Quantcast
Channel: Enciclopedia calatorului independent
Viewing all 784 articles
Browse latest View live

Film Desert Flower- poveste reala din Somalia in Londra si New York

$
0
0
Saptamana 120
Desert Flower (2009)




Daca vreti sa vedeti un film bun, educativ si profund atunci uitati-va la Desert Flower. Acesta nu e tocmai un film cu calatorii (in sensul pe care il cunoastem deja) dar e un film bun despre Africa si obiceiurile de acolo, de aceea m-am hotarat sa il scriu. Este povestea reala a unei tinere (Driss) ce ajunge sclava in Somalia, fotomodel in Londra si Ambasador ONU ce lupta pentru drepturile femeilor in New York. Viata lui Waris Dirie redata pas cu pas in cele trei tari. 

In Somalia traia in desert, intr-un trib de nomazi alaturi de familia ei. Fugea pe campuri cu fratii, avea grija de capre si gatea cot la cot cu mama ei. Ducea o viata simpla, fara scoala, fara educatie, dar stia un lucru. Nu vroia nici un ruptul capului sa se casatoreasca cu cel pe care parintii l-au ales, un barbat mult mai in varsta. Intr-o noapte Driss, fuge de acasa si calatoreste zile si nopti prin desert pana ajunge la casa matusii sale, din oras, unde acestea o folosesc ca o sclava. Cand membrii familiei nu mai au cu ce o hrani, o pun pe un avion si trimit la Londra, sa fie servitoarea ambasadei din Somalia in Londra. 
Toata adolescenta ei traieste inchisa in ambasada, servind ceai, facand menaj si traind printre vise, in camera ei obscura din subsol. Intr-o zi, cand vede la TV ca Somalia iese din razboi, isi i-a pasaportul si iese pe strazile din Londra cu speranta de a reusi cumva sa se intoarca acasa. Nu stie engleza, nu stie pe nimeni si e ingrozita. Intra intr-un magazin de bijuterii si o roaga pe vanzatoare sa ii dea cazare. Cand termina orele de servici o urmareste pana acasa si o tot roaga sa o cazeze la ea. In final ramane la ea, se imprietenesc, ba mai mult o ajuta pe Driss sa se angajeze ca femeie de servici la Mc Donald. In timp ce curata podelele, o observa un fotograf renumit care ii lasa numarul de telefon sa il contacteze. Multe zile uita de acel bilet, insa intr-o zi ii da un telefon si atunci viata ei se schimba. Ajunge fotomodel si o ia de la zero. Habar nu are sa umble pe tocuri, sa se poarte, sa defileze cu atitudine, dar prietena ei o ajuta. Intr-o zi, in timp ce se schimba, observa ca nu are organele genitale la fel cu a prietenei din Londra. Isi aminteste perfect ziua in care i-au facut circumcizie, avea 3 ani si a fost traumatizata. Credea ca tuturor femeilor din lume i se intampla asta fiindca asa o asigurase mama ei.
In final Driss ajunge la New York un fotomodel de succes, apare pe coperta la Vogue si toate revistele de moda. Acum traieste acolo, intr-o lume fashion, intr-un apartament de lux, dar poarta aceeasi tristete in suflet. Intr-o zi decide sa isi spuna povestea revistei Marie Claire. Dupa ce articolul a fost publicat, ea a ajuns prima femeie care a vorbit despre circumcizie la femei si care se lupta in fiecare zi pentru femeile din Africa si pentru ca acest obicei barbar sa dispara. 

Mi-a placut la nebunie acest film fiindca e redat foarte real. Mi-a amintit ca deseori viata bate filmul. Desi povestea e trista, filmul nu e chiar la fel de trist. E frumos, captivant si sensibil de aceea va recomand sa-l vedeti. La fel ca pe filmul Wadjda, cred ca toate femeile ar trebui sa il vada. 


L-ati vazut? V-a placut? 

Click aici pentru a vedea mai multe ->>>FILME CU CALATORII




Insula Gozo din Malta - ghid practic si impresii de calatorie

$
0
0
Poti petrece linistit o saptamana doar pe insula Malta, dar ar fi pacat sa nu o vezi si pe sora ei mai mica, insula Gozo. E ca si cum ai rata jumatate din experienta. Si e pacat sa ratezi Fereastra Albastra, una din minunile naturale ale Maltei ce se gaseste aici. Din fericire pe insula Gozo se poate ajunge intr-o excursie de o zi din Malta si cu putina planificare se pot vedea multe atractii turistice. Sincer cand am citit ca insula are doar 14 km lungime si 7 km latime (cam o treime din Insula Malta) am zis ca in cateva ore o vom parcurge dintr-un capat in altul si vom vedea toate obiectivele turistice. Adevarul e ca lucrurile nu stau chiar asa....
Vacanta in Malta am facut-o in colaborare cu agentia de turism TerraVista. Am luat varianta Last Minute si a costat doar 170 euro/sejur/persoana. Agentia are o reputatie buna in mediul online si se remarca prin oferte avantajoase de tip last minute, early booking, city break si sejur litoral. Agentia este de asemenea alegerea multor cupluri in cautare deofertepentru luna de miere! Opiniile sunt ca de fiecare data ale mele.


Pentru inceput cum se ajunge pe Insula Gozo
Cel mai simplu si ieftin mod este ca de obicei calea localnicilor si anume cu feribotul luat din Cirkewwa din partea de nord a Insulei Malta. Practic terminalul se afla chiar langa hotelul nostru, Paradise Bay Resort. Daca stati in Valleta, Mdina si celelalte statiuni trebuie sa stiti ca faceti cu autobuzul 1h, 1h-30 min pana la terminal.

Apoi feribotul merge din ora in ora de dimineata devreme pana noaptea tarziu. Pretul e de 4.65 euro dus-intors/persoana (puteti sa il folositi la liber, intoarcerea in aceeasi zi, cand doriti) si daca mergeti cu masina e 16 euro. Plimbarea cu feribotul dureaza doar jumatate de ora, suficient cat sa ne bucuram de vremea buna de la Mediterana, sa vedem valurile dansand in urma noastra, sa cautam cu privirea apa turcoaz a insulei Comino pe langa care trecem, o alta bijuterie a arhipelagului maltez.

feribot-insula-gozo-din-malta

Portul Mgarr. Dupa calatoria placuta pe mare am ajuns in portul Mgarr (Mgarr Harbour) locul unde coboara cei peste 300 de turisti de la bordul feribot-ului. E incredibil cata lume ajunge pe Insula Gozo si cum toti se raspandesc rapid in autobuzele ce stationeaza la iesire. Sunt trei cai prin care poti explora insula Gozo:
1. Autobuzele locale pleaca in mai multe directii, practic acopera aproape toata insula. Biletul si aici costa 1.5 euro pe zi si se ia de la sofer (cred ca in sezonul de varf e 2.6 euro/tichet).
2. Sighteeing Bus (Hop On-Hop Off) prin care puteti vedea 8 atractii turistice de baza ale insulei costa 17 euro/persoana
3. Cu masina inchiriata (sunt mai multe rent a car chiar in terminalul feribot-ului) costa de la 30 euro/masina/zi

portul-mgarr-insula-gozo-malta


Am mai facut cateva poze cu portul si am asteptat sa vina un nou autobuz local sa avem loc pe scaun, ceea ce va sfatuiesc sa faceti si voi daca nu doriti sa stati 40 de minute in picioare. Pana a venit autobuzul am cercetat harta si evident ca erau semnalate mult mai multe zone de interes turistic decat aveam eu in ghid:

Mai exact 12 obiective turistice ce merita vazute in Gozo

1. Dwerja Bay (locul unde se afla Fereastra Albastra cel mai frumos obiectiv turistic din Malta)
2. Capitala Victoria Rabat, un orasel medieval frumos
3. Statiunea Marsaflon, locul unde maltezii isi petrec vacantele
4. Templele Ggantija (site arheologic mai vechi decat Stonehange din Anglia sau Piramidele din Egipt)
5. Ir Rambla - cea mai vestita plaja a insulei, cu nisip rosu
6. Nadur - oras traditional maltez de unde puteti vedea cele mai frumoase plaje ale insulei
7. Sanctuarul Ta Pinu - cel mai cautat loc de perelinaj din Malta datorita bisericii facatoare de minuni.
8. Xlendi - fost sat de pescari, azi o statiune cu cladiri colorate aflat intre doua stanci imense (loc ideal pentru snokerling)
9. Xewkija - este cel mai vechi sat de pe insula. Aici se poate vizita cel mai mare si cel mai masiv Dom din Gozo (are 45 000 tone)
10. Sannat e satul unde se afla centrul de prelucrare a dantelei. Tot aici se organizeaza si una din cele mai frumoase Festa de pe insula (in ultima saptamana din Iulie, in fiecare an).
11. Ta`Cenc Cliffs este o stanca abrupta ce pica in mare de la 130 m
12. Mgarr ix-Xini este locul cel mai izolat de pe insula, o plaja secreta intre stanci.

Dupa ce ne-a gandit si razgandit si am impartit timpul de 10 000 de ori pe secunda ne-am dat seama ca deja era ora 12 si ca nu vom reusi sa vedem decat foarte putin din tot ce are Gozo de oferit.

sanctuarul-ta-pinu-insula-gozo-malta

Dwerja Bay - Blue Window, Fungus Rock si Blue Hole

Prima oprire pe Insula Gozo a fost si cea mai importanta (motivul pentru care ne-am dus in Gozo) si anume acest loc exceptional in natura numit Dwerja Bay unde impuscati 3 atractii dintr-o lovitura. 
- Blue Window este acel arc natural in mare, format de vant prin erodarea calcarului
- Roca Fungus e numita asa datorita plantelor de pe ea (unice in lume). Noi nu suntem interesati de botanica, dar oricum roca ofera privelisti exotice in combinatie cu valurile marii
- Blue Hole e tot acolo si e locul cel mai iubit de scafandrii, perfect pt snokerling si admirat lumea din adancuri. Chiar daca nu am ajuns acolo vara, tot mi s-a parut interesanta culoarea apei, un verde smarald intr-o nuanta deschisa, foarte diferita de restul locului.

Zona acesta e extraordinara vara, am vazut ca sunt oameni care umbla pe Fereastra albastra, altii sar in piscina naturala ce se formeaza in fata ei .... cred ca e o cu totul atmosfera cand stii ca poti inota intr-un cadru atat de spectaculos. Dar chiar si in extra-sezon locul e plin de farmec fiindca e izolat. Noi ne-am simtit ca in pustietate, in mijlocul naturii, un sentiment unic pe care l-am avut doar aici, din toata vacanta in Malta. Ne-am plimbat 30 de minute printre rocile stancoase, am mancat o inghetata buna, am pozat oameni, soparle si peisaje, iar in final ne-am intors in statia de autobuz, unde se formase o coada mare (si din pacate autobuzele vin numai 1 data pe ora).

fereastra-albastra-insula-gozo-malta

insula-gozo-malta-fungus-rock

insula-gozo-malta

gozo-in-natura


gozo-malta-salt-pans

dwerja-bay-gozo-malta

Capitala Victoria-Rabat
Traversand cu autobuzul campii si vii am ajuns la cea de-a doua atractie a insulei Gozo, capitala Victoria-Rabat. Orasul e cocotat pe stanci, in cel mai inalt punct al insulei, are 7000 de locuitori si un centru istoric cu cateva alei intortocheate ce se unesc toate in micile piatete mai largi unde troneaza o biserica si cateva terase. Sunt destul de putine magazine cu suveniruri in schimb se gasesc multe magazine cu produse locale, in special branza  de capra Gbejniet, delicatese locala. Ce mi-a placut cel mai mult in Victoria a fost senzatia acea de comunitate pe care o simti in orasele mici. Oamenii se stiu intre ei, se saluta, stau si brodeaza afara sau in usa casei (chiar si barbatii ceea ce m-a surprins la inceput) te saluta chiar daca vad ca esti turist ....


victoria-capitala-gozo-dantela



In Victoria mai bine nu te uiti dupa detalii ca risti sa nu mai pleci

victoria-capitala-gozo-oras

victoria-capitala-gozo

victoria-capitala-gozo

Din punct de vedere turistic in Victoria cel mai frumos loc e Citadela (cetatea) de unde se urmareau invadatorii in trecut. Dupa ce am urcat cele cateva zeci de scari am ajuns sus pe ziduri de unde ai o priveliste frumoasa cu Gozo, Sanctuarul Ta Pinu, fermele de agroturism din imprejurimi si micile sate presarate pe drum. 
Info: in interiorul Citadelei se pot vedea contra cost Catedrala si Muzeul Catedralei, Muzeul etnografic, muzeul de Stiinte Naturale, Muzeul de arheologie si vechea inchisoare. Strazile cetatii gazduiesc si mici magazine cu suveniruri (in special cu dantela, haine crosetate si bijuterii din argint).

insula-gozo-victoria-catedrala

citadela-victoria-gozo

insula-gozo-orase-sate-privelisti


Marsalforn - statiunea si piscinele de extractie a sarii
Dupa-masa aveam de ales dintre  numeroasele obiective turistice ramase nevazute pe insula si dintre toate ne-am hotarat sa mergem in Marsalforn pentru ca vazusem in biroul turistic o vedere splendida cu `piscinele de unde se extrage sarea in mod natural` si mi-a spus doamna ca putem ajunge acolo cu trenuletul turistic din Victoria. Nici n-am mai stat pe ganduri, ne-am dus direct langa statia de autobuze, ne-am urcat in trenulet si am pornit pe cararile mai putin batute ale insulei Gozo (atentie in zona asta nu circula autobuzele locale).  Trenuletul urca si coboara cu viteza mare dealurile abrupte ale insulei si in final ajungem la acest fenomen unic din Malta, ``piscine naturale de sare``.

marsaflon-piscine-de-apa-sarata


Dupa ce am facut cateva poze din mers, ne-am hotarat sa nu ne mai intoarcem cu trenuletul in Victoria ci sa tot mergem inainte spre Marsalforn (cam 20 minute de mers pe jos) statiunea de vacanta pentru maltezi. E ciudat cand ma gandesc ca maltezii locuiesc pe o insula si au o statiune speciala pt sezonul estival. Eu daca as sta pe o insula, cred ca m-as simti tot anul in vacanta :))
Ma rog, sa revenim la Marsalforn, o limba de pamant pe malul marii, cu hoteluri albe de jur imprejur. Fiind in extra-sezon ma gandeam cu groaza ca poate nu va fi nici un restaurant deschis acum si ca va fi pustiu, dar spre surprinderea noastra statiunea a fost destul de animata:

Cupluri in varsta asteptau apusul

marsaflon-statiune-gozo

Localnicii jucau scrable la terasa

malta-scrable-marsaflon-statiune

Pt noi Marsaflon va ramane amintirea unei mese bune

Spre bucuria mea restaurantele erau deschise. Toata ziua nu mancasem nimic (cine a avut timp???) asa ca tot ce visam era o bere rece si ceva de mancare. Toate restaurantele sunt pe malul apei asa ca privelistea e garantata si toate vand preparate din peste si fructe de mare in special. Preturile nu sunt tocmai mici dar mancarea a fost foarte buna. Info: sepie umpluta si bere = 20 euro


unde-se-mananca-bine-in-malta

bruschete-in-stil-italian

sepie-umpluta

beer-with-view

Impresii la final

Atat am reusit sa vedem in Gozo intr-o zi (de aprilie) cand se intuneca repede. Ca sa puteti vedea toate obiectivele turistice cred ca trebuie mers devreme si ideal vara cand puteti vizita pana la ora 9-10 seara. Poate cu Autobuzele Sighteeing e mai bine, fiindca autobuzele locale nu circula intre orase numai 1 pe ora, deci e mult timp mort intre ele.
Mie mi-a placut la nebunie insula Gozo, ramane una din cele mai frumoase amintiri din Malta. Daca as fi avut o zi de vacanta in plus m-as fi intors tot acolo. 

Thanks for visiting,

Citeste tot jurnalul de calatorie aici --> MALTA


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi toate postarile accesati Cuprinsul blogului (click)!

Unde calatorim in vacanta de vara?

$
0
0
Ma intreba vecina de la parter unde calatorim in vacanta de vara. Nu stiu daca a devenit o obligatie pentru orice blogger de travel sa calatoreasca in sezonul estival sau pur si simplu ma intreba din curiozitate fiindca oamenii in mod obisnuit calatoresc vara. A ramas destul de surprinsa cand i-am spus ca nu stiu inca, ca nu ne-am facut planuri. Adevarul e ca planuri am, doar ca nu mi-am rezervat inca nimic.

vacanta-de-vara



1. Mi-ar placea o calatorie de initiere mama-fiu prin Romania.
Kari acum are 6 ani si daca tot sper sa facem impreuna o parte din Camino pana la Santiago de Compostela, atunci ar fi bine sa incep cu el ceva mai usor, prin Romania. Imi doresc sa ne apropiem mai mult. Sa avem experiente de viata si amintiri de vara impreuna. Sa calatorim in adevaratul sens al cuvantului. Sa facem drumetii prin padure, sa ne oprim pe butuci si sa luam pranzul din caserola. Sa pozam fluturasi, furnicute, gandacei. Sa dam forme norilor. Sa punem nume florilor....sa vizitam ferme de animale si de bizoni.
Apoi mi-ar placea sa mergem mai la Sud, undeva la mare. Sa il vad toata ziua cu fundul in nisip, dansand printre valurile marii, ridicand zmeie. L-as duce la Acvariu, la Delfinariu, la Satul de Vacanta, locuri care mie mi-au facut copilaria mai fericita si vreau sa faca parte si din copilaria lui. 
Daca am mai avea bani si putere ne-am duce cateva zile si in Delta. Am poza pasari, ne-am plimba cu barca pe canale si am pescui de pe ponton. La finalul serii am numara care a prins mai multi pesti si ne-am premia cu pupici si tablouri desenate. Ar fi frumos ...

2. In vizita m-as duce la L. in Bologna
Aceeasi prietena care acum 2 ani era in Polonia cu doctoratul si ma tot ruga sa merg la ea. In final n-am mai ajuns. Acum e in Bologna pana in august si spera ca aici sa ajung, doar avem low-cost direct de la Cluj. Sincer doar ideea de a sta pe o terasa in Italia cu un Peroni, o pizza buna si L langa mine ar fi un motiv suficient de bun. La vita e bella.... Evident ca as face si ceva turism in zona. Bologna am mai vazut-o asa ca ma gandesc ca ne-am orienta spre alte orasele mai mici din Emilia-Romagna.

3. Pe cont propriu m-as duce in Provence
Sincer visez de ani de zile sa ma rostogolesc prin lanul de lavanda si in fiecare an in luna iunie suspin ca mai trece un an si nu imi vad visul implinit. As putea merge cu avionul din Cluj pana in Milano (preturile sunt destul de ok) si apoi sa o iau pe Coasta de Azur si mai departe spre satele pitoresti din Provence. Singura problema e ca din cate am citit satele acelea ce le-am vazut in filme (A good Year) sunt greu de vazut daca nu ai masina. Autobuzele in zona sunt foarte putine, nu au un orar fix, trebuie sa ma mai documentez .... Poate cu cortul in spate si luat la picior as putea vedea si intelege mai bine Provence. Din pacate inca nu am atata curaj, sa plec singura fara cazare si fara un plan facut de acasa. Daca la 27 de ani nu am curaj, credeti ca voi avea vreodata?

4. Singura m-as duce in Croatia cu agentia
ViaRomania e agentia cu care colaborez de multi ani pe circuite si trebuie sa le multumesc fiindca ca au multa rabdare cu mine. Din nou a trecut aproape jumatate de an si nu le-am dat un raspuns cu privire la circuitul ales. Anul trecut m-am trezit chiar pe ultima suta de metri si nu mai era loc in Croatia. Asa am ajuns sa fac Circuitul Cappadocia 8 zile. A fost foarte frumos asa ca nici nu mai conteaza ca nu am ajuns anul trecut in Croatia. Dar mi-ar placea sa o fac anul acesta. Ma atrage marea, Dubrovnik si mai ales acel paradis natural numit Parcul National Plitvice si cascadele ei impresionante. Singura problema e ca vara nu stiu daca as suporta in circuit cu autocarul. Mai ales prin Croatia unde temperaturile sunt foarte ridicate.

5. Cu familia m-as duce in Tenerife
Deja aveam planul facut cu vacanta in Tenerife. Intre timp au intervenit mai multe lucruri ( ca in fiecare an cand imi fac planuri cu 6 luni in avans) de aceea cred ca am si renuntat sa mai imi programez ceva si daca plecam undeva o facem in varianta Last Minute cum am ajuns si in Malta anul asta sau in Ungaria anul trecut. Ca tot ziceam de `obstacole` ei bine slujba e unul din ele (in Malta netul a mers groaznic) nu ne mai permitem sa mergem asa, bazandu-ne pe netul de acolo. Apoi mai e o problema ... sotul e plecat din tara si nu am apucat sa facem inca pasaportul lui Kari, din cauza asta nici n-am facut rezervarea. A treia problema e cu drumul, o noapte din Cluj pana in Bucuresti si acolo avem de asteptat in aeroport si inca 4 ore pe avion pana in Tenerife. Nu stiu cum face fata Kari la atata oboseala si cum se va comporta intr-un timp asa scurt la atatea schimbari de mediu. 


Nu stiu daca se vor concretiza dar cel putin cu puterea mintii putem calatori oriunde. Iar daca imaginatia nu ne ajuta, atunci ne putem ajuta de google maps, de filmele cu calatorii si de ce nu, sa calatorim cu privirea prin locurile unde ajung alti bloggeri. Deci vara asta, intr-un fel sau altul tot voi calatori!

Voi unde calatoriti vara asta? Ce planuri aveti?

St Julian - statiunea efervescenta, de distractie si cu nisip din Malta

$
0
0
In Malta, ca orice insula ce se respecta are o statiune de lux. Aceasta se numeste St Julian si citisem pe forumuri ca e cea mai frumoasa statiune dintre cele 5: St Julian, Mellieha, Sliema, Bugibba si Qawra. Am trecut prin toate cu autobuzul dar ne-am decis sa coboram si sa vedem dintr-un capat in altul, la pas, statiunea St Julian, daca tot ziceau ca asta e cea mai frumoasa. In plus citisem ca e si statiunea de distractie a Maltei, locul unde noaptea se transforma intr-un mare club, bataiala si tineri ametiti de alcohol. Acum eu, inainte sa ajung acolo, trecand toate informatiile prin filtrul romanesc mi-o imaginam o Mamaia, ceva mai cosmopolita, mai libertina si `mai de lux`. Realitatea e bineinteles cu totul alta.

impresii-statiunea-st-julian-malta


Nu as putea sa o compar cu statiunea Mamaia de la noi in primul rand fiindca nu are faleza. Sau ma rog, nu are o faleza lunga, cu nisip, restaurante si cu cluburi insirate pe plaja in stil Copacabana, cum sunt la noi. 

In schimb St Julian arata asa! 3 golfuri si o plaja micuta
St-julians-malta-harta-turistica

St George`s Bay - pentru plaja cu nisip fin

In sfarsit am ajuns la plaja. Va dati seama ca era sa plecam din Malta fara sa fi ajuns intr-o statiune cu plaja publica? Incredibil avand in vedere ca timp de 3 zile ne-am fatait pe insula. Ideea e ca Malta e o insula stancoasa si nu are nici o plaja naturala. Plaja aceasta a fost construita (la fel ca celelalte) de oameni, cu tone de nisip aduse din Sahara asa ca e ca aurul pentru ei. In plus are intrarea in mare lina, ceea ce nu o sa vezi pe plajele stancoase unde deseori cobori in apa pe niste scari (ca la piscina) si apa iti e direct peste cap. Plaja e draguta acum, dar cred ca vara turistii stau ca sardinele in conserva pe ea si nici nu m-as mira sa fie cu plata ...

plaja-st-julians-malta

st-julians-resort-uri-malta

am-fost-acolo-st-julians

plaja-cu-nisip-malta

plaja-malta-impresii

Peaceville e centrul Statiunii, locul unde se afla cluburile, mall-urile, terasele de lux, restaurantele pe acoperis cu vedere la mare. Cred ca cineva si-a batut joc cand a denumit locul Peaceville fiindca numai peace nu e. (adica linistit). Muzica rasuna din greu chiar si la pranz si atmosfera e high class, data de domnisoarele pe tocuri inalte si fustite scurte ce se raspandesc in localuri, alaturi de domni eleganti ce ies la costum sa ia pranzul.

Cluburi sunt din plin si exista chiar si o harta a lor ca sa intelegi din start unde trebuie sa mergi ca sa fie muzica pe gustul tau. Ceea ce mi s-a parut foarte tare. Macar te scutesc sa platesti intrare in mai multe cluburi si sa ajungi intr-un loc cu muzica latino, cand tu de fapt cauti house. Cred ca noaptea e nebunie mare aici. Ziua e doar un centru de relaxare, de unde poti privi marea la distanta (fiindca chiar pe malul marii se afla cateva resorturi imense, de lux, ce obtureaza toata privelistea).

peaceville-st-julians-cluburi

peaceville-malta

peaceville-st-julians-malta


Am luat pranzul in Peaceville, intr-un restaurant dragut ce ne-a servit mancare multa, foarte buna si ieftina. Mai exact meniul de persoana a fost 13 euro pt o bere, spaghetti cu iepure (primi plati) si iepure la cuptor (secondo). Au si ei meniul ca la italieni. Intre timp am aflat ca iepurele e mancare traditionala in Malta (pe langa peste si fructe de mare) asa ca nu am putut pleca fara sa gustam. A fost foarte, foarteee bun. Am ramas foarte surprinsa de mancarea in Malta, tot ce am mancat mi s-ar parut exceptional si nu cred ca am avut noi noroc sa prindem restaurante bune. Cred ca asa e peste tot.

spaghetti-cu-iepure-traditional-maltez

friptura-de-iepure


Portomaso Marina face parte tot din Peaceville si e o `parcare` de yachturi deosebita. Ei bine da, aici simti ca ai ajuns in St Julian statiunea de Lux. Din complexul rezidential ce inconjoara marina face parte Hotelul Hilton ce are camere spre aceasta frumoasa priveliste. Chiar jos puteti lua masa intr-un restaurant cu preturi uriase, dar puteti sa va plimbati pe acolo, complet gratuit. Ceea ce am facut si noi :)

portomaso-marina-st-julians-malta

malta-impresii-blog
st-julians-statiune-malta


Ne-am continuat plimbarea de-a lungul marii pana la Spinolla Bay, ultimul golf al statiunii St JulianAici e cu totul alta atmosfera. Oameni in varsta, barci traditionale, colorate, taverne, bancute pe malul marii. Am facut poze si ne-am plimbat pe toata faleza (adica un drum pietonal ingust) dupa care am parasit St Julian avand un amestec de impresii in minte. 


in-malta-la-pescuit

st-julians-spinolla-bay

st-julians-statiune-frumoasa-malta

-St Julian nu a fost deloc din ce imi imaginam fiindca nu are discoteci pe plaja (din contra cluburile sunt mai mult dispersate pe niste strazi gen centru istoric la noi) ce nu iti dau deloc senzatia ca esti la mare.
-Marina e singurul loc ce pare scos din reviste.
-Preturile in general nu sunt exagerate (si am vazut alimentara cu produse romanesti)
-Iar plaja ... mai bine nu vorbim despre plaja.

In final, ce vreau sa spun e ca St Julian e o statiune de distractie, dar nicidecum o statiune in care sa mergi cu familia la mare, oricat de draguta si de `Lux` ar fi. Poate doar daca te cazezi intr-unul din resorturile de pe malul marii.

Citeste tot jurnalul de calatorie aici -->> MALTA



Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi toate postarile accesati Cuprinsul blogului (click)!

Vacanta ieftina in Istanbul de la 150 euro totul inclus

$
0
0
Istanbul e un oras ce merita vazut oricand, fie vara, primavara,toamna sau iarna. Am scris acum 1 an cum puteti merge inIstanbul cu 100 euro tot timpul anului cu autocarul. Dar acum am gasit o oferta buna, comparabila ca si pret cu avionul si in plus de joi pana luni, in asa fel incat aveti destul timp sa vizitati si prindeti weekend-ul, asta inseamna mai putine zile de luat din concediu. Eu am fost in toamna in Istanbul, puteti citi impresiile mele si top 10 obiective turistice AICI

vacanta-ieftina-istanbul

Bilet de avion cu taxe de aeroport incluse = 110 euro
Dus 23 Iulie Bucuresti-Istanbul
Intors 27 Iulie Istanbul-Bucuresti

Biletul il puteti cumpara la acest pret de >>> AICI 

Cazare 4 nopti in Istanbul varianta Budget =  50 euro

>>>Haus Capsule Galata (centru Istanbul ) =38 euro/4 nopti/persoana in dormitor comun
Hostelul se afla in centru la cativa pasi de Turnul Galata. Hostelul e foarte modern, are lounge si bucatarie comuna, utilata, ce poate fi folosita de turisti. Camerele au internet prin wifi gratuit si aer conditionat.  Nota din partea clientilor 8.1

>>>Golden Galata Hotel  (centru Istanbul ) =40 euro/4 nopti/persoana in dormitor comun
Galata hotel se afla aproape de statia de metrou, in centrul istoric Sultanahmet. Camerele sunt elegante, au aer conditionat si internet prin wifi gratuit. Nota din partea clientilor 8.5

>>>Rhythm Hostel  (centru Istanbul ) =40 euro/4 nopti/persoana in dormitor comun
Hostelul se afla intr-o zona din centru plina cu restaurante si cafenele. Camerele sunt mobilate modern si au wifi gratuit. Nota din partea clientilor 8.3

>>>Route 39 House(centru Istanbul) = 47 euro/4 nopti/persoana in camera dubla
Hotelul se afla in centru, intr-o zona plina de restaurante, cafenele etc. Camerele sunt mobilate clasic. Pe acoperis este o terasa in stil turcesc cu priveliste la Bosfor. Nota din partea clientilor 7.2

>>>Casa Fratelli (centru Istanbul) = 54 euro/4 nopti/persoana in camera dubla
Hotelul se afla in centru, intr-o zona plina de restaurante, cafenele etc. Camerele sunt mobilate clasic si au internet prin wifi gratuit. Nota din partea clientilor 7.9

Cazare 4 nopti in Istanbul varianta de Lux =  100 euro

>>>The Hotel Ottoman City 4* (Istanbul) = 100 euro/4 nopti/persoana in camera dubla
In acest pret aveti inclus micul dejun! Hotelul se afla aproape de centru istoric, e in stil oriental, are camere elegante cu TV cu ecran plat, internet prin wifi si aer conditionat. Nota din partea clientilor 7.9 

>>>Mim Hotel Istanbul4* (Istanbul) = 104 euro/4 nopti/persoana in camera dubla
In acest pret aveti inclus micul dejun! Hotelul se afla aproape de Taksim si Palatul Dolmabahce. Camerele sunt mobilate in stil elegant, modern si au baie cu cada, internet prin wifi si aer conditionat. Nota din partea clientilor 7.5 

>>>White Monarch Hotel4* (Istanbul) = 117 euro/4 nopti/persoana in camera dubla
Hotelul se afla intr-o zona cu centre comerciale, restaurante si cafenele. E in stil oriental, iar camerele sunt foarte frumos mobilate si au TV LCD, aer conditionat si internet wifi gratuit. Nota din partea clientilor 7.5 

Mai multe ponturi bune cititi aici ->>> ARHIVA VACANTE IEFTINE


Urmareste vacantele ieftine ->>> Aboneaza-te prin E-mail

Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol dati un Like pe pagina de Facebook, iar daca vreti sa cititi toate postarile accesati Cuprinsul blogului (click)!

Impresii despre Circuitele cu autocarul - 10 avantaje si dezavantaje

$
0
0
Stiu ca multi isi dau cu parerea despre avantajul si dezavantajul circuitelor prin agentie, dar adevarul e ca nu toti ce umple netul cu pareri chiar au mers intr-o astfel de vacanta. Multi doar isi imagineaza cum e si spun `ca nu-i de mine`.  Va zic sincer ca nici eu nu aveam cea mai buna parere despre acest gen de vacanta, dar am acceptat provocarea din partea agentiei ViaRomania si m-am dus. Prima vacanta cu ei am facut-o in 2013 in circuitul Castelele Bavariei, iar al doilea a fost in 2014 in circuitul Turcia - Cappadocia. Am incercat sa fiu cat mai transparenta si sa povestesc obiectiv impresiile mele despre  circuite si astazi o sa fac un efort maxim de sinceritate si sa o sa va scriu pe larg in acest articol de ce iubesc si de ce urasc circuitele cu autocarul prin agentie. Sa incepe cu partile bune zic...

circuit-cu-autocarul-impresii

Avantajele circuitelor cu autocarul prin agentie

1. Costuri reduse. Circuitele acestea sunt foarte ieftine. Ambele au costat 260 euro circuitul + 140 -150 euro cheltuieli personale si intrari. Pe cont propriu pretul la transport + hoteluri ar fi fost mult mai mare, chiar daca as fi ales cea mai ieftina varianta. Costurile suplimentare sunt optionale, practic poti sa cheltui doar 50 euro si sa te rezumi la mancare. Pe langa pretul basic mic, economisesti si in timpul circuitului fiindca popasurile se fac in restaurante ieftine si hypermarket-uri astfel incat toate cumparaturile esentiale (apa, snake-uri,mancare) le cumperi la cel mai mic pret. 

2.Castigi timp si vezi multe obiective turistice. In calatoriile pe cont propriu niciodata nu m-am trezit la 6 dimineata. Nici nu am coborat la micul dejun la 7. Asta e diferenta in circuit, ca ai un program strict care trebuie sa-l respecti. Chiar daca nu e comod, faptul ca autocarul te ia de la usa hotelului si te plimba toata ziua sute de km e un lucru mare. Pe cont propriu nu doar ca nu te-ai trezi zilnic atat de dimineata, dar ai pierde timp pana la gara/autogara, apoi asteptand trenuri, autobuze etc. In circuitele astea chiar simti ca fiecare minut conteaza si profiti la maxim de el. 

3.Nu iti bati capul cu nimic. Practic ai tot programul servit pe tava, biletele la intrari cumparate in prealabil, sari peste cozi, ai ghid in romana si totul merge brici. Daca nu iti place sa iti bati capul cu planificatul vacantelor, sa verifici metode de transport, orare, sa calculezi preturi si sa citesti informatii de pe net, atunci categoric circuitele sunt pentru tine. Tu doar stai si informatiile vin la tine, obiectivele turistice ti se dezvaluie fara nici un efort, e un mod mai relaxant de a calatori stiind ca altii se ocupa de planificare si de mersul bun a lucrurilor. 

4.Nu esti niciodata singur. Chiar daca mergi initial singur, in circuite prieteniile se creeaza repede. Daca mergi singura vei sta langa alta persoana singura cu care cel mai probabil te vei imprieteni. Daca nu mai e nimeni singur, vei primi camera single din partea agentiei fara cost suplimentar. Asadar circuitele prin agentie pot fi un mod de a te initia in calatoriile solo, in care calatoresti singur si totusi nu atat de singur. Oricum din punct de vedere social sunt chiar interesante. 

5. Cunosti mai bine o tara. In timpul circuitelor ghidul vorbeste foarte mult, explica despre fiecare regiune, despre istorie, traditii, populatie, economie, politica, turism, practic atinge foarte multe subiecte si fiecare loc e analizat din multe puncte de vedere. Cand calatoresti pe cont propriu chiar daca citesti, ghidurile turistice nu sunt atat de detailate si oricum nu retii la fel de multe ca atunci cand mergi cu autocarul (si nu ai nimic de facut) doar sa asculti povestile ghidului.
Un alt aspect ar mai fi ca in circuite autocarul opreste in locuri de panorama de pe traseu, in jurul unui lac etc, in schimb cand calatoresti cu mijloace de transport in comun ai mai greu acces la asa ceva.

Dezavantajele circuitelor prin agentie

6. Sunt obositoare. Dimineata te trezesti devreme, seara te culci tarziu, ziua stai ore in sir in autocar sau vizitezi intr-un ritm destul de alert. Din punct de vedere fizic e solicitant, nu as putea spune ca e chiar o relaxare sa mergi intr-un circuit cu autocarul. Circuitele pe cont propriu sunt chiar si mai grele dar  macar poti sa te odihnesti mai mult si sa alegi tu ritmul, sa stai mai multe zile intr-un loc etc ... Chiar si faptul ca trebuie sa iti faci zilnic bagajul si seara de seara sa dormi intr-un alt pat, intr-un alt hotel, e obositor. 

7. Sunt lipsite de aventura, de adrenalina, de libertate. Singurul gand pe care il ai e sa fi la timp la autocar. In rest nu ai griji. Nu ti se intampla lucruri. Nu cunosti localnici. Nu simti acea adrenalina constanta pe care o traiesti cand calatoresti pe cont propriu si tot ce faci depinde de tine. Aici esti ghidat, ti se spun atatea lucruri inainte incat necunoscutul nu mai e tocmai necunoscut. Iar libertatea ta e extrem de limitata. Practic ai un program impus si chiar daca nu esti interesat de toate obiectivele turistice de pe program tot trebuie sa mergi, sa astepti, sa pierzi vremea in loc sa vezi alte lucruri care poate te-ar interesa. Ideea e ca timpul e scurt si nu ai timp sa faci ceva pe cont propriu. Pe langa asta, cand esti lasat liber, tot esti constrans de perimetrul in care te afli. De exemplu in Viena am ajuns la sapte seara la hotel, dar eram cazati la 8 km de oras, intr-un cartier marginas cu vile unde chiar nu aveai ce face. Chiar daca am avut timp liber, nu am avut ce face cu el ....

8. Nu ai deloc intimitate (problema asta e doar daca mergi singur). Poti sa platesti camera single, dar diferenta de pret e mare si oricum te-ar scapa de problema doar pe jumatate. Cand dormi cu cineva in camera pe de o parte e bine ca mai povestesti, te mobilizezi mai usor dimineata,  mai schimbi impresii de peste zi. Dar pe de alta parte simti ca te sufoci, ca iti e invadata intimitatea. Practic nu doar ca dormi cu acea persoana in camera dar stai langa ea aproape non-stop. La micul dejun, in autocar, in timpul vizitelor, la cina, cand dormi ... e ca  si cum ai avea un necunoscut prins de tine. Trebuie facute multe eforturi din ambele parti ca sa nu simti ca innebunesti dupa mai multe zile. Evident daca calatoresti cu sotul/iubitul sau o prietena problema e rezolvata.

9. Vezi multe dar nu ajungi sa le stii in profunzime. Cunosti multe dar experimentezi putin. Ideea e ca orasele mari le vizitezi superficial, bifezi obiective turistice de interes, vezi multe dar per total nu intelegi nimic despre viata de acolo. Ai 3-4-5 ore libere, in orase in care ti-ar trebui zile.
Pe de alta parte ajungi si la multe obiective turistice pe care o data ce le vezi nu simti ca ar trebui sa revii acolo (de exemplu Pamukkale, Cappadocia si alte obiective din Turcia, Castelul Linderhof si Castelul Neuschwanstein din Germania, mi-au placut enorm dar nu simt ca ar trebui sa le mai vad o data.) De aceea va recomand sa alegeti circuite in cadrul unei tari (sau cat mai detailate, pe multe zile) decat circuite pe distante lungi ce acopera orase mari si capitale.

10. Programul circuitul nu se respecta de fiecare data!Ideea e ca circuitele acestea depind de vreme, de trafic, de accidente neprevazute ce pot aparea pe sosea, de turistii ce vin in circuit si uneori intarzie sau li se face rau pe drum sau se pierd etc. Asa se face ca programul scris pe foaie nu e mereu in concordanta cu realitatea. Oricat de echilibrate ar fi initial, din cauza evenimentelor neprevazute, mereu sunt obiective turistice lasate afara din program. De exemplu in circuitul din Austria nu am mai oprit in statiunea Zell Am See pe care mi-ar fi placut mult sa o vad fiindca nu ne-am incadrat in timp la castele. Iar in circuitul Turciei am sarit peste Muzeul Civilizatiei din Ankara tot din lipsa de timp (dar nici ca m-am suparat) fiindca oricum nu eram interesata. 

Personal nici nu stiu ce prefer. Pe cont propriu e mai greu, mai obositor, mai scump, dar esti stapan pe timpul tau! Prin agentie e mai usor, mai ieftin, mai complex dar ai un program impus! 

Citeste si articolele:
>>> Impresii Circuitul Turcia-Cappadocia 8 zile
>>> Impresii Circuitul Castelele Bavariei 6 zile

Voi ati fost in circuite cu autocarul? Ce impresii aveti?
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi toate postarile accesati Cuprinsul blogului (click)!

Film Mucize - miracolul iubirii intr-un sat dinTurcia

$
0
0
Saptamana 121
 Mucize (2015)


Am primit filmul acesta pe FB de laCorina. Fiecare film vazut la recomandarea ei mi-a placut asa ca stiam ca va fi un film bun, dar nici nu mi-am imaginat ca va fi atat de profund si de frumos. Un film pt sufletul oricarui pasionat de calatorii, de frumos, de peisaje superbe, de traditii si impresionant datorita faptului ca se bazeaza pe o poveste reala. 

Filmul prezinta povestea profesorului Borat in anii 1960. El e trimis dupa 30 de ani de profesie intr-un sat uitat de lume, din Est-ul Turciei sa invete copii sa scrie si sa citeasca. Sotia si fetele nu vor sa il insoteasca asa ca pleaca singur. Nici nu stie in ce aventura se baga. Satul e in varful muntilor, nu este sosea pana acolo (autobuzul il lasa in mijlocul pustietatii si trebuie sa traverseze munti si dealuri pt a ajunge la destinatie) si cand in sfarsit ajunge descopera ca satul nu are scoala, e doar un catun cu cateva familii, cu traditii bine inradacinate si batranii nu sunt de acord ca fetele sa participe la cursuri. Cand vede cum sta situatia merge in primul oras si cere autoritatilor sa construiasca o scoala sa poata tine orele. Din pacate nimeni nu e interesat sa investeasca in zona aia, mai ales ca situatia politica in Turcia era foarte tensionata atunci. Profesorul are doua variante. Fie sa renunte si sa se intoarca acasa, fie sa faca singur rost de bani, sa construiasca scoala si sa isi duca misiunea la bun sfarsit. 
Cele cateva zile ce le-a petrecut in sat s-a simtit foarte bine si a prins drag de oamenii locului ce acum il rugau insistent sa nu ii lase si sa-i ajute. In final datoria de profesor ii dicteaza sa se intoarca in sat. Pune un plan la bataie, face rost de bani si construieste scoala cu conditia ca fetele sa poata merge la cursuri. Si nu doar ele ci si nebunul satului, Aziz, care in final devine rolul principal al povestii. Cum reuseste profesorul sa il educe, sa il invete sa vorbeasca, sa deseneze si sa-si exprime sentimentele in conditiile in care era handicapat. 
Filmul prezinta viata in acel sat timp de 3 ani. Trei ierni grele, zeci de copii fericiti, sute de ore de studiu, 3 feciori ce ajung sa fie insurati, printre care si Aziz. Despre viata lui si a sotiei, cea mai frumoasa din sat, despre rautatile celor din jur si miracolul iubirii.... pe care il vedem la final, dupa inca 7 ani cand profesorul se intoarce in sat impreuna cu sotia sa ii viziteze. 

La inceput mi s-a parut o comedie. Intr-adevar sunt momente in care razi. Dar filmul e mult mai serios daca il intelegi in profunzime. E pasiunea profesorului de a preda, rabdarea de care da dovada in munca cu Aziz, e despre un om care schimba mentalitatea unui sat si ajuta fara sa ceara nimic la schimb. Filmul prezinta de asemenea multe traditii din Turcia, in special cel al casatoriei care e foarte bine explicat. Barbatii se casatoresc fara sa isi vada viitoarea sotie, ele fiind alese de mamele barbatilor dupa ce trec un test la care iau parte mai multe femei din ambele sate. Apoi nunta in sine si viata femeilor dupa ce ajung in casa barbatilor. Unele fapte m-au revoltat, altele m-au amuzat, dar per total filmul mi-a placut la nebunie si va recomand sa il vedeti. E unic!




L-ati vazut? V-a placut? 

Click aici pentru a vedea mai multe ->>>FILME CU CALATORII

Impresii despre Festa malteza - un spectacol reusit realizat de 700 de persoane

$
0
0
Asteptam autobuzul in St Julian cand ne-a intrebat un tip daca nu dorim sa participam la Festa malteza. Cea mai mare festa a anului. Doar 17 euro biletul. Haideti, merita, e ceva incredibil. O sa vedeti traditiile si obiceiurile noastre de Paste. Doar 17 euro. Sunteti tineri si pareti oameni de treaba. Pentru voi facem o reducere, doar 15 euro daca cumparati excursia acum ...
Ma uit nedumerita la el. Ce festa? Eu citisem pe net ca intr-adevar maltezii au multe festa dar ca se tin vara si ca-s din weekend in weekend. Ma-m gandit atunci ca maltezii sunt mari petrecareti, dar am lasat-o balta cu documentarea avand in vedere ca noi mergeam in Malta la sfarsitul lui martie. 
Baiatul tot insista, ma vede interesata asa ca incepe sa-mi explice. E procesiunea de Paste, cea mai mare festa a anului, vor participa 700 de persoane, e o parada religioasa. 
Aaaa, stai asa, deci festa nu e petrecere (cum stiam eu din Spania si Portugalia) ci Sarbatoare (religioasa). Sunt si petreceri, imi zice el, cu focuri de artificii, stiati ca in Malta sunt 20 de fabrici de artificii? Dar alea se tin vara ...

festa-malteza


Ok, ia mai zi-mi o data unde se tine festa asta si ce include pachetul de 15 euro? Se tine in Zebbug, un orasel micut si procesiunea dureaza vreo 5 ore. Incepe intr-o ora si va tine pana seara. Pachetul include transportul si intrarea.
Simteam ca ma minte sau poate stilul lui agresiv prin care dorea sa-mi vanda excursia ma facea sa refuz. Dar intr-un fel vroiam sa ma duc. Sotul meu, mai putin interesat de parade religioase imi spune ca nu ar vrea sa stam acolo 5 ore. Aveam deja in plan sa terminam vacanta in Malta in sudul insulei, in satul de pescari Marsaxlokk si aceasta excursie ne dadea planul peste cap. Nu vroiam sa renunt nici la Marsaxlokk (mai ales ca stiam cat isi doreste sotul meu sa ajungem acolo) dar nici nu vroiam sa renunt la sansa de a vedea o festa malteza. Asa ca ne-am hotarat sa nu platim 30 euro pt 2 persoane pe excursie ci sa incercam sa mergem pe cont propriu, cu autobuzul (mai ales ca aveam deja un bilet inceput - v-am zis ca in Malta transportul e doar 1.5 euro pe ZI) si sa stam doar 2-3 ore. Asa vom fi amandoi fericiti. 

festa-malta-zebbug

Procesiunea de Paste - Festa Malteza la care am participat
Am schimbat doua autobuze, dar am ajuns fara probleme in Zebbug, chiar cu jumatate de ora inainte de a incepe parada. La cat era de gol ne intrebam daca a meritat sa venim pana aici sau ghidul ne inflorise excursia asta doar ca sa ne-o vanda. Zebbug e un orasel micut ce are in centru o biserica de unde incepea Procesiunea. Locul pe unde urma sa se desfasoare parada era bine marcata cu 3 randuri de scaune pe ambele parti ale bulevardului, circa 1 km. Totul arata super organizat si localnicii ne-au indrumat sa platim scaune fiindca vom avea mult de stat in picioare si sa ne luam apa si mancare fiindca apoi va fi greu de trecut prin multime. Ne gandeam ca la asta se referise  ghidul cand a spus ca e inclusa intrarea. Puteai la fel de bine sa stai in picioare gratuit, dar fiindca scaunul costa doar 2 euro am platit. Ne-am luat pasttizi (mici pateuri malteze cu diverse umpluturi, noi am ales spanac si anshoa si au fost foarte bune) si am asteptat sa inceapa spectacolul.
Festa a fost incredibila, mult mai frumoasa decat ne-am fi putut imagina. A fost o defilare de costume malteze si scene biblice (ce a inclus cateva sute de oameni) iar la final a fost purtata crucea si 12 statui imense prin tot orasul, intr-un ritm foarte incet. Noi am stat cam 3 ore si nu am vazut doar 2 din cele 12 statui. Defilarea avea loc pana seara si din cate am vazut totul se incheia cu un concert cu fanfara. 

festa-malta-sarbatoare

festa-malta-sarbatoare-impresii

festa-malta-procesiunea-de-paste

festa-malta-procesiunea-de-paste1

festa-malta-procesiunea-de-paste2
festa-malta-procesiunea-de-paste3

In final am invatat ceva din toata povestea asta. Uneori merita sa-i asculti pe ghizii ce iti vand excursii, chiar daca nu mergi prin ei, ai sansa sa afli de un loc inedit sau un eveniment despre care habar n-aveai ca are loc. Daca refuzam politicos am fi plecat din Malta, fara sa participam la o festa si ar fi fost mare pacat, mai ales ca totul ne-a costat foarte putin si am ramas cu o amintire pe viata.

Citeste tot jurnalul de calatorie aici -->> MALTA



Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi toate postarile accesati Cuprinsul blogului (click)!

Impresii despre Marsaxlokk satul de pescari cu barci colorate din Malta

$
0
0
Ghidul meu zice ca Marsaxlokk este un sat de pescari autentic din Malta, unde se pot vedea intr-o concentratie mare barcile colorate pe numele lor luzzu si unde poti manca peste si fructe de mare tocmai scos din apa, proaspat, ieftin si bun. Astea fiind spuse timp de 3 zile ne-am tot gandit cum sa includem Marsaxlokk in traseu fiindca orasul se afla in sudul tarii, practic cel mai jos punct al Maltei si noi stam in cel mai de nord punct deci aveam de strabatut toata tara ca sa-l vedem. Dar cand ma gandeam cum ne vom ospata noi cu un platou mare de peste si unul plin de creveti royali, stiam ca merita efortul.

marsaxlokk-impresii-personale


In final ne-a prins ultima zi in Malta, ultimele ore pana la apus si noi eram inca departe. Sarbatoream alaturi de maltezi procesiunea, se facuse tarziu, dar ii promisesem sotului ca mergem. Stiam ca isi doreste foarte mult sa ajungem acolo, deci nu va trebui sa depun nici un fel de munca de convingere si oricum vazusem mare parte din festaasa ca nu regretam sa parasesc locul acum.

Am avut noroc sa prindem un autobuz repede si atfel am ajuns in Marsaxlokk imediat dupa apus, dar inca pe ziua. Din pacate am reusit sa ratez ultima mea sansa de a face poze cu marea si cu apusul in Malta.  Imi pare rau, dar totusi sa vedem partea buna .... faptul ca am reusit sa vad barcutele pe lumina, sa ma bucur de coloritul lor abundent, sa facem poze si sa asistam la ultimele franturi din viata pescarilor in port, in acea zi. 

Marsaxlokk-malta-port-blog-impresii

luzzu-Marsaxlokk-port-malta

barci-colorate-malta-port

Marsaxlokk-by-night

Marsaxlokk-malta-noaptea
malta-Marsaxlokk-barci

Dupa ce am reusit sa facem (din nou) un numar inutil de mare de poze, am luat restaurantele la rand sa citim meniul. Practic in Marsaxlokk toata promenada e impanzita de restaurante, unul langa altul si ai de unde alege. Imi place la ei ca majoritatea afiseaza meniul si preturile afara in asa fel incat nu te pun in situatia jenanta de a te ridica dupa ce citesti si vezi ca nu au ce doresti sau ti se bulbuca ochii cand vezi preturile. Si din pacate ti se cam bulbuca. Noi ne asteptam sa gasim aici preturile cele mai ieftine din Malta la peste, asa cum scria in ghid si cum ar fi logic, avand in vedere ca te deplasezi sa mananci chiar ``de la botul calului``. 

Marsaxlokk-sat-traditional-malta

restaurant-bun-malta-Marsaxlokk

restaurante-Marsaxlokk-malta

Insa din pacate ghidul nostru turistic e cam vechi si nu a fost updatat de cand localnicii s-au prins de smecherie si profita de fluxul mare de turisti care merg pana acolo doar pt aia. Si daca tot ajungi nu pleci nemancat. Asa ca au umflat preturile la maxim, adica nu gasesti nimic sub 15-17 euro (pt o portie modesta de peste sau fructe de mare) ...mult mai scump decat in alte locuri din Malta. Pe langa asta restaurantele se inchid repede, adica la 8 pm deja nu mai vroiau sa gateasca si te puteau servi doar peste gatit deja si incalzit. NU, MERSI!

Am intrat in singurul restaurant ce era deschis si am comandat rapid doua portii, una de peste la gratar si una de fructe de mare prajite. Am avut un soc cand am vazut ca fructele mele de mare erau pane (nu prajite) si nici urma de creveti royal ........ Aaaaaaaaaaaaaa
In final ne-am mai si stresat cu plata fiindca nota s-a ridicat cu bautura aproape la 50 de euro si nu aveam cash si desi aveau scris ca se poate plati cu cardul, nu le mergea netul si nu vroia aparatul sa faca tranzactia. Evident ca proprietarul ne-a facut de fata cu toata lumea sa parem ca noi suntem vinovati ca nu avem cash si sa ignore total faptul ca scria ca se poate plati cu cardul. Noroc ca pana si in satul asta de pescari din capatul lumii este bancomat si am putut scoate bani si i-am dat, caci altfel nu stiu cum rezolvam situatia. 

mancare-buna-in-malta

Asta a fost ultima noastra seara in Malta, ultimul sat vazut, ultimul peste mancat, ultimii nervi declansati, ultima bere CISK. Un ultim gand .... mergeti in Marsaxlokk, dar nu mancati acolo!

Citeste tot jurnalul de calatorie aici -->> MALTA


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi toate postarile accesati Cuprinsul blogului (click)!

Obiective turistice de vazut in Paris cu metroul in 2,3,5,7 zile

$
0
0
Am stat 3 saptamani la Paris si prima data totul mi s-a parut foarte alambicat. Intre timp am descoperit ca cel mai usor mod de a vizita capitalele mari e sa mergi cu metroul si sa te opresti la statiile ce au obiective turistice de interes in apropiere. In Paris chiar e cea mai simpla, rapida si ieftina metoda. Citeste aici >>> preturile si abonamentele la transport in Paris.
O sa vedeti ca fiecare linie de metrou are are statii diferite (putine sunt comune pe mai multe linii) si astfel puteti alege ca in fiecare zi sa faceti un traseu. Practic mai jos gasiti idei de trasee pentru 2,3,5,7 zile la Paris si chiar mai mult daca vizitati tot ce-i in lista. Unele linii au multe obiective turistice de vazut asa ca poate ar fi mai bine sa alegeti ce va intereseaza. Intre statiile alaturate puteti sa umblati pe jos daca vreti sa intrati mai mult in atmosfera orasului. Dar oricum mergand in ordinea asta, a liniilor de metrou, o sa stiti ce ati vazut la Paris si o sa evitati sa va plimbati prin aceleasi locuri.


Cum si ce sa vezi in Paris cu metroul

 Linia de metrou 1 pleaca de la `La Defense` pana la `Château de Vincennes`, are 16 km si cuprinde 25 de statii de metrou.  Obiectivele turistice ce pot fi vazute mergand pe linia de metrou 1 sunt:

  • La Defense- cartierul economic cu zgarie nori a Parisului
  • Statia Charles de Gaulle - Etoile pentru Bulevardul Champs-Elysees si Arcul de Triumf
  • Statia Concorde cu Obeliskul si gradinile Tuileries 
  • Muzeul Louvre
  • Hotel de Ville (primaria orasului) de unde intrati in cartierul Marais
  • Bastille, cu Opera si Muzeul Parfumului alaturi
  • Place de la Nation
  • Bois de Vincennes (parc si Gradina zoologica)
  • Chateau de Vincennes (castel in stil medieval)
obiective-turistice-paris-linia-de-metrou-1

Linia de metrou 2  are 12.4 km si porneste de la `Porte de Dauphine` pana la statia `Nation` Obiectivele turistice ce pot fi vazute mergand pe linia de metrou 2 sunt:

  • Statia Charles de Gaulle - Etoile pentru Bulevardul Champs-Elysees si Arcul de Triumf
  • Parc Monceau, Muzeul Cernuschi (cele mai multe obiecte de arta chineza din Europa) si Muzeul Nissim de Camondo (mobila antiq)
  • Piggale cu faimosul Moulin Rouge, Muzeul erotic si Muzeul vietii romantice
  • La statia Anvers coborati pt a urca cu funicularul incartierul Montmartre
  • Cartierul emigrantilor Barbes si Belleville cu magazine si restaurante africane si asiatice
  • Cimitirul Pere Lachaise
  • Place de la Nation
obiective-turistice-paris-linia-de-metrou-2
Linia de metrou 4 va poarta pe malul Senei, exact prin centrul Parisului. Obiectivele turistice ce pot fi vazute mergand pe linia de metrou 4 sunt:

  • Porte de Clignancourt (pentru cea mai mare piata vintage si de antichitati din Paris) `Les Puces`
  • La statia Les Halles pentru Biserica St Eutache
  • Cite e km O al Parisului si merita coborat pentru Catedrala Notre Dame, Saint Chapelle si La Concergierie (fosta inchisoare)
  • Statia St Michel face intrarea inCartierul Latin
  • Statia Odeon pentru Gradina Luxembourg
  • Statia Saint Germain des Pres pentru biserica cu aceasi nume, cea mai veche din Paris si multe cafenele `tres chic`
  • Statia St Sculpice pentru biserica cu aceasi nume
  • Gara si turnul Montparnass
obiective-turistice-paris-linia-de-metrou-4

Linia de metrou 5 va poarta prin locuri frumoase si mai putin vizitate de turisti. Obiectivele turistice ce pot fi vazute mergand pe linia de metrou 5 sunt:

  • Muzeul Muzicii la Porte de Pontin (e foarte frumos, am fost si chiar merita) si tot acolo e Parc de la Vilette (al treilea cel mai mare parc din Paris) unde se tin numeroase evenimente
  • Gare d`Est pentru canalul St Martin ce a aparut in filmul Amelie
  • Place de Republique
  • Statia Bastille pentru Opera Bastille, casa lui Victor Hugo, Place des Vosges si intrarea in cartierul Marais
  • Gare d`Austerlitz pentru Jardin des Plants (muzeu de entomologie, minerologie, paleontologie, si o mica gradina Zoologica)
  • Place d`Italie pentru shopping
obiective-turistice-paris-linia-de-metrou-5

Linia de metrou 6 e una din cele mai accesate de turisti fiindca merge spre aeroportul Charles de Gaulle dar si la Turnul Eiffel. Obiectivele turistice cele mai frumoase ce pot fi vazute mergand pe linia de metrou 6 sunt:
  • Statia Charles de Gaulle - Etoile pentru Bulevardul Champs-Elysees si Arcul de Triumf
  • Trocadero pentru frumoasa panorama cu Turnul Eiffel, Acvariu, Muzeul marinei, Muzeul Omului
  • Statia Passy pentru Muzeul Vinului si Muzeul de arta Clemenceau
  • Statia Bir Hakeim pt Champ de Mars si intrarea la Turnul Eiffel
  • Turnul Montparnass, Muzeul postei, Muzeul Montparnass
  • Statia Edgar Quinet pentru Cimitirul Montparnass
  • Statia Denfert Rochereau pt Catacombele din Paris
obiective-turistice-paris-linia-de-metrou-6

Linia de metrou 8 merge pe o distanta de 23 de km si e una din cele mai accesate de turisti. avand statii spre numeroase locuri de interes. Obiectivele turistice cele mai frumoase ce pot fi vazute mergand pe linia de metrou 8 sunt:
  • Statia Ecolle Militare pentru Turnul Eiffel si Champ de Mars
  • Invalides pentru Domul Invalizilor, cel mai mare muzeu militar din lume si Muzeul Rodin
  • Concorde pentruGradina Tuileries si Muzeul Orangeriei, acces spre Champ Elysee
  • Madeleine pentru Phanteon si Pinacoteca din Paris
  • Opera Garnier cu Grand Palais
  • Statia Richelieu–Drouot pentru Muzeul figurilor de ceara Grevin
  • Statia Bonne Nouvelle pentru Muzeul de ciocolata
  • Statia Chermin Vent sau Bastille pentru Cartierul Marais (casa Victor Hugo, Muzeul Carnavelet, Muzeul Picasso etc)
  • Statia Porte Doree pentru Muzeul Imigrantilor si parcul Bois de Vincennes
obiective-turistice-paris-linia-de-metrou-8

Linia de metrou 11 merge pe o distanta de doar 6 km. Obiectivele turistice cele mai frumoase ce pot fi vazute mergand pe linia de metrou 11 sunt:

obiective-turistice-paris-linia-de-metrou-11

Linia de metrou 12 merge pe o distanta de 15 km, are 25 de statii si e un traseu turistic ce merita facut. Obiectivele turistice cele mai frumoase ce pot fi vazute mergand pe linia de metrou 11 sunt:

  • Statia Lamarck Caulaincourt daca vreti sa urcati pe jos in cartierul Montmarte
  • Statia Abbesses cu Peretele Dragostei si un alt traseu de urcat in carierul Montmartre
  • Pigalle pentru Muzeul vietii romantice, Muzeul Erotic si Moulin Rouge
  • Madeleine pentru Phanteon si Pinacoteca din Paris
  • Statia Concorde pentru Gradina Tuileries, Orangerie si Champ Elysee
  • Statia Solferino pentru Muzeul d`Orsay
  • Statia Rennes pentru Muzeul si Gradina Luxembourg
  • Turnul si Muzeul Montparnass, Muzeul postei
obiective-turistice-paris-linia-de-metrou-12

Thanks for visiting,

Citeste toate articole despre Paris aici --> FRANTA
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

Vacanta ieftina in Bari de la 100 euro totul inclus

$
0
0
Bari e o destinatie ideala de city break si am gasit o varianta ieftina de weekend (vineri pana luni). Zona e extraordinara, puteti vizita plecand din Bari cateva statiuni si orasele superbe cum ar fi Alberobello, Matera sau Polignano a Mare. Preturile sunt mici si gasiti bilete de avion la 50 euro si din Cluj sau din Bucuresti. Merita sa profitati de oferta acum fiindca in cateva luni preturile se vor dubla, asa cum s-a intamplat si cu alte destinatii noi introduse de Wizz Air. 

vacanta-ieftina-in-bari


Bilet de avion cu taxe de aeroport incluse = 50 euro
Dus 3 Iulie Timisoara-Bari
Intors 7 Iulie Bari-Timisoara

Biletul il puteti cumpara la acest pret de >>>AICI 

Cazare 3 nopti in Bari varianta Budget =  50 euro

>>> B&B Baristazionecentrale (Bari) = 50 euro/ 3 nopti/persoana in camera dubla
In acest pret aveti inclus micul dejun! Hotelul se afla langa gara, aproape de centru, e mobilat modern, micul dejun e bufet suedez bogat, dulce, in stil italian. Nota din partea clientilor 7.3

>>> Campus Hotel3* (Bari) = 80 euro/3 nopti/persoana in camera dubla
Hotelul se afla in zona complexului universitar la 15 min de mers pe jos de centru si gara. Camerele sunt mobilate in stil clasic, au Tv LCD, internet prin wifi, priveliste la gradina. Nota din partea clientilor 7.4

>>>Saint Nicholas Plaza(Bari) = 80 euro/3 nopti/persoana in camera dubla
Hotelul se afla in centrul orasului, exact in buricul targului, la 300 m de Catedrala intr-o casa in stil italian. Camerele sunt mobilate drag, modern  TV LCD,  baie proprie si loc de luat masa. Internetul prin wifi si parcarea sunt gratuite.  Nota din partea clientilor 7.0

>>>Residence Moderno2* (Bari) = 82 euro/3 nopti/persoana in camera dubla
Pensiunea se afla in centrul orasului, la 10 minute de mers de gara. Camerele sunt mobilate in stil modern, au wifi gratuit, baie complet utilata si aer conditionat. Nota din partea clientilor 7.7

Cazare 3 nopti in Bari varianta de Lux =  100 euro

>>>Grand Hotel Leon d`Oro4* (Bari) = 100 euro/3 nopti/persoana in camera dubla
In acest pret aveti inclus micul dejun! Hotelul se afla langa gara, aproape de centru si foarte aproape de bulevardul central.  Camerele sunt mobilate in stil clasic, au wifi gratuit, TV LCD, baie complet utilata cu vana si aer conditionat. Nota din partea clientilor 7.0

>>>Hilton Garden Inn Bari4*= 105 euro/3 nopti/persoana in camera dubla
Merita stat doar daca inchiriati masina! Micul dejun e inclus in acest pret!
Hotelul se afla la 12 km de centrul orasului si cea mai apropiata statie de tren e la 4 km de mers. Camerele sunt mobilate in stil modern, de lux, conform celor 4 stele si a standardelor lantului hotelier Hilton, au TV LCD, internet prin wifi gratuit si aer conditionat. Nota din partea clientilor 8.2

>>>Mercure Villa Romanazzi Carducci4* = 120 euro/3 nopti/persoana in camera dubla
Hotelul se afla la 5 minute de mers de gara si 15 minute de mers de centrul istoric. Camerele sunt superbe, in stil modern,elegant, de designar, au aer conditionat si internet prin wifi gratuit. Parcarea si accesul la fitness e de asemenea gratuita. Hotelul are piscina, sauna, o terasa frumoasa si multe alte facilitati. Nota din partea clientilor 8.5

Mai multe ponturi bune cititi aici ->>> ARHIVA VACANTE IEFTINE

Urmareste vacantele ieftine ->>> Aboneaza-te prin E-mail

Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol dati un Like pe pagina de Facebook, iar daca vreti sa cititi toate postarile accesati Cuprinsul blogului (click)!

Film Wild - o calatorie pe jos timp de 3 luni prin America

$
0
0
Saptamana 123
Wild (2014)

wild-review-impresii-film

Trebuie sa recunosc ca filmul acesta l-am desconsiderat de la inceput fiindca a avut ghinionul (zic eu) sa fie scos in acelasi timp cu filmul Tracks (care e tot despre o fata ce calatoreste singura, timp de 9 luni, prin desertul din Australia). Am ales sa vad Tracks prima data fiindca prin desert mi se pare mai incitant decat prin salbaticie. Dar si fiindca actrita din rolul principal Mia Wasikowska (Tracks) imi place mai mult decat Reese Witherspoon (Wild). Interesant e faptul ca ambele sunt dupa o poveste reala.

Wild spune povestea lui Cheyl Strayed o tanara de 26 de ani care isi incepe calatoria vietii  cu un bagaj mult prea mare. Atat sentimental cat si material. Un rucsac imens plin de lucruri pe care le va folosi in drumetia ei si o stare de spirit mult prea deprimanta ca sa pornesti intr-o astfel de calatorie. Insa pas cu pas descoperim povestea din spatele calatoriei, suferintele prin care a trecut, copilaria nefericita alaturi de un tata betiv, mama mult prea vesela pentru saracia in care traiau si apoi socul pe care l-a avut cand a aflat ca mama ei va muri la 40 de ani. Moartea mamei a facut-o sa intre intr-un cerc vicios, dependenta de droguri si avand relatii cu oricine, oriunde, oricand. Si-a distrus casnicia asa ca ramasa fara casa, fara prieteni, fara mama, fara sot. In acest context porneste cu rucsacul in spate purtandu-si in carca durerile, amintirile si tot ce i-a mai ramas. 

Ce mi-a placut la acest film? Peisajele, dormitul in cort, aventura .... trezeste in tine dorul de duca si pofta de viata. Iti aminteste ce inseamna sa calatoresti. Sa renunti la confort pentru ati depasi limitele. Sa dormi sub cerul plin de stele si dimineata sa te trezesti cu crestele muntilor in fata ochilor sau cu un lac alpin, albastru si cristalin. Dupa ce l-am vazut mi-am dorit sa fie vara!
Mi-a placut muzica de pe fundal si ideea de a prezenta calatoria actuala in paralel cu calatoria in trecutul vietii lui Cheyl, de la nastere pana in prezent.

Ce nu mi-a placut la acest film? La fel ca si Tracks si acesta are cateva bube, doar ca dupa mine sunt mai pronuntate. De exemplu bagajul pe care il poarta pare cat casa. Ok, la inceput mergi cu el asa dar dupa sute de km si munti de trecut logic ar fi fost sa-si mai arunce din lucruri. Dupa ce in prima zi deabia l-a ridicat, apoi merge prea nonsalant cu el in spate. Nu mi-a placut actrita de la bun inceput, e drept ca rolul ei era unul deprimant, sec, trist dar totusi dupa atata dum ma asteptam ca starea ei de spirit sa se schimbe.Macar o data sa simt ca aceasta calatorie a ajutat-o cu ceva. In schimb mi s-a parut prea crispata, de la inceput pana la final. Ca si nota de incheiere cred ca nu m-a impresionat atat de mult fiindca nici cum nu il pot asimila cu o poveste reala.  

wild-film-calatorii

L-ati vazut? V-a placut? 

Click aici pentru a vedea mai multe -> FILME CU CALATORII

AirBNB, Vayable si EatWith - de ce e atat de scump sa faci turism prin localnici?

$
0
0
Azi m-am gandit sa vorbim putin despre noul trend in materie de calatorii. Se pare ca lumea s-a plictisit de tepele primite la restaurante, de cazari proaste cu supracost si de excursii optionale cu program fix. In 2015 se poarta vacantele flexibile, confortabile si neaparat autentice. Evident unde este cerere, imediat se ocupa cineva de oferta.  Site-uri puternice ce s-au promovat intens (exemple AirBNB, Vayable si EatWith) si reusesc sa capteze multi turisti promitandu-le vacante autentice, dar totusi ma intreb nu sunt si astea niste capcane turistice? In trecut cand cineva iti spunea sa mananci in tavernele localnicilor, sa dormi in gazda, etc te gandeai ca e o afacere buna, fiindca costul era intre 30 si 50% mai mic, dar acum preturile mi-au aratat ca nu e tocmai asa. De ce a devenit atat de scump la localnici?


turism-prin-localnici

Cazare la localnici prin AirBNB.com 
M-am uitat peste site si am cautat cazare in diverse locatii pe termen mai lung. Pe termen scurt nu sufar ca nu am confortul de acasa si nici bucatarie, asa ca ma multumesc cu o camera de hotel. Dar daca vreau sa stau o luna, atunci mi-ar placea sa le am si ma gandeam ca site-ul asta poate e o varianta. M-am uitat in diverse destinatii cum ar fi: Tenerife, Lanzarote, Granada, Sevilla sunt doar cateva. Casele arata intr-adevar bine, dar sunt foarte scumpe! Ok, daca oricum esti obisnuit sa scoti 100 de euro/noapte atunci da AirBNB e o optiune, dar daca calatoresti cu un buget mai limitat, n-ai nici o sansa. Ca idee ma gandeam ca 500-700 euro ar fi un pret decent pe o luna, pentru un apartament cu 1 dormitor, in ieea in care localnicii il inchireaza cu 400-500 euro maxim (stiu de la prieteni ce au fost cu Erasmus in Sevilla). Realitatea e ca trece de 2000 euro pe familie. Ma gandeam ca macar camerele duble ce se inchiriaza in apartamente locuite sa fie mai ieftine, dar nu sunt. La fel cum ma asteptam ca daca aleg sa stau 1 luna imi afiseaza din start un pret cu 20% mai ieftin, fiindca sunt totusi 30 de zile! Dar  nu am vazut nici asta. In schimb pe Booking, un apartament in Tenerife gasesti cu 800-900 euro pe luna, cu conditii de 3/4 stele, pt toata familia. Singura problema e ca nu ma lasa sa fac rezervari mai lungi de 30 de zile. 
Acum ma intreb, de ce e mai scump sa locuiesti la localnici decat intr-un hotel (ce plateste taxe si ofera anumite facilitati, macar mic dejun)? Chiar nu inteleg ....

Tururi facute de localnici prin Vayable.com 
Ma gandeam, prinsa fiind de ideea vacantelor autentice, sa `inchiriez` un astfel de localnic ce sa imi faca un tur culinar (fiind interesata de gastronomie). Pe site-ul acesta puteti alege diverse tururi (de aventura, de servit cina, cultural, de familie, de shopping, fotografie, o iesire de seara etc). Ideea e chiar tare, doar ca din nou, preturile sunt super mari. De exemplu un tur foto la Paris 150 dolari. Sau un tur cultural de 3 ore costa 50 dolari. Un tur `experience London like a local` 75 de dolari. Preturile sunt de persoana, deci daca sunteti un cuplu pretul din start e astronomic.
In ideea in care oamenii acestia sunt pur si simplu localnici ce au anumite hobby-uri si s-au gandit sa scoata un ban din ele. Nu sunt o firma, nu au o pregatire ....

Sa mananci sau sa iei cursuri culinare acasa la localnici prin Eatwith.com
Am scris mai multe despre site >>> in acest articol. Site-ul acesta pot spune ca are preturi putin mai rezonabile, adica poti face de exemplu un curs de facut paste in Italia cu 20 euro. Cand prin orice organizatie e mult mai scump. Insa cand vine vorba de servit cina sau pranzul preturile sunt comparabile cu cele de la restaurant. 

In final ma intreb, nu cumva sunt si astea capcane turistice? Localnici ce profita de foamea turistului pentru autenticitate? Ceva de genul `Do it like a local but still pay like a tourist`. Imi poate explica cineva de ce sunt preturile mai mari sau comparabile cu un tur organizat, o masa la restaurant sau un hotel prin Booking?

Articolele din aceeasi serie->>> 100 Informatii utile


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

Totul despre litoralul romanesc in 2015

$
0
0
Am zis ca voi scrie un articol PRO litoralul romanesc. Despre avantajele unui sejur la mare in Romania, despre cazare, transport, obiective turistice, ce sa faci si ce sa vezi pe litoralul romanesc. Stiu ca fiecare are parerea lui, pozitiva sau negativa, se bazeaza (sper) pe experiente personale trecute care sunt diferite, de la persoana la persoana. Eu am fost timp de 15 ani, vara de vara pe litoral si o parte din cele mai frumoase amintiri din copilarie si tinerete le am acolo. Pentru mine litoralul romanesc va ramane o zona foarte frumoasa a Romaniei, care face pasi de la an la an pentru a satisface cerintele si pretentiile tot mai mari ale romanilor. Nu zic ca litoralul romanesc e cel mai cel din lume, dar sper sa va conving ca ai ce sa faci si sunt numeroase obiective turistice ce merita vazute  (mai ales fiindca sunt accesibile ca si pret) pt orice roman ce viseaza la o vacanta la mare.

totul-despre-litoralul-romanesc

1. Cat costa cazarea pe litoralul romanesc in 2015
Am sa va dau orientativ cateva preturi dar ele difera, in functie de perioada (iunie si septembrie e mai ieftin decat iulie si august), pensiune/apartament/hotel si cate stele sau margarete au unitatile de cazare. La multe proprietati puteti negocia daca stati mai mult de 3-4 zile. Daca faceti rezervarile prin www.PortalTurism.com la un unele hotel-uri aveti si reduceri.

>>>Cazare Mamaia( incepand cu 100 ron/camera/dubla noapte) la unele hotel-uri aveti 10% discount
>>>Cazare Costinesti (incepand cu 50 ron/camera dubla/noapte)
>>>Cazare Eforie Nord(incepand cu 50 ron/camera dubla/noapte) la unele pensiuni aveti 5% discount
>>>Cazare Vama Veche (incepand cu 70 ron/camera dubla/noapte)

2. Cat costa transportul spre litoralul romanesc in 2015

Cele mai ieftine plecari cu autocarul sunt:
-Din Bucuresti la Constanta ( la ora 06.15 am, 07:45 am, 09:15 am si 21:15 pm) cu compania Comanto, 30 ron bilet
-Din Brasov la Constanta ( la ora 02:30 am) cu compania Fany, 60 ron bilet
-Din Cluj la Constanta (la ora 21:30) cu compania Fany 120 ron bilet
-Din Baia-Mare la Constanta (la ora 18:50 ) cu compania Fany 160 ron bilet
-Din Sibiu la Constanta (la ora 22:00) cu compania Horas 90 ron bilet
-Din Iasi la Constanta (la ora 22:00) cu compania Trans Polosam 100 ron bilet

3. Cat costa obiectivele turistice si distractia pe litoralul romanesc in 2015
Stiu ca multi spun ca litoralul romanesc e  scump dar va zic sincer ca e rezonabil comparand cu alte tari. Unde mai mergi la Acvariu, la Delfinariu cu 10 ron? Serios ...

1. Complexul Muzeul de stiinte ale naturiicuprinde Delfinariu, Pasari exotice si Planetariu si au pretul unic de 10 ron adult, 5 ron copil/student.
-Reprezentatiile in 2015 la Delfinariu au loc de luni pana vineri la orele 11, 15 si 19 iar in weekend la orele 11, 13, 15 si 19.
-Demonstratiile la Planetariu au loc in 2015 zilnic la orele 10, 11:30, 15:30 si 19:30 si pot participa copii peste 5 ani.

2. Acvariul se afla langa Cazino Constanta si e deschis zilnic intre orele 9 am si 20 pm si costa 10 ron adult, 5 ron copil/student. Sub 5 ani e gratuit.

3. Muzeul Marinei din Constanta e deschis de miercuri pana duminica intre orele 9 am si 17 pm. Pretul de intrare e aproximativ 5 ron.

4. Aqua Park din Mamaia e deschis zilnic intre orele 10 - 18 (in iunie/septembrie) si 9 - 19 (in iulie/august). Pretul de intrare pe zi e 40 ron adult/20 ron copil (in iunie/septembrie) si 70 ron adult/30 ron copil (in iulie/august). Abonamentele Family costa:
-1 adult + 1 copil = 54 ( iunie/septembrie)  sau 90 ron (iulie/august)
-1 adult + 2 copii = 72 ( iunie/septembrie)  sau 117 ron (iulie/august)
-1 adult + 3 copii = 90 ( iunie/septembrie)  sau 144ron (iulie/august)
-2 adulti + 1 copil = 90 ( iunie/septembrie)  sau 153 ron (iulie/august)
-2 adulti + 2 copii = 108 ( iunie/septembrie)  sau 180 ron (iulie/august)
-2 adulti + 3 copii = 126 ( iunie/septembrie)  sau 207 ron (iulie/august)

5. Telegondola Mamaia functioneaza zilnic de la ora 10 la 18 si pretul unei ture costa 10 ron/dus, 20 ron dus-intors. Copii pana in 7 ani merg gratuit.

6. Sporturile nautice si de adrenalina din Mamaia se vor deschide in 5 sau 10 iunie (in functie de vreme) si pretul lor in 2015 e de:
-200 ron Parasailing / persoana sau 300 ron pentru cuplu 
-150 ron jet ski (10 minute) 250 ron (30 de minute) sau 500 ron (full day cu benzina voastra)
-30/40 ron bananna

7. Plimbare cu vaporasul din Constanta in largul marii se face de langa Cazino, micul debarcader, pretul fiind de la 35 ron/persoana si dureaza 1h - 1h:30 min.

8. Pe 15 August are loc Ziua Marinei, cea mai frumoasa festivitate si parada navala din Romania. Se tine la Constanta si puteti participa gratuit. 

9. Herghelia Mangalia este locul unde va puteti duce copii la cursuri de echitatie, plimbare cu caii si puteti asista la numeroase evenimente ce au reprezentatii artistice si concursuri.

10. Constanta FreeTour(pagina de facebook cu acelasi nume) e locul unde poti sa anunti faptul ca doresti un tur ghidat in Constanta. Traseul e gratuit, dar bacsisul e apreciat.

4. Avantajele unui sejur pe litoralul romanesc

Pentru mine plajele din Romania chiar sunt frumoase. Faptul ca sunt cu nisip fin, sunt late, avem hotel-uri chiar pe malul marii asa incat dimineata cand iesi esti direct cu picioarele in nisip si la 3 metri de mare e un avantaj enorm care multe statiuni litoral din alte tari ale Europei nu le au sau daca le au, te taxeaza enorm pentru luxul acesta. 

Pe litoralul romanesc sunt cele mai tari cluburi si discoteci in aer liber. Poate ca la o anumita varsta nu te mai intereseaza acest aspect dar Mamaia, Costinesti si Vama Veche pt mine raman  statiuni exemplu de distractie pe timp de noapte pe litoral. Am petrecut seri magice in Discoteca Tineretului si am dansat in nisip pana la rasarit la Stuf si Expirat in Vama Veche. Sunt amintiri ce nu le voi putea uita niciodata.

Iar ca si copil, de abia asteptam vacanta de vara ca sa ma duc la mare. Acele 10 zile pe litoralul romanesc erau cele mai pline, mai active si mai fericite zile din cursul unui an. Tin minte partidele de volei pe plaja, zilele de sambata cand profesorii ne duceau in Satul de Vacanta, Acvariul, Delfinariul, plimbarile pe faleza, concursurile de sarituri in apa, dedicatiile ce ni le dadeam intre noi pe plaja din Constanta si serile de concerte din Navodari si Mamaia. Era perfect. 

Am neamuri ce merg an de an la mare in Romania si cand i-am intrebat de ce nu aleg sa mearga in alta tara mi-au spus ca pentru ei litoralul romanesc e varianta cea mai convenabila avand in vedere ca nu stiu alta limba si nu se simt confortabil sa mearga pe cont propriu in alte tari. In plus mergand din Cluj pana la litoral mereu mai opresc doua-trei zile si pe Valea Prahovei/ in Moldova/ pe Transfagarasan, asa aleg sa isi faca un concediu combinat la mare si munte sau diverse vizite si drumetii. 

Vecina mea mi-a spus ca pentru ea aerul salin de la mare e cel mai sanatos  tratament ce il face vara de vara cu copii, inca de cand aveau 1 an. Asa reuseste  sa le intareasca imunitatea si sa-i fereasca de raceli, fara medicamente, complet natural, in timp ce copii se distreaza si se simt bine. 

Mai multe articole din aceeasi serie aici-->> Romania

Thanks for visiting,

 Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)

Film A Summer`s Tale - Jurnalul unei vacante la mare in Franta

$
0
0
Saptamana 124
A summer`s Tale (1996)

poster-a-summers-tale

O prietena mi-a spus sa caut bine filmul acesta fiindca o sa-mi placa la nebunie. Intr-adevar nu l-am gasit din prima incercare dar o data ce l-am vazut pot spune ca a intrat rapid in topul filmelor mele preferate de calatorii. As putea spune ca face parte din top 10!

Filmul prezinta vacanta lui Gaspard, un tanar timid, absolvent de facultate, ce merge la mare in Franta (Brietania) pentru a sarbatori ultima vara de libertate. Ajunge in statiune singur, pe 17 iulie, si se cazeaza in casa de vacanta a unui prieten ce i-a dat cheile pentru a locui acolo, in ideea de a salva niste banuti. Chiar in prima zi, merge la cina intr-un restaurant local unde o vede pe Margot, o tanara studenta ce lucreaza ca si chelnerita pe timpul verii. A doua zi se vad din nou pe plaja si atunci se imprietenesc. Urmeaza un sir de  drumetii si povesti lungi despre dragoste, flirt, aventura si prietenie. Margot are un iubit si dupa cateva zile aflam ca si Gaspard are o prietena buna pe care o iubeste si spera sa vina si ea in statiune pentru a petrece vacanta impreuna. Cu toate ca Margot si Gaspard se simt atrasi unul de altul, sunt prea timizi ca sa faca ceva si constiinta le dicteaza ca-i mai bine sa nu faca nimic. 
Vazand ca zilele trec si iubita lui Gaspard nu mai ajunge, Margot ii sugereaza sa se intalneasca mai bine cu prietena ei Solene, o tanara provocatoare ce isi doreste o relatie seriosa. Gaspard o asculta, asa ca ziua urmatoare o petrece pe o insula cu Solene, alaturi de familia ei. Dar chiar cand totul mergea ca pe roate, Lena, marea iubire a lui Gaspard ajunge in statiune si brusc baiatul timid, venit in vacanta fara nici o perspectiva si fara mari asteptari se afla in postura de a avea alaturi 3 fete. Tine la toate, intr-un mod foarte diferit si cea mai mare problema e ca datorita caracterului nu poate spune NU nici uneia dintre ele. Asa ca la finalul vacantei se trezeste ca le-a promis la toate o excursie si intamplarea  face ca  toate se anunta libere  pentru aceeasi zi. Voi pe care credeti ca o va alege?

Ce e deosebit la acest film si de ce mi-a placut atat demult? Poate fiindca tot filmul e un jurnal de calatorie. Doar ca nu e povestit, e filmat. Incepe in 17 iulie si se termina in 6 august. In fiecare zi ni se arata activitatile lui Gaspard. Este despre oameni, despre relatii de iubire in perioada in care mai exista inocenta si romantism, pe fundalul unui vacante si mult turism. E genul de film care te transpune acolo, care te face sa te simti in vacanta. Iar peisajele sunt atat de frumoase incat la final visam la Brietania, o zona despre care nu stiam prea multe pana atunci. Numele frantuzesc a filmului e: Conte d'été (poate il gasiti mai usor asa).


Filme de calatorii asemanatoare >>> Little White Lies (vacanta de vara in Corsica) Summer Lovers (vacanta de vara in Santorini) And while we where here (vacanta de vara in Italia)

film-de-calatorii-a-summers-tale

L-ati vazut? V-a placut? 

Click aici pentru a vedea mai multe -> FILME CU CALATORII


Totul despre o vacanta in Malta - buget, preturi, sfaturi

$
0
0
Multi m-ati intrebat despre vreme, despre plaje, despre preturi asa ca m-am hotarat sa fac un ultim articol despre vacanta in Malta care sa fie mai putin despre ce am vazut si mai mult despre organizarea vacantei, un ghid cu informatii utile si pont-uri de insider. Stiu ca pentru multi Malta este inca o tara necunoscuta, dar de cand Wizz Air a bagat cursa low-cost de la Bucuresti tot mai multi se arata interesati. Pentru mine Malta a fost o tara la care am visat foarte mult, nu a fost doar o destinatie, ci acea destinatie la care ma gandisem ani intregi! Avand atatea idei in cap ar fi fost usor sa raman dezamagita fiindca de obicei visele nu au nimic de a face cu realitatea. Dar Malta a reusit sa ma surprinda si mi-a placut chiar mai mult decat imi imaginam ca o sa-mi placa. A fost best timing! Omul potrivit, in locul potrivit la momentul potrivit. 

ghid-practic-malta

Ce ar trebui sa stii inainte sa mergi in Malta

Bugetul pentru Malta

Din punctul meu de vedere Malta e una din cele mai ieftine destinatii din Europa pentru turisti. 

Bilet de avion gasesti deseori la 100 euro dus-intors, luat de AICI . Cazarea depinde de pretentii, poti sa dai 15 euro pe noapte la hostel sau 25 euro pe noapte la hotel. Insa motivul principal pt care consider ca Malta e o destinatie ieftina e ce gasesti acolo. Poti sa te descurci lejer cu 20-25 euro pe zi daca te rezumi la transport si mananci in taverne fara pretentii (unde oricum se mananca foarte bine). Malta nu e o destinatie unde sa vizitezi multe obiective turistice in interior si oricum cele cateva care sunt, nu costa mult! In schimb insula e foarte variata  din punct de vedere arhitectural, peisajele sunt superbe, orasele le poti vizita cu usurinta pe jos si zilnic poti vizita locuri noi si foarte frumoase complet gratuit.  
obiective-turistice-malta


Informatii despre Transport si preturi

1. In fata aeroportului sunt numeroase autobuze (in Malta nu exista autocare intre orase ci simple autobuze ce ajung peste tot pe insula). Biletul costa 1.5 euro pe zi sau 6.5 euro pe saptamana, inclusiv pe ruta de la aeroport spre orice oras al tarii. Biletul il luati de la sofer (e acelasi pret ca de la aparat sau ghiseu) si arata ca un bon fiscal (destul de fragil) asa ca e bine sa aveti un portofel la voi sa il pastrati fara sa se uzeze. 

2. Daca nu vreti sa luati autobuzul puteti merge cu shuttle bus (costa 5 euro) si va duce pana in fata hotelului. Singura problema e ca microbuzul va fi plin si toti vor fi dusi la hotel asa ca aveti de asteptat in functie de cat e de departe hotelul vostru de aeroport. 

3. Taxiurile au un pret fix, ce e diferit de la oras la oras, in functie de distanta (il gasiti afisat in aeroport).  

4. Autobuzele functioneaza ca in Anglia, adica in fiecare statie e  un tabel pe care scrie directia, statiile principale si ora la care ajunge in fiecare statie. Autobuzele sunt sincronizate cu tabelul, asa ca puteti sa va incredeti in ora trecuta acolo. Ideal ar fi sa ajungeti totusi cu 5 minute inainte in statie. 

5. Soferii de autobuz conduc ca nebunii si in fiecare calatorie cu autobuzul ma simteam ca intr-un roller coaster. Ba urci, ba cobori cu viteza, curbe si iar curbe, strazi foarte inguste, simti adrenalina. Daca prinzi loc pe scaun e cat de cat ok, dar in picioare e chiar horror. Ideea e ca nu exista drumuri drepte mai lungi de 1 km, traficul e infernal si sunt statii unde se pierde mult timp pana urca toti, isi iau unii bilet etc. Si autobuzul se grabeste sa ajunga in timp in statia urmatoare. Daca nu ar merge ca nebunii, tot orarul listat ar fi dat peste cap si ai face 2 ore intre orasele mari. 

6. Insula are 30 km si cu autobuzul faci 2 h si 30 min de la nord la sud, mergand in linie dreapta. (Asta ca sa aveti o idee). Iar de la aeroport pana in Bugibba (17 km) am facut o ora si jumatate.

7. Nu recomand sa inchiriati masina in primul rand fiindca se conduce pe stanga, ca in Anglia, parcari sunt putine (e insula), se conduce groaznic (sunt multe accidente) si mai presus de toate, orasele sunt pietonale. 

8. Daca vreti sa vizitati insula Gozo sau Comino trebuie sa ajungeti la terminalul din Cirkewwa (Nordul insulei) de unde pleaca feribotul. Pe cont propriu puteti merge si cu barci private si excursii turistice dar e mult mai scump si nu se merita fiindca tot atata  timp faceti.

transport-in-malta

Informatii despre Mancare si preturi

9. In Malta nu am vazut numai 1 mall si doua supermarket-uri mai mari. Evident sunt sigura ca sunt mai multe dar oricum, mult mai putine decat in alte tari. Majoritatea magazinelor sunt dughene mici, mici, in care de abia te invarti. 

10. Apa e de la 30 centi pt o sticla de jumatate (in magazin) pana la 1 euro pe sticla de 0.5 l in zonele turistice. Fiindca e cald afara si apa de la robinet nu e potabila o sa cheltuiti ceva pe apa. 

11. Snack-urile preferate a maltezilor sunt Pastizzi. Astea sunt niste aperitive asemanatoare cu pateurile (fornetti) la noi, doar ca sunt ceva mai mari, cu diverse umpluturi si costa de la 30 centi bucata in buticurile locale, pana la 1 euro bucata in restaurante. Cu cateva din alea te saturi. 

12. Mancarea de baza in Malta e pestele si fructele de mare care costa de la 10 euro in sus in restaurante, pe o portie normala. In general e cel mai scump din meniuri.

13.  Paste si pizza gasesti in fiecare restaurant ca si cum ei le-ar fi inventat. Le-au imprumutat de la vecinii italieni si atat gustul cat si pretul e ca in Italia. Incepe de la 6 euro pe portie si ajungi la 8-10 euro daca doresti cu fructe de mare care de obicei e cel mai scump sortiment. 

14. Iepurele e mancare traditionala in Malta si il gasiti in multe restaurante la 10 euro/portie sau chiar mai mult depinde daca va dau si garnitura si salata...

15. Bautura in restaurante costa 2 euro/suc 330 ml, 2.5 euro bere 250 ml, 3 euro bere 330 ml (CISK e berea locala, restul sunt mai scumpe), apa 1.5 euro, cafea 1-1.5 euro depinde de local. Poate fi si mai scump in cele de fite. Vinul e de la 3/5 euro in sus pe pahar.

pret-mancare-malta

Cum sunt plajele in Malta

16. Eu am fost la inceputul lui aprilie. Plaja se putea face (desi la 20 de grade nu pot spune ca merita sa stai la plaja) si NU puteai face baie in mare sau in piscinele exterioare. Asa ca noi am fost in Malta in perioada in care nu puteai face decat turism, de aceea plajele nu m-au interesat prea tare.

17. Totusi am ajuns pe 3 plaje cu nisip. Plaja cu nisip Paradise Bay era parte a resortului la care am stat >>> Impresii Paradise Bay(si a primit nota 10 pe malta.com). E probabil hotelul cel mai recomandat daca doriti sa fiti in apropierea unei plaje.

18. Zilnic am trecut prin Mellieha, una din statiunile ce au o plaja publica cu nisip. Nu e nici foarte lunga (cam 200m) nici foarte lata, dar se afla intr-un golf cu multe hotel-uri si restaurante in jur.  E una din putinele plaje cu nisip ce se afla intr-o statiune. Multe sunt salbatice.

19. Am mai fost si pe plaja cu nisip din St Julians (care e un petic de plaja, 50-100 m), eu nu m-as caza in St Julians pt plaja asta, e draguta, cu nisip fin dar foarteee mica.

20. Pe langa aceste plaje mai sunt vreo 5 plaje cu nisip pe insula Malta, dar sunt salbatice (adica nu aveti acces asa usor la ele si nu sunt restaurante/magazine in jur). In rest majoritatea statiunilor au plaje cu pietricele sau se face plaja pe stanci (sunt plate si mari) si baie puteti face intrand in mare pe niste scari.

21. Doua dintre cele mai frumoase plaje a tarii se afla pe insula Camino (Laguna Albastra) si pe Insula Gozo (Rambla Bay cu nisip rosu). Pe ambele insule puteti merge cu feribotul.

22. Daca doriti sa faceti baie in locuri spectaculoase, in natura, va recomand Grota Albastra, St Peters Pool, Fereastra Albastra (dwerja bay) si Laguna Albastra.

informatii-plajele-din-malta


Cum e  Vremea in Malta

23. Vara e foarte cald (35-40 de grade e temperatura obisnuita, chiar mai mult), iarna e vant dar nu scade sub 0 decat foarte rar. Anul acesta a nins (un fenomen mai putin obisnuit la ei). Primavara si toamna se simte tare vantul si curentii de aer dar oricum sunt in general 15-20 de grade. Soare 300 de zile pe an. 

Ce limba se vorbeste in Malta

24. In Malta se vorbeste malteza, o limba foarte ciudata, o combinatie de 80% araba, 10% italiana si 10% engleza. Mi s-a parut foarte ciudat ca in Europa este o limba ce suna ca araba, eu intelegeam foarte multe si sotul meu aproape tot. Oricum daca nu stiti araba sau italiana nu e problema ca toti stiu engleza. British english!

Religia in Malta

25. Oamenii sunt foarte religiosi. 90% din populatie e catolica si atentie .... 85% sunt practicanti. De aceea se zice ca pe insula Malta sunt 365 de biserici, cate una pentru fiecare zi din an. Poate nu stiati dar in Malta e interzis avortul si pana in 2011 era interzis si divortul. Ca sa va dati seama cam cat de credinciosi sunt. Cele mai frumoase si mai importante biserici din punct de vedere turistic sunt Catedrala St John din Valleta si Domul din Mosta. Le-am vizitat pe ambele si merita vazute.


  Citeste tot jurnalul meu de calatorie aici -->>> MALTA




Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi toate postarile accesati Cuprinsul blogului (click)!

Vacanta ieftina in Santorini de la 300 euro totul inclus

$
0
0
Cine nu viseaza sa vada macar o data insula Santorini, celebrul apus de soare peste casele albe ale insulei? Santorini e perla Greciei, cea mai frumoasa insula, un refugiu pentru indragostiti si locul ideal pentru o luna de miere. Tocmai de aceea preturile sunt ridicate dar azi am gasit o varianta de vacanta ieftina in Santorini, cu 7 zile, la doar 300 euro cazare+transport+taxe aeroport + transfer de la aeroport (in unele cazuri) inclusa!

Ai nevoie de cazare sau avion ieftin? Scrie-mi pe mail aliceee_traveler@yahoo.com si te ajut gratuit!

santorini-vacanta-ieftina


Bilet de avion cu taxe de aeroport incluse = 210 euro

Dus 8 Septembrie Bucuresti -Santorini
Intors 15 Septembrie  Santorini - Bucuresti

Biletul il puteti cumpara la acest pret de >>> AICI

Cazare 7 nopti in Santorini varianta Budget = 100 euro

>>> Pension St George (statiunea Perivolos) = 80 euro/7 nopti/persoana in camera dubla
Pensiunea se afla intr-o casa traditionala, la cateva minute de mers pe jos de plaja. Camerele au mobila din lemn , aer conditionat, internet wifi gratis! parcarea e de asemenea gratuita. Statiunea e conectata de toata insula prin autobuze, iar statia se afla foarte aprope de pensiune.  Nota din partea clientilor 7.8

>>>Sweet Home 2* (statiunea Karterados ) = 90 euro/7 nopti/persoana in studio
Statiunea se afla la doar 800 m de orasul Fira. Studioul e complet utilat si mobilat, are chicineta si baie. Camerele sunt in stil traditional si au TV. Pensiunea pune la dispozitia clientilor jacuzzi. Parcarea si internetul prin wifi sunt gratuite. Statia de autobuz se afla la 200 m. Nota din partea clientilor 9.2

>>>Kalisperis Hotel (statiunea Mesaria ) = 100 euro/7 nopti/persoana in camera dubla
In acest pret e inclus transferul de la aeroport (gratuit)! Camerele sunt mobilate in stil traditional, in alb si albastru, au aer conditionat, frigider si balcon. Parcarea si internetul prin wifi e gratuit. Plaja se afla la 200 m, iar statia de autobuz la 500 m. Hotelul are piscina exterioara. Nota din partea clientilor 8.2

>>>Marousi Rooms (statiunea Perissa ) = 100 euro/7 nopti/persoana in camera dubla
Pensiunea e in stil traditional, vopsita in alb si albastru. Camerele sunt mobilate clasic,  au aer conditionat, wifi gratuit si frigider. Parcarea e gratuit. Plaja cu nisip se afla la 100 m. Nota din partea clientilor 8.8

>>>Babis Hotel (statiunea Karterados) = 140 euro/7 nopti/persoana in camera dubla
In acest pret e inclus transferul de la aeroport (gratuit) + transport din 30 in 30 min gratuit spre orasul Fira + micul dejun! Hotelul are piscina. Camerele au baie proprie, aer conditionat, internet wifi gratis! parcarea e de asemenea gratuita. Nota din partea clientilor 8.8

Cazare 7 nopti in Santorini varianta de Lux = 350 euro

>>> Blue Suites Hotel 4* (statiuna Kamari) = 350 euro/7 nopti/persoana in camera dubla
Hotelul se afla fix in centrul orasului Fira! Este luxos, are un frumos patio si o piscina de lux. Camerele au vedere spre mare, baie proprie, aer conditionat. Parcarea si internetul prin wifi e gratuit. Copii pana in 5 ani stau gratuit in paturile existente! Nota din partea clientilor 8.4

Mai multe ponturi bune cititi aici ->>> ARHIVA VACANTE IEFTINE

Urmareste vacantele ieftine ->>> Aboneaza-te prin E-mail

Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol dati un Like pe pagina de Facebook, iar daca vreti sa cititi toate postarile accesati Cuprinsul blogului (click)!

FILM The fault in our stars - ultima dorinta o calatorie in Amsterdam

$
0
0
Saptamana 125
The fault in our stars (2014)

film-review-the-fault-in-our-stars


Dupa filmul Queen nu am crezut ca voi mai gasi un film cu Amsterdam care sa-mi placa. Pur si simplu fiindca nu sunt interesata de filme cu traficanti de droguri, femei din cartierul Rosu, actiune si crime. Prefer  filme romantice, drame sau comedii si Amsterdam se pare ca nu are un decor prielnic pentru acest gen de filme. Cu exceptia filmului The fault in our star, la care Amsterdam s-a potrivit manusa cu caracterul celor doi protagonisti (Augustus si Hazel Grace). Cu toate ca m-am uitat la acest film fiindca era in top 100 din 2014 am fost surprinsa sa-l gasesc potrivit pentru rubrica noastra, filme cu calatorii.

Acest film are de toate, drama (fiindca cei doi adolescenti sufera de cancer), speranta (fiindca unul s-a vindecat) dorinte ( de a merge impreuna in Amsterdam sa-l cunoasca pe scriitorul Peter Van Houten) tragedie, iubire, momente amuzante, triste si DA merita nota 7.9 pe IMDB. 

Filmul se bazeaza pe cartea `The fault in our stars` de John Green. Este povestea lui Hazel, o fata de 16 ani, care se lupta cu cancerul la tiroida descoperit cu trei in urma. Desi au gasit un medicament miraculos ce ii prelungeste viata, Hazel este intr-o continua depresie. In speranta de a o ajuta mama ei o trimite la niste intalniri de grup cu tineri ce sufera de cancer pentru a-si face prieteni si pentru a-si castiga din nou pofta de viata. Desi e reticienta, la una din aceste intalniri il cunoaste pe Augustus, un tanar frumos care o ajuta enorm pe Hazel prin cuvintele lui pline de optimism despre viata si moarte. Intr-una din conversatii povestesc despre cartea preferata a lui Hazel, scrisa de Peter Van Houten, despre cancer si moarte, care insa nu are final si Hazel isi doreste foarte mult sa afle mai multe. Ca sa o faca fercita Augustus i-a legatura cu sciitorul, care ii invita in Amsterdam pentru a purta o discutie. Desi se lupta cu boala si doctorii nu ii dau voie initial sa calatoreasca, in final reusesc sa faca vacanta mult dorita in Amsterdam, unde il si intalnesc pe sciitor. Intalnirea merge mult mai rau decat s-au asteptat, iar finalul filmului e unul chiar si mai neasteptat!

Ce mi-a placut la acest film? Faptul ca desi are un subiect trist e un film sensibil si pozitiv. Actorii joaca foarte natural si simti acea atractie dintre ei. Mi-a placut entuziasmul si firea optimista a lui Augustus, care condimenteaza tot filmul, calatoria lor in Amsterdam, lupta pentru a-si implini acest vis si tot ce a urmat acolo. Hotelul Filossof la care au fost cazati, cina romantica la restaurant, plimbarea cu vaporasul pe canale, vizita casei Anna Frank, un weekend romantic la care orice fata viseaza! Pana sa vad filmul nu vedem Amsterdam ca fiind o destinatie ok pt un sejur romantic. Acum m-am razgandit :))

film-calatorii-the-fault-in-our-stars

L-ati vazut? V-a placut? 

Click aici pentru a vedea mai multe -> FILME CU CALATORII




Vacanta ieftina in Marrakech de la 200 euro totul inclus

$
0
0
Azi am pentru voi o surpriza! O vacanta ieftina in Marrakech, daca tot m-am hotarat sa reiau jurnalul de calatorie despre Maroc. Pretul e foarte, foarte bun pentru o saptamana in Maroc! Marrakech e sufletul Maroc-ului, orasul cel mai apreciat de catre turisti asa ca destinatia e ideala pentru o introducere in lumea orientala si fascinanta lume a Maroc-ului. De aici puteti face excursii spre desert, spre cascade impresionante sau puteti sa combinati vizita cu 2-3 nopti in Fes, daca doriti o calatorie mai ampla. Vacanta propusa mai jos e la finalul lunii iunie dar am gasit si variante de vacante ieftine in Marrakech in septembrie/octombrie/decembrie. Schimbati doar datele cu cele mentionate in articol atat pe site-ul pt bilete de avion cat si pentru cazare.

vacanta-ieftina-marrakech


Bilet de avion cu taxe de aeroport incluse = 165 euro

Dus 30 Iunie Bucuresti - Marrakech
Intors 7 Iulie Marrakech - Bucuresti

Biletul il puteti cumpara la acest pret de >>> AICI
------------------------------------
Atentie!!!! Alte idei de bilete de avion ieftine spre Marrakech in 2015: (15-29 septembrie = 200 euro, 24 octombrie-1 noiembrie = 165 euro, 7-14 decembrie = 165 euro)

Cazare 6 nopti in Marrakech varianta Budget = 50-70 euro

>>> Hostel Kif-Kif(centru Marrakech) = 38 euro/6 nopti/pat in dormitor comun
In acest pret aveti micul dejun inclus! Hostelul se afla intr-un riad traditional ce pune la dispozitie terasa si sufragerie in stil oriental, in culori vesele pentru tineret. Camerele sunt decorate in stil clasic. Internetul prin wifi e gratuit.  Nota din partea clientilor 8.1

>>>Equity Point Marrakech(centru Marrakech) = 42 euro/6 nopti/pat in dormitor comun
In acest pret aveti micul dejun inclus! Hostelul se afla intr-un riad traditional foarte frumos amenajat in stil oriental, elegant. Pune la dispozitie terasa si sufragerie in stil oriental. Are de asemenea piscina. Locatia e excelenta la cativa pasi de piata Djmaa El Fnaa si are priveliste spre aceasta de pe acoperis. Camerele sunt decorate in stil clasic elegant. Internetul prin wifi e gratuit.  Nota din partea clientilor 8.3

>>>Riad Amskal (Marrakech) = 58 euro/6 nopti/persoana in camera dubla
In acest pret aveti micul dejun inclus! Hotelul se afla la 10 minute de centrul istoric si cateva minute de centrul modern. Camerele sunt decorate in stil oriental, cu stil. Hotelul pune la dispozitia clientilor patio-ul riad-ului, ce e amenajat special pt turisti. Receptia e deschisa 24 din 24. Camerele au aer conditionat si internet prin wifi gratuit. Nota din partea clientilor 7.5

>>>Riad Naya (centru Marrakech) = 60 euro/6 nopti/persoana in camera dubla
Hotelul se afla in centrul istoric, la 1 km de piata Djmaa El Fnaa. E un riad micut,, are doar 4 camere toate dotate cu baie privata, aer conditionat, internet prin wifi, acces la terasa si priveliste frumoasa spre oras. Hotelul pune la dispozitia clientilor un patio amenajat in stil marocan. Nota din partea clientilor 8.4

>>>Dar Salam (centru Marrakech) = 70 euro/6 nopti/persoana in camera dubla
In acest pret aveti micul dejun inclus! Hotelul se afla intr-un riad traditional. Locatia e excelenta, in interiorul bazarului. Camerele sunt decorate fiecare intr-un alt stil, unic, elegant si in culori calde. Fiecare are baie proprie, internet prin wifi, aer conditionat si sunt izolate fonic. Micul dejun poate fi servit in camera sau pe terasa. Nota din partea clientilor 7.9

>>>Riad Hcekarram (centru Marrakech) = 72 euro/6 nopti/persoana in camera dubla
In acest pret aveti micul dejun inclus! Hotelul se afla intr-un riad traditional, foarte elegant si apreciat de catre clienti. Camerele sunt mari, decorate in stil traditional marocan, in culori calde, cu design frumos. Fiecare camera are aer conditionat, acces spre patio, baie privata de lux si internet prin wifi gratuit. Nota din partea clientilor 8.7

Cazare 6 nopti in Marrakech varianta de lux = 120 euro
(varianta de Lux se refera la hoteluri de 4-5 stele)

>>>Mogador Menzah Appart Hotel 4* ( Marrakech) = 105 euro/6 nopti/persoana in studio dublu
Hotelul se afla la 10 minute de mers de centrul istoric. E un complex de studio-uri frumoase, mari, decorate in stil modern. Toate au baie proprie, chicineta complet utilata, balcon cu priveliste si aer conditionat. Hotelul pune la dispozitia clientilor piscina exterioara si hammam .Nota din partea clientilor 6.0

>>> Blue Sea Le Printemps4* (centru Marrakech) = 120 euro/6 nopti/persoana in camera dubla
In acest pret aveti micul dejun inclus! Hotelul se afla in centrul modern, la 700 m de gara. Camerele sunt mari, decorate in stil modern, elegant si cu stil. Fiecare camera are baie privata de lux, internet prin wifi si aer conditionat. Hotelul pune la dispozitia clientilor piscina interioara. Parcarea e gratuita. Nota din partea clientilor 7.8

>>>Ryad Mogador Kasbah4* (Marrakech) = 120 euro/6 nopti/persoana in camera dubla
 Acesta e un hotel imens, de lux, ce se afla in afara centrului, dar pune la dispozitia clientilor un autobuz gratuit pana in centru ce merge din 2 in 2 ore. Camerele sunt imense, au 35 metri patrati, sunt decorate in stil clasic, elegant! Fiecare camera are o baie de lux, aer conditionat si internet prin wifi gratuit. Hotelul pune la dispozitia clientilor piscina exterioara mare, SPA, sauna, hammam si alte facilitati. Parcarea e gratuita. Nota din partea clientilor 7.0

Mai multe ponturi bune cititi aici ->>> ARHIVA VACANTE IEFTINE

Urmareste vacantele ieftine ->>> Aboneaza-te prin E-mail

Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol dati un Like pe pagina de Facebook, iar daca vreti sa cititi toate postarile accesati Cuprinsul blogului (click)!


Impresii despre orasul Fes din Maroc si atractii vazute la a doua vizita

$
0
0
In prima vizita in Fes am fost pierduti in timp si spatiu la propriu. Eram insarcinata,era august, erau peste 40 de grade, eram in Mdina si umblam aiurea pe strazi impreuna cu prietenul sotului care incerca sa ne introduca in spiritul orasului si sa ne arate cat mai multe atractii turistice. Totul mi se parea halucinant, atatia oameni, atatea stradute, atatea magazine, arome, obiecte, magari, deabia reuseam sa ma concentrez la picioare, sa nu calc pe obiectele cuiva si sa nu ma pierd de grup. N-am prea reusit sa inteleg mare lucru atunci, nu pot spune ca mi-am format din prima o impresie si nici nu pot spune ca am vizitat orasul ca la carte. A fost doar o introducere. Fiindca asa e in Fes, ai nevoie de o zi sa te acomodezi si de cel putin inca o zi sa vizitezi obiectivele turistice. Tot ce pot spune e ca mi-a placut atat de mult in Fes incat de cum am plecat mi-am dorit sa revin din nou acolo. Si tocmai de aceea dupa 1 an m-am intors. De data asta cu Kari, fiul meu ce pe atunci avea 8 luni.

impresii-personale-fes-maroc


Atractii turistice ce le-am vazut in a doua vizita in Fes

La a doua vizita am stat 4 nopti in Fes, din care in doua zile am vizitat orasul si doua zile am facut excursii in imprejurimi. Fes se imparte in centrul istoric/mdina (pe araba) sau Fes al Bali si centrul nou Fes el Jedid (sau Fes Nouvelle).

Fes al Bali sau `Mdina din Fes` e cel mai mare centru pietonal din lume.

-E un labirint de stradute scurte, inguste si serpuitoare. Cei de la UNESCO au dorit sa le numere. Dupa 5 zile au ajuns la 900 de strazi si s-au lasat pagubasi. Sunt mult prea multe.
-Cuprinde 123 de zone mari, majoritatea fiind piete mestesugaresti si `centre de anticariat`
-Doar in mdina locuiesc aproximativ 300 000 de oameni si multi recunosc ca uneori se mai pierd
-Marfa e transportata in mdina cu ajutorul magarilor
-`Baluk, Baluk` e strigatul localnicilor pentru `faceti loc, vine magarul`

pe-magari-fes-maroc


Itinerar turistic prin centrul istoric din Fes:
Daca prima oara nu am avut timp sa facem turism asa cum imi place mie, la a doua vizita am luat un ghid turistic, macar sa avem habar care sunt cele mai frumoase si reprezentative obiective turistice. Carticica pot spune ca ne-a ajutat sa aflam mai multe detalii despre fiecare atractie in parte, dar la fata locului, o data ce intri in centrul istoric, nici o carte sau harta nu o sa te ajute. Esti ca intr-un labirint.

Am intrat in centrul istoric prin Bab Boujeloudpoarta principala de intrare in Mdina, locul de referinta care trebuie sa il spuneti taximetristilor cand mergeti in Mdina. Poarta e usor de recunoscut, e imbaracata in mozaic albastru (culoarea orasului Fes) pe exterior si din interiorul medinei e verde (culoarea islamului).  Chiar langa poarta sunt numerosi ghizi ce isi ofera serviciile. Noi am ales un copilas, un localnic care sa ne plimbe pe unde am vrut noi si am avut surpriza sa fie chiar foarte bine informat. Un adevarat ghid.

Bab Boujeloud-fes-maroc


Copilasul ne-a dus prima data intr-o coperativa de ceramica,mai bine zis un atelier mestesugaresc fiindca era in apropiere. Ne-a spus ca trebuie sa vedem acel loc fiindca e cu totul deosebit. Nu pot spune ca e ceva ce nu am mai vazut, totusi am locuit 1 an in Maroc, dar cu siguranta a fost locul unde am vazut cea mai multa ceramica de culoare albastra. Mi-am luat un set de farfurii foarte frumoase fiindca pretul mi s-a parut wow, echivalentul a 10 ron bucata, in ideea in care fiecare obiect e lucrat manual, cu o pictura elaborata si unica. De fapt fiecare vas e unic fiindca in Maroc nu se lucreaza dupa sabloanele. Totul e facut de mana omului, modelat, pictat, bucata cu bucata.
ceramica-fes-maroc

Medersa Bou Inania se afla chiar in centru si daca ar fi doar un obiectiv turistic pe care sa il vedeti in Fes, acesta este. Este cel mai extravagant, mai frumos, mai elaborat monument religios al orasului si singurul in care turistii ce nu sunt musulmani pot intra. Patio-ul e superb, e decorat in intregime, plin de incustratii in lemn, fantana din faianta, mozaicuri si coranul incastrat in zidurile medresei.. Medresa in traducere inseamana scoala veche, iar aceasta medresa a fost folosita ca scoala islamica pentru copii de la 2 la 5 ani. Intrarea a costat 10 dh (echivalentul a 1 euro).

medresa-bou-inania-maroc

medresa-bou-inania-fes

medresa

fes-maroc-aliceee


Cand iesiti mergeti putin la dreapta si o sa dati de Moscheea de Abu el Hassan (dateaza din 1341). Nu o puteti vizita in interior daca nu sunteti musulmani dar e un punct de referinta, ca sa stiti ca mergeti pe drumul cel bun.

In continuare l-am rugat pe baiat sa ne duca pe strada `Tala el Kbira`, locul unde citisem ca incep targurile propriu zise, souk-urile mestesugaresti. Aici se afla numeroase piete (de miere, de vase, de ceramica traditionala, de henna, de tapiserie si multe altele). Asta e locul unde vei descoperi magia unui lucru facut de veacuri. Poti sa crezi ca esti intr-un muzeu unde oamenii fac reprezentatii live pentru turisti de aceea folosesc metode foarte invechite de tamplarie, pielarie, olarit etc. Insa adevarul e ca asta e modul lor de viata, totul arata ca acum cateva mii de ani si produsele ce le vand sunt dintre cele mai interesante. Atentie! in aceste piete veti gasi cele mai ieftine produse din Maroc, avand in vedere ca de aici sunt duse in toata tara. Puteti considera ca ati ajuns la sursa. E important sa cititi si articolul >>> cum sa negociati in Maroc, daca doriti sa scoateti cele mai bune preturi.

fes-maroc-impresii-blog

fes-maroc-impresii

bazar-fes-maroc

piele-fes-maroc

covoare-fes-maroc

strazi-centrul-istoric-fes-maroc

pantofi-fes-maroc

mdina-fes-maroc

In zona pietei de Henna este la `place en - Najjarin` unde puteti vedea o superba fantana traditionala cu impreionanta fatada Fondouk en - Najjarine. Aceasta fantana nu e doar decorativa ci si functionala fiindca in trecut multe case din mdina nu aveau apa. Asa ca oamenii se alimentau de la fantanile ce troneaza in piatete. Diferenta dintre aceasta si celelalte e ca aceasta e cea mai frumoasa. Fantana Nijerine imbina cu succes 4 elemente: marmura + lemn de cedru + ipsos + faianta decorativa.

Dupa ce ne-am umplut sticla cu apa am continuat traseul in jos spre  Mosquee el- Qaraouiyine - cea mai mare din oras ( dateaza din 857, iar din 859 a devenit cea mai veche universitate islamica din lume!!!!). Interiorul nu poate fi vizitat daca nu sunteti musulmani (eu mi-am luat djelleba si am intrat dar oricum poze nu poti face inauntru), insa din usa moscheii se poate vedea frumosul patio, fantana unde credinciosii urmeaza ritualul spalarii inainte de rugaciune si frumoasele usi de la intrare. Merita vazut mai ales ca din departare nimeni nu se supara daca faceti fotografii.

moscheea-universitate-islamica-fes-maroc

moscheea-Qaraouiyine-fes-maroc


In apropiere se afla tabacariile de piele, o imagine simbol al orasului Fes. Acestea se afla in cartierul dar el dbegh unde se prelucreaza pielea dupa metode traditionale, se coloreaza etc ( puteti vedea tot procesul urcand la mansardele magazinelor ) sunt indicatoare pe stradute, singura problema e ca uneori va poarta printr-un labirint de 300-400 m si e usor sa te ratacesti fiindca indicatoarele nu sunt puse pe fiecare straduta. Cred ca aici am simtit cel mai mult importanta unui ghid uman, copilul ne-a dus in mai multe magazine cu terasa pentru a vedea locul din mai multe unghiuri, sa surprindem mai multe privelisti.
Pielea e tabacita in pigmenti de culoare naturala cu fecale de porumbel pt a deveni mai moale de aceea miroase ingrozitor. Localnicii isi pun in nari frunze de menta care acopera mirosul, dar pentru turisti e greu de suportat. Nici imaginea nu e una foarte placuta, cladirile din jur sunt darapanate rau, murdare, iar pielea sta la soare agatata peste tot. Dar cand cobori in magazin si vezi ce frumuseti de genti, portmonee si pantofi ies cu ajutorul tabacariilor, zici ca merita sacrificiul pe care il fac saracii oameni pentru a ajunge la produsul finit. Atentie! In magazinele astea de prezentare cu mansarde e mult mai scump decat in buticurile normale cu produse de piele din cartier.


tabacariile-de-piele-fes-maroc

maroc


fes-maroc


culori-vopsele-fes-maroc

Seara am petrecut-o intr-un riad! Lucru pe care va recomand sa il faceti si voi. Mdina din Fes e intesata de riad-uri, acele case traditionale, bogat ornamentate, in care merita sa dormiti o data, daca vreti sa va simtiti ca `in 1001 de nopti`. Dar daca nu dormiti macar alegeti restaurantele din interiorul riad-urilor. Atmosfera e deosebita. In unele se tin si reprezentatii cu dans oriental (din buric) dar au loc in general tarziu in noapte (iar in Fes centrul istoric nu e foate sigur la lasarea intunericului). Tin minte ca am luat un meniu de familie, a costat echivalentul a 20 de euro dar ne-au umplut masa cu vreo 10 farfurii pline cu diverse sortimente de mancare marocana de la salate, la tajine cu vita si prune, cus cus cu legume etc. Totul a fost foarte bun!

riad-fes-maroc

arhitectura-fes-maroc

Ce trebuie sa gustati in timp ce va plimbati prin Mdina din Fes, preparate traditionale:

-O sa vedeti plimbandu-va prin mdina multe tarabe ce vand niste cutii mari de 1 kg cu ceva untura si carne in ele. Ei bine asta e ceva ce numai in Fes o sa gasiti. Se numeste Khli si e carne de vita tinuta la soare timp de 3 luni si pastrata in ulei de masline cu mirodenii. 

-Camila e o delicatese si se mananca si cocoasa

-Bagrir e un fel de clatita marocana cu gauri ce e foarte populara peste tot in tara si se mananca cu unt si miere. In Fes o sa gasiti locuri unde se serveste si cu pasta de migdale.

-Nuga e de asemenea specialitate din Fes (o sa o intalniti si in alte orase) dar aici sunt mici buticuri ce vand numai nuga in blocuri de 5  kg, multicolore, naturale, cu nuca/alune/migdale/fistic etc. E foarte dulce si sfaramicios. Daca e lipicios ca textura inseamna ca nu e buna, dupa spusele localnicilor din Fes. Se vinde in farfurioare de 250 g, cu amestec din mai multe sortimente si costa 10-20 dh (1/2 euro).

nuga-fes-maroc


Am iesit din Mdina prin  Bab al Mahrouk, o alta poarta ce merita retinuta. Daca incepeti de aici traseul nu e nici o problema doar ca veti urca mai mult decat sa coborati.

----------------------------------------------------
A doua zi ne-am plimbat prin centrul nou Fes el-Jedid
Centrul nou nu pot spune ca e deosebit dar o plimbare pe bulevardul central flancat de sute de palmieri, fantani muzicale, alei late, multa vegetatie, restaurante si terase de lux te fac sa vezi mai bine contrastele dintre Fes-ul medieval si cel modern. E ca o lectie de istorie reala. Intr-o singura zi, in acelasi oras, poti sa te teleportezi cu cateva sute de ani in urma sau poti sa traiesti in prezent. Nu stiu cum as putea sa va explic mai bine ... dar asta e motivul pentru care iubesc Fes. Nu e un oras innapoiat asa cum ati putea crede la prima vedere, din contra trenuletul turistic ne-a plimbat prin cartiere cu vile moderne, am vazut masini decapotabile si jeep-uri de lux. Dar in acelasi timp pastreaza foarte bine traditiile, arta, cultura lor si valoreaza mai mult mainile oamenilor decat aparatura mecanizata.

fes-centrul-nou

Cel mai frumos obiective turistic din Centrul Modern e Palatul Regal care din pacate nu poate fi vizitat in interior, dar de la distanta se pot vedea cele 7 porti aurii de la intrare, cu frumoasele arabesc-uri si mozaicuri.


palatul-regal-fes-maroc

Citeste si primul jurnal de calatorie in Fes:
Thanks for visiting,

Am locuit 1 an in Maroc vezi tot  jurnalul aici --> MAROC
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

Viewing all 784 articles
Browse latest View live