Quantcast
Channel: Enciclopedia calatorului independent
Viewing all 784 articles
Browse latest View live

Film The white masai - Indragostita de un masai in Kenya

$
0
0
Saptamana 126
The white masai (2005)

film-cu-calatorii-the-white-masai-poster

Inca de la inceput trebuie sa va spun ca acest film nu e o capodopera. Insa daca tot am citit cartea `Indragostita de un masai` de Corinne Hofmann, am zis sa vad si filmul, ecranizat dupa carte. Stiam deci despre ce e vorba si stiam ca nu va fi cu happy end. Insa m-am decis sa il vad fiindca atunci cand vine vorba de Africa, voi gasi intotdeauna mai relevant un film fiindca poti intelege mai bine stilul de viata si de gandire a oamenilor dupa ce vezi imaginile. Tin minte ca atunci cand am citit cartea unele lucruri mi se pareau din categoria SF, acum ca am vazut filmul sincer imi pare rau pt ea. Fiindca stiu ca realitatea a fost mult mai dura decat spera ea. 

Pe scurt este povestea reala a Corinnei (Carola) din Elvetia care face o vacanta in Kenya. Calatoreste cu iubitul ei insa o data ajunsa acolo se indragosteste la prima vedere de un masai (Lemanian) de aceea pe finalul vacantei decide sa se desparta de iubit. Acesta se intoarce in Elvetia, iar ea decide sa mai ramana, sa il cunoasca mai bine pe acest frumos masai. Astfel ajunge in mijlocul tribului, ii cunoaste familia si ii place. Ii place de el, nu conditiile precare in care traieste, dar stie ca singura lor sansa e sa ramana in Kenya si sa se casatoreasca cu el. Asa ca se intoarce in Elvetia ca sa-si anunte familia, isi vinde magazinul si cu banii avuti revine in Kenya unde se casatoreste si deschide un mic magazin in mijlocul tribului pentru a avea o sursa de venit. Insa acest magazin nu-i aduce nici stabilitatea financiara la care visa (fiindca toti membrii familiei si vecinii - cu alte cuvinte tot tribul- cumparau pe credit si uitau sa-l dea inapoi) si nici fericire fiindca Lemanian incepe sa o banuiasca tot timpul ca il inseala (fiindca zambeste si e draguta cu clientii). Cu toate ca naste o fetita frumoasa foc, povestea lor de dragoste se duce de rapa din cauza geloziei lui exccesive dar si datorita conditiilor grele in care traiesc.

Ce mi-a placut la filmul acesta? Faptul ca l-au facut in mare parte dupa carte, fara exagerarari si fara sa `musamalizeze` realitatea. O realitatea dura (conditii grele de viata in triburile din Kenya) dar si frumoasa datorita naturii, a obiceiurilor, o lume complet noua de care Corinne a fost foarte, foarte atrasa. Iar pentru cei `infectati` cu Mal de Africa e un film care o sa va unga pe suflet.
Pe de alta parte e un film trist si revoltator cand vezi cat de repede moare pasiunea! Cat de multe sacrificii facea ea si cat de mandru si prost era el. Asta imi aminteste si de cartea `Poveste de dragoste africana` la fel de trista doar ca dupa o relatie de vreo 8 ani in Botswana. Acum va intreb pe voi, ati vazut vre-un film cu Africa (dupa poveste reala) cu Happy End???

filme-cu-calatorii-review-the-white-massai


L-ati vazut? V-a placut? 

Click aici pentru a vedea mai multe -> FILME CU CALATORII



Ifrane statiunea montana numita si Elvetia Marocului

$
0
0
Cand e vorba despre orase Marocul chiar are cu ce sa te surprinda: Casablanca sau orasul alb, Marrakech supranumit orasul rosu de la casele din lut rosiatice, Chofechoen sau orasul albastru fiindca toate strazile si casele au fost varuite in albastru de majorelle, Fes un oras legenda unde poti simti atmosfera Marocului de odinioara, Querzezet oras de la marginea desertului cu Kasbah-uri in forma unor castele imense de nisip, Essaouira cu atmosfera lui hippy de pe malul Oceanlui si Ifrane statiune montanta cu un puternic iz European.

ifrane-maroc-statiune-montana-impresii


Pe rand, le-am vizitat pe toate dar Ifrane a ramas cel mai surprinzator oras al Marocului pentru mine. Fiindca o data ce am pus piciorul in el m-am simtit undeva departe, departe de Africa si chiar mai departe de Maroc si tot ce vazusem pana atunci. Aproape ca nu mi-a venit sa cred ca la doar 60 de km de Fes (oras aflat sub arsita soarelui 365 de zile pe an, intr-o vale arida) se afla o statiune montana atat de frumoasa (unde iarna se face schi). Cand am coborat din CTM (binecunoscuta firma de autocare) mi s-au lipit narile de la aerul rece si am zambit cu gura pana la urechi cand am vazut foliajul multicolor al arborilor. Singurul oras din Maroc care mi-a amintit ca exista toamna, asa cum o cunosc eu, cu pat de frunze aurii si ruginii, cu lacuri cristaline si apa curata. Iar dupa o scurta plimbare am inteles de ce e o statiune atat de renumita. Fiindca cabanele pot concura lejer cu vestitele "chalets" din Alpii elvetieni, singurul oras din Maroc unde eu am vazut case cu acoperis pentru zapada (adica ca la noi, si nu plate). Categoric asta se datoreaza faptului ca iarna orasul  se transforma intr-o veritabila statiune montana, plina cu cafenele, restaurante de lux si numeroase partii de ski unde se rasfata burghezimea locala, amatoare de sporturi de iarna ce nu doresc sa piarda vremea pentru obtinerea vizei ca sa poata skia pe partile din Europa.

ifrane-maroc-impresii

maroc-aliceee-ifrane

toamna-in-maroc

ifrane-maroc-obiective-turistice

Orasul e destul de mic (locuiesc aici mai putin de 10 000 de locuitori) asa ca nu sunt prea multe de facut. Ne-am plimbat o vreme pe alei (foarte curate) am intrat in cateva magazine cu suveniruri unde am observat ca oamenii erau diferiti, par mai intelectuali si putini poarta clasica djeleba ponosita. Apoi am inteles si de ce (aici ajung cei mai cititi tineri ai Marocului, la universitatea Al Akhawayn, cea mai renumita din tara, fondata in 1995 de Regele Marocului impreuna cu Regele Arabiei Saudite) unde se preda totul pe limba engleza dupa modelul american. Si asta contribuie mult la atmosfera orasului, de aceea probabil l-am si simtit atat de vestic, de diferit.

Singurul lucru ce imi aminteste ca suntem inca intr-o tara islamica este Moscheea si singurul lucru ce imi aminteste ca suntem inca in Maroc e Palatul Regelui cu arhitectura specifica, marocana, atent lucrata, aflata pe un deal cu o priveliste superba asupra lacului din centru orasului. Am inconjurat lacul, doar ca sa observ mai bine fantana tasnitoare din mijlocul ei, exact ca si cea din Geneva, dar ca o idee mai mica.
ifrane-maroc-lac

ifrane-maroc-lac-blog-turism

infrane-maroc-oras-impresii-excursie-fes


Am luat masa pe dealul opus la un restaurant tipic marocan cu terasa si mese rotunde ce ne-a fost recomandat drept cel mai bun din oras. Si va jur ca ne-a depasit asteptarile nu doar datorita privelistii incantatoare in care vedeai lacul, veveritele dansand prin copaci si lumea iesita la plimbare ci si datorita preparatelor. Din partea casei am primit unt cu ceva verdeata si masline. De atunci tot visez la acel unt dar n-am mai gasit niciunde, cred ca era facut dupa reteta proprie. Absolut delicios. Iar felul principal a fost peste proaspat din lac, foarte gustos, cu carnea rosie ca de somon si legume la cuptor.

ifrane-maroc-restaurant

infrane-maroc-lac-priveliste

Insa poate cel mai incredibil aspect a fost sa realizez ca o data ce ajungi iarna in Fes, ai posibilitatea ca in mai putin de doua ore sa ajungi in Ifrane unde te asteapta nameti de zapada sau tot in doua ore dar in alta directie sa te indrepti spre desertul Sahara unde te asteapta dune imense de nisip. Daca te chinui putin te poti tavali in ambele, intr-o singura zi! Inca o dovada ca Marocul e incredibil!

Thanks for visiting,

Am locuit 1 an in Maroc vezi tot  jurnalul aici -->> MAROC
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

Vacanta ieftina in Madrid de la 150 euro totul inclus

$
0
0
Am fost in Madrid acum 2 ani si mi-a placut la nebunie. Cred ca pentru cei care doresc o vacanta ieftina in Spania, Madrid-ul e o alegere excelenta deoarece muzeele (chiar si renumitul Prado) are intrarea gratuita in anumite zile. La fel si alte muzee si obiective turistice. Iar orasele din imprejurimi sunt superbe, vedeti articolele mele cu Toledo si Segovia ca sa va faceti o idee despre ce puteti vizita din Madrid. Vacanta pe care o propun e perfecta in sensul ca are 5 zile (numai bine puteti vizita 3 zile capitala si 2 zile sa faceti excursii), include weekend-ul si e la inceput de noiembrie, perioada ideala pentru city break-uri in Spania.

vacanta-ieftina-madrid


Bilet de avion cu taxe de aeroport incluse = 85 euro

Dus 5 Noiembrie Bucuresti - Madrid
Intors 10 Noiembrie Madrid - Bucuresti

Biletul il puteti cumpara la acest pret de >>>AICI

Cazare 5 nopti in Madrid varianta Budget = 50-100 euro

>>> Hostels Meetingpoint (centru Madrid) = 63 euro/5 nopti/pat in dormitor comun
Hostelul se afla in centrul orasului la 10 minute de mers de Poerta del Sol (buricul targului) de unde puteti incepe trasele turistice. Camerele sunt mobilate tineresc, in culori vesele, foarte modern. Au internet prin wifi gratuit si priveliste spre gradina. Hostelul are o arie comuna foarte frumoasa. Nota din partea clientilor 8.0

>>> U Hostels (centru Madrid) = 63 euro/5 nopti/pat in dormitor comun
Hostelul se afla in cartierul Chueca si are 3 statii de metro la doar 5 minute de mers de hostel. Camerele sunt foarte mari, au aer conditionat si internet prin wifi gratuit. Tot hostelul e mobilat ultra modern, chic, tineresc, perfect pentru calatori. La fiecare etaj gasiti un computer pe care il puteti folosi gratuit. Exista si chill out area. Nota din partea clientilor 8.4

>>> Las Musas Hostel (centru Madrid) = 63.5 euro/5 nopti/pat in dormitor comun
Inca un bun in centrul Madridului, la doar 10 minute de mers de Puerta del Sol. Camerele sunt mobilate in stil modern, au toate facilitatile de care aveti nevoie, balcon, internet prin wifi gratuit si aer conditionat.  Hostelul are o arie comuna foarte frumoasa si chicineta pusa la dispozitia clientilor. Nota din partea clientilor 8.4

>>> Hostal Casa Bueno(centru Madrid) = 70 euro/5 nopti/persoana in camera dubla
Hostelul se afla chiar in centrul orasului, la 100 m de Gran Via (bulevardul central) si 6 minute de mers pe jos de Puerta del Sol. Locatia e excelenta, pretul foarte bun pentru camera dubla. Camera are internet prin wifi gratuit si aer conditionat. E mobilata in stil clasic, elegant.  Nota din partea clientilor 8.2

>>>Hostal la Casa de la Plaza (centru Madrid) = 85 euro/5 nopti/persoana in camera dubla
Hostelul se afla la 50 m de Plaza Mayor, centrul orasului. Locatia e marele plus a hostelului dar si pretul mic pentru ce ofera. Camera e decorata in stil modern, are wifi gratuit, TV cu ecran plat. si balcon. Nota din partea clientilor 8.3

>>>Hostal Residencia Fernandez(centru Madrid) = 90 euro/5 nopti/persoana in camera dubla
Hostelul se afla in zona centrala, langa gara Atocha, la 20 de minute de mers pe jos de centrul istoric. Camerele sunt decorate in stil modern, elegant, au aer conditionat, TV cu ecran plan si internet prin wifi gratuit. Nota din partea clientilor 8.0

Cazare 5 nopti in Madrid varianta de lux = 150 euro
(varianta de Lux se refera la hoteluri de 4-5 stele)

>>> Senator Gran Vía 70 Spa Hotel 4* (centru Madrid) = 150 euro/5 nopti/persoana in camera dubla
Acest Hotel de lux e alegerea perfecta pentru vacanta voastra. Se afla la 100 m de bulevardul central Gran Via, are camerele king Size mobilate in stil clasic elegant, are baie cu cada, Tv cu ecran plat, aer conditionat si internet prin wifi gratuit. Hotelul are terasa pe acoperis cu jacuzzi, sauna, baie turceasca etc. In cadrul hotelului se tin deseori show-uri de comedie.  Nota din partea clientilor 8.0

>>> Hotel Opera4* (centru Madrid) = 165 euro/5 nopti/persoana in camera dubla
Acest Hotel de lux se afla langa Palatul Royal si Opera, la doar 20 de minute de mers de centrul istoric si Plaza Mayor. Camerele sunt mobilate in stil modern, de lux, au TV cu ecran plat,aer conditionat, internet prin wifi gratuit si au o frumoasa priveliste spre oras. In cadrul Hotelului gasiti baruri si restaurante. Nota din partea clientilor 7.8

>>> Meninas 4* (centru Madrid) = 165 euro/5 nopti/persoana in camera dubla
Acest Hotel de lux se afla intr-o cladire frumoasa la 100 m de Opera si 20 de minute de mers pe jos de centrul istoric.  Camerele sunt mobilate in stil modern, elegant, de lux, au TV cu ecran plat si aer conditionat. Internetul prin wifi e gratuit. Nota din partea clientilor 7.8

Mai multe ponturi bune cititi aici ->>>ARHIVA VACANTE IEFTINE

Urmareste vacantele ieftine ->>> Aboneaza-te prin E-mail

Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol dati un Like pe pagina de Facebook, iar daca vreti sa cititi toate postarile accesati Cuprinsul blogului (click)!

Maroc - Intalnire cu maimute in Padurea de Cedru

$
0
0
Desi ne-am dus cu gandul sa vedem doar Ifrane, in timp ce ne plimbam prin oras numerosi taximetristi ne expun oferta de excursii prin imprejurimi la preturi fara egal. Initial ne simtim agasati si prima intentie e a dam bir cu fugitii, sa acceleram pasul, dar aud ca prin vis "Azrou, broaste uriase, maimute, paduri, prin salbaticie, unic adventures madam".  Mi-e groaza sa initiez o discutie fiindca stiu ca marocanii atata negociaza si te invart pana accepti asa ca daca nu vrei nimic, mai bine mergi inainte. Dar eu parca vroiam; asa ca ii soptesc sotului sa ne oprim si sa ascultam pe indelete oferta, iar de e rost sa negocieze putin. Ne propun 2 tururi, unul interesant in statiunea Azrou si ceva lac imens cu broaste uriase dar din pacate nu mai e timp asa ca acceptam varianta a doua, o scurta excursie de 3 ore pana in Padurea de Cedru sa vedem maimute, in habitatul lor natural si retur direct in Fes, la usa hotelului 50 euro/familie. Stim cum merg treburile asa ca in final batem palma la 25 euro cu promisiunea ca mergem cu el a doua zi in Volubilis si Meknes intr-o excursie de jumate de zi pt inca 25 euro. In final la el e multumit pt cei 50 euro iar noi fericiti ca avem masina cu sofer la discretie, sa ne plimbe in locuri mai putin batute de turisti unde nu prea poti ajunge fara masina, la un pret bun pentru doua excursii/ 2 adulti + copil.

impresii-maroc-maimute

Pornim pe un drum de tara ce zici ca duce spre nicaieri in timp ce sotul meu povesteste de zor cu soferul, despre politica, viata in Romania, turism, iar eu ma joc cu Kari si incerc sa il fac sa adoarma putin ca e prea obosit. Dar pe la jumatea drumului, "in the middle of nowhere" ne apare in fata o maimutica ratacita asa ca oprim sa vedem "ce baiuri are" dar mai mult sa ne dezmortim putin picioarele. Evident ca apoi, ca prin minune, observ dupa colt un magazin cu suveniruri, plin cu roci culese din munti. Tare mi-e ca soferul e mana in mana cu vanzatorul dar oricum, pentru noi singura atractie ramane maimuta.

maroc-excursie-din-fes

maroc

maroc-maimute-langa-fes-ifrane


Ne-am continuat drumul care acum se face tot mai ingust si zarim si padurea ce se intinde pe un deal. Cedrii au tulpina foarte lunga asa ca in timp ce mergem cu masina vad orizontul fragmentat si ma dor ochii. Incepe sa imi placa soferul fiindca tace cand trebuie, opreste cand trebuie si vorbeste cu sens. Ba mai mult, dupa ce gaseste un loc in parcare isi arata si calitatile de ghid explicandu-ne putin despre padure, dar mai ales despre un arbore anume, de mare valoare, fiind cel mai vechi din Africa si avand peste 900 de ani. Cand ajungem in dreptul lui vedem un grup de negri, ce se tin de mana incercuind tulpina imensa si fac plecaciuni intr-un ritual doar de ei stiut. Soferul ne sublineaza ca vin pe jos din Africa special sa se roage la el. Rad subtil de fiecare data cand aud fraza asta, cu Africa, zici ca Marocul nu e in Africa. Ma rog, asa-i numesc ei pe toti strainii de culoare, africani, fara nici o conotatia rasista. Cu ocazia asta mai aflam si ca aroborele a murit acum cativa ani, dar tulpina lui si ramurile uscate raman ca un templu natural pentru straini.

Desi vreau sa fac poze, soferul ne face semn sa mergem la maimute si sa revenim apoi. Il ascultam mai mult din cauza privirilor fixe asupra noastra, pt ei am devenit eu principala atractie, femeia alba cu barbat negru si copil creol.

Nici nu facem cativa pasi ca vad un ghemotoc de blanita pe cranga deasupra mea si cand aude vocile noastre isi intoarce privirea curioasa. Imi amintesc ca atunci cand eram mica si ma uitam la filmele cu Chita, visam sa am o maimuta. Acum ma trezesc inconjurata de ele, tremurand de frica. Sunt simpatice asa, de la distanta dar cand vezi o privire furioasa si niste colti amenintatori si o manuta ce te trage insistent de pantaloni, iti vine sa fugi in lume si incepi sa intelegi de ce urasc turistii maimutele din India si alte zone ale Asiei. Ce nebunie, ei fug de ele, eu vin sa le vizitez :)

padurea-de-cedru-maimute-maroc

maroc-maimute-langa-ifrane

maimute-in-padurea-de-cedru-maroc

padurea-de-cedru-maimute-maroc

excursie-din-ifrane-in-padurea-de-cedru

Sincer eu am fobie fata de animale in sensul ca nu prea imi place sa le am aproape. Mi-s dragi, dar de la distanta. Singurul motiv pentru care mi-am dorit sa vin sa le vad a fost `exotismul experientei`. Partea proasta e ca maimutele astea scot niste sunete infioratoare, zici ca undeva in inima padurii se dezlantuie cel mai monstuos razboi. E bine ca inteleg rapid mecanismul, daca le dai de mancare sunt fericite, toata lumea zambeste si face poze, facand abstractie de fundalul haotic si zgomotos. Kari e pe de o parte curios, ii fug ochii in toate directiile, pe de o parte speriat dar totusi i-ar da cu manuta din biscuitii lui. Nu il lasam asa ca incepe sa urle. In final il conving sa le dea sticla cu apa, riscul sa il zgarie fiind mai mic. Mare uimire sa vedem cum maimuta desface capacul si bea apa ca un copilas. Or fi ele animale dar seamana atat de bine cu oamenii. Se cearta groaznic de la o aluna, se scaprina in cap, fac acrobatii prin copaci sfidand gravitatia, sunt sprintene si rapide cand vad ca primesc ceva ... savureaza fiecare inghititura si la final arunca conjile de alune la turisti in cap. Unele sunt rautacioase, altele jucause, dar puii fac deliciul excursiei.

La lasarea intunericului pornim inapoi spre Fes. Soferul ne duce in siguranta acasa, lasandu-ne la usa Hotelului, asa cum ne-a promis, iar noi asa cum am promis l-am anuntat sa fie inapoi a doua zi dimineata, sa pornim in urmatoarea aventura, prin Meknes si Volubilis.

Citeste tot jurnalul de calatorie in Fes:
Thanks for visiting,

Am locuit 1 an in Maroc vezi tot  jurnalul aici --> MAROC
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

Vacanta ieftina pe Insula Creta de la 250 euro totul inclus

$
0
0
Ce ziceti de o vacanta ieftina pe insula Creta? Am primit numeroase mail-uri in care mi-ati cerut idei de vacante ieftine in luna August. Stiu ca asta e luna cea mai cautata de catre multi fiindca atunci aveti concediu. Ei bine ... vestea buna ca am gasit mai multe variante ... pe insula Creta, cea mai mare din Grecia. Zbor gasiti aproape in orice data din august si septembrie la pretul de 150 euro dus-intors cu taxe incluse, iar cazarea am ales-o la hotel-uri cat mai bune, aproape de plaja. Trebuie sa stiti ca pe insula Creta exista plaje cu nisip alb si roz si numeroase atractii turistice pe care le puteti vedea in excursii cu masina sau cu autobuzele locale.

creta-vacanta-ieftina


Bilet de avion cu taxe de aeroport incluse = 150 euro

Dus 2 August Bucuresti - Heraklion
Intors 9 August Heraklion- Bucuresti

Biletul il puteti cumpara la acest pret de >>>AICI

Cazare 7 nopti pe Insula Creta varianta Budget  = 100 euro

>>>Lybian Sea (statiunea Kalamaki) = 96 euro/7 nopti/persoana in camera dubla
Hotelul se afla la 50 m de plaja Kalamaki Beach. Camerele sunt simple, decorate in stil clasic, au balcon cu vedere, aer conditionat si internet prin wifi gratuit. Nota din partea clientilor e 8.3

>>>Hotel Velissarios(statiunea Hersonissou ) = 95 euro/7 nopti/ persoana in camera dubla
Hotelul se afla la 100 m de plaja si la 5 minute de mers de centrul statiunii unde gasiti restaurante, terase si cluburi. Camera e mobilata in stil clasic elegant, cu piese de mobilier din lemn. Camera are balcon cu priveliste si acces la terasa. Internetul prin wifi si parcarea sunt gratuite. Nota din partea clientilor 7.0

>>>Ambrosia Studios & Apartments (statiunea Malia) = 105 euro/7 nopti/persoana in camera dubla
Hotelul se afla la 150 m de plaja cu nisip din Malia si la 1 km de centrul statiunii, unde gasiti restaurante, terase si magazine. Camera este decorata in stil clasic, traditional grecesc si are balcon cu priveliste. Internetul prin wifi si parcarea sunt gratuite. La fel si accesul la piscina exterioara. Nota din partea clientilor 8.6

>>> Heliotrope Apartments(statiunea Stalis) = 110 euro/7 nopti/persoana in apartament 
Acest apartament are vedere la mare! Se afla la doar 100 de metri de plaja cu nisip din Salis. Apartamentul are 2 camere, sufragerie si dormitor, e mobilat in stil modern, are chicineta si frigider, balcon cu priveliste, aer conditionat si internet prin wifi gratuit. Parcarea e de asemenea gratuita. Nota din partea clientilor 7.7

>>>Astir Studios (statiunea Stalis) = 115 euro/7 nopti/persoana in camera dubla
Hotelul se afla in statiunea Stalis la doar 5 minute de mers de plaja cu nisip. Aeroportul si Orasul Heraklion, capitala Insulei se afla la 30 km. Ese posibil sa aranjati transferul de la aeroport contra cost. Camerele sunt mobilate in stil clasic, elegant, are aer conditionat, TV LCD, balcon cu priveliste si internet prin WIFI gratuit. Parcarea e gratuita la fel si accesul la piscina.  Nota din partea clientilor 9.2

Cazare 7 nopti pe insula Creta varianta de Lux = 150 euro
(varianta de Lux se refera la hoteluri de 4-5 stele)

>>>Triton Hotel 4* (statiunea Tsoutsouros)= 150 euro/7 nopti/persoana in camera dubla
Hotelul se afla chiar pe plaja din Tsoutsouros, intr-o zona cu restaurante, terase si magazine. Pe plaja exista bar din cadrul hotelului. Terasa hotelului are priveliste panoramica spre mare. Camerele sunt decorate in stil clasic, sunt izolate fonic, au aer conditionat si balcon cu vedere la munte. Internetul prin wifi si parcarea sunt gratuite. Nota din partea clientilor 8.3

>>>Creta Suites 4* (satul Koutsounari ) = 165 euro/7 nopti/persoana in camera dubla
Hotelul se afla intr-un sat cretan, aproape de plaja cu nisip. Are piscina exterioara atat pt adulti cat si pentru copii. Loc de joaca pentru copiii, biliard, restaurant traditional, bar si alte facilitati. Camerele sunt mobilate in stil modern. Parcarea si internetul prin wifi e gratuit. Nota din partea clientilor 8.1

>>>Semiramis Village 4*(statiunea Hersonissos) = 250 euro /7 nopti/persoana in camera dubla
In acest pret aveti micul dejun inclus! Hotelul se afla la 400 m de plaja, are piscina exterioara cu sezlonguri pe care clientii o pot utiliza gratuit. Locatia hotelului e excelenta, la doar 5 minute de mers de centrul statiunii unde gasiti numeroase restaurante, terase si cluburi. Camera e decorata in stil clasic, are balcon cu priveliste si aer conditionat. Internetul prin wifi si parcarea sunt gratuite. Copii pana in 12 ani stau gratuit cand sunt folosite paturile existente. 

Mai multe ponturi bune cititi aici >>> ARHIVA VACANTE IEFTINE

Urmareste vacantele ieftine ->>> Aboneaza-te prin E-mail

Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol dati un Like pe pagina de Facebook, iar daca vreti sa cititi toate postarile accesati Cuprinsul blogului (click)!

Review Film - The Second Best Exotic Marigold Hotel

$
0
0
Saptamana 127
The Second Best Exotic Marigold Hotel (2015)

poster-the-second-best-exotic-marigold-hotel

Primul film `The best Exotic Marigold Hotel` mi-a placut foarte mult si evident ca de cum am citit ca se va face o a doua parte deabia am asteptat sa il vad. Distributia filmului e excelenta, iar din punct de vedere a calatoriilor filmul te ajuta sa iti faci o impresie despre cum e viata in India pentru straini. In special pentru turistii in varsta. Fiindca cei 6 au ajuns in India in vacanta si s-au decis sa ramana la Hotelul Marigold. 

In cel de al doilea film, `The secound best exotic Marigold Hotel` vedem modul in care isi traiesc batranetea turistii britanici in India. Mai exact cum au reusit sa isi faca o viata acolo. Sa aiba un job, sa lege prietenii si viata lor de zi cu zi cu placeri, neplaceri, iubiri, amagiri, boli .... Pe de alta parte filmul ne prezinta si evolutia tanarului proprietar de hotel, Sonny, care viseaza sa isi deschida inca un Hotel, insa planurile lui se suprapun cu nunta pe care o face cu logodnica lui Sunania. Din cauza asta intervin multe complicatii, pe langa evenimentele ce au loc in jurul celor 6 turisti stabili ai hotelului (Maggie Smith, Judi Dench, Bill Nighy, Ronald Pickup, Celia Imrie și Diana Hardcastle) se mai cazeaza inca doi care o sa-i complice si mai mult viata (Richard Gere si Tamsin Greig).

Ce mi-a placut la acest film? Fapul ca ca au pastrat stilul si actorii, citatele `destepte`, au scos in evidenta caracterul indienilor si nunta celor doi a fost frumoasa. Traditionala dar nu asa kitchoasa cum sunt in alte filme indiene. Oricum, sincer, nu e o capodopera. Din punctul meu de vedere primul film a fost mai bun. Sau poate mi-am dorit eu prea mult sa il vad si asteptarile au fost mari. Uneori asa se intampla....

review-film-calatorii-the-second-best-exotic-marigold-hotel

L-ati vazut? V-a placut? 

Click aici pentru a vedea mai multe -> FILME CU CALATORII

Impresii Volubilis - orasul roman din pustietate

$
0
0
Nu credeam ca voi ajunge in Volubilis, cu toate ca imi doream mult. Citisem ca face parte din Patrimoniul UNESCO si din experienta tot ce e pe lista lor, chiar merita vazut. As putea sa spun ca a fost mana destinului ca am intrat in vorba cu un taximetrist in ziua anterioara, ce ne-a dus in Padurea de Cedru sa vedem maimute in habitatul lor natural si am batut palma la 50 euro, cu promisiunea ca a doua zi ne duce la Volubilis si Meknes. O afacere foarte buna, avand in vedere ca nu exista transport in comun spre Volubilis. (Se poate merge prin excursii private, de o zi din Fes sau Meknes, dar sunt destul de scumpe).

impresii-personale-volubilis-maroc


Soferul trebuia sa vina la ora 9 dar eram rupta de oboseala. Daca as fi avut numarul lui de telefon l-as fi sunat sa nu mai vina. Deja trecuse 1 luna de cand eram cu Kari in Maroc si ultimele 3 zile de vacanta intensa in Fes incepea sa isi spuna cuvantul. Se acumulase oboseala, iar noaptea asta a fost de groaza. Kari a adormit dupa 12, la 3 dimineata plangea sa-i schimb scutecul, la 5 dimineata plangea asa ca sotul meu s-a trezit sa-i pregateasca biberonul (acasa facea o diferenta faptul ca se trezeste fiecare o data, dar aici fiind intr-o camera de hotel, e tot una fiindca oricum ne trezim amandoi) si de la 6 a sarit intr-una pe noi fiindca avea chef de joaca. E greu sa tii un copil ocupat intr-o camera de hotel, mai ales cand nu ai energia pentru a te juca cu el cu masinutele, soldatii si robotii care necesita un minim de efort si concentrare. Ceea ce evident, eu nu aveam. Asa ca la 8 dimineata eram zomby si trebuia sa pregatesc bagajul pentru excursia ce urma sa o facem in Volubilis si Meknes.

Dupa noaptea asta nu va spun ce frumos am dormit amandoi pe drum. Eroic. 83 de km din Fes pana in Volubilis, aproximativ 1h si 30 de minute. M-am trezit la un moment dat cand treceam pe langa un lac intr-o zona arida. Zici ca eram in desert si vedem o oaza. Fatamorgana. I-am facut o poza si am adormit la loc. Cand ma-m trezit nici nu mai stiam daca a fost vis sau realitate :)

Poza dovedeste ca a fost totusi real.

oaza-in-maroc


Volubilis e un imens site arheologic. Intrarea costa 20 dirham (aproximativ 2 euro). Puteam sa luam si ghid dar soferul ne-a asigurat ca e destul daca citim de pe tablite ca sa aflam istoria locului. Acum daca e sa ma gandesc in urma, cred ca soferul se grabea si la cat de mare e locul, circuitul complet cu ghid ar fi durat prea mult timp pentru el.

Volubilis a fost unul din cele mai importante orase ale Imperiului Roman (pe vremea cand au cucerit toata coasta Mediterana, inclusiv nordul Africii).  Orasul era unul foarte bogat, avea Capitol, Forum, Arc de Triumf, Basilica si multi oameni instariti ce locuiau in case frumoase cu mozaicuri pe jos (ce s-au conservat foarte bine). Acestia au parasit orasul in anul 280, cand a a fost invadat de berberi, insa locul a fost explorat de arheologi deabia din 1915 cand au pus cap la cap informatii si l-au deschis pentru turisti. 

volubilis-maroc

Asadar ma aflam in cel mai vechi oras antic al Marocului, in mijlocul istoriei, printre ruinele recuperate care reusesc sa isi spuna povestea chiar si unui necunoscator. Fiindca totul e foarte bine pastrat si nu trebuie sa faci mari eforturi de imaginatie. 

*Forul, Basilica si Templul lui Jupiter erau cele mai importante locuri de intalnire ale localnicilor.

turism-maroc-fes-volubilis

volubilis-oras-antic-maroc

alice-maroc

volubilis-orasul-ruina-maroc

excursie-volubilis-maroc

*Insa cel mai mult mi-au placut mozaicurile care se ivesc dintre pietrele milenare. E impresionant cum reusesc sa-si pastreze culorile atat de vii, cand razele soarelui incalzeste orasul la 35 de grade aproape in fiecare zi. Chiar si acum (noi am fost la final de octombrie) erau 30 de grade. 

mozaic-volubilis-maroc

mozaic-volubilis-maroc1

mozaic-volubilis-maroc2

*Simteam ca ma topesc, noroc ca am dus multa apa cu noi. Daca nu duceti apa nu e chiar asa mare tragedie fiindca la intrare este un magazin unde se vinde apa si ceva de rontait, evident putin mai scump. 

*Un alt sfat ar fi sa va duceti crema cu protectie solara, mai ales daca ajungeti in Volubilis vara. Trebuie sa stiti ca nu este umbra deloc. 

aliceee-volubilis

excursie-din-fes-volubilis

maroc-atractii-turistice


*Noi am fost cu Kari, cu caruciorul si nu am avut nici o problema fiindca drumurile sunt late si cu nisip pe jos. Apropo de asta, imi amintesc cum ne-am chinuit in Pompei unde drumurile erau pavate cu pietre imense asa ca la fiecare pas trebuia sa ridicam caruciorul in brate. Din punctul acesta de vedere, e o placere sa faci o plimbare prin Volubilis, chiar si cu bebelusi. Esti ca intr-un parc in aer liber, doar ca in loc de arbori sunt ruine.

cu-bebe-maroc

aliceee-maroc


La pranz am parasit Volubilis pentru a ajunge in Meknes (oras aflat la 27 km) unde vroiam sa vedem un alt loc inclus in Patrimoniul Unesco. 

Citeste tot jurnalul de calatorie in Fes:
Thanks for visiting,

Am locuit 1 an in Maroc vezi tot  jurnalul aici --> MAROC
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!






Vacanta ieftina in Lisabona de la 165 euro totul inclus

$
0
0
Am gasit o super super oferta pentru o vacanta ieftina in Lisabona. Trebuie sa stiti ca biletele de avion spre Portugalia sunt in general foarte scumpe, mai ales daca vrei sa aterizezi direct in Lisabona si nu pe aeroporturile low-cost din nordul(Porto) sau sudul (Faro) Portugaliei care se afla la 4-5 ore de capitala. De aceea pretul acesta e extraordinar, iar daca vreti sa faceti o vacanta ieftina in Lisabona, acum e momentul sa profitati de oferta. In noiembrie in Lisabona sunt in medie 20 de grade asa ca e temperatura perfecta pentru un city break.

ps: Lisabona e orasul meu preferat, am scris aici de ce consider ca >>> Lisabona e cel mai frumos oras din Europa.  Toate articolele cu Portugalia le gasiti AICI.

lisabona-vacanta-ieftina


Bilet de avion cu taxe de aeroport incluse = 115 euro
Dus 15 Noiembrie Bucuresti - Lisabona
Intors 20 Noiembrie Lisabona- Bucuresti

Biletul il puteti cumpara la acest pret de >>> AICI


Cazare 5 nopti la Lisabona varianta Budget  = 50 euro

>>> Equite point Lisbon (centru Lisabona)=42 euro/5 nopti/persoana in dormitor comun
In acest pret aveti micul dejun inclus! Hostelul se afla exact in inima Lisabonei, pe teren plan, aproape de gara si Piata Restauradores. Camerele sunt mobilate modern, cu design interesant. Hostelul ofera internet gratuit si are terasa pe acoperis. Nota din partea clientilor 8.6

>>>The Independente Hostel &Suites  (Bairro Alto Lisabona) = 48 euro/5 nopti/persoana in dormitor comun
In acest pret aveti micul dejun inclus! Hostelul se afla in carierul Bairro Alto, intr-o cladire veche, cu arhitectura tipica portugheza.Dormitoarele comune au 12 paturi, sunt mobilate modern,in stil art deco, au baie proprie, sunt izolate fonic si internetul prin wifi e gratuit. Nota din partea clientilor 9.0

>>> Pensao Elegante (Lisabona)= 50 euro/5 nopti/ persoana in camera dubla
Pensiunea se afla aproape de centru, are camere cu design clasic si majoritatea camerelor au baie privata. Copii pana in 4 ani stau gratuit daca sunt folosite paturile existente. Nota din partea clientilor 8.8

>>> 4U Lisbon Guesthouse (Lisabona) = 50 euro/ 5nopti/ persoana in camera dubla
Hotelul se afla la 15 minute de mers pe jos de centrul istoric. Camerele sunt mobilate modern, fiecare avand o culoare diferita si balcon. Pensiunea are bucatarie ce poate fi utilizata de clienti.  Nota din partea clientilor 8.8

>>> Be my guest Lisboa (Lisabona)= 65 euro/5 nopti/ persoana in camera dubla
Pensiunea se afla la cateva minute de statia de autobuz ce va conecteaza rapid cu centul orasului. Are camere duble cu design interesant format exclusiv din lemn si paleti. Be My Guest Lisboa ofera de asemenea o zona de living comuna, cu TV cu ecran plat, DVD player, canapele, internet Wi-Fi gratuit și cafetiera. Pentru oaspeții care doresc să exploreze Lisabona sunt disponibile pentru inchiriere biciclete la receptie  Nota din partea clientilor 8.7

Cazare 5 nopti la Lisabona varianta de Lux = 150 euro

(varianta de Lux se refera la hoteluri de 4-5 stele)

>>> Zenit Lisboa4* (Lisabona centru )= 145 euro/5 nopti/persoana in camera dubla
Hotelul se afla in centru, in cartierul Baixa cu teren plan, foarte aproape de statia de metrou. Camerele sunt foarte frumoase, cu mobila de designar, au TV cu ecran plat, internet prin wifi gratuit, cada si aer conditionat. Hotelul are un restaurant bun si o sala de gimnastica echipata. Nota din partea clientilor 8.2

>>> NH Lisboa Campo Grande 4* (Lisabona) = 150 euro/5 nopti/persoana in camera dubla
Hotelul se afla la 2 minute de mers de statia de metrou. Camerele sunt mobilate clasic, au cada, aer conditionat si ofera WIFI gratuit. Hotelul are sauna, restaurant si sala de gimanastica. Nota din partea clientilor 8.3

>>> Real Residencia Suite Hotel 4* (Lisabona centru)=152 euro/5 nopti/persoana in apartament
Apartamentele se afla in centru, foarte aproape de statia de metro Marques de Pompal. Interiorul include un dormitor, o bucatarie draguta impreuna cu un living mic. Apartamentul e foarte frumos si bine dotat (are mobilier modern, tv cu ecran plat, priveliste spre oras si aer conditionat). Nota din partea clientilor 8.5

>>>VIP Grand Lisboa Hotel &Spa 5* (Lisabona) = 175 euro/5 nopti/ persoana in camera dubla
Hotelul se afla aproape de centrul istoric, intr-un cartier cu birouri. Hotelul ofera conditii de 5 stele, e elegant, are camere deluxe de inspiratie Zen, proiectate si mobilate de designari. Baile sunt elegante si au dusuri cu efect de ploaie si cazi cu design unic sub forma de acvariu. Hotelul are de asemenea 3 restaurante bune si o piscina de lux. Nota din partea clientilor 7.4

Mai multe ponturi bune cititi aici >>> ARHIVA VACANTE IEFTINE

Urmareste vacantele ieftine ->>> Aboneaza-te prin E-mail
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi toate postarile accesati Cuprinsul blogului (click)!


10 informatii utile despre cazarea la Hostel

$
0
0
De cand am inceput rubrica Pont-uri bune de vacante ieftine mereu primesc pe mail sau pe facebook intrebari despre cum e la hostel. Cazarea la Hostel e cea mai ieftina varianta din exemplele mele si cand vezi ca poti plati 50 euro pe 5 nopti de vacanta pare tentant. Insa lipsa informatiilor va tine departe de ele. E drept, hostel-urile nu sunt pentru toata lumea insa cu siguranta sunt pentru mine. Azi m-am gandit sa scriu un articol complex despre experienta mea la Hostel-urile in care am stat. Daca merita sau nu o astfel de cazare. Partile bune dar si partile proaste....

cum-e-la-hostel


1. Hostel-urile au aparut in viata mea o data cu vacantele solo. Si un sir de evenimente m-au facut sa inteleg ce mi se potriveste cel mai bine.

Daca stai acasa si spui ca nu iti plac hostel-urile nu inseamna ca intr-adevar nu iti plac. Poate daca ai fi nevoita sa dormi intr-unul le-ai descoperi farmecul. Nici eu nu m-as duce la hostel cu sotul, desi in fiecare hostel am intalnit cupluri. Poate ca daca nu ar fi fost acea vacanta nu as fi trecut pragul unui Hostel niciodata. Si atunci cu siguranta nu as fi acumulat experientele si amintirile ce le am azi. Si nici nu as fi cunoscut oamenii pe care i-am intalnit .Nu as fi avut sansa sa aud povestile lor de viata si sa invat de la ei. Cu siguranta am fi trecut unul pe langa altul pe strada, ca doi turisti, straini intr-o tara straina. Acum stiu ca nimic nu e in intamplator, fiindca totul se leaga.

2. De ce sunt PRO Hosteluri. Hostelul mie mi-a oferit siguranta. Fiindca un loc plin de lume, e un loc in care ai sansa ca cineva sa iti sara in ajutor (in caz de ceva). Va intrebati daca nu e periculos sa dormi cu nescunoscuti in camera? Cel mai mult am dormit intr-un pavilion cu 12 paturi. S-a intamplat o singura data. Dar am invatat ca nu am de ce sa ma tem, fiindca oamenii de acolo sunt ca si mine. Sunt din Australia, America, Taiwan, Islanda, Franta .... chiar nu conteaza. Cand se stinge lumina toti suntem egali. Nici nu mai conteaza de unde vii, cati ani ai, cate limbi cunosti, ce meserie ai sau incotro te indrepti. Esti doar un simplu calator si esti pe cont propriu. Ai patul tau, ai priza ta, ai dulapul tau, seiful tau, cearsaful tau si nimeni nu te deranjeaza. Inveti din mers ce e respectul si cum sa pastrezi intimitatea celuilalt. De-a lungul timpului am primit cateva mail-uri in care fetele isi puneau problema daca nu cumva ar putea fi hartuite in hostel-uri. Sincer eu nu am auzit cazuri dar daca chiar va e frica rezervati un pat intr-o camera doar pentru femei. Multe hostel-uri au astfel de camere. Sau intr-un dormitor comun cu cat mai multe pat-uri, ca sa evitati sansa de a fi doar 2 in camera peste noapte.

3. Hostelul mi-a oferit socializare. Mi-a oferit prietenie. Motivul principal pentru care am continuat sa ma cazez la hostel-uri chiar si cand mi-am permis sa dorm intr-un hotel de lux. E un mod de a impartasi cu turisti (ce au aceleasi interese ca si mine) bucuria de a calatori. Dar si informatii si pont-uri bune. Uneori au fost de ajuns 10 minute. Alteori ne-au prins dimineti in jurul unei mese rotunde. Cu unii am legat prietenii stranse. Am facut vidioclipuri in care ne prosteam. Luam micul dejun impreuna si seara deabia asteptam sa ne intalnim, sa povestim ce-am vazut in ziua respectiva. Uneori povesteam pe intuneric in pat, pana veneau restul de la vre-un chef si dadeau stingerea.  Am desenat pe harti si ne-am notat adrese. Pe unii mi-ar placea sa-i revad.

4. Hostelul mi-a asigurat un pat in buricul targului pentru 10 euro pe noapte. Fiindca am mers in vacante in extra-sezon, pretul mediu pe care l-am platit a fost zece euro. Uneori 7, uneori 15. Dar de fiecare data am ales cel mai central hostel. Cu nota cea mai mare de la turisti. Cu mic dejun inclus. Nu am avut parte de fiecare data de cel mai confortabil pat, insa mereu compensa locatia, la 2 pasi de piata centrala, de majoritatea obiectivelor turistice. Acum dupa 5 ani inca ma duc la hostel-uri. Chiar daca acum imi permit o camera de hotel in buricul targului cu mic dejun inclus ... m-as simti singura. Insa totdeauna exista o cale de mijloc, de aceea acum deseori cand calatoresc singura iau camere single, dar in cadrul unui Hostel. Astfel am sansa de a intalni oameni noi dar sa am si un plus de confort. Beneficiez in continuare de zone excelente, de terase pe acoperis, de harti gratuite si receptioneri tineri ce debia asteapta sa ma ajute.

5. Hostelul vs Hotel, o comparatie personala. Am stat in multe hoteluri la viata mea si pot face o comparatie. Hotel-urile nu sunt pentru calatorii singuri. Sunt prea sobre. Prea reci. Prea mult conteaza eticheta. Intimitatea clientului. Intr-un hotel se pune baza pe altceva. Sunt perfecte pentru cupluri si pentru familii. Dar cand calatoresti singur dupa un timp te simti ca o fantoma. Intri si iesi din hotel fara ca nimeni sa-ti adreseze vre-un cuvant. Esti pur si simplu o umbra ce apare doar la micul dejun. Nimanui nu ii pasa de tine. De unde vii, unde pleci, cine esti. Nici nu ar trebui sa le pese. Fiindca prin asta se defineste un hotel. Intimitate si confidentialitate maxima. 
In schimb in hostel-uri nu e asa. Poate fi chiar deranjant daca esti intr-o zi proasta, fiindca oamenii vin la tine. Iti pun intrebari. Cauta raspunsuri. Informatii. Tot sistmul as putea spune ca functioneaza pe ospitalitate, Pe generozitate. Toata lumea e fericita sa imparta. Zambete, timp, mancare, bautura, informatii. De aceea e imposibil sa te simti singur intr-un hostel. Doar ca trebuie sa fi dispus sa imparti.

6. Evident, e important sa alegi cu grija hostelul. Sunt unele in care nu se intampla nimic. Turistii sunt rezervati. Sunt altele in care se intampla prea multe. Karaoke, chef-uri, cine, in fiecare seara sunt activitati care merita experienta daca esti odihnit. Daca vrei sa faci mai mult turism si mai putin entrataimant atunci te indrepti catre altceva. Recomand sa citesti neaparat reviw-urile si sa le alegi pe cele cu nota cea mai mare/ primite de la cat mai multi turisti. De exemplu un Hostel cu nota 8 de la 10 turisti, nu are acceasi valoare pentru mine ca un Hostel cu nota 8 de la 500 de turisti. De fiecare data se face media, insa cand review-urile sunt putine ele nu sunt la fel de relevante.

7. In Hostel-uri se pot caza oamenii in varsta? DA si NU. Trebuie sa stiti ca in majoritatea hostel-urilor se cazeaza in general tineri insa asta nu inseamna ca daca ati trecut de 50 de ani nu puteti sa va cazati la hostel. Depinde de atitudine. Am intalnit in hostel-uri multi oameni in varsta, calatori, nomazi, din toate colturile lumii ce se integrau perfect. Cu toate astea sunt hostel-uri ce au o limita de varsta pana la 35/40/50 de ani. E bine sa cititi regulile lor inainte.

8. Poti sa te cazezi la Hostel cu copii? Sincer pana acum nu am intalnit nici o familie cu bebelusi la hostel dar cu copii de 8-10-14 ani da. Sunt familii ce aleg sa se cazeze intr-o camera privata cu 4-5 paturi fiindca sunt mult mai ieftine (cam la jumatate de pret) fara de o camera cvadrupla la hotel. Totusi va recomand sa cititi inainte daca accepta copii sau nu fiindca sunt unele care nu accepta.

9. Cand Hostel-urile ajung sa te enerveze Sa stai la un hostel nu inseamna ca totul va fi roz. Cand ajungi sa stai prea multe zile (mai ales intr-o camera la comun) lipsa de intimitate te ajune din urma intr-un final. Si atunci poate nu hostelul e problema ci tu. Ajungi tot mai irascibil, agitatia din jur o sa te supere, nu o sa mai ai chef sa asculti conversatiile celor din jur si cu atat mai putin sa te agrenezi tu in diverse discutii sablon: de unde esti? ce ai vizitat? unde mergi de aici? etccc. Sa dormi intr-un Hostel e intr-un fel un test de adaptabilitate, de rabdare, deschidere, acceptare:

-Trebuie sa te obisnuiesti cu baile la comun sau cele private dar folosite de 6/8/10 persoane in acceasi zi. Asta inseamna sa te schimbi in baie, sa faci dus cu slapi in picioare, sa cureti totul perfect dupa tine si sa te limitezi la un timp cat mai scurt, ideal sub 10 minute.

-Trebuie sa fii cat mai ordonat ca sa-ti incapa lucrurile in dulap (care de obicei e foarte mic) si trebuie sa depui in efort psihic sa stii totul unde ai pus, sa ascunzi bine banii si sa ai mereu hainele la indemana pentru a nu-i deranja pe restul (mai ales la ore tarzii sau matinale) in timp ce te schimbi. Nu iesi fara sa iti faci patul si fara sa iti bagi in dulap lucrurile de valoare.

-Trebuie sa te obisnuiesti cu galagia. Daca ai un somn usor si te trezesti la fiecare miscare atunci e necesar sa ai la tine dopuri de urechi. Fiindca in hostel-uri nu exista ora de stingere si sunt petrecareti ce ajung dupa miezul noptii sau chiar dimineata. Iar dimineata oricum incep alarmele, unii au zbor-uri foarte devreme, altii au un tren sau o excursie privata ce incepe la 7 si mai sunt si unii ce isi pun alarma de la 5 ca sa fie siguri ca ajung sa se scoale din pat la 7.

-Trebuie sa fi tolerabil si prietenos. In Hostel-uri se aduna tineri din toate colturile lumii, vin din culturi diferite, au obiceiuri diferite .... Unii sunt rezervati, timizi, galagiosi, enervanti, vorbesc non stop la telefon, asculta muzica, te sacaie cu intrebari, se urca si coboara de 10 ori din pat, vorbesc toate limbile lumii ... e nebunie.

Trebuie sa recunosc ca au fost straini care mi-au fost antipatici, care m-au innebunit cu intrebari sau care m-au ignorat total, care m-au enervat la culme ca ocupau prea mult toaleta si pierdeam trenul din cauza lor. Au fost si magari care isi puneau alarma la 5 dimineata si apoi din jumate in jumate de ora mai bagau cate un snooz. Dar per total tot iubesc Hostel-urile :)

10. Nu stiti cum arata un Hostel? Vedeti Top 3 Hostel-uri la care am stat:

Cititi articolele:
>>> Impresii despre GoodMorning Hostel  (nota 9.4) din Lisabona
>>> Impresii despre Crazy Duck Hostel (nota 9.3) din Bucuresti
>>> Impresii despre Hostel Machin (nota 8.4) din Madrid

Aveti intrebari despre Hostel-uri? 
Nu ezitati sa le scrieti in comentarii!

Daca vreti sa stiti primii ponturi despre calatorii va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)

Vacanta ieftina in Ibiza de la 250 euro totul inclus

$
0
0
Ibiza este raiul distractiilor pe litoral! Cluburi, plaje, tineri, nisip fin, snokerling, yacht-ing ... am spus cluburi? Dj .... un adevarat paradis pentru tineri. Insula Ibiza se afla in Spania si a fost inclusa in Patrimoniul Unesco datorita culturii si a biodiversitatii de care dispune. Are numeroase plaje cu nisip fin si e cunoscuta ca fiind Insula de distractie a Spaniei, locul unde gasiti cele mai bune cluburi (Bora Bora si Space) dar unde puteti face si turism cultural, plaja, soare si mare chiar daca mergeti cu familia. Am ales pentru voi perioada ideala pentru Ibiza adica sfarsitul lui septembrie cand temperaturile sunt mai suportabile, marea e ideala si plaja nu atat de aglomerata. O idee de vacanta ieftina in Ibiza incepand cu 250 euro! Atentie, preturile la cazare cat si la biletul de avion se pot modifica in orice clipa, asa ca grabiti-va daca doriti sa prindeti oferta!

vacanta-ieftina-ibiza


Bilet de avion cu taxe de aeroport incluse = 165 euro
Dus 15 Septembrie Bucuresti - Ibiza
Intors 23 Septembrie Ibiza - Bucuresti

Biletul il puteti cumpara la acest pret de >>> AICI



Cazare 8 nopti in Ibiza varianta Budget  = 100 euro

>>> Camping San Antonio (San Antonio, Ibiza )=85 euro/8 nopti/persoana in casuta dubla
Acest complex de casute se afla la 200 m de plaja si la 10 minute de mers de statia de autobuz ce va conecteaza cu orasul Ibiza si toata insula. Casutele sunt decorate in stil modern. Complexul are piscina exterioara, terasa, receptie non stop si internet prin wifi gratuit. Copiii pana in 8 ani stau gratuit cand sunt folosite paturile existente.  Nota din partea clientilor 7.2


>>> Hostal Flores 1* (San Antonio, Ibiza )=105 euro/8 nopti/persoana in camera dubla
Hostelul se afla la 5 minute de mers de plaja, aproape de port, cluburi, restaurante, terase etc. Statia de autobuz ce va conecteaza cu restul insulei e la 300 m de hostel. Camerele sunt decorate in stil clasic elegant si au baie cu cada. Parcarea este gratuita. Nota din partea clienitlor 6.9

>>> Hostal Cervantes2* (San Antonio, Ibiza )=114 euro/8 nopti/persoana in camera dubla
Hostelul se afla in centrul statiunii San Antonio, la 10 minute de mers de plaja si la 800 m de port. Camerele sunt decorate in stil clasic, au ventilator si balcon. Complexul pune la dispozitia clientilor piscina exterioara, tenis de masa, darts si sala de fitness la un hotel partener. Parcarea e gratuita, la fel si internetul prin wifi in zonele publice. Nota din partea clientilor 7.3

>>> Hostal Montana1* (San Antonio, Ibiza )=120 euro/8 nopti/persoana in camera dubla
In acest pret aveti inclus micul dejun! Hostelul se afla intr-o zona linistita a statiunii, la 150 m de plaja. Camerele sunt decorate in stil clasic, au ventilator si balcon. Internetul prin wifi e gratuit si disponibil in tot hotelul. Parcarea e gratuita. Hostelul pune la dispozitia clientilor o piscina in aer liber. Nota din partea clientilor 8.2

>>> Hostal Balearic 1* (San Antonio, Ibiza )=122 euro/8 nopti/persoana in camera dubla
Hostelul se afla intr-o zona linistita a statiunii, la 10 minute de mers de plaja si foarte aproape de statia de autobuz. Camerele sunt decorate in stil modern, au ventilator si acces gratuit la internet prin wifi. Nota din partea clientilor 7.9

Cazare 8 nopti in Ibiza varianta Mid-Buget = 200 euro
(varianta Mid-Buget se refera la hoteluri de 3 stele)

>>> Hotelul Club s'Estanyol 3* (Bahia de Sant Antoni, Ibiza) = 215 euro/8 nopti/persoana in camera dubla
Hotelul este foarte bun, are plaja proprie cu nisip, piscina in aer liber cu vedere la golf, camere decorate cu mobilier modern din lemn, TV LCD, baie moderna, aer conditionat si balcon. Unele au vedere la ocean. La 300 m de hotel se afla statia de autobuz ce va conecteaza cu restul insulei. Internetul prin wifi e gratuit la fel si parcarea. Nota din partea clientilor 8.0

>>> Hotelul Orosol3* ( San Antonio, Ibiza) = 225 euro/8 nopti/persoana in camera dubla
In acest pret aveti micul dejun inclus! Hotelul este spectaculos, se afla la 450 m de plaja, are camere mobilate in stil modern, cu TV LCD, aer conditionat si balcon cu priveliste. Statia de autobuz se afla la 200 m si la 5 minute de mers este o piscina in aer liber care poate fi utilizata de clientii hotelului. La mica distanta se afla numeroase restaurante si cafenele. Parcarea si internetul prin wifi sunt gratuite. Nota din partea clientilor 8.6

>>> Hotelul Abrat3* ( San Antonio, Ibiza) = 250 euro/8 nopti/persoana in camera dubla
In acest pret aveti micul dejun inclus! Hotelul e foarte bun, e un complex aflat pe plaja cu nisip fin, intr-o zona linistita, la 10 minute de promenada statiunii. Camerele sunt mari, mobilate in stil clasic elegant. Au TV LCD, aer conditionat si balcon cu priveliste. Hotelul pune la dispozitia clientilor piscina in aer liber, teren de tenis, mult spatiu verde si locuri de joaca pentru copii. Internetul prin wifi si parcarea sunt gratuite. Nota din partea clientilor 8.2

Mai multe ponturi bune cititi aici >>> ARHIVA VACANTE IEFTINE

Urmareste vacantele ieftine ->>> Aboneaza-te prin E-mail
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi toate postarile accesati Cuprinsul blogului (click)!

Vacanta ieftina in Hajduszoboszlo de la 100 euro totul inclus

$
0
0
Hajduszoboszlo e una din cele mai bune variante pentu un weekend sau o vacanta ieftina, aproape de casa, pentru cei din Nord Vest-ul tarii. De ce merita o vacanta in Hajduszoboszlo? Fiindca aici se afla cel mai mare strand termal din Europa, cu numeroase piscine, atat pentru copii/tineri/adulti si oameni in varsta. Sunt piscine cu apa termala, cu apa sarata, piscina mediteraniana cu valuri unde te simti ca la mare, bazin pentru inot, cu plasa de volei in apa etc. Pentru cei ce isi doresc si mai multa distractie am o veste buna. Tot aici, in accelasi complex, se afla cel mai mare AquaPark din Est-ul Europei! Asadar e destinatia ideala pentru cei ce nu doresc sa mearga pana la mare fiindca e aproape, e frumos si preturile sunt prietenoase.

Am fost anul trecut in Hajduszoboszlo. Articolele detailate despre Strand si AquaPark, preturi la intrare, mancare si alte detalii gasiti in cele doua articole:

Transportul din Cluj pana in Hajduszoboszlo cu autocarul costa 130 ron dus-intors/adult sau 100 ron dus-intos copil/student sau pensionar. Detalii >>> Aici

Plecarile au loc in zilele de luni/vineri/duminica de la 6:30 dimineata si ajungeti in Hajduszoboszlo la 10 dimineata. Inapoi se pleaca tot luni/vineri/duminica la ora 10 dimineata de acolo si ajungeti la ora 17 la Cluj. Se fac mai multe ore fiindca traficul e mult mai mare.

Cazare ieftina in Hajduszoboszlo, tot timpul anului, gasiti >>> AICI(selectati sa vi se afiseze dupa pret). Rezervarea e gratuita, suma totala o platiti la hotel, cand ajungeti!
Preturile se modifica in functie de gradul de ocupare asa ca rezervati cat mai repede (e gratuit) pentru a va asigura ca prindeti cea mai buna oferta. Nu lasati pe ultima suta de metri fiindca statiunea e mica si foarte populara printre germani si nordici, iar gradul de ocupare pe timp de vara e de 100%.

7 nopti Cazare in Hajduszoboszlo din 21 pana in 28 august varianta Budget = 100 euro-150 euro

>>> Karika Apartman (Hajduszobozslo) = 70 euro/7 nopti/ persoana in camera dubla
Apartamentul are o camera mare, baie proprie si acces la bucatarie. In apropiere se afla un restaurant si un magazin. Copii pana in 3 ani stau gratuit cand sunt folosite paturile existente. Copii mai mari platesc 10 euro/noapte pentru un pat suplimentar. Centrul statiunii e la 1.5 km. Internetul prin wifi e gratuit si parcarea e disponibila la pret suplimentar. Nota din partea clientilor 7.5

>>>Lovas Vendégház(Hajduszoboszlo) = 85 euro/7 nopti/persoana in camera dubla
Hotelul se afla la 700 m de strand. Are camere decorate in stil clasic, cu mobilier din lemn. Camerele au TV, baie proprie cu dus, aer conditionat, izolare fonica, priveliste spre gradina internet prin wifi gratuit. Parcarea e de asemenea gratuita. Copii pana in 12 ani platesc 8 euro pe noapte pe un pat suplimentar.

>>> Fecskefészek Nyaralóház (Hajduszoboszlo) = 105 euro/ 7 nopti/ persoana in apartament
Apartamentul se afla in centrul statiunii, la 300 m de strand. Apartamentele sunt mobilate in stil clasic, au baie proprie cu dus si acces la bucatarie comuna, complet mobilata. Gradina e utilata si poate fi folosita pentru barbeque. Internetul prin wifi si parcarea sunt gratuite. Nota din partea clientilor 8.3

>>> Média Panzió és Apartmanház (Hajduszoboszlo) = 112 euro/ 7 nopti/ persoana in studio dublu
Pensiunea se afla la 700 m de strand si ofera parcarea grauita. Studiourile au chicineta, sunt mobilate in stil clasic, elegant, au baie proprie cu dus si internet prin wifi gratuit. Nota din partea clientilor 9.2

>>> Hotel Kristály3* (Hajduszoboszlo) = 130 euro/ 7 nopti/ persoana in camera dubla
Hotelul se afla foarte aproape de strand la doar 150 de m. Camerele sunt mari, de 35m, sunt mobilate in stil clasic elegant si au baie proprie cu dus si articole de toaleta. Internetul prin wifi e gratuit, iar parcarea si sauna finlandeza pot fi folosite la un cost suplimentar. Nora din partea clientilor 7.6

>>>Harmónia Apartman (Hajduszoboszlo)= 130 euro/ 7 nopti/persoana in apartament 2 camere
Asta as spune eu e cea mai buna oferta! Apartamentul e mare, are 2 camere si balcon. Pretul e foarte bun avand in vedere luxul si conditiile ce le ofera. Apartamentul e decorat in stil rustic modern. Baia e cu cada si bucataria e complet utilata. Apartamentul se afla la 500 m de strand. Parcarea si internetul prin wifi sunt gratuite. Copii pana in 3 ani stau gratuit daca sunt folosite paturile existente. Nota din partea clientilor 9.1

>>>Fonix Apartman (Hajduszoboszlo) = 133 euro/ 7 nopti/ persoana in studio dublu
Acest apartament se afla intr-o zona foarte buna, in centrul statiunii, aproape de restaurante, cafenele si la 200 m de strand si AquaPark. Studioul e decorat in stil clasic, are baie cu dus si chicineta complet utilata.  Parcarea si internetul prin wifi sunt gratuite. Copii sau adultii ce doresc un pat suplimentar platesc 10 euro pe noapte. Nota din partea clientilor 9.1

Mai multe ponturi bune cititi aici >>> ARHIVA VACANTE IEFTINE

Urmareste vacantele ieftine ->>> Aboneaza-te prin E-mail
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi toate postarile accesati Cuprinsul blogului (click)!

Cat costa o vacanta in Amsterdam in 2015

$
0
0
Cand te gandesti la o vacanta in Amsterdam iti imaginezi plimbari pe canale, vizite la muzeele ce au o reputatie internationala, multa bere Heineken, degustari de cascaval si alte produse traditionale, o vizita in Cartierul Rosu si mult shopping. Amsterdam s-a facut cunoscut in Europa datorita reputatiei de oras libertin unde mergi sa iti cheltui banii atat pe atractiile turistice cat si pe `placerile interzise`
Mai jos v-am pregatit un ghid practic cu pretui la transport, cazare si obiective turistice in 2015 ca sa aveti o idee cat o sa va coste per total o vacanta in Amsterdam in acest an.


preturi-in-amsterdam


Transportul la Amsterdam cu avionul in 2015


Cel mai ieftin si simplu mod de a ajunge in Amsterdam e cu avionul. Varianta low cost e sa zburati la Eidnhoven (sunt curse din Bucuresti si Cluj - aeroportul se afla la 2 ore de Amsterdam) si puteti prinde bilet dus-intors cu 50 euro. Varianta ceva mai scumpa dar directa e sa zburati din Bucuresti pe aeroportul Schipol, biletul fiind deseori 100 euro dus-intors (taxe de aeroport incluse) si il puteti lua la acest pret de AICI 

Hoteluri bune si ieftine in Amsterdam

Sincer nu o sa gasiti cazare super ieftina in Amsterdam. Preturile trec lejer de 50 euro pe noapte chiar si la hotel-uri indepartate de centrul istoric. Hostel-urile sunt foarte populare in Amsterdam avand in vedere numarul mare de tineri ce invadeaza orasul in fiecare weekend si nu numai, asa ca poate sunt o varianta mai rentabila de cazare.

Toate Hotel-urile si Hostel-urile listate mai jos sunt in centru si le gasiti la acest pretAICI

Mai jos cateva Hosteluri ieftine si bune din Amsterdam:
  • O noapte in Hostelle (hostel numai pt femei, nota 8.0) = 80 ron/pat/noapte
  • O noapte in Stayokay Amsterdam Vondelpark (nota 8.1) = 125 ron/pat/ noapte
  • O noapte in The flying pig UPTOWN (nota 8.2)= 175 ron/pat/noapte
  • O noapte in The flying pic DOWNTOWN (nota 8.3) = 175 ron/pat/noapte
Mai jos cateva Hoteluri ieftine si bune din Amsterdam:
  • O noapte in Hotel Iris 2* (nota 7.4) = 300 ron/camera dubla/noapte
  • O noapte in Budget Hotel Hortus (nota 7.1)= 365 ron/camera dubla/noapte
  • O noapte in Backstage Hotel (nota 7.9) = 430 ron/camera dubla/noapte
  • O noapte in Mozart Hotel 2* (nota 7.4) = 450 ron/camera dubla/noapte
  • O noapte in Green Appele Holiday (nota 8.3) = 450 ron/camera dubla/noapte
Mai jos cateva Hoteluri de Lux la preturi rezonabile din Amsterdam:
  • O noapte in Best Western Blue Tower Hotel 4* (nota 7.3) = 500 ron/camera dubla/noapte
  • O noapte in Golden Tulip Amsterdam West 4*(nota 8.6)= 500 ron/camera dubla/noapte
  • O noapte in Hotel Artemis Amsterdam 4* (nota 7.5) = 400 ron/camera dubla/noapte

Cat costa transportul de la Aeroportul Schipol in 2015
Aeroportul din Amesterdam, Schipol, se afla la 18 kilometri de centrul orasului, in comuna Haarlemmermeer. Este legat de centrul orasului printr-un tren care costa 5.10 euro/pe ruta si va duce pana in Centraal Station. Se poate lua din incita aeroportului si merge din 10 in 10 minute ziua si 1 pe ora noaptea. Pana in centru face 10minute. Atentie ca biletul trebuie validat la intrare si la iesire (altfel nu puteti iesi din gara).

-Exista si un autobuz de oras ce leaga aeroportul de centrul orasului, este numarul 197 si costa 5 euro/ruta sau 10 euro dus-intors. Diferenta e ca acestea fac 35 minute pana in Amsterdam.

-Taxiurile sunt destul de scumpe – 1,50 de euro pe km. Unele taxiuri fac curse fixe pana la Schipol cu 45 de euro.

-Shuttle Bus (face legatura intre aeroport si 100 de hoteluri din Amsterdam) si costa 17 euro/ruta sau 27 euro dus-intors.

Cat costa transportul de la Aeroportul Eidnhoven in 2015
Daca calatoriti cu Wizz Air avionul ajunge in Eidnhoven. Aeroportul e de la 2 ore de Amsterdam. 

-AirExpressBus face legatura intre aeroportul din Eidnhoven si gara centrala din Amsterdam. Biletele se iau din interiorul aeroportului si costa 24 euro/ruta sau 40 euro/ dus-intors. Copii pana in 3 ani gratuit, restul platesc bilet intreg.

-A doua varianta e mai ieftina daca calatoriti cu copil. Trebuie mers cu bus local din aeroportul Eidnohoven pana in gara din Eidnhoven costa 3.5 euro/tichet (cumparat de la sofer) si apoi tren 22 euro/tichet/ adult. Copii pana in 11 ani platesc doar 1 euro pe autobuz si 2.5 euro pe tren pana in Amsterdam. Copii pana in 3 ani calatoresc gratuit.


Pretul la transportul in Amsterdam in 2015: Este posibil sa vizitezi orasul si pe jos (faceti 1 ora dintr-un capat in altul al centrului, mers in plimbare lejera) dar transportul urban – metro, tramvai sau autobuz sunt foarte rapide si nu sunt foarte scumpe. Bicicleta reprezinta o alta modalitate ideala de a descoperi farmecul orasului.

Cu cardurile de transport in Amsterdam aveti inclus si ruta de la aeroport dar e destul de scump, 15 euro/1 zi, 20 euro/2 zile sau 25 euro/3 zile. Poate fi folosit pe tramvai, metrou, bus in Amsterdam si trenul de la aeroport.

Cat costa top 10 obiective turistice din Amsterdam in 2015:
  1. Parcul Keukenhof- parcul de lalele, simbolul Olandei. Pentru detalii despre transport si preturi in 2015 cititi articolul >>> Informatii utile pentru o vizita in gradina Keukenhof
  2. Plimbare pe canale cu vaporasul costa 16 euro/adult (cea mai ieftina varianta prin Blue Boat Company). Copii 5-12 ani platesc 8.5 euro/persoana, iar cei sub 4 ani gratuit.
  3. Muzeul Van Gogh= 17 euro/adult sau gratis cu iAmsterdamPass/ Museumkaart si gratis pentru tineri sub 17 ani
  4. Casa Anne Frank – 9 euro/adult, 4.5 euro copii intre 10 si 17 ani, gratis cu Museumkaart si gratis pt copii sub 10 ani.
  5. Heineken Experience, foarte apreciat de catre tineri= 18 euro adulti 16 ani+, copii 12-16 ani platesc 12.5 euro, copii sub 12 ani gratuit
  6. Rijksmuseum (muzeu de arta) = 17.5 euro/adult, gratis cu cardul Museumkaart si gratis pt tineri sub 18 ani
  7. SexMuseum- 4 euro/adult, tineri (sub 16 ani interzis)
  8. Muzeul Madame Tussauds = 22 euro/adult, 18 euro copii 5 ani-15 ani, copii sub 5 ani gratuit
  9. Gradina Zoologica = 20 euro/adult, 16.5 euro copil intre 3 si 9 ani, sub 3 ani gratuit.
  10. Muzeul de arta fosforescenta = 5 euro

Thanks for visiting,

Citeste toate articolele cu Amsterdam aici --> OLANDA


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

Film review Magic in the Moonlight - sarbatorind viata pe Coasta de Azur

$
0
0
Saptamana 127
Magic in the Moonlight (2014)

review-magic-in-the-moonlight

Maestrul in filme cu calatorii, Woody Allen, ne-a pregatit o noua surpriza si anume filmul Magic in the Moonlight, ultimul din portofoliul sau. Am pandit filmul inca de cand am citit despre el fiindca iubesc filmele de Woody Allen. Daca ati vazut si v-au placut To Rome with love, Vicky Cristina Barcelona, Midnight in Paris atunci cu siguranta o sa va placa si Magic in the Moonlight.

Povestea se petrece in anul 1920 (Epoca de Aur a Europei) in Sudul Frantei, intr-o zona superba, intr-un conac traditional. Stanley (Colin Firth) un magician cunoscut in toata lumea este rugat sa mearga intr-o vacanta in Sudul Frantei pentru a demasca o tanara (Emma Stone) ce sustine ca e medium si poate stabili o conexiune cu spiritele decedatilor. In fiecare seara face sesiuni de spiritism cu femeile in varsta din regiune ce doresc sa puna intrebari sotilor decedati. Stanley deabia asteapta sa o cunoasca si nu e impresionat catusi de putin de entuziasmul cu care vorbesc despre ea cei din jur. E foarte increzator ca o sa o demaste, ca totul e magie, dar cand ajunge sa o cunoasca pe frumoasa tanara isi da tot mai mult seama ca nu va fi atat de usor, precum a crezut.

Magic in the Moonlight e genul de film care te absoarbe din prima secunda si nici nu stii cum a zburat o ora si jumatate. Privesti, visezi cu ochii deschisi, te teleportezi, calatoresti alaturi de protagonisti din Provence pe Coasta de azur si inapoi. Sarbatoresti viata pe colturile ascutite ale stancilor, in gradini de vis, acceptand dineuri tarzii si invitatii la baluri somptuoase. E un film complex si matur, iar asta e unul din aspectele ce le apreciez cel mai mult la un film, chiar daca subiectul nu a fost din cele mai originale.

filme-cu-calatoii-magic-in-the-moonlight


L-ati vazut? V-a placut? 

Click aici pentru a vedea mai multe -> FILME CU CALATORII

50 de obiective turistice de vazut in Tinutul Secuiesc

$
0
0
Anul acesta imi doresc sa petrec cel putin cinci weekend-uri facand turism in Romania. Pana acum am reusit doar trei (un weekend in Satele sasesti din Transilvania, un weekend in Bucuresti si un weekend in Cheile Turzii) si ma pregatesc serios pentru celelalte doua. Unul din ele imi doresc sa fie in Tinutul Secuiesc fiindca e o regiune pe care am explorat-o foarte putin pana acum si mi-au ramas destule de vazut. Ma ademeneste cu traditii vechi, gastronomie delicioasa si obiective turistice multe, variate si pe o distanta scurta. Trebuie sa recunosc ca si preturile la cazare ma uimesc. Pe www.portalturism.com am gasit 238 de unitati de cazare in Tinutul Secuiesc cu preturi incepand de la 60 ron camera dubla/noapte.

obiective-turistice-tinutul-secuiesc

50 de obiective turistice de vazut in Tinutul Secuiesc
Acum daca va intrebati ce e de vazut si de facut in Tinutul Secuiesc, va spun sa va tineti bine fiindca am selectat pentru voi nu mai putin de 50 de obiective turistice, in asa fel incat o saptamana cu siguranta nu v-ati plictisi. Iar eu voi avea misiunea imposibila de a concentra cat mai multe intr-un weekend. 

Tinutul Secuiesc este cunoscut in primul rand pentru statiunile balneare unde se pot face tratamente pe tot parcursul anului:

1. Statiunea balneara Baile Tusnad, orasul cu cel mai mic nr de locuitori din Romania asteapta vizitatori tot timpul anului. Este una din cele mai frumoase statiuni din tara. La 2 km puteti ajunge la Lacul Sf Ana si la Lacul Tinovul Mohos. (vedeti aici >>> cazare Baile Tusnad de la 70 ron camera dubla pe noapte)
2. Statiunea balneara Sovata este renumita datorita Lacurilor: Ursu, Alunis, Verde, Rosu, Negru. Este una din statiunile cele mai bine puse la punct din punct de vedere turistic si foarte renumita pentru diversele tipuri de tratament ce se pot practica aici. (vedeti aici >>> cazare Sovata de la 60 ron camera dubla pe noapte)
3. Statiunea balneara Borsec de unde puteti porni spre `Pestera cu Stalactite`, `Grota Ursilor` si `Pestera cu gheata`


Judetul Covasna
4. Statiunea balneoclimaterica Covasna numita si `statiunea celor 1000 de izvoare` (judetul Covasna)
5. Balta Dracului - este un obiective turistic interesant, o eruptie de gaze si noroi (judetul Covasna)
6. Cetatea Zanelor - este o veche cetate dacica (in orasul Covasna)
7. Planul inclinar - este un monument tehnic unic in Europa (in orasul Covasna)
8. Valea Zanelor - zona de agrement langa statiunea Covasna
9. Muzeul Etnografic Haszmann Pal din satul Cernat (judetul Covasna)
10. Biserica Romano-Catolica din satul Ghelinta pentru superbele fresce (judetul Covasna)
11. Statiunea Balvanyos -unde puteti face tratamente tot timpul anului (judetul Covasna)

Localitatea Praid 
12. Salina din Praid una din cele mai frumoase din Romania (localitatea Praid)
13. Cel mai mare strand cu apa sarata din Romania (localitatea Praid)
14. Canionul de sare - este cel mai mare munte de sare din Romania (langa Praid)
15. Numeroase trasee montane ce duc la Cetatea Rab
16. Casa cu fluturi din Praid

Orasul Miercurea Ciuc
17. Castelul Miko (in orasul Miercurea Circ) cel mai important obiectiv turistic al orasului
18. Muzeul Secuiesc al Ciucului se afla in interiorul Castelului Miko  (in orasul Miercurea Circ)
19. Muzeul Oltului si Muresului Superior, cu interior taranesc (in orasul Miercurea Circ)
20. Biserca in stil baroc Sfanta Cruce (in orasul Miercurea Circ)
21. Partia de schi Tolvajos, lunga de 500 m, dificultate mica (in Miercurea Circ)
22. Partia de schi Sumuleu, lunga de 400 m, dificultate medie (in Miercurea Circ)

Orasul Targu Mures
23. Palatul Culturii in stil Art Nuveau merita vazut in special pentru `Sala Oglinzilor`, un loc unic in Romania (in orasul Targu Mures)
24. Muzeul de etnografie si arta populara (in orasul Targu Mures)
25. Muzeul de Stiinte ale Naturii unde gasiti arta secuiasca (in orasul Targu Mures)
26. Biblioteca Teleki Bolyai  este superba in interior, o adeavarata comoara cu peste 40 000 de volume rare (in orasul Targu Mures)
27. Piata Trandafirilor unde puteti vedea cea mai mare concentratie de cladiri reprezentative pentru Tinutul Secuiesc  (in orasul Targu Mures)
28. Gradina Zoologica, cea mai mare si mai frumoasa din Romania  (in orasul Targu Mures)
29. Cetatea medievala ce adaposteste Muzeul de Arta  (in orasul Targu Mures)

Orasul Odorheiu Secuiesc
30. Cetatea medivala din Odorheiu Secuiesc
31. Muzeul Haaz Reszo unde gasiti colectii de istorie si etnografie (in Odorheiul Secuiesc)
32. Casa Memoriala Tompa Lazslo, un mare poet din secuime (in Odorheiul Secuiesc)
33. Parcul national Secuiul calator unde puteti vedea 13 personalitati ale orasului ( in Odorheiu Secuiesc)
34. Ruinele cetatii Bud (in apropiere de Odorheiu Secuiesc)

35. Muzeul National Secuiesc cel mai interesant din regiune (in Sfantu Gheorghe)
36. Muzeul de Istorie a Breslelor (in Targu Secuiesc)
37. Centrul oval din Targu Secuiesc, unic in Europa, cu cele 72 de curti (strazi infundate)

Satul Corund
38. Centru de artizanat permanent cunoscut in special pentru ceramica
39. Muzeul Satului din Corund
40. Rezervatia geologica Dealul Melcilor (mina de argonit)
41. Ateliere de olarit

Obiective turistice naturale din zona Tinutului Secuiesc
42. Cheile Bicazului pentru fanii naturii salbatice si a privelistilor ca in povesti (judetul Harghita)
43. Lacul Sf Ana, unicul lac vulcanic din Romania (statiunea Baile Tusnad)
44. Lacul Rosu este o zona de agrement, de relaxare pentru turisti (judetul Harghita)
45. Poiana narciselor de la Vlahita de neratat in luna mai cand e si Festivalul Narciselor (judetul Harghita)
46. Manastirea de la Toplita (judetul Harghita)
47. Villa si strandul Banffy de langa Toplita (judetul Harghita)
48. Biserica de lemn din Tulghes (judetul Harghita)
49. Pestera Sugau din Muntii Giurgeului (judetul Harghita)
50. Pestera Meresti este o bijuterie speologica din Muntii Harghita

Cititi toate articolele aici --> Romania

Thanks for visiting,
 Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)

Film Little England - o poveste de dragoste complicata in Grecia

$
0
0
Saptamana 129
Little England (titlu original Mikra Anglia) 2013

poster-little-england-review

In ultima vreme am facut review-uri la filme comerciale. Saptamana asta m-am decis sa va scriu despre un film foarte bun, capodopera as putea spune (nota 8.0 pe IMDB) genul ce ar putea castiga in cadrul Festivalurilor de Film. Nu e mainstream dar va asigur ca merita vazut.

Filmul Little England prezinta povestea marinarilor si mai ales a femeilor (neveste, mame, iubite, copii acestora) dintr-o statiune mica a Greciei (Andora) in anii 1930. Stiu ca va intrebati ... de ce se numeste Little England? cand de fapt e vorba despre Grecia. Ei bine acesta e numele unui vapor care joaca un rol important in film fiindca pe el lucreaza majoritatea barbatilor de pe insula. 
Povestea incepe cu o poveste de dragoste foarte aprinsa dintre o adolescenta si un tanar marinar. Din pacate povestea lor de dragoste e intrerupta in momentul in care mama fetei refuza cererea in casatorie de catre familia baiatului, din motive financiare. Ea dorea un marinar bogat pentru fiica ei, asa ca aranjeaza de indata o casatorie cu un marinar strain si avut. Fata isi continua viata alaturi de noul sot, face copil dupa copil si aproape uita de prima iubire, pana in momentul cand totul ia o intorsatura groaznica pentru ea. Sora ei se casatoreste fix cu EL. Povestea continua timp de multi ani, e foarte profunda, complicata, o iubire nepermisa ce in final se dovedeste a fi ucigatoare cu toate ca ei nu se mai impaca niciodata. 

Mi-a placut foarte mult filmul. E atat de intens, de profund, de romantic. Pe langa poveste ... filmul e extraordinar din punct de vedere cinematografic, peisajele surprinse in Grecia te fac sa-ti doresti sa ajungi maine acolo, toate traditiile ce sunt scoase in evidente, cele doua nunti a surorilor releva obiceiurile grecesti, costumele acelor vremuri, viata femeilor pe insula si a marinarilor plecati cu lunile pe mare.....

ps: Filmul are 2h si 40 de minute asa ca asteptati-va la o calatorie pe cinste :)

film-grecia-calatorie-review

L-ati vazut? V-a placut? 

Click aici pentru a vedea mai multe -> FILME CU CALATORII


Vacanta ieftina in Cinque Terre de la 200 euro Totul Inclus

$
0
0
Vara asta va propun Cinque Terre pentru un mini sejur de 5 nopti la mare in Italia. Stiu ca e la moda Turcia si Grecia dar pt familiile cu un buget redus care vor sa scape de multimile de turisti si prefera vacantele combinate cu vizite prin statiuni le propun Cinque Terre fiindca  regiunea e foarte bogata si va da posibilitatea sa vedeti zilnic o statiune sau un oras nou, iar satele sunt absolut senzationale! De asemenea puteti face baie in mare pana la inceputul lui octombrie.

Daca nu stiti prea multe despre Cinque Terre si imprejurimi va invit sa cititi  >>> Jurnalul meu de calatorie in Cinque Terre

vacanta-ieftina-cinque-terre

Bilet de avion cu taxe de aeroport incluse = 86 euro

Dus 23 Septembrie 2015 Bucuresti-Pisa
Intors 28 Septembrie 2015 Pisa-Bucuresti

Biletul il puteti cumpara la acest pret de >>> AICI

Din Pisa trebuie sa luati un tren pana in La Spezia care face 1h30min.

Cazare 5 nopti in Parcul national Cinque Terre varianta Budget 

*In statiunile Portovenere si Levanto plaja e cu nisip! Statiunea Vernazza e considerata cea mai frumoasa din Cinque Terre!

>>>Ostello Porto Venere(statiunea Portovenere) costa 125 euro/5 nopti/ pat in dormitor comun 
In acest pret aveti micul dejun inclus! Este un Hostel dragut, Portovenere e o statiune din regiune, foarte frumoasa, puteti face excursii in Portofino, Genova, Cinque Terre. Hostelul se afla la doar 50 m de plaja, ofera vedere panoramica, mic dejun, wifi gratis si camere cu aer conditionat! Nota din partea clientilor 7.7

>>>Ospitalia del Mare (statiunea Levanto) costa 135 euro/5 nopti/ pat in dormitor comun
In acest pret aveti micul dejun inclus! Eu am stat in acest hostel si il recomand in special pentru pozitie. Se afla la 2 pasi de mare si de centrul statiunii. Camerele sunt decorate in stil clasic, au baie proprie, iar micul dejun e satisfacator. Nota din partea clientilor 8.0

>>> Vernazza Holiday(statiunea Vernazza) costa 165 euro/5 nopti/ persoana in camera tripla
Pensiunea se afla chiar in centrul statiunii Vernazza, la 2 pasi de gara, de unde puteti lua trenul spre celelalte sate si statiuni din Cinque Terre. Daca doriti sa vizitati mai mult, aceasta e pensiunea ideala. Interiorul camerei e decorat in stil clasic. Aveti acces la o bucatarie complet utilata. Internetul prin wifi e gratuit. Nota din partea clientilor 6.7

>>>B&B Fattore (statiunea Levanto) costa 175 euro/5nopti/persoana in camera dubla
Este o Pensiune de familie aflat in Levanto, urmatoarea statiune dupa Cinque Terre (5 minute cu trenul) eu am fost si mi-a placut mult! Puteti sa explorati toata regiunea cu usurinta. Camerele sunt mobilate clasic, au frigider, baie proprie si se ofera mic dejun gratuit! Nota din partea clientilor 8.3

>>>B&B Sant`Andrea (statiunea Levanto) costa 200 euro/5 nopti/persoana in camera dubla
In acest pret aveti micul dejun inclus! Pensiunea se afla la 250 m de plaja cu nisip din Levanto, intr-o casa traditionala. Camerele sunt mobilate in stil italian si aveti o bucatarie la comun ce poate fi utilizata de clienti. Internetul prin wifi si parcarea sunt gratuite. Nota din partea clientilor 8.0


Daca vreti sa cititi si alte ponturi bune cititi aici -> ARHIVA VACANTE IEFTINE

Urmareste vacantele ieftine ->>> Aboneaza-te prin E-mail

Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol dati un Like pe pagina de Facebook, iar daca vreti sa cititi toate postarile accesati Cuprinsul blogului (click)!

Un weekend perfect in Cheile Turzii

$
0
0
De cand am inceput vara ne-am tot gandit sa mergem in Cheile Turzii. Nu stiu daca va puteti inchipui dar stam la 10 km de Cheiile Turzii si n-am trecut pe acolo de mai bine de 3 ani. Asta e dovada clara ca obiectivele turistice ce imi sunt la indemana nu le gasesc la fel de provocatoare ca cele de la cateva mii de km distanta. Sau poate fiindca in copilarie mergeam in fiecare vara in Cheile Turzii mi s-a format asa un obicei incat stiam fiecare pod, fiecare curba, fiecare grota. Nu mai era nimic incitant si cu trecerea anilor mi-am pierdut total interesul in a mai repeta acest traseu. Dar anul acesta avand multi prieteni straini ce nu au mai ajuns in Cheile Turzii ne-am hotarat sa mergem.

cheile--turzii-impresii

Informatii de interes turistic despre Cheile Turzii
Avand in vedere ca am avut sarcina de a fi ghid (ca doar eu sunt din partile locului) am studiat cu mai mult interes zona si pot sa va zic si voua cateva aspecte interesante despre Cheile Turzii:

1. Zona a fost numita Rezervatie Naturala Cheile Turzii in 1938 
2. A fost inclusa in listele UNESCO
3. In cadrul Rezervatiei se pot observa peste 1000 de plante si peste 67 de specii de vietuitoare. 
4. Pe traseu se pot observa peste 60 de pesteri si grote mici, de pana in 8 m lungime.

5. ATENTIE: Cheile Turzii este o arie protejata prin lege! Nu aveti voie sa rupeti plante, sa va scaldati in raul Hasdate, sa perturbati linistea,  sa pescuiti sau sa vanati, sa aprindeti focul sau sa campati in cadrul defileului!!! In afara defileului este o zona extinsa unde puteti sa va puneti cortul complet gratuit, sunt numeroase terase unde puteti lua masa si puteti sa intrati in rau. 

la-pescuit-cheile-turzii

Cum puteti ajunge in Cheile Turzii

Cel mai simplu e cu masina proprie. Din Cluj - Turda - Mihai Viteazu - Satul Cheia - Cheile Turzii. In Total sunt mai putin de 50 km. 
--------------------------------------------------------
Daca nu aveti masina puteti merge cu autobuzul. Din Cluj luati un autobuz Alis pana in Turda (merg de doua ori pe ora) biletul costa 7 ron si apoi din Turda un alt autobuz pana in satul Cheia. Din Cheia mai trebuie sa mergeti 3 km pe jos pe un drum la deal (panta usoara).

Orar autobuz din Turda la Cheia
Luni –Vineri : 05.30 6.30 7.05 7.30 8.00 9.00 10.00 10.30 11.00 11.25 12.00 12.30 13.10 14.00 14.15 14.30 15.00 15.15 16.00 16.30 17.00 18.00 19.00 20.00 22.20
Sambata : 6.30 10.00 10.30 12.00 12.30 14.30 15.30 16.00 17.00
Duminica: 8.30 12.00 14.30 16.00

Orar autobuz din Cheia la Turda
Luni –Vineri : 5.05 6.05 7.05 8.05 9.35 11.05 12.05 12.35 13.15 14.00 15.00 16.05 17.05 19.05 21.10
Sambata :5.20 7.05 10.35 13.10 15.05 17.05
Duminica: 5.20 9.05 13.20 17.10

--------------------------------------------------------
Varianta a treia e cea care ni s-a potrivit noua cel mai bine si anume cu taxiul din Turda. Din centrul orasului pana sus pe platoul Cheile Turzii ne-a luat 32 ron/masina/dus. Fiindca am fost fix 8 persoane s-a meritat. Am comandat 2 taxiuri (nr tel: 0264 945 pt comanda) si la final am platit 8 ron de persoana.
Info 1: nu trebuie sa platiti voi si cursa inapoi, chiar daca taxiul se intoarce gol. 
Info 2: multi taximetristi refuza sa coboare fiindca panta e prea abrupta. Oricum e chiar placut sa cobori dar va zic sa stiti pentru urcare, daca comandati taxi, majoritatea vor fi de acord sa va ia de sus!

Traseul facut de noi prin Cheile Turzii

Defileul are 1.6 km/dus si se poate traversa cu usurinta in 2 ore (dus-intors), mergand lejer, cu pauze. Acesta e traseul clasic, dar mai sunt 6 trasee complexe, pentru iubitorii de drumetii montane ce se pot face in 3/ 6 / 10 ore. Voi alegeti ce vi se potriveste cel mai bine, in functie de conditia fizica pe care o aveti. Traseele explicate le gasiti AICI. Noi am facut traseul clasic, adica plimbarea lejera prin defileu. 

Am trecut pe langa cabana de lemn ce anunta intrarea in Cheile Turzii

cabana-din-lemn-cheile-turzii

Prima jumatate a drumului e lejer, prin padure, pe o carare lata

pimbare-prin-cheile-turzii

Am facut pauze lungi si dese pe malul raului, unde Kari se chinuia sa prinda fluturasi

la-prins-de-fluturasi

fluturas

turism-cheile-turzii-impresii-blog

Am trecut poduri (in total sunt 4 poduri). Ba esti pe dreapta raului, ba pe stanga.

poduri-in-cheile-turzii

Kari e explorat toate grotele in care se putea baga :)

pessteri-in-cheile-turzii

Pe la mijlocul traseului sunt peretii abrupti pe care se poate face alpinism. Am avut norocul sa fie un grup mare de profesionisti ce ne-au facut o demonstratie. Apoi n-am mai scapat de gura lui Kari care ma ruga sa il las si pe el sa faca. Cei de acolo au auzit si l-au lasat. Nu vreti sa stiti ce emotii am avut cand l-am vazut la cativa metri inaltime, pe stanca .... Kari are doar 6 ani si nu mai facuse niciodata asa ceva, dar e foarte curajos si atletic asa ca  in cateva minute  a urcat pana la jumatatea peretelui. Apoi am asteptat dupa alti doi prieteni ce s-au aventurat si ei pe stanca. (ps: Acesta nu e un serviciu contra cost, deci nu se poate practica in mod normal doar daca sunteti inscrisi in grupul de alpinisti. Noi am avut noroc ca erau acolo si s-au oferit sa ne lase).

alpinisti-in-cheile-turzii

alpinism-in-cheile-turzii

Dupa zona aceasta am ajuns la izvor. Sunt doua izvoare in cadrul defileului, de unde puteti sa  va umpleti sticlele, cu apa potabila, buna si rece. Unul e ascuns putin, chiar pe marginea drumului, intr-un loc ingust. S-ar putea sa treceti pe langa el si sa nu il observati. Dar al doilea se afla acolo unde e peretele cu muschi (pe care nu il puteti rata fiindca e mare, chiar pe traseu).

izvor-in-cheile-turzii


A doua jumatate a drumului e mai dificila fiindca cararea e tot mai ingusta, pietrele tot mai colturoase si alunecoase si practic umbli pe marginea stancii. In unele locuri sunt puse lanturi de care sa va tineti. Ca sa nu aveti probleme e indicat sa aveti pantofi cu talpa antiaderenta!

traseu-prin-cheile-turzii

In final bine meritata pauza pe malul raului Hasdate. In zona sunt cateva mese de picnic, asa ca puteti lua masa aici daca va puneti pachet.

relaxare

festival-in-cheile-turzii

Am facut traseul inapoi pe aceasi ruta, mult mai rapid si mai usor. Asa e de fiecare data, returul nu mai e la fel de obositor fiindca stii ce te asteapta :)

plimbare-prin-defileul-cheile-turzii

Cina am preferat sa o luam in Cheile Turzii la terasa fiindca nimeni nu mai avea chef sa gateasca dupa traseul facut. Preturile informative sunt: 5 ron cartofi prajiti/ 3 ron un mititel/ 8 ron carnaciori// 12 ron ceafa de porc/bucata.

terasa-restaurant-cheile-turzii

La apus am pornit pe jos spre Cheia. Drumul acum merge la vale, asa ca e o adeavarata incantare. Ne-am oprit de cateva ori sa strangem corcoduse de pe marginea drumului si sa imortalizam peisajul.

satul-cheia

Seara am petrecut-o in Cheia unde avem o casa la tara. Credeam ca dupa traseul din timpul zilei vom adormi rapid dar cand colo ne-a prins 5 dimineata jucand Dixit, Warewolf si Rentz. Suntem mai pasionati de jocuri de societate. Asa ca a doua zi, dupa ce ne-am trezit am continuat cu jocurile si gratarele.


Asa a arata weekendul nostru perfect in Cheile Turzii!
Voi ati fost in Cheile Turzii?V-a placut?

Film Avis de Mistral - 2 luni de vara in Provence

$
0
0
Saptamana 130
Avis de Mistral (2014)

film-cu-calatorii-provence-franta-review

Stiu ca in ultima vreme tot la al doilea film e unul cu Franta. In special cu Sudul Frantei. Predominant Coasta de Azur sau Provence. Nu pot zice ca e o intamplare, pur si simplu imi doresc  prea mult sa ajung pe acele meleaguri si cand gasesc un film ce prezinta viata de acolo nu pot sa nu ii dau prioritate. E un magnetism total. Visez cu ochii deschisi la o vara in Provence si filmul Avis de Mistral m-a ajutat din plin sa simt pulsul unei vacante in regiune, macar virtual. 

Povestea filmului incepe cu Lea, Theo si Adrian 3 frati ce merg cu bunica lor in vacanta in Provence la bunicul pe care nu l-au cunoscut niciodata fiindca mama lor a rupt legatura de tot cu el, acum 17 ani. Vestea pica ca o bomba pe capul copiilor care sperau la o vara nesfarsita si plina de distractie in Paris. Iar bunicul are un soc si mai mare cand ii vede pentru prima oara in gara .... o surpriza deloc agreabila pentru un batran ursuz, plin de tabieturi si obisnuit cu viata linistita, singuratica de la tara. 

Este un film de familie ce prezinta legaturile dintre membrii unei familii dezbinate si mai ales problemele cotidiene dintre noua generatie si vechea generatie. Cei in varsta nu pot intelege tinerii ce dorm pana tarziu, isi fac de cap la petrecerile din sat, nu pun mana la lucru pentru nimic in lume, se imbraca prea extravagant si isi petrec prea mult timp pe gadget-uri. Iar cei tineri ii condamna pe batrani tocmai pentru lipsa tehnologiei din viata lor si refuzul de a accepta trecerea timpului si tehnologia avansata ce o avem la dispozitie acum, pentru gandirea de moda veche in ceea ce priveste relatiile, pentru stilul mai putin civilizat in care se comporta bunicul si toate rautatile ce le face fara ca macar sa depuna un minim de efort in ai incerca sa-i cunoasca. Avis de Mistral este o viziune optimista a Frantei moderne unde ce e nou si ce e vechi pot coexista in armonie. Iar conflictele intre generatii se tempereaza intotdeauna intr-un final. 

Dincolo de latura sociala, e un film excelent pentru pasionatii de calatorii. As putea spune ca scoate in evidenta mai multe aspecte decat binecunoscutul film `A good year`. Acest film concentreaza o vacanta de doua 2 luni pe parcursul careia ne sunt prezentate numeroase festivaluri din regiune, modul in care localnicii se distreaza dar si cel in care lucreaza, concursurile dintre fermieri si agricultori, placerea meselor bogate in familie, viata la tara din perspectiva turistilor si a tinerilor veniti in vacanta, dar si din cel al localnicilor. E un film ce abunda in peisaje superbe, e si de familie dar si romance, cu subiect usurel dar perfect pentru o seara de vara!

film-cu-calatorii-avis-de-mistral

L-ati vazut? V-a placut? 

Click aici pentru a vedea mai multe -> FILME CU CALATORII

Impresii Meknes unul din orasele imperiale din Maroc

$
0
0
Am ajuns in Meknes la pranz dupa excursia in Volubilis. Aici ne-am despartit de soferul nostru, un om cumsecade care si-a facut meseria ireprosabil, care a fost un prieten pentru sotul meu in ultimele doua zile si pe care Kari l-a indragit mult fiindca mereu il facea sa rada. Stiam ca o sa ne fie dor, mai ales diseara cand va trebui sa gasim un alt mijloc de transport pana in Fes. Dar pana atunci, zic sa exploram Meknes, inca unul din orasele imperiale, de mare valoare pentru Maroc. Din pacate Meknes e deseori ocolit de turisti majoritatea preferand sa stea mai multe zile in Fes decat sa faca excursii in imprejurimi, de aceea nu am prea gasit informatii pe net si nu stiam la ce sa ne asteptam. Ganditi-va ca povestea se petrece in 2009, noroc ca am scris notite atunci fiindca mi-e mai usor sa va scriu azi despre traseul nostru prin Meknes...

meknes-impresii-personale

Taximetristul ne-a lasat in fata portii Bab el Mansour(poarta principala din Meknes) care este in fata pietei Place el-Hedim (o piata imensa ), care ziua seamana cu piata centrala din Ouarzazate iar noptea se transforma intr-un Jamaa el fna din Marrakesh desi nu la fel de mare, la fel de populata. Fiind obositi si fiul nostru foarte flamand ne-am asezat la una din terasele de pe margine. Am luat pranzul, si am urmarit oamenii ce ne treceau prin fata. A fost un moment placut cu atat mi mult cu cat soarele era foarte puternic si afara erau cam 30 de grade (tineti minte ca am fost in noiembrie) in caz ca va intrebati cum e vremea in Maroc prin partile astea. 

bab-mansour-meknes-maroc

place-el-hedim-centru-meknes

oameni-in-meknes-maroc

Principalele obiective turistice din Meknes
Dupa ce ne-am odihnit am pornit sa decoperim orasul. Chiar cum traversezi piata in fata este Palais Dar Jamai ( muzeu de arta marocana- 1 eu intrarea) daca continui drumul vei intra in bazar (asemanator cu cel din Fes dar mult mai mic si pe teren plan ). Am facut o mica plimbare prin bazar, apoi ne-am intors sa vedem Medresa Bou Inania (scoala islamica) si Mausolee de Moulay Ismail ridicat in 1703 (aici se afla inmormantat sultanul- fondatorul orasului). Pozele sunt in ordinea descrisa mai sus.

obiective-turistice-de-top-meknes

bazar-meknes

maousoleu-meknes

Din cauza lipsei de timp am decis sa luam trasura cu cai care face turul orasului si opreste la principalele puncte turistice (dupa ce am negociat 10 euro/de trasura 3 pers ) Am vazut si am trecut prin Bab el-Bardaie o alta poarta foarte frumoasa, ne-a plimbat putin prin zona mai putin turistica a orasului, apoi am facut prima oprire la Dar al-Ma(locul unde se pastreau caii armatei - incap cam 12000). Am pornit din nou la drum si dupa foarte putin timp a oprit sa facem cateva poze la lacul Etang D`Agdal (foarte frumos si curat ). Calatoria s-a sfarsit in fata atelierelor artizanale. Toata plimbarea a durat circa o ora, cu tot cu opriri si multe explicatii. 

strazi-meknes-maroc

poarta-meknes-oras-turistic-maroc

lac-meknes-oras

aliceee-meknes

cu-trasura-prin-meknes

Meknes e unicul oras din Maroc unde se mai practica arta damaschinului. Sunt multe ateliere artizanale unde puteti vedea tot procesul. In niste bucati de metal negre se bat cu ciocanul fire de argint. Apoi sunt puse in cuptor si la final lustruite. E foarte interesant de vazut procedeul, dar si mai interesante sunt produsele finale, toate vasele si bijuteriile unicat ce se realizeaza aici, `brodate` cu fire de argint. Preturile mi s-au parut mari atunci, tin minte ca am dat in jur de 10 euro pe o bratara (in 2009) dar am ramas cu o amintire `suvenir` pe care o mai am si astazi. 

arta-damaschinului-in-meknes

La apus am facut o ultima oprire in piata Place el-Hedim care de data asta am gasit-o plina de lume, de cantareti de muzica traditionala, inblanzitori de serpi, copii care pescuiau sticle de suc pentru a castiga jucarii, vanzatori de plante medicinale (miraculoase) etc. A urmat o ultima trecere prin bazar, si am iesit in locul de unde am luat taxiul mare alb, spre Fes (2 euro de pers fiindca era noapte ).

apus-in-meknes

piata-centrala-meknes

meknes-artisti-maroc

Citeste tot jurnalul de calatorie in Fes:
Thanks for visiting,

Am locuit 1 an in Maroc vezi tot  jurnalul aici --> MAROC

Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

O zi in Maroc e cu totul altfel decat in Romania

$
0
0
Vreti sa intrati in atmosfera orientala din Maroc? Sa stiti cum e viata in Maroc? Sa calatoriti virtual pentru o zi in Casablanca? Azi m-am gandit sa va povesc in detaliu despre cum arata o zi obisnuita in Maroc. Vazuta prin ochii mei, un mozaic dupa 365 de zile acolo.

viata-in-maroc

Inainte de rasarit in Maroc
La ora 4 dimineata ridic roletele; deschid geamul si privesc strada. E liniste. E pustiu. Asa arata Casablanca adormita. Nu cred ca mi-ar placea sa fie permanent asa, zici ca e un oras fara viata. Apoi incet incet se aprind luminile din casele credinciosilor. Din blocurile vecine ies cateva grupuri de barbati ce merg (probabil) la moschee. Nu sunt multi, pe toata strada vreo 10, desi e strada principala pe care ajung oamenii din peste 10 blocuri, oriunde ar vrea sa mearga. Barbatii ce merg la moschee sunt usor de recunoscut. Nu sunt omeni imbracati la costum si nici in haine de firma. De obicei poarta djelleba, haina traditionala marocana, au un fes in cap si barba lunga. Sunt oameni simpli si cu un zambet larg pe buze. Se vede de la distanta ca sunt impacati cu ei insasi. Mersul la moschee pentru ei nu e nici obligatie, nici o corvoada ci pur si simplu normalitate. Face parte din programul lor de zi cu zi.....
Inainte cu 10 minute sa inceapa `Chemarea la rugaciune` incep ca la start sa se aprinda luminile apartamentelor vecine. Pot sa imi imaginez doar ce maraton e sa se spele, sa se imbrace, femeile sa-si prinda salul pe cap. Daca e sa fac o statistica locala, din cate am observat 70% din vecinii nostri sunt musulmani practicanti, insa doar 10% merg la moschee ( si nu stiu cati din ei participa la toate cele 5 rugaciuni). Restul se roaga acasa.
Ies pe hol si o observ pe mama cum scoate covorul de rugaciune si il indreapta spre Mecca. Incepe rugaciunea, aplecandu-se si pupand pamantul de mai multe ori. Intru inapoi in camera si ma prefac ca inca nu m-am trezit ....
Rugaciunea trezeste tot orasul. Fiecare cartier are cateva moschei in care Mezianul incepe chemarea la rugaciune  exact in acceasi clipa incat ai impresia ca se aude de la o singura moschee. Sincron perfect. Foarte rar se mai intampla `greseli tehnice` si chemarea e decalata de la o moschee la alta. Atunci din ceea ce eu gasesc o muzica linistitoare, spirtituala, ecoul acela devine suparator. 
Chemarea la rugaciune si rugaciune in sine dureaza  maxim 10 minute. Apoi unii se intorc in pat si altii isi continua ziua. Stiu ca pentru mama ora 5 inseamna trezirea de dimineata. Si probabil pentru multe alte femei care au un sot si sunt casnice. Acum incepe sa incalzeasca fiecare paine turceasca, sa prajeasca gratarele, sa puna pe foc pastele, sa faca pachetele de dus la servici pentru fiecare membru al familiei. In familia mea fiecare primeste o cutie cu portie egala si 2 fructe, de obicei o banana si un mar.

{Citeste si articolul >>>Socul cultural care te asteapta si cum sa il depasesti}

Dimineata in Maroc
La ora 7 strazile sunt animate. Majoritatea femeilor sunt imbracate office. Cu fuste lungi sau pantaloni de stofa, camasa sau bluza tricotata pana peste fund, tocuri de pana in 5cm. Au parul facut bucle sau acoperit de un sal care se asorteaza cu tinuta. Machiate putin. Duc de mana 2, 3 copii care ii predau la coltul strazii autobuzelor scolare. Fiecare scoala are propriul autobuz care colecteaza toti copii unei clase. Dupa sistemul american as spune, mai ales ca toate autobuzele au imprumutat si culoarea galbena.
Dupa ora 8 o sa observati  schimbari in peisaj. Majoritatea masinilor au disparut din parcare si din fata blocului. Lasa loc furnizorilor care aduc paine proaspata.  Inca magazinele si cafenelele sunt inchise. Insa vanzatorii de fructe s-au instalat la usa blocului si striga oferta. Apoi incep vanzatorii de menta, cei care cumpara lucruri de care lumea nu mai are nevoie, vanzatorul de lapte ce vine de la tara etccc. Zeci de sunete taraganate se aud peste oras. Nu scapi de ele niciunde. Pe cei de la etajul 1 ii vad cum cumpara direct din balcon. Deabia dupa 9 incepe aglomeratia si zumzetul specific de peste zi. Vanzatorii deschid magazinele tragand prelata in sus (sunt un fel de usi de garaj). Taxiuri, motociclisti, microbuze toate se inghesuie pe drum fara o logica anume. Incep claxoanele care se amesteca cu suntele taragante, cu discutiile lungi ale doamnelor, cu strigatele femeii de la 4 care ii spune copilului sa mai cumpere 1 kg de ceva ...In Maroc galagia, agitatia, pulsul orasului  nu o simti doar pe strada ci o percepi non-stop in orice colt al orasului te-ai afla, chiar si cand stai la baie. Pe cand in Romania maxim ma deranja traficul si claxoanele care cu un geam bun termopan se puteau rezolva, aici acest tip de geamuri nici nu cred ca exista. Si oricum nimeni nu si-ar cumpara ...

{Citeste si articolul >>>Acomodare la tara araba}

La micul dejun in Maroc
Acum e timpul pentru micul dejun. Pe care barbatii in varsta il iau la cafenea. Majoritatea in pantaloni negri si o camasa simpla sau direct cu djelleba de casa, comanda un croasant si un ceai sau o cafea. Scurta, fara lapte. Ziarul le este oferit gratuit. Fiecare strada are 3-4 cafenele. Arata destul de bine. Cu scaunele pe trotuar indreptate spre strada ca la spectacol. Imi amintesc de cele de la Paris probabil traditia a ramas de pe vremea cand Marocul era sub stapanire franceza. Mesele sunt rotunde, scaunele sunt mici, inghesuite. Incap lejer 10  mese pe 5 meri de trotuar, incadrate de cateva plante mari in ghivece.
In weekend cand toata lumea e acasa micul dejun se serveste in familie. In jurul unei mese mari rotunde ne strangem toti. Masa e plina cu de toate.3-4 feluri de paine (chifle, baghete, paine turceasca, msemmen paine dupa reteta marocana). Unt si miere. Dulceata de portocale. 3-4 feluri de masline. Oua fierte. Iaurturi dulci. Branza topita Kiri. Un fel de chec facut de mama. Ulei de masline...2 tavi una cu ceai si una cu cafea si lapte.

Dupa ce iau micul dejun femeile se ocupa de treburile casnice (spalat, calcat, sters praful, aspirat etc). Unele au femeie in casa. Unele duc toate hainele la spalatorie si le scot gata puse pe umeras. Insa de gatit, gatesc toate, indiferent de conditia materiala. Asa ca dupa ce fac curatenie, trag djelleba pe ele si coboara la magazin. In Maroc sunt cateva reguli ce se respecta in fiecare casa. Painea (bagheta sau chifla) se cumpara proaspata in fiecare zi! La fel si menta! si se gateste zilnic! Merg cu mama la piata. Un fel de piata improvizata exista in fiecare colt de strada. Aici, in general se vand legume, peste si oua. Nu va ganditi la o piata in stil european, ci una ca la noi pe vremuri. Mese de piatra, vanzatori in haine ponosite, murdare, legumele asezate pe gramezi. Uneori le primesti direct din sac. Iar pestii din ladite. Pietele unde se vinde peste devin puturoase rapid si siroaie de apa curg peste tot. Trebuie sa fi incaltat bine. Nu cumparam ce ne-ar placea ci ce se vinde astazi. Cei care au cantitati mari vand la preturi mici si ai garantia ca-s proaspete. Piata se termina la ora 1 asa ca se grabesc sa vanda totul. Azi am noroc, crevetii sunt la oferta .... Pe drum cumparam cateva legaturi de banane, 2-3 kg de portocale de facut suc, 4 avocado (fruct de baza in Maroc alaturi de banane si portocale) si 2 legaturi mari de menta. Aceleasi legume si fructe la preturi putin mai mici si intr-un cadru mai curat se pot cumpara in supermarket. Doar ca marocanii prefera sa cumpere din piata fiindca stiu sigur ca sunt din productie proprie si proaspete. Au un ochi format pe asa ceva.

{Citeste si articolul >>> Traditii si obiceiuri in Maroc}


La pranz in Maroc
La ora pranzului din nou haos.  Toata lumea se grabeste sa manance. Dar nu inainte de a spune rugaciunea. A doua oara pe ziua de azi. Vanzatorii din magazine inchid si trag prelatele. O noua forma de galagie. Fiindca multi sunt veniti in Casablanca din alte orase, mai ales cei din centru nu merg acasa sa manance fiindca stau prea departe asa ca la orele astea se imprastie in taverne si fast-food-uri unde la ore pranzului se ating recorduri in vanzari. Si cei de la birouri au pauza. Si copii de la gradinita, scoala, liceu sau facultate! Doua ore libere  pentru masa sunt date prin lege. La pranz e pauza nationala! cand urc in lift zeci de arome imi navalesc simturile. Simt parfum de tajine,  de scortisoara, de chimin, de pui prajit cu masline. Casablanca la pranz miroase al naibii de bine si chiar daca ai luat micul dejun tarziu tot o sa ti se faca din nou, foame.
Femeile gatesc la pranz in medie intre 3 si 5 ore. Sa nu cumva sa credeti ca job-ul de casnica in Maroc e treaba usoara. Eu mai bine m-as angaja :) O masa in Maroc incepe cu salata, de 3-4 feluri (morcovi, un fel de cartofi natur, sfecla, salata de cruditati) apoi felul principal in functie de dificultate tot 2-3 feluri (cus-cus / sfaa cu pui /tajine / rfisaa / legume cu friptura de miel sau pui /fructe de mare in sos de rosii / creveti pil pil etc). Aproximativ toate felurile se mananca cu mana. Nu inainte ca mama sa treaca cu un fel de canistra traditionala plina cu apa, sapun si un prosop. Mancam la comun dintr-o farfurie imensa. Painea tine loc de furculita de cele mai multe ori. Desertul e format dintr-un platou imens de fructe. Iar bautura nationala e shake-ul de fructe facut cu lapte sau sucul de portocale tocmai stors. 
Dupa masa urmeaza siesta. Somn, telenovele, filme, carti, reviste pe tableta, muzica pe ipod, jocuri pe xbox etc! Daca e in timpul saptamanii majoritatea se intorc la servici sau la scoala unde programul se termina de obicei la ora 17-18 pm (atat pentru muncitori cat si pentru copii). Apropo copii la ei merg la scoala si sambata pana la 12.

{Citeste si articolul >>> Cous-cous marocan, reteta de la soacra mea}

Ceaiul de la ora 5
As spune ca e un obicei marocan nu englezesc desi englezii se definesc prin asta. Dar si marocanii. O data cu a treia rugaciune pe care o fac oriunde se nimeresc (in Mall, pe strada, in scara blocului, la moschee etccc) urmeaza ceaiul verde cu multa menta si 2-3 fursecuri dulci cu excces de migdale. Ceaiul se consuma de obicei in familie, cu vecinii, cu colegii de munca etc. Ceaiul de la ora 5 are caracter social mai mult decat necesitatea de a bea inca o cana cu ceai. (in medie un marocan bea pe parcursul unei zile 5 pahare de ceai).

{Citeste si articolul >>> Cum se face ceaiul marocan}

Seara in Maroc
Serile in Maroc sunt magice. Va spun sincer ca seara e cel mai placut moment al zilei pentru mine. In primul rand fiindca oricat de cald e afara peste zi, seara se racoreste. Apusul de soare in Maroc e incredibil de frumos, mai ales vazut din Casablanca, avand oceanul pe fundal. Dar mai sunt si alte motive pentru care iubesc serile marocane. E acea atmosfera, nebunie, agitatie cu care eu ma hranesc. Copii in sfarsit au iesit de la scoala. Daca stai pe langa o scoala cand ies copii zici ca vine armata. Toata strada se umple de uniforme mici si negre care sa raspandesc peste tot prin oras.
Aglomeratia la ora asta e infernala, toti se intorc de la munca si traficul ajunge sa fie sugrumat pe fiecare strada. Blocaje, claxoane si doamne fereste sa ai nevoie de un taxi. Au fost seri in care am stat pe marginea drumului si am asteptat si 2 ore sa opreasca un taxi (in Maroc nu se suna, ci se opresc pe strada si la orele de varf toate circula pline sau refuza sa ia clienti tocmai fiindca fac 5 km intr-o ora si se plateste la km).
Seara in Maroc e momentul ideal sa faci shopping. De exemplu in bazar deabia acum se anima lucrurile. Deabia acum incep reducerile la fructe si legume, la diverse preparate ce se consuma in general la cina si la diverse obiecte si haine ce nu s-au vandut peste zi. Serile in bazar au un farmec aparte fiindca simti pulsul negustorilor ce se grabesc  sa-si vanda marfa si sa plece acasa.
Tot seara e momentul de siesta pentru copii si oameni in varsta. O sa vezi parcurile pline si in general orice loc unde pot sta oameni (chiar si la coltul strazii) vor fi cativa. Aruncatul cu privirea e sport national, la fel si barfitul pe la colturi. Iar barbatii sunt mai barfitori decat femeile.
Copii fac teme pana tarziu in noapte. Da, au un sistem de invatamant `barbar`, copii merg la scoala de dimineata pana la ora 18 si apoi mai au si teme pt acasa. Daca va intrebati cand se mai joaca, ei bine 2-3 ore, pana se intuneca, apoi incep din nou studiul. 
Cina se consuma in familie, in timp ce ne uitam la televizor. Din nou ceai si mancare calda. Marocanii nu prea manaca sendvici sau paine unsa. In schimb mananca multa mancare gatita, in special carne. Nu cred sa existe prea multi vegetarieni in Maroc.
Seara au loc ultimele doua strigari la rugaciune.

{Citeste si articolul >>> Cum este vara in Maroc}

Noaptea in Maroc
Noaptea in Maroc e liniste. Nu exista viata de noapte doar in Marrakech si acolo e din cauza caldurii, nu fiindca oamenii ar merge in cluburi. Exista cateva cluburi si baruri de noapte selecte unde se fac spectacole dar acestea in general sunt destinate turistilor. Oricum in Maroc noaptea pe strazi nu e deloc sigur, dupa 12 noaptea nu prea mai iese nimeni doar in caz de urgenta. Stiu ca cumnatul meu a venit intr-o seara acasa batut si cu Iphon-ul furat. Asadar nu e sigur nici pentru marocani, nici pentru barbati. Cu atat mai putini pentru femei, turiste.

Thanks for visiting,

  Am locuit 1 an in Maroc citeste jurnalul aici --> MAROC
 
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!


Viewing all 784 articles
Browse latest View live