Quantcast
Channel: Enciclopedia calatorului independent
Viewing all 784 articles
Browse latest View live

Sfaturi Maroc - 15 lucruri pe care sa NU le faci in vacanta

$
0
0
Cele mai multe intrebari si mesaje mi le scrieti pe privat si in mai bine de 30% din ele imi cereti sfaturi despre Maroc. E normal sa aveti indoieli inainte de a ajunge acolo si ma bucur mult de fiecare data cand reusesc sa rezolv o parte din ele. Stiti ca am o admiratie profunda pentru aceasta tara, ca am locuit in total 1 an acolo si imi doresc sa va ajut sa descoperiti  frumusetea Marocului si sa va bucurati de tot ce are aceasta tara de oferit. Ca sa va fie mai usor am scris deja o serie de articole care sunt convinsa ca o sa va ajute:

sfaturi-maroc


In articolul de azi o sa va dau cateva sfaturi de calatorie, mai exact 15 lucruri pe care sa nu le faci niciodata in Maroc:

1. NU vorbiti despre religie daca nu stiti
Nu sunteti de acord cu practicile lor? Nu va plac regulile impuse? Va enerveaza faptului ca nu puteti vizita moscheile? Ca va trezeste chemarea la rugaciune la 5 dimineata? NU va plangeti! Mai ales la marocani!Cred ca in Maroc religia este cel mai sensibil subiect din cauza faptul ca in mare masura sunt practicanti si cei care nu sunt practicanti tot nu se considera atei, doar ca au un alt tip de relatie cu Allah. Mai personala. Cel mai inteligent lucru pe care il puteti face e sa cititi inainte de a calatori despre religia din Marocsi sa va adaptati obiceiurilor. 

2. NU consumati apa de la robinet
Apa nu e potabila si majoritatea oamenilor din Maroc cumpara apa imbuteliata. Daca nu doriti sa aveti probleme digestive, sa mergeti la baie non-stop si sa va compromiteti vacanta, consumati doar apa cumparata de la magazin. Daca totusi ajungeti pe strada si nu aveti apa la voi si nici magazin la indemana luati suc de portocale proaspat stors,ceai de menta sau shake de fructe. 

3. NU va machiati strident si NU va imbracati provocator
Maroc-ul este o tara unde relatiile intime sunt controlate. Unde fetele  nu pot avea relatii intime inainte de casatorie. Unde barbatii sufera cel mai mult din cauza asta. In special tinerii. Pentru ei turistele sunt cele mai mari tinte. Cu ele pot intretine relatii fara sa dea explicatii comunitatii, fara sa trebuiasca sa va ceara in casatorie. Asa ca evitati sa le atrageti atentia. La ei prostituatele nu sunt imbracate provocator (ar fi impotriva moralitatii si prea asupru judecate) si nici nu stau pe marginea drumului. In schimb sunt machiate strident si se parfumeaza in excces. Daca nu doriti sa fiti confundate cu ele, imbracati-va cat mai decent si renuntati la machiaj pe cat posibil. 

4. NU comparati totul cu Occidentul
Daca o faci o sa iti limitezi singur gandirea. Pur si simplu e ca si cum ai vrea sa refuzi faptul ca se poate trai si altfel. Nu judeca, nu critica si nu te lasa manipulat de ideile venite din exterior. Lasa ce stii ca e  bine si e rau si incearca sa vezi lucrurile din alt unghi, din punctul lor de vedere. Marocul e o tara foarte traditionalista. As putea spune ca sunt condusi detraditii. Apoi mai e si religia. Nu are cum sa fie ca la noi!

5. NU calatoriti prin agentii organizate
Mai ales daca aveti timp. Singurul loc unde va recomand agentiile e desertul. In rest evitati-le pe cat puteti fiindca ar fi pacat sa pierdeti timpul prin diverse magazine si ateliere unde au ei contract sa duca turistii. In plus multe agentii scot obiective turistice pe traseu si nu iau in considerare mereu programul initial. Daca vreti sa vizitati locuri unde nu puteti ajunge cu autocarele CTM cum ar fi Kasbah Ait Benhaddou, padurea cu maimute sau orasul Volubilisva recomand sa negociati cu taxiurile mari o excursie. Nu o sa va coste mai mult de 10 euro pe persoana si e mult mai confortabil avand masina cu sofer. 

6. NU luati masa la MC Donalds, KFC si alte fast-food-uri internationale
Asta ar fi cea mai mare greseala, o insulta catre mancarea marocana, care e una din cele mai delicioase si diversificate din lume. Nu va fie frica sa mancati in restaurante, nu va fie frica sa incercati arome noi, sa experimentati. Tineti minte ca acolo unde e plin de localnici in general se mananca bine si ieftin. 

7. NU lasati paranoia sa puna stapanire pe voi
In primul rand nu va lasati condusi de aparente fiindca acestea sunt foarte inselatoare, mai ales in Maroc. Un om care e imbracat cu haine ponosite nu inseamna ca e sarac. Nici infractor. O casa ce nu arata bine la exterior nu inseamna ca nu e curata. Un domn care are barba nu inseamna ca lucreaza cu Bin Laden, barbatii ce va suiera pe strada nu inseamna ca o sa va agreseze, iar femeile pe care le vedeti acoperite din cap pana in picioare nu inseamna ca sunt proaste. Tineti minte ca jumatatile de adevar sunt mai periculoase decat minciunile.

8. NU degustati mancarea de pe strada
Asta vine in contradictie intr-un fel cu punctul 6, dar ce vreau sa va spun e sa evitati `gogosile, prajiturile, covrigii` vanduti din cosuri, pe strada. De-a lungul zilei s-au asezat muste pe ele, cine stie in ce conditii au fost facute si de catre cine. Daca va e foame si vreti sa mancati ceva rapid alegeti mai bine produse din alimentara sau din micile patiserii/taverne de pe drum.

9. NU incepeti sa negociati daca nu cumparati
O sa fiti hartuiti in bazare. O sa strige vanzatorii dupa voi. O sa incerce sa va vanda de toate. O sa se tina dupa voi pana reusesc sa va convinga. O sa va enerveze la culme. Ca sa nu ajungeti irascibili din primele 5 minute evitati sa puneti intrebari si cu atat mai mult NU incepeti sa negociati daca nu doriti sa cumparati. Daca vreti sa faceti shopping de calitate, cititi articolul >>> cum sa negociati in Maroc.

10. NU plecati din hotel fara hartie igienica, dezinfectant si tampoane
Mai ales tampoane. In centrul oraselor in general e greu sa dai peste un magazin Acima sau Marjene, unde poti sa iti pui tu in cos produse. Majoritatea magazinelor sunt mici cat niste chioscuri si trebuie sa cereti vanzatorului ce sa va dea. Nu prea e amuzant sa ai astfel de probleme si sa trebuiasca sa mimezi. Hartia  igienica e utila daca ajungeti la toaletele publice. Iar dezinfectantul e bine sa il folositi dupa ce puneti mana pe usa de la taxi, inainte de a consuma ceva mancare etc. E o masura de precautie  foarte recomandata.


11. NU fotografiati oamenii de aproape
Asta se aplica in toate tarile dar in Europa oamenii sunt mai deschisi la fotografii. In Maroc este o insulta sa ii fotografiezi de aproape, mai ales daca pozati copii sau femei. Daca va plac portretele sau vreti sa imortalizati viata in Maroc, cel mai bine e sa fotografiati in momentul in care nu va vad sau sa folositi zoom-ul din setari. 

12. NU luati taxi chiar din fata aeroportului/a garii
In Maroc situatia e similara cu cea din Bucuresti. In fata garii si a aeroportului o sa vedeti taximetristi ce sunt gata sa negocieze. Fiindca multi turisti calatoresc fara sa se documenteze inainte e usor sa cazi in plasa lor. Pana la urma 50 de euro nu e atat de mult daca vii din Franta sau Spania. Insa de ce sa platiti 50 de euro cand o cursa normala e 10, maxim 20 de euro. Ca sa nu fiti pacaliti mai bine va indepartati si opriti taxi pe strada. Asigurati-va de fiecare data ca pun aparatul de taxat!

13. NU uitati acasa crema cu factor de protectie
Chiar daca calatoriti iarna. Chiar daca nu intentionati sa mergeti in desert. Ideea e ca in Maroc temperaturile sunt foarte variate, pot fi 10 grade in Casablanca, 35 de grade inFes si 40 de grade in desert. Chiar si iarna temperaturile sunt cam la fel si daca o sa faceti un circuit (veti vizita mai multe regiuni/orase) atunci cel mai bine sa aveti la voi crema cu factor de protectie.

14. NU iesiti noaptea pe strada
Doar daca sunteti in Marrakech! Acesta e un oras de noapte dar in restul Marocului evitati sa mai iesiti dupa ora 11 seara. La lasarea intunericului siguranta pe strazi e mai mica, in special in medina, bazaruri si centrul istoric. In orasele mari, centrul modern e singurul animat si cat de cat sigur noaptea.

15. NU va planificati un circuit prea solicitant
Stiu turisti ce vor sa vada totul! Chiar si eu fac parte din acest grup. Singura problema e ca in Maroc nu merg asa lucrurile. O data ce ajungi acolo iti trebuie timp sa te adaptezi. Sa intelegi. Sa absorbi. Timpul marocan  e diferit de restul lumii. Bucura-te de vacanta. De fiecare clipa. Fii relaxat. Calatoreste in ritm incet. Nu te grabi. Nu bifa obiective turistice. Nu pentru asta mergi in Maroc ci ca sa intelegi aceasta noua cultura. De aceea iti recomand sa poposesti 3-4 zile in fiecare oras mare si sa nu iti planifici un circuit prea solicitant.

Thanks for visiting,

  Am locuit 1 an in Maroc citeste jurnalul aici -->>>MAROC

Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!


10 informatii despre Moscheea Hassan II din Casablanca

$
0
0
Am fost de 5 ori in Casablanca si de fiecare data am gasit un motiv suficient de bun sa mergem si sa vedem inca o data Moscheea Hassan II. In interior am vizitat-o doar o singura data (fiindca turistii nu o pot vedea decat in cadrul tuturilor ghidate, contra cost) dar din exterior am vazut-o de mai multe ori si in mai multe momente ale zilei (ceea ce va recomand si voua). Mie personal cel mai mult in place la Moscheea aceasta pozitionarea, pe malul Atlanticului, zici ca e construita pe apa.

moscheea-hassan-II-informatii-utile


Dar haideti sa va mai spun si alte informatii interesante despre Moscheea Hasan II din Casablanca:


1. Este a doua cea mai mare Moschee din Lume dupa cea de la Mecca.

moscheea-hassan-II-de-vazut-casablanca

2. Moscheea are 30 000 m2, a fost construita in 8 ani, de catre 10 000 de persoane ce au lucrat la ea fara intrerupere, in ture de cate 3000 o data, non-stop 24 din 24.

casablanca-moscheea-hassan-II-vacanta

3. Moscheea e relativ noua, a fost proiectata de arhitectul francez Michel Piseau care a dat drumul proiectului in 12 iulie 1985 si au pregatit inaugurara pe 30 august 1993.

casablanca-moscheea-hassan-II-pareri

4. Are cel mai inalt minaret din lume, avand 210 m. Te intrebi daca nu cumva zgarie cerul

casablanca-moscheea-hassan-II


5. Esplanda din exterior are 9 hectare si isi pot spune rugaciunea aici 100 000 de persoane simultan!

moscheea-hassan-II-casablanca-esplanada-maroc

6. Moscheea este decorata/sculptata in intregime atat in interior cat si in exterior. La realizarea acestei opere de arta au participat 6000 de artizani, iar rezultatul e cu adevarat uimitor.

moscheea-hassan-II-casablanca-impresii

7. Este o armonie perfecta intre culori si forme. Arhitectul a dorit ca prin ridicarea acestei moschei sa unifice Islamul din toata tara de aceea s-au folosit la constructia lui materiale din tot Marocul. De exemplu lemnul de cedru a fost adus din Muntii Atlas, marmura din Agadir, placile de faianta din Fes, granitul din Tafraoute etc.

moscheea-hassan-II-interior

8. Moscheea fiind noua a beneficiat de toate tehnologiile moderne. Portile mari se pot deschide automat, acoperisul se deschide singur pentru a lasa razele soarelui sa intre in interior si pentru a ventila spatiul.

acoperis-moscheea-hassan-II-casablanca

9. In interior Moscheea are doua parti separate pentru rugaciune, una pentru femei si una pentru barbati, iar in subsol puteti vedea un hammam traditional, o scoala coranica, sali de conferinte si camere pentru barbati si separat pentru femei.

moscheea-hassan-II-hammam


10. Este una din putinele moschei ce pot fi vizitate de catre non-musulmani. Zilnic (mai putin vineri) se organizeaza tururi ghidate la ora 9 am, 10 am, 11 am si 14:00. Toata lumea trebuie sa se descalte, iar femeile trebuie sa-si acopere umerii si capul. Tinuta trebuie sa fie cat mai decenta. Tichetul de intrare costa 120 dh (12 euro) si puteti sa va alegeti limba in care doriti sa va explice.

Eu va recomand sa o vedeti! Moscheea Hasan II e un `palat religios` unic ce impresioneaza atat prin arhitectura cat si prin dimensiuni!

Thanks for visiting,

  Am locuit 1 an in Maroc citeste jurnalul aici -->>>MAROC

Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

20 de atractii turistice din Casablanca, Maroc

$
0
0
Nu stiti ce atractii turistice sa vizitati in Casablanca? Daca merita sau nu sa includeti orasul in circuitul turistic? Ati ajuns in locul potrivit fiindca am locuit in medie 7 luni in Casablanca si am facut numeroase iesiri in diferite zone ale orasului asa incat pot zice ca il cunosc foarte bine si sunt gata sa va dau pont-uri bune, de `insider`, locuri secrete ce nu sunt scrise in ghiduri turistice sau forumuri fiindca in general cei ce ajung in oras urmeaza traseul turistic de o zi in Casablancasi nu ajung sa il cunoasca in profunzime. Desi Casablanca nu poate fi comparat cu Marrakech sau Fes, fiind un oras economic si mai putin turistic, va asigur ca merita sa-l vedeti!

top-obiective-turistice-casablanca


Atractii turistice din Casablanca pe malul oceanului Atlantic

1. Vizitati Moscheea Hassan II!
Acesta estecel mai important obiectiv turistic din Casablancasi una dintre cele mai frumoase cladiri religioase din lume. Este unica pentru arhitectura și dimensiunile sale, are cel mai inalt minaret din lume si este a doua moschee ca marime dupa cea de la Mecca. O sa ramaneti uimiti de atata frumusete, in special datorita detaliilor dar si datorita  pozitionarii pe malul Oceanului.
Moscheea se poate vizita in interior si de catre cei ce nu sunt musulmni, zilnic (mai putin vineri) la ore fix (9 am, 10 am, 11 am si 14 pm) in cadrul tururilor ghidate ce se tin in diferite limbi. Biletul de intrare costa 120 dh (aprox 12 euro).

moscheea-hassan-II-casablanca

2. O plimbare in  zona La Corniche e obligatorie!
De la Moschee pana in zona La Cornice aveti de umblat circa 2 km, pe langa o mare favela. Din aceasta cauza, ideal ar fi sa luati un taxi. La Corniche este zona de promenada a orasului, locul unde va puteti da cu rolele si cu skate-board-ul, unde puteti merge la cinema, in cluburi private si alte locatii luxoase. Va recomand sa nu ratati zona, e cea mai frumoasa din Casablanca moderna.

zona-la-corniche-casablanca

3. Stati la soare peplaja Ain Diab
E o plaja publica, lunga si lata, cu nisip auriu. Chiar daca nu mergeti vara, plaja tot va fi animata de tinerii ce vin sa faca un picnic aici, de indragostitii ce ies sa priveasca marea si de baietii ce joaca fotbal pe plaja. Nu va faceti griji, e loc pentru toata lumea.

plaja-din-casablanca

4. Racoriti-va in Oceanul Atlantic
In Casablanca puteti face baie doar in lunile de vara, oceanul fiind destul de rece in toamna, chiar daca temperaturile din aer sunt ridicate. Inca un lucru ce trebuie sa il stiti ca in timpul Ramadanului e mai bine sa nu mergeti la mare (e lipsa de respect pentru ei sa te dezbraci in public in timpul postului). In rest oceanul va asteapta, rece si agitat (nu va aventurati prea mult daca nu stiti inota fiindca curentii sunt foarte puternici).

oceanul-atlantic-casablanca


5. Mergeti in Parcul de distractii Sindibad Park
In aceasta zona se afla si parcul de distractii Sindibad Park care a fost inchis pentru renovari timp de multi ani si a fost deschis din nou publicului la inceputul lunii august 2015. Este un parc de aventura cu numeroase masinarii tip roller-coaster dar si atractii pentru familii si copii mai mici.

parc-de-distractii-casablanca


6. Faceti shopping in Marocco Mall Casablanca
Cel mai mare mall din Africa va asteapta cu magazine si brand-uri internationale, un acvariu unic (interesant de vazut daca mergeti cu copii), multe sali de cinema si mancare la preturi mici. Mall-ul se afla tot pe malul Atlanticului, la 2-3 km de plaja (in afara orasului).

Atractii turistice din Casablanca in Centrul Istoric

7. Centrul istoric incepe cu Bab Marraksh (o usa mare decorativa).
Acesta e locul unde puteti simti atmosfera de sat in mijlocul orasului. E drept ca pt ajunge in interior trebuie sa intrati mult, sa treceti de zona de bazar care ocupa o mare parte si sa va aventurati printre strazile labirintice unde traiesc oamenii saraci din Casablanca. Zona nu e sigura noaptea, dar ziua puteti merge fara probleme. O sa vedeti copii ce joaca sotron pe alei inguste, batrani ce povestesc in usa casei (multe usi vor fi deschise) si o sa  puteti observa prin ele franturi din viata de zi cu zi in Maroc. E o experienta interesanta ce merita incercata. Insa nu uitati ca medina din Fes e cea mai mare din lume si merita mai repede sa o vedeti pe asta.

medina-din-casablanca


8. `Le grand bazar` e souk-ul turistic din Casablanca
Va dati seama ca intr-un oras cu peste 4 milioane de oameni sunt numeroase bazaruri. `Le Grand Bazar`` se afla in interiorul centrului istoric (la 5 minute de mers de gara) si e un bazar turistic. Adica marocanii nu prea fac cumparaturi aici fiindca preturile sunt foarte mari si marfa nu foarte varianta. In sensul ca sunt putini artizani si mai multe imitatii (genti Vuitton/parfumuri Gucci, din astea). Avantajul e ca multi vanzatori stiu engleza si franceza si e mai usor de negociat.

bazarul-din-casablanca


9. Rick`s Cafe pentru a simti atmosfera din filmul Casablanca
La aproximativ 20 de minute de mers de Grand Bazar spre Oceanul Atlantic se afla Rick`s Cafe, locul unde puteti sa pasiti in timp, inapoi in 1940, in frumosul decor al filmului `Casablanca`. Puteti atinge celebrul pian si puteti lua o cina in stil oriental autentic. Preturile sunt mari (asteptati-va la peste 20 de euro pt o cina) dar atmosfera face toti banii. Atentie, localul e deschis doar intre 12 si 15 pm si 18:30 si 1 am. Ar fi bine sa faceti si rezervare +212522274207.

rick`s-cafe-casablanca

10. Plaza Mohamed V e centrul orasului Casablanca
Practic singura piata centrala unde localnicii ies sa hraneasca porumbeii, unde se organizeaza concerte in aer liber si diverse evenimente si unde puteti vedea intr-un nr mare vanzatorii de apa imbracati in haine traditionale. Tot aici puteti manca melci la tarabe, dupa reteta locala.

atractii-turistice-casablanca-maroc

11. Parcul Arab
La aproximativ 5 minute de mers de Plaza Mohamed V se afla Parcul Arab, plamanul verde al orasului Casablanca. E un parc unde predomina palmierii si gardul viu e din trandafiri japonezi ce deseori sunt infloriti in nuante de rosu, roz sau galben. O plimbare prin acest parc nu o sa va ia mai mult de 30 de minute asa ca merita sa mergeti pana acolo. Avand in vedere ca in Casablanca nu prea sunt parcuri e interesant de vazut. Daca calatorii cu copii puteti intra si in micul parc de distractii permanent de alaturi.

parcul-arab-din-casablanca


12. Sacre Coeur de Casablanca
Ei bine daca credeati ca nu exista biserici in Casablanca va inselati. Aproximativ la fel de mare ca cea din Paris, Biserica Sacre Coeur din Casablanca poate fi vizitata. Se afla langa Parcul Arab

catedrala-cassablanca


13. Inghetata Oliveri e cea mai buna din Maroc
Nu o spun eu ci miile de clienti ce se opresc zilnic! Va dati seama ca la ce calduri sunt in Maroc, inghetata e la mare cautare. Dintre toate aromele, preferatele mele sunt cele cu capsuni, alune de padure si fistic. De gasit o sa fie usor fiindca pe oricine intrebati stiu de Oliveri si va pot directiona. E la 5 minute de mers de Parcul Arab.

inghetata-oliveri-casablanca

Atractii turistice din Casablanca in Cartierul Anfa

14. Twin Center e simbolul cartierului
Sunt doua turnuri inalte de 100 de m, din sticla. Practic toata lumea stie de ele de aceea e un loc bun de intalnire daca nu cunoasteti bine orasul. Turnul din partea stanga e rezervat unui hotel, iar cel din partea dreapta ocupa mai multe birouri. Primele doua etaje sunt destinate iubitorilor de shopping, iar la etajul 1 o sa gasiti un stand cu multe sortimente de inghetata. Nu e la fel de buna ca la Oliveri dar daca nu aveti suficient timp sa mai mergeti pana acolo merita sa o incercati pe aceasta. De asemenea zona aceasta e cea mai sigura din Casablanca, e centrul modern unde puteti merge si noaptea si unde restaurantele sunt deschise pana la 1 am. Destul de aproape se afla si cartierul Maarif, cu multe strazi si magazine moderne. Acesta e cartierul unde puteti admira multe case albe cu motive Art Nuveau.

twin-center-casablanca-maroc


Atractii turistice din Casablanca in Cartierul Hobbous

15. Bazarul din Hobbous este locul artizanilor, cel mai traditional bazar din Casablanca locul unde puteti admira pe langa numeroase ateliere de mestesugari, opere de arta, imbracaminte traditionala pentru nunta si evenimente speciale, vase de ceramica, tablouri ce infatiseaza viata in Maroc. E locul ideal pentru a cumpara suveniruri. Si tot aici puteti admira multe elemente de arhitectura marocana (fantani traditionale, strada cu arcade, etc).

obiective-turistice-casablanca


16. Piata de masline e un loc unic in Casablanca
Se afla tot in cartierul Hobbous peste drum de marea moschee. E cumva ascuns dar merita sa intrebati unde se afla fiindca o data ce intrati o sa puteti degusta masline ca acestea.

piata-de-masline-maroc


17. Mahkama du Pachaeste un exemplu frumos de arhitectura maura
Daca ati fost inAndaluzia inseamna ca stiti de ce merita sa vedeti cladirea asta. Daca nu ati fost tot ce pot sa va spun e ca aici va astepta 60 de incaperi frumos ornamentate, cu un patio in stil arab, cu diverse ornamente, mobilier si camere lucrate artizanal din podea pana in tavan. Multe din aceste camere sunt folosite in scop administrativ, sunt pana si sali de judecata in interior. Unii il numesc Palatul Divorturilor fiindca aici au loc multe procese.

casablanca-atractii-obiective-impresii

18. Benis Patisserie e locul unde puteti gusta cele mai buneprajituri din Maroc
Va asigur ca merita sa cautati aceasta patiserie din cartierul Hobbous (adresa: 2 Rue Fkih El Gabbas) pentru a gusta bastilla ( delicatese marocana cu umplutura de pui sau creveti) si cornes des gazelles (cea mai apreciata prajitura marocana) plus multe alte fursecuri pentru ceai pline cu migdale si curmale.

cofetarie-hobous-maroc

19. Piata de camile, un restaurant in aer liber unde puteti consuma carne de camila
Piata se afla in spatele bazarului din Hobbous, localnicii va pot directiona sau puteti lua un taxi. In piata veti gasi doar carne de camila, transata, unde puteti cumpara o bucata si va este pregatita si servita pe loc la terasele de alaturi. Mie mi-a placut mult asa ca va recomand sa incercati.

piata-de-camile-casablanca

20. Bazarul localnicilor eDarb Sultan
Daca vreti `preturi reale` si atmosfera nebuna din bazarurile marocane atunci mergeti in Darb Sultan. Nu o sa intalniti nici un turist acolo dar o sa aveti parte de o experienta autentica. Piata se afla in spatele cartierului Hobbus. Inainte sa mergeti va recomand totusi sa cititi acest articol. Iar daca va hotarati sa imi calcati pe urme nu ratati nici aceasta piata cu condimente din interiorul bazarului.


Thanks for visiting,

Am locuit 1 an in Maroc vezi tot  jurnalul aici --> MAROC
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

Charme d`Orient aduce produse orientale in casa voastra - CONCURS

$
0
0
Cred ca majoritatea stiti deja ca iubesc Marocul .... altfel nu m-as fi intors acolo an dupa an. Iar acum, daca tot suntem in plin jurnal Marocan pe blog m-am gandit ca e momentul oportun sa dau drumul unui concurs organizat impreuna cu Charme d`Orient o asociatie foarte cunoscuta la Paris ce se ocupa cu fabricarea si comercializarea de produse cosmetice orientale, autentice, dupa metode artizanale traditionale. Charme d`Orient a luat nastere acum mai bine de 15 ani, iar produsele lor sunt fabricate in Franta dupa retete vechi si cu produse aduse direct de la sursa (Maroc, Tunsia, Siria etc). Micile recipiente cu creme/uleiuri esentiale/ lotiuni  sunt vandute apoi in toata lumea si de cativa ani au intrat si in Romania printr-un magazin online ce il gasiti la aceasta adresa: www.charmedorient.ro

concurs-charm-d-orient

Participa la concurs!!! Poti castiga un lapte de corp cu ulei de argan si parfum de iasomie in valoare de 99 ron


castiga-concurs-produse-orientale
Reguli de participare
1. Like &Share la concurs pe pagina de Facebook aici ---> Enciclopedia calatorului independent
2. Alege produsul cosmetic preferat de pe site --> Magazin Charme d`Orient
3. Lasa un comentariu la acest articol, pe blog, in care sa ne spui userul de pe Facebook, produsul cosmetic preferat Charme d`Orient si care e articolul tau preferat din ---> Jurnalul de calatorie in Maroc

Concursul se incheie in data de 1 Septembrie 2015, iar pe data de 3 septembrie anuntam fericitul castigator pe blog! Prin tragere la sort cu ajutorul programului random.org! Daca vrei sa fii anuntat prin e-mail aboneaza-te aici!

Inca cateva produse ce le-am remarcat pe site si merita incercate
Practic produsele Charme d`Orient se bazeaza pe cateva ingrediente magice, folosite cu succes in industria de cosmetice din lumea orientala si anume uleiul de argan (ce se obtine doar in Maroc) sapunul negru (tot din Maroc) si sapunul de Alep (din Siria). 

produse-cosmetice-charm-d-orient

1. ULEIURI TRADITIONALE: Ulei de argan traditional, Ulei de argan BIO, Ulei nigella, Ulei de seminte de smochin salbatic ...

2. INGRIJIREA TENULUI: Unt de argan, Crema gomaj cu cristale roz, Crema de fata cu ulei de argan, Masca de fata cu argan, laptisor de matca, rassoul si miere, Gel exfoliant cu nuca de argan si luff, Ser de ochi cu ulei de argan etccc.

3. UNT DE CORP: Unt de shea cu ulei de argan si ambra, Unt de shea cu ulei de argan si iasomie, Unt de shea cu ulei de argan si floare de portocal, Unt de shea cu ulei de argan curmale si migdale etccc

4. KIT DE BRONZARE NATURALA CU HENNA

5. ULEIURI PARFUMATE: Ulei parfumat de iasomie, Ulei parfumat de trandafir, Ulei parfumat de ambra etccc.

6. GOMAJ PT CORP: Gomaj piatra de alaun curmale, Gomaj piatra de alaun floare de portcal, Gomaj piatra de alaun  ambra, Gomaj piatra de alaun trandafir etccc.


MULT SUCCES

Flash Sale - Bilete de avion ieftine

$
0
0



Dragi calatori,

bilete-de-avion-ieftine

In perioada 19 - 21 august la folosirea codului vola2 pentru rezervarile de bilete de avion de minim 2 persoane se aplica o reducere de 20 Euro la finalizarea rezervarii >>> AICI. Plata o puteti face mai tarziu! Reducerea este valabila pentru orice destinatie indiferent de data aleasa.

Cateva bilete de avion ieftine pentru care reducerea se aplica!

bilete-de-avion-ieftine-oferta


Daca vreti sa cititi si alte ponturi bune cititi aici -> ARHIVA VACANTE IEFTINE

Urmareste vacantele ieftine >>> Aboneaza-te prin E-mail

Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol dati un Like pe pagina de Facebook, iar daca vreti sa cititi toate postarile accesati Cuprinsul blogului (click)!

Totul despre Delta Dunarii - informatii utile si ghid practic de calatorie

$
0
0
Mi-am dorit de cativa ani sa mergem in Delta Dunarii si in fiecare an am renuntat la idee. In primul rand fiindca nu aveam informatiile necesare pentru o vacanta in Delta Dunarii, in al doilea rand fiindca mi se parea prea departe de Cluj si prea greu de ajuns pana acolo si in al treilea rand fiindca doream ca fiul meu (Kari) sa fie destul de mare incat sa inteleaga ceva din vacanta asta, sa se bucure de aventura, de natura, de acest loc unic in Europa. Cu alte cuvinte imi doream o vacanta reusita si stiam ca trebuie sa depunem putin efort pentru ea!

informatii-delta-dunarii

Informatii si curiozitati despre Delta Dunarii
*Delta Dunarii este inclusa in Patrimoniul UNESCO din 1991
*Este pe locul 22 in lume in ceea ce priveste suprafata si pe locul 3 in lume in ceea ce priveste biodiversitatea biologica dupa Bariera de Corali (Australia) si Arhipelagul Galapagos (Ecuador).
*Rezervatia Biosferei Delta Dunarii include peste 400 de lacuri, dune de nisip, plaje salbatice, paduri, zone cu stuf, habitate prielnice pentru peste 5000 de vietuitoare si plante.
*Cea mai apreciata activitate turistica in Delta Dunarii este urmarirea celor peste 420 de specii de pasari (Birdwatching); coloniile de pelicani fiind cei mai indragiti de catre turisti. 
*Pelicanul cret este cea mai mare pasare ce o puteti vedea in Delta Dunarii, iar cea mai frumoasa dupa parerea mea e dumbavreanca, o pasare mica in nuante de albastru marin.
*Delta Dunarii are cea mai mare suprafata acoperita cu stuf de pe glob (aproximativ 180 000ha din cei 580 000ha suprafata totala).
*Se pot face safari in doua paduri unice in Europa, paduri subtropicale in nisip (Padurea Letea si Caraorman) unde puteti vedea stejari seculari de 500 si 800 de ani dar si liane lungi de 25m si cai salbatici.
*Pentru pescari Delta Dunarii este raiul pe pamant, cea mai mare zona piscicola din Romania. Aici s-a prins in 1980 cel mai mare peste, un morun de peste 800 de kg.
*Delta Dunarii este cel mai nou tinut Romanesc, crescand in fiecare an cu 40 km.

pasari-delta-dunarii

Pas cu pas cum am ajuns in Delta Dunarii
Practic cel mai greu a fost sa ne mobilizam, caci o data ce am pornit ne-am dat seama ca nu e deloc dificil sa ajungi in Delta.
1. Din Cluj am luat un autocar de noapte pana in Bucuresti. Am ajung la 6 dimineata in Gara de Nord.
2. Din Bucuresti am luat un alt autocar pana in Tulcea la 7 am (din autogara Augustina, la 1 km de Gara de Nord, biletul fiind 70 ron/persoana, inclusiv pentru copil). Rezervarile in prealabil prin telefon sunt obligatorii. Am ajuns in Tulcea la ora 11 dimineata.
3. In Tulcea am avut cateva ore sa vizitam orasul si port-ul, apoi ne-am indreptat spre Port-ul Aval unde am inceput propriu zis excursia luata prin Descopera Delta Dunarii.

pe-canale-in-delta-dunarii

De ce am ales pachetul Descopera Delta Dunarii
Daca ma cunoasteti stiti deja ca incerc mereu sa caut cea mai buna oferta de vacanta si cel mai bun raport calitate-pret. Timp de o saptamana m-am documentat pentru vacanta asta, am cautat oferte, am citit forumuri si bloguri de turism si am ajuns la o concluzie: NU poti vizita pe cont propriu Delta Dunarii (decat daca ai barca ta) si un permis individual de acces eliberat de ARBDD Tulcea. Mi-am dat seama ca practic Delta Dunarii inseamna natura, inseamna canalele, pasarile, vegetatia si astea nu le poti vedea doar navigand pe canale, din barca. Nu ai cum sa explorezi Delta Dunarii singur, pe cont propriu fiindca chiar daca ajungi in Sfantu Gheorghe, Sulina, Crisan, Murighiol sau Mila 23 (cu feribotul local) tot trebuie sa inchiriezi acolo o barca cu ghid sau sa cumperi o excursie pe canale si nu prea se merita fiindca preturile sunt mari si nu te plimba decat cateva ore. De exemplu o excursie de 2 ore costa 100 ron dar in doua ore nu apuci sa vezi nimic avand in vedere ca se merge cu 10-20 de km/la ora. O excursie de o zi costa de la 200 ron in sus (in functie de nr de persoane), dar ar fi pacat sa mergi in Delta doar pentru o zi. Mai trebuie specificat faptul ca satele/orasele din Delta sunt mici, le vezi in 30 de minute dintr-un capat in altul si ca feribotul merge pe canalele navigabile unde nu prea aveti ce vedea fiind folosite pentru transport. Doar barcile mici intra in zonele cu adevarat salbatice din Delta si se pot vedea doar cele 19 trasee acvatice si 7 trasee terestre autorizate de Administratia Rezervatiei Delta Dunarii (ARBDD).
Am comparat numeroase oferte si in final am ales sa mergem prin Descopera Delta Dunarii fiindca e cea mai buna varianta daca mergi pentru prima data in Delta si vrei sa vizitezi (nu sa stai sa te relaxezi sau sa pescuiesti). Pe site-ul lor gasiti numeroase oferte, practic sezonul incepe in aprilie si se termina in 1 noiembrie. Au 4 Pensiuni (Vanessa 3*, Filippo 3*, Pelicanul Cret 3* si Eden 4*) si numeroase pachete valabile pentru fiecare pensiune:
excursie-descopera-delta-dunarii

Ce am avut inclus in pachetul 4 zile/3 nopti la Pensiunea Vanessa 3*
Acum va scriu pe scurt programul dar zilele viitoare am sa detailez fiecare zi. Am avut inclus transferul din Tulcea, toate mesele incepand cu cina in prima zi si mic dejun in ultima zi. Am fost plimbati 2 ore pe canale in prima zi pana in Mila 23. Pe parcursul intregii vacante ghid-ul nostru ne-a oferit o multime de informatii despre Delta Dunarii, despre pasarile ce le-am vazut, traditiile si obiceiurile din zona.

excursie-pe-canale-delta-dunarii

A doua zi am inceput ziua cu un mic dejun bogat, dupa care am facut o excursie pe canale de 4 ore. La amiaza ne-am intors la pensiune unde am servit un pranz cu specific pescaresc foarte bun. Dupa-masa am iesit din nou intr-o excursie de 4 ore pe alte canale si lacuri, culminand cu un apus minunat. 

apus-de-soare-in-delta-dunarii

A treia zi din nou pe canale cu oprire de cateva ore pentru a vizita satul Letea si un scurt safari de o ora pana in Rezervatia Naturala Letea, cea mai nordica padure subtropicala din Europa unde am putut vedea caii salbatici. Am luat pranzul intr-o gospodarie din Letea pe o frumoasa terasa in stil traditional. Dupa pranz am facut o noua excursie pe canale pana in Mila 23, iar la cina am avut parte de un spectacol live cu muzica traditionala lipoveneasca. 

safari-in-delta-dunarii

In ultima zi am luat micul dejun, ne-am facut bagajele si ne-am luat ramas bun de la Delta cu o ultima excursie de 2 ore pe canale, pana in Tulcea.

Vacanta a meritat cu varf si indesat! Am insumat 18 ore de excursii pe canale, am mancat peste cat pentru un an gatit dupa diferite retete traditionale (din cate am vazut, cei carora nu le placea pestele le pregateau altceva de mancare), pensiunea a fost foarte frumoasa si foarte bine pozitionata la 2 minute de pontonul de unde ne imbarcam in barca. Totul a fost la superlativ asa ca abia astept sa va povestesc pe larg.

traditii-in-delta-dunarii

Informatii utile pentru o vacanta in Delta Dunarii
Trebuie sa stiti ca Delta Dunarii este o arie protejata unde:
-NU AVETI VOIE SA CAMPATI LA INTAMPLARE. Practic puteti sa va puneti cortul doar in zonele amenajate in acest sens.
-NU AVETI VOIE SA deranjati cuiburile de pasari solitare sau coloniile de pasari
-NU AVETI VOIE SA culegeti plante de orice fel, sa rupeti nuferi, etc!
-NU AVETI VOIE SA intrati in zonele cu regim de protectie
-NU AVETI VOIE SA aruncati gunoaie in apa
-NU AVETI VOIE SA lasati deseuri in urma sederii voastre in Delta Dunarii
-Pescuitul sportiv si vanatoarea sportiva se face doar prin asociatiile acreditate in acest scop. Practic trebuie sa luati un permis de la o astfel de asociatie si sa platiti o taxa zilnica. 
-Scaldatul nu se recomanda in Delta Dunarii fiindca apa e foarte adanca (in special pe bratele mari), sunt curenti foarte puternici, iar malurile sunt abrupte si alunecoase. Este pericol de inec si sanse mici sa fiti salvati in timp util fiindca canalele mici sunt putin tranzitate. Mergeti doar in zonele amenajate pentru scaldat!

ghid-informatii-impresii-delta-dunarii

Mai multe articole din aceeasi serie aici-->>> Romania

Thanks for visiting,
 Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)

Vacanta ieftina in Barcelona de la 150 euro totul inclus

$
0
0
Dragilor am pentru voi azi un super pont pentru o vacanta ieftina in Barcelona la un pret incredibil de mic! Nu e o gluma, chiar puteti merge cu 150 de euro intr-o vacanta de luni pana vineri, in Barcelona, avand cazare + transport cu avionul si taxe de aeroport incluse! Sincer nici eu nu mai credeam ca voi mai scrie vreodata un pont de vacanta ieftina in Barcelona, mai ales datorita faptului ca biletele de avion s-au scumpit tare anul acesta. O data ce ajungeti la destinatie am scris aici >>>25 de obiective turistice gratis in Barcelona

vacanta-ieftina-barcelona


Bilet de avion cu taxe de aeroport incluse = 96 euro

Dus 26 Octombrie 2015 Timisoara-Barcelona
Intors 30 Octombrie 2015 Barcelona-Timisoara

Biletul il puteti cumpara la acest pret de >>>AICI

Voucher cadou pentru cazare in Barcelona la localnici
Daca doriti confortul de acasa la preturi mici, puteti gasi camere single, duble, studio-uri si apartamente inchiriate de localnici pentru turisti pe Airbnb. Folosind >>> acest linkprimiti un voucher de 25 de dolari in contul vostru pe care sa ii folositi la prima rezervare. Cei 25 de dolari se deduc instant din pretul total daca rezervarea e de minim 75 de dolari. 

Cazare 4 nopti in Barcelona la Hostel/Hotel Budget= 50 euro

>>>Grafitti Hostel (Cartier Sant Marti) = 35 euro /4 nopti/pat in dormitor comun pt femei
Hostelul e perfect pentru calatoarele singure! Hostelul se afla intr-o zona sigura, in apropiere se gasesc magazine si restaurante. De asemenea se afla la 2 minute de mers de statia de metrou ce va teleporteaza rapid in centrul Barcelonei. Hostelul are dormitoare comune si o bucatarie pusa la dispozitia clientilor. Receptia e deschisa non-stop. Internetul prin wifi e gratuit. Nota din partea clientilor 7.1

 >>>Hola Hostal Eixample (Centru) = 38 euro/4 nopti/pat in dormitor comun mixt
In acest pret aveti inclus micul dejun! Hostelul se afla in centrul modern Eixample, la 5 minute de mers pe jos de statia de metrou. Camerele sunt viu colorate, hostelul are living comun, terasa si bucatarie dotata! Internetul prin wifi e gratuit. Nota din partea clientilor e 8.2

>>>Amistat Beach Hostel (in zona de plaja) = 45 euro/4 nopti/ pat in dormitor comun
In acest pret aveti inclus micul dejun! Hostelul se afla in zona plajelor dar foarte aproape de statia de metrou ce va duce in 10 minute in centrul istoric. Hostelul e nou, mobilat modern, complet utilat pentru calatori, pat-urile au lampi individuale si alte accesorii folositoare. Hostelul pune de asemenea la dispozitia clientilor o terasa mare, un living in stil boho si internet prin wifi gratuit. Nota din partea clientilor 8.3

>>>Guest House Carrer Consell (Centru) = 72 euro/4 nopti/persoana in camera dubla
Hostelul se afla in cartierul Eixample, in centrul modern, foarte aproape de obiectivele turistice realizate de Gaudi. Camerele sunt mobilate in stil modern, minimalist. Proprietatea se adreseaza nefumatorilor si e noua in sistem de aceea nu are comentarii de la clienti.

>>>Residencia Albergue Studio (St Gervassi)  = 80 euro/4 nopti/persoana in camera dubla
In acest pret aveti inclus micul dejun! Hotelul se afla intr-un cartier mai indepartat si mai putin turistic insa statia de metrou e la 50 de metri. Camerele sunt decorate modest, in stil clasic. Proprietatea pune la dispozitia clientilor o terasa pe acoperis, o sala de lectura si un living comun.Parcarea si internetul prin wifi sunt gratuite. Nota din partea clientilor 7.9

>>>MotorSport Bed & Breakfast (Horta Guinardo) = 85 euro/4 nopti/ persoana in camera dubla
In acest pret aveti inclus micul dejun! Hotelul se afla intr-un cartier mai indepartat si mai putin turistic insa statia de metrou e la 5 minute de mers de hotel. Camerele sunt decorate in stil modern, viu colorat, perfect pentru tineri. Proprietatea pune la dispozitia clientilor internet prin wifi si prin cablu. Nota din partea clientilor 7.3

 Cazare 4 nopti in Barcelona la Hotel de Lux 4*= 150 euro

>>> Hotel Abbot4* (Centru) = 155 euro/4 nopti/ persoana in camera dubla
Hotelul se afla intr-o zona foarte buna, aproape de gara si de obiectivele turistice, in centrul modern Eixample. Camerele sunt decorate in stil modern, elegant. Au TV cu ecran plat, birou, aer conditionat si internet prin wifi gratuit. Nota din partea clientilor 7.2

>>> Catalonia Park Putxet4* (St Gervassi) = 162 euro/ 4 nopti/ persoana in camera dubla
Hotelul se afla la 600 de metri de statia de metrou, intr-un cartier mai indepartat de centru. Camerele sunt luminoase, mari, decorate in stil modern, elegant si au baie cu cada. Aerul conditionat si internetul prin wifi sunt gratuite. Hotelul pune la dispozitia clientilor piscina pe acoperis, sala de fitness si multe alte facilitati. Nota din partea clientilor 7.3

>>> Aparthotel Maariano Cubi Barcelona 4* (St Gervassi) = 190 euro/ 4 nopti/ persoana in camera dubla
Hotelul se afla la 200 de metri de statia de metrou si la 15 minute de mers pe jos de centrul modern al Barcelonei, Eixample. Camera este foarte mare, mobilata modern, elegant. Are 35 m patrati, TV cu ecran plat, aer conditionat, baie cu cada si o chicineta unde puteti gati complet utilata.


Daca vreti sa cititi si alte ponturi bune cititi aici ->> ARHIVA VACANTE IEFTINE


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

Primul zbor cu avionul nu se uita niciodata - discutii turistice

$
0
0
Pentru mine primul zbor cu avionul a coincis cu prima calatorie in afara Europei si prima vizita la socrii in Maroc. Va dati seama ca eram de 3 ori mai ingrijorata, mai entuziasmata si mai constienta decat atunci cand mergi prima data cu avionul in vacanta. Pur si simplu fiindca stii ca o data ce aterizezi la destinatie probabil o sa te bucuri de un hotel luxos si o plaja frumoasa. Practic nu te strezeaza gandul de ce se va intampla pe mai departe, maxim simti adrenalina aceea de moment.

primul-zbor-cu-avionul

In 2007 cand am zburat eu prima data cu avionul nu erau atatea avioane low cost si daca cumva prindeai un zbor ieftin ti se parea ceva dubios, ca si cum plateai un bilet pentru o prabusire garantata. Nu existau nici atatea oferte, nu existau bloguri de calatorii, nu existau informatiile ce le gasesti acum la o simpla cautare pe google. Va dati seama ca inainte sa incep aventura ce urma sa ma poarte 1 lunasi jumatate in Marocam intrebat din greu in dreapta si in stanga cum e sa zbori cu avionul. Mai ales ca eu aveam un zbor cu escala, deci practic urma sa zbor cu doua avioane intr-o singura calatorie si ambele urmau sa dureze destul de mult. Practic nu am primit nici un raspuns concret fiindca in afara de partenerul meu nimeni nu fusese din familie sau dintre prieteni, iar el oricum era atat de obisnuit sa zboare incat cum se aseza in avion adormea instant. Plictiseala .... imi zicea el!

Insa mie nu mi s-a parut deloc plictisitor!
Mai ales din momentul in care ne-au anuntat pe aeroportul Otopeni ca zborul nostru Tarom spre Madrid va avea 2 ore intarziere din cauza unor probleme tehnice. Din momentul ala ma gandeam doar ca sa nu faca treburile in graba ca toti romanii, nu cumva sa descopere o noua problema cand vom fi in zbor. DA vazusem prea multe episoade din `Plane Crash` pe Discovery. Dar imediat apoi mi-a expus sotul adevarata problema si anume faptul ca vom pierde cel de al doilea zbor din Madridin Casablanca din cauza intarzierii si asta insemna ca s-ar putea sa ramanem blocati peste noapte in aeroport, avand in vedere zborul tarziu ce urma sa il facem. 

Lucrurile s-au rezolvat cum nu se putea mai bine
Si anume un grup de buisness man ce mergeau in Guineea si ei cu vreo 3 escale au facut un taraboi cat China in care cereau sa fim mutati, noi, cei 7 pasageri ce aveam zboruri cu escale pe alte avioane ce decolau in urmatoarea ora de pe Otopeni pt a reusi sa ajungem in timp util la destinatie. Practic nu stiu cum au rezolvat domnii aia dar trebuie sa le multumesc fiindca pe aceasta cale am primit un alt bilet de avion pe un zbor Lufthansa, dublu ca si cost si cu escala mai scurta la Frankfurt. Fara nici un cost aditional. 

Primul meu zbor cu avionul a fost o calatorie luxoasa
Acum, daca ma gandesc la ultimii 8 ani si la cele peste 50 de zboruri  pe care le-am facut ulterior, pot spune cu siguranta ca primul meu zbor  cu avionul a fost o calatorie luxoasa. Scaune incapatoare, confortabile, ce miroseau a piele de calitate. Am fost serviti cu mancare buna, bauturi fine, iar la desert am gustat pentru prima data tiramisu. Eram in extaz. Iubitul meu m-a tinut de mana tot zborul si a reusit chiar sa nu adoarma doar ca sa se bucure de entuziasmul meu. Si evident ca sa ma tina de povesti sa nu imi treaca prin cap cine stie ce prostii vazute la Discovery. Mi-a explicat ce sunt alea turbulente, de ce se misca atat de tare avionul, de ce aud un sunet constant, de ce mi se infunda urechile, de ce uneori nu mai vad nimic pe geam, de ce oamenii aprind butonul de deasupra capului, de ce stwardesele ne vand parfumuri si cam tot arsenalul meu de intrebari. Fiindca eram tare curioasa si vroiam sa inteleg tot ce se petrece in jurul meu, nu cumva sa imi scape ceva. Tot el mi-a dat cateva exemple delucruri urate ce se pot intampla in avion, ca sa nu ma surprinda nimic.

Prima data cu avionul mi-a placut atat de mult incat mi-e greu sa inteleg cum am ajuns sa urasc aceasta metoda de a calatori
Cand am pus piciorul in Maroc as fi putut sa jur ca iubesc sa zbor cu avionul si ca o s-o fac pentru totdeauna cu acceasi placere si entuziasm. Insa dupa cativa ani, cand am avut primul meu zbor cu adeavarat urat, mi s-a declansat o fobie, frica continua si de atunci am incercat numeroase metode de tratament care in final functioneaza dar doar pe termen scurt. Practic e ceva de genul .... e repede, e ieftin, e mai bine sa zbor! Dar din pacate pentru mine zborul cu avionul nu mai e o placere.

Pentru voi cum a fost primul zbor cu avionul?

Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)

Film The best of Youth - 40 de ani in Italia si multe excursii

$
0
0
Saptamana 131
The best of youth (2003)



Saptamana asta am vazut un singur film cu calatorii. Unul lung si bun pe care l-am cautat la recomandarea unui cititor de pe blog. Trebuie sa va avertizez inca de la inceput ca filmul dureaza 6 ore! Ceea ce pentru mine nu a fost o problema. Am descoperit in timp ca imi plac filmele mai lungi, mai profunde si mai complexe, cu care ma pot identifica si care nu iti lasa loc de interpretari la final. 

Povestea se concentreaza pe cei doi frati din familia Carati: Nicola (Lo Cascio) si Matteo (Boni). Ambii sunt trecuti de 20 de ani si acum urmeaza sa absolveze facultatea si sa-si continue viata ca tineri adulti. Nicola nu este un elev foarte bun, dar lucreaza din greu, este sensibil si plin de vise in ceea ce priveste cariera de medic pe care urmeaza sa o inceapa. Matteo in schimb este un student extrem de ambitios, cu rezultate excelente dar cu numeroase probleme de comportament. Chiar in timpul examenului final Matteo abandoneaza scoala, se inoleaza in armata, urmand ca apoi sa devina politist, in timp ce Nicola termina cu bine scoala si porneste intr-un Eurotrip ce il poarta din Italia pana in Norvegia. Dupa excursia asta Giorgia, o tanara cu probleme psihice il motiveaza mult pe Nicola in alegerea specialitatii de psihiatru. 
Filmul incepe in anii 1960 si urmeaza viata fratilor, a parintilor lor, a celor doua surori si a tinerei Giorgia, povestile lor de dragoste, familiile ce le intemeiaza, copii si cariera pana in 2000, toate pe fundalul istoriei din Italia timp de 40 de ani.

Ce mi-a placut la filmul The best of Youth? In primul rand din punct de vedere a calatoriilor filmul este unul complex. Excursia ce o face Matteo pana in Norvegia e presarata cu peisaje frumoase si intalniri neasteptate. Apoi vedem viata lor timp de 40 de ani in numeroase orase din Italia (Roma, Florenta, Sicilia, Palermo, Torino etc) in care cei doi tineri calatoresc de dragul familie sau in interes de serviciu, Nicola fiind politist si mereu relocat in alt oras.
Este un film frumos, pozitiv si uman. Zici ca nu a fost `slefuit` deloc pentru a da bine, pentru a face un scenariu mai exceptional sau pentru a te induce in eroare. E un film fara mister, fara complicatii, as putea spune ca decurge simplu dar pe modul rapid fiindca e greu sa concentrezi 40 de ani de evenimente importante in 6 ore de film. Este un film despre viata, dragoste, familie si prietenie de-a lungul caruia am zambit constant, mi-au dat lacrimile de cateva ori si am ras mult. 
ps: Parerea mea e ca merita cele 9 premii internationale castigate in cadrul festivalurilor de film si nota 8.5 pe IMDB.

film-calatorii-the-best-of-youth

L-ati vazut? V-a placut? 

Click aici pentru a vedea mai multe -> FILME CU CALATORII

Excursie pe canale in Delta Dunarii - impresii si sentimente

$
0
0
Prima zi de vacanta in Delta Dunarii a fost alocata in totalitate excursiilor pe canale. Practic dupa micul dejun am facut o excursie pe canale timp de 4 ore, apoi ne-am intors la masa de pranz, iar dupa-masa am continuat cu o noua excursie pe alte canale si lacuri pana la apus. Am ales sa luam vacanta de pe site-ul Descopera Delta Dunarii, iar motivul pentru care am ales acest site l-am detailat AICI.

excursie-pe-canale-in-delta-dunarii-impresii-sentimente

La debarcader ne astepta Ionut, ghidul nostru, care ne invita in barca zambind larg. Credeam ca o sa-mi dea de furca urcatul si coboratul in barca, fiind plinuta ma asteptam sa faca balans mai mare dar a fost chiar ok. Cand m-am uitat la colegii de calatorie cum isi adjudeca locul din ziua precedenta cand am fost adusi in Mila 23, m-am asezat si eu pe bancheta din spate unde stiam ca e `locul meu`. Intr-un fel mi-a parut bine, in spate poti sa faci ce vrei, sa te ridici in picioare oricand fara sa obturezi privirile celorlalti. Pe de alta parte daca prinzi un loc in fata poti face cu usurinta fotografii cu peisajul fara sa ai alte capete in fotografii.

barca-descopera-delta-dunarii


Bagajul pentru o zi pe canale in Delta Dunarii
Dupa ce ne-am asezat fiecare la locul lui am inceput sa ingramadim lucrurile sub scaune. Noi am avut doar un ghiozdan cu o sticla de apa, palarie de soare, spray Autan (ce nu l-am folosit fiindca  nu ne-au atacat deloc tantarii) cativa biscuiti pentru Kari, 2 jucarii si aparatele de fotografiat. Mi-a parut rau ca am uitat acasa crema cu protectie solara. Fiind august si avand o zi in natura in fata imi e groaza. Caldura nu s-a simtit atat de tare. In barca am simtit constat o adiere usoara, asa incat chiar si la 30 de grade ne-am simti perfect. Dar efectele le-am vazut seara. Intr-adevar chiar si cu foita pe mine am reusit sa ma ard pe fata si pe brate.

pe-canale-descopera-delta-dunarii


*Barca incepe sa alunece pe langa casele din Mila 23, apoi iesim pe canalele mari si intram rapid in salbaticie, pe canale inguste. Satul a ramas undeva departe. Acum eram doar noi si ratele ce treceau agale pe langa barca fara ca macar sa ne bage in seama. Din cand in cand Ionut ne atragea atentia asupra unei pasari si ne arata locul unde se afla. Uneori stateau in echilibru pe crengile din varful arborilor, alteori ni se dezvaluiau de aproape lasandu-ne sa le cercetam in intimitatea lor.

rate-delta-dunarii


*Egretele ma surprindeau mereu cu eleganta lor si penajul alb imaculat ce imi atrageau atentia oriunde incercau sa se ascunda. La inceput fotografiam fiecare egreta, cu gandul ca poate nu vom mai reusi sa vedem niciuna pana la finalul excursiei. Apoi am inteles ca egretele sunt prietenoase si mancacioase fiindca le vedeam la fiecare cotitura cum stau si isi urmaresc prada. Doar daca ne apropiam prea tare de ele sau mergeam cu viteza isi luau zborul, lasandu-ne fermecati cu aripile lor mari si grele.

delta-dunarii-pasari-egrete

Delta-Dunarii-egrete-in-varful-arborilor


*O data ce intram in lacurile mari peisajele se schimba simtitor. Nu mai vedem perdeaua de stuf ce ne bloca privirea ci doar apa. Multa apa .... Lacul Trei Iezere ne-a scos la iveala peisaje ce zici ca au fost prefabricate. Ramuri mari de arbori iesind artistic din apa pe care se odihnesc numeroase pasarele. E ca in basm.


lacuri-delta-dunarii-pasari


pasari-delta-dunarii-natura


Urmeaza lacul Fortuna, aici vazuse Ionut pelicanii de dimineata
Nu stiu daca am inteles bine dar ghizii de la `Descopera Delta Dunarii` fac un tur pe canale ca sa vada cota apelor si sa caute coloniile de pelicani inainte sa inceapa excursia propriu zisa. Pentru ca apoi sa ne duca la sigur. Lacul e prea mare ca sa ii vezi la o aruncatura cu privirea. Trebuie sa mergi mai in larg, sau mai spre laterale pentru ai observa. Dar o data ce ii vezi nu mai iti poti lua ochii de la ei. Sunt niste pasari imense, cele mai mari ce se gasesc in Delta Dunarii. Pe mine m-au hipnotizat ciocurile lor lungi cu care pescuiau fara nici o problema pestii. Sa urmaresti o astfel de colonie, sa vezi pasarile capitan si puiutii ce se tin dupa mame, sa ai ocazia sa vezi cum isi fac toaleta de dimineata curatindu-si pana cu pana si apoi cum iau micul dejun linistite pe lac e un adevarat spectacol. Am inteles apoi ca pelicanii intr-adevar sunt regii Deltei, pasarile pe care orice turist viseaza sa le vada. Iar noi am avut norocul sa le vedem in fiecare excursie pe canale. Am fost cu adevarat norocosi sau poate asta e avantajul ca l-am avut pe Ionut ca si ghid.

pelicani-delta-dunarii

pelicani-delta-dunarii-pasari-excursie-canale

pelicani-pasare-mare-delta

Dupa ce ne-am atins scopul am luat la rand alte canale, alte siroaie de apa mai late si mai inguste, mai umbroase si mai dense, trecandu-ne prin fata noi specii de pasari, indreptandu-ne incet inapoi spre Mila 23 pentru a lua pranzul. Trecusera deja 4 ore si nici n-am simtit. Kari s-a comportat exemplar, am reusit sa-l convingem sa nu-i puna 1000 de intrebari lui Ionut si sa nu faca prea mare galagie pentru a nu speria pasarile.

doua-gaste-pe-lac-delta-dunarii

excursie-pe-canale-cu-descopera-delta-dunarii

excursie-delta-dunarii-canale-vacanta

delta-dunarii-vacanta-pasari

aliceee-delta-dunarii

vegetatie-delta-dunarii


delta-dunarii-macro



Mila 23 ne-a captat din nou atentia cu casele de vacante cochete,un restaurant de lux cu acoperis de stuf perfect taiat si multe pontoane zici ca fiecare casa avea propria iesire la Dunare, propria lotca si propria barca cu motor. Hamacele agatate lenes intre doi copaci, leaganele cu vedere la Dunare, mesele de picnic si gratarul erau doar cateva din detaliile vietii in satele indepartate ale Deltei.

mila-23-restaurant-delta-dunarii

mila-23-case-de-vacanta

viata-in-delta-dunarii-mila-23

Ce mancam la pranz? Evident peste. Cei de la Pensiunea Vanessa ne-au tratat boiereste cu un platou cu peste la cuptor cu legume. A fost o masa sanatoasa. Dupa care am primit la desert clatite cu dulceata si ciocolata.

peste-prajit-cu-legume-delta-dunarii

Dupa-masa am plecat din nou la vanatoare de imagini pe alte canale si alte lacuri. Kari ma intreaba daca pot sa il las in spatele barcii langa Ionut. Imi promite ca se tine de franghie si nu va cadea in apa. Dupa cateva minute prinde curaj si il vad cum lasa franghia din mana. Apoi vine sa isi ia pistolul cu apa si il vad cum cauta cu privirea broastele ce se bronzeaza la soare. Se distreaza o vreme stropind broastele apoi pescuieste cu mana scoici de la suprafata apei, aratandu-mi incantat `captura`.

delta-dunarii-impresii-blog-calatorii

kari-in-delta1


kari-in-delta2


Am ajuns din nou in zonele interesante. In fata ochilor vad un covor de nuferi albi, pe care i-am cercetat de aproape. Tocmai am descoperit cat de mult imi plac nuferii, cat sunt de frumosi, de perfecti, ca niste globuri albe ce contrasteaza perfect cu verdele crud a frunzelor. Mai tarziu am vazut numeroase canale cu nuferi galbeni, o specie de care nu mai vazusem pana acuma.

nuferi-galbeni-delta-dunarii

covor-de-nuferi-in-delta-dunarii

nuferi-albi-delta-dunarii

delta-dunarii-nuferi

Drumul serpuieste pe malurile baltilor. Aici suntem cu adevarat in salbaticie. Nu vezi nici un pescar ascuns intre trestii, nici un cort, nici o lotca.... Doar noi, pestii, pasarile, broastele si natura virgina. Barca ne poarta prin adevarate coridoare verzi, canale pe care nu se circula in mod  frecvent si sunt acoperite cu plante in intregime. Ce vedem aici? O mie de broaste ce se lafaie grasune la soare si fac salturi artistice cand trecem incet cu barca pe langa ele.

canale-acoperite-cu-verdeata-delta-dunarii


broaste-ce-sar-in-apa


pasari-canale-vegetatie-delta-dunarii-romania

canale-verzi-delta-dunarii-romania


Iesim cu greu din acest canal fiindca era plin de trunchiuri si Ionut s-a chinuit ceva sa trecem cu bine pe langa ele. Ne-am mai bagat de cate ori si in ele, ne-am mai aplecat pe sub salciile plangacioase, dar viteza fiind minima n-am patit nimic. Cand luam cotitura spre alte canale mai mari, nu imi pot crede ochilor. Lumina aurie a apusului se oglindeste in valurile apei.

apus-pe-canale-delta-dunarii


Ne grabim sa prindem apusul pe lacul Fortuna.Trecem in viteza prin gradina naturii, pe canale pline de starci si egrete,  salcii, trestii, nuferi si stuf. Nici nu le bagam in seama. Acum singurul nostru obiectiv este apusul de soare. Pe care il prindem in toata frumusetea, pe lacul Fortuna unde alti turisti veniti prin Descopera Delta Dunarii se bucurau deja de el. Cuvintele sunt de prisos ... mai bine va arat un set de poze ....

apus-de-soare-in-delta-dunarii-romania

apus-de-soare-delta-dunarii-alice

apus-in-delta-vacanta-romania

Dupa apus e ora la care pasarile se intorc la odihna in cuiburile lor si noi le urmam exemplul si pornim incet spre Mila 23. Dupa o zi pe canale am descoperit farmecul Deltei din punct de vedere turistic. Acesta il constituie in special pasarile si activitatea de birdwatching (pe engleza). Sincer eu nu credeam ca as putea fi interesata de asa ceva ... pana sa vin in Delta nici macar nu auzisem de pasari precum: corcodel, cormoran, prundaras, lopatar, tiganus si multe alte specii pe care Ionut ni le-a aratat. Nici n-am urmarit vreodata viata pasarilor. Zborul lor indelung. N-am stat sa observ cu atentie un stol de pasari.  Cu toate ca atunci cand eram mica ziceam ca `Mi-ar fi placut sa fiu o pasare sa pot calatori fara bilet`! Ce stiam eu despre pasari? Nimic. Acum dupa ce am fost in Delta pot spune cu certitudine ca mi-ar fi placut sa fiu totusi o pasare. :)))

stol-de-pasari-delta-dunarii

Toata aceasta activitate, toate peisajele, toate aceste noutati (cel putin pe mine) m-au relaxat total, m-au ancorat intr-o alta realitate, departe de viata agitata de la oras. In Delta am trait diferit, am fost constienta in fiecare clipa, am vazut trestiile cum dansau in bataile vantului, am pandit indelung pasarile si m-am simtit undeva departe, uitati prin locuri si timp, in aceasta zona paradis a Romaniei! Noaptea am dormit  confortabil la Pensiunea Vanessa, in camera de la mansarda.

Mai multe articole din aceeasi serie aici-->>> Romania

Thanks for visiting,
 Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)

Vacanta ieftina cu copii la Disneyland de la 150 euro

$
0
0
Saptamana asta m-am gandit sa va scriu o oferta buna pentru o vacanta ieftina cu copii. Si ce destinatie e mai potrivita decat Disneyland? Acesta e cel mai popular loc din Europa unde parintii se intorc in anii copilariei, iar micutii se simt eroi in povestile lor preferate. Disneyland nu e doar pentru copii, e un parc de distractii unic in Europa ce merita experimentat la orice varsta. Mai ales acum cand preturile sunt atat de accesibile. Am gasit o oferta de vacanta ieftina la Disneyland in weekend (de vineri pana luni) asa ca deabia am asteptat sa o impartasesc cu voi.

vacanta-ieftina-cu-disneyland


Bilet de avion cu taxe de aeroport incluse = 85 euro

Dus 23 Octombrie 2015 Tg Mures-Paris
Intors 26 Octombrie 2015 Paris-Tg Mures

Biletul il puteti cumpara la acest pret de >>> AICI

ps: puteti alege orice alta data daca aveti liber sau chiar in vacanta intersemestriala ce e din 30 octombrie pana in 8 noiembrie 2015 ( preturile pot sa difere de la o data la alta).

Cazare 3 nopti in zona Disneyland Paris 
varianta Budget= 50 euro/pers

>>> Premiere Classe Noisy 1*(Marne la Valle) =45 euro/3 nopti/ persoana in camera tripla
Hotelul se afla la cateva minute de mers de statia RER ce va transporta in cateva minute la Disneyland. Camera e moderna, perfecta pentru familii, avand un pat matrimonial si inca un pat single supraetajat. Camerele au baie proprie cu dus si TV cu ecran plat. Parcarea e gratuita. Nota din partea clientilor 6.4

>>> Ibis Budget Marne la Valle 2* =45 euro/3 nopti/ persoana in camera tripla
Hotelul se afla la cateva minute de mers de statia RER ce va transporta rapid la Disneyland. Camera e decorata in stil modern, tineresc si e perfecta pentru familii intrucat are un pat dublu si un pat supraetajat de o persoana. Dintre facilitati enumar birou, TV cu ecran plat, baie cu dus si internet prin wifi gratuit. Nota din partea clientilot 7.1

>>> Villa Bellagio 2*  (Marne la Valle) = 65 euro/3 nopti/ persoana in camera dubla
Hotelul se afla la cateva minute de mers cu masina de Disneyland si la 5 minute de mers pe jos de gara RER, care ofera conexiune directa cu parcul tematic. Camerele sunt decorate in stil clasic,au TV cu ecran plat, birou si internet prin wifi gratuit. Camera are baie privata cu cada. Parcarea e de asemenea gratuita. Nota din partea clientilor 6.0

>>> Premiere Classe Torcy 1*(Torcy) =65 euro/3 nopti/ persoana in camera dubla
Hotelul se afla la cateva minute de mers de statia RER ce va teleporteaza la Disneyland. Acest hotel e ideal pentru cupluri/prieteni si mai putin pentru familii intrucat nu camerele au pat matrimonial sau twin fara posibilitate de a aduga un pat pentru copil. Camerele sunt foarte frumoase, moderne, cu mobilier nou si tineresc, au TV cu ecran plat, internet prin wifi gratis si baie cu dus. Nota din partea clientilor 6.9

Cazare 3 nopti in zona Disneyland Paris 
la Hotel 4 stele= 150 euro/pers


>>>Novotel Collégien 4* = 130 euro/3 nopti/ persoana in camera dubla
Hotelul e super pentru familii intrucat copii pana in 16 ani sunt cazati gratuit iar camerele au un pat dublu matrimonial si un pat extensibil pentru copii. Hotelul se afla la cateva minute de mers de statia RER ce va transporta rapid la Disneyland. Camera e decorata in stil modern, elegant are TV cu ecran plat, baie cu cada si internet prin wifi gratuit. Parcarea e de asemenea gratuita. Nota din partea clientilor 8.2

>>>Holiday Inn Paris 4* (Marne-La-Vallée) = 140 euro/3 nopti/ persoana in camera dubla
Hotelul e super pentru familii intrucat copii pana in 12 ani sunt cazati gratuit iar camerele au un pat dublu extensibil si 2 paturi single. Hotelul se afla la 200 de m de mers de statia RER ce va transporta rapid la Disneyland. Camera e decorata in stil modern, are vedere spre oras, elegant are TV cu ecran plat, baie cu cada si internet prin wifi gratuit.  Nota din partea clientilor 7.9

Mai multe ponturi bune cititi aici -->>> ARHIVA VACANTE IEFTINE

Urmareste vacantele ieftine ->>> Aboneaza-te prin E-mail
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi toate postarile accesati Cuprinsul blogului (click)!

Descopera Delta Dunarii cu Alice - Satul si Padurea Letea

$
0
0
Daca prima zi a fost dedicata in exclusivitate excursiilor pe canale in zona Mila 23a doua zi am facut un traseu pe ape si un traseu pe uscat. Practic am intrat pe canalele navigabile, vazand o alta fata din Delta Dunarii pana in localitatea Letea unde ne astepta o masina de safari ce ne-a condus pana in Padurea Letea (cea mai Nordica Padure Subtropicala din Europa) unde vedem dunele de nisip si caii salbatici. Masa am luat-o intr-o gospodarie din Letea, iar dupa pranz ne-am intors pe alt traseu si alte canale in Mila 23. Cu alte cuvinte o noua zi plina de aventura ce o vom petrece in totalitate in natura. Daca doriti sa faceti aceasta vacanta va invit pe site-ul Descopera Delta Dunarii. Noi am ales excursia 4zile/3 nopti la Pensiunea Vanessa.

descopera-delta-dunarii-cu-aliceee

Viata pe apa si lumea pescarilor
Dupa cum spuneam, dimineata am inceput-o pe canalele mari, navigabile, unde am putut observa mai bine viata pescarilor. Apa pentru pescari inseamna acasa, inseamna viata, inseamna hrana. Unii spun ca oamenii Deltei invata prima data sa vasleasca, apoi sa pescuiasca  si deabia apoi sa umble. Tind sa cred ca e adevarat avand in vedere numarul mare de prichindei ce iesisera la pescuit cu tatal lor. Unii traiesc pe uscat, in sate si localitati din mijlocul Deltei, dar am vazut si familii ce traiesc (cel putin pe timp de vara) in case plutitoare, refugii de pescari sau direct in barca. Cand mergi pe canalele mari ai sansa sa vezi acest stil de viata, unic in Romania. Mai exact viata pe apa. Ce au toti oamenii acestia in comun? Respectul absolut fata de apa, fata de natura si pasiunea de a pescui!  Unii sunt pescarii adevarati ce traiesc permanent in Delta, ce cunosc toate cotloanele Deltei si secretele ei. Ei se misca mereu in reluare, vaslesc incet din lotcile vechi de lemn, colecteaza zilnic pestele din capcane si il duc la cherhana unde va fi preluat si transportat in marile orase din tara. Cand treci pe langa ei un val de miros de peste te loveste si daca te ridici in picioare ai sa vezi ca au barca plina de pesti ce se mai zbat gata sa le sara in cizma. Pescuitul ca `slujba` e cu adevarat uimitor, foarte greu (in special in lunile de iarna), periculos (tot timpul anului) si nu e pentru oricine (umiditate mare, temperaturi scazute, ore intregi de stat in apa si apoi ore intregi de vaslit in fiecare zi ...). Eu, personal, am un mare respect pentru acesti oameni!

pescar-in-delta-dunarii

plasele-pescarilor-in-delta-dunarii

pescuit-sportiv-delta-dunarii

viata-in-barca-in-delta-dunarii

refugiu-de-pescari-in-delta-dunarii

case-plutitoare-in-delta-dunarii

viata-pescarilor-in-delta

Insa dupa cum spuneam, Delta e populata si de turisti si de pescari de placere. Pe acestia din urma ii observi cu usurinta fiindca si-au adus in Delta artileria grea. Adica un echipament imens, plin de scule, undite, lansete, plute, plumb si kg intregi de momeala. Si-au aranjat 4-5 undite si le urmaresc pe toate simultan cu o bere in mana si cu un ochi la plute. Toti spera sa prinda un monstru al apelor si toate discutiile pescarilor se invart in jurul acelorasi subiecte: ce pesti au prins, ce pesti spera sa prinda si ce pesti le-au scapat :))

pesscar-sportiv-delta-dunarii

Safari in Letea - traseul terestru in Delta Dunarii
Vaporasul se apropie incet de Grindul Letea, cel mai mare din Delta Dunarii. In fata ochilor ni se dezvaluie mici scene din viata la tara: copii sunt cu caruta in mijlocul raului si umplu bidoane cu apa in timp ce rad de mama focului si se distreaza stropindu-se cu apa, gastele isi fac si ele aparitia curioase de glasul vesel al copiilor fix pe cand ma pregateam sa fac o poza, iar noi oprim barca aproape de lotcile vechi ale localnicilor ce se usuca la soare. De indata ce iesim din barca vedem casele pitoresti, vopsite in alb si albastru, in stil lipovenesc si o masina de safari verde ce ne asteapta sa ne plimbe prin locurile magice din Letea.

pe-canale-in-letea

distractie-in-letea

descopera-delta-dunarii

safari-in-delta-dunarii-letea

satul-letea-delta-dunarii

satul-letea-case-albastre-delta

Aici incepe agitatia fiindca nu avem toti locuri initial, pana mai vine o masinuta din asta draguta si ne asezam toti confortabil in ea. Pornim incet spre Padurea Letea, traversand satul. Masina merge destul de incet, asa incat reusesc sa trag cateva poze. Casele sunt foarte frumoase, curtile sunt ingrijite, copii se joaca pe drum, iar masinile sunt aproape inexistente. Curand iesim de pe drumurile batatorite ale ulitelor pe drumul de tara, prin hartoape de nisip unde masina incepe sa se zguduie si neavand usi trebuie sa ne tinem bine. Kari adoarme de la atata leganat dar il trezesc curand cand ajungem in Padurea Letea. Aici primim de la ghid cateva informatii interesante si suntem lasati sa ne plimbam 30 de minute.

  • De la Satul Letea pana in Padurea Letea facem aproximativ 1 ora. Drumul nu este frecventat de turisti fiindca Padurea este arie protejata si se poate intra doar organizat, cu masinutele astea. Din nou ne-am felicitat ca am ales sa mergem prin Descopera Delta Dunarii, caci altfel nu aveam nici o sansa sa ajungem pe cont propriu prin partile astea.
  • Padurea Letea are 5000 de ha, adapostete aproximativ 3000 de specii de animale si 3000 de cai salbatici pe care ii vedem de la distanta. 
  • Toti aici putem observa vegetatie subtropicala (lianele fiind cele mai interesante dupa parerea mea, dar si stejarii seculari, unii chiar si de 500/800 de ani ce cresc in nisip). In unele locuri vegetatia e atat de deasa incat ai impresia ca esti in jungla.
  • A doua oprire este tot in Padurea Letea la dunele cu nisip, singurele de acest gen din Romania.
cai-salbatici-satul-letea-delta

cai-salbatici-in-letea


padurea-subtropicala-letea-unica-romania

dune-de-nisip-padurea-letea-delta

Dupa aproximativ 2 ore pornim inapoi trecand prin satul C.A Rosseti, singurul ce nu are deschidere la Dunare. Ajunsi in Letea luam pranzul in curtea unei familii primitoare, pe o terasa in stil traditional. Suntem serviti cu bors de peste (ce am aflat ca se face cu apa din Dunare), peste prajit cu cartofi si multeee gogosi cu zahar. Kari e cel mai fericit.

terasa-din-letea-sat-traditional

Din nou pe canale pana la Mila 23
Asezat cu fundul in scaunul pliant sau stand pe terasa nu vei cunoaste Delta niciodata, asa ca ne intoarcem pe canale. Urmarim paduri de salcii acoperite cu vita de vie, grupuri de arbori ce se oglindesc in apa, vedem turnuri de observare a pasarilor si ca de nicaieri, ne apare in fata un SARPE! Serpii de apa nu sunt veninosi dar oricum va dati seama ca a fost o atractie pe care am incercat cu totii sa o imortalizam in imagini in cele cateva secunde in care a traversat canalul prin fata noastra.

sarpe-in-delta-dunarii

turn-de-observare-a-pasarilor-in-delta-dunarii

cu-caiacul-in-delta-dunarii

pasari-mari-in-delta-dunarii

delta-dunarii-pasari

Jocuri de umbre, o prelungire a existentei in Delta Dunare

cu-barca-pe-canale-umbre-delta

umbre-in-delta-dunarii

lumina-si-umbre-delta-dunarii

Am visat mult la o expeditie nautica si pot spune ca totul a fost peste asteptari. Delta Dunarii mi-a placut la nebunie si deabia astept sa revenim. Poate chiar anul care vine!

Mai multe articole din aceeasi serie aici-->>> Romania

Thanks for visiting,
 Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)


Cazare buna in Mila 23 la Pensiunea Vanessa

$
0
0
Stateam confortabil in fotoliu si analizam pachetele de sejur prin Descopera Delta Dunarii. Am observat de la inceput diferente mari de pret intre pachete ce aparent ofereau aceleasi servicii. Cazare in Mila 23, pensiune completa, excursii pe canale. Ulterior citind bloguri si analizand mai bine ofertele mi-am dat seama care era diferenta. In primul rand in Pachetul 4 zile/3 nopti la Pensiunea Vanessa aveam inclus si transferul dus-intors care pe cont propriu costa 200 ron de persoana si in plus a mai fost un detaliu important care ne-a impins sa alegem aceasta pensiune si anume faptul ca e singura care are camere unde e posibil sa bage un pat suplimentar pentru copil. 

impresii-pensiunea-vanessa-delta

Locatia.
Am sa va spun un secret! Toate localitatile din Delta sunt mici. Asta inseamna ca in 15 minute le strabati dintr-un capat in altul si Mila 23 nu face rabat de la regula. Aca ca oriunde alegi sa te cazezi e perfect din punct de vedere a locatiei. Pensiunea Vanessa e pozitionata excelent, are un debarcader propriu ce se afla la nici 10 m de unde luam barca in fiecare zi, iar magazinul e la 5 minute de mers pe jos. 

Stilul. 
Personal asta mi-a placut cel mai mult. Faptul ca am simtit de cand am ajuns ca e o Pensiune cu caracter, intr-o locatie pitoreasca, unde poti sa simti cu adevarat cum e viata in Delta. Am mers putin ingrozita citind articole nu foarte inspirate despre pensiunile din Delta. Toate se rezumau la ceva de genul `sunt vai de capul lor`. Ei bine mergand cu asemenea asteptari Pensiunea Vanessa a fost luxul de pe pamant. 

cazare-buna-mila-23-delta

Gradina
In primul rand mi-a atras gradina unde se odihnea lenes un hamac intre doi arbori, zonele de interes erau marcate intr-un stil haios cu dale in forma de talpi, iar umbrelutele sub care puteai sta sa citesti o carte erau din stuf. Gradina numara si cateva randuri de zarzavaturi, cativa pomi fructiferi, o terasa acoperita cu vita de vie si un loc de gratare unde proprietarii ne gateau bunatati, iar seara ii lua locul un ceaun imens.

gradina-pensiune-vanessa-mila-23-delta-dunarii

flori-delta-dunarii

rosii-eco-mila-23-pensiunea-vanessa

gradina-pensiune-vanessa-mila-23

Camera
Am primit camera de la mansarda unde ne astepta, asa cum am cerut, un pat suplimentar pentru Kari. Drept urmare am avut 3 pat-uri lipite si tot mai era suficient loc sa ne plimbam in voie si ne sa dezpachetam valizele. Am avut baie proprie (atentie) cu apa calda tot timpul. Din cate am citit apa calda e o problema la pensiunile din Delta, dar va zic pe cuvant ca nu o sa aveti problema asta si la Pensiunea Vanessa.
In schimb o sa aveti probleme cu internetul care nu prea merge. Nicaieri! nu doar la pensiunea asta.
In rest e liniste, e pace, este aer conditionat si desi am lasat geamul deschis in 2 nopti nu ne-a intrat nici un tantar. Asta e un argument care cred ca cantareste greu atunci cand vrei sa ai o vacanta perfecta in Delta.

camera-pensiunea-vanessa-mila-23

baie-pensiunea-vanessa-mila-23

Restaurantul si mancarea
Mi-a placut mult faptul ca restaurantul era o cladire separata de pensiune si seara era liniste si nu auzeai deloc galagie de jos. Arata ca o terasa doar ca e cu sticla de jur imprejur si e mult mai bine asa fiindca are aer conditionat dar te simti intr-un fel conectat si cu natura. 
Mancarea ... dupa cum v-am spus, am avut pensiune completa. La fel ca toti cei care merg prin Descopera Delta Dunarii. Asta inseamna ca primesti mic dejun, pranz si cina. Mancarea e la discretie. Practic micul dejun e bufet suedez cu nenumarate mezeluri, branzeturi, salata, marmelada si unt, oua si icre sau vinete. Pranzul si cina ce credeti? Peste evident! Noi iubim pestele asa ca a fost o adevarata binecuvantare vacanta asta. Am avut un meniu sanatos cu diverse preparate traditionale, din Delta. Cum ar fi saramura de crap, bors, peste prajit, peste pane, peste la cuptor etc. Fiecare masa a fost diferita si desi era un singur sortiment, ni se aducea aminte mereu ca mai este si de indata ce se termina ceva suplimentau. Bautura alcoolica era contra cost dar apa cu gheata si lamaie nu lipsea niciodata de pe masa. La desert ne-au rasfatat cu tiramisu, clatite si alte bunatati. 

restaurant-pensiunea-vanessa-mila-23


peste-pensiunea-vanessa-delta-dunarii

desert-pensiunea-vanessa-delta-dunarii

Personalul
Cred ca toata lumea a auzit pana acum de ospitalitatea romaneasca, dar daca nu ati avut norocul pana acum sa o intalniti atunci asta e un motiv in plus sa ajungeti in Mila 23 la Pensiunea Vanessa. Eu asa ceva nu am mai intalnit demult in Romania, ospatari care sa te intrebe de 10 ori daca e totul bine, daca mai avem nevoie de ceva, daca ne place mancarea, daca sa-i gateasca altceva lui Kari si din nou daca suntem ok. Aceasta pensiune e una de familie, proprietarii locuiesc in pensiune si gatesc pentru turisti. Asta inseamna ca isi dedica viata in totalitate acestui business si o fac intr-un mare fel. Zici ca traiesc doar ca sa te vada pe tine fericit. Pe cuvant ... am ramas puternic impresionata. 

Distractie
Nu stiu daca asta face parte din programul obisnuit sau pur si simplu am avut noi norocul sa ne aflam acolo intr-un weekend de Sarbatoare dar in ultima seara am avut parte de o surpriza frumoasa de ramas bun. Mai exact un cor autentic format din multe femei din Mila 23 si 2 copilasi frumosi foc ce ne-au cantat muzica lipoveneasca dupa traditiile lor. A fost un moment unic .... din nou, o surpriza frumoasa! 

petrecere-pensiunea-vanessa-delta-dunarii

Citeste toate articolele din seria `Weekend in Delta Dunarii`:


Thanks for visiting,
 Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)

Film What we did on our holiday - vacanta in Scotia

$
0
0
Saptamana 132
What we did on our holiday (2014)

poster-film-review-what-we-did-on-our-holiday


De cateva zile ploua intruna si deja simt ca intru in depresie asa ca saptamana asta am cautat sa ma inveselesc cu o comedie buna. Am citit pe mai multe bloguri despre filmul `What we did on our holiday` si trebuie sa recunosc ca mi-a atras atentia faptul ca nu e productie americana si ca se desfasoara in Scotia, o tara pe care visez sa o vad.

Filmul prezinta povestea familiei McLeods, in fruncte cu sotii Doug si Abi (David Tennant si Rasamound Pike) care trec printr-un divort secret, in care cei trei copii ai lor sunt hraniti cu multe scandaluri, minciuni si argumente aiurea, pentru a reusi sa ascunda adevarul, in special acum ca se apropie ziua tatalui lui Doug care urmeaza sa implineasca 75 de ani si vreau sa il surprinda cu o vacanta de neuitat la el acasa, in Scotia, unde vor sa pozeze drept familia fericita pe care el o stia. Dar pentru ca totul sa mearga conform planului parintii ascund copiilor vestea divortului, copii ascund parintilor faptul ca ei stiu de fapt, iar bunicul cel in varsta ascunde tuturor faptul ca are cancer terminal si e pe moarte. Incercand sa ascunda adevarul, toti joaca teatru, sunt multe subiecte tabu, iar cu astel de copii e greu sa duci planul la bun sfarsit.

Filmul in sine nu e rau, dar nici nu pot spune ca e cea mai buna comedie ce am vazut-o vreodata. Din contra l-as cataloga mai mult ca fiind o comedie neagra, stilul `british comedy` pe care eu nu prea il inteleg. Dar dincolo de acest aspect, chiar daca nu prea am ras, mi-a placut faptul ca e un film intens, cu multe situatii `complicate`, un film de familie pe parcursul unei frumoase calatorii. Acum, daca tot am precizat despre calatorii trebuie sa recunosc ca filmul prezinta multe locatii din Scotia cum ar fi orasul Glasgow, scenele cu munti sunt filmate in Loch Katrine, iar superba plaja unde copii ajung cu bunicul este aproape de Gairloch. Dupa ce vezi filmul cu siguranta o sa treci Scotia in lista tarilor c trebuie vazute!

film-calatorii-what-we-did-on-our-holiday


L-ati vazut? V-a placut? 

Click aici pentru a vedea mai multe -> FILME CU CALATORII

City Break de Craciun in Viena de la 150 euro

$
0
0
Daca va doriti sa ajungeti macar o data in viata la un targ de Craciun international atunci va recomand Viena, orasul fiind celebru pentru vestitele piete si imensele decoratiuni ce se gasesc la fiecare pas. Cu toate ca aceasta vacanta poate fi considerata un rasfat de lux, sa faci shopping de Craciun la Viena, am sa va uimesc cu un pret destul de rezonabil pentru o vacanta cu avionul + taxe de aerport incluse + 3 nopti cazare la hotel sau hostel, in functie de buget si in weekend adica de vineri pana luni.

Ai nevoie de cazare sau bilet de avion ieftin? Scrie-mi pe mail aliceee_traveler@yahoo.com si te ajut gratuit!
craciun-ieftin-viena


Bilet de avion cu taxe de aeroport incluse = 125 euro
Dus 11 Decembrie Bucuresti - Viena
Intors 14 Decembrie Viena - Bucuresti

Biletul il puteti cumpara la acest pret de >>> AICI


Voucher cadou pentru cazare in Viena la localnici
Daca doriti confortul de acasa la preturi mici, puteti gasi camere single, duble, studio-uri si apartamente inchiriate de localnici pentru turisti pe Airbnb. Folosind >>> acest link primiti un voucher de 25 de dolari in contul vostru pe care sa ii folositi la prima rezervare. Cei 25 de dolari se deduc instant din pretul total daca rezervarea e de minim 75 de dolari. 

Cazare 3 nopti in Viena la Hotel Budget= 50 euro

>>>A&T Holiday Hostel (Viena) = 45 euro/ 3nopti/pat in dormitor comun
Hostelul se afla la 5 statii de metrou de centrul orasului.  Dormitoarele comune au 6 paturi, sunt mobilate modern si au baie proprie. Nota din partea clientilor 7.8

>>>Wombats City Hostel Vienna - The Base (Viena) = 49 euro/ 3 nopti/pat in dormitor comun
Hostelul se afla aproape de principala strada comerciala a Vienei, in centru. Ofera internet prin wifi gratuit in zonele comune. Are bucatarie complet utilata ce poate fi folosita de turisti. Camerele au paturi suprapuse si baie proprie.  Nota din partea clientilor 8.5

>>>Hotel Bianca 3*(Viena) = 72 euro/ 3nopti/ persoana in camera dubla
Hotelul se afla intr-o zona buna, la 4 statii de mers cu metroul de centrul istoric. Camerele sunt mari, mobilate modern, au TV si baie proprie cu articole de toaleta gratuite.  Internetul prin wifi e de asemenea gratuit! Nota din partea clientilor 7.4

>>>MEININGER Hotel Wien Hauptbahnhof 3* (Viena) = 75 euro/3 nopti/persoana in camera dubla
Hotelul se afla in centrul istoric la cateva minute de mers pe jos de majoritatea obiectivvelor turistice. Pretul e foarte bun pentru ceea ce ofera. O camera mare, moderna, cu pat dublu, TV cu ecran plat si baie proprie.  Internetul prin wifi e gratuit. Nota din partea clientilor 7.7

Cazare 3 nopti in Viena la Hotel de Lux = 100 euro
(varianta de Lux se refera la hoteluri de 4-5 stele)

>>>Arion Cityhotel Vienna und Appartements 4* (Viena)= 90 euro/3 nopti/persoana in apartament
Apartamentul se afla la 10 minute de statia de autobuz cu care puteti ajunge in centrul istoric. Este complet utilat, are TV cu ecran plat, chicineta dotata, baie cu cada, internet gratuit. Este mare si ofera tot confortul de care aveti nevoie. Parcarea e gratuita. Nota din partea clientilor 7.9

>>>Ramada Hotel &Suites Vienna4* (Viena)  = 92 euro/3 nopti/persoana in camera dubla
Hotelul se afla la distanta de mers pe jos de gara, care face conexiunea cu aeroportul si centrul orasului. Camerele sunt luxoase, au mobilier modern, TV cu ecran plat si aer conditionat. Exista internet wifi gratuit in tot hotelul. Hotelul e fabulos si are un pret foarte bun. Nota din partea clientilor 8.6
  
>>>Hotel Bellevue Wien 4* (Viena) = 110 euro/3 nopti/persoana in camera dubla
Hotelul se afla aproape de centrul orasului. Camerele au un decor luxos ce combina elementele traditionale cu cele contemporane. Sunt dotate cu aer conditionat, TV si au internet prin wifi gratuit. Nota din partea clientilor 8.1

Mai multe ponturi bune cititi aici -->>> ARHIVA VACANTE IEFTINE

Urmareste vacantele ieftine ->>> Aboneaza-te prin E-mail
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi toate postarile accesati Cuprinsul blogului (click)!

Film La vita Facile - voluntariat in Kenya

$
0
0
Saptamana 133
La vita facile 2011

la-vita-facile-poster-review

Trebuie sa recunosc ca nu am vazut prea multe filme ce sa infatiseze Africa neagra, de aceea am cautat saptamana asta sa ma delectez cu ceva diferit. Am gasit rapid acest film care promitea o calatorie pe cinste in Kenya cu scopul de a face voluntariat. Mi-a starnit interesul pe loc asa ca in urmatoarele doua ore l-am savurat intens. 

Filmul prezinta povestea lui Mario, un medic plecat in Kenya printr-un proiect numit `Italia pentru Africa` si prietenul lui Luca, tot medic, ce se hotaraste sa mearga in Kenya ca sa-l revada pe bunul sau prieten si sa ii dea o mana de ajutor la spital. Aventura incepe o data ce Luca ajunge in Kenya pentru prima data si il loveste din plin socul cultural, viata oamenilor de acolo, conditiile din spital si caldura. Urmeaza o serie de situatii comice, multa aventura si adrenalina pentru saracul Luca care era obisnuit cu luxul de acasa, cu patul confortabil din vila lui de lux, cu toate aparatele moderne din spital si oameni imbracati bine cu care se inconjurase. Insa cel mai mult ii lipseste Ginevra, iubita lui fara care nu e obisnuit sa stea prea mult timp. Perioada de acomodare e grea si situatia se complica si mai tare cand apare Ginevra, pe neanuntate, dandu-i viata peste cap lui Mario, care aflam acum ca a venit in Kenya tocmai ca sa o uite, sa depaseasca peste aventura ce a avut-o cu ea, sotia celui mai bun prieten. Finalul desi pare previzibil a fost total neasteptat si NU ramane cu ea. 

Mi-a placut filmul. E genul ce te binedispune vazand dedicatia cu care ii vindeca pe bolnavi Mario si te apuca rasul cand vezi naivitatea si fitele lui Mario. E un film cu multe rasturnari de situatii, foarte intens si foarte bun din punct de vedere al calatoriilor. Vedem viata copiilor in Africa, multe privelisti uimitoare din Kenya si suntem introdusi in viata dintr-un spital african.  

Un alt film cu voluntariat ce merita vazut e >>> Katmandu, un espejo en el cielo


L-ati vazut? V-a placut? 

Click aici pentru a vedea mai multe -> FILME CU CALATORII

Un weekend la mare in Constanta

$
0
0
Daca tot am ajuns in Delta Dunarii vara asta ar fi fost pacat sa nu mai mergem 200 de km pana in Constanta avand in vedere ca ne doream de multi ani sa ajungem la mare in Romania. Tot drumul a fost cel care ne-a dat batai de cap, dar facand-ul asa, in doua parti, a fost mult mai usor. Planul initial pentru vara asta nu includea o vacanta la mare in Romania dar vazand ca timpul trece si nu mai mergem nicaieri am zis sa ne alegem macar cu un weekend in Constanta.

Vacanta asta am facut-o pe cont propriu, am calatorit cu autocarul si ne-am cazat intr-un apartament Last Minute cu reducere 50% rezervatAICI

un-weekend-la-mare-in-constanta-impresii

De ce un weekend in Constanta si nu in statiuni?
Initial am vrut sa incepem cu Mamaia dar stiti cum sunt preturile in plin sezon .... DE GROAZA. Pe langa ca erau foarte mari, 89% din unitatile de cazare erau deja rezervate asa ca nici nu prea mai aveam ce sa alegem. In schimb in Constanta era `sarbatoare` preturi mici si super oferte Last Minute pt weekend. Oricum ne doream sa mergem la Acvariu, Delfinariu, sa il duc pe sotul meu sa vada Cazinoul, deci nu a fost o mare abatere de la plan. Doua zile e perfect, am reusit sa facem turism dar sa ne relaxam si pe plaja. Apoi ne-am continuat vacanta in statiuni ...

Plaja din Constanta e perfecta daca mergi cu copil mic
De fapt sunt mai multe aspecte care chiar mi-au placut la plaja din Constanta. Fiindca nu vreau sa scriu un articol foarte lung am sa le descriu in idei scurte:
1. Plaja e cu nisip fin si auriu
2. In weekendul in care am fost noi erau foarte multi localnici si mai putini turisti
3. Pe plaja predomina oamenii in varsta si familiile cu copii mici
4. Nu am vazut pe nimeni sa faca topless
5. Aproximativ toata plaja e la liber, adica pentru cearsafuri
6. Este muzica, cateva sezlonguri si un bar pe plaja unde poti cumpara racoritoare
7. Apa in 2015 a fost perfecta pentru copii, in sensul ca mergeai (fara exagerare) 25 de m in larg ca sa ai apa pana la genunchi. Apoi era treptat din ce in ce mai mare si mai rece. In conditiile astea l-am putut lasa pe Kari in apa singur, fara sa ma ingrijorez catusi de putin. Meduze nu erau si nici alge.

plaja-din-constanta

castel-de-nisip-la-mare


la-mare-constanta-vacanta-impresii

la-mare-romania

Evident nu am ratat Cazinoul
Daca nu as ajunge la Cazino, nu cred ca as simti ca am fost in Constanta. Pur si simplu e prea emblematic pentru sufletul meu si amintirile mele din cei 10 ani petrecuti in tabara in Constanta. Chiar daca Cazinoul e neschimbat, exact asa cum l-am lasat vacanta trecuta. Adica in paragina. Dar chiar si asa cladirea impunatoare, cu motive Art Nuveau, merita vazuta. E un loc foarte fotogenic ca sa spun asa. Fiindca am ajuns in weekend am vazut numeroase miresici ce se pozau care mai de care mai artistic.


miresici-constanta-mare

copil-mare-constanta

blog-impresii-constanta-pareri

vacanta-la-mare-romania

Acvariul din Constanta a fost o surpriza foarte frumoasa
Am mai fost la Acvariu in copilarie asa ca s-ar putea ca si pe atunci sa fi fost la fel de frumos. Cert e ca nu imi mai amintesc doar bazinul mare din mijlocul salii, care e neschimbat. In schimb acum am descoperit foarte multi pestisori colorati, Kari l-a gasit pe Nemo, a fost incantat de micile pisici de mare si de pestele cu neuroni (pe care el l-a botezat asa). Mi-a placut foarte mult faptul ca acvariile sunt curate si bine intretinute. Singura dezamagire a lui Kari a fost ca NU erau caluti de mare si a mea a fost ca pretul putea fi o idee mai mic. Adica am platit 50 ron pt doi adulti si un copil in ideea in care femeile ce vindeau scoici langa intrare ne zisesera ca e 5 ron de persoana. Cine stie cand au intrat ele ultima data sa viziteze Acvariul .... probabil pe vremea cand eram eu copil.

aliceee-traveler-acvariu-constanta

pesti-acvariu-constanta

nemo-acvariu-peste-constanta

pestisori-acvariu-constanta

pestele-cu-neuroni-in-acvariul-din-constanta

cel-mai-frumos-peste-acvariu-constanta

peste-somn

pestele-balon

impresii-blog-acvariu-constanta

Port-ul arata ca scos din reviste
Ultima data am fost in Constanta (la mare) acum 8 ani. Pe vremea aceea zona port-ului avea doar clasicile yacht-uri si vaporase ce merg in larg cu turistii. Anul acesta cand am trecut de Cazino si am luat curba spre port nu mi-a venit sa cred ce restaurante de lux s-au deschis pe margine, ce curata era apa, ce frumos era amenajat totul. Pentru o clipa nici nu m-am simtit in Romania. Terasele sunt cele ce mi-au captat cu adevarat atentia, zici ca jucam intr-un film. Fiecare terasa are alt decor, alta poveste si toate de lux. Preturile pe masura, de la 10 euro in sus un fel principal.
Evident, terasele de pe plaja (alea de pe vremea copilariei mele) unde mancam cartofi prajiti si frigurui la mese de plastic nu mai exista.


terasa-port-constanta

yacht-uri-in-portul-constanta

pescarus-constanta-mare-vacanta-romania

terase-port-constanta-impresii

in-port-ul-din-constanta

De ce NU ne-am dus la Delfinariu
Initentionam sa mergem pana am intrat pe site-ul oficial si am vazut recenziile. Din 10 comentarii, 9 erau negative. Lumea se plangea ca tichetul e prea scump (50 ron/pers), ca show-ul e prea scurt (20 de minute), ca delfinii nu fac nimic spectaculos, ca interiorul nu arata bine deloc, ca trebuie sa astepti mult la coada sa intri (mai ales in weekend) si multe alte plangeri. Dupa ce am citit toate astea mi-am pierdut tot entuziasmul. Am fost anul trecut in Ungaria si am vazut un spectacol cu foci de 1 ora si nota 10. Pana la urma m-am gandit ca poate vom avea sansa sa mergem in alte locuri, poate undeva unde se practica si inotul cu delfinii. Ar fi mai interesant.

Daca ajungeti in Constanta va recomand restaurantul Oz Demir (are nota 4.7 din 5 pe Tripadvisor)
Am ajuns aici absolut din greseala, in ultima seara, cand ne intorceam acasa si autocarul il aveam la 10 pm, iar check out la 6 pm. Fiind nevoiti sa eliberam asa devreme apartamentul am zis sa gasim un restaurant undeva langa autogara (Care e chiar lipit de gara) si sa stam acolo pana seara la ora plecarii. Am cautat cu Google Maps si acest restaurant ne-a fost indicat ca fiind la 50 de metri, chiar pe strada din fata autogarii. Perfect! O data ce am pasit inauntru zici ca am fost teleportati undeva in Istanbul. Eram inconjurati de turci, din boxa se auzea muzica orientala si un grup de barbati se uitau la un meci de fotbal intr-un colt al incaperii. Decorul de pe mese era in stil oriental si meniul destul de stufos asa ca am avut de unde alege. Mancarea a fost foarte foarte buna, as putea spune ca a fost cea mai buna mancare turceasca ce am mancat-o pana acum, cu mult peste ce am incercat in vacanta din Turcia. Preturi orientative: 100 ron a venit nota pentru 2 ciorbe/ 2 fel principal/ 1 pizza turceasca/ 2 sucuri / 1 apa plata / 1 cafea si 2 portii de baclava).


restaurant-turcesc-meniu-constanta

Cateva observatii pentru cei ce merg in Constanta:
1. Ca sa vizitezi orasul nu trebuie sa mergi neaparat vara, poti face un city break in orice alt anotimp.
2. Daca alegi sa mergi vara si vrei si la plaja trebuie sa stii ca accesul nu e chiar asa de usor in sensul ca sunt vreo 100 de trepte pana la plaja (daca cobori din Piata Ovidiu) sau poti sa mergi cu autobuzul pana la statia Tomis Poarta II si de acolo 15 minute pe jos pe langa Cazino si port. Se poate de la statia de autobuz lua si un taxi doar ca....
3. Taximetristii au un obicei prost de a nu pune aparatul daca considera ca distanta nu e suficient de mare. Apoi la final iti cer direct 5 lei sau 10 lei in functie de cat de lung li s-a parut drumul si cum esti imbracat. Practica asta am intalnit-o la majoritatea taximetristilor si cand le faceam semn sa porneasca aparatul imi ziceau ca e prea mica distanta. Eram in vacanta si nu aveam chef sa ma prost dispun cu ei dar unii mai nesimtiti ar fi meritat sa fie reclamati.
4. Nu exista o harta cu statiile de autobuz, de unde le ei, ce statii urmeaza, nimic. Practic trebuie sa te descurci din mers si doamnele de la ghiseu nu sunt prea prietenoase cand aud accent ardelenesc.
5. Distantele in Constanta sunt mari, asa ca asigurati-va ca rezervati un hotel aproape de plaja si de centrul istoric, daca nu vreti sa va complicati.

Mai multe articole din aceeasi serie aici-->>> Romania

Thanks for visiting,
 Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)

Mamaia e cea mai buna statiune pentru familii cu copii

$
0
0
Sincer va spun ca vacanta la mare am facut-o in special pentru copil. Ne doream sa-l ducem pe Kari la mare, sa-i oferim o vacanta de vis, cu multe activitati interesante si multe ore petrecute pe plaja. Asa ca atunci cand a venit vremea sa ne hotaram asupra unei statiuni am ales fara ezitare Mamaia. Stiu ca multi o sa ziceti ca-i scump, ca-i de fite, ca-i kitchos, dar momentan e singura statiune din Romania care ofera o multitudine de distractii pentru copii. Plimbari cu trenuletul, tobogane gonflabile in nisip, kids club pe plaja, Satul de Vacanta, Aqua Park, plimbari cu telegondola, cu poneii, cu caleasca, spectacole de seara pentru copii etc. Practic e imposibil sa nu aveti din ce sa alegeti, iar posibilitatile de distractie pentru cei mici sunt foarte multe pe un perimetru restrans. De aceea consider ca Mamaia e statiunea perfecta pentru familii cu copii.
Vacanta in Mamaia am facut-o pe cont propriu, am calatorit cu autocarul si ne-am cazat intr-un apartament Last Minute cu reducere 50% rezervat AICI

cea-mai-buna-statiune-pentru-copii-mamaia


Acum va spun sincer ca as fi preferat si eu sa fie altfel. Sa fie o statiune in Romania care sa fie dedicata in intregime familiilor cu copii. De ce nu Navodari? Sau orice alta statiune unde distractia si libertinismul nu se amesteca cu distractiile pentru cei mici. As fi preferat ca Mamaia sa fie o statiune de lux, pentru tineret si pretentiosi iar `cealalta statiune` sa fie pentru familiile cu copii unde sa-si permita orice roman o vacanta si unde sa ai parte de toate facilitatile si distractiile pentru micuti ce exista acum in Mamaia. Si cand spun orice roman, ma gandesc si la cei cu un salar minim pe economie sau mediu dar cu doi-trei copii. Visez la un Paradis al copiilor pe litoralul romanesc, intr-un cadru sanatos, fara sani expusi la soare si fara tineri cu comportament indecent. 

Dar cum nu traim intr-o lume perfecta zic macar sa ne bucuram de Mamaia, asa cum e ea azi. Partea buna e ca statiunea a fost modernizata mult in ultimii ani si daca ai ochi formati pe detaliu poti sa ii gasesti farmecul cu usurinta si sa apreciezi investitiile ce s-au facut aici. Personal toata viata am apreciat Mamaia pentru faleza lunga de pe nisip, intesata cu restaurante cu vedere la mare, buticuri si magazine cu suveniruri. Pana acum nu am mai fost in nici o statiune comparabila cu Mamaia din acest punct de vedere. Iar anul acesta va spun sincer ca restaurantele arata bine de tot. Adica mobilierul folosit, ideile, conceptele sunt de mare clasa. Singurul lucru ce trebuie imbunatatit pentru ca statiunea sa nu mai respire deloc aerul comunist sunt Hotel-urile. Daca in locul lor s-ar deschide niste vile misto, niste Resort-uri moderne, Mamaia ar colcai de turisti straini.

mamaia-e-cea-mai-buna-statiune-pentru-copii

la-strada-mamaia

restaurant-mamaia-litoral-statiune

restaurant-bun-mamaia-litoral-romania

statiunea-mamaia-poza-romanaia-vacanta-impresii


Plaja din Mamaia e ok in sensul ca e cu nisip fin, intrarea in apa e foarte lina, cam la fel ca in Constanta, mergi de te saturi pana sa-ti ajunga apa la genunchi. Drept urmare e perfect pentru copii. Singurele parti mai putin bune sunt locurile reduse pentru cearsafuri (daca nu ajungi la 8 dimineata pe plaja nu mai ai nici o sansa sa stai intr-un loc free), iar sezlongurile costa mai putin decat in strainatate, dar destul de mult pentru romani. Practic incep de la 15 ron pentru sezlonguri de plastic, 20 ron pentru cele de lemn si 50 ron pentru un pat cu baldachin. Ok, faptul ca trebuie sa platesti pentru sezlong nici n-ar fi asa grav (macar in zona asta plaja nu-i cu scoici sparte sau chistoace) dar faptul ca sezlongurile sunt aproape lipite unul de celalalt e o problema. Fiindca auzi povestile tuturor si daca prinzi loc langa niste mancatori de seminte si ceafa lata o sa te ia rapid durerile de cap. 


plaja-din-mamaia-poza

castel-de-nisip-litoralul-romanesc

in-valuri-la-mare

mamaia-copil-romania

tobogan-gonflabil-pe-plaja-mamaia

plaja-din-mamaia-noaptea

Satul de vacanta e exact asa cum l-am lasat
Sincer nici nu mi-a venit sa cred ca e totul la fel, nici macar n-au schimbat pozitia Ciocanelor, a Masinutelor sau a Casei Bantuite. Totul e ca pe vremea mea si nu-mi venea sa cred ca am ajuns acolo cu copilul meu. Zici ca ieri ma distram pe toate masinariile alea (eram mare fan, ma urcam si de cate 2-3 ori pe acelasi aparat) si uita-ma azi in postura de mamica. Evident ca a fost o distractie sa-i explicam lui Kari ca n-are voie pe toate chestiile tari (adica alea ce te dau cu capul in jos) pentru care plangea de ciuda ca n-are 7 ani si nu il lasa. Eu ii multumeam divinitatii ca NU are ca altfel m-ar fi trecut toate emotiile vazandu-l urcand pe asa ceva. Asta fiind vorba s-a rezumat la toate aparatele pentru copii pe care le-a explorat din greu in fiecare zi, din cele 3 zile in care am fost la Mamaia. La final s-a declarat fan Roller Coaster, cel mai greu i s-a parut Rodeo si cel mai infricosator pe Simulator. Preturile erau ok, in jur de 5-10 ron/tichet. Evident in final am cheltuit aproape cat am fi dat la Disneyland dar avand in vedere ca asta a fost primul parc de distractii pentru Kari, a meritat. Atata de fericit nu l-am mai vazut decat atunci cand i-am luat 6 mini gogosi pe plaja :)))

satul-de-vacanta-impresii-mamaia-vacanta

roller-coaster-mamaia

roller-coaster-parc-de-distractii-mamaia

rodeo-parc-de-distractii-statiune-mamaia

mamaia-blog-impresii-pareri

Cum ne-au fraierit la restaurantele din Mamaia
N-as fi vrut sa pun subtitlul acesta dar cand vine vorba de mancare Mamaia ne-a dezamagit. Asta a fost si unica experienta cu adevarat neplacuta. Faptul ca mereu ne-am simtit pacaliti si am avut parte de mancare sub orice critica. Ieseam mai bine cu porumbul fiert/ gogosi / churros/ nachos si alte prostiute ce le luam in timpul zilei pe plaja. Fiindca atunci cand ne gandeam sa mancam o masa sanatoasa deja ni se facea rau. 
  • Prima zi am incercat un restaurant traditional din Satul de Vacanta. Aveau trecut afara Oferta la mici 2 ron/ bucata. Am zis ca ar merge o ciorba, doi mici si o salata. Pe langa ca am asteptat 20 de minute sa ni se aduca meniul, pretul la mici era de 5 ron bucata. Cand am cerut explicatii ni s-a spus ca pretul de 2 ron era doar intre orele 12 si 14. Ceea ce as fi inteles daca era scris sub oferta, dar NU era. Ciorba de burta a venit fara burta (adica cu 2-3 bucati mici si in rest zeama) iar micii arsi.
  • A doua zi am zis ca-i mai bine sa luam de la tarabe, macar putem vedea ce mancam. Din pacate si aici ne-am luat o pacaleala de zile mari. O portie de cartofi prajiti, una de hamsii, 2 crabi, 2 sucuri si o apa ne-a costat 50 ron. Daca va intrebati cum e posibil asa ceva, ei bine doar in Mamaia se vand toate la suta de grame. Asadar 300 grame cartofi prajiti 10 ron. 300 grame hamsii 10 ron. 1 apa 5 ron. 2 sucuri 15 ron, 2 crabi subnutriti 10 ron. 
  • A treia zi am incercat un restaurant cu mese pe plaja. Preturile erau comparabile cu restaurantele scumpe din Cluj doar ca decorul era mult mai frumos. Din pacate aici mancarea a fost groaznica! Aripioarele erau mega condimentate, legumele la gratar erau tari si necoapte, cartofii nefierti si salata super sarata. Sau am avut noi ghinion sau l-au angajat pe vecinu sa le gateasca si nu stie masurile pentru asemenea cantitati. 
Sunt convinsa ca sunt si restaurante bune in Mamaia. Doar ca nu m-am gandit dinainte ca ar fi necesar sa ma documentez. Am crezut ca merge si varianta turistului tocmai ajuns in vacanta ce se opreste la primul restaurant si iese multumit. Din experienta mea zic sa intrati pe TripAdvisor inainte si sa va informati, mai ales daca mergeti intr-o vacanta de o saptamana la Mamaia. Noi dupa 3 zile, timp in care Kari si-a facut de cap in toate felurile posibile si am incercat majoritatea distractiilor pentru copii, ne-am hotarat sa ne indreptam spre alta statiune de pe litoral.

Mai multe articole din aceeasi serie aici -->>> Romania

Thanks for visiting,
 Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)

Film Redwood Highway - o calatorie de 80 de mile pe jos in America

$
0
0
Saptamana 134
Redwood Highway (2013)

redwood-highway-poster

Pana acum am vazut 3 filme cu calatorii pe jos: Tracks, Wild, The Waysi toate mi-au placut foarte mult asa ca am zis ca e cazul sa ii dau si acestui film o sansa chiar daca e mult mai putin cunoscut si actiunea se petrece in America. N-am avut mari asteptari de la el dar cel putin a fost mai bun decat credeam, de aceea m-am hotarat sa scriu o recenzie.

Filmul prezinta povestea lui Marie, o doamna in varsta de 75 de ani, internata intr-un azil de batrani. Zilele le petrece facand plimbari lungi si luand parte la activitatile comune desi gandul ei este mereu la Coasta Oregon, locul unde s-a casatorit si unde nu a mai ajuns de peste 45 de ani. Intamplarea  face  ca intr-una din zile fiul ei o viziteaza ca sa-i aduca aminte de nunta nepoatei, ce culmea ... va avea loc fix acolo, pe coasta Oregon, pe malul marii. Desi initial nu doreste sa mearga fiindca nu e deloc de acord cu nunta fetei, fiindca considera ca e prea  tanara si viitorul sot prea in varsta pentru ea, in final se hotaraste sa mearga. Din dorinta de a face lucrurile pe cont propriu, decide sa plece din azil pe furis  si sa mearga pe jos cei 80 de mile pana acolo. Disparitia ei bursca provoaca familiei multe griji si autoritatile sunt pe urmele ei pentru a o gasi, dar Marie e departe, se bucura de aceasta mare aventura in care a pornit, pe parcursul careia  intalneste numerosi oameni ce o inspira, in special un barbat mai in varsta ce ii da lectii despre viata dar si despre sine. In final, in doar cateva zile Marie incepe sa vada viata total altfel, are curajul sa isi infrunte orice temeri si se bucura ca nepoata ei are curajul de a lupta pentru visele ei. 

Stiti  ce mi-a placut la acest film? Modul in care trezeste spiritul de aventura in tine dar si modul in care iti arata ca dorinta de a calatori poate infrunta orice prejudecati, orice boala si orice motive te-ar putea opri. Dorinta de libertate, de cunoastere nu are varsta. Marie a fost o curajoasa, a dormit singura in padure, a infruntat ploi si vijelii si si-a dus planul la bun sfarsit. Filmul prezinta multe peisaje frumoase de pe coasta dar si din parcul National Redwood si arata foarte multe aspecte pe  care le poti intalni intr-o calatorie pe jos in America. Unele bune, unele rele. 

redwood-highway-film-cu-calatorii


L-ati vazut? V-a placut? 

Click aici pentru a vedea mai multe -> FILME CU CALATORII

Vama Veche nu e cum a fost o data dar nici nu este alta statiune la fel

$
0
0
Dupa 3 zile la Mamaia cu copilul ne-am hotarat sa mergem in alta statiune ca sa vada si sotul meu altceva. Ca sa spun sincer asta a fost al doilea plan (dupa distractia lui Kari) sa-i arat sotului (fiind strain) statiunile de pe litoralul romanesc. Am fost putin in dubii la inceput ... pe de-o parte vroiam sa mergem in Vama Veche, pe de alta parte nu vroiam. Stiu ca Vama Veche nu mai e cum a fost o data, dar nici nu este alta statiune la fel. Cand ma gandesc la statiuni cu caracter, cu anumit stil de oameni, cu anumite decoruri, Vama Veche este cu siguranta unica. Cel putin e interesant de vazut. Dar ideea de a merge in Vama Veche cu copilul ma gandeam ca nu va fi prea buna, mai ales amintindu-mi cum ii judecam acum 10 ani pe tinerii parinti ce veneau cu copii si nu intelegeau ca in Vama nu despre asta e vorba. Cum sa ajung eu unul dintre ei? Eu, cea care le tineam morala cum ca nu vrem o Vama plina cu copii. 
In plus stiam ca Vama Veche e unul din locurile alea pe care trebuie sa le simti, nu sa le vezi si fiind cu Kari posibilitatea de a iesi noaptea la distractie e egala cu zero. Deci jumatate de experienta oricum va fi ratata, dar macar o sa vada sotul meu despre ce-i vorba. De aceea ne-am dus!

impresii-vama-veche-romania


Pe autocar, tot drumul l-am pregatit sufleteste. I-am povestit ce imi place mie in Vama Veche, i-am explicat cat am putut de bine despre atmosfera, oameni hippy, suvite colorate, pletosi, rock, folk, La Stuf, la Expirat, plaja, tineri si tot ce-mi aminteam din vremea adolescentei mele. Stiam ca Vama Veche nu mai e cum a fost o data (se schimbase mult si acum 3 ani cand am fost ultima oara) dar am descoperit ca nu mai e DELOC cum o stiam eu. Partea buna e ca a ramas o statiune cu caracter, chiar daca nu mai e cum a fost, oricum e altfel decat restul statiunilor. E in continuare plina de tineri. De oameni creativi. Doar ca e mai cuminte. Mult mai cuminte....


suveniruri-vama-veche

la-codite-vama-veche

pescuiesc-iubire-vama-veche

restaurant-vama-veche

scoici-vama-veche

De exemplu nu am vazut pletosi (motociclisti) intr-un numar atat de mare. Un singur grup am remarcat, pierduti la o tarasa pustie. Nu am vazut nici punk-arii ce in trecut dominau Vama. Nici macar o creasta colorata nu am vazut. Nici un vagabond, in sensul bun al cuvantului. Stiti ca in Vama ajungeau nomazii, ajungeau tinerii faliti si cu minti luminate? Era o anumita atmosfera creata de ei. Acum e plin de hispteri care se intrec in tatuaje si cash in portofel, Cred ca s-a pierdut total ideea originala .... dar ma rog, acum ne bucuram de altceva. Cum ar fi restaurante cu mobilier de designar, plaja plina de hamacuri si sezlonguri de lemn, cafenele pictate si baruri pe plaja unde se  consuma cocktail-uri chiar si la pranz.

terasa-vama-veche

plaja-vama-veche-romania


Insa e  ceva ce mi-a placut teribil in Vama Veche anul acesta. E marea aceasta albastru azur ce te duce cu gandul la plajele exotice din capatul lumii si la plaja cu nisip (aproape) alb. Din nou m-am simtit undeva departe, zici ca nici nu eram in Romania. Eu nu tin minte sa fi vazut vreodata, in cei 10 ani in care am fost la Marea Neagra o asemenea nuanta a apei. Nici nu tineam minte ca marea in Vama Veche e atat de agitata, ca e cu valuri si la 3m in larg deja  trebuie sa fi inotator cu experienta. Ceea ce nu a fost prea amuzant pentru Kari, pana in momentul in care a intrat sotul meu in mare si au inceput sariturile artistice in valuri. A uitat instant de toata supararea ca nu il lasam singur in apa.

vacanta-copil-litoral-vama-veche

vama-veche-litoral-romania-vacanta

vama-veche-plaja-nisip

hidrobicicleta-litoral-vama-veche


vama-veche-la-mare-romania

vacanta-la-mare-cu-copilul

Deci da .... Vama Veche cu siguranta nu mai e ce a fost candva ...
 Daca e mai BINE sau mai RAU va las pe voi sa imi spuneti

Mai multe articole din aceeasi serie aici -->>> Romania

Thanks for visiting,
 Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)

Viewing all 784 articles
Browse latest View live