sa ies, sa explorez, sa vad. Am inceput dimineata cu o cafea bauta pe terasa, in compania pasarelelor si a picurilor de ploaie. Casa in care stam, la Anda, e in afara centrului, intr-o zona retrasa in care te simti ca la tara fiindca e foarte multa vegetatie, arbori, au si un lac in spatele casei, toate cladirle sunt uniforme case mari cu etaj si mansarda iar in fata fiecare are o gradina micuta 2 pe 2, amenajata dupa bunul plac. Cum am iesit din casa am inceput sa vad diferentele:

              olanda-groningen
              • Strazile sunt perfecte, zici ca au asfaltul proaspat turnat! Nici o groapa, nici o dala scoasa, nici o masina parcata aiurea!
              • Pe spatiul acela incredibil de mic din fata casei se pot face amenajari foarte frumoase!
              • Fiecare casa are un geam imens foarte jos si CULMEA nimeni nu are perdeaua trasa asa ca poti sa inspectezi interiorul fara nici o jena! O caracteristica comuna la casele din Olanda sunt multitudinea de obiecte decorative! Fiecare casa, gradina are numeroase obiecte/lumanari/abajururi/ghivece/vaze/etc care dezvaluie putin din personalitatea omului lasandu-te sa-l cunosti inainte de al vedea vreodata.
              • Pana in centru (circa jumatete de ora de mers pe jos) vedem foarteee foartee mult verde! Fiecare gradina are numeroase flori, plante de bordura, arbusti! Magnolii, campuri de narcise, lalele, se vede ca nu doar oamenii fac un efort in acest sens ci si Primaria.
              • Pe drumul spre centru, la ora la care oamenii merg la servici doar noi mergem pe jos si se pare ca oamenii nu inteleg de ce fiindca toata lumea ne arunca priviri ciudate. 
              • Comparand numarul de pietoni, bicicilisti si soferi as spune ca 80% din populatie folosesc bicicleta ca mjiloc de transport si inteleg si de ce! In primul rand e eco, e gratis, terenul e plan si pistele impanezesc orasul si te duc pana in cele mai indepartate cotloane (spuneam ca sunt piste si intre orase). 
              • E liniste, suparator de liniste! Masinile nu claxoneaza fiindca la ei primesti amenda daca claxonezi fara un motiv foarteee bun, dar cred ca tine si de educatie, toti oamenii sunt calmi si rabdatori mai ales in trafic! Nici oamenii nu fac galagie, sunt rezervati, vorbesc incet, asa ca nu auzi pe strazi zumzete/strigate/tipete/claxoane cum e la noi, in tarile latine! 
              olanda-groningen-gradina

              olanda-groningen-oras-strazi
              olanda-groningen-oras

                Pentru moment destul cu primele impresii, sa va povestesc si despre Groningen! Am intrat in centrul istoric traversand un canal mare pe care erau case plututitoare si cateva corabii vechi. Daca prin alte tari centrul istoric e imprejmuit de ziduri in Groningen centrul istoric e in intregime inconjurat de un canal! Insa centrul e destul de mare si nu prea vezi apa doar cand intri sau iesi din el! Am intrat prin partea de Nord asa ca am ajuns foarte repede in buricul targului numit de ei Grote Markt, punct de reper si de intalnire pentru foarte multi localnici. La ora asta, sub un cer plumburiu, nu am gasit nimic fascinant sau de interes turistic in scuarul acesta. Poate singura chestie interesanta e chiar cladirea cu informatii turistice construita in stil art deco cu foarte multe scari din lemn pe care tinerii stateau la o tigara, la o poveste, la un mic dejun sau la picnic! Insa ce mi-a placut mie e privelistea de sus cu turnul Martini, in stil gotic, datand  din secolul 15 si avand 97 de metri in care te poti urca daca vrei o priveliste asupra orasului. Noi nu ne-am urcat (poate nu stiti dar dupa Domul din Viena in care am simtit ca imi dau duhul am decis sa nu mai urc veci fiindca spatiile inchise si numarul mare de trepte nu sunt de mine), asa ca mereu caut alte locuri de unde sa pot vedea orasul de sus. Din pacate Groningen e perfect plan asa ca nu este nici o alta varianta!
                olanda-groningen-oras-centru

                olanda-groningen-oras-centru

                olanda-groningen-oras-centru-cafenea

                Am intrat la biroul de informatii turistice fiindca vroiam sa ajung la casele colorate (poza indiciu dintr-un articol trecut) insa am fost surprinsa de raceala cu care am fost primita. Am cerut informatii despre muzee si mi s-a spus sa cumpar o carte, am cerut un itinerar  si mi s-a oferit o brosura  cu o harta micuta si un traseu (cu 1.5 euro). Zici ca eram la librarie sau la chiosc nicidecum la informatii turistice! Apoi am cerut informatii despre acel cartier cu case colorate si mi-a spus initial ca e un oras la 50 de km, dar eu am insistat ca trebuie sa fie in Groningen ca asa scrie pe net si dupa ce l-a intrebat pe Google mi-a raspuns ca intr-adevar exista. Am rugat-o sa imi spuna cum sa ajung acolo, a spus ca nu stie, am insistat ca totusi suntem la informatii turistice, si-a dat ochii peste cap si in final mi-a spus autobuzul, apoi ca un cleste sa o rog sa imi spuna si cum se numeste statia la care sa ma dau jos! Serios in alte tari cei de la informatii sunt fericiti sa te poata ajuta,  iti completeaza harta (oferita gratis) cu informatii, aici pe langa ca turisti nu prea sunt fiindca Groningen e departe de orice te uiti pe harta Olandei, nici macar buna vointa sa te ajute!

                Noroc macar ca mi-a oferit informatii corecte ca imi era frica sa nu cumva sa ajung la mama naibii degeaba! Am luat autobuzul chiar din fata turnului (nr 11), tichetul se ia de la sofer cu 2 euro si il poti folosi o ora. Dupa vreo 20 de statii am ajuns in mijlocul pustietatii, ne-am uitat cu Mary una la alta si ne-a pufnit rasul dar pe mine ma treceau transpiratiile ca sigur nu am ajuns unde trebuie! Dar in final tot intreband oamenii de pe biciclete, un baiat ne-a ghidat spre un complex rezidential nou, unde se afla casele cu pricina. Locul e cumva ascuns in spate (e usor de ratat) dar merita mers fiindca as putea spune ca e cel mai frumos loc din Groningen, un complex care reflecta stilul de viata olandez. Casele colorate, vegetatie, lacul cu rate si cu loc de barca pentru fiecare casa, o schimbare de peisaj!

                olanda-groningen-oras-case-colorate

                olanda-groningen-oras-case-colorate

                Ne-am intors in centru cu accelasi bilet si am luat la pas orasul. Ne-am plimbat pe bulevardele late pline de reclame luminoase, am intrat in magazine, am probat haine si ochelari si tot ce am prins, ne-am distrat la raioanele cu haine portocalii (culoarea Olandei) ne-am indulcit cu un brownie, ne-am pozat in fata la Goudkantoor, cladirea de aur din 1635 care acum e un bar traditional, am injurat biciclistii care merg cu viteza prea mare si trebuie mereu sa te feresti. Am admirat cladirile sobre, cu o gravitate severa, cu un aer pretentios, o tinuta mandra, chiar orgolioasa, aliniate, intr-o ordine perfecta. Noroc ca oamenii, tinerii aduc un plus de culoare, am simtit o energie aparte, pofta de viata! Ne-am socat cand am vazut oameni la tereasa la 10 grade, dar am avut o saptamana sa ne obisnuim. Asa e aici, e cald, e frig sau ploua oamenii isi continua viata la fel. Merg pe bicicleta, stau la terasa, chiar si din punct de vedere vestimentar nu prea exista reguli. Unii poarta pantofi, altii sandale sau cizme. Femei cu rochii si fuste alaturi de altele cu paltoan si fular infasurat peste nas. Noi inghetam si ne miram cum fetele imbracate sumar nu ingheata!Foarte multe blonde si blonzi, oameni cu trasaturi frumoase dupa care intorci instinctiv capul. Insa nu te atrag prin tinute extravagante majoritatea duc o viata de confort, am vazut maxim 5 domnisoare pedaland cu tocuri.

                olanda-groningen-bar-traditional

                biciclisti-olanda

                prajitura-brownie

                canal-groningen-vapoare-barci

                statuie-centru

                olanda-groningen-strazi

                olanda-groningen-centru

                Ultima oprire a fost in piata centrala (VisMarkt) unde se tine piata locala in anumite zile (nu e permanenta) dar azi fiind vineri era plin. Am facut o initiere in bucataria locala, cascavalul si herningul ocupa un loc fruntas apoi sunt standurile cu peste, mirodenii, sosuri, legume, carnati si nu in ultimul rand carotifii prajiti care fac parte din bucataria locala cu boia si sos la alegere. Am luat o portie (2.5 euro) si i-am savurat pe o banca. Da, sunt buni, in primul rand sunt lati dar chiar si asa au o textura crocanta.

                olanda-cartofi-prajiti

                olanda-groningen-cascaval

                olanda-groningen-piata-centrala


                Cam asta a fost prima zi in Olana, primele impresii!
                Thanks for visiting,


                Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesatiCuprinsul blogului (click)!

                Totul despre Cardul London Pass

                $
                0
                0
                Prima data cand m-am dus la Londra am studiat toate cardurile si toate variantele ca sa vad ce merita intr-adevar sa cumpar! Londra e un oras scump, foarte scump mai ales pentru turisti! Transportul, cazarea, mancarea te ruineaza daca nu esti putin atent si cumpatat.

                Cardul-London-pass-2014

                In primul rand sa vedem cat costa cardul London Pass in 2014

                • PENTRU ADULTI 1 zi cardul costa 49£  / Pentru 2 zile costa 68£ / Pentru 3 zile costa 81£ / ¨Pentru 6 zile costa 108£
                • PENTRU COPII 1 zi cardul costa 33£  / Pentru 2 zile costa 49£ / Pentru 3 zile costa 56£ / ¨Pentru 6 zile costa 76£
                Se stie faptul ca aceste carduri turistice au fost inventate pentru a te ajuta sa vezi orasul si obiectivele turistice de top chiar si cu un buget redus doar ca in ceea ce priveste cardul London Pass e discutabil. 

                In primul rand fiindca transportul nu e inclus!

                Am folosit Roma Pass in care transportul in oras era inclus, cu Lisbon Pass am mers chiar si de la aeroport in oras! La Londra nici vorba! Asadar nu va ajuta la nimic daca cumparati cardul din aeroport. Daca aterizati pe Heathrow mai bine impartiti un Shuttle, sunt un fel de taxi minibus special pentru aeroport si le gasiti sub numele de Heathrow shuttle! De pe aeroportul Luton exista  autocare  si taxi to Luton/from Luton pe care il puteti tot asa imparti! 

                In oras exista posibilitatea sa adaugati si Travel card la Cardul London Pass atunci cand il cumparati si luati biletele sau abonament pe mijloacele de transport o idee mai ieftin!

                Obiectivele turistice SCUMPE care sunt incluse in cardul  London Passsi pretul de intrare la fiecare in 2014
                Luati in considerare si faptul ca daca mergeti vara, acest card va permite sa sariti coada si sa intrati pe un culoar special!
                • Tower of London – 20£
                • Castelul Windsor  – 18.50£
                • Westminster Abbey – 18£
                • Palatul Hampton - 16.5£ -
                • Palatul Kensington - 15£
                • Teatrul Shakespeare's Globe - 13.5£
                • Wimbledon Tour Experience – 22 £
                • Churchill War Rooms – 15 £
                • Kew Garden -14.5£
                • Gradina Zoologica 23.40£
                • London Bridge Experience – 24 £
                • Turul stadionului Chelsea  –18 £
                • Cu vaporasul pe Sena – 17 £
                • Plus alte 40 de obiective turistice si tururi cu plata, reduceri si beneficii!
                Obiectivele turistice care NU sunt incluse in cardul London Pass
                • London Eye - roata imensa din sticla (costa in jur de 20 £)
                • Muzeul de ceara Madam Tussaud’s (costa tot in jur de 20 £)
                • Double-decker - autobuzele turistice!
                 Merita cardul London Pass?

                Dupa cum va spuneam, e discutabil, conteaza foarte mult ce doriti sa vedeti si cate zile aveti la dispozitie! Fiindca British Museum, Schimbul Garzii, Parcurile, Science Museum/ National History Museum/ Muzeul de Jucarii  (toate de mers si cu copii) Victor & Albert Museum + alte sute de obiective turistice sunt gratuite!Eu am stat 3 luni la Londra si am facut turism intensiv si tot mi-au ramas destule de vazut gratis! Informativ sunt peste 100 de muzee gratuite! Iar transportul oricum trebuie sa il platiti, chiar daca stati in centru fiindca Londra e imensa si obiectivele turistice sunt rasfirate!

                Daca vreti Tower of London, Westminster Abbey si Castelul Windsor atunci merita sa il luati pentru 3 zile si sa vizitati pe langa cele 3 si alte obiective turistice pe care cu London Pass le aveti gratuit iar restul zilelor, pana la o saptamana de exemplu sa vizitati ce e gratis! Daca cumparati London Pass pentru ca sa se merite trebuie sa va faceti un plan, sa va uitati pe harta sa alegeti obiective turistice apropiate ca sa nu pierdeti pe mijloacele de transport si sa apucati sa vedeti cat mai multe! De asemenea ideal ar fi sa  alegeti obiectivele turistice cele mai scumpe :)

                Citeste toate articole despre Londra aici --> ANGLIA
                Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesatiCuprinsul blogului (click)!

                Film Summer Lovers - vacanta de vis in Santorini

                $
                0
                0
                Saptamana 87
                Film Summer Lovers (1982)

                film-summer-lovers-poster

                In general nu sunt pasionata de filmele vechi de aceea nu am avut nici un interes sa vad Summer Lovers desi l-am scos la pachet cu multe filme fiindca citisem ca e filmat in Grecia. Cand am inceput pe blog sectiunea filme cu calatorii mi-am facut un folder special si l-am mutat acolo zicand ca o sa-l vad candva. Si de atunci l-am tot evitat. Apoi intr-o zi l-am deschis si mi-a placut fiindca din primele 5 minute  vezi grupurile de turisti ce coboara incantati din avion si se indreapta spre Santorini! Vezi casele imbracate in alb si aleile inguste, magarii, motocicletele si ristele auto! Peisajele superbe, privelistile de vis si stii ca tot filmul va fi o calatorie!

                Si asa a fost, filmul prezinta vacanta de vara a unui cuplu de studenti americani veniti in Santorini pentru 6 saptamani. Inchiriaza o vila superba, in varf de munte, tipic greceasca cu privelisti ca-n povesti si incep activitatile de vacanta. Merg pe plaja, fac baie in mare, petrec serile in discoteci si pe terase, beau mult vin, se iubesc, fac scurte vizite la site-uri arheologice iar a doua zi o iau de la capat. Toate bune si frumoase pana intr-o zi cand el  (Peter Gallagher)  vede o tipa cu niste ochi verzi superbi si e atras instant de ea. Zilele urmatoare o urmareste si in final ajung sa faca dragoste. Intors la vila plin de remuscari ii spune iubitei. Plina de nervi si geloasa a doua zi merge sa discute cu ea si desi gandul era sa ii desparta ii place si ei de ea si devin prietene bune. La inceput au o relatie mai ciudata stiind ca impart amandoua accelasi barbat insa reusesc cu ajutorul vinului, a cinelor si noptilor de distractii prin cluburi sa se apropie  si petrec toata vacanta de vara intr-un trio de nedespartit. Filmul NU prezinta scenele de amor, e mai mult cu subanteles asa ca merita vazut pentru ca va da acel sentiment de vacanta de vara, de aventura, distractii, iubire, mare, nisip soare, Insula Santorini pusa intr-o lumina paradisiaca!

                Filmul il puteti downloda gratuit de aici ->http://dl.free.fr/kL0nVkG62(click valider et telecharger le fichier).


                film-summer-lovers-grecia

                L-ati vazut? V-a placut?

                Click aici pentru a vedea mai multe -> FILME CU CALATORII
                 Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)


                Olanda - Drumul spre Groningen plin de peripetii (Ziua 1)

                $
                0
                0
                3. Aprilie. 2014 Jurnal de calatorie Olanda
                Am inceput aventura la 9 dimineata dupa ce mi-am recapitulat bagajul, am luat un prim taxi spre Mary (prietena cu care am mers in calatorie), am trecut bine de controlul de securitate desi m-au pus sa imi dau incaltarile jos si mi-au controlat bagajul fiindca aveam un suvenir imens cadou format dintr-un tren de lemn, 6 pahare de shot-uri si o sticla imensa goala care parea suspecta pe scanner, dar noroc ca au gasit-o repede si nu mi-au scos doar primul set de chiloti. Probabil rosie pana in varful urechilor m-am balbait si la controlul actului de identitate, unde tot insistam ca eu calatoresc cu Mary in loc sa raspund unde calatoresc. In fine, noroc ca am gasit un parfum bun de testat la Duty Free si dupa ce m-am imputit bine a Chanel mi-am revenit in fire. Am zburat lin si am aterizat la fel de usor, un zbor placut de 2 ore jumate.

                amsterdam-deasupra-din-avion

                Am coborat printre ultimele uitand ca noi de fapt ne grabeam sa prindem autobuzul si apoi trenul spre Groningen. Am intrat intr-o stare euforica cand am vazut soarele si am simtit caldura, cred ca erau peste 25 de grade. Ma felicitam ca nu mi-am luat pelerina si palaria (nu stiam cum urma sa plang dupa ele peste cateva zile ). La intrarea in tara am observat oamenii, multi blonzi si multe blonde, olandezii sunt inalti si solizi. Nu prea vezi femei subnutrite si nici barbati fara spate. In fata aeroportului grupuri de tineri stateau pe jos pe ciment si numerosi calatori erau in haine de vara si slapi. Am luat autobuzul spre Edinhoven Airport pana in gara cu 3.5 euro. Pe drum ne tot minunam de numarul de biciclisti, de piste perfecte, de oameni in slapi, de case frumoase si gradini ingrijite. Cand am ajuns in gara tocmai am ratat trenul asa ca am avut de asteptat, dar e bine ca la ei cumperi bilet pe care scrie doar destinatia, nu si ora si ruta asa ca poti merge intr-o zi cu cate trenuri vrei si pe ce ruta vrei! De la Edinhoven la Groningen adica din Sudul Olandei pana in Nord un bilet de tren costa 25 euro/persoana. Rezonabil avand in vedere ca strabati toata tara.

                In gara tin minte ca am intrebat-o pe Mary "daca vezi un tip cu camasa si tenisi roz e interpretabil???" o prostie dar mda, diferentele culturale incep sa se faca observate. E o liniste dureroasa desi in gara asteapta peste 50 de oameni trenul, printre care observ cativa gay, fiecare fiind preocupat de propria persoana.
                In sfarsit vine trenul si acum incep greselile:

                Prima data ne asezam in vagonul gresit! 
                Ni se parea noua ca scaunele sunt cam mari dar ne gandeam ca asta e standardul in Vestul Europei. Dupa doua statii a venit controlorul care ne tot vorbea in olandeza, destul de tarziu am realizat ca suntem la clasa 1.

                In Rotterdam am schimbat trenul si apoi am fost date jos din tren!
                Dupa o pauza de jumatate de ora, in care ai timp suficient sa schimbi linia si sa cumperi o sticla cu apa (1l a fost 3 euro) ne-am urcat in al doilea tren care trebuia sa ne duca direct in Groningen. Numai ca dupa 2 statii s-a auzit un anunt si am vazut cum toti se ridica instant, dar anuntul era doar in olandeza asa ca noi nu intelegeam ce se intampla. In final am intrebat pe un domn care ne-a spus ca trenul s-a stricat si trebuie sa ne dam jos sa asteptam altul. Ne dam jos ultimele si ne luam punct de reper o persoana, sa stim sa urmarim oamenii in caz ca se muta pe alta linie. Ceea ce s-a si intamplat, dupa vreo 20 de minute am vazut cum toti oamenii de pe peron se indreapta spre scarile rulante. Noi tot nu intelegeam nimic. Oamenii fugeau sa intre in trenuri noi cautam un conductor sa intrebam daca merge spre Groningen, sau ce sa facem. In final gasim unul care ne spune sa mai asteptam 20 de minute un alt tren cu care mergem o statie si schimbam din nou.

                olanda-tren-gara

                Nici n-am intrat bine in Olanda ca deja imi venea sa dau de pereti cu tot sistemul de transport Olandez, mai ales fiindca nu era nimic scris pe engleza, nu se anunta nimic in engleza si olandeza asta ce o vorbesc ei e imputita rau, nu intelegi nimic! 

                Apoi am fumat in locul gresit!
                Am zis sa fumam o tigara daca tot avem 20 de minute, vedem ca oamenii fumeaza in gara, doar ca nu am observat si ca fumeaza toti intr-un patrat delimitat! Okkkkk, bine ca nu am luat amenda ...

                patrat-galben-olanda-loc-de-fumat

                A venit trenul, am mers o statie, am schimbat din nou trenul, toata distractia cu intarzierea ne-a costat cam 2 ore si pe noi ne astepta prietena din Groningen in gara asa ca incepeam sa fim stresate fiindca nu aveam cum sa o anuntam. Tot povestim cand la un moment dat se intoarce la noi un olandez si ne turuie furios o noua regula, din nou pe olandeza. Intr-un final intelegem ...

                Ne-am asezat in vagonul gresit, Silence Stillete, unde trebuia sa pastram linistea! pe geam scrie mare!
                Deja incepeau sa ma enerveze atatea reguli, mai ales ca linistea asta ma omora acum sa nici nu mai pot sa vorbesc ... Evident ca prima ora am tot pufnit in ras cand ne uitam una la alta, intr-un final ne-am mutat pe hol si am inceput sa analizam peisajul.
                vagon-silance-olanda
                  •  Olanda e toata o campie, nu tin minte sa fi vazut atata cer in viata mea! Tot peisajul incape pe 10% din geam, restul e cerul!
                  • E plin de vaci, de oi, de cai, sunt multe ferme! 
                  • Am vazut piste de biciclisti si intre orase, nu m-as mira sa poti face inconjorul Olandei pe bicicleta!
                  • Arhitectura e foarte uniforma, casele seamana cu cottage englezesc, adica conacele de la tara in timp ce blocurile mi se par oribile, au foarte multe geamuri si fara acoperis (ma rog cu acoperisul plan, zici ca-s neterminate).
                  • Multe case au iesire la lac, nu am mai vazut niciunde pana acum asemenea "abordare" de lifestyle
                  • Credeam ca doar in Amsterdam sunt canale dar cam toate orasele ce le-am traversat pana acum au foarte multe canale!

                    Si brusc ne uitam la ceas, stim ca la urmatoarea statie trebuie sa ne dam jos si ca la 8:47 ajungem asa ca pasim cu incredere pe peron si cand ne dezmeticim intelegem ca:
                    Ne-am dat jos la statia Gresita! Am coborat in Assen, cu o statie inainte!
                    Probabil daca ne uitam mai atent am fi vazut ca scrie Assen, am fi vazut ca statia asta nu are nici macar o gara cum trebuie, e mai mult o halta, ca nu sunt numai 2 peroane si e imposibil sa fie gara din Groningen care este cel mai mare oras din Nordul Olandei si al doilea centru universitar al tarii! Doar ca .... noi NU ne-am uitat si am coborat direct stiind ca urmatoarea statie e a noastra si ora la care trebuia sa ajungem se potrivea. Probabil au anuntat intarzierea pe olandeza, dar noi nu am inteles.
                    Evident ca trenul a plecat, am asteptat un nou tren si in final, cu vreo 3 ore intarziere am ajuns! Noroc ca prietenii ne asteptau in gara! In final nici nu mai stiu cate trenuri am schimbat, bine ca nu a trebuit sa platim de fiecare data bilet ca ramanem lefter din prima zi! Am urat faptul ca nimeni nu anunta nimic pe engleza, presimt ca Olanda nu e o tara turist friendly si gandul acesta incepea sa ma sperie!

                    Bine macar ca de data asta nu calatoresc singura :)


                    Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesatiCuprinsul blogului (click)!

                    Povestea Clujului in 25 de obiective turistice

                    $
                    0
                    0
                    Imi place ca in Romania se face turism national cu regularitatea, iarna vezi partiile pline de romani, vara litoralul e plin de romani, cazarile la pensiuni si hotelurisunt pline de Sarbatori predominant cu romani. Desi visam la vacante exotice si capitale europene mereu mai gasim un motiv suficient de bun sa exploram Romania, o regiune noua, un oras nou, o manastire, un traseu montan, o cabana ... Astazi m-am gandit sa va povestesc despre Cluj, poate ca nu v-ati planuit inca vacantele nationale asa ca vin eu cu o idee de explorare a Clujului si a imprejurimilor intr-o vacanta mai lunga ca sa vedeti totul pe indelete. Stiti ca iubesc Clujul insa mai departe de incarcatura sentimentala pe care o am pentru Cluj il gasesc cu adevarat un oras cu foarte mare potential turistic, comparabil cu alte orase Europene si sper sa va convinga acest articol. O sa va prezint o selectie buna si diferita de 25 obiective turistice si lucruri de facut in judetul Cluj, scrisa din perspectiva unui localnic:


                    Povestea Clujul in 25 de obiective turistice:

                    1.Nu rata sub nici o forma o vizita la Gradina Botanica, include numeroase sere cu nuferi si cactusi, o amenajare in stil japonez si peste 10 000 de specii de plante! Gradina cu trandafiri e atractie principala pe timpul verii.





                    2.Comunitatea maghiara si-a pus amprenta asupra Clujului prin bucataria si preperatele delicioase. Un restaurant pe care trebuie sa-l incerci este restaurantul Agape (decor si preparate maghiare), (recomand nocherli cu vita, gulas, mamaliguta cu sarmale si supa de cascaval).

                    restaurantul-agape-cluj

                    3.Opreste-te pentru o gustare tipica in Piata Muzeului unde deseori localnicii fac coada la covrigi si kurtos

                    4.Opreste-te in fata Palatului Banffy, frumoasa cladire in stil rococo si satisfa-ti curiozitatea intrand inauntru (adaposteste Muzeul de Arta, care a fost nominalizat la premiul EMYA in 1997).

                    5. Aloca cateva ore pentru a explora pe jos centrul istoric. Traseul propus de primarie este inscriptionat pe strazi asa ca urmareste doar sagetile si lasa-te fermecat de vesmintele vechi ale cladirilor de pe Strada Eroilor, din Piata Mihai Viteazu, Piata Cipariu (catedrala Ortodoxa, teatru, cladirea Prefecturii, a Judecatoriei) si din Piata Unirii. Nu rata strada in Oglinda si frumoasa cladire a fostului Hotel Continental.

                    catedrala-ortodoxa-din-cluj


                    6.Fa shopping in Piata Muzeului unde in fiecare zi este deschisa o piata cu produse traditionale, handmade si suveniruri autentice clujene

                    7.Consulta revista Zile si Nopti ce se distribuie gratuit la toate restaurantele si cafenele din oras pentru a participa la evenimentele live ce au loc in zilele in care vizitezi Clujul.

                    8.Plimba-te prin Parcul Mare, cel mai frumos parc din Cluj. Inchiriaza o hidrobicicleta pe lacul din fata restaurantului Kios, intra in Galeria de arta deschisa de curand sau ia parte la un concert live in foisor. Daca te afli aici vara ai mari sanse sa prinzi si un festival (au loc aproape in fiecare weekend din iunie pana un august).

                    statui-umane-parcul-mare-cluj

                    9.Ia pulsul vietii studentesti pe strada barurilor 'Piezisa' in mijlocul campusului Hasdeu, populata in special de studenti! Nu rata cea mai populara cafenea a Piesisei, Buha si berile in culori!

                    10.Fa o pauza de la muzeele cunoscute si porneste intr-o calatorie prin Muzeul Farmaciei, un muzeu unic ce va prezinta altceva
                    11.Urmareste viata din Piata Unirii, tinerii, batranii, copii ce se joaca la fantanile arteziene, studentii ce au deseori workshop-uri aici, fotografiii ce sunt in cautare de istantanee din spatele unei ceainarii (pe colt cu scaune la geam aveti ceainaria  Demmers TeeHaus, dar puteti incerca si restaurantul Corso sau in stil vintage cafeneaua Vertigo toate cu terasa spre Piata Unirii.

                    piata-unirii-cluj

                    12.Incearca berile cu arome deosebite din Klausen Beer Garden (gradina fermectoare mai ales vara) sau beti o cafea in apartamentul transformat in cafenea ungureasca din Piata Muzeului (Krajtzer cafe, la etaj). 

                    13.Sub nici o forma nu trebuie sa ratati cele 2 baruri consacrate ale Clujului:
                    • Barul "la Biblioteca" face parte din grupul de localuri Janis, chiar in centrul orasului (Piata Unirii) acolo unde in fiecare seara poti sa iti alegi melodiile preferate, sa bei vin fiert din ulcica si sa degusti cea mai buna pizza din oras (personal favorit pizza cotto) intr-un decor interesant si romantic.
                    • Barul l'Aterlier care vorbeste despre creativitatea studentilor, un bar format din mai multe incaperi toate cu decor, scaune si mese eco din carton!
                    bar-l'aterlier-cafe-cluj


                      14.Gusta din viata de noapte clujeana, un oras efervescent ce traieste din plin pana la rasarit si apoi o ia de la capat! Incearca cluburile Janis la Stuf, Shelther, Circus, toate 3 avand intrarea din Piata Unirii! Puteti sa faceti chiar rondul Cluburilor intr-o seara (intrarea costa in jur de 10 lei/club). 3 cluburi, 3 stiluri diferite de muzica, 3 incinte mari cu design diferit! In weekend-uri e nebunie, dar sunt deschise si in timpul saptamanii!

                      15.Nu poti sa ajungi in Cluj si sa nu faci o excursie la Salina Turda, un obiectiv turistic ce face parte din top 25 obiective turistice ale Romaniei si se afla la doar 30 de km de Cluj. 

                      salina-turda

                      16.Incearca un picnic sus la Cetatuie pe zidurile din piatra avand tot Clujul la picioare! Daca iubiti confortul atunci comandati o inghetata la cafeneaua Belvedere.
                      cetatuie-belvedere-cluj



                      17.Si daca tot ajungi in Turda, mergi si la Cheile Turzii pentru un traseu prin chei, peste podete, pe malul apei, traversarea lor dureaza cam 2 ore dus-intors. Urmariti vegetatia si fauna, in cadrul parcului se gases peste 1000 de specii dintre care multe rare. De asemenea sunt 50 de pesteri, majoritatea foarte mici.

                      18.Daca sunteti cu copii nu ratati sub nici o forma Muzeul de Zoologie, deseori sunt evenimente interesante, eu cand am fost cu Kari am prin o sera cu fluturi vii adusi din toate colturile lumii!

                      muzeul-de-zoologie

                      19.Daca e vara incercati o escapada la lacurile sarate de la Cojocna!

                      20.Pentru un weekend in natura cu prietenii alegeti o cabana de langa lac la Tarnita sau lacul Belis Fantanele, departe de aglomeratia si arsita din Cluj.

                      lacul-belis-fantanele-judetul-cluj

                      21.Daca iti plac traseele montane atunci nu trebuie sa ratezi statiunea Baisoara care iti ofera suficiente trasee pentru drumetii! Iarna puteti merge aici la Ski iar vara e plin de turisti si copii veniti in tabara.

                      22.Pentru o excursie de o zi undeva in natura recomand traseul spre Cascada Rachitele sau Valul Miresei, una din cele mai frumoase din Romania, cu o cadere de apa de la 30 de m.

                      23.Clujul are numeroase evenimente, casa de cultura are nu mai putin de 104 sali iar Teatrul National gazduieste in fiecare seara piese de teatru, recitaluri piano sau concerte asa ca daca nu esti adeptul cluburilor, tot ai suficiente optiuni pentru o seara culturala si distractiva la Cluj.

                      teatrul-din-cluj


                      24. Nu ratati restaurantele cu produse traditionale romanesti (Restaurantul Casa Piratilor e preferatul meu) si cele cu preparate internationale: Indigo (mancare indiana), Nobori (mancare japoneza), Shanghai ( mancare chinezeasca) Toledo (mancare spaniola), Wok&Roll (mancare asiatica la wok) etc.

                      25.Invata despre traditiile si obiceiurile din Transilvania in Muzeul de Etnografie de pe strada Memorandumului. Va promit o calatorie in timp in Clujul de alta data pastrat viu in mijlocul orasului!


                                Voi ce mai recomandati de facut si vazut la Cluj?

                      Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)

                      In Venetia Olandei, Giethoorn am vazut raiul

                      $
                      0
                      0
                      Mi-am dorit mult sa ajung in Giethoorn si ma bucur ca am fost acolo. Chiar mai mult ma bucur ca am ales sambata zi destul de innorata de dimineata dar de cum am ajuns am primit cadou din partea Olandei o vreme de toata frumusetea, caldura si soare si credeti-ma prin partile astea trebuie sa...

                      Citeste tot articolul aici --> http://aliceee-traveler.blogspot.ro/2014/04/in-venetia-olandei-giethoorn-am-vazut-raiul.html

                      Totul despre gradina Keukenhof din Olanda in 2014

                      $
                      0
                      0
                      Situata in oraselul Lisse, Olanda, la aproximativ 45 de minute distanta de Amsterdam, Keukenhof este una din cele mai mari gradini de flori din lume. Gradina Keukenhof este deschisa turistilor de la jumatatea lunii Martie pana la jumatatea lunii Mai in fiecare an (atentie, NU este o gradina...

                      Citeste tot articolul aici --> http://aliceee-traveler.blogspot.ro/2014/04/ziua-4-gradina-keukenhof-pas-cu-pas-printe-rauri-de-lalele.html

                      Ziua 4 Gradina Keukenhof - pas cu pas printre rauri de lalele

                      $
                      0
                      0
                       7. Aprilie 2014 - Jurnal de calatorie Olanda Am inceput saptamana in plina forta, ne-am trezit la 6 dimineata ca sa prindem trenul de  8.37am si am ajuns in gradina Keukenhof pe la ora 12:30 cu autobuzul express. E destul de complicat din Groningen, cu multe schimburi dar nu am avut...

                      Citeste tot articolul aici --> http://aliceee-traveler.blogspot.ro/2014/04/ziua-4-gradina-keukenhof-pas-cu-pas-printe-rauri-de-lalele.html

                      Film Namastey London - Estul intalneste Vestul intr-o comedie romantica

                      $
                      0
                      0
                       Saptamana 89Namastey London (2007)  In perioada in care am locuit la Londra am cautat multe filme ce sa ilustreze viata de imigrant. Nu stiu cum l-am ratat pe acesta dar ce bine ca l-am gasit. Chiar daca filmul nu e neaparat despre imigrare ci despre o familie de indieni ce incearca sa...

                      Citeste tot articolul aici --> http://aliceee-traveler.blogspot.ro/2014/04/ziua-4-gradina-keukenhof-pas-cu-pas-printe-rauri-de-lalele.html
                      Viewing all 784 articles
                      Browse latest View live