Quantcast
Channel: Enciclopedia calatorului independent
Viewing all 784 articles
Browse latest View live

Impresii Lisabona - cel mai frumos oras din Europa

$
0
0
Am ajuns prima data in Lisabona acum doi ani si m-am indragostit. Am simtit acolo ceva ce nu am mai simtit in nici un oras din lume. Ceva ce ma atrage, ce mi-ar placea sa simt in fiecare zi. Iar acum traiesc acel Saudade specific Lisabonei, sentiment de melancolie, de nostalgie, de dor. Mi-e dor de Lisabona mea draga. Este cel mai frumos oras din Europa dupa parerea mea si va explic si de ce. 

Lisabona-cel-mai-frumos-oras-din-Europa

E cald tot timpul anului. Asta stiu ca e o parere cat se poate de subiectiva dar pentru mine chiar conteaza acest aspect. Parca altfel hoinaresti prin oras cand ai pe tine doar o bluzita subtire si porti in picioare o pereche de balerini. In plus faptul ca in martie erau 20 de grade (de fiecare data cand m-am dus) si soarele straluceste 300 de zile pe an, face ca Lisabona sa fie un oras perfect pentru romani in extra sezon, ceea ce inseamna nu doar ca fugi de frigul din Romania, dar scapi si de aglomeratia din sezonul de varf si economisesti si ceva banuti, in timp ce ai o vacanta de vis.

Are o atmosfera aparte. Undeva intre romantism, tristete, fericire, lumina, culoare. Scriitorul portughez Manuel de Melo a declarat ca este "un bun care te face sa suferi si un rau care te bucura". Ca o tristete fericita. Simt ca Lisabona e ceva de genul, saudade facut oras. Insasi muzicalitatea lui ma omoara. Limba portugheza i se potriveste perfect. Cand aud `Lisbhoa` sau `fala portughej` deja mi se face pielea de gaina.



Lisabona e capitala aceea fara pretentii. Fara cladiri de sticla, fara strazi `dichisite`, fara case recent vopsite. Acelasi tramvai vechi din 1930 suiera pe strazile Lisabonei. Fara nici o imbunatatire, tot cu scaune de lemn, cu conductor, cu copii ce se catara pe scarile din spate sa calatoreasca fara bilet. Lisabona e un oras care nu isi poate ascunde varsta. E cel mai vechi din Europa de Vest si asta se simte. Pe fatadele cladirilor scorojite de vreme, in barurile micute cu podele de lemn ce trosnesc la fiecare pas, in bisericile vechi si turnul Belem. Acest oras este decorul perfect pentru un film de Woody Allen. Ma intreb, cum de nu a filmat inca nici un film aici.


alfama-lisabona-cartier-turistic

lisabona-oras-frumos-portugalia

Lisabona-femei

Trebuie sa stiti ca eu chiar nu sunt fana capitale, dar Lisabona m-a cucerit. Dau oricand Madridul pe Barcelona, Roma pe Cinque Terre, Bucurestiul pe Cluj, Rabatul pe Fes etc. In plus consider ca putine capitale sunt cele care releva frumusetea unei tari. Pana sa cunosc Lisabona, pentru mine exista Capitala + Restul tarii. 
Insa cu Lisabona e altceva. Dupa ce am vizitat si alte locuri din Portugalia precum Sintra, Capo da Roca, Obidos, Porto, Aveiro si Braga va spun sincer ca nici un oras nu se compara cu Lisabona. Acesta chiar reuseste sa condenseze frumusetile tarii (vederea larga a raului Tejo, arhitectura maura in Manastirea Jeronimos, panoramale ce te lasa fara cuvinte, spiritul de distractie si voie buna din Bairro Alto, restaurantele traditionale din care rasuna cantecele de jale pe ritm de fado, pisici la ferestre, haine intinse la uscat, mozaicuri din aluzejos, prajiturile cu crema de oua, pastel de natas etccc).Lisabona e un oras ce imbina armonios viata agitata de capitala cu viata tihnita de la tara. Si asta e exact ceea ce imi place.


Lisabona e orasul acela care te lasa sa-l descoperi in trei zile. Ceea ce pentru o capitala e aproape de neimaginat. Fiindca in Roma am stat 5 zile si am plecat frustrata ca nu am reusit sa vad tot ce doream. Londra, Parisul ... nu-ti ajung nici saptamani. Insa in Lisabona totul e concentrat in asa fel incat sa poti vizita orasul in trei-patru zile, fara sa simti ca trebuie sa fugi si sa bifezi obiective. Pe scurt va propun un traseu in trei zile:

>>>1 zi mergeti in cartierul Belemiar seara in Alfama la un concert de fado
>>>1 zi vizitati Baixa, luati masa larestaurantul All You Can Eat ( recomandat daca va place pestele, si fructele de mare)  vizitati un muzeu. Am adunat toate obiectivele turistice cu preturi aici >>>GhidLisabona

In Lisabona o sa intalnesti arta din fainata la fiecare colt. Stiu ca o sa va uitati lung fiindca faianta in general e plictisitoare, adevarat? Fals! Portughezii au creat arta din faianta inca din 1842 si ca sa clarific mai bine lucrurile, faianta nu e simpla ca cea din baie, ci formeaza mozaicuri complexe pe care le gasiti peste tot, pe fatadele cladirilor, in loc de praguri, in jurul ferestrelor si prezinta picturi cu cantareti de Fado si scene din viata portughezilor, transformand ceva simplu in ceva extraordinar. Toate aceste opere de arta presarate prin oras ajuta turistul sa intelega mai bine cultura portugheza, te invita in viata lui si da o nota istorica, de muzeu orasului.


lisabona-azulejos-arta-faianta

Iar panoramele din Lisabona o sa te lase fara cuvinte! Cred ca fiecare oras, peisaj, sat sau ocean vazut dintr-un loc de belvedere te copleseste si te umple te emotie. Privesti, faci un milion de fotografii si nu mai incetezi sa te minunezi cat poate fi de frumos. Asta o sa ti se intample des in Lisabona fiindca orasul e plin de astfel de locuri magice cu privelisti de vis!

pantheon-lisabona

portugalia-lisabona-vedere-frumoasa-tejo

portugalia-lisabona-priveliste-oameni

E (cred) cea mai ieftina capitala din Vestul Europei! Nu ca ar conta atat de mult, dar faptul ca e accesibila ca si pret ma face sa-mi doresc sa revin din nou si din nou in Portugalia si mai ales in Lisabona. Gasesti hostel-uri exceptionale la 10 euro pe noapte si hoteluri boutiq cu personalitate la 30 euro camera dubla. Poti sa vezi mare parte din oras pe jos (mai ales daca petreci mai multe zile in Lisabona) si oricum o cartela de transport pe zi e doar vreo 5 euro. Obiectivele turistice sunt majoritatea 5 euro, dar poti petrece un weekend in Lisabona vazand multe locuri frumoase absolut gratuit! Mancarea si bautura au preturi ca in Romania, uneori chiar mai mici. Daca mergi pentru distractie in Bairro Alto gasesti numeroase baruri unde un Cocktail, o Cerveza sau o Sangria costa 1-2-3 euro (3 euro fiind un pahar de 750 ml) :))




Mancarea e exceptionala si va jur ca nu mi-am propus sa ridica Lisabona in slavi fara sa ma bazez pe argumente solide. Daca iti place pestele si fructele de mare simti ca ai ajuns in rai. Daca iti plac prajiturile apoi crede-ma ca in Lisabona ai de unde alege. Pe langa faimoasele `Pastel de Natas` mai sunt 100 de sortimente de fursecuri, gogosi, placinte, impletituri, cornuri, torturi absolut delicioase. Castanele prajite le gasiti la fiecare pas.

Citeste tot jurnalul de calatorie aici ->Portugalia

Daca vreti sa stiti primii ponturi despre calatorii va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)

Noi am ales Tenerife - pachetul Poza cu Delfinul

$
0
0
Destinatia de vacanta a familiei mele din acest an va fi Tenerife! De ce Tenerife? Fiindca dupa parerea mea e cea mai ofertanta destinatie de vara pentru familii cu copii. Noi de 4 ani ii tot spunem vara de vara lui Kari ca il ducem la mare si in fiecare an am ajuns la piscine si Aqua Park-uri in schimb. Anul acesta chiar vreau sa ma tin de promisiune si nu doar atat, vreau o vacanta plina de activitati pentru copil. Vreau sa il vad fericit si Tenerife e locul potrivit! Fiindca are numeroase plaje cu nisip alb, auriu si negru, fiindca aici se afla cel mai tare Aqua Park (din cate am citit). Se numeste Siam Park si are cele mai lungi/abrupte/diverse topogane cu apa din Europa. O zi vom face trekking pe vulcanul El Teide pentru a descoperi fauna si vegetatia specifica Insulelor Canare. Tin minte ca am vazut cateva exemplare in Gradina Botanica din Barcelona si de atunci tot visez sa ajung aici. Nu vom rata nici o excursie cu Submarinul pentru a vedea lumea din adancuri si nici Parcul Loro (are cea mai mare colectie de papagali din lume) si un renumit show cu delfini. Deci da, Tenerife chiar e cea mai frumoasa destinatie de vara pentru copii!

vacanta-tenerife

Cum vom ajunge in Tenerife?
De la inceputul anului am vanat oferte pe cont propriu dar nu am gasit nimic avantajos (escale lungi, preturi mari la hoteluri simple) asa ca m-am indreptat spre agentiile de turism. Am gasit multe oferte dar majoritatea aveau preturi astronomice (Tenerife se vinde ca destinatie de lux). Singurul site unde am gasit informatii utile si preturi cu adevarat bune a fost www.AllTenerife.ro


Am ales Oferta ``Poza cu Delfinul``-> vezi tariful AICI
Pe site sunt numeroase oferte (am sa le prezint in curand si pe celelalte, poate va hotarati sa veniti si voi in Tenerife) insa cea mai buna dupa parerea mea e Pachetul `Poza cu Delfinul` (fiindca pe langa pachetul clasic ai sansa sa te pozezi cu delfinul, optiune care cu siguranta o sa-l incante pe Kari). Acest pachet include:

- Bilet de avion cursa charter (zbor direct) Bucuresti – Tenerife SUD – Bucuresti
- Transfer aeroport – hotel – aeroport
- 7 nopti cazare conform Hotelului ales
- Regim de masa DemiPensiune (mic dejun si cina)
- Asistenta turistica (Programul “Un prieten in Tenerife“)
- Poza cu delfinul inclusa (1 poza/camera rezervata)

Cele trei Hoteluri din care puteti alege:

1. Virgilea Park 3* Tenerife
Hotelul este un complex de apartamente. Fiecare apartament are balcon, chicineta, Tv prin satelit. Hotelul se afla la 600 m de plaja si are piscine exterioare, teren de joaca pentru copii, sala de biliard si darts, minigolf, bar si piscina pe acoperis cu privelisti frumoase.

2. Isabel Family 4* Tenerife
Noi am ales Isabel Family 4* fiindca a fost cel mai potrivit pentru cerintele noastre. Trebuie sa recunosc ca si de data asta review-urile pozitive m-au asigurat ca acest complex e excelent, in special pentru copii.
Isabel Family 4* e un complex de bungalow-uri si apartamente frumoase. Complexul are 2 piscine exterioare, terenuri de tenis, piscina pentru copii si program special cu animatori. Plaja se afla la 600 m, iar statia de autobuz ce va duce la plaja, e la 2 minute de mers pe jos.

3. Costa Adaje Gran 5* Tenerife
E un hotel de lux, cu camere mobilate in stil modern, elegant. Hotelul are 4 piscine, dintre care 1 pe acoperis cu privelisti frumoase asupra plajei si a golfului din apropiere. Pentru relaxare Hotelul va pune la dispozitie SPA ce include cada cu hidromasaj, sauna si baie turceasca. Pentru distractie, Hotelul ofera sala de gimanstica, teren de tenis si terenuri de minigolf.  Plaja se afla la 500 m.

Daca vreti sa stiti primii ponturi despre calatorii va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)

3 motive personale pentru care am urat Porto din prima zi

$
0
0
Ultimele trei zile din circuitul pe cont propriu in Spania si Portugalia m-am hotarat sa le petrec in Porto. Nu as da Lisabona pe nimic in lume, m-am despartit greu de ea, dar curiozitatea m-a trimis in Nordul Portugaliei ca sa verific daca toata Portugalia e un taram de basm, construit perfect dupa cerintele mele sau Lisabona e un oras special. Cu astea fiind spuse, aveam o gramada de asteptari de la Porto. Poate prea multe ...

porto-portugalia

Deja simteam oboseala cumulata in ultimele 10 zile de circuit intens asa ca am renuntat la ideea de a merge cu autocarul. Treaba asta m-a costat 30 de euro, ceea ce mi s-a parut enorm in 2012 pentru un drum de 3 ore cu trenul (Lisabona - Porto) la clasa a doua. Dar la cat eram de obosita, as fi dar toti banii din lume numai sa ajung. Sa ma vad cazata intr-un hotel confortabil (special am renuntat la Hostel in favoarea unei camere single la un hotel central). 

Am ajuns in Gara din Porto care e impresionanta. Toata acoperita cu aluzejos, e un adevarat monument istoric. Da bine pentru prima impresie. 


1. Dealurile abrupte
Doar ca a doua impresie m-a lovit cel mai rau, cand am vazut toate strazile in panta abrupta din jurul garii si cea mai abrupta era cea pe care trebuia sa urc eu cu rucsacul in spate pana la Hotel. Nu am fost inspirata sa vad pe google maps exact unde e Hotelul. M-am gandit eu, din experientele anterioare, ca daca scrie Central inseamna ca e pe teren plan. Gresit, regula asta nu se aplica si in Porto unde multe strazi sunt la 80 de grade. Am mers la informatii turistice sa vad daca e vre-un autobuz care sa ma scuteasca de dealuri, dar cica hotelul meu e prea aproape, nu merita.

Intr-adevar e aproape, vreo 3 dealuri si 2 cotituri, dar nu-i stres ca intr-o ora am facut 2 km. Record personal :). Dupa drumul asta am jurat ca nu mai calatoresc veci cu rucsacul in spate. O fi trendy, o fi tineresc, o fi lejer dar NU cu 20 de kg in spate. Am pornit cu 10 kg dar pe parcurs s-au tot adunat.

strazi-din-porto

2. Mi s-au rupt cizmele
Ca sa fie totul si mai frumos mi s-a rupt talpa de la pantofi. As vrea sa pot zice ca nu stiu cum, dar serios cand vezi piatra cubica de pe strazi e usor de inteles. Eu aveam pantofi de oras, cizmulite de primavara. S-a rupt talpa in doua, exact cand imi era lumea mai draga, asa ca ultimul deal l-am urcat fara un pantof. Eram deja in depresie cand am ajuns la Hotel. Ma simteam ca ultimul boschetar, toata transpirata, gafaind si desculta. Am folosit tot repertoriul de injuraturi si imi venea sa sparg capul cuiva. Aveam o stare de spirit de zile mari. 

3. Cel mai prost Hotel la care am stat vreodata
Si acum lovitura suprema, Hotelul nu doar ca era in capatul lumii (numai Central nu era, sau ma rog, nu dupa standardul meu de ce inseamna Central) dar era si o bomba. Zona execrabila, langa autogara, pe strada plin de betivani si boschetari. Hotelul era mai mult o pensiune de familie. Proprietarii erau doi batranei pe la 60 de ani ce nu stiau nici o boaba de engleza. Mi-au dat o camera la strada, de cand am intrat in camera am crezut ca am intrat in frigider. In Portugalia nu este sistem de incalzire in case si era la inceput de martie. Normal daca casa e locuita nu e atat de rece, dar camera mea era si orientata spre Nord (adica nu vedea soarele aproape veci) era si foarte inalta si cu un geam cat China fara termpoane. Fara sa spun ca oricum cat am stat la Porto nu am vazut soarele fiindca a plouat aproape tot timpul. 
Dar stati ca nu am terminat cu hotelul. Camera era mobilata modest, dar asta vazusem din poze. Doar ca nu poti vedea totul in poze. De exemplu cat e de subred patul, cum scartie la fiecare miscare si cat de tare pute lenjeria de pat. Mi-a venit sa plang. Imi venea sa merg sa caut un hotel de 5 stele. Dar cum sa merg cu balerini sau mai rau doar cu o cizma? Iara pe strazi cu rucsacul in spate? Am vrut sa ma conectez la net sa vad ceva hoteluri in imprejurimi. Dar ce credeti am putut? Pai nu, fiindca aveau prize din alea speciale, de iti trebuie adaptor (si ala special) ca cel pe care il aveam si functionase in Spania aici nu se potrivea. 
Am mers sa fac un dus fierbinte (sa ma calmez), noroc ca baia era curata. Am trecut pe la receptie, am luat-o pe doamna de brat si am dus-o in camera sa miroase lenjeria. A tot bombanit ea acolo, ca nu poate sa imi schimbe camera, ca-s curate dar vechi, ca nu poate lasa geamul deschis ca-i la strada si la parter, in fine dupa lungi negocieri mi-a schimbat lenjeria de pat. Oficial asta a fost cel mai prost hotel la care am stat vreodata dar am invatat ceva. De atunci citesc cu atentie recenziile clientiilor si impresiile blogarilor si NU ma mai incred cand vad ca scrie Hotel Central. Verific pe harta si ma uit si pe google maps sa vad cum arata zona. De atunci am si evitat sa ma mai cazez in hoteluri cu mobilier clasic, prefer cel modern, chiar daca platesc dublu.
hotel-in-porto-portugalia

Acum daca eram in toane bune, imi luam balerinii si mergeam sa explorez orasul, sa imi caut pantofi noi, sa iau pranzul si poate sa beau un vin de Porto bun. Doar ca nu eram deloc in toane bune. Eram suparata, obosita, dezamagita si mi s-a facut un dor nebun de casa, asa ca am preferat sa ma culc.

-----------------------------------------
Daca imi cititi blogul de mai mult timp stiti ca nu sunt o pretentioasa. Ca am un suflet hippy ce se adapteaza la orice situatie. Ca nu fac mofturi si am inteles demult ca uneori se potriveste proverbul  `cat dai atata face`. Doar ca ca uneori uit esentialul. Uit de ce m-am dus acolo. Uit cat de mult mi-am dorit sa exlorez Portugalia. Si ma las condusa de chichite. De porcarii care in final chiar nu conteaza. Trebuia sa inteleg  asta atunci. Trebuia sa profit de acele cateva ore in plus in Portugalia. Daca vreodata simtiti in vacante ca v-a palit ghinionul nu mergeti sa dormiti ca si mine. Amintiti-va mereu ce e mai important si profitati la maxim de timpul avut.
------------------------------------------

Mi-a parut rau ca am inceput cu stangul in Porto. Inca nu vazusem nimic si deja imi venea sa plec de acolo. Mi-am pus in gand a doua zi sa sterg totul cu buretele si sa o iau de la capat. Poate va fi mai bine ...


Citeste tot jurnalul de calatorie aici ->Portugalia

Daca vreti sa stiti primii ponturi despre calatorii va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)

Cat costa o vacanta la Roma in 2015

$
0
0
Roma se afla in top 5 cele mai frumoase capitale ale Europei. Este un oras incarcat de istorie, ce abunda in momente impresionante si ofera turistului o vacanta de neuitat la preturi mici. Daca va intrebati cat costa o vacanta la Roma in 2015 am cules pentru voi cele mai pretioase informatii, in asa fel incat sa aveti un concediu de neuitat. Mai jos gasiti preturile la transport, cazare si obiective turistice.

cat-costa-o-vacanta-la-roma


Transportul la Roma cu avionul in 2015
Cel mai ieftin si confortabil mod de a ajunge la Roma e cu avionul. Din Romania puteti zbura spre Roma din Bucuresti, Timisoara, Cluj, Targu-Mures, Craiova etc. Un bilet de avion spre Roma in 2015 costa de la 50 euro dus-intors (taxe de aeroport incluse) si il puteti lua la acest pret de AICI 

Hoteluri bune si ieftine in Roma in 2015
Hotelurile in Roma sunt destul de ieftine, dar nu va asteptati la super conditii. Majoritatea hotelurilor sunt incalzite pe timp de iarna, insa multe nu au aer conditionat pe timp de vara ceea ce e vital, fiindca e foarte cald. Evident depinde si cat timp aveti de gand sa petreceti in camera, daca mergeti intr-un sejur romantic sau sa vizitati cat mai mult. Micul dejun in general e bogat si include atat produse de patiserie cat si preparate gen aperitiv (mezeluri, cascaval, rulade, etc). Pretul de mai jos pot sa se schimbe in functie de sezon si gradul de ocupare.

Mai jos cateva Hosteluri ieftine si bune din Roma (pretul e pt 1 persoana)
Mai jos cateva Hoteluri ieftine si bune din Roma (pretul e pt 2 persoane)
Mai jos cateva Hoteluri de Lux (4 stele) la preturi rezonabile (pentru 2 persoane)
Cat costa transportul de la aeroport in Roma in 2015
Aeroportul Ciampino este situat la 15km de centrul Romei. Cel mai bun mijloc de transport pentru a ajunge in centrul Romei de pe aeroportul Ciampino este autobuzul. Exista o serie de companii ce pleaca din incinta aeroportului (Terravision, Sit, Atral). Autobuzele fac in jur de 40 de minute pana in centru, costul unui bilet fiind de 4 euro. Mai exista si varianta trenului. Insa, pentru asta trebuie sa va deplasati cu un autobuz pana la gara Ciampino, pretul unui bilet fiind de 1 euro si apoi sa luati trenul.

Aeroportul Fiumicino (Leonardo da Vinci), situat la 35km de centrul orasului Roma. Cea mai directa  modalitate de a ajunge in centrul Romei din Fiumicino este trenul. Leonardo Express isi duce pasagerii pana la Roma Termini, exact in centrul orasului. Costul unei calatorii este de 15 euro/persoana.  Insa autobuzele sunt mult mai ieftine Fiumicino -Lido di Ostia Centro cu Cotral 1,20euro si apoi metro direct!

Cat costa transportul  in Roma in 2015
Pretul unui bilet este de 1.50 euro, putand fi folosit 100 de minute. Un abonament pt toate mijloacele de transport costa 6 euro (24 de ore, fiind valabil pana la miezul noptii) 16.5 euro (72 de ore din momentul activarii) 24 euro (abonament pe 7 zile din momentul activarii).

Top 10 obiective turistice in Roma si pretul lor in 2015

Citeste si articolul >>> Top 25 obiective turistice de vizitat gratis la Roma
Citeste si articolul >>>Totul despre Cardul Roma Pass
  • Colosseum = 13 euro adult (pretul include si vizitarea Forului Roman). Cetatenii Uniunii Europene cu varsta intre 18-25 ani viziteaza Colosseumul la pretul de 8 euro, tinerii sub 18 ani si adultii cu varsta de  peste 65 de ani, gratuit.
  • Vaticanul = 16 euro/adulti, studentii pana in 25 de ani 8 euro, copii gratuit.
  • Galeria Borghese = 11 euro/adulti. Cetatenii Uniunii Europene cu varsta intre 18-25 ani viziteaza Galeria Borghese la pretul de 6.5 euro, tinerii sub 18 ani si adultii cu varsta de  peste 65 de ani, gratuit.
  • Muzeul Capitolului = 8 euro adult (include intrarea la Palazza Nuovo si Palazzo dei Conservatori).
  • Castel Sant`Angelo = 8 euro adult. Cetatenii Uniunii Europene cu varsta intre 18-25 ani viziteaza Castelul la pretul de 6 euro.
  • Palazzo Massimo = 8 euro adult (pretul include vizitarea a 4 locatii Palazzo Massimo, Palazzo Altemps, Crypta Balbi, Baths of Diocletian). Cetatenii Uniunii Europene cu varsta intre 18-25 ani viziteaza Palazzo Massimo la pretul de 3.5 euro. Sub 18 ani e gratuit.
  • Muzeul Romei (Palazzo Braschi) = 11 euro adult. Cetatenii Uniunii Europene cu varsta intre 18-25 ani viziteaza Muzeul Romei la pretul de 9 euro.
  • Terme di Caracalla = 6 euro adult. Cetatenii Uniunii Europene cu varsta intre 18-25 ani viziteaza Terme di Caracalla la pretul de 3 euro. Sub 18 ani e gratuit.
  • Muzeul de ceara = 9 euro adult. Pentru grupuri de minim 10 pers intrarea costa 7 euro.
  • Muzeul national Etrusco (Villa Giullia) = 8 euro adult. Cetatenii Uniunii Europene cu varsta intre 18-25 ani viziteaza Villa Giullia la pretul de 4 euro.
Citeste si Jurnalul meu de calatorie --->Vacanta in Roma

Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi toate postarile accesati Cuprinsul blogului (click)!

    10 obiective turistice din Porto si impresii obiective despre oras

    $
    0
    0
    Dupa cum va spuneam, nu am inceput vizita in Porto cu dreptul, dar  ar fi pacat sa judec orasul din pricina unui hotel prost pe care eu l-am ales. Asa ca a doua zi, odihnita si vesela eram gata sa explorez orasul, sa vizitez top 10 obiective turistice din Porto ce le aveam notate si sa punctez la final impresii mai obiective despre Porto si tot ce inseamna Nordul Portugaliei. Acesta e al doilea oras ca marime din Portugalia si e faimos pentru vinurile sale, pentru arhitectura deosebita si colorata si nu in ultimul rand pentru harnicia oamenilor cu suflet maritim si comert pe barci, fiindca Porto e strabatut de raul Duoro, cel mai mare din Portugalia.

    porto-impresii-portugalia


    Era dimineata devreme, cand am pornit de la hotel. Soarele inca nu isi facuse loc dintre nori dar macar eram fericita ca azi voi cobora mai mult si voi urca mai putin. Fiindca mi-au spus de la receptie ca pot lua tramvaiul ce ma urca mare parte din drum pana la hotel si in plus mi-au explicat pe harta cum sa vizitez orasul ca sa nu imi solicit atata muschii :). V-am spus in articolul precedent ca in Porto aproape toate strazile sunt inclinate rau.

    1. Catedrala Se si o panorama superba
    Cobor rapid dealurile pana la gara si de aici ma indrept spre Catedrala Se, cel mai inalt punct al orasului. Sincer Catedrala in sine nu e atat de interesanta, in schimb privelistea ce se profileaza de aici merita din plin drumul. Pescarusii planeaza deasupra caselor, pisicile stau pe marginea ferestrelor, iar femeile intind haine la uscat. Desi Porto nu are la fel de multe puncte de belvedere ca si Lisabona, locul acesta exceleaza datorita fatadelor inalte, inguste, imbracate in aluzejos colorate ce zici ca se inghit una pe alta.

    porto-obiective-turiste

    catedrala-se-porto-portugalia

    priveliste-porto-portugalia

    ribiera-porto-portugalia

    ribiera-centrul-istoric-porto

    2. Centrul istoric Ribiera
     Dupa ce ma imbat cu atata frumusete cobor exact prin mijlocul cartierului, pe niste scari inguste ce zici ca nu se mai termina niciodata. Ma pierd printre ulite vechi, magazine mici ca pe vremuri in care se vand de toate de la alimente la caiete si prinzatori de par. Aici chiar simti ca timpul s-a oprit in loc, e o lume ireala in care copii se mai joaca sotron printre arcade si drumuri pavate. Nici urma de supermarket-uri mari, de femei cu tinute fashion, nici un promoter care sa te inhate in restaurantul lui.
    Portugalia in mare parte nu e `la moda` dar e mult mai bine asa. 

    ribiera-centrul-istoric-porto-portugalia
    ribiera-centrul-istoric-porto-portugalia-vacanta

    3. Malul raului Duoro si Degustari de vinuri
    Cand am ajuns jos m-am trezit direct pe malul raului Duoro, in fata frumosului pod realizat de Gustave Eiffel, in 1877. Porto e cunoscut pentru raul acesta, pentru barcile in care in trecut erau transportate butoaiele cu vin, pentru cele 6 poduri pe sub care poti trece daca alegi sa faci o plimbare cu barca. Doar ca acum nu e nici urma de asa ceva, nu vad turisti, nu vad barci turistice, toata ziua am simtit ca Porto e un oras fantoma, habar n-am unde or fi ascunsi cei peste 1 milion 700 de locuitori ai orasului. Serios, m-am simtit ca la tara, unde cand vezi un om (si acela in varsta) iti vine din instinct sa-l saluti.

    ribiera-duoro-obiective-turistice-porto

    porto-malul-duoro-portugalia-nord

    porto-vacanta-in-portugalia

    Pentru Degustari de vinuri am ales crama Calem, care se afla fix acolo pe malul raului, intr-o cladire cu fatada alba. Asta a fost unul din visele mele, sa fac degustari de vinuri in alta tara si am ales Porto fiindca iubesc vinul dulce si bun. Calem e o crama de prestigiu, din 1859 si produc diverse vinuri care ne sunt explicate in cadrul turului (de la tehnologie, la soiuri si arome). Cu ocazia asta aflam ca vinurile de Porto sunt bine alcoolizate si ca in timpul procesului de fermentare adauga coniac. Apoi suntem invitati intr-un mic muzeu unde vedem vinuri vintage de colectie (de 75 ani) care se pot cumpara, pentru uimitorul pret de 680 euro sticla, dar primiti o data cu sticla si un certificat `The Oldest House of Port Wine`. Sa trecem mai departe zic, la pivinitele mari pline cu butoaie din lemn imense si in final suntem invitati la degustare. Exista trei variante ( pentru 5 euro faci un simplu tur de 30 minute fara degustari, in timp ce pentru 9 euro primesti si 3 variante de vin, iar pentru 12 euro si doua bomboane de ciocolata neagra, ca sa completezi vinul). Am ales a treia varianta si a meritat. 

    Am degustat trei vinuri, de 10 ani, 20 de ani si 30 de ani. Toate au avut un gust bogat, matasos, racoritor cu note de cirese, zmeur, capsuni, iar cel mai vechi avea aroma de lemn (dupa parerea mea).


    degustari-de-vinuri-in-porto

    Dupa-masa m-am dus la hotel sa ma schimb (se facuse frig) si dadea semne ca incepe sa ploua.

    4. De la Hotel in Placa da Liberdade cu tramvaiul electric 22
    Daca in Lisabona am facut un traseu lung cu vestitul tramvai 28, nu puteam sa ajung in Porto fara sa ma urc si pe unul de a lor. Diferenta dintre ele e ca acestea sunt goale (cel putin la ora asta) si parca sunt mai frumoase. Scaunele sunt imbracate in piele si au modele interesante pe lateral.

    tramvaiul-electric-22-porto


    5. Placa da Liberdade, centrul Orasului
    Placa da Liberdade este cea mai mare piateta din Porto. Desi e dupa-masa e destul de goala, cafenele nu si-au intins scaunele pe trotuar fiindca e cam frigut si majoritatea oamenilor se indreapta spre Mc Donalds. Eu fac cateva poze cu primaria in decor si analizez frumusetea cladirilor, apoi intru intr-un local micut unde iau pranzul.
    centru-istoric-obiective-turistice-porto

    centru-porto-portugalia

    aliceee-portugalia


    6. Libraria Lello
    In Porto se afla una din cele mai frumoase librarii din lume. Libraria Lello a fost deschisa in 1906 si este o extravaganta in stil neogotic. In interior predomina lemnul si tavanul e cu vitralii. Desi e mica, are un farmec aparte datorita scarii sinoase pe care as vrea sa o pozez dar sunt repede atentionata ca nu am voie sa fac poze inauntru. Pe de o parte inteleg, fiindca la cati turisti ajung aici, ar fi aiurea sa stea toti la facut poze, cand spatiul e atat de mic si localnicii chiar vreau sa caute o carte sau sa citeasca. 

    Credit photo: www.miragebookmark.ch

    7.Muzeul  À Vida Portuguesa
    Ies si intru alaturi intr-unul din cele mai frumoase magazine de suveniruri ce l-am vazut vreodata. Doar cand imi amintesc acest magazin pot sa jur ca Porto stie face turism. Imaginati-va un magazin imens, pe 4 etaje, care prezinta istoria orasului cu produse traditionale impartite pe camere gen (sufragerie, bucatarie cu vase, farfurii, borcane cu gem si uleiuri speciale, camera copilului cu jucarii din vremuri demult apuse, baia in care gasesti sapunuri naturale produse in Portugalia etc). Partea tare e ca tot ce vezi in acest muzeu poti cumpara. Si la preturi normale (2 euro o sticla de ulei). In plus gasesti tot ce exista intr-o casa de la ace si ata, boluri cu drajeuri, tablouri, un birou, penita cu cerneala, farfurii de ceramica, perne, stropitori, absolut tot. Iti e si mila sa le iei  si sa `strici decorul`, desi e clar ca foarte repede cineva suplimenteaza si reface totul la loc. Asadar e un magazin-muzeu ce arata turistului modul de viata in Portugalia. O idee super ce mi-ar placea sa existe si in Romania.
    Cand ies observ ca deja picura, semn ca am stat cam mult inauntru.

    magazin-muzeu-suveniruri-porto

    magazin-muzeu-suveniruri-porto

    magazin-muzeu-suveniruri-porto3

    8. Iglesia de Nuestra Señora do Carmo
    Asta e a doua biserica ca importanta in Porto. E mare si impresioneaza prin fatada frumos lucrata, iar in lateral e acoperita cu bucati mari de dale (executate de Silvestre Silvestri), un azulejos imens ce infatiseaza cateva calugarite.

    biserica-Nuestra-Señora-do-Carmo

    9. Rua Santa Caterina
    E strada principala din Porto, plina de magazine de lux, restaurante, cafenele si buticuri de designar. Desi nu aveam in plan sa fac shopping mi-am amintit cum mi-am rupt cizmele in ziua precedenta asa ca am intrat sa caut unele noi. Am avut noroc ca erau reduceri asa ca mi-am luat. A fost si o scuza buna sa fug de ploaie.

    centru-porto-vacanta
    porto-santa-catarina-bulevard-central

    10. Mercado do Bolhao
    Sau piata centrala e foarte aproape si cum mie imi place sa vad orasul si cu ochi de localnic m-am dus sa o vad. E o piata istorica, deschisa din 1916 in care se vand de toate insa predomina fructele si legumele proaspete produse in regiune, cosuri din nuiele, flori si diverse obiecte traditionale. E o zona foarte autentica, in care simti nostalgia trecutului, ca si cum Porto nu ar vrea sa evolueze. Si intr-un fel e mai bine, chiar m-am mirat ca nu am vazut nici un pantalon chinezesc si nici un magazin cu telefoane destepte. Am luat aici cina, un toast cu cascaval, 2 prajituri cu oua si un Cola (5 euro). Nu am putut pleca din piata fara sa iau si cateva capsuni, primele gustate in anul acela.



    Impresii despre Porto

    Incerc sa fiu cat mai obiectiva dar va dati seama ca Porto pentru mine a fost la concurenta cu Lisabona oras pe care eu il consider cel mai frumos din Europa deci pretentiile mele au fost  ridicate.
    -Ce mi-a placut in Portoa fost:
    -Privelistea de pe malurile raului Duoro si din fata Catedralei Se. Daca ar fi fost soare ar fi fost sublim, doar imaginandu-mi ce frumos e aici la apus, privind de pe o terasa, savurand un vin bun de Porto.
    -Muzeul Vietii Portugheze cu vanzare e un concept pe care nu l-am mai intalnit nicaieri si m-a impresionat enorm modul de prezentare. Cand intri e ca si cum ai pasi in casele localnicilor, iar cand iesi ai o idee mai ampla despre ce inseamna viata in Portugalia.
    -Libraria Lello e o bijuterie arhitecturala de care s-ar indragosti chiar si un turist prea putin pasionat de lectura. E atmosfera propice pentru a rasfoi ore intregi carti, e ca o biblioteca veche si eleganta. Pacat ca e atat de mica si probabil in plin sezon turistic e foarte aglomerata.
    -Vinul de Porto e licoarea fericirii. Te poti imbata doar savurandui parfumul, foarte pregnant. Puteti evita degustarile turistice, facute in crame si sa mergeti pe cont propriu din magazin in magazin si sa degustati pana va ametiti de cap. E plin de astfel de magazine si majoritatea ofera degustari pentru 2-3 euro. Fara sa spun ca puteti gasi la 5-10 euro o sticla de 750ml, daca aveti planuri mari.
    -Ce NU mi-a placut in Porto a fost ca:
    -Am prins vreme proasta si asta a contribuit din greu la dezamagirea mea. Dupa soarele si caldura din Lisabona, am suferit cumplit in Porto fiindca nici nu aveam imbracaminte adecvata.
    -Nu am gasit spiritul acela de distractie din Lisabona, nu am vazut tineri, nu am gasit cartierul unde probabil se petrec lucruri: baruri live, muzica buna, distractie... mie Porto mi s-a dezvaluit ca fiind un oras mort.
    -Hotelul la care am stat a fost un alt motiv de suparare, pozitionarea lui a fost cea mai nasoala, dar si faptul ca proprietarii erau in varsta si nu ma prea puteau ajuta cu informatii a fost trist.
    -Daca e sa compar obiectiv Lisabona cu Porto, as spune ca Porto pierde si la numarul de obiective turistice. Pe langa cele 10 enumerate in acest articol mai puteti vizita 2-3 muzee si galerii de arta...

    Cu toate ca planul initial era sa petrec 3 zile in Porto, in prima zi am simtit ca am vazut totul asa ca in urmatoarele doua am facut excursii prin imprejurimi!

    Citeste tot jurnalul de calatorie aici ->Portugalia

    Daca vreti sa stiti primii ponturi despre calatorii va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)

    Excursie in Aveiro oras numit Venetia Portugaliei

    $
    0
    0
    A doua zi in Porto am decis sa fac o excursie in imprejurimi. Ca de obicei nu pot sta locului si cand am vazut un afis cu Aveiro pe care scria mare Venetia Portugaliei, instant mi s-au aprins beculetele. Fiindca  nu am vazut inca o `Venetie` care sa nu-mi placa, deci stiam ca voi merge la sigur. Stiam ca Aveiro va fi cel putin diferit fata de tot ce am vazut pana acum in Portugalia. Si intr-adevar e diferit, fiindca are canale pe care stau si se odihnesc barcile traditionale `moliceiros` extrem de colorate, are doua plaje in apropiere, in statiunile Barra si Costa Nova (ciudat pentru Nordul Portugaliei), iar din punct de vedere gastronomic Aveiro a introdus Portugaliei (ovos molhes) un desert mai pretentios cu crema de oua.

    aveiro-excursie-portugalia


    Cum am ajuns in Aveniro
    Am luat trenul din gara Bento (Porto). Drumul dureaza aproximativ 1 ora si costa 7 euro (dus-intors). Exista si varianta cu autobuzul dar face 2h30 min si costa 20 euro (dus-intors). Deci nu e deloc convenabil.

    Gara din Aveiro este un exemplu frumos de arta portugheza. Dupa atatea orase vizitate, trebuie sa admit ca Portugalia ne da clasa cand vine vorba de gari. Desi sunt tot istorice si vechi ca ale noastre, ale lor sunt mai frumoase.

    gara-din-aveiro

    Din gara am mers in linie dreapta pe un bulevard lung si comercial. Nimic interesant aici, mi s-a parut chiar urat, comunist si nici urma de canale. Deja imi venea sa intreb localnicii daca am coborat bine, daca nu cumva m-am ratacit.

    bulevard-principal-aveiro


    Insa la capatul bulevardului am intrat in centrul istoric unde observ si canalele. OK, din start trebuie sa va spun ca din punctul meu de vedere comparatia cu Venetia e exagerata (doar ca vedeti voi, prinde la turisti). Fiindca Aveiro are doar 3 canale (canalul San Roche, canalul Central si canalul Paraiso), care sunt destul de late, deci le-as putea numi cu usurinta rauri. Ma rog, sa nu intram in filozofii, ideea e ca pe canalele astea stau insirate niste barci lungi chiar interesante.

    Mai ales cand le observ in detaliu si vad ca sunt pictate in culori tari si prezinta secvente din viata portughezilor, in special a marinarilor. Cand am vazut picturile mi-a fugit instant gandul la Cimitirul Vesel din Maramures. Doar acolo am mai vazut asemenea picturi. Doamne, uneori prietena mea L. chiar are dreptate cand zice ca `toata lumea asta-i un sat`.

    aveiro-portugalia-moliceiros

    aveiro-aliceee-portugalia

    canale-portugaliaro-portugalia

    aveiro-venetia-portugaliei

    vacanta-in-portugalia-aveiro


    Peste drum de canalul Central e centrul de informatii turistice unde doamnele povesteau de zor si ma ignorau total. S-or fi gandit, iata inca un turist pierdut pe aici. Ideea e ca oraselul acesta e vizitat in special vara cand turistii merg la plaja, la surfing, acum sunt doar eu si localnicii. Barcile nu sunt puse in functiune, multe magazine cu suveniruri sunt inchise, iar la informatii imi spun ca nu stiu ce sa imi recomande mai ales acum ca incepe sa ploua.
    Intra-devar afara toarna cu galeata. Asta chiar e culmea ghinionului. Vreme de stat la gura sobei si admirat Aveiro pe geam. Mai pierd ceva timp in oficiul turistic, analizand suvenirurile. Din cate vad simbolul orasului sunt barcile dar si cocosul. Habar nu am semnificatia lui.

    Cand in sfarsit ploaia se mai potoleste ies afara si ma las pierduta prin centrul istoric. Ma plimb fara harta, fara directie, fara sa caut ceva. Oraselul acesta e linistit. Extrem de linistit acum. E drept ca nici vremea nu ajuta.

    aveiro-ploaie

    aveiro-centrul-istoric-portugalia

    aveiro-frumos

    strazi-centrul-istoric-aveiro
    centru-istoric-aveiro

    aveiro-barci-colorate

    aveiro-suvenir


     La un moment dat imi ies in cale doi turisti tineri. Sunt cu rucsacele in spate si asa se bucura cand ma vad zici ca pe mine ma cautau din totdeauna. Ma intreaba la ce hotel stau ca ei tot cauta de ceva timp un hostel dar nu au gasit. Le spun ca sunt doar in trece, ca stau de fapt in Porto (si ca din pacate nu le pot recomanda hotelul  la care stau acolo). Una peste alta, ma intreaba ce-i cu orasul asta de-i asa mort si continuam sa vorbim. Se simte setea aceea de socializare si din partea mea si din partea lor. Pana acum nu-mi dadusem seama dar chiar imi era dor sa vorbesc. Sa am cu cine sa vorbesc si sa ma intelega. Paulo si Maria sunt din Italia deci va dati seama cate avem de povestit. Realizez acum mai bine ce inseamna sa calatoresti singura. Descopar o noua fata a calatoriilor solo, pe care nu as fi crezut ca eu o sa le experimentez vreodata: dorul de a comunica si a impartasi. Dupa ce am stat mai bine de jumate de ora in mijlocul drumului noii mei parteneri de calatorie imi sugereaza sa mergem undeva impreuna.

    Paulo scoate biblia calatorului (adica ghidul Lonely Planet) si zice patiseria Da Cruz Mercedeiros, cea mai veche din oras (dateaza din 1882). De la ei am aflat de prajiturile `ovos moles` (in traducere oua moi). Evident ca o data ce intram in patiserie incepe dezmatul, fiindca nu ne putem opri la una, asa ca mai gustam una si inca una si apoi cerem si alte sortimente care mai de care mai apetisante si dulci. Evident iau si pentru a mei o cutie, apoi iesim si ne indreptam spre un restaurant unde sa putem manca si mai ales sa stam jos.

    ovos-moles-aveiro-prajitura

    prajitura-buna-aveiro

    dulciuri-in-aveiro

    fursecuri-aveiro-portugalia

    In final a meritat sa vizitez Aveiro. E un orasel pitoresc, frumos si tipic portughez. Mancarea de baza e  pestele iar painea e oferita  din partea casei. Dupa masa se  cade  un vin de Porto bun, iar muzica Fado face atmosfera. In oras vei vedea influenta araba in arhitectura. Modernismul unor cladiri. Utilizarea de culori pastelate pe pereti si ferestre (unele pictate altele acoperite cu azulejos). Desenele alb-negru de pe trotuar. Barcile lungi si viu colorate. Ghivece de flori pe scari si balcoane. Tarabe cu castane. Pisicile ce stau tolanite peste tot. Caracterul pasnic al portughezilor. Dar totusi cred ca e mai placut sa ajungi in Aveiro intr-o zi de vara!

    Seara m-am intors la Porto impreuna cu noii mei prieteni care sperau sa gaseasca un hostel ieftin aici. Iar eu ma pregatesc mintal pentru ziua de maine, ultima din circuitul de 14 zile Spania&Portugalia pe cont propriu.

    Citeste tot jurnalul de calatorie aici ->Portugalia

    Daca vreti sa stiti primii ponturi despre calatorii va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)

    Film Hector and the search for happiness - calatorie in jurul lumii

    $
    0
    0
    Saptamana 118
     Hector and the search for happiness (2014)

    filme-review-hector-and-the-search-for-happiness

    Intr-o seara mi-a dat sotul meu pe stick acest film. A spus sa ma uit la el ca o sa-mi placa. Ciudat fiindca noi nu avem chiar aceleasi gusturi la filme, lui ii plac SF, filmele profunde, complicate si pline de fantezie. Am pus filmul asteptandu-ma la ceva ireal. Surpriza cea mare a fost sa vad ca e un film cu calatorii (despre care nu am auzit in viata mea), un film chiar bun, o comedie matura...

    Personajul principal e Hector, un psiholog in jur de 35 de ani ce locuieste in Londra impreuna cu iubita lui. Viata lui se invarte in acceasi rutina plictisitoare: iubita lui are grija de micul dejun, de pachetul pentru servici, ii face nodul la cravata, ii da cheile la plecare si ii ureaza o zi buna. La slujba aceasi pacienti de ani de zile care se plang de aceleasi probleme la fiecare consultatie. Hector pe zi ce trece devine mai frustrat, mai obosit, mai irascibil si fara chef de viata. 
    Intr-o zi ii vine o idee, sa faca un studiu despre ce ii fac pe oameni fericiti. Dar nu la Londra ci in jurul lumii. O anunta pe iubita, isi face rucsacul si zboara spre prima destinatie: China. Cu un carnetel in mana noteaza mereu raspunsurile oamenilor pe care ii intreaba. Ba mai mult jurnalul lui de calatorie e unul complex cu desene, fraze si amintiri. In avion isi face un prieten care ii face sederea placuta lui Hector in Shangai. Fiindca ii plateste o noapte la un hotel de lux, mese la restaurante scumpe si ii arata ce inseamna fericirea din punctul lui de vedere, adica luxul absolut. 
    Urmatoarea destinatie e o calatorie in muntii Himalaya la o manastire, unde Hector invata ca pentru calugari fericirea nu e un drept ci o obligatie. Apoi zboara in Africa, la un prieten bun stabilit acolo ca sa vada ce inseamna fericirea in acest colt de lume. Calatoria lui in Africa se transforma intr-una foarte periculoasa asa ca afla pe pielea lui, in final ce inseamna sa scapi cu viata, sa fii liber si fericit. 
    In final nu ar fi o calatorie in jurul lumii daca nu ar ajunge si in America, mai exact Los Angeles unde merge sa se intalneasca ca o fosta iubita. Nu are nici o intentie, vrea doar sa vada daca ea e fericita ...

    Dupa cum vedeti filmul e plin de calatorii frumoase, peisaje superbe, dar mai presus de toate e despre oamenii pe care ii intalnesti pe drum si povestile lor de viata. Despre cum te pot schimba pe tine ca si calator intalnirile cu ei. Despre cele 15 definitii ale fericirii, pe care Hector le gaseste pe parcursul calatoriei. Fiecare definitie avand povestea ei. Asadar e un film de dezvoltare personala, despre oameni, povesti de viata, multe calatorii dar si o comedie la care am ras cu lacrimi de cateva ori. Va recomand sa il vedeti. O sa va placa.

    hector-and-the-search-of-happines-film-calatorii

    L-ati vazut? V-a placut? 

    Click aici pentru a vedea mai multe -> FILME CU CALATORII

    Excursie in Braga si primul meu atac de panica in vacanta

    $
    0
    0
    Ziua proasta se cunoaste de dimineata. Fiindca reusesc sa ma trezesc aproape la pranz si am impresia ca-i dimineata. E de la roletele trase ce mi-a fost indicat de proprietara sa le las asa. Toata ziua m-am simtit contra-timp si in final chiar am fost. Azi din nou aveam de gand sa o sterg din Porto sa vad ceva nou. Sunt multe idei de excursii din Porto (Aveiro, Guimares si Braga) sunt in top si azi am ales Braga. Nu pentru oras ci pentru Bom Jesus do Monte, un complex religios cum nu am mai vazut in viata mea. Am zarit biserica intr-o vedere si instat m-am simtit atrasa de ea. Stiu ca o sa ziceti ca am innebunit, sa calatoresti atata doar ca sa vezi o biserica.... dar pe cuvantul meu ca merita!

    biserica-bom-jesus-de-braga


    Cum am ajuns in Braga
    M-am dus din nou in gara Bento din Porto am platit cei (7 euro dus-intors) si intr-o ora m-am teleportat in Braga. Eram cumva in dilema, daca sa vizitez prima data orasul sau sa ma duc la Bom Jesus do Monte care era la 8 km in afara orasului. Era deja tarziu asa ca m-am hotarat sa vad prima data biserica, sa stiu o treaba si apoi sa vizitez orasul (daca o mai fi lumina cand ma intorc). Doar ca aici lucrurile s-au complicat fiindca nu circula spre acest loc doar un autobuz pe ora (in martie). Din nou dilema, sa merg, sa nu merg, doar deaia am venit pana aici, hai sa astept autobusul si totusi sa merg. Stiam ca e o decizie riscanta fiindca era deja tarziu. 

    Cum am ajuns la Bom Jesus de Monte
    Autobuzul costa 1 euro si face aproximativ 20 de minute pana acolo. Cand am coborat din bus am auzit conductorul care urla ultima urcare cu funicularul, sa ne grabim.
    Funicularul costa 2 euro. E cel mai vechi in Europa (functioneaza din 1882) si este singurul funicular hidraulic din intreaga lume care inca mai functioneaza cu acest `motor` curat, natural si ecologic, apa!

    Bom Jesus de Monte un loc unic in lume
    Funicularul urca pana la 400 m intr-un cadru natural deosebit, cu parcuri, un lac, un mic muzeu, cafenele si de asemenea un punct de belvedere excelent, mai ales ca eu am ajuns la apus.
    Sincer biserica nu e atat de interesanta, insa scara dubla in stil baroc incoroneaza locul si ii da o alura fantezista. Fac cateva fotografii apoi cobor scara cu scara, doar ca sa observ ca la fiecare etaj se gaseste cate ceva (fantani alegorice si statui de teracota). Acesta e un loc sacru de perelinaj iar portughezii vin aici si urca in genunchi scarile pana la biserica. Dar la ora asta nu erau numai cativa turisti.

    funicular-bom-jesus-do-monte-braga

    braga-de-vizitat-portugalia

    braga-portugalia-aliceee

    braga-bom-jose-de-monte-portugalia-obiectiv-turistic


    braga-portugalia-apus

    Cand am ajuns la baza scarilor am intrat in soc
    Atunci s-a intamplat totul, cand am coborat ultima treapta si am vazut ca nu am ajuns jos, la autobuz, din contra mai aveam mult de coborat pe niste scari late ce coboara in serpentine printr-o padure deasa, in care era aproape intuneric. Atunci mi-am dat seama ca putinii turisti ce mai erau urcau inapoi scarile bisericii fiindca venisera cu masina, iar eu trebuia sa cobor singura prin padure. Brusc mi s-a facut o frica de moarte, am intrat in panica si imi venea sa urlu. Mi-era frica ca poate nu mai sunt nici autobuze din moment ce am luat ultima urcare cu funicularul si acesta se inchisese. Imi venea sa plang dar coboram incet scarile fiind atenta la sunete si pasi. Nu vedeam deloc in jos din cauza arborilor si a tufelor asa ca la fiecare curba ma speriam de moarte cand vedeam intins pe jos cate un om al strazii. Uneori mai vedeam in departare cate un atlet ce fugea pe carari de munte, doar ca sa ma sperie si mai tare. Nu stiu ce aveam in cap, dar ma simteam vulnerabila, intr-o padure de la capatul lumii in care mi se putea intampla orice. Ma gandeam doar la ce-i mai rau si simteam ca nu o sa mai ajung jos niciodata. Cred ca in acele 10 minute am trait cate pentru 10 ani de soc si groaza. Problema era ca totul se petrecea in capul meu, nu aveam nici un motiv real, nu auzisem ca locul ar putea fi periculos, doar ca pur si simplu ma simteam singura. Am calatorit de multe ori singura, am locuit singura 3 luni la Londra dar niciodata nu am simtit ca sunt singura in adevaratul sens al cuvantului, asa cum am simtit-o atunci pe dealul bisericii Bom Jose de Monte. In sfarsit cand am ajuns jos si am iesit din padure, am vazut autobuzul ce se pregatea sa plece asa ca am ajuns la fix.

    Teoretic totul s-a terminat, practic doar acum incepe!

    Fiindca o data intoarsa in Porto a inceput a doua tura de stres. Pe peron era o tabla mare pe care scria ca a doua zi e greva generala pe toate mijloacele de transport. Asta insemna ca nu pot lua metroul sa ma duc la aeroport. Aveam avionul spre Barcelona la 6 deci trebuia sa ajung acolo la 4 dimineata. Daca pierdeam avionul spre Barcelona logic il pierdeam si pe cel spre Cluj. Am mers repede la oficiul turistic si am avut noroc sa mai prind o doamna care mi-a facut rezervare pentru o cursa privata ce urma sa ma ia de la hotel dimineata si sa ma duca la aeroport. Am plecat de acolo linistita dar cand am ajuns la hotel mi-am dat seama ca eu nu am nici un numar de telefon de la firma aia, femeia nici macar nu-si notase numele meu doar hotelul si ce ma fac daca nu apare nimeni dimineata.
    Nu vreti sa stiti in ce stres am stat toata noaptea si cu atat mai putin dimineata, cand la ora 4 nu a venit nimeni sa ma ia. Stateam in fata hotelului pe bagaj si numaram fiecare minut. Trecusera 5, 10 minute si nici urma de masina. Era intuneric, frig si ma simteam pierduta. Nu-mi venea sa cred ca se repeta  istoria de acum 2 ani, cand am mai pierdut un avion, culmea tot spre Barcelona. Aproape plangeam cand la 4 si 30 de minute vad un microbuz ce se apropie si opreste. Soferul coboara si cand ma vede isi cere mii de scuze de intarziere dar in dimineata asta a avut de luat multi turisti de la hoteluri, din cauza grevei. Intr-adevar microbuzul era aproape plin si pe drum am mai oprit la cateva hoteluri de deja imi era frica ca pierd avionul din cauza ca nu voi ajunge la timp la imbarcare. Dar am ajuns la fix, la ultima strigare pentru intrarea in avion. Am intrat ultima, dar in sfarsit parasesc Porto, un oras frumos dar care per total simt ca mi-a purtat mult ghinion. 

    Citeste tot jurnalul de calatorie aici ->Portugalia

    Daca vreti sa stiti primii ponturi despre calatorii va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)


    Malta - ce atractii, orase si obiective turistice sa vizitez?

    $
    0
    0
    Daca va intrebati de ce nu scriu atat de des in ultima vreme, raspunsul e vacanta in Malta pe care urmeaza sa o fac. Ma pregatesc de cateva zile, am studiat din greu toate site-urile pe care am gasit informatii despre Malta, mi-am scos toate orasele, atractiile si obiectivele turistice si acum ma bazez pe voi sa ma ajutati cu pareri si impresii, eventual idei cum sa le asociez pe zile in asa fel incat sa economisesc timp si sa reusim sa vedem cat mai multe, dar intr-un ritm in care sa simtim si gustul vacantei, fiindca va fi un city break romantic, cu ocazia celor 7 ani de casnicie. Cei care ma urmaresc de mai multi ani stiu deja cat de mult imi doresc sa vizitez Malta, asa ca sper sa iasa totul perfect.
    Vacanta in Malta o fac in colaboarare cu agentia de turism TerraVista. Lucrez cu ei de mai multi ani si de fiecare data au dat dovada de multa seriozitate si profesionalism. Au o reputatie buna in mediul online si se remarca prin oferte avantajoase de tip last minute, early booking, city break si sejur litoral. Agentia este de asemenea alegerea multor cupluri in cautare de oferte pentru luna de miere!
    vacanta-in-malta-ghid


    La prima vedere trebuie sa recunosc ca Malta e o tara inselatoare, fiindca are doar 316 km patrati, am zis ca in 3 zile jumatate vom apuca sa vedem aproape totul intr-un ritm linistit. Adevarul e ca Malta desi e mica, e foarte densa si cuprinde 4 insule: Malta, Comino, Gozo si insula Cominitto care e nelocuita. Partea buna e ca din cate am inteles transportul e foarte bine pus la punct si chiar poti sa o vezi toata bazandu-te doar pe mijloacele de transport in comun, care pe deasupra e si ieftin, 1.5 euro (abonament pe o zi). Insa chiar daca transportul e ok si distantele sunt scurte, tot am rezerve in ceea ce priveste timpul, fiindca sunt foarte multe locuri de vazut, mult mai multe decat mi-am imaginat.

    harta-turistica-malta


    Orasele turistice din Malta
    -Valleta (capitala Maltei), un oras vechi de cateva secole, cu strazi inguste, in panta si privelisti citadine extrem de pitoresti.

    -Vittoriosa, Cospicua si Senglea sunt cunoscute sub numele de `Cele trei orase`. Se spune ca sunt printre cele mai traditionale din Malta, locul unde poti vedea cum traiesc maltezii. De asemenea ascund multe locuri istorice (se spune ca e leaganul istoriei malteze) si un port frumos intesat de yacht-uri.

    -Mdina (fosta capitala a Maltei) pentru atmosfera linistita, pentru frumoasele palate si privelisti asupra insulei. Pentru multi e cel mai frumos oras din Malta si una din cele mai bine pastrate cetati-oras din Europa.

    -Cele trei statiuni de vacanta Sliema, St Julians si Buggiba nu se intrec in obiective turistice insa au o atmosfera frumoasa de vacanta si o viata de noapte activa. Din cate am inteles St Julians e cea mai luxoasa si plina de viata din cele 3 si singura pe care cred ca o voi vizita.

    -Marsaxlokk este un golf cu o frumoasa deschidere la mare. Este cel mai mare sat de pescari din Malta si merita mers pentru portul foarte pitoresc, plin de barci malteze specifice locului. Ideea de a manca un peste proaspat si niste fructe de mare bune ma fac sa-mi doresc sa ajung si aici.

    -Mosta e un orasel mai mare din Malta, care ascunde unul din top 10 obiective turistice din Malta si anume un Phanteon asemanator cu cel din Roma. 

    Atractiile turistice naturale din Malta 
    -Grota Albastra (Blue Grotto) care chiar sper sa o vad avand in vedere ca am ratat-o pe cea din insula Capri (dorita vremii). Este o grota in care apa are culoarea albastru intens (fosforescent) datorita razelor de soare.

    -Templele megalictice (mai vechi decat Stonehenge din Anglia) ce au fost gasite in cadrul site-urilor arheologice si au ramas o enigma pentru oamenii de stiinta. In total sunt 7 si fac parte din patrimoniul UNESCO. Cel mai mare complex preistoric din arhipeleag sunt Templele Tarxien, iar cel mai vechi e Hagar Qim de 5000 ani.

    -Dingli Cliffs este cel mai inalt loc din Malta. Mai exact sunt ziduri maiestoase din stanca, ce cad vertical in mare de la 220 m. Privelistea pare superba, seamana cu `White Cliff of Dover` din Anglia si cu `Etretat` din Normandia. 

    -Pesterile Ghar Dalam si Ghar Hassan. In pesterile Ghar Dalam s-au gasit fosile de animale disparute: elefanti, ursi si hipopotami pitici, iar in pesterile Ghar Hasssan se gasesc  stalactile si stalagmite.

    -Si nu in ultimul rand plajele cu nisip auriu, fin, o raritate din cate am inteles pe coasta malteza (care in general e stancoasa). Cele mai bune (daca nu singurele) plaje sunt Mellieha Bay, Gnejna Bay si Golden Bay. Tot dintre atractiile naturale putem spune ca fac parte si bazinul natural in mare de la Ghar Lapsi si mlastinile sarate de la Salina Bay (se afla langa capitala Valleta).

    Alte obiective turistice din Malta (Parcuri de distractii)
    -Popeye Village (e un fel de Disneyland tematic ce pastreaza decorul construit pentru desenele Popeye Marinarul), Buggiba Water Park (un mini aqua parc pentru copii), PlayMobil Fun Park (in lumea pieselor de constructie Lego), BioPark (unde putem inota cu delfinii) si JokersFamily Fun.

    1 zi pe Insula Gozo 
    Insula e a doua ca marime din Malta, si e burdusita cu orasele, sate si obiective turistice. Are doar 14.5 km patrati si poate fi vizitata cu autobuzele locale. Din cate am inteles pana acolo se merge cu ferrybotul si vom face cam 30 minute.  Vom ajunge in portul orasului Mggar, apoi vom vizita capitala insulei Gozo (Victoria-Rabat).

    Cele 5 obiective turistice de top ale insulei sunt:
    -Fereastra Albastra (Blue Window) e un arc natural in stanca care apare pe majoritatea cartilor postale cu Malta. 
    -Templele Ggantija (vechi de 3500 de ani) acum site arheologic.
    -Biserica Ta`Pinu sanctuarul credintei din Malta.
    -Pestera nimfei Calypso de unde se poate admira Ramla Bay (cea mai frumoasa plaja cu nisip a insulei Gozo)
    -Stanca Fungus (Fungus Rock)
    Evident pe langa astea mai sunt si alte pesteri, muzee (maritim si etnografic) biserici si temple.

    Insula Camino si Cominitto
    Insula Comino e cea mai mica insula locuita din Malta. Aici se afla Laguna Albastra, un loc ideal pentru o baie in ape azur. Insula Cominitto e insula salbatica, nelocuita a Maltei.

    Cateva intrebari pentru voi:

    1. Voi ce orase si obiective turistice ati vizita?
    2. Cei care ati fost poate ma puteti ajuta cu un model de program ca sa putem acoperi cat mai multe...
    3. Care e mancarea traditionala in Malta si ce preparate culinare credeti ca nu ar trebui sa ratez?
    4. Ce credeti, pot vizita insula pe cont propriu sau sunt locuri care sunt mai bine de vazut prin excursii luate de la agentii? (ma refer in special la atractiile naturale ale Insulei)
    5. Poate imi puteti recomanda ceva restaurante bune ...

    Orice alte informatii sunt bine venite!

    Daca vreti sa stiti primii ponturi despre calatorii va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)


    Circuit in Spania si Portugalia - preturi si detalii despre program

    $
    0
    0
    Acesta a fost al doilea circuit pe care l-am facut in Spania si Portugalia. Prima data am facut un circuit de 10 zile in Barcelona ( cu vizita la Manastirea Montserrat) apoi am zborat la Lisabona (de unde am facut excursii spre Sintra, Capo da Roca si Obidos). Acum, la al doilea circuit am ales alt traseu, unul mai lung si mai complex de 16 zile prin care am strabatut jumatate din Spania si toata Portugalia cu vizite in locurile de interes.

    circuit-spania-portugalia-impresii-buget

    Pe scurt traseul meu a aratat asa (click pe link pt a citi articolul):

    Ziua 3  >>> Excursie in Toledo
    Noaptea am calatorit cu autocarul de la ora 11 pm la 5 am (a costat 20 euro) pana in Andaluzia mai exact Sevilla.
    Ziua 5   >>> Sevilla
    Ziua 6   >>> Relaxare in Sevilla
    Ziua 7   >>> Excursie in Cordoba
    Ziua 8  >>>  Excursie in Cadiz
    Noaptea am calatorit cu autocarul de la ora 10 pm la 6 am (a costat 20 euro) pana in Portugalia, mai exact Lisabona.
    Ziua 9   >>> Lisabona localnicilor
    Ziua am calatorit cu trenul (a costat 30 euro) pana in Nordul Portugaliei, mai exact Porto.
    Ziua 13 >>> Excursie in Aveiro
    Ziua 14 >>> Excursie in Braga

    La asta se mai aduga doua zile. In prima am avut zbor Cluj-Madrid iar la retur Porto-Barcelona-Cluj.

    Preturi si Detalii despre Transport

    *Bilet de avion Cluj-Madrid cu Wizz air = 70 euro (la promotie)
    *Bilet de avion Porto - Barcelona cu Ryan Air + Barcelona-Cluj cu Wizz= 120 euro (tot la promotie)
    *Metrou aeroport - centru (Madrid) = 6 euro
    *Tichet cu 10 calatorii in Madrid = 10 euro
    *Tren Madrid - Toledo = 25 euro (dus-intors) + 2 euro bus local
    *Tren Madrid - Segovia = 21 euro (dus-intors) + 2 euro bus local
    *Autocar Madrid - Sevilla = 20 euro
    *Autocar Sevilla Cordoba = 20 euro + 1 euro bus local
    *Autocar Sevilla Cadiz = 20 euro
    *Autocar Sevilla- Lisabona = 20 euro
    *Lisabona card de transport 5 euro + l-am incarcat cu abonament pe 2 zile = 12 euro
    *Tren Lisabona - Porto = 30 euro + 8 euro tramvai local in 3 zile
    *Tren Porto - Aveiro = 7 euro (dus-intors)
    *Tren Porto - Braga = 7 euro (dus-intors)
    *Transport privat Porto - Aeroport = 8 euro
    Total pebtru transport = 414 euro

    ***Ar fi putut fi mai ieftin daca as fi ales sa nu fac drumuri dus-intors in Toledo, Segovia, Cadiz, Cordoba, Aveiro si Braga (dar asta ar fi insemnat sa calatoresc aproape zilnic cu rucsacul in spate si sa ma cazez mereu la alte hoteluri ceea ce ar fi fost mai greu si mai stresant).

    Preturi si Detalii despre Cazare
    4 nopti la Madrid = 40 euro (  In Hostel Machin in dormitor comun cu 4 paturi ) aflat exact in buricul orasului 
    3 nopti la Sevilla = 58 euro ( >>>Pension Vergara in camera single) aflat  in centrul istoric
    2 nopti la Lisabona = 20 euro (GoodMorning Lisbon in dormitor comun cu 6 paturi ) aflat exact in buricul targului. Cel mai frumos hostel in care am stat pana acum.
    4 nopti in Porto = 68 euro ( in camera single ) aflat departe de centrul istoric in cel mai prost hotel in care am stat pana acum. 
    Total pentru 13 nopti cazare =186 euro

    Observatii personale
    ***Toate cazarile le-am rezervat >>>AICI
    ***Am calatorit la final de februarie inceput de martie. Hotelurile in Spania si Portugalia nu au incalzire centrala asa ca noaptea a fost destul de frig.
    *** Pentru hosteluri mi-am dus de acasa lacat (la dulap) si prelungitor (pentru incarcat telefon, laptop si aparat foto). 
    *** Toate cazarile au avut prize speciale pentru care mi-am dus adaptor. 

    Preturi pe Mancare + Obiective turistice + Suveniruri

    *In Lisabona am avut micul dejun inclus. In rest am mancat zilnic la restaurante. In medie am cheltuit pe mancare 20 euro/zi in restaurante cu preparate traditionala. Un exemplu despre ce am mancat in banii astia gasiti aici >>> Restaurant 1812 din Cadiz
    Total pentru 16 zile = 320 euro

    *Obiectivele turistice nu m-au costat atat de mult fiindca prin partile astea majoritatea sunt gratis  sau ieftine. In Lisabona am vizitat in primul circuit tot ce ma interesa. De mentionat ar fi:
    -Spectacol de flamenco in Sevilla = 20 euro
    -Degustare de vinuri in Porto = 12 euro
    -Pe muzee si alte obiective turistice mici = 20 euro (in total)
    Total = aprox 55 euro

    *Suveniruri am luat multe: Tablouri in Cordoba si Sevilla, carnetel in Sevilla, martipan si cercei vintage in Toledo, Magneti in Segovia, Conserve  traditionale in Lisabona, cercei in Madrid, prajituri artizanale in Aveiro si o pereche de cizme in Porto (fiindca mi s-au rupt).
    Total = 120 euro

    Impresii la final de circuit
    Am facut acest circuit singura, m-am documentat mult in prealabil si am incercat sa il fac cat mai echilibrat. Am alocat cate doua zile oraselor mai mari si cate 1 zi pentru cele mici. A fost perfect asa. Am dormit in hostel/camera single/hostel/camera single ca sa ma pot odihni. A fost o alegere inteleapta. Am calatorit cu un rucsac care inital avea 10 kg. La final avea 20 kg. Mi-a fost greu cu el si am decis sa ca nu voi mai calatori niciodata cu rucsac fiindca nu mi se potriveste. Din punct de vedere a calatoriei solo nu pot zice ca am avut probleme. M-am descurcat bine, nu am pierdut trenuri/autobuze, am gasit usor hotelurile, dar le-am ales si cat mai central. In Portugalia a fost mai dificil fiindca nu stiu portugheza dar oamenii au avut rabdare cu mine. Din punct de vedere social a fost ok in hosteluri fiindca mai povesteam. Dar pe final de calatorie lucrurile s-au cam stricat, am experimentat primul meu atac de panica in vacanta  si am terminat calatoria intr-un mod foarte stresant din cauza grevei de transport in Porto.

    *A fost un circuit amplu, de o mare diversitate, am vazut locuri splendide si a fost o experienta de viata pentru mine. Am simtit ca in fiecare zi depasesc frontiere si ies din zona mea de confort. De aceea nu il pot recomanda pentru oricine. Cu atat mai putin pentru incepatori (inainte de vacanta asta mai facusem 3 circuite pe cont propriu si locuisem 3 luni la Londra singura). Faptul ca inainte am mai fost in Spania si Portugalia m-a ajutat sa ma acomodez mult mai usor si sa inteleg din mers cum stau treburile la metrou, tren, cazare, siguranta ...

    * Am facut circuitul acesta la final de februarie, inceput de martie 2012. Vremea a fost variabila, de la -3 grade in Segovia cu vant puternic, 3 grade si ploi usoare in Madrid, 15 grade cu soare in Andaluzia, 20 de grade cu soare in Lisabona, 10 grade cu ploi in Porto si imprejurimi. Noaptea in toate hotelurile a fost frig.

    Daca as alege sa fac din nou acest circuit nu as schimba nimic. 
    *De fapt, daca e sa ma gandesc mai poate ca nu `m-as fi relaxat` a doua zi in Sevilla ci ma duceam in Ronda. Dar acolo programul s-a incurcat putin fiindca in ultima zi vroiam Ronda dar era ceva Sarbatoare si nu mergeau autobuzele asa ca am ales Cadiz. Pe viitor o sa ma informez mai bine inainte sa nu prind vreo Sarbatoare religioasa in care nu se intampla nimic dar nici nu functioneaza mijloacele de transport cum trebuie. 
    *Si inca o lectie invatata a fost cea cu hotelurile. Daca scrie pe net ca e central, nu e destul, mai bine verific si pe google maps ca sa nu mai patesc ca si in Porto. 

    Dupa acest circuit am mai facut o vacanta in Spania ( din nou Barcelona si imprejurimi). Pe viitor am de gand sa mai ajung in Spania (oh cate mi-au mai ramas de vazut)visez sa vad Tenerife, as reveni cu placere in Andaluzia si vreau sa fac o parte din Camino pana la Santiago de Compostela. In Portugalia stiu sigur ca voi reveni fiindca Lisabona e orasul meu de suflet, dar vreau sa ajung si in Algrave, la Oceanul Atlanic in Sudul Portugaliei, Madeira si Insulele Azore.

    Sper ca v-am inspirat sa va faceti bagajul 
    Sa iesiti sa explorati lumea. Sunt atatea locuri de vazut ...

    Daca vreti sa stiti primii ponturi despre calatorii va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)

    Review Garsoniera Uptown 44 Bucuresti - apartament in regim hotelier de lux

    $
    0
    0
    Plecarea in Malta a coincis cu un simpozion pe care sotul meu il avea in Bucuresti si cum oricum aveam avionul din capitala am ales sa petrecem 3 nopti in Garsoniera Uptown 44 din Bucuresti inainte de vacanta. Asta a fost prima noastra experienta intr-un apartament cu regim hotelier si cu siguranta nu va ramane ultima. Stiti ca mereu caut sa stau in locuri frumoase la preturi cat mai bune, iar aceasta garsoniera a dovada vie ca uneori poti gasi unitati de cazare exceptionale la preturi mici. Am platit 42 euro/noapte/garsoniera adica 100 ron de persoana pe noapte intr-o garsoniera de lux cu conditii de 5 stele.  Am ales apartamentul de pe site-ul www.RoCazare.rounde gasiti o sumedenie de apartamente in regim hotelier. Un top 5 am facut AICI

    garsoniera-regim-hotelier-bucuresti

    Garsoniera Uptown 44 - Impresii personale
    Garsoniera se afla pe strada Delea Veche, intr-un complex rezidential, la aproximativ 3 km de Centrul Istoric. O data cu rezervarea am primit informatii de un putem lua cheia (dintr-un bloc la o strada distanta) si toate informatiile de care aveam nevoie pentru o sedere cat mai placuta.

    bloc-rezidential-uptown-bucuresti


    Ce pot sa va spun despre Garsoniera Uptown 44e ca in realitate arata chiar mai bine decat pe site. E o garsoniera ultra-moderna, mare, cu mobilier nou de la IKEA. Patul mare si confortabil, detalii bine alese, foarte bine compartimentat. Dulapul de la intrare zici ca e integrat in perete, cu oglinzi, nici nu il observi. Bucataria e mare si complet utilata. Am gasit vase, tacamuri, detergent de spalat vase, masina de spalat, frigider, cuptor si plita de ultima generatie.

    apartament-ieftin-regim-hotelier-bucuresti

    bucatarie-garsoniera-uptown-bucuresti



    Baia mi-a placut la nebunie, e imensa pentru o garsoniera si arata fara exagerare ca intr-un hotel de lux. Are articole de toaleta moderne si o vana foarte mare. In baie am gasit sampon, sapun, prosoape, exact ca la un hotel. 

    baie-apartament-regim-hotelier-bucuresti

    Culorile neutre folosite in amenajare ma fac sa cred ca apartamentul a fost proiectat special pentru oamenii de afaceri. Internetul merge brici asa ca desi eram in vacanta am putut lucra linistiti. Faptul ca am gasit in dulap calcator si masa de calcat a fost foarte util pentru simpozionul sotului, fiindca i s-au sifonat camasile si sacoul in bagaj.

    garsoniera-regim-hotelier-pentru-oameni-de-afaceri

    Insa pe langa facilitati stiti ce mi-a placut la garsoniera Uptown? Faptul ca ne-am simtit ca acasa. E un apartament modern, confortabil, am simtit ca sederea noastra ar fi putut dura pentru totdeauna. Adica serios, de ce sa pleci daca te simti ca acasa? Dimineata am lenevit in pat in timp ce m-am uitat la emisiunile mele preferate, ne-am cumparat mancare de la magazinul din vecinatate si ne-am preparat singuri micul dejun, am putut scrie pe blog, am vizitat locuri noi din Bucuresti, iar la pranz nu am fost nevoiti sa gatim fiindca pe o raza de 300 m de acest complex rezidential se afla 4 restaurante bune si ieftine.

    apartament-in-regim-hotelier-bucuresti

    mic-dejun-in-pat


    Unde sa mananci bine aproape de Garsoniera Uptown 44
    Dupa cum am spus puteti gati fiindca aveti toate cele necesare si am facut asta la cina, cand ne-am preparat mancaruri rapide. Insa pentru masa de pranz am ales restaurantele din vecinatate si cred ca asta e un mare plus al locatiei, fiindca nu trebuie sa mergi pana in centru ca sa mananci.

    Lipit de bloc se afla restaurantul `La Mama` cu preparate traditionale romanesti. Mancarea e buna, portiile sunt sanatoase si preturile sunt normale. Meniul zilei a fost doar 17.9 ron/persoana.

    restaurant-bucuresti

    A doua zi am mancat la restaurantul libanez `White Olive` ce se afla la 5 minute de mers pe jos. Un pranz ce a inclus humus si doua portii de fel principal a costat 50 ron. Prajitura am primit-o din partea casei.  Mancarea mi-a placut mult, a fost pentru prima data ca am mancat la un restaurant libanez si am fost placut surprinsa.

    restaurant-libanez-white-olive-bucuresti


    A treia zi am mancat la restaurantul chinezesc `Tao` la 7 minute de mers pe jos. Aici aveau la pranz o oferta cu 23 ron/persoana mancare All You Can Eat. Restaurantul e frumos amenajat, iar bufetul suedez cuprindea doua tipuri de salate chinezesti, pachetele de primavara, orez, noodels, pui shanghai si carne de pui/vita/rata cu diverse sosuri. Mancarea a fost buna asa ca recomand cu incredere.

    restaurant-chinezesc-tao-bucuresti


    In final pot sa spun ca ma declar fan apartamente in regim hotelier. Pretul a fost foarte bun pentru ceea ce ofera, am avut spatiu mult mai mare decat la hotel, am economisit bani la mancare, am avut internet cu viteza buna si ne-am simtit excelent. 

    Locuri cu plata si locuri gratis in avion - noua politica Wizz Air

    $
    0
    0
    Sa vezi si sa nu crezi ... Wizz Air doreste sa isi imbunatateasca serviciile asa ca incepand din 19 mai 2015 fiecare pasager va sti locul lui in avion chiar din momentul rezervarii. Teoretic ai un loc gratuit, practic acesta e un nou serviciu cu plata la Wizz Air.
    Partea buna: Gata cu imbulzeala de la usi, gata cu statul in picioare 30 de minute inainte de imbarcare (doar ca sa prinzi un loc bun, eventual la geam), gata cu urcatul treptelor in fuga.
    Partea rea e ca daca preferi un anumit loc (de exemplu eu mereu aleg partea dreapta, randurile de dupa aripa, la geam) si in ultimii 3 ani am prins de fiecare data un loc pe placul meu, de acum inainte cel mai probabil va trebui sa platesc pentru el. O strategie foarte buna de a te face sa scoti banul din buzunar, ceea ce probabil voi face avand in vedere cat sunt de stresata la fiecare zbor. In concluzie pentru mine vestea e mai putin buna, dar macar ma bucur sa stiu ca de azi inainte vom urca civilizat in avion.

    locuri-in-avion-contra-cost-wizz-air

    Cum functioneaza: 
    Incepand de azi, o data cu rezervarea va este alocat un loc. (Daca aveti deja un bilet cumparat si calatoriti dupa 19 mai, locul o sa va fie atribuit o data ce faceti check-in). Daca calatoriti in cuplu sau grup mare, cei de la Wizz Air promit sa va ofere pe cat posibil locuri alaturate. Daca nu va place locul care vi s-a dat automat puteti sa il schimbati contra cost dupa cum urmeaza (pretul variaza in functie de numarul locurilor cumparate). 

    pretul-unui-loc-preferential-in-avion-wizz-air

    locuri-cu-plata-wizz-air

    Pretul unui loc intr-un avion Wizz Air incepand din 19 mai 2015
    Un scaun pe randul 1 costa intre 5 si 23 euro/loc
    Un scaun pe randurile 2-4 costa intre 3 si 17 euro/loc
    Un scaun pe randurile 5-11 costa intre 2 si 5 euro/loc
    Un scaun pe randurile 12-13 costa intre 5 si 23 euro/loc
    Un scaun pe randurile 14-30 costa intre 1 si 2.5 euro/loc
    ---------------------------------------
    Puteti sa va cumparati locul pana cu 3 ore inainte de zbor, iar pe randul 1 si pe randurile 12-13 puteti sa platiti si in avion (daca e disponibilitate) la pretul maxim.
    --------------------------------------
    Pasagerii ce au cumparat Wizz Premium sau Wizz Reserved Seat pot alege gratuit pe toata perioada anului scaunul dorit.

    De acum inainte Priority Pass costa 2 euro/zbor
    Sincer eu nu prea mai vad deloc rostul la Priority Pass. Adica platesti 2 euro ca sa urci primul in autobuz? Fiindca oricum in avion locurile sunt distribuite/vandute deci nu te mai poti aseza unde vrei. Si atunci de ce sa te grabesti sa ajungi in avion? Intreb si eu ...

    Pareri personale
    *Probabil locurile de la geam vor fi cele la preturi maxime, in timp ce locul din mijlocul randului va fi varianta cea mai ieftina.
    *Imi pare rau pentru parintii ce calatoresc cu copii. Inainte aveau prioritate la imbarcare si un loc in primele randuri asigurat. Acum ma gandesc cu groaza ca voi vedea bebelusi pe ultimele randuri fiindca vor fi destui care sa-si cumpere locuri in primele randuri.
    *Daca doresti un loc la geam sau in primele randuri probabil ca va trebui sa iti cumperi biletul de avion cu jumatate de an in avans, sa te asiguri ca ai o sansa sa prinzi unul. 
    *Preturile sunt foarte variabile si parerea mea e ca 10-15 euro pe un loc anume e scump avand in vedere ca sunt zboruri unde atata costa biletul de avion. Adica pt acest `lux` poti sa ajungi sa iti dublezi costul biletului de avion dus-intors. Daca mai cumperi si un bagaj de mana mare (troller mic) ajungi sa ti-l triplezi.

    Asadar Wizz Air s-a scumpit din nou. Ca in fiecare an ... astept sa vad la anul ce mai inventeaza.

    Voi ce ziceti? Laudati noua initiativa? 
    Pentru voi conteaza locul din avion sau va este indiferent?
    --------------------------------------------------------------

    Toate articolele esentiale pentru calatori aici -> 100 Informatii utile


    Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!


    Calea Victoriei din Bucuresti vazuta cu ochi de turist

    $
    0
    0
    Prima zi a sejurului nostru am petrecut-o in mare parte in Garsoniera Uptown 44, (super pret pentru o garsoniera de lux in regim hotelier >>> cititi articolul si faceti rezervare pe >>> www.RoCazare.ro ), iar dupa-masa am ales sa fac o plimbare de cateva ore pe Calea Victoriei si sa vizitez/fotografiez tot ce imi iese in cale. Apoi urma sa ma intalnesc cuAlexandrala o cafenea din Centrul Istoric. 

    traseu-turistic-calea-victoriei-bucuresti

    Stiu ca pentru cei din Bucuresti, Calea Victoriei reprezinta doar inca una din arterele principale din oras, probabil o strada la fel ca oricare alta, pe care o traverseaza in graba in timp ce merg la birou. Iar pentru majoritatea dintre turisti e mai interesant un traseu prin Centrul Vechi, asa cum mi-au recomandat si mie doamnele de la biroul turistic. Cu toate astea cred ca o plimbare pe Calea Victoriei ar trebui sa fie un `traseu obligatoriu` pentru turistii ajunsi in Bucuresti asa  cum in Barcelona lumea se plimba pe Rambla sau in Paris toti turistii merg pe Champ Elysee. 

      Calea Victoriei din Bucuresti vazuta cu ochi de turist

    Info: Calea Victoriei este bulevardul cuprins intre Piata Victoriei si Piata Natiunilor Unite, in total 2.7 km. Daca vreti sa o vedeti pe indelete, sa intrati in toate muzeele, alocati timp minim 5-6 ore, in timp ce calatorii grabiti o pot vedea intr-o plimbare de 2 ore. 

    1. Am inceput plimbarea cu Palatul Cantacuzino care gazduieste Muzeul `George Enescu`. Nu aveti cum sa ratati aceasta cladire, dupa parerea mea e cea mai frumoasa de pe Calea Victoriei, cu fatada in stil Roccoco si Art Nuveau. Am vizitat si interiorul care ma asteptam sa fie imens (cladirea are 4 etaje) insa doar 3 camere de la parter sunt deschise pentru turisti. Destul de putin, insa de ajuns cat sa spuna povestea marelui compozitor George Enescu. In interior am putut vedea vioara acestuia primita cadou la 4 ani, partituri, citate frumoase despre pasiunea lui pentru muzica si multe medalii si diplome primite de-a lungul carierei aranjate frumos in camerele bogat ornamentate. Intrarea a costat 6 ron/adult, iar taxa foto e 30 ron.

    `Muzica oglindeste toate misterioasele ondulatii ale sufletului, fara putinta de prefacatorie`- George Enescu
    palatul-cantacuzino-bucuresti
    muzeul-george-enescu-bucuresti
    muzeul-george-enescu-interior


    2. Peste drum am vazut Biserica Sfantul Vasile cel Mare. Arata ca o manastire din exterior, e in stil neoclasic, iar interiorul e bogat ornamentat. A fost ridicata inainte de 1804, iar interiorul a fost restaurat de curand (in 2012).

    biserica-calea-victoriei-bucuresti
    calea-victoriei-bucuresti
    detalii-calea-victoriei-bucuresti

    3. Am mai facut cativa pasi si am ajuns in fata fostului Palat Regal care m-a ademenit instant cu curtea plina de statui. Am aflat ca gazduieste Muzeul National de arta al Romaniei asa ca am intrat sa il vizitez. Intrarea a costat 15 ron/ adult (e gratis in fiecare miercuri), insa nu am platit taxa foto de 100 ron. Sincer cand am vazut pretul mi-am amintit cum la Muzeul Louvre intrarea a fost gratuita pentru tineri si nu percep taxa foto. Nu inteleg de ce in Romania peste tot trebuie sa scoti bani grei ca sa fotografiezi...
    In fine, trecand peste asta Muzeul gazduieste doua galerii (una cu arta europeana si alta cu arta romaneasca). Am fost surprinsa sa vad multe picturi si sculpturi ale celebrilor Monet, Rembrandt, Rodin si chiar picturi religioase ale vestitului El Greco. In galeria de arta romana sunt multe icoane si picturi biblice dar si picturi ce ilustreaza viata la tara sau sculpturi ale faimosului Constantin Brancusi.

    muzeul-national-de-arta-a-romaniei
    muzeul-de-arta-calea-victoriei

    Cladiri vechi pe Calea Victoriei

    casa-veche-frumoasa-calea-victoriei-bucuresti

    Magazine la moda

    magazine-cu-haine-calea-victoriei

    magazine-cu-pantofi-calea-victoriei

    Coltul indragostitilor
    coltul-indragostitilor-calea-victoriei

    afise-pe-calea-victoriei-bucuresti


    4. Ajunsa la mijlocul Caii Victoriei am vazut o biserica care mi-a captat instant atentia. Este vorba de Biserica Cretulescu pe care nu ai cum sa o ratezi datorita exteriorului din caramida. E in stil brancovenesc, a fost ridicata in 1722 iar interiorul e plin de frece frumoase.

    biserica-cretulescu-calea-victoriei

    fresce-biserica-cretulescu-calea-victoriei

    biserica-cretulescu-fresce

    Statui interesante pe calea Victoriei

    arta-contemporana-calea-victoriei-bucuresti
    statui-calea-victoriei-bucuresti

    Vestitorul primaverii- Sakura in centrul Capitalei

    sakura-in-bucuresti

    Cladiri moderne pe Calea Victoriei

    cladire-moderna-bucuresti-calea-victoriei

    Detalii istorice pe Calea Victoriei

    detalii-istorice-calea-victoriei


    5. In continuare am vazut Ateneul Roman, cea mai frumoasa sala de concerte si spectacole, un edificiu cultural de mare valoare pentru Romania. E vechi de 120 de ani, dar e foarte bine intretinut. Exteriorul e in stil neoclasic si impresioneaza prin cupola de sticla.  Mie mi s-a parut ca seamana bine cu un templu roman, iar mica gradina din fata arata chiar bine datorita arborilor infloriti. Mi-ar placea ca intr-o zi sa merg la un concert in Ateneul Roman, din pacate de data asta vizita a fost prea scurta si nu m-am interesat din timp de program.

    Ateneul-roman-calea-victoriei-bucuresti

    6. Pasajul Macca-Villacrosse este un alt obiectiv turistic interesant, o strada acoperita cu sticla pe care se afla numeroase cafenele si buticuri de lux. Pasajul face legatura intre Calea Victoriei si strada Lipscani (centrul Vechi)  si am trecut prin el in drumul meu spre Hanul lui Manuc unde aveam intalnirea cu Alexandra. 

    pasajul-macca-calea-victoriei-strada-lipscani

    Thanks for visiting,

    Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

    Vacanta ieftina in Antalya de la 250 euro Totul Inclus

    $
    0
    0
    Antalya este o destinatie de lux si preturile sar cel mai adesea de 500 euro/sejur/persoana. Insa luate din timp puteti gasi vacante ieftine in Antalya. Preturile de mai jos sunt pentru luna August 2015, o oferta de nerefuzat daca va puteti lua concediu doar in sezonul de varf. Vestea buna e ca acum mai gasiti preturi bune si pentru lunile iunie/iulie sau septembrie.
    Majoritatea cazarilor de mai jos le-am selectat in centrul istoric ca sa fiti aproape de restaurante, magazine, dar si de plaja si port. Zona e foarte frumoasa, am vizitat-o anul trecut si am scris un articol cu obiectivele turistice ce le puteti vedea din Antalya pe cont propriu AICI

    Ai nevoie de cazare sau avion ieftin?! Scrie-mi pe mail aliceee_traveler@yahoo.com si te ajut gratuit!

    vacanta-ieftina-antalya

    Bilet de avion cu taxe de aeroport incluse = 170 euro
    Dus 20 August Bucuresti-Antalya
    Intors 27 August Antalya-Bucuresti

    Biletul il puteti cumpara la acest pret de >>> AICI
    Cazare 7 nopti in Antalya varianta Budget =  100 euro

    >>>Antalya Hostel Abad Hotel (orasul Antalya) costa 105 euro/7 nopti/pers/pat in dormitor comun 4 paturi. In acest pret e inclus si micul dejun! Hostelul se afla in centrul orasului, la doar 100 de metri de port si plaja. Camerele au Wifi gratis, baie proprie si aer conditionat! Contra cost ofera servicii de transfer de la aeroport si excursii prin imprejurimi! Nota primita de la clineti 7.9

    >>>Hotel Twenty (orasul Antalya) costa 105 euro/7 nopti/persoana in camera dubla
    Hotelul se afla in centrul vechi Kaleici la 500 de metri de port si plaja. Camerele mobilate in stil clasic, au baie proprie, tv, aer conditionat! Hotelul are o frumoasa terasa pe acoperis. Pentru plimbari prin oras puteti inchiria biciclete direct din Hotel si exista spalatorie. Nota primita de la clineti 8.2

    >>>Candles House (orasul Antalya) costa 119 euro/7 nopti/persoana in camera dubla
    In acest pret e inclus si micul dejun! Pensiunea se afla in centrul vechi intr-o cladire restaurata, traditionala. Camerele sunt mobilate in stil clasic, au aer conditionat. Exista o frumoasa terasa interioara, parcare si internet wifi gratuit! Nota primita de la clineti 8.0

    >>>Erkal Pension (orasul Antalya) costa 125 euro/ 7 nopti/persoana in apartament 2 pers
    In acest pret e inclus si micul dejun! Gratuit copil pana in 12 ani cand sunt folosite paturi din camera! Pensiunea se afla la 500 de metri de plaja. Ofera contra cost transfer de la aeroport! Apartamentul are terasa, priveliste frumoasa, aer conditionat, tv, baie proprie si e mobilat in stil clasic. Internet si parcare gratuit! Nota primita de la clienti 7.7

     Cazare 7 nopti in Antalya varianta de Lux =  200-300 euro
    (varianta de Lux se refera la hoteluri de 4-5 stele)

    >>> Bilem High Class Hotel4* (orasul Antalya) costa 210 euro/7nopti/persoana in camera dubla
    Gratuit copil pana in 7 ani cand sunt folosite paturi din camera! Hotelul se afla in zona de coasta, la doar cativa pasi de plaja. Camerele sunt elegante, au Tv LCD, aer conditionat, balcon si baie proprie + internet wifi gratuit. Are piscina exterioara si centru SPA, gradina si diverse activitati. Parcare gratuita

    >>> Best Western Plus Khan Hotel (orasul Antalya) costa 250 euro/7 nopti/persoana in camera dubla
    Micul dejun e inclus in pret! Hotelul se afla in centrul istoric Kaleici. Camerele sunt elegante, in stil modern, au aer conditionat, TV LCD, balcon si baie cu cada, balcon si vedere la mare. Are piscina pe acoperis cu vedere la mare si sala de fitness. Internet prin wi-fi e gratuit, la fel si parcarea. La cerere se ofera transfer de la aeroport contra cost.

    >>>Harringthon Park Resort5*( orasul Antalya) costa 260 euro/7 nopti/persoana in camera dubla
    Micul dejun e inclus in pret! 40 euro in plus daca doriti si cina! Ofera transfer de la aeroport contra cost. Hotelul se afla chiar pe malul marii, dar are si 2 piscine exterioare. Toate camerele au balcon cu vedere la mare, sunt mobilate luxos, baie cu cada, au tv cu ecran plat, aer conditionat, internet wifi si parcare gratis! Hotelul are multe facilitati, conform celor 5 stele!

    >>>Latanya City Hotel Antalya 4* (orasul Antalya) costa 285 euro/ 7 nopti/persoana in camera dubla
    Micul dejun e inclus in pret! Hotelul se afla in centrul orasului, aproape de zonele de interes, pe riviera turceasca. Camerele decorate in stil clasic luxos, au baie cu cada, aer conditionat si tv cu ecran plan. Piscina interioara si exterioara, centru SPA si multe alte activitati!

    Mai multe ponturi bune cititi aici ->>> ARHIVA VACANTE IEFTINE

    Urmareste vacantele ieftine ->>> Aboneaza-te prin E-mail

    Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol dati un Like pe pagina de Facebook, iar daca vreti sa cititi toate postarile accesati Cuprinsul blogului (click)!

    Vacanta ieftina in Bodrum de la 300 euro totul inclus

    $
    0
    0
    Bodrum este una din statiunile cele mai iubite din Turcia datorita plajei cu nisip fin si a vietii de noapte active. Statiunea este una eleganta cu cladiri vopsite in alb si buticuri mici cu personalitate. Zona portului e cea mai frumoasa din Turcia, iar centrul istoric e plin de cafenele si restaurante cu stil. Bodrum e considerata o statiune de lux, unul din locurile boeme ale Turciei unde isi petrec vacantele oamenii cultivati si mii de straini bogati. Cu toate astea am gasit o oferta buna pentru un sejur in Bodrum de la 300 euro/pers cu totul inclus. 

    bodrum-vacanta-ieftina-2015


    Bilet de avion cu taxe de aeroport incluse = 200 euro

    22 Iunie: Bucuresti - Bodrum
    28 Iunie: Bodrum - Bucuresti

    Biletul il puteti cumpara la acest pret >>>AICI

    Cazare 6 nopti in Bodrum varianta Budget  = 100 euro

    >>> Hotel Can Bodrum (Bodrum)  = 93 euro/6 nopti/ persoana/ in camera dubla
    Hotelul se afla in Bodrum la doar 50 m de plaja. Camerele sunt mobilate in stil traditional, in culori pastel au TV, aer conditionat si  baie privata. Hotelul are o terasa pe acoperis cu priveliste rumoasa spre mare si castelul din Bodrum. Internetul prin wifi e gratuit. Nota din partea clientilor 6.6

    >>>Hotel Costa Centrale (Bodrum) = 110 euro /6 nopti/ persoana in camera dubla
    Hotelul este foarte bine localizat in centrul statiunii si are plaja privata. Camerele sunt decorate in stil clasic elegant si au TV LCD, aer conditionat, baie privata si sunt izolate fonic. Hotelul are terasa cu vedere la mare. Transferul de la aeroport se poate realiza contra cost. Nota din partea clientilor 8.0

    >>>Hotel Centro Bodrum (Bodrum) = 112 euro/6 nopti/ persoana in camera dubla
    Hotelul se afla in centrul statiunii Bodrum. Are o piscina frumoasa inconjurata cu lamai. Camerele sunt decorate in stil modern, au TV LCD, aer conditionat, baie proprie si balcon cu vedere la gradina. Hotelul are restaurant si ofera internet prin wi-fi + parcare gratuita. Nota din partea clientilor 8.3

    >>>Emelce Apart(Bodrum) = 135 euro /6 nopti/ persoana in apartament
    Apartamentul se afla intr-o zona frumoasa cu privelisti deosebite asupra golfului. Statia de autobuz ce face legatura cu zona turistica se afla la 50 m. Complexul de apartamente are o piscina privata. Apartamentele au bucatarie complet utilata si camere in stil traditional modern, TV LCD, internet wi-fi gratuit si aer conditionat. Nota din partea clientilor 7.3

    Cazare 6 nopti in Bodrum varianta de Lux  = 300 euro
    (varianta de Lux se refera la hoteluri de 4-5 stele)

    >>> Hotel Karia Princess4* (Bodrum) = 275 euro /6 nopti/ persoana in camera dubla
    In acest pret aveti micul deju  inclus! Hotelul se afla la 600 m de port si plaja. Camerele sunt mobilate in stil clasic elegant, au TV LCD, aer conditionat, internet prin wi-fi gratuit, balcon cu priveliste si baie privata cu uscator de par. Hotelul pune la dispozitia clientilor o piscina frumoasa si o gradina luxurianta. Nota din partea clientilor 7.9

    >>>Mandarin Hotel Resort 4* (Bodrum) = 300 euro/6 nopti/persoana in camera dubla
    In acest pret aveti micul deju  inclus! Hotelul se afla chiar langa plaja si are 2 piscine in aer liber. Camerele sunt mobilate in stil modern si au TV LCD, aer conditionat, baie privata cu cada si internetul prin wi-fi e gratuit. Resortul pune la dispozitia clientilor un SPA, o sala de gimnastica, masa de biliard si parcare privata gratuita. Nota din partea clientilor 7.2

    >>>Salmakis Resort & Spa4* (Bodrum) = 320 euro/ 6 nopti/ persoana in camera dubla
    In acest pret aveti micul deju  inclus! Hotelul se afla chiar langa plaja si are un complex cu mai multe piscine si priveliste spre golful Bodrum. Camerele sunt mobilate in stil traditional de lux si au TV LCD,aer conditionat, internet prin wi-fi gratuit,  priveliste spre gradina si baie cu cada. Hotelul pune la dispozitia clientilor un centru SPA, un restaurant si parcare gratuita. Nota din partea clientilor 7.8

    Mai multe ponturi bune cititi aici >>> ARHIVA VACANTE IEFTINE

    Urmareste vacantele ieftine ->>> Aboneaza-te prin E-mail
    Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol dati un Like pe pagina de Facebook, iar daca vreti sa cititi toate postarile accesati Cuprinsul blogului (click)!

    Impresii despre Paradise Bay Resort din Malta

    $
    0
    0
    Cand m-am uitat peste lista de hotel-uri ce mi-au trimis-o fetele de la agentia TerraVista am ales la intamplare hotelul care mie mi se parea cel mai frumos si cel mai potrivit pentru a sarbatori 7 ani de casnicie. Cu alte cuvinte, vroiam ceva deosebit, chiar daca in vacante deseori ajungem la hotel atata de obositi ca adormim dupa 5 minute, macar sa tinem minte ca am sarbatorit intr-un hotel frumos. Ceea ce s-a si intamplat fiindca Hotelul Paradise Bay chiar iti ofera decorul unei vacante in paradis.
    Vacanta in Malta am facut-o in colaborare cu agentia de turism TerraVista. Am luat varianta Last Minute si a costat doar 170 euro/sejur/persoana. Agentia are o reputatie buna in mediul online si se remarca prin oferte avantajoase de tip last minute, earlybooking, city break si sejur litoral. Agentia este de asemenea alegerea multor cupluri in cautare de oferte pentru luna de miere! Opiniile sunt ca de fiecare data ale mele.
    impresii-hotel-paradise-bay-malta

    Resortul e intr-un loc izolat, inconjurat de mare.Din cele 200 de camere cred ca doar 10 nu au vedere la mare, restul toate se bucura de acest privilej. Eu iubesc marea asa ca faptul ca o vedeam non-stop cat timp ma aflam la hotel era deja un motiv suficient de bun sa iubesc hotelul acesta.


    resort-paradise-bay-malta


    Camera noastra a fost imensa (as putea fara exagerare sa-i spun garsoniera). Ce mi-a placut au fost detaliile moderne (oglinda luminata cu veioze, biroul imens, faptul ca am avut masa de calcat si calcator a fost util pentru hainele mele. Ne-am bucurat din plin si de baia moderna cu vana.
    Singurul lucru care ar putea fi imbunatatit e lenjeria de pat, culoarea ii da o nota comunista camerei si e pacat. Evident asta e o parere personala, poate altora le place, dar eu zic ca un detaliu mic poate face o diferenta enorma.

    camera-hotel-paradise-bay-malta

    baie-hotel-paradise-bay-malta

    Oricum va spun sincer ca nu am stat prea mult timp in camera, fiindca majoritatea timpului am fost plecati sau am preferat sa stam pe balcon. Cu asa priveliste cine e nebun sa stea intre 4 pereti?

    priveliste-hotel-paradise-bay-malta

    Micul dejun e marele plus al Resort-ului

    Nu camera, nu privelistea fiindca astea le poti avea destul de usor si la alte hotel-uri din Malta, fiindca vedeti voi, majoritatea resort-urilor sunt construite pe malul marii, iar marea e singurul lucru din care Malta are din plin. Insa nu toate Hotelurile servesc un mic dejun atat de bogat ca la Paradise Bay.  De un asemenea ospat am mai avut parte doar in Turcia, dar nici acolo nu a fost chiar asa. Adica era tip bufet si aveai de unde alege. 3-4 feluri de mezeluri, tot atatea de cascaval si branza, mancare gatita (cartofi prajiti, mamaliga, carnaciori, fasole scazuta, pe scurt english breakfast fiindca era plin de englezi) dar si 2-3 feluri de croasante si alte tipuri de foitaj dulce sa fie si pe gustul francezilor. Fructe si legume din belsug, iaurt si numeroase cereale/gem-uri/oua posate, omleta, oua tari, etccc. Foarte multa mancare si vedeam ca incercau sa acopere preferintele tuturor natiilor predominante din hotel.

    mic-dejun-hotel-paradise-bay-malta

    Iar pe langa mancare mai era si ambianta din restaurant, geamurile mari prin care vedeai piscina si marea.

    restaurant-hotel-paradise-bay-malta

    Internetul e marele minus al Resort-ului
    Eu fiind travel blogger depind intr-un fel sau altul de internet. E drept ca uneori e bine sa faci o pauza de la tehnologie, cu atat mai mult cand mergi sa sarbatoresti ceva ani de casnicie, insa nu-i amuzant numai cand decizi tu asta. Cand esti fortat de imprejurari e frustrant. Deci pe langa ca netul costa destul de mult (6 euro pe 24 ore) nici nu mergea. Dar vreau sa zic ca era atata de rau ca nici macar nu-mi puteam deschide Facebook-ul.

    Serviciile sunt cele ce fac diferenta (plaja privata, 2 restaurante, 5 piscine, SPA etc). 
    O data ce ajungi la Paradise Bay poti petrece doar acolo o saptamana (ma rog, daca te poti lipsi atata timp de net :))). Resortul are 5 piscine dintre care una interioara (incalzita) cu acces gratuit pentru clienti. Din pacate nu am fost atat de inspirati sa ne punem costumul de baie. Celelalte 4 sunt exterioare si englezii le foloseau la inceput de aprilie. Dupa parerea mea e frumoasa vremea in Malta dar nici chiar asa...

    piscina-impresii-hotel-paradise-bay-malta

    piscina-hotel-paradise-bay-malta

    Vara se poate face baie  in mare, resortul avand o plaja privata cu sezlonguri si umbrelute gratuite pentru clienti.

    plaja-impresii-hotel-paradise-bay-malta

    Pentru masa nu trebuie sa va faceti griji  fiindca este un restaurant ce serveste masa tip bufet si la pranz si la cina (se poate plati si la receptie) sau  puteti cumpara direct varianta All Inclusive prin agentie. Iar daca doriti preparate traditionale le puteti servi intr-un alt restaurant din complex cu meniu `a la carte` si artisti live ce inveselesc atmosfera in fiecare seara.

    V-am spus mai sus ca resortul e izolat dar asta nu e o problema fiindca are in interior magazin (cu preturi normale), loc de joaca pentru copii si mese de ping-pong/biliard. Iar dintre serviciile contra cost enumar doar cateva: SPA, masaj si sala de gimnastica.

    loc-de-joaca-hotel-paradise-bay-malta


    Paradise Bay e locul perfect atat pentru o vacanta relaxanta cat si pentru turistii veniti sa viziteze Malta
    Hotelul se afla in Nord-ul Insulei Malta, chiar langa statia de feribot spre insula Gozo si Comino. Practic e ultimul hotel de pe insula. In prima zi sincer imi venea sa urlu cand am vazut ca de la aeroport pana la hotel am facut 2 ore. Noi nu ne-am dus sa stam la piscina ci vroiam sa facem turism, sa vedem cat mai multe si simteam ca suntem cazati in capatul lumii, ma rog a Maltei si vom pierde mult timp aiurea pe transport in cele 3 zile. Dar apoi dupa ce  am vazut cum sta treaba in Mdina, Valleta si celelalte statiuni am zis ca am facut o alegere inspirata.
    Intr-adevar faceam cam 1 ora ca sa ajungem in centrul tarii, dar macar aveam loc sa stam jos in autobuz. Chiar in fata resort-ului opreste autobuzul (sunt dese, tot din 20 in 20 min si este linie directa spre Valleta, St Julians, Sliema, Aeroport/ chiar si noaptea) si fiindca hotelul era plin (am fost in extra-sezon si era full booked) autobuzul se umplea. Apoi in urmatoarele statii veneau turistii din celelalte resort-uri si aveau de stat 1 ora in picioare pe autobuz si credeti-ma la cat de nebun conduc soferii in Malta, nu-ti doresti asta.

    In Valleta nu mi-ar fi placut sa stau fiindca ai de umblat pana in statie si e prea aglomerat pt gustul meu. In Mdina nu vedeam marea. In St Julians mi-ati scris ca e galagie noaptea si e mai bine sa evit, iar in Sliema si celelalte statiuni autobuzele ajung pline.

    Daca vreti sa stiti primii ponturi despre calatorii va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)

    Mdina este cel mai frumos oras din Malta

    $
    0
    0
    Primul oras din Malta pe care am dorit sa il vizitez a fost Mdina. In primul rand fiindca lumea spune ca e cel mai frumos oras din Malta si unul din cele mai frumoase orase-cetate din Europa dar si fiindca numele oraselor Mdina si Rabat imi amintesc mult de Maroc. Asadar Mdina pentru mine a fost o atractie sentimentala imbinata cu dorinta de a incepe vizita in Malta cu ce are insula mai bun si mai frumos. Fiindca stiti cum e ... prima impresie conteaza!
    Vacanta in Malta am facut-o in colaborare cu agentia de turism TerraVista. Am luat varianta Last Minute si a costat doar 170 euro/sejur/persoana. Agentia are o reputatie buna in mediul online si se remarca prin oferte avantajoase de tip last minute, earlybooking, city breaksi sejur litoral. Agentia este de asemenea alegerea multor cupluri in cautare de oferte pentru luna de miere! Opiniile sunt ca de fiecare data ale mele.

    mdina-impresii-personale-oras-malta

    Ce trebuie sa stiti pentru o vizita in Mdina
    1. Practic nu ai cum sa ajungi in Mdina daca nu treci prin Rabat, de aceea cand va faceti planul de acasa ar fi mai realist sa le treceti pe ambele in lista. 
    2. In Mdina puteti ajunge cu autobuzul din orice statiune/oras din Malta. E usor accesibil fiind in mijlocul tarii, aproximativ la 10 km de Valleta. Autobuzul costa doar 1.5 euro/pe zi.
    3. Autobuzele si autocarele turistice va lasa in Rabat chiar langa intrarea in orasul-cetate. Masinile nu au voie sa intre in interiorul Mdinei (exceptie facand localnicii) si chiar si ei sunt limitati.
    4. Cel mai bine vezi Mdina pe jos, fiind un orasel mic (aproximativ cat Sighisoara) si cu teren plan chiar nu prezinta nici o problema. E accesibil si persoanelor cu handicap. Daca totusi vreti o plimbare mai relaxanta puteti negocia pentru o trasura cu cai. 

    Mdina e fosta capitala a Maltei, un tezaur de palate si castele vechi
    Inteleg din strat de ce Mdina e considerat cel mai frumos oras din Malta. O data ce intram in Mdina zici ca am pasit in alta lume. O lume de basm in care ne plimbam pe alei inguste, labirintice, printre vechile palate si castele ale nobililor. Un oras elegant cu umbre si ecouri unde lampile in stil medieval se mai leagana in puterea vantului. Mdina a fost din totdeauna orasul bogatilor si asta se simte. Arhitectura rafinata a palatelor, detaliile baroce, masinile scumpe, trasurile trase de cai ce plimba turistii ce doresc sa intre mai mult in atmosfera medievala e orasului.

    Am fost tare curiosi de palatele astea, ne-ar fi placut sa le vedem si in interior fiindca din exterior  nu-ti poti da seama de bogatia lor. Din pacate doar unul este deschis turistilor, Pallazzo Falson (a doua casa construita in Mdina, in 1945, adaposteste obiecte si mobila veche de 3500 de ani) dar luni e inchis. Info: intrarea costa 10 euro si e deschis in celelalte zile intre orele 10 si 17 

    Mai este si Pallazo de Piro care a fost transformat intr-un restaurant de lux cu preparate in stil masterchef si un mic muzeu cu obiecte si  informatii despre traditiile malteze.

    intrarea-in-mdina-malta

    palat-mdina-malta

    mdina-oras-malta-frumos

    frumos-palat-mdina-malta

    mdina-oras-cetate-malta

    Mdina e orasul in care domneste tacerea
    Orasul zici ca e nou atata e de curat si de bine intretinut. Nu ne venea sa credem ca are o istorie de mai bine de 4000 de ani. Nu tu case scorojite, porti inhaite, dale scobite. Orasul a fost construit de fenicieni si a fost cel mai important si iubit oras din Malta avand in vedere ca aici a locuit mereu nobilimea. Pana in 1570 cand cavalerii au mutat capitala la Valleta si Mdina a fost lasata in pace, pentru a deveni orasul Tacerii, `The silent city` cum e numit deseori. Peste tot sunt puse pancarde in care li se cere turistilor sa pastreze tacerea. Si parca aici regulile au fost facute sa fie respectate fiindca chiar nu auzi nimic in afara de tropaitul copitelor cailor. Asa ca orasul are o atmosfera aparte, linistita, calma, chiar daca e zilnic invadata de mii de turisti, pe langa cei 300 de locuitori ai Mdinei.

    the-silent-city-mdina

    mdina-malta-oras-romantic

    detalii-mdina-malta

    alice-traveler-mdina-malta

    strazi-mdina-malta

    Mdina te rasplateste cu o superba priveliste asupra Maltei
    Mdina pe langa palatele incarcate de istorie, magazinele de suveniruri si alte comori ce le gasesti pe stradute te mai rasplateste si cu o superba priveliste asupra Maltei pe care o poti vedea din Bastion Square dar si din micile arcade de pe margine unde se vad franturi din viata rurala ce inconjoara orasul. Mdina se afla pe un deal si nu a fost niciodata cucerit tocmai fiindca are o pozitionare strategica de unde poti vedea in zilele senine toata tara.

    priveliste-malta-vazuta-din-mdina


    Restaurantul Fontanella 
    Chiar langa Bastion Square se afla Fontanella Tea Garden, un restaurant cu traditie despre care citisem pe net o gramada de impresii si ma miram cum de toti turistii ajung la el. Eu in Viena am cautat 30 de minute un restaurant si de abia l-am gasit, nu intelegeam cum de in Mdina toti au ceva de spus despre restaurantul acesta. Apoi am gasit motivul, restaurantul e amplasat strategic langa Palatul Falson, Bastion Square si foarte aproape de Catedrala, unde ajung toti turistii deci iti iese in cale fara sa il cauti. Si te opresti la el fiindca te ademeneste cu o gradina interioara plina de flori. Mdina e un oras de piatra, nu prea vezi arbori sau flori asa ca restaurantul acesta e evadarea perfecta pentru a simti ca ei masa in natura. Preturile sunt destul de mari si din cate am vazut e foarte `turist oriented`, asa ca am preferat sa ne indulcim doar cu o prajitura cu morcovi, delicatese locala.

    restaurant-fontanella-impresii-malta-mdina

    prajitura-mdina-malta

    Detalii frumoase din Mdina
    Ne-am plimbat 2 ore prin Mdina si nici nu ne-am dat seama cum a trecut timpul. Fiindca la fiecare pas ai ceva frumos de vazut si nu m-am putut abtine sa nu fac poze:

    *Mi-au placut usile rosii si in special detalii de pe usi (mostenire araba)

    usi-mdina-malta

    *Mi-au placut magazinele cu suveniruri ce vand in special sticla de Mdina. Preturile sunt ca la Murano, gen 1000 euro vaza :) Cred ca daca iti cumperi un asemenea suvenir si calatoresti cu avionul trebuie sa iti faci asigurare pe bagaj ca altfel paguba-i mare.

    sticla-de-mdina

    magazin-suveniruri-mdina

    *Totul e arta in Mdina, chiar si modul in care sunt scrise numele strazilor.

    nume-strazi-mdina

    *Toate casele din Mdina au un nume. Asta fiind primul oras vazut in Malta am crezut ca doar la ei e asa, orasul fiind mic poti sa dai un nume fiecarei case. Apoi am observat ca de fapt in Malta toate casele au nume si foarte putine au numar. Majoritatea sunt personalizate si arata asa:

    nume-case-mdina

    *Orasul fiind mic si compact nu prea este loc pentru vegetatie dar au gasit un mod de a rezolva problema. Au pus ghivece mari cu flori pe aleile ceva mai late, plante agatatoare sau si-a facut mici gradini cum e cea din imagine.

    mici-gradini-mdina

    Alte obiective turistice ce se pot vedea in Mdina
    Orasul desi e foarte mic are 5 obiective turistice pe langa cele doua palate. Daca va hotarati sa intrati in toate puteti petrece fara probleme o jumatate de zi doar in Mdina:

    1. Mdina Experience ( e o proiectie 5D ce spune istoria Mdinei si a cavalerilor)- intrarea costa 10 euro
    2. Langa Mdina Experience se afla Muzeul de istorie naturala (cu peste 10 000 animale) - intrarea costa 3.5 euro
    3. In centrul orasului este Catedrala St John si Muzeul Catedralei - intrarea costa 2.5 euro pentru ambele 
    4. Bastion Square de unde vedeti frumoasa priveliste asupra Maltei gratis. Contra cost si intr-o ambianta mai frumoasa o puteti vedea din Pallazo de Piro (cafenea de lux cu terasa si priveliste).
    5. Biserica Carmelite - intrarea e gratuita

    catedrala-mdina-obiectiv-turistic-malta

    interior-catedrala-mdina


    Cu trenuletul prin Rabat, Mtarfa si Mdina
    Cand am iesit din Mdina am dat peste trenuletul rosu ce plimba turistii prin cele 3 orase Rabat, Mtarfa si Mdina. Pana acum nu tin minte sa ma mai fi urcat in trenulet, doar in Fes, in mare parte fiindca prefer sa ma plimb ca sa pot face poze la tot ce imi iese in cale, sa pot intra in magazine si sa am poze in care apar si eu. Dar cand timpul te preseaza si nu vrei sa pleci cu regrete, nici sa te obosesti inutil iei trenuletul (care desi e destinat copiilor, era plin de adulti). In final chiar a fost o alegere buna fiindca:
    *Rabat si Mtarfa sunt orasele localnicilor. Nu sunt zone turistice ce sa merite vazute la pas, iar trenuletul acopera o distanta mare in 30 de minute. Partea buna e ca in trenulet vi se ofera multe informatii istorice si turistice despre cele 3 orase, dar si despre localnici si agricultura. Puteti face poze si puteti filma din mers.
    *Partea proasta e ca trenuletul merge destul de repede (deci trebuie sa va setati dinainte aparatul sa nu va iasa toate pozele miscate) si nu opreste nicaieri pe traseu.
    *Pentru noi a fost unul din acele momente in care am simtit cu adevarat ca suntem in vacanta. Ca ne bucuram de fiecare de moment si ne relaxam in timp ce vedem peisaje frumoase.
    Info 1 - Plimbarea cu trenuletul costa 4.5 euro adult si 1.5 euro copil
    Info 2 - In Mdina  trenuletul intra foarte putin asa ca nu va ajuta deloc sa vedeti orasul. 

    Cele mai frumoase amintiri din plimbarea cu trenuletul sunt:
    Privelistile cu Mdina vazute din Mtarfa

    mdina-cel-mai-frumos-oras-din-malta

    Strazile cu balcoane din Rabat
    strazi-mdina-malta

    Si micile detalii vazute din mers cu viata localnicilor in zonele astea

    mtarfa-vacanta-mdina-malta

    Thanks for visiting,


    Citeste tot jurnalul de calatorie aici --> MALTA


    Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi toate postarile accesati Cuprinsul blogului (click)!

    Film Renoir - visand la Coasta de Azur

    $
    0
    0
    Anul acesta am scris doar despre 7 filme cu calatorii si am fost tentata sa renunt la rubrica asta. Sa nu cumva sa credeti ca m-am plictisit de ea, din contra, cu toate ca am vazut peste 120 de filme de gen inca ma mai captiveaza multe dintre ele si observ ca filmele noi sunt tot mai originale (parca a depasit cinematografia de profil stadiu de filme sablon de la Hollywood).  Doar ca am simtit ca filmele nu sunt un subiect de interes atat de mare pentru voi.

    De aceea va invit sa raspundeti daca urmariti rubrica cu filme de calatorii din weekend scrisa pe blog sau nu aici (in comentarii) sau >>> Pe pagina de Facebook


    Saptamana 119
    Renoir (2012)


    Bun acum sa trecem la filme, weekendul acesta am vazut doua si m-am decis sa va scriu pentru incep cel care mi-a placut mai mult si anume ``Renoir``, un film frantuzesc ce prezinta ultimii ani din viata pictorului Pierre-Auguste Renoir la el acasa, pe Riviera franceza.

    Regizat de Gilles Bourdon, filmul urmareste ultima parte a vietii lui Renoir in casa lui de pe Coasta de Azur. In varsta de 74 de ani, acesta si-a pierdut recent sotia, asa ca a preluat o fata locala pe post de model. O tanara foarte frumoasa, usor durdulie, cu un par lung si roscat  (rol interpretat de Andrée Heuschling ) este un personaj indraznet care aduce energia inapoi in viata lui Renoir. Fiul lui Renoir cand se intoarce acasa (pentru a se recupera in urma Razboiului) se indragosteste pe loc de ea. In final ideea filmului este despre rolul Andreei in viata celor doi, a pictorului care se afla la sfarsitul vietii si a tanarului fiu a carui viata acum incepe.

    Chiar daca povestea ar fi putut fi dezoltata mai mult, in special in ceea ce il priveste pe Artist, mi-a placut la nebunie filmul datorita imaginilor. Tot filmul se petrece pe fondul unor peisaje paradisiace cu viata rurala in Franta, in vremea aceea. E genul de film despre starea de bine, pe care merita sa-l vezi intr-o zi in care nu te simti prea bine. Este si o invitatie in viata artistului si o lectie frumoasa despre pictura.



    L-ati vazut? V-a placut? 

    Click aici pentru a vedea mai multe ->FILME CU CALATORII

    O vizita turistica in Valleta capitala Maltei

    $
    0
    0
    Nu ai cum sa ajungi in Malta si sa nu vizitezi capitala, Valleta. Orasul este unul cat se poate de interesant fiindca e cea mai mica capitala din Europa, a fost primul oras construit dupa un plan (din Europa) si a fost printre primele orase incluse in Patrimoniul UNESCO. Asadar stiam ca o Valleta va fi un oras diferit. Cu casele inalte, de culoarea mierii, cu balcoane colorate in albastru, verde si rosu, cu gradini suspendate, numeroase obiective turistice si privelisti superbe asupra marii.
    Vacanta in Malta am facut-o in colaborare cu agentia de turism TerraVista. Am luat varianta Last Minute si a costat doar 170 euro/sejur/persoana. Agentia are o reputatie buna in mediul online si se remarca prin oferte avantajoase de tip last minute, earlybooking, city break si sejur litoral. Agentia este de asemenea alegerea multor cupluri in cautare de oferte pentru luna de miere! Opiniile sunt ca de fiecare data ale mele.

    valleta-impresii-si-sfaturi


    Primul impact cu Valleta l-am avut chiar in statia de autobuze venind dinspre Mdina. Autobuzele stationeaza in sir si sunt atat de multe incat te intrebi de unde vin si unde pleaca atata lume. Apoi mi-am dat seama ca nici aici nu exista autobuze locale, de oras. La fel ca in Mdina te lasa la intrare si apoi esti invitat sa descoperi Valleta la pas.

    Valleta e cea mai mica capitala din Europa. Valleta din primul moment mi s-a parut un oras straniu. O capitala cum nu am mai vazut in viata mea si aveam sa descopar rapid motivul. Fiindca de cum intri in oras poti sa ii vezi capatul. E un petic de pamant iesit in mare de diminesiunea unui centru istoric de la noi. Toata capitala Maltei e cat Champ Elysee si va asigur ca e o comparatie cat se poate de realista. Fiindca Valleta are doar 1 km lungime si 600 m ceea ce o face cea mai mica capitala din Europa!

    valleta-cea-mai-mica-capitala


    In Valleta sunt 28 de biserici, iar cea mai frumoasa e Catedrala St John
    Vazuta de afara nu pare cine stie ce, dar citisem in ghid ca interiorul e superb asa ca ne-am asezat la coada si am intrat (info. intrarea costa 6 euro pt adulti). Am primit o daca cu tichetul o brosura si un ghid audio setat pe engleza. Interiorul e extraordinar, un spectacol de marmura, metale pretioase, picturi si ansambluri decorative care impresioneaza orice iubitor de frumos. Nu ma mai puteam opri din facut poze, dar pana la urma am pornit ghidul audio si am facut turul propus de ei afland detalii importante cum ar fi ca biserica a fost construita in 1577 pentru a servi ca sediu cavalerilor lui St Johh, ca a fost proiectata de un mare maestru al acelor vremuri Girolamo Cassar, iar picturile au fost realizare de Mattia Preti (Oratoriul fiind cel mai impresionant). Pe jos sunt placi memoriale din marmura ce dezvaluie actele de cavalerism si ardoare religioasa a Cavalerilor.
    Info orar: 9:30 - 4:30 pm si Sambata 9:30 - 12:30 pm

    catedrala-st-john-valleta-atractii


    Valleta are 320 de monumente istorice de aceea este considerat cel mai concentrat centru istoric din lume
    Asta in ideea in care orasul are doar 12 strazi paralele si 6 strazi perpendiculare (da le-am numarat). Extraordinar de multe cladiri, statui si simboluri ce le puteti vedea la fiecare pas. Noi ne-am setat viteza melcului si am vizitat Valleta cu usurinta stiind ca avem destul timp. Alte 5 obiective turistice de top ar fi:

    1.Langa Catedrala se afla Biblioteca Nationala cu o frumoasa fatada in stil baroc. Interiorul e splendid si am gasit aici manuscrise vechi ale Ordinului Cavalerilor de Malta. Din pacate nu e voie sa fotografiezi. Intrarea e gratuita.

    biblioteca-nationala-valleta-malta


    2.Teatrul Manoel e locul unde poti sa petreci o dupa-masa culturala in Valleta. Asta daca prinzi un spectacol. Daca nu, oricum se poate vizita (info. intrarea costa 5 euro pentru adulti). Cu ajutorul ghidului ce ni l-au dat am aflat ca e al treilea teatru din Europa si ca a fost de-a lungul timpului un edificiu important pentru distractia maltezilor.

    teatrul-manoel-valleta-malta

    3. Upper Barraka Gardens e locul de unde se profileaza o superba priveliste cu cele 3 orase (Vitorriosa, Sanglea si Cospicua). E si unicul parc (ce chiar are flori si arbori) din oras. Mai este si Lower Barraka Garden dar acolo eu nu i-as putea spune chiar gradina. E tot un loc de belvedere, cu tunuri prin care se trage in fiecare zi la ora 6 pm (info: pentru spectacolul cu turnuri pretul e 2.5 euro)


    valleta-oras-superb

    valleta-lower-barraka-garden-atractii-malta


    valleta-priveliste-capitala-malta


    4.Cassa Rocca Picola este singurul palat deschis turistilor din Valleta. Se afla tot pe Republic Street si e un palat locuit de un aristocrat maltez cu peste 50 de camere frumos mobilate. Din pacate n-am mai putut intra fiindca ultimul tur a fost la ora 16. Daca urmeaza sa mergeti in Valleta trebuie sa stiti ca intrarea costa 10 euro si se poate vedea doar in cadrul tururilor ghidate ce se tin din ora in ora. In interior se poate fotografia.

    cassa-rocca-picolla-valleta-malta


    5.  Republic Street este bulevardul central pe care ajungeti de cum intrati in oras. Primii pasi in Valleta va poarta direct in esenta orasului. Bulevardul acesta gazduieste aproximativ toate obiectivele turistice din oras, dar si multe restaurante, magazine etc.

    Valleta e centrul comercial al tarii. Dupa ce vii din  Mdina - orasul tacerii cu strazi labirintice si linistite, ne-a lovit din plin atmosfera de capitala. In Valleta e galagie, e aglomeratie, e zumzet continuu. Femeile barfesc stringand din balcoane, tinerii negociaza reduceri la tarabe, clopotele bat in biserici, suierul skatebord-urilor ce aluneca pe dalele lucioase, melodii in voga cantate de artisti stradali si peste toate astea se aude o muzicuta mecanica ce invita turistii sa bage o fisa si sa asculte melodia lor preferata chiar in centrul Maltei. Si sunt destui care fac asta. La fel cum sunt destui care vin aici doar pentru shopping. Fiindca in restul oraselor nu exista notiunea de mall sau supermarket si nici magazine Vuitton, Gucci, Zara sau H&M.


    shopping-valleta

    tarabe-valleta-capitala

    valleta-republic-street-malta

    Insa dincolo de asta Valleta e un oras cu mult farmec.Stiti de ce? In primul rand fiindca au reusit sa sa il faca un oras modern fara sa-i stirbeasca arhitectura. Au integrat magazinele marilor branduri, banci si corporatii in cladiri istorice. De aceea nu o sa vezi in Valleta nici un bloc de sticla si nici o cladire business in stil hi-tech. Valleta e o capitala moderna intr-un oras istoric.  Iar asta mi se pare extraordinar.

    valleta-capitala-malta

    valleta-baruri-malta
    valleta-oras-obiective-turistice-istorie-malta

    Marea e cea care contribuie din plin la farmecul Valletei.In timp ce te plimbi pe Republic Street (bulevardul central) vezi marea de un albastru electric la capatul strazilor ce o intretaie. Marea te pandeste si nu te poti ascunde de ea. Vazand-o la fiecare pas ai senzatia ca nu esti intr-o capitala ci intr-un orasel frumos de vacanta. O statiune mai mare...

    marea-mediterana-valleta

    Balcoanele colorate sunt un simbol al capitalei (cu toate ca se pot vedea intr-o concentratie mai mica si in alte orase din Malta). Din cate am citit acestea sunt tot mostenire araba si din interior au un gemulet secret prin care femeile observau lumea fara ca ele sa fie vazute. In ziua de azi femeile in Malta stau linistite in geam si te analizeaza fara probleme ... pe fata :)

    valleta-balcoane-colorate-malta

    valleta-malta-impresii-obiective-turistice


    O masa autentica pe Republic Street. Dupa ce am luat pulsul orasului am decis sa ne oprim intr-un restaurant si sa ne relaxam putin. Am trecut frumos pe langa restaurantele turistice cu meniuri sablon si ne-am indreptat catre un restaurant de familie aflat in casa cuiva, la etaj. Mereu vanez locurile astea fiindca stiu ca mananc mancare buna si la pretul corect. Ceea ce s-a si intamplat, am primit o portie sanatoasa de spaghetti cu sepie si parmezan. Nu arata foarte apetisant dar gustul l-ar fi impresionat si pe Jamey Oliver.

    Info: o portie de paste cu un pahar de vin = 10 euro

    restaurant-valleta-malta


    Thanks for visiting,

    Citeste tot jurnalul de calatorie aici --> MALTA
    Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi toate postarile accesati Cuprinsul blogului (click)!

    Vittoriosa - Regina celor trei orase din Malta

    $
    0
    0
    Am stiut de cand am venit in Malta ca nu ai cum sa vezi totul in 3 zile. Asa ca atunci cand a trebuit sa taiem de pe lista am scos cu regret Senglea si Cospicua si a ramas sa mergem doar in Vittoriosa, despre care citisem ca e cel mai frumos din Cele trei orase. Mda, e ciudat ca un loc sa se numeasca `Cele 3 orase` dar acesta e numele lor comun si toata lumea stie la ce va referiti cand spuneti asta. La fel cum toti maltezii ii spun la Vittoriosa - Bargu- vechea denumire araba. Chiar si pe pancarde si in autobuz se foloseste vechea denumire (asa ca fiti atenti) sa nu intrati in incurcatura.


    vittoriosa-blog-articol

    Cele 3 orase au fost de-a lungul vremii cele mai importante din istoria Maltei.Ele au fost si primele asezari a Ordinului Cavalerilor din Malta in 1530, dar si orasele din interiorul zidurilor, locul de refugiu si protectie al localnicilor in vremurile acelea. Avand deschidere la Grand Harbour (marele port) in  caz de atac, ele erau primele vizate.Va dati seama, voi daca ati avea o insula intre Africa si Europa si toata lumea ar vrea sa puna mana pe ea, ce ati face? Ati incerca sa o protejati cat mai bine. Si asta au facut ei cu cele 3 Orase.

    Vittoriossa am zarit-o prima data din Valetta, in timp ce ne odihneam pe o banca din Lower Barraka Garden. De cum am vazut multitudinea de yacht-uri am zis - Eu vreau sa ajung acolo!

    vittoriosa-vazuta-din-valleta

    5 Obiective turistice ce se pot vizita in Vittoriosa

    1. Muzeul Maritim aflat chiar langa debarcader (e cel mai mare muzeu maritim din Malta, contine 20 000 barci, picturi si obiecte) intrarea costa 5 euro adult/ 3.5 euro copil/ gratis pentru cei sub 5 ani. Ultima intrare e la ora 16. 30 ( noi am ajuns prea tarziu).
    2. Biserica St Lawrence se afla in spatele muzeului (biserica in stil baroc din secolul al-XI-lea)
    3. Capela Sf Iosif (prezinta istoria Ordinului Cavalerilor de Malta)
    4. Palatul Inchizitorului (unul din putinele palate ramase in picioare de acest gen din Europa). Intrarea costa 6 euro adult/ 4.5 euro tineri/ 3.5 euro copil/ gratis pentru cei sub 5 ani.
    5. Port-ul si fort-ul gratuit.

    biserica-st-lawrence-vittoriosa

    istoria-cavelerilor-vittoriosa


    Se spune despre cele Trei Orase ca ar fi locurile cele mai traditionale din Malta. Orasele localnicilor. Fiindca restul sunt considerate mai mult orase si statiuni turistice. Acum nu stiu ce sa zic, caci daca ma uit la toate yacht-urile astea ... tot ce ma pot gandi e ca maltezii o duc bine. Adica serios, fiecare localnic are un yacht!?Sau totusi sunt folosite si astea in scop turistic peste zi si ancorate seara frumos in Vittoriosa!?


    vittoriosa-regina-celor-trei-orase


    vittoriosa-oras-de-vazut-malta

    vittoriosa-biserica

    vittoriosa-oras-traditional-malta

    vittoriosa-oras-turistic


    Am ajuns in port seara, exact la apus si deja visam din autobuz ce frumusete de poze voi face eu cu soarele cat o portocala deasupra acestui port. Cand am ajuns teapa ... nici urma de apus, doar o lumina aurie (efectul da bine) dar totusi as fi preferat un ``apus à la carte``.

    vittoriosa-cele-trei-orase-malta-blog

    vittoriosa-oras-malta-port


    Apus de soare nu mi-am putut comanda in schimb o pizza cu fructe de mare si o bere rece da.  Am ales un restaurant chiar din centrul orasului Vittoriosa, care afiseaza preturile afara si sunt cat se poate de prietenoase. Nu as putea spune cu certitudine daca Vittoriosa e orasul localnicilor (fiindca am vazut multe alte orasele mici unde sunt sigura ca nu ajung numai turistii rataciti) dar pot sa va spun cu siguranta ca gatesc mancarea ca la ei acasa. Pizza mea a fost cu fructe de mare din belsug dupa cum se poate vedea si in poze, iar gustul... fara exagerare cea mai buna pizza cu fructe de mare incercata de mine vreodata.

    pizza-cu-fructe-de-mare

    Poate va intrebati de ce pizza, de ce paste, de ce nu ceva traditional maltez? Ei bine fiindca pastele si pizza fac parte din bucataria lor (ma rog, imprumutate de la vecinii italieni) si asezonate cu ce au maltezii mai bun adica peste si fructe de mare! Nici nu se putea mai bine avand in vedere ca eu si sotul suntem mari amatori.

    Va las o poza si cu portia aleasa de sotul meu. Cel mai adesea impartim, fiecare mananca jumatate dintr-un fel si jumatate din celalalt fel ca sa gustam cat mai multe preparate noi, dar si fiindca de cele mai multe ori unul are un preparat mai inspirat si mai bun decat celalalt. De data asta pizza a fost dementiala.

    peste-cu-salata-de-rucola


    Dupa cina ne-am mai plimbat putin prin oras dar era ciudat fiindca nu era nimeni pe strazi. M-am gandit  ``astia traiesc ca la tara, se culca o data cu gainile``, ceva normal si frecvent intalnit in oraselele mici. De abia cand am ajuns aproape de statia de autobuz am vazut unde era de fapt lumea. Carau statui prin oras si se indreptau spre biserica. Probabil era ceva sarbatoare. Am fi stat sa vedem si noi slujba (sau ma rog putin din obiceiurile lor) dar nu vroiam sa pierdem autobuzul fiindca apoi mai aveam numai unul in ziua acea si am zis sa nu ne stresam.

    vittoriosa-noaptea

    vittoriosa-festa-malteza

    Am parasit Vittoriosa incantata de ce am vazut si cu promisiunea ca daca candva mai ajung in Malta am sa merg pana acolo doar pt pizza aia si sa vizitez evident celelalte 2 orase ramase.

    Thanks for visiting,

    Citeste tot jurnalul de calatorie aici --> MALTA

    Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi toate postarile accesati Cuprinsul blogului (click)!
    Viewing all 784 articles
    Browse latest View live