Quantcast
Channel: Enciclopedia calatorului independent
Viewing all 784 articles
Browse latest View live

Cat costa o vacanta la Munchen in 2015

$
0
0
Munchen sau Munich (dupa denumirea pe engleza) este al treilea oras ca marime din Germania, iar din punct de vedere turistic este foarte apreciat datorita regiunii in care se afla, Bavaria. Aceasta regiune adaposteste unde din cele mai frumoase castele din Europa cum ar fi: Castelul Neuschwanstein si Castelul Linderhof. Munchen e cunoscut de asemenea pentru celebrul festival Oktoberfest dar si pentru frumoasele cladiri si parcuri din oras. Daca vreti sa va planificati o vacanta in Munchen sau trebuie sa mergeti in interes de serviciu, m-am gandit sa va ajut cu preturile la transport, cazare si obiective turistice in Munchen in 2015.

cat-costa-o-vacanta-in-munchen

Transportul la Munchen cu avionul in 2015

Cel mai ieftin si confortabil mod de a ajunge la Munchen e cu avionul. Din Romania puteti zbura spre Munchen din Bucuresti de trei ori pe zi, avand zbor direct sau cu escala daca alegeti sa decolati de pe celelalte aeroporturi din Romania. Un bilet de avion spre Munchen in 2015 costa de la 110 euro dus-intors (taxe de aeroport incluse) si il puteti lua la acest pret de AICI 

Hoteluri bune si ieftine in Munchen in 2015

Hotelurile in Munchen au standarde de calitate ridicate. Camerele sunt mari si cel mai adesea sunt mobilate modern. Am ales pentru voi cele mai bune hotel-uri, aproape de centru si cu un cost convenabil.
Atentie!!!Pretul de mai jos pot sa se schimbe in functie de sezon si gradul de ocupare!
    Mai jos cateva Hoteluri ieftine si bune din Munchen (pretul e pt 2 persoane)
    Mai jos cateva Hoteluri de Lux (4 stele) la preturi rezonabile (pentru 2 persoane)
    Cat costa transportul de la aeroport in Munchen in 2015
    Aeroportul din Munchen se afla la 30 km de centrul orasului. Cel mai bun mijloc de transport pentru a ajunge in centrul orasului Munchen este autobuzul Lufthansa Airport Bus. Acesta pleaca din 10 in 10 minute iar un tichet costa:
    Adult = 10.50 euro dus/ 17 euro dus-intors; gratuit copil sub 6 ani;
    Copil 6-14 ani = 5.5 euro dus sau 11 euro dus-intors.
    *Biletele se iau de la sofer*

    Cat costa transportul  in Munchen in 2015
    In Munchen transportul in comun e putin diferit de restul oraselor din Europa, in sensul ca metroul e impartit in S-Bahn si U-Bahn adica metroul Urban si Suburban. Biletul costa in functie de cate statii mergeti dupa urmatoarea regula: 
    Un tichet de 1.4 euro = 4 statii de autobuz/ tramvai sau 2 statii de metrou pe S-Bahn sau U-Bahn. Daca aveti de mers mai multe statii un tichet costa 2.7 euro. Copii cu varsta  cuprinsa intre 6 si 14 ani platesc 1.3 euro oricate statii au de mers. Copii sub 6 ani calatoresc gratuit.

    *Abonamentul de o zi pe toate mijloacele de transport = 6.20 euro individual sau 11.70 euro pentru maxim 5 persoane ce calatoresc impreuna. 
    *Abonamentul de o saptamana (7 zile consecuvinte) pe toate mijloacele de transport IsarCard = 11.40 euro (cu acest abonament pot merge cu voi gratuit si copii ce au intre 6 si 14 ani daca calatoriti dupa 9 dimineata)
    *Abonamentul de o luna pe toate mijloacele de transport IsarCard = 51.60 euro (cu acest abonament pot merge cu voi gratuit si copii ce au intre 6 si 14 ani daca calatoriti dupa 9 dimineata).
    *Linia de autobuz 100 Museenlinie este cea mai folosita de turisti fiind conectata cu majoritatea obiectivelor turistice de interes. Acest autobuz merge din 10 in 10 minute.

    Top 10 obiective turistice in Munchen si pretul lor in 2015
    • Residenzmuseum (Palatul Royal) = 7 euro adult/ 6 euro seniori 65+. Copii sub 18 ani intra gratuit, la fel si pers. cu dizabilitati.
    • Tezaurul National ( se afla tot in Residenzmuseum) dar are bilet separat = 7 euro adult/ 6 euro seniori 65+ ; Copii sub 18 ani intra gratuit, la fel si pers. cu dizabilitati.
    • Deutsches Museum (Muzeul de stiinta) unul din cele mai importante muzee din Munchen = 11 euro adult/ 4 euro copil
    • Muzeul Munchen (De Arta) = 7 euro adult la toate expozitiile si 4 euro doar la expozitiile permanente. Pretul e redus cu 50% pt studenti, persoane cu dizabilitati si seniori.
    • Muzeul de Jucarii (Spielzeugmuseum) se afla in Marienplatz = 4 euro adult/ 1 euro copii
    • Alte Pinakothek (Galerie de arta Europeana) = 4 euro adult/ 2 euro copil. Dumineca intrarea e 1 euro.
    • Biserica catolica Peterskirche are un turn ce poate fi vizitat pt superba panorama (are 306 scari) =  2 euro adult/ 1 euro copil sau student.
    • Muzeul Evreiesc ( istoria evreilor din Munechen) = 6 euro adult/ 3 euro seniori/ gratuit copil sub 18 ani
    • OlympiaPark (stadionul folosit incepand cu Olimpiada din 1972. Stadionul poate  fi vizitat in cadrul unui tur ghidat = 7.5 euro adult/ 5 euro seniori, studenti, copii.
    • Tierpark Hellabrunn (Gradina Zoologica cu peste 5000 de animale) = 14 euro adult/ 5 euro copil
    • English Garden (unul din cele mai mari si frumoase parcuri din Germania), Paläontologisches Museum ( muzeul cu dinozauri si alte fosile), Marienplatz (piata centrala) si catedrala Frauenkirche (cea mai frumoasa din Munchen) sunt toate GRATUITE
    Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi toate postarile accesati Cuprinsul blogului (click)!

    Noiembrie in Doliu si reducerile de Black Friday in Turism

    $
    0
    0
    Nu stiu cati ati remarcat lipsa mea de blog, dar vreau sa stiti ca sunt bine, doar ca nu mi s-a parut oportun, ca in aceasta luna sa vorbim despre promotii si oferte bune de vacante, nu mi-am dorit nici macar sa va aduc la cunostinta noile mele planuri de calatorii si cu atat mai putin sa va povestesc despre ultima vacanta. Pur si simplu, luna Noiembrie a fost e o luna de doliu, de tragedii, de suferinta si am preferat sa pastrez tacerea. Cand o lume intreaga sufera, suferim si noi alaturi de ei. A fost o luna neagra pentru europeni si cu atat mai mult o luna neagra pentru calatori. Fiindca nu-i asa, depindem de avioane, frecventam localuri si zone publice si toti revenim cu drag in Paris!

    Black-friday-turism

    Chiar daca nu am mai publicat nimic pe blog va asigur ca m-am ocupat de multe lucruri din spatele blogului. Daca as sta la o cafea cu voi v-as spune ca:

    -Azi e Black Friday si chiar merita sa cumparati vacante la promotii fiindca de vacantele pe care le cumparati in acest weekend va puteti bucura de Craciun, de Revelion, puteti face city-break-uri in primavara si de ce nu vacante pe litoral in vara 2016. Personal nu am reusit sa dau un raid pe toate site-urile din domeniu, dar va scriu ce am gasit si consider ca are un pret foooaarte bun:

    70% Reducere la acest >>>city-break la Venetia= 79 euro (cuprinde avion + cazare 3 nopti cu mic dejun la Hotel Piave 3*unde am stat si eu, taxe de aeroport incluse). 

    75% Reducere la acest >>> city-break la Roma = 79 euro (cuprinde avion + cazare 2 nopti cu mic dejun la Hotel Donatello 3*, taxe de aeroport incluse)

    45% Reducere la acest >>> sejur in Malta = 149 euro (cuprinde avion + cazare 7 nopti la Hotel 
    Hotel Sliema Chalet, taxe de aeroport incluse, asigurare medicala inclusa)

    60 % Reducere la acest >>> city break in Londra =129 euro (cuprinde avion + cazare 2 nopti cu mic dejun la Hotel Ibis 3*, taxe de aeroport incluse)

    Oferte la Bilete de avion de la 17 euro dus-intors (taxe incluse) >>> AICI

    -Am inceput sa scriu un nou jurnal de calatorie, cu o vacanta recenta, din 2015, despre care nu am zis inca nimic. Un mic hint: vacanta m-a costat extrem de putin, a fost in afara Romaniei si am vazut locuri unice si extraordinare. Asadar urmeaza o noua serie de articole care cu siguranta o sa va placa mult de tot mai ales ca destinatia e atat de accesibila. Pana acum am 4 articole terminate si voi incepe sa le public incepand cu luni 23 Nov.

    -Mi-am facut un nou profil Google Plus pe care l-am personalizat cu numele blogului si pe care postez frecvent si anunt articolele noi. Daca aveti cont Google Plus si  sunteti activi, va invit sa ma urmariti AICI

    -Luna asta m-a ocupat mult si de profilul de Instagram unde am inceput un micro blog. Fiindca nu am nici o sansa sa public zilnic un articol pe blog m-am gandit ca e mult mai usor sa postez zilnic o fotografie pe Instagram. Am gasit si un hashtag ce reprezinta ceea ce vreau sa fac acolo si anume #PozeleSpunPovesti . Daca aveti profil de Instagram va invit sa ma urmariti AICI

    -In Noiembrie am vazut 10 filme frumoase de calatorii, filme ce au fost apreciate in cadrul festivalurilor de film si despre care am pregatit deja articolele asa ca urmeaza sa le public, weekend de weekend, ca de obicei.

    Un ultim gand ce a marcat luna Noiembrie
    Multumesc celor 10 000 de fani declarati pe Pagina de Facebook!

    Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi toate postarile accesati Cuprinsul blogului (click)!

    15 impresii din Bari in 15 momente cheie din vacanta

    $
    0
    0
    Visam demult sa merg in Bari si cand am vazut ca Wizz Air au bagat o noua ruta Cluj-Bari, la preturi foarte mici nu m-am putut abtine sa nu-mi iau un bilet de avion spre Bari cu toate ca in ultimii 5 ani nu cred ca a fost un an fara Italia! Avand in vedere preturile mici am convins-o usor si pe prietena mea Mary si ne-am imbarcat impreuna pentru un weekend de vis in Puglia, Sudul Italiei. Fiindca am avut doar 3 zile sa exploram orasul si imprejurimile am vazut Bari pe franturi, cateva ore in fiecare zi de aceea m-am hotarat sa va scriu impresiile despre Bari in 15 momente cheie din vacanta.
    Vacanta in Bari am facut-o pe cont propriu si ne-a costat foarte putin. Biletul de avion dus-intors a fost 25 euro cu taxe de aeroport incluse luat de >>>AICI si am stat la >>> Hotel Bari Stazione Centrale unde am platit 35 euro/3 nopti/pers in camera dubla cu mic dejun la discretie inclus.

    impresii-Bari-Italia-blog-calatorii

    1. Mary noi pierdem autobuzul! Hai ca nu il pierdem! Ba il pierdemmm
    Am ajuns la 7 dimineata in Bari. Aeroport mic, bagaj la cala nu aveam asa ca am iesit rapid sa cautam varianta cea mai ieftina de a ajunge in oras. Treaba merge ca unsa, e foarte usor sa te orientezi, chiar cand iesi din aeroport in partea stanga e intrarea spre gara (cu trenul pana in Bari costa 4 euro), este un shuttle bus mic albastru (calatoria costa 5 euro) sau varianta cea mai ieftina un autobuz local, ce opreste chiar langa autobuzul albastru cu 1 euro calatoria. Voi ce credeti ca am ales? Autobuzul, normal. Singura problema e ca vin destul de rar, cam unul la 45 de minute. Nu era nici un loc de unde sa cumperi bilete asa ca ne-am gandit ca se cumpara de la sofer. Stateam linistite pe o banca din aeroport, mai aveam 5 minute pana sa vina autobuzul, cand ne indreptam spre statie. Acolo se stransesera lumea si multi aveau bilete, cica se vindeau intr-o librarie de la etajul 1 al aeroportului. Am fugit ca disperatele pana acolo, am luat biletele tot gafaind si cand am coborat am vazut autobuzul trecand frumos prin fata noastra. L-am pierdut. Cand a venit urmatorul am vazut ca de fapt se putea cumpara de la sofer si la acelasi pret! Tot 1 euro!

    Capat de  linie, Piazza Aldo Moro

    Bari-piazza-aldo-moro


    2. Am facut febra musculara si inca nici nu am inceput vacanta!
    Cu autobuzul a fost nebunie, din prima clipa am zis:  `Soferul asta trebuie concediat`. Nu stiu ce viteza avea dar lua curbele zici ca eram la raliuri. Ma tineam cu o mana strans de bara, cu cealalta bagajul dar nu a functionat. Era cat pe ce sa zbor prin parbirz. M-am asezat pe scaun dar credeti ca a fost mai bine? In nici un caz, fiindca scaunele erau de plastic, alunecam ba in dreapta, ba in stanga, m-am incordat la maxim sa ma proptesc cumva in scaun si cu o mana pe bagaj. Dupa 30 de minute cand am ajuns in Piata del Morro (capat de linie) imi venea sa plang. Ma dureau toate, aveam febra musculara si inca nu incepusem vacanta. Si nu cumva sa ma intrebati daca am vazut ceva pe geam. :))

    bari-arhitectura-puglia-italia

    3. Cinci euro reducere la hotel
    Hai ca asta e de bine. Am ajuns la Hotel pe la 9 dimineata desi check in se facea la ora 14. Am zis sa ne incercam norocul, poate sunt de treaba si ne putem lasa bagajele. In final nu doar ca ne-am putut lasa bagajele, dar pe langa ca am platit suma de 40 euro de persoana pe 3 nopti (la Hotel Bari Stazione Centrale) am avut si surpriza sa primim rest 5 euro, in final platind doar 35 euro pe 3 nopti. WOW! Daca toti oamenii sunt asa de treaba in Bari, deja ma gandesc serios sa ma mut aici. Sau poate totusi e mai bine sa nu ....

    hotel-bari


    4. Oare chiar e adevarat ca se fura prin Bari? 
    Citisem eu pe net, la fel ca despre Napoli, ca prin Bari se fura ca-n codru. Acuma, dupa ce am fost in Napoli si am vazut cum sta situatia am zis ca astea iara sunt aberatii sau impresii de la turisti ghinionisti. Daca e Sudul Italiei atunci `e mafie, sunt furturi, e grav....`
    Doar ca in Bari este un parc chiar in centrul orasului, unde era plin de emigranti de culoare ce stateau in grupuri si analizau oamenii ce treceau. Mirosea a marijuana si totul parea dubios. Poate asta le era scopul, sa gaseasca urmatoare victima. Sau poate ma lovise paranoia! Fiindca in coltul parcului era patrula de politie ce statea cu ochii pe ei. In rest timp de 3 zile n-am auzit nici un incident, n-am fost furata si oamenii mi s-au parut mai pasnici decat la Cluj.

    5. O margherita va rog
    Stiu ca multi o sa ziceti ca aia nu e pizza, daca nu e plina de ingrediente pana la refuz. Insa pizza adevarata, italiana, e margherita. Un blat subtire si crocant cu sos de rosii si mozzarela. Delicatese totala. Cea mai ieftina si cea mai buna pizza pe care am incercat-o eu in Italia, a fost asta din Bari. Sau poate imi era prea foame dupa o zi pe drum nemancata :)

    pizza-margherita-bari

    6. In Bari internetul prin wifi se vinde zici ca-i aur alb
    Dupa 6 vacante in Italia, in sfarsit am gasit o buba la italieni. Nu merge bine netul. In hotel netul mergea pe reprize, dupa multe incercari si rugaciuni. Iar in oras nu am gasit nici un wifi point cu net gratuit. In schimb daca era o terasa ce avea internet apoi sigur nu o ratai fiindca afisul era cat tot geamul! AICI ... PUTETI... FOLOSI...WIFI GRATIS. Ce mai conteaza ca ceaiul costa 3.5 euro?!

    cat-costa-la-bar-in-bari


    7. Bari e orasul pe care nu trebuie sa-l vezi, trebuie sa-l simti
    Nu de alta dar nu prea ai ce vedea. Cel putin la prima vedere nu are nici un obiectiv turistic ce s-a facut remarcat in lume. Nici o gradina mareata, nici un muzeu popular, nici un castel impresionant pe care chiar nu trebuie sa-l ratezi. Evident sunt obiective turistice dar nu din cele pe care sa le fi auzit inainte sa-ti planifici o vacanta in Bari, cum ar fi: Castelul Svevo, Basilica San Nicola, Pinacoteca Provinciale, Catedrala, Centrul Istoric, Palatul Sedile etc. Insa tocmai datorita faptului ca nu e un oras foarte turistic (in comparatie cu Venetia, Roma, Milano, Florenta etc) Bari e destinatia ideala daca iti doresti sa faci altceva. E genul de vacanta in care sa traiesti in stil autentic italian. Sa te pierzi printre localnici, sa le adopti ritualurile, sa te uiti dupa detalii si mai ales nu esti pus in situatia de a bifa obiective turistice ca sa nu pleci acasa cu regrete. Tocmai de aceea vacanta in Bari, chiar daca a fost doar de 3 zile am simtit ca am stat 7 zile si sustin ca e destinatia ideala pentru relaxare si o fuga din cotidian.

    impresii-vacanta-bari-italia


    8. Daca ajungi noaptea in Bari e totul deschis si plin de oameni pe strazi
    Am ajuns vineri seara. Strazile erau pline de tineri, de familii, de copii, adolescenti. Foarte, foarte multa lume. Zici ca era un concert sau ceva eveniment special si se adunase toata suflarea din Bari. Era foarte mare aglomeratie pentru o seara din afara sezonului. Foate multi tineri ce stateau in grupuri mari si povesteau ca si cum ar fi la bar, cu un pahar in mana, doar ca in plina strada. La magazine erau cozi la intrare. La fast-food-uri si gelaterii erau si 30 de oameni ce asteptau la gemulet.
    Sambata seara a fost la fel dar am pus totul pe seama weekend-ului. Insa ne-am mirat foarte tare cand am vazut ca si duminica erau aproximativ la fel de multi oameni iesiti in oras cu toate ca nu era nici un eveniment special. Deci serile in Bari sunt foarte active si cred ca viata de noapte e intensa.

    noaptea-in-bari

    9. Daca ajungi ziua in Bari e totul inchis si pustiu pe strazi
    As vrea sa zic ca exagerez dar din pacate va zic adevarul. Siesta in Bari e incredibil de lunga. Stiam ca in Italia orele de siesta sunt intre 13:00 si 15:00 interval in care toate magazinele, restaurantele, cafenele sunt inchise. Am ajuns in Bari pe la ora 14 si totul era pustiu. Previzibil! Numai bine am avut tot centrul istoric numai pentru noi. Doar ca atunci cand am realizat ca timpul trece, murim de foame si nimic nu se deschide nu mai era amuzant. Ca sa stiti si voi, in Bari siesta e intre 13 si 17! Ma intreb ... oamenii astia cand mai lucreaza?

    vacanta-in-bari-cu-wizz-air

    bari-italia-impresii-vacanta

    centrul-istoric-bari

    10. Cum te POT prosti vanzatorii de suveniruri
    Foarte simplu! Te vad cum scotocesti prin bolul cu magneti de 1 euro pentru a gasi cea mai reprezentativa imagine cu Bari. Te invita inauntru unde te asigura ca au mai multi magneti si imagini de unde sa alegi. In sfarsit gasesti magnetul perfect, dai sa platesti si iti cer 2 euro. Poti sa-l injuri, poti sa platesti sau poti sa pleci ....

    suveniruri-bari-italia

    magnet-italia-bari

    11. Cu urechile in farfurie
    Nu am putea vorbi despre Italia fara sa vorbim despre paste. Ei bine Oricchiette sunt pastele  in forma de urechi ce sunt traditionale regiunii Puglia. Bari fiind cel mai mare oras din regiune este locul unde o sa vedeti numerosi localnici ce fac oricchiette si vand oricchiete in plina strada, in zona Catedralei din Centrul istoric. De asemenea nu este restaurant ce sa nu aiba in meniu reteta traditionala `orecchiette alle cime di rapa` si nu este magazin de suveniruri ce sa nu vanda oricchiette la pachet.

    Oricchiette

    Oricchiette-paste-italia


    12. Cand in sfarsit am vrut sa vizitam o biserica, ne-am razgandit
    In Bari, la fel ca in orice alt oras mare din Italia, e plin de biserici. Mie personal chiar imi plac bisericile lor. Sunt un loc de refugiu unde sa fugi de ploaie, de caldura, de aglomeratie, de galagie si mai ai si norocul sa vezi ceva frumos. Sau poate nu, daca din toate bisericile de Bari, alegi fix una in care se tine o inmormantare si cand dai sa intri vezi direct un coparsau deschis!


    catedrala-din-bari

    13. Faleza lunga avem, plaja nu!
    Asta as spune eu ca e cel mai mare dezavantaj pe care il are Bari. Daca ajungi vara aici poti sa te plimbi pe faleza lunga, poti sa vezi marea in fiecare zi dar nu e atat de usor sa faci baie in ea. Fiindca plaja amenajata nu e in oras ci in afara centrului, la cateva statii de mers cu trenul.
    Chiar pot zice ca Bari a dat chix rau de tot la capitolul asta fiindca nici faleza din centru nu e cine stie ce. Nu are cafenele cu vedere la mare, e doar un trotuar simplu, 2-3 bancute si atat. Cred ca puteau exploata mult mai mult zona asta.

    faleza-din-bari-italia

    14. Dar oare unde-i portul ala cu yacht-uri ca in filme?
    Sau mai bine zis ca in pozele de pe Google Images. Ia de unde nu-i. Am intrebat localnicii de port  in prima seara cand am ajuns in Bari. Ne-au trimis pe un dig inalt si intunecos cu precizarea ca e departeeee, mai bine sa nu mergem. Ok, i-am ascultat si ne-am intors a doua zi pe ziua. Am avut un soc cand am vazut ca de fapt tot port-ul era compus din cateva barci pescaresti si cateva yacht-uri ratacite. Nici la capitolul asta nu ne-a impresionat Bari. Oricum nici starea meteo nu a fost favorabila, era ceata si innorat.


    bari-port-italia-am-fost-acolo

    15. Mai sunt multe gari in Bari?
    Ma apuca rasu cand imi amintesc cum stateam noi in tren si ne gandeam de ce saracia oprim la fiecare 5 minute. Am descoperit mai apoi raspunsul. Bari are nu mai putin de 14 GARI: Aeroporto, Bari Centrale, Bitonto, Bitonto SS. Medici, Brigata Bari, Cittadella, Europa, Fesca-San Girolamo, Francesco Crispi, Ospedale, Palese, Quintino Sella, San Gabriele, Tesoro. Toate astea sunt numele garilor din Bari. Ma intreb cati turisti si-au luat teapa cautand un hotel langa gara :))) nestiind ca langa gara din Bari poate fi si la 2 km dar si la 15 km de centrul orasului. Depinde care gara o cauti. Ca sa stiti Bari Centrale e gara de langa centru!

    Thanks for visiting,

    Toate articolele aici -> Jurnal de calatorie BARI

    Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesatiCuprinsul blogului (click)!

    Film Theeb - pelerinaj cu primejdii pe vechiul drum spre Mecca

    $
    0
    0
    Saptamana 135
    Theeb (2014)

    theeb-poster-film

    Filmul acesta a fost prezent la Festivalul de film Tiff si l-am cautat fiindca a primit o nota mare pe IMDB (7.6) dar si fiindca e arab si stiam ca e filmul ideal ce sa-l vad intr-o seara de duminica cu sotul. Nu credeam ca l-as putea include in rubrica noastra,filme cu calatorii, dar filmul acesta nu doar ca e foarte frumos din punct de vedere vizual ci e chiar el insasi despre o calatorie, asa ca nu m-am putut abtine sa nu-i fac o recenzie.

    Filmul prezinta povestea beduinilor din Iordania in 1916, pe vremea Primului Razboi Mondial. La inceputul filmului il vedem pe Hussein, fiul cel mare al seicului, cum il instruieste si il invata pe Theeb fiul cel mic cum sa supravietuiasca in desert, cum sa scoata apa din fantana etc, in timp ce el tot ce-si doreste e sa se joace. Seara jocul continua in cortul beduinilor unde apar ca din senin doi straini, britanici, ce vor sa mearga intr-un pelerinaj pe vechiul traseu spre Mecca. Asa cum cere traditia, fiul cel mare al seicului trebuie sa onoreze cererea lor de a-i escorta prin desert stiind ca fara ajutorul lui nu ar supravietui fiindca nu cunosc drumul, sursele de apa si nu s-ar putea apara singuri de hoti si de rebeli. A doua zi pornesc in calatorie, iar Theeb ii urmeaza cu magarul si apoi pe jos, ajungandu-i in cele din urma in timpul noptii. A doua zi incepe calatoria propriu zisa, in formula completa. Cei doi frati pe o camila, englezul si translatorul pe alte doua camile, prin desertul stancos, plin de primejdii pe care foarte putini vor reusi sa-l infrunte.

    Filmul e plin de suspans, povestea te tine cu sufletul la gura. Nu e foarte previzibil si desi e un film istoric, interpretarea, peisajele si povestea sunt atat de captivante incat nu poti sa nu iubesti acest film. In plus e comedie, adica chiar daca subiectul e unul serios am ras cu pofta de cel putin 5 ori pe parcursul filmului. Actorii joaca exceptional, micul Theeb are un magnetism total, incat nu poti sa-ti dezlipesti ochii de la el. Nici nu mi-a venit sa cred ca asta e primul film in care joaca. Peisajele sunt superbe, daca asa arata Iordania, ma gandesc serios la o vacanta pe acele tinuturi. Astept sa-l vedeti si sa-mi scrieti parerea. Oare m-am entuziasmat cu motiv sau am suprapreciat filmul?

    theeb-film-calatorii


    L-ati vazut? V-a placut? 

    Click aici pentru a vedea mai multe -> FILME CU CALATORII



    Impresii Alberobello - oras fascinant din Italia cu 1000 de case trulli

    $
    0
    0
    Am citit prima data despre Alberobello acum cativa ani cand am primit in dar cartea Top 100 destinatii ale Italiei. Cand am vazut fotografiile ce descriau orasul am zis ca trebuie neaparat sa ajung acolo candva. Pana atunci nu stiam ca in Italia sunt orasele vopsite in alb si nici nu auzisem niciodata despre casele trulli, un tip de arhitectura unica in lume, ce se poate vedea numai aici, in Alberobello. Cand cei de la Wizz Air au anuntat anul trecut o noua ruta Cluj-Bari am zambit larg la gandul ca voi vedea Alberobello mai repede decat imi imaginam. Si iata ca nici nu am ajuns bine in Bari, doar ce ne-am lasat valiza la hotel si ne-am indreptat spre gara pentru a merge intr-o excursie de o zi in Alberobello, oras ce se afla la 50 km de Bari.
    Vacanta in Bari am facut-o pe cont propriu si ne-a costat foarte putin. Biletul de avion dus-intors a fost 25 euro cu taxe de aeroport incluse luat de >>>AICI si am stat la >>>Hotel Bari Stazione Centrale unde am platit 35 euro/3 nopti/pers in camera dubla cu mic dejun la discretie inclus.

    Alberobello-impresii-blog-calatorii

    Cum am ajuns in Alberobello
    Initial am gasit destul de greu gara spre Alberobello fiindca in Bari sunt 4 gari lipite de gara Bari Centrale si fiecare gara are trenuri cu trasee diferite prin regiunea Puglia. Ne-am invartat aproape 30 de minute si am stat la cozi degeaba pana am gasit Gara spre Alberobello, care e chiar cea din stanga garii Bari Centrale (uitandu-te cu fata spre gara). O data ce am ajuns la ghiseu am aflat ca un bilet costa 3.4 euro si il putem folosi timp de 6 ore pana in Martina Franca, ultima statie de pe traseu. Practic poti sa te dai jos si sa urci de cate ori vrei pe directia asta, in acest interval de timp. Asa ca daca tot era gratis am ales sa mergem prima data in Alberobello (1h 30 min cu trenul) si apoi in Martina Franca. Daca am fi avut mai mult timp cu siguranta am fi facut mai multe opriri, sa vizitam mai multe orasele din Puglia. 

    Alberobello Localnicilor 
    De la gara am luat-o incet spre centrul istoric, pe o strada inclinata ce nu dezvaluia nimic din Alberobello vazut in ghiurile turistice. Alberobello localnicilor arata ca orice alt orasel italian. Are case micute, vopsite in alb, mici magazine la colt de strada, cate un bar inchesuit intre doua case, strazi inguste pe care circula Fiat-uri mici in culori puternice, sunt cateva piazzete unde troneaza o biserica si cateva terase.

    alberobello-fara-trulli-italia

    magazin-alberobello-italia-puglia


    Alberobello Turistilor se afla in centrul istoric 
    O data ce am intrat in centrul istoric si am vazut multitudinea de casute trulli vopsite in alb zici ca am intrat pentru cateva ore in alta dimensiune. Chiar daca vazusem poze inainte, atmosfera la fata locului si magia acestor tinuturi trebuie simtite pe propria piele. Poate nu ar fi atat de spectaculos daca ar  fi un centru istoric plan dar faptul ca e intins pe doua dealuri acoperite cu casute cu conuri rezulta o imagine extravaganta, de poveste, zici ca a fost un decor special construit pentru un film si nu un mod de viata normal al localnicilor de aici. Practic este un bulevard ce intretaie doua dealuri.

    Pe un deal se afla `zona comerciala` numita Monti unde toate casele au fost transformate in magazine cu suveniruri si mici muzee locale (gen muzeul pastelor, muzeul uleiului ... care de fapt sunt tot magazine specializate). Tot aici se afla singura biserica trullo din lume, biserica Santo Antonio edificata in 1926 si restaurata in 2004. Aceasta zona cuprinde 1030 case trulli printre care si Casa Muzeu Sovrano (cea mai mare casa Trulli din Alberobello) unde puteti descoperi istoria acestor case prezentata in detaliu.

    impresii-alberobello-italia

    Monti-alberobello-trulli-suveniruri

    nici-o-strada-fara-trulli

    alberobello-oras-frumos-italia



    alberobello-trulli-magazin

    suvenir-alberobello

    Pe celalalt deal numit Aja Piccola se afla trulli transformate in restaurante, trulli ce pot fi inchiriate turistilor, mici hotel-uri si case ce se pot vizita. Aceasta zona cuprinde 590 de case trulli si e zona autentica unde ajung mult mai putini turisti, dar unde am stat destul de mult datorita barului cu terasa ce l-am descoperit aici.

    puglia-alberobello

    aja-picolla-alberobello-localnicilor

    alberobello-hotel-turistic

    O terasa cu o priveliste de milioane
    Stiti expresia `coffe with a view` adica `o cafea cu priveliste`. Ei bine in Alberobello este o terasa unde platesti o cafea si primesti la pachet panorama. De milioane! Am stat pe terasa destul de mult absorbind privelistea, observand detalii bine ascunse (cum sunt simbolurile religioase si de mitologie de pe conurile caselor ce dezvaluie identitatea celor ce locuiesc in casele respective) in timp ce ne bucuram de soare si cele peste 23 de grade, cand in Romania erau 10. Cu asa vreme, pretul infim platit pe vacanta si asemenea privelisti nu ai cum sa nu iubesti Italia!

    bar-turistic-alberobello

    bar-alberobello

    coffe-with-view-alberobello

    alberobello-impresii-am-fost-acolo-puglia-blog

    Cum se vad trulli in interior
    Asadar toata zona cu casute trulli sunt acum a turistilor si foarte putini localnici mai locuiesc aici ca pe vremuri. Adevarul e ca aceste case sunt destul de primitive pentru cerintele actuale.
    Insa chiar si asa aveam sa aflam ca ele pot acomoda linistit o familie, ca nu sunt chiar atat de mici precum par dinafara. Practic fiecare casa ocupa 3-4 acoperisuri din acestea conice si interiorul chiar daca are doar 20 m2 si nu are pereti (deci nu are camere separate) e foarte bine compartimentat, asa incat casa in care am intrat avea o baie cu dus, o mica sufragerie, un pat matrimonial si o bucatarie complet utilata. Localnicii isi deschid usile turistilor si poti intra sa le vezi in interior gratuit, dar donatiile sunt binevenite.

    trulli-interior-alberobello


    trulli-interior

    Istoria amuzanta a Caselor Trulli
    Batranelul ce ne-a prezentat casa lui, ne-a povestit ca acest tip de case au aparut prin 1500 si la inceput erau doar 40. Ele au fost construite cu piatra din carieriele din regiune si povestea lor e chiar interesanta. Cica sunt construite 100% din piatra, bucati puse una peste alta, suprapuse perfect. Nu au deloc ciment si cica cand veneau cei din Napoli sa colecteze taxele, oamenii isi `desfaceau casa` dand jos pietrele pentru a nu plati impozite. Sincer pe mine istoria lor m-a amuzat teribil dar oricum vad ca treaba asta a prins fiindca s-au raspandit rapid. Acum sunt peste 1500. Ele fac parte din cultura locala si acum sustin turismul din Puglia. Datorita acestor oameni inventivi si a caselor demontabile Alberobello a fost inclus in Patrimoniul UNESCO in 1996.

    alberobello-monti-puglia

    Impresii personale despre Alberobello
    Prietena mea Mary zicea ca Alberobello e frumos dar foarte comercial. Ei i-a placut mai mult dealul unde erau trulli pensiuni, trulli hotel-uri si trulli restaurante. Cu alte cuvinte i-a placut mai mult Alberobello localnicilor. Mie mi-a placut si zona comerciala, nu ii condamn pe localnici fiindca traiesc din turism, cat timp nu am simtit ca si-au sacrificat patrimoniul pentru asta. Suvenirurile ce le vindeau erau autentice si nu chinezarii. Puteai sa vezi in usa magazinelor femei in varsta crosetend, brodand, erau magneti trulli, machete trulli, paste oricchite si alte produse alimentare locale etc. Daca iti propuneai sa petreci o zi intreaga in Alberobello nu te-ai fi plictisit fiindca fiecare magazin e ca un mic muzeu ce dezvaluie putin din mestesugul si traditiile locale. Iar daca mai stii si putina italiana e deja perfect fiindca localnicii deabia asteapta sa-ti povesteasca. Majoritatea stau in usa magazinelor si povestesc, chiar daca sunt clienti inauntru ... cred ca pt ei nu e un job ci un stil de viata. Dar daca e sa ne limitam strict la perimetrul turistic as spune ca Alberobello e mai degraba un orasel ce poate fi vazut si simtit intr-o jumatate de zi, in cateva ore, cu tot cu statul la cafenea sau masa luata la unul din restaurante. 

    Thanks for visiting,

    Toate articolele aici -> Jurnal de calatorie BARI

    Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

    Film Corn Island - viata in Delta

    $
    0
    0
    Saptamana 136
    Corn Island (2014)

    poster-corn-island-film-bun

    Prima data am auzit despre filmul Corn Island in vara cand toti prietenii ce au fost la Festivalul de Film Tiff mi l-au recomandat ca fiind WOW. Din pacate nu am mai ajuns la cinematograf atunci dar apoi am dat din nou de el cand am citit ca a fost nominalizat la cea de-a 87 editie a Academiei de Film la sectiunea `Foreign Movie`. A primit nota 7.8 pe IMDB deci stiam ca va fi bun si intr-adevar isi merita nota, poate chiar mai mult. 

    Filmul prezinta viata unui batranel si a nepoatei sale orafane in delta raului Enguri ce se afla chiar in zona de conflict dintre georgieni si abhazi. In fiecare an raul formeaza mici insule ce se formeaza datorita aluviunilor din urma inundatilor. Oamenii din zona le vad ca o mana cereasca avand in vedere ca pe aceste insulite se pot cultiva legume si grane, ce apoi le pot utiliza pentru a-si spori hrana pe timpul iernii. Batranul ajunge pe insula in fiecare zi cu o lotca de lemn veche si incepe lucrarile. Pentru inceput construieste o casa de lemn de la zero, ajutat fiind de nepoata lui. Zilele le petrec pe insula muncind, pescuind, facand mancare ... o viata foarte primitiva si simpla dar care e unica lor sansa de supravietuire. Dupa ce isi construiesc casuta, cultiva toata insula cu porumb si trec prin toate anotimpurile, asteptand toamna cand totul se termina o data cu recoltarea. Acesta e si momentul in care nivelul apei creste foarte tare si trebuie sa paraseasca insula cat mai repede fiindca in doar cateva ore insula va disparea complet, fiind inghitita de ape. 

    Filmul are doar doi actori principali si inca cativa actori secundari ce joaca rolul politiei de frontiera, militari ce lupta in zona, dar chiar si asa este un film unde poti aprecia interpretarea. Actorii joaca exceptional si un detaliu important ar fi faptul ca e un film mut. Adica nu sunt mai mult de 5 fraze in tot filmul. Restul se bazeaza pe imagini. Insa partea vizuala a fost foarte bine gandita, cat timp urmaresti filmul simti de-a binelea cum e viata in Delta. Este creata o atmosfera anume, imaginile chiar vorbesc de la sine, nu degeaba a fost inclus in categoria de filme `Words are very unnacessary`.
    Va recomand sa il vedeti, e genul de film ce-ti induce dorinta de a face o vacanta in natura, pt mine a fost cu atat mai interesant cu cat vara asta am fost pt prima oara in Delta Dunarii si filmul mi-a amintit mult de viata de acolo. E un film bun, cautati-l fara ezitare.

    corn-island-film-calatorii

    L-ati vazut? V-a placut? 

    Click aici pentru a vedea mai multe ->> FILME CU CALATORII

    Impresii Martina Franca - imaginea unui oras autentic din Puglia

    $
    0
    0
    Am parasit tinutul caselor trulli si ne-am urcat in primul tren spre Martina Franca. In 15 minute am ajuns la destinatie asa ca nici nu ne-am dezmeticit bine dupa tot ce vazusem in Alberobello ca eram deja intr-un nou oras. Martina Franca nu facea parte din programul nostru initial, dar asa mi se intampla mereu cand in ajung in Italia, ma trezesc dorinca sa vad mai mult, fiindca stiu ca o sa-mi placa. Sincer cred ca e tara cea mai ofertanta din punct de vedere turistic. Doua orase alaturate nu seamna deloc unul cu celalalt. Singura asemanare, o caracteristica a regiunii Puglia as putea spune sunt casele vopsite in alb. In rest Martina Franca nu seamna deloc cu Bari sau cu Arbelobello. E mai degraba un orasel elegant cu arhitectura baroca, din secolul X, unde ajung foarte putini turisti.
    Vacanta in Bari am facut-o pe cont propriu si ne-a costat foarte putin. Biletul de avion dus-intors a fost 25 euro cu taxe de aeroport incluse luat de >>>AICI  si am stat la >>> Hotel Bari Stazione Centrale unde am platit 35 euro/3 nopti/pers in camera dubla cu mic dejun la discretie inclus.

    Impresii-Martina-Franca-am-fost-acolo

    Tocmai fiindca nu e un oras turistic e destul de greu sa te orientezi o data ce ajungi in gara, fiindca gara e destul de izolata de oras, in pustietate cumva si ne-am descurcat destul de greu sa ajungem in Centrul Istoric fiindca nu exista nici un indicator. Localnicii s-au raspandit rapid in masini, si-au luat bicicletele si noi am ramas singurele ce mergeam pe jos. Insa dupa 20 de minute de rataciri si intrebari, am ajuns in Piazza XX Settembre, am trecut prin Arcul San Antonio ridicat in 1764 si am intrat in Centrul Istoric.

    Martina-Franca-oras-frumos-italia

    Piazza-XX-Settembre-Martina-franca

    Martina-Franca-oras-Italia

    Imediat pe dreapta se afla Palatul Duccale care se poate vizita in interior dar noi atunci nu stiam asa ca am trecut mai departe pe langa el, intrand pe bulevardul Corso, admirand vitrine si mici magazine cu suveniruri in care am si pasit in principal ca sa ne incalzim fiindca desi in Alberobello fusese cald si soare, in Martina Franca batea un vant ce ne ingheta. 

    Martina-franca-centru-istoric

    Martina-franca-magazin-suveniruri

    Martina-franca-restaurant

    Obiective turistice de top in Martina Franca
    Bulevardul Corso ne-a condus in  Piazza Plebiscito, piata centrala din Martina Franca unde am intrat in catedrala San Martino cu frumoasa fatada in stil baroc, apoi am facut fotografii cu Turnul cu ceas si cu Plazza Fanelli unde se gaseste cladirea cu arcuri ce apare pe toate vederile cu Martina Franca.

    Catedrala-San-Martino-Martina-Franca

    Martina-Franca-turnul-cu-ceas

    Plazza-Fanelli-obiectiv-turistic-Martina-Franca

    Martina-Franca-impresii-blog

    Martina Franca este un oras autentic din Italia
    Desi ne era foarte frig nu ne-am lasat si am luat centrul Istoric la picior, prin zona locuita. Ne-am pierdut pe strazi inguste, o experienta normala in Martina Franca. Nu ai cum sa nu te simti ca intr-un labitirint avand in vedere casele albe, cu detalii baroce, balcoane colorate si zeci de ghivece ce se repeta mereu. Sunt interesante detaliile si micile comori istorice ce le gasesti pe drum. Am iesit din centrul istoric prin poarta San Nicola si cu asta s-a incheiat si scurtul nostru popas in Martina Franca.

    Martina-Franca-Puglia-pareri

    Martina-Franca-obiective-turistice

    martina-franca-italia-autentica

    Impresii la final si amintiri personale
    *Pt mine, Martina Franca a fost oraselul care am simtit ca mi-a imbogatit experienta, din punct de vedere cultural si vizual, in vacanta din Puglia. Am avut sansa sa vedem ceva in plus decat clasicul traseu turistic, avand un bilet de tren oricum cumparat pt Alberobello, deci nici macar nu a trebuit sa dam  vre-un ban in plus. Asa ca .... de ce sa nu mergem?
    *Dincolo de asta pt mine Martina Franca ramane orasul ratacirilor, cred ca am intrebat peste 20 de oameni si la dus si la intors in drumul spre gara. M-am simtit pierduta in spatiu desi eu in general stau extraordinar de bine cu orientarea, o calitate ce ma ajuta in fiecare calatorie. NU si in aceasta scurta excursie.
    *Centrul Istoric e foarte mic, mai mult pierzi timp pana sa ajungi acolo. Dar eu zic ca a meritat vazut, cel putin mie oraselul mi-a lasat o impresie foarte buna. Evident sunt si alte orasele pe aceeasi ruta de tren ce poate merita mai mult cum ar fi Loco Ostuni sau dar eu cum nu le-am vazut, nu am termen de comparatie. Daca le vedeam pe toate as fi putut zice mai obiectiv care merita cel mai mult oprirea.
    *In Martina Franca am inghetat rau de tot! Sincer daca ma uit retrospectiv aproape in fiecare vacanta a fost o destinatie in care am inghetat de frig. In Olanda am patit-o la Amsterdam, in Spania mi s-a intamplat sa astept intr-o statie de autobuz din Segovia 3 ore si erau 3 grade afara .... iar in Puglia a fost oraselul acesta. Temperatura nu era mica dar vantul pur si simplu iti taia rasuflarea.

    Oricum una peste alta, asa a aratat prima noastra zi din vacanta in Bari in care ne-am trezit la ora 4 dimineata sa prindem avionul, am zburat, am vizitat deja doua orase si eram super extaziate de tot. In final oboseala, foamea si frigul nici n-au mai contat. Seara ne-a gasit colindand strazile din Bari, cautand o pizzerie buna cu internet :)

    Thanks for visiting,

    Toate articolele aici -> Jurnal de calatorie BARI

    Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

    Film Must have been love - cand te indragostesti nebuneste in vacanta

    $
    0
    0
    Saptamana 137
    Must have been love (2014)

    Must-have-been-love-film-calatorii

    Inca un film pe care l-am vazut in cadrul Festivalului de Film TIFF 2015, de data asta la cinematograf. Am fost doar la doua filme la cinema si acesta a fost unul din ele. L-am ales tocmai fiindca stiam ca va fi despre calatorii citind din rezumat ca a fost filmat in Istanbul, Oslo, Helsinki si Berlin. Sincer m-am dus cu mari asteptari, dar filmul nu a fost pe atat de bun precum speram. Insa cel putin a fost de calatorii!

    Filmul incepe in Istanbul unde 3 prietene isi petrec vacanta. Seara e pe terminate dar Kaisa isi aminteste ca a uitat sa cumpere ceva de la magazin asa ca coboara pana jos, dar pana sa se intoarca prietenele ei adorm si ea ramane inchisa pe dinafara. In blocul vecin sunt cazati un grup de norvegieni ce vin spre casa dupa o zi petrecuta in Istanbul. Vazand-o pe Kaisa suparata, intra in discutii cu ea si in final se ofera sa o cazeze la ei peste noapte. Kaisa petrece o frumoasa noapte de dragoste cu Jacob, iar a doua zi le face baietilor cunostinta cu prietenele ei si isi continua vacanta toti impreuna, pana intr-o dimineata cand se trezeste ca dintr-un vis si isi da seama ca Jacob a plecat pentru totdeauna, vacanta lui terminandu-se si intorcandu-se cu baietii acasa.  
    Dupa un an o revedem pe Kaisa in Oslo unde lucreaza ca si coregrafa. Intr-o zi, facand cumparaturi intr-un magazin alimentar are un deja vu cand il vede pe Andreas, un tip ce arata exact ca Jacob doar ca el nu tine minte sa o fi intalnit vreodata. Kaisa e fericita crezand ca destinul e de partea ei si ii da o a doua sansa cu Jacob, doar ca relatia lor nu evolueaza deloc in sensul in care spera Kaisa. Chiar daca Andreas seamana perfect cu Jacob din punct de vedere fizic, caracterul lui e complet diferit. Relatia dintre ei e total straina dar Kaisa nu poate sa-l lase gandidu-se la ce a trait candva in Istanbul asa ca in momentul in care ii este oferit un proiect in Helsinki face tot posibilul sa-l convinga pe Andreas sa mearga cu ea. Dar acolo lucrurile se complica intr-o seara cand e invitata la o petrecere unde merge in final singura si unde il intalneste complet intamplator pe Jacob, the real one! Relatia lor continua intr-un mod total imprevizibil. 

    Ce mi-a placut la acest film? Povestea! Nu am vazut multe filme ce sa exploateze acest subiect. Cum e sa te indragostesti nebuneste in vacanta? Si apoi ce faci cu toata dragostea pe care o simti? 
    Mi-a placut de asemenea modul in care au pus problema dragostei. Este barbatul pe care il vezi iubirea vietii tale? Ne sunt prezentati doi barbati ce arata la fel dar caracterul e linia subtire ce ii diferentiaza. 
    Ce NU mi-a placut la acest film? Faptul ca nu au exploatat destul de mult locurile unde a fost filmat. Helsinki si Oslo au fost o alegere buna pentru a evidentia relatia rece, straina dintre cei doi necunoscuti, iar Istanbul si Berlin au fost destinatiile perfecte pentru a prezenta relatia de iubire dintre ei. Insa per total imaginile sunt destul de sarace in esenta, cred ca ar fi putut mai mult! Oricum per total a fost un film interesant, misterios, ce m-a tinut curioasa si in suspans pana la final de aceea m-am hotarat sa va scriu despre el.

    film-calatorii-must-have-been-love


    L-ati vazut? V-a placut? 

    Click aici pentru a vedea mai multe ->> FILME CU CALATORII



    Pe unde am calatorit in 2015

    $
    0
    0
    La cat am calatorit anul acesta chiar ma intreb daca ma mai pot numi travel blogger. Anul 2015 a fost cel mai prost an in ceea ce priveste calatoriile din ultimii 5, poate chiar 7 ani si asta s-a vazut si prin prezenta din ce in ce mai rara si mai saraca pe blog. Cum am reusit performanta? In primul rand am inceput anul cu stangul. Nu am stiut exact ce-mi doresc. Nu mi-am facut nici un plan concret. Nu am facut nici o rezervare..... Dar sa o luam pe rand, unde am calatorit in 2015 si unde mi-ar fi placut sa merg in 2015.

    blog-de-calatorii

    In februarie  un weekend in Satele Sasesti din Transilvania cu fetele
    In fiecare iarna imi fac planuri si pun ban cu ban la ciorap pentru o vacanta in luna februarie/martie, o traditie pe care am pastrat-o fara nici o obligatie in fiecare an. Doar ca iarna trecuta nu stateam excelent cu banii (tocmai ce ne mutasem) si practic nu mi-am permis o vacanta asa cum imi place mie la inceput de an.  Poate asta a fost si motivul pentru care tot anul mi-a mers prost, fiindca am inceput cu stangul. Am ajuns ca in luna februarie sa ma multumesc si chiar sa ma bucur ca macar am reusit sa fac un Weekend in Satele Sasesti din Transilvania cu fetele.

    satele-sasesti-din-transilvania-2016


    In aprilie un city break in Bari cu Mary
    Lunile aprilie si mai au fost doua luni bune in care am acceptat provocari ad hoc. Gen ce ar fi sa mergem in Italia? Hai sa mergem! Asa am facut un weekend in Bari cu Mary, dar fiind constransa de job a trebuit sa ne limitam la 3 zile. Mie mi-ar fi placut cel putin sapte, mai ales ca Puglia are foarte multe de oferit si o atmosfera propice pentru vacanta, relaxare si iesire din cotidian.

    Citeste toate articolele aici >>> Vacanta in Bari

    alberobello-italia-2016

    matera-italia-2016

    polignano-a-mare-italia-2016


    In mai un city break in Malta cu sotul
    In mai am sarbatorit 8 ani de casnicie cu sotul intr-un city break in Malta. Mi-am dorit mult sa ajung in Malta si desi ziceam ca ar fi o destinatie ideala pentru litoral, citind apoi despre caldurile din timpul verii (lejer 40 grade plus) am zis ca-i mai bine in extra-sezon sa vizitam si poate vom merge alta data doar pentru plaja si mare.

    Citeste toate articolele aici >>> Vacanta in Malta


    malta-2016


    st-julians-2016

    insula-gozo-2016-malta

    marsaflon-2016

    valleta-2016



    Intoarcea din Malta am legat-o de o conferinta pe care o aveam la Bucuresti si ne-am mai petrecut 2 zile in capitala, facand si scurte trasee turistice prin oras. Initial am sperat sa stam mai mult si sa iesim putin si prin imprejurimi dar apoi am renuntat la idee fiindca eram deja prea obositi si am preferat sa ne intoarcem acasa. 

    bucuresti-2016

    Un weekend in Cheile Turzii cu prietenii
    Lunile de vara au fost cele mai grele. Vreti sa stiti cate planuri aveam? O luna cu familia in Maroc! Pe ultima suta de metri s-a anuntat cumnata de la Paris ca merg ei si am renuntat fiindca ne-am fi aglomerat prea tare. O saptamana in Tenerife! Am renuntat fiindca nu aveam pasaportul lui Kari facut pana la ultima data in care puteam tine rezervarea si nu puteam achita fara sa avem datele lui. O saptamana in Berlin la un prieten! A cazut toata treaba fiindca nici prietenul nu a mai ajuns in Berlin. Un circuit in Croatia! Binenteles daca m-as fi hotarat mai repede as fi prins si loc dar asa, tot sperand la alte vacante am tot amanat un raspuns sigur si pe cand l-am avut nu mai erau locuri. Si uite asa printre planuri si vise am reusit totusi sa organizez o excursie mai realista si anume un weekend in Cheile Turzii.

    cheile-turzii-2016

    O saptamana in Delta Dunarii si pe litoralul romanesc cu familia
    Ultimul weekend din August, inceput de septembrie am mers in Delta si apoi cateva zile pe litoralul romanesc cu familia. Asta a fost cea mai fericita varianta fiindca preturile pentru a merge toti trei intr-o vacanta in strainatate cumparate de azi pe maine erau exagerate. Partea buna a fost ca ne-am bucurat la maxim de Delta Dunarii, e o zona extraordinara a Romaniei, mult mai frumoasa decat imi imaginam. Iar litoralul romanesc m-a surprins intr-un mod pozitiv, asa incat m-am trezit recomandand prietenilor o vacanta la mare in Romania.

    Citeste toate articolele aici >>> Vacanta in Delta Dunarii

    delta-dunarii-2016

    vacanta-in-delta-2016


    constanta-2016

    mamaia-2016

    vama-veche-2016

    Toamna a zburat din nou. Nici macar n-am mai apucat sa-mi fac planuri. Pur si simplu a fost septembrie. Apoi octombrie. Apoi noiembrie. A trecut si decembrie. Deja e ianurie. Orele se scurg, nici nu mai stiu cand m-am trezit si cand ma culc. Zilele mi-s atat de pline incat nici nu mai am timp sa ma gandesc sa plec undeva. Imi amintesc cum ma consolam eu in vara ca voi merge la Targurile de Craciun din Europa. Ca voi ajunge macar la Sibiu. Ei bine iata ca a trecut si 2015 si nu mi-am implinit visul acesta. 

    Ce am invatat din toate aceste planuri esuate? Ca daca nu ai platit o vacanta sau nu ai un bilet de avion cumparat sansele sa nu pleci nicaieri sunt imense! Sunt constienta ca daca as fi platit orice vacanta, macar avionul in avans m-as fi dus. Fiindca atunci nu ma mai deranja ca vom sta aglomerati in Maroc, nu ma mai deranja sa plec singura in Berlin si nici sa plec in circuit pe timp de vara. Dar asa se intampla daca tot amani si te bazezi pe altii, la final s-ar putea sa te alegi doar cu o bataie de cap, vise si regrete. Nu ca as da vina pe ceilalti, categoric lipsa calatoriilor din acest an a fost din vina mea, fiindca nu am fost deloc hotarata. Nici macar nu stiam sigur ce-mi doresc mai mult Maroc, Tenerife, Berlin sau Croatia. La fel de bine ar fi putut fi si Elvetia, Sardinia sau China.....

    Care e totusi partea buna din toata afacerea asta? Ei bine, am incheiat anul pe plus, cu economiile facute pentru toate vacantele in care NU m-am mai dus :)))))

    Citeste si celelalte articole din aceasi serie:
    >>> Pe unde am calatorit in 2014
    >>> Pe unde am calatorit in 2013 
    >>>Pe unde am calatorit in 2012

    Voi pe unde ati calatorit in 2015???

    Film Force Majeure - o vacanta la schi cu familia in Alpii Francezi

    $
    0
    0
    Saptamana 138
    Force Majeure (2014)

    force-majeure-film-calatorii-iarna-ski-franta

    Nu sunt pasionata de sporturile de iarna si nici macar cu muntele nu sunt  mare prietena dar stiind ca e vorba de un film cu calatorii am zis sa ii dau o sansa. Adevarul e ca am trecut peste el de cel putin 10 ori, alegand sa vad mereu alte filme, pana ce intr-o zi am zis ca il tin degeaba in calculator daca nu il vad. Sau il sterg sau ma uit la el. Asa m-am convins singura sa-l pornesc si apoi m-a prins repede. Sincer credeam ca e inca un film plictisitor, cu acrobatii pe partii, cu ceva concurs la final, stiti voi `reteta clasica` de filme cu sport-uri de iarna. Dar tocmai fiindca nu face parte din filmele sablon mi-a placut atat de tare. Filmul Force Majeure a fost nominalizat la sectiune `Best Foreign Movie 2015` la 30 de Festivaluri de Film si a castigat acest titlu la 29 din ele.

    Filmul prezinta povestea unei familii din Suedia, ce merge pentru cateva zile in Alpii Francezi pentru a-si petrece vacanta de iarna. Dupa cum spun si ei e destinatia ideala unde sa mergi cu copiii, sa faci concursuri pe partie, sa faci poze dragute de familie si sa petreci momente unice cu familia. Doar ca un singur moment, o fractiune de secunda in care sunt acoperiti intr-o pulbere de zapada in urma unei avalanse controlate, le schimba toata vacanta. Cu toate ca nimeni nu a patit nimic, faptele nu mai pot fi schimbate si se lasa cu o trauma ce planeaza asupra relatiei lor. Copii simt asta si sufera in tacere, parintii se prefac ca e totul in ordine dar noaptea tarziu cand sunt doar cu ei insisi stiu ca de fapt nu mai este nimic la fel. Cu toate astea isi continua vacanta, petrec cine cu alti turisti din hotel, zilele le petrec pe partie, insa tot mai rar in formula completa.....

    Probabil va ganditi ca o drama nu e tocmai genul de film ce sa-ti insufle dorinta de a calatori, mai ales daca mai e si un fel de tragedie la mijloc. Adevarul e ca peisajele sunt prea frumoase ca sa nu te convinga ca iarna asta meriti o vacanta la munte, iar faptele si finalul te tin prea mult in suspans asa incat iti doresti sa vezi filmul pana la capat. 
    Ce mi-a placut la acest film? Dincolo de peisaje mi-a placut faptul ca te face sa te simti in vacanta. Practic ne sunt prezentate momente din fiecare zi, asa incat simti ca esti in vacanta alaturi de ei. Mi-a placut ca prezinta dificultatile pe care le traiesti intr-o vacanta cu copii si nu in ultimul rand mi-a placut toata drama creata de acel moment, fiindca mi s-a parut o situatia foarte reala. Tu cum ai proceda cand avalansa se indreapta spre tine? Ai incerca sa-ti salvezi familia sau ai lupta pentru supravietuire? Oare principiile noastre si eroismul din noi se activeaza in fata unei tragedii ce se intampla intr-o clipita?

    film-calatorii-force-majeure

    L-ati vazut? V-a placut? 

    Click aici pentru a vedea mai multe ->> FILME CU CALATORII


    5 Recomandari pentru calatoriile din 2016

    $
    0
    0
    Azi m-am gandit sa va impartasesc cateva pont-uri din calatoriile mele, lectii ce le-am invatat o data cu trecerea anilor si care acum ma ajuta in organizarea unei vacante. E important momentul, partenerul, destinatia, pretul si mai ales experienta finala. Pentru fiecare am un mic sfat care sper sa va ajute sa aveti vacante perfecte in 2016.


    recomandari-vacante-2016

    1.Daca iubiti vacantele ieftine, va recomand ca anul acesta sa vizitati orasele in care Wizz Air zbora la preturi foarte mici cum ar fi Bari, Malta, Milano (pentru imprejurimi), Bruxelles, Geneva, si in care intr-o zi s-ar putea sa opreasca zborurile fiindca nu sunt curse foarte profitabile. Tin minte ca acum cativa ani zbura Wizz din Cluj spre Pisa si am folosit ruta aceea pentru a ajunge in Cinque Terre, apoi intr-o alta vacanta am fost in Florenta si in alta am facut acolo escala spre Maroc. Preturile erau foarte mici, cel mai ieftin bilet l-am luat atunci cu 50 ron dus-intors. Evident dupa 2 ani au scos ruta aceea si mi-a parut foarte rau dar macar am profitat din plin de ea.

    2.Cumparati biletul de avion acum! Eu mi-am invatat lectia, asa ca va spun din experienta: rezervati-va vacanta la inceput de an. Chiar daca nu aveti toti banii pentru o vacanta acum, tot merita sa luati biletul de avion (mai ales ca preturile sunt mult mai mici in aceasta perioada) si sa rezervati cazarea cu o luna inainte de plecare.

    10 oferte bune pentru bilete de avion (dus-intos, taxe de aeroport incluse) le gasiti la pretul afisat mai jos >>> AICI
    • Roma de la 16 euro
    • Madrid de la 50 euro
    • Bologna de la 17 euro
    • Moscova de la 124 euro
    • Istanbul de la 76 euro
    • Venetia de la 17 euro
    • Londra de la 44 euro
    • Stockholm de la 38 euro
    • Praga de la 57 euro
    • Atena de la 49 euro
    • Dortmund de la 30 euro
    • Varsovia de la 37 euro
    • Berlin de la 36 euro
    3.Nu va opriti doar la un singur oras. Mai ales daca mergeti intr-o capitala europeana mare cum ar fi Londra, Paris sau Roma cautati sa faceti excursii in imprejurimi. Mai bine decat sa vedeti un muzeu nou, dati banii pe transport si vedeti un oras nou. Fiindca sunt atat de deosebite si de frumoase. Nici unul nu se asemeana cu celalalt. De exemplu daca mergeti in Lisabona vedeti si Sintra, Obidos si Capo da Roca. Daca alegeti Barcelona va recomand si Girona, Manastirea Montserrat si Besalu. Daca ajungeti cumva in Napoli va garantez ca imprejurimile (Insula Capri, Pompei, Coasta Amalfi) merita toti banii. 

    4.Doamnelor nu va fie frica sa calatoriti singure! In fiecare luna primesc cel putin 1 e-mail de la o cititoare ce imi scrie ca si-ar dori sa calatoreasca mai mult dar nu are cu cine si sa le scriu cand mai plec undeva singura, sa le iau cu mine, ca sa calatorim impreuna. Ideea e ca mie chiar imi place sa calatoresc singura. Consider ca nu trebuie sa asteptam ca altii sa ne implineasca visele cand putem face si noi ceva pentru ele. Lumea e mare, oamenii sun prietenosi, peste tot e cineva sa va ajute. Important e sa va documentati temeinic inainte si sa mergeti cu mult curaj. O sa va descurcati cu siguranta!

    5.Daca calatoriti pe cont propriu alegeti cazare cat mai centrala. Stiu ca o sa ziceti ca e scump si deseori chiar este, dar in vacanta timpul vostru costa bani. Decat sa petreceti timp si energie schimband mijloacele de transport mai bine dati ceva mai multi bani pe o cazare centrala si folositi timpul sa vizitati mai mult! 
    Tin minte momentul in care am decis asta. A fost pe coasta Amalfi cand am locuit intr-o casuta din camping Nettuno. Campingul in sine a fost excelent, pe net scria ca e la 18 km de Sorrento, autobuzul ne lua din fata usii, totul parea perfect .... doar ca facea 1 ora si jumatate fiindca drumul era in serpentine. A fost foarte obositor sa facem zilnic drumul acela dus-intors!
    In urmatoarele vacante mi-am ales cazarea chiar in buricul targului si a fost mult mai bine. In Madrid am stat la 2 pasi de Gran Via, in Sevilla am ales o pensiune draguta din centrul istoric Santa Cruz, in Lisabona am stat chiar in buricul targului, in piata Restauradores, in Barcelona la 2 pasi de Rambla, in Bucuresti pe Calea Victoriei etc. Iar pe viitor, incerc sa aleg tot cazare cat mai central!

    Toate articolele esentiale pentru calatori aici -> 100 Informatii utile

    Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

    Impresii Polignano a Mare - cel mai spectaculos oras din Puglia, Sudul Italiei

    $
    0
    0
    In a doua zi de vacanta in Bari aveam in program doua orasele despre care citisem numai de bine: Polignano a Mare si Trani, statiunile de top ale italienilor ce prefera sa-si petreaca vacanta de vara in Puglia, Sudul Italiei. Evident sunt mai multe statiuni la litoral insa acestea sunt considerate cele mai frumoase si chiar daca ne-am dus in extra sezon vroiam sa le vedem. Vremea nu a tinut cu noi fiindca de cum ne-am trezit si am ridicat obloanele am vazut ca noaptea ploase si afara erau deja formate balti imense. Dar chiar si asa nu ne-am descurajat si la ora 9 dimineata eram in gara asteptand primul tren spre Polignano a Mare. 
    Vacanta in Bari am facut-o pe cont propriu si ne-a costat foarte putin. Biletul de avion dus-intors a fost 25 euro cu taxe de aeroport incluse luat de >>> AICI si am stat la >>> Hotel Bari Stazione Centrale unde am platit 35 euro/3 nopti/pers in camera dubla cu mic dejun la discretie inclus.
    polignano-a-mare-impresii-blog-calatorii

    Cum se ajunge in Polignano a Mare
    Orasul se afla la 30 de km de Bari. Se poate merge cu masina (dar e o problema cu parcarea in zona), cu autobuzul sau cel mai usor cu trenul. Trenurile pleaca din ora in ora din gara Bari Centrale, biletul costa 2.7 euro dus sau 5 euro dus-intors si ajungeti in Polignano a Mare in 30 de minute. Din gara am mai avut de mers pe jos circa 10 minute pana in Centrul Istoric.

    Ce e de vazut si de facut in Polignano a Mare
    Ei bine, Polignano a Mare e tot genul de orasel in care sa numeri momentele si clipele de fericire mai mult decat obiectivele turistice bifate. Zona asta a Italiei e dupa cum am spus, frumoasa de vazut dar si mai frumoasa de simtit. Motivul principal pentru care ne-am dorit sa vizitam Polignano a Mare a fost privelistea aceea de revista si plaja micuta ce se formeaza intre stanci. Orasul este spectaculos datorita panormelor citadine, cu pereti si case varuite in alb ce pica vertical in mare. Daca ai o minte sinucigasa ma gandesc ca te poti arunca de pe fereastra direct in mare (uitati ca am spus asta :)))) Oricum ce vreau sa spun e ca peisajele sunt unice si fiind atat de aproape de Bari ar fi fost pacat sa nu le vedem. Privelistile se pot admira din patru unghiuri diferite si zic ca merita incercate toate:

    1. De pe balcoanele special amenajate din Centrul Istoric se poate admira plaja Cala Paura, ce se formeaza intre stanci. Este o plaja cu pietricele dar apa e cristalina si cica e foarte calda vara fiind ca intr-un mic golfulet, iar culoarea apei verde smarald face toti banii. Pentru cunoscatori este o plaja `Blue Flag` (un titlu dat plajelor ce indeplinesc o serie de standarde stricte de calitate, securitate, infrastructura etc). 

    polignano-a-mare-italia-puglia

    polignano-a-mare-plaja-frumoasa

    2. A doua priveliste este de pe Podul Monachile Lama care este pietonal in weekend. Acesta e un pod roman, impresionant datorita inaltimii si a arcului ce se formeaza sub el. Avand norocul (sau ghinionul?) de a merge intr-o zi cu ploaie am avut parte de doua privelisti complet diferite, din oras am vazut plaja, apoi a inceput o ploaie mocaneasca timp in care am stat in cafenele, iar cand am ajuns pe pod plaja era practic inghitita de ape. Totul in mai putin de o ora. Destul de ciudat, nu?

    polignano-a-mare-poze

    polignano-a-mare-plaja

    3. A treia priveliste se poate vedea din zona mai `salbatica` cu stanci si grote de sub Mirraduoro de Polignano. De aici se poate vedea cel mai bine zona centrului istoric cu casele ridicate pe stanci si o noua perspectiva asupra plajei. In aceasta zona se tine anual un spectacol de sarituri in apa ce este cunoscut sub numele de `Red Bull Cliff Diving World Series`

    mare-italia-polignano-a-mare

    polignano-a-mare-puglia-impresii

    polignano-a-mare-vacanta-italia

    4. Diverse privelisti de pe terasele restaurantelor. Zona este renumita pentru pesterile sale, grote si caverne cu stalactite si stalagmite. Sunt mai multe astfel de terase chiar dupa ce treceti podul, insa cel mai faimos restaurant ramane Grotta Palazzese ale carei privelisti si decor a facut  demult  inconjorul internetului. Noi nu l-am incercat, dar daca sunteti interesati gasiti detaliiAICI.

    polignano-a-mare-restaurant-terasa

    Centrul Istoric desi micut ofera multe calatorilor ce cauta frumusetea in detalii. Este orasul perfect pentru hoinareli matinale cand orasul inca nu s-a trezit la viata. Sau poate fiindca era o zi innorata de duminica am gasit centrul istoric destul de pustiu si ne-am putut bucura de el in liniste, zici ca era tot al nostru. La fiecare pas gasesti cate un colt decorat artistic, in stilul italienilor ce stiu sa traiasca bine si sa-si decoreze casele si micile spatii pe care le detin intr-un mod creativ. Magazine vand produse culinare traditionale si suveniruri mestesugaresti din zona. Inca ceva ce mi-a placut mult, mult de tot in Polignano sunt citatele si poeziile ce sunt scrise pe zidurile orasului, pe pereti vechi de sute de ani, pe scari si chiar pe jos. Majoritatea sunt in italiana insa nu sunt greu de deslusit, chiar daca nu cunosteti limba, citind mesajele vedeti orasul cu alti ochi. Se simte atmosfera aceea specifica oraselor pescaresti de alta data, in care mai poti respira aerul marinarilor, nostalgia unor alte vremuri.

    centru-istoric-polignano-a-mare1

    polignano-a-mare-oras-turistic-italia

    impresii-polignano-a-mare-italia

    oras-frumos-italia

    centru-istoric-polignano-a-mare-italia

    centru-istoric-polignano-a-mare-italia-puglia

    blog-calatorii-puglia

    citate-italiana-oras-polignano-a-mare

    polignano-a-mare-vacanta-italia

    magazin-suveniruri-polignano-a-mare

    citate-italia-polignano-a-mare

    Inca o curizotate a orasului e melodia `Volare` pe care o sa o auziti aproximativ in fiecare bar din oras. Scriitorul acestui cantec Domenico Mugondo s-a nascut in Polignano a Mare si este foarte promovat in regiune. Asadar asteptati-va sa parasiti orasul fredonand “Volare, oh, oh … Cantare, oh, oh, oh, oh … Nel blu dipinto di blu … felice di stare Lassú … “.

    bar-polignano-a-mare

    prajituri-italia

    Din Polignano a Mare e usor de ajuns in Ostuni (circa 20 min) sau daca vreti sa mergeti mai departe puteti incerca orasul Lecce (se afla la 1h 20 min). Noi ne-am intors in Bari si apoi am luat un tren in directia opusa, spre statiunea Trani.

    Thanks for visiting,

    Toate articolele aici -> Jurnal de calatorie BARI

    Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

    Prin Trani, prin ploaie

    $
    0
    0
    Eram in tren cand Mary ma anunta ca poate era mai bine sa nu mai mergem in Trani. Ca are un presentiment rau. Ca va ploua si o sa-i para rau. Dar era deja prea tarziu fiindca ne aflam in tren si oricum stia ca eu voi fi Batman, nu si nu, daca am zis ca mergem ... apoi mergem. Unele fixuri e greu sa mi le scoti din cap, cu atat mai greu daca include ceva din latura calatoriei, a aventurii, a noutatii. Asa am ajuns in Trani suspendata intre frica de a nu fi gresit si speranta ca o sa fie bine.
    Vacanta in Bari am facut-o pe cont propriu si ne-a costat foarte putin. Biletul de avion dus-intors a fost 25 euro cu taxe de aeroport incluse luat de >>> AICI  si am stat la >>> Hotel Bari Stazione Centrale unde am platit 35 euro/3 nopti/pers in camera dubla cu mic dejun la discretie inclus.

    trani-statiune-puglia-impresii


    Doar ca o data ce am iesit din gara nimic nu anunta o plimbare frumoasa. Pe jos era inca ud de la ploaia ce se oprise, nu era nici un om si orasul arata parasit zici ca toti oamenii se adapostisera in casa simtind parca ce va urma. O ploaie cu bulbuci pe care am prins-o tocmai in centru, intr-un parc cu arbori batrani. Ne-am adapostit rapid sub arborele cu frunzele cele mai stufoase si am asteptat. Ploua atat de tare incat nu vedeai la 3 m decat linii verticale de apa cazand si lovindu-se putenic de asfalt, saltand in cercuri si facand un sunet asurzitor. Evident nu era nici un om pe strada, nici un magazin deschis, doar noi, arborii si ploaia. Cred ca am stat acolo, asa, cel putin 20 de minute. A fost unul din cele mai stranii momente din calatoriile mele. Nu ziceam nimic fiindca nici nu stiam ce as putea zice. `Ca a avut dreptate? Ca poate era mai bine sa ne fi intors la hotel?`
    `Oare ce cautam noi aici? Si oare vom gasi ce cautam?`

    gara-din-trani

    Am simtit ca am stat acolo o vesnicie si pana la urma am zis ca-i mai bine sa vizitam Trani prin ploaie. Nu mai aveam rabdare sa stau si nici nu puteam parasi orasul decat peste 2 ore cand aveam urmatorul tren, deci cel mai bine era sa ne punem in miscare. Citisem ca Trani este una din cele mai faimoase statiuni ale regiunii Puglia, cunoscuta printre localnici pentru zona Marinei, unde yacht-uri si barci pescaresti sunt acostate si ofera privitorilor privelisti frumoase cu marea si fragmente din oras pe fundal. Pe o tablita citesc mesajul ce caracterizeaza orasul `Trani Cita Slow - città del vivere bene`. Un program prin care vor sa protejeze si sa inspire localnicii si turistii pentru un stil de viata frumos. Astfel turistilor ajunsi in Trani li se recomanda o masa la una din tavernele de pe malul marii (care din pacate noi nu le-am prins deschise, datorita vremii), o degustare de vinuri (Moscato de Trani e vinul alb, dulce si bun cu care se mandreste orasul) o plimbare prin parcul suspendat deasupra marii si o scurta introducere in istoria orasului, vizitand Catedrala (simbolul orasului) dar si Sinagoga si vechile mosterniri evreiesti, orasul fiind centrul evreilor din Sudul Italiei, in sec XIII.

    port-ul-din-trani-puglia-italia

    trani-statiune-italia


    impresii-trani-blog-calatorii

    Acum as vrea sa va spun cum am facut noi Slow Travel in Trani, dar as minti. Adevarul e ca datorita ploii ne-am grabit sa `bifam` orasul. Am facut o plimbare rapida prin parc, unde am scos aparatul foto doar ca sa imortalizez peisajul. Totul arata straniu. Valuri mari, un vant de-ti tiuiau urechile, un cer ce prevestea apocalipsa si nici urma de oameni. Eram singurele ciudate ce se plimbau prin parc .... prin Trani .... prin ploaie.

    trani-parc-puglia

    parc-trani-italia

    trani-italia-primavara

    pin-inalt-italia

    trani-italia-am-fost-acolo

    Sincer n-am vazut Sinagoga, nici Catedrala in interior, in schimb v-as putea povesti despre un pub dragut, cu interiorul din lemn masiv, unde proprietarul ne-a adus rapid doua paturi groase pe care ne-a rugat sa le folosim sa ne incalzim, nu conteaza ca o sa i le inapoi ude leaorca. Ne-a turnat intr-un bol chipsuri din partea casei si am rontait din ele pana la ora plecarii, grabindu-ne apoi spre gara sa nu pierdem trenul.

    pub-bar-trani-italia

    Asta mi-a ramas mie din scurta excursiune in Trani. Amintirea unui port parasit, un parc unde simteam ca vom prinde sfarsitul lumii, un pub unde am simtit ca oamenilor chiar le pasa si binenteles cele 20 de minute in care am vazut ploaia, am simtit ploaia, am respirat ploaia :)))


    Thanks for visiting,

    Toate articolele aici -> Jurnal de calatorie BARI

    Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!


    Cum sa realizezi corect bagajul pentru calatoria de afaceri

    $
    0
    0
    Nu este acelasi lucru sa iti pregatesti bagajul pentru calatoria de afaceri, pentru o vacanta la munte cu prietenii sau o vacanta cu familia. Tocmai de aceea astazi v-am pregatit un ghid care sa va ajute sa realizati corect bagajul pentru calatoria de afaceri. Cum stii ca ti-ai pus suficiente haine? Ai luat cu tine tot ce este esential? Ce te faci daca ajungi la destinatie cu hainele sifonate? Aceste probleme pot fi rezolvate, tocmai de aceea va scriu azi cateva sfaturi care sa va imbunatateasca metoda de realizare a bagajului, atunci cand trebuie sa mergeti in delegatii. 

    bagajul-pentru-calatoria-de-afaceri

    1. Alegeti valiza corecta pentru bagajul business
    Trolerul realizat dupa standardele companiilor aeriene sunt cele mai bune. O data ce aveti dimensiunea corecta pentru a putea merge cu el ca si bagaj de mana, mai trebuie sa va uitati la cateva aspecte. Cele cu carcasa dura sunt cele mai bune pentru calatoriile de afaceri fiindca puteti pune in ele obiecte fragile (cum ar fi laptopul) si sa calatoriti in siguranta. Un alt aspect ar fi numarul rotilor. Trolerele moderne au 4 roti si sunt foarte usor de transportat, mai ales daca aveti un zbor cu escala in care trebuie sa fugiti dintr-un terminal in altul, manevrabilitatea un astfel de troler e mult mai buna, de aceea va recomand acest tip de bagaj (chiar daca o sa vedeti o diferenta de pret).

    2. Ce haine sa va puneti intr-o calatorie de afaceri
    Evident cele mai importante haine sunt cele pe care le veti purta in cadrul intalnirilor oficiale, la sedinte, simpozioane si alte evenimente de acest gen. Atat pentru barbati cat si pentru femei costumele, pantalonii de stofa si sacourile sunt cele mai recomandate. Puteti citi aici >>> Sfaturi in alegerea sacoului ideal. Nu am sa intru in detalii despre moda, preturi etc, insa daca va intereseaza sa cititi mai multe despre aceste obiecte vestimentare va recomand blogul www.Sacou.net  
    Pe langa hainele de protocol e bine sa va duceti 2-3 tinute casual pe care sa le purtati in afara programului business. Pentru a calatori cu usurinta cel mai bine e sa mergeti cu pantofii in picioare si sa aveti inca o pereche (mai casual) in valiza. 

    3. Faceti o lista cu tot ce e nevoie sa duceti
    Daca calatoriti doar cu bagajul de mana trebuie sa stiti ca servieta cu actele, tableta si alte documente trebuie sa intre in troler. Ideal ar fi sa incepeti cu organizarea servietei, fiindca acolo se afla actele cele mai importante care chiar nu trebuie sa le uitati acasa. Apoi continuati lista cu toate obiectele care urmeaza sa le puneti in bagaj. O data ce aveti lista facuta aranjati pe pat toate obiectele pentru a avea o viziune completa a ceea ce urmeaza sa puneti in bagaj. Evitati sa faceti totul la repezeala daca nu vreti sa ajungeti la destinatie si sa realizati ca ati lasat acasa lucruri importante.

    4. Puneti totul in bagaj cu mare grija
    Pentru calatoriile de afaceri e important ca hainele sa ajunga la destinatie intr-o stare  cat mai buna. Pentru a realiza acest lucru cel mai bine e sa incepeti sa faceti bagajul cu hainele grele, pantofii si geanta de ingrijire personala la baza bagajului, puneti apoi servieta, iar la suparafata lasati hainele de protocol/ costumul (ideal bagat intr-o husa pentru ca sa evitati sa se murdareasca/sifoneze foarte tare). Nu incarcati bagajul inutil. Mai ales femeile au tendinta sa isi puna prea multe haine/ produse cosmetice/ aparate de ingrijire personala. 

    5. Informatii utile in realizarea bagajul pentru calatoria de afaceri
    *Nu uitati acasa pungi pentru hainele folosite
    *Deodorantele de camera sau plasutele cu lavanda din comert sunt foarte folositoare pentru a indeparta mirosul pantofilor. Ar fi bine sa plasati cateva in bagaj
    *Daca urmeaza sa va cazati intr-un Hotel din clasa Business nu trebuie sa va faceti griji cu privire la haine fiindca toate hotel-urile din aceasta categorie va ofera posibilitatea sa va spalati/calcati hainele in centre specializate. Majoritatea camerelor au si masa de calcat si calcator (sau posibilitatea de a le cere la receptie) daca vreti sa va ocupati personal de ele. 
    *Daca nu urmeaza sa va cazati intr-un astfel de Hotel, probabil cel mai bine e sa investiti intr-un calcator vertical, perfect pentru calatoriile de afaceri. 
    *Lasati loc liber in bagaj pentru eventualitatea in care vreti sa aduceti suveniruri sau mici atentii familiei. 
    *Aveti grija la lichide. Avand in vedere ca trolerul va fi considerat bagaj de mana trebuie sa stiti ca toate lichidele trebuie sa le puneti intr-o punga transparenta, sigilata, iar recipientele nu trebuie sa fie mai mari de 100 ml. Atentie doamnelor la creme de corp si deodorante!

    Voi ce pont-uri puteti oferi despre realizarea bagajului pentru calatoria de afaceri?


    Toate articolele esentiale pentru calatori aici -> 100 Informatii utile

    Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

    Cat costa o vacanta in Tenerife in 2016

    $
    0
    0
    Anul trecut ma pregateam sa merg in vacanta in Tenerife, de aceea mi-am scos foarte multe informatii utile pentru calatori pe care m-am gandit sa le pun cap la cap si sa scriu acest articol acum, updatat cu preturi si informatii actualizate in 2016. Daca vreti sa mergeti in Tenerife trebuie sa stiti ca e cea mai populara din cele 7 insule ce intrunesc Insulele Canare din Spania, cu deschidere la oceanul Atlantic, cu 300 de zile cu soare pe an, temperaturi medii chiar si in lunile de iarna, are numeroase plaje cu nisip fin, e cunoscuta ca fiind insula distractiei, a cluburilor, un fel de Mecca al Dj-ilor din toata lumea. Pentru fanii drumetiilor insula se mandreste cu vulcanul Teide (3718 m) cel mai inalt punct din Spania, care ocupa o mare parte din Parcul National Teide (inclus in Patrimoniul UNESCO). Tenerife se mai mandreste si cu Festivalul Santa Cruz care are loc din 3 pana in 14 Februarie 2016 si este asemanator cu cel din Rio de Janeiro, participand peste 1 milion de oameni in fiecare an. Mai jos gasiti mai multe informatii despre obiectivele turistice din Tenerife, preturi la cazare si transport.

    Vacanta-in-tenerife-in-2016

    Transportul spre Tenerife cu avionul in 2016
    Cel mai ieftin si confortabil mod de a ajunge in Tenerife e cu avionul. Din Romania puteti zbura spre Tenerife din Bucuresti, Timisoara, Cluj, Targu-Mures, Craiova etc. Toate zborurile sunt cu escala, iar un bilet de avion spre Tenerife in 2016 costa de la 100 euro dus-intors in extra-sezon pana la 200 euro in sezon. Il puteti lua la acest deAICI

    Hoteluri bune si ieftine in Tenerife in 2016
    Vestea buna e ca preturile in Tenerife sunt chiar mici avand in vedere ca insula e cunoscuta ca fiind una exotica pentru romani. Pe cont propriu  puteti face o vacanta in Tenerife de la 250 euro pe saptamana (bilet de avion, taxe de aeroport incluse, 7 nopti cazare). 

    Mai jos cateva Hoteluri ieftine si bune in Tenerife  (pretul e pt 2 persoane)
    • O noapte in  >>>  Casa del Sol 3* (Puerto de la Cruz)= 20 euro/studio dublu/noapte
    • O noapte in  >>>  Tropical 3* (Puerto de la Cruz) = 22 euro/studio dublu/noapte
    • O noapte in  >>>  DX Xibana Park Hotel 3*  (Puerto de la Cruz) = 23 euro/camera dubla/noapte
    • O noapte in  >>>  Marquesa Plaza 3* (Puerto de la Cruz) = 24 euro/camera dubla/noapte
    • O noapte in  >>>  RF Astoria 3* (Puerto de la Cruz)  = 31 euro/studio dublu/noapte
    Mai jos cateva Hoteluri de Lux (4 stele) in Tenerife la preturi rezonabile (pretul e pt 2 persoane)
    Cat costa transportul de la aeroport in Tenerife in 2016
    Aeroportul Tenerife South, Reina Sofía (TFS)este situat la 50 km de capitala Insulei, orasul Santa Cruz. Cel mai bun mijloc de transport pentru a ajunge oriunde pe insula sunt autobuzele locale ce le puteti lua o data ce iesiti din aeroport. Daca vreti sa ajungeti in Santa Cruz luati autobuzul direct nr 343 (functioneaza non-stop din 50 in 50 min) Pretul pentru o cursa:
    *Aeroport Tenerife South - Puerto de la Cruz = 13.55 euro 
    *Aeroport Tenerife South - Costa Adeje = 3.7 euro 
    *Aeroport Tenerife South - Tenerife North = 9.70 euro

    Aeroportul Tenerife North, Los Rodeos (TFN) este situat la 13 km de capitala Insulei, orasul Santa Cruz. Daca vreti sa ajungeti in Santa Cruz luati autobuzul direct nr 343. Pretul pentru o cursa: 
    *Aeroport Tenerife North - Puerto de la Cruz = 4.75 euro 
    *Aeroport Tenerife North - Costa Adeje = 12.40 euro 

    Cat costa transportul pe insula Tenerife in 2016
    Insula este foarte bine conectata prin autobuzele Titsa (www.titsa.com). Cartelele de transport in orasul Santa Cruz prin cardul Bono Via costa (1.35 euro/1 calatorie, 4.5 euro/1 zi, 6 euro/5 calatorii). Cardurile de transport pentru toata insula (mai putin spre zona vulcanului Teide) costa 12 euro/ 1 saptamana pentru tinerii sub 26 de ani, 15 euro - 25 euro/ 1 saptamana, 45 euro/1 luna card adult. 

    Top 10 activitati + obiective turistice din Tenerife si costul lor in 2016
    Dupa vacanta de anul trecut in Malta am realizat ca poti sa petreci si o luna pe o insula fara sa fii nevoit sa cheltui foarte multi bani. O data ce ti-ai cumparat un card de transport, ai practic toata insula la picioare. Cu alte cuvinte zilnic poti sa mergi sa te plimbi printr-un nou oras, un nou sat, sa stai pe o noua plaja sau sa faci baie intr-o noua zona spectaculoasa. Nimic din toate astea nu costa bani.

    • 1. In Tenerife merita ajuns pe plajele: Las Teresitas ( in Santa Cruz de Tenerife), Plaja Las Americas (in Las Americas), Plaja La Arena (in Santiago del Teide), Plaja El Camison (din Arona), Plaja El Medano (in El Medano), Plaja Jardin (din Puerto de la Cruz), Plaja Las Vistas (in Los Cristianos), Plaja El Bolullo (in Puerto de La Cruz).
    • 2. Excursie cu Submarinul: se ia din Puerto Colon, va duce la 30 m adancime timp de o ora. Pretul pentru o astfel de excursie in 2016 costa: 55 euro/ adult  si 33 euro/ copil. Pretul difera in functie de companie. Pe www.submarinesafaris.com primiti 15% reducere daca rezervati online.
    • 3. Excursie sa vezi delfini si balene in habitatul lor natural: se iau din Puerto Colon si Los Critianos. Daca o data ce ajungeti in larg nu ii vedeti primiti banii inapoi sau puteti merge in alta zi. Preturile difera in functie de companie dar sa va asteptati la 50 euro/ adult/ tur de 3 ore.
    • 4. Loro Park (Gradina Zoologica, una din cele mai frumoase din Europa) = 34 euro adult/ 23 euro copil/ gratuit copil sub 6 ani (exista tichete combinate Loro Park + Siam Park la preturi promotionale)
    • 5. Siam Park (Cel mai tare Aquapark din Europa) = 51 euro adult/ 36 euro copil/ gratuit copil sub 3 ani (exista tichete combinate Siam Park + Loro Park la preturi promotionale)
    • 6. AquaLand Costa Adaje (parc de distractii in apa si show de delfini) = 25 euro adult/ 17.50 euro copil 5-11 ani / 9 euro copil 3-4 ani (toate preturile au reducere 2 euro daca cumparati tichetul online).
    • 7. Muzeul Jucariilor din Icod de los Vinos (puteti vedea 600 de papusi si ursuleti de plus cu o lunga istorie ) = 10 euro adult/ 4.5 euro copil 6-14 ani/ gratuit copil sub 6 ani - atentie Luni e inchis
    • 8. Muzeul Malvasia din Icod de los Vinos (degustare gratuita de vin produs in Tenerife)
    • 9. Muzeul de Istorie si Antropologie Tenerife (in San Cristobal de la Laguna) este o calatorie in istoria insulei. Turul se face cu ghid si e gratuit de luni pana vineri.
    • 10. Muzeul de Stiinte Naturale ( in Santa Cruz de Tenerife)  = 5 euro adult/ 3.5 euro copil peste 8 ani/ gratuit vineri si sambata intre orele 16 si 20 pentru toata lumea.

    Mai multe ponturi bune cititi aici >>> ARHIVA VACANTE IEFTINE

    Urmareste vacantele ieftine ->>> Aboneaza-te prin E-mail
    Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol dati un Like pe pagina de Facebook, iar daca vreti sa cititi toate postarile accesati Cuprinsul blogului (click)!




    Film Traces of Sandalwood - 2 surori ,2 tari, 2 necunoscute

    $
    0
    0
    Saptamana 139
    Traces of Sandalwood (2014)

    film-calatorii-barcelona-review

    Citisem despre acest film cu mult timp in urma dar mi-a fost greu sa-l gasesc fiind un film mai putin popular cu toate ca e un film foarte bun. Habar n-am cum NU au reusit sa-l promoveze, fiind inclus in doar 3 Festivaluri de Film, din care la doua a si castigat. A fost nominalizat in cadrul Festivalului de Film Goya 2015 si a castigat 2 premii in cadrul Festivalului de la Montreal si in cadrul Festivalului Gaudi 2015. Am simtit ca a fost inclus doar in circuitul previzibil si nu au incercat deloc sa-l scoata din anonimat ceea ce e mare pacat. Fiindca filmul are o poveste cu adevarat interesanta, posibila, iar imaginile si modul in care prezinta mixul de influente si de culturi e cu totul deosebit. E un film sensibil, emotionant, deci are toate calitatile pentru a fi un film apreciat si popular.

    Filmul prezinta povestea de viata a doua surori din Mumbai care sunt despartite de parinti si apoi de soarta.  Fetita cea mica Sita are doar cativa anisori, nici nu intelege ce i se intampla, in timp ce fata cea mare Mina, sufera teribil datorita despartirii bruste mai ales ca ea se angajase sa o protejeze pe viata. Dupa ce ne este prezentata copilaria lor dirijata de asistenti sociali, le revedem acum in postura de adulte, Mina reusind sa ajunga o actrita celebra, casatorita cu un director de productie in timp ce Sita a fost data in adoptie, acum o cheama Paula si lucreaza ca si chimist intr-un laborator de prestigiu din Barcelona. Revederea lor are loc dupa 30 de ani si multe cautari din partea lui Mina care si-a petrecut o buna bucata din viata  acuzandu-se pentru despartirea lor si visand la aceasta intalnire. Calatoreste in Barcelona si o viziteaza la centrul unde lucreaza sperand la o intalnire emotionata dar adevarul o loveste in fata. Paula habar nu are ca a fost adoptata, ca e din India, ea crescand sub spiritul si traditiile din Spania. La inceput pune la indoiala toata povestea, se simte tradata de parintii adoptivi ce i-au ascuns adevarul si simte ca toata viata ei a fost o minciuna. Apoi incetul cu incetul se lasa introdusa in cultura indiana si finalul e chiar emotionant.

    Mi-a placut filmul fiindca e despre diferentele sociale, de cultura, de traditie, prezentate intr-un mod firesc si mai putin exagerat ca filmele americane. E un film sensibil ce prezinta prejudecatile europenilor dar ne sunt prezentate si etapele de acceptare si introducere intr-o noua cultura. Mi-a placut mult interpretarea Paulei, a fost complet naturala. Din punct de vedere vizual ne este prezentata India adevarata si Barcelona turistilor. Dupa ce vezi filmul iti doresti sa ajungi in ambele locuri.

    traces-of-sandalwood-film-calatorii


    L-ati vazut? V-a placut? 

    Click aici pentru a vedea mai multe ->> FILME CU CALATORII

    16 Vacante de facut in 2016 - Un plan ambitios

    $
    0
    0
    Daca tot ma plangeam ca anul trecut nu a fost foarte bun in ceea ce priveste calatoriile, ei bine mi-am invatat lectia, asa ca m-am gandit sa-mi trasez niste planuri de vacante pentru 2016 din timp. Momentan nu am nici o vacanta platita si nici un bilet de avion cumparat dar macar stiu ce vreau si luna asta (in functie de cum se misca lucrurile) incep cu rezervarile ca sa ma asigur ca macar ceva din toate astea imi iese :)))

    vacante-in-2016


    O vacanta in Asia (momentan destinatia o pastrez secreta)
    Doi prieteni urmeaza sa plece intr-o vacanta de o luna intr-o tara din Asia si mi-au propus sa merg cu ei. Ceea ce imi surade foarte tare fiindca  unul din ei a fost acolo anul trecut si i-a placut atat de mult incat a decis sa se mute in celalalt capat al lumii. Partea buna e ca voi merge cu doi prieteni buni si oarecum cunoscatori mai ales ca e vorba despre o tara in care nu prea ma vad mergand intr-un alt context. Banii ii am, sotul ma sprijina, daca totul iese conform planurilor primavara asta am sa va trimit poze live de pe alt continent.

    O vacanta in Qatar 
    Daca anul trecut  a picat planul de mers in Maroc ne-am gandit ca la fel va pica si anul acesta fiindca cumnata de la Paris nu are vacanta (lunga) numai in august si o parte din ea o petrece in fiecare an in Maroc. Fiindca socrii isi doresc mult sa il vada pe Kari (nu s-au mai intalnit face to face de 3 ani) ne-au propus sa mergem in primavara la ei in Qatar, urmand ca socrul meu sa se ocupe de vize si alte treburi organizatorice. Momentan planul e in aer (tine de scoala lui Kari si cum merge treaba cu vizele) dar la cat il stiu pe socrul meu de insistent si pe sotul meu de doritor e foarte probabil ca in 2016 sa ajung pentru prima oara in Orientul Mijlociu. 

    Cateva zile in Dubai
    Asta e un plan ce se leaga de cel de mai sus, in sensul ca parca am zbura mai confortabil din Cluj si Wizz Air are zbor direct Cluj-Dubai la preturi chiar foarte bune. Distanta de acolo pana in Doha (Qatar) e doar de cateva sute de km, asa ca daca gasim o varianta de a le lega, eu mi-as dori mult sa petrecem cateva zile si in Dubai, fiindca cine stie cand mai ajungem prin partile alea. Singura problema e ca sotul meu are nevoie de viza pt Emirate si nu stiu daca o sa aiba timp sa se ocupe de ea. 

    Prin vara, prin Berlin
    Prietenul ce dorea sa se mute in Berlin anul trecut (si nu a reusit datorita actelor) e foarte optimist ca va reusi anul acesta, mai exact prin vara. Si daca el ajunge acolo, cu siguranta nu va trece mult si am sa-l vizitez, fiindca prea m-a innebunit cu frumusetea Berlinului, oras pe care el il considera raiul pe pamant. Deja simt ca stiu mai multe despre Berlin decat despre orase pe care am reusit sa le vad cu ochii mei in cateva zile de vacanta.

    Un weekend la Disneyland
    Cumnata mea si-a cumparat casa noua si ne tot invita la ea, mai ales ca acum are mai mult loc sa ne gazduiasca. In toamna chiar vroiam sa mergem la ea (bine ca n-am facut-o fiindca exact atunci au fost atentatele) dar in 2016 sper sa revenim in Paris. Un alt motiv suficient de bun ar fi faptul ca acum Kari are 7 ani si mi-ar placea sa-l duc la Disneyland cat inca e copil si se bucura altfel de toata magia parcului si a personajelor din poveste. 

    O saptamana pe Coasta de Azur
    Asta e un plan de rezerva (in caz ca pica Qatar) mi-ar placea sa sarbatorim anul acesta 8 ani de casnicie pe Coasta de Azur. Este o locatie de vis, accesibila din punct de vedere financiar (mai ales primavara cand ne dorim noi sa mergem). Visez la un balcon cu vedere la mare (cum am avut si in Malta) sampanie, fructe de mare si multe plimbari in orasele si sate mici, autentice. Eu o consider o locatie exclusivista, perfecta pentru o vacanta romantica. 

    Un circuit pe cont propriu in Provance
    Daca am merge pe Coasta de Azur, la sfarsitul vacantei mi-ar placea sa mai raman macar o saptamana sa explorez si satele din Provance. Sotul meu nu e asa curios sa le vada dar pentru mine ar insemna mult sa ajung sa le vad si ar fi pacat sa nu o fac daca tot ajung atat de aproape de ele. Evident asta ar insemna un cost semnificativ mai mare dar tot nu cred ca as echivala per total vacanta in Qatar :))) asa ca le prefer la pachet Coasta de Azur + Provance

    --------------------------------------------------------------
    Daca primele 7 au fost destinatii si vacante ce sunt legate de prieteni si/sau familie urmatoarele 5 destinatii de vacanta ar fi alegerea mea pentru o calatorie solo. In 2015 am reusit performanta de a nu merge nicaieri singura si sincer mi-e dor. Momentan am sa ma opresc la Europa si mai exact la:

    - Un circuit prin agentie in Tarile Nordice. Da, da .... stiu ca e scump (aprox 720 euro)  pentru doua saptamani de hoinareala cu autocarul, dar vazand bugetele bloggarilor ce s-au dus pe cont propriu si au ajuns la 1000 de euro pentru un traseu echivalent ca si numar de zile dar cu dormit la hostel si cumparat bilete pentru mijloacele de transport cu mult timp in avans, mancat din supermarket etc m-am gandit ca as prefera totusi sa dorm la hotel, sa ma bucur de un mic dejun traditional, sa vad mai multe si sa primesc informatii in timp ce stau si nu depun nici un efort pt ele daca in final am sa platesc cam aceasi suma de bani. 

    -Un alt circuit ce ma tenteaza este cel prin Elvetia. Aproximativ din aceleasi considerente, preturile fiind prea mari la destinatie (intre orase trenul/autocarul ajunge lejer la 50 euro/cursa) fara sa mai zic de preturile la hotel-uri, m-am gandit ca 320 euro nu e asa mult pentru o saptamana avand un program destul de complex prin Elvetia. 

    -La circuitul prin Croatia nu renunt. Este doar o idee de timp pana am sa il fac, fiindca mi-l doresc foarte mult. Singura problema e ca parca nu as vrea vara cand e exagerat de cald, iar primavara pentru mine e mereu rezervata altor vacante. Toamna ar fi ideal, insa ultimul circuit are loc prin 20 septembrie (asa ca daca ma hotarasc pentru asta trebuie sa-mi rezerv un loc din timp fiindca e foarte solicitat).

    -Din nou prin Andaluzia pe cont propriu. Sincer imi place confortul de a sti cum functioneaza lucrurile la destinatie si Sudul Spaniei nu am reusit sa-l descopar in profunzime, vacanta trecuta acordand doar 4 zile regiunii. Daca ar fi sa plec undeva singura si pe cont propriu prima mea alegere ar fi uncircuit in Andaluzia fiindca e ieftin, e cald (chiar si toamna sau iarna) si mi-au ramas destule de vazut printre care Malaga, Granada, Ronda, Satele Albe (Pueblos blancos) etc deci o saptamana cu siguranta as avea ce sa fac pe acolo si zbor este direct din Bucuresti (cu Blue Air). 

    -Anglia pe cont propriu ar fi a doua optiune. Stiu ca prietena mea I. de la Londra s-ar bucura sa-i fac o vizita si eu m-as bucura sa-mi petrec cateva zile cu ea. Zicea ca poate vine in tara prin mai si atunci m-as intoarce cu ea la Londra, apoi as porni intr-o calatorie prin mai multe orasele a Angliei. Mai am un prieten ce vrea sa se mute pt 6 luni in Manchster si deja isi face planuri ca il vizitez si vom calatori prin imprejurimi in weekend. Ceea ce nu suna rau, mai ales ca eu sunt inca socata de preturile la MegaBus (gen 1 lira calatoria luata online din timp) si daca as vedea ca functioneaza apoi sigur m-as ambitiona sa vad cat mai multe orase/sate, fiindca asemenea preturi nu stiu cand o sa mai pup eu.  

    --------------------------------------------------------------

    In final raman destinatiile de weekend si anume scurte vacante in Romania pe care le fac an de an. La capitolul asta sunt multumita ca in fiecare an reusesc sa fac 4-5 weekenduri prin tara si am deja 4 locatii in minte pentru 2016:

    O mini Vacanta in Tinutul Secuiesc. De cand am scos lista celor50 de obiective turistice din Tinutul Secuiesc ma tot pregatesc sa o bifez si daca n-am reusit vara trecuta sper sa reusesc vara asta.

    Festivalul Medieval de la Sighisoara imi bantuie mintea de multi ani dar nu se prea nimereste sa fiu in zona in perioada aceea. Daca anul acesta voi fi in tara am sa fac tot posibilul sa merg.

    Canalele Dunarii pentru peisaj. Daca in 2015 am ajuns in sfarsit in Delta Dunarii si am ramas profund impresionata acum visez cam la fel de mult sa ajung la Canalele Dunarii ca sa ma bucur de alte peisaje.....

    Targul de Craciun din Sibiu. Am fost acum cativa ani dar pe atunci nu era tunelul de lumini, acel pasaj de poveste cum rareori iti e dat sa vezi, mai ales in Romania. Fiindca stiu ca e foarte costisitor si s-ar putea sa nu ne mai putem bucura de el an de an, sper ca daca va mai fi anul viitor sa ajung sa-l vad si in realitate nu doar in pozele altora.

    Asa arata planul meu pe 2016. Sunt constienta ca e unul foarte ambitios si mai ales costisitor si cu toate economiile facute in 2015 tot nu as putea sa-l acopar, dar pe principiul ca daca nici macar nu visez n-are cum se mi se intample, le-am scris. Poate vor fi alte destinatii fiindca oricand pot interveni alte ocazii pe care de abia le astept. 

    Voi ce planuri de vacante aveti pentru 2016?

    Cat costa o vacanta in Lisabona in 2016

    $
    0
    0
    Daca inca nu v-ati ales o destinatie de vacanta in 2016 atunci va recomand cu drag orasul meu de suflet Lisabona. Poate nu stiati, dar Lisabona este a doua capitala ca vechime din Europa (dupa Atena) este un oras incarcat de istorie, melancolie, dar si romantism. Un oras in care mai circula tramvaile antice si de demult, impletindu-se in cartiere cu iz medieval, cu strazi labirintice ce urca in sus si in jos pe cele 7 coline ale orasului. Lisabona este de asemenea un oras al panoramelor si e singura capitala din Europa unde puteti vedea apusuri de soare cu vedere la mare. Inca un avantaj enorm este pozitionarea orasului (in centrul Portugaliei) foarte aproape de mare si ale orasele de vis precum Sintra, Obidos, Evora etc. Temperaturile moderate fac din Lisabona un oras perfect pentru o vacanta la inceput de primavara sau chiar iarna (temperaturile medii fiind de 20 de grade) dar si vara cand puteti combina plimbarile prin oras cu excursii la mare in statiunea Cascais si Estoril. Vreti sa stiti ca o sa va coste o vacanta in Lisabona in 2016? Mai jos am scos preturile la transport, cazare si obiective turistice.

    cat-costa-vacanta-lisabona

    Transportul spre Lisabona cu avionul in 2016
    Cel mai ieftin si confortabil mod de a ajunge in Lisabona e cu avionul. Din Romania exista zboruri directe spre Lisabona din Bucuresti, dar puteti zbura cu escala in marile orase europene si din Cluj, Timisioara, Craiova, Tg Mures etc. Un bilet de avion low-cost (cu escala) spre Lisabona in 2016 costa de la 100 euro dus-intors in extra-sezon. Il puteti lua la acest pret de >>> AICI

    Vacante ieftine in Lisabona in 2016
    O vacanta in Lisabona prin agentie, cu transport cu avion + taxe de aeroport incluse + 5 nopti de cazare la Hotel 3 stele costa de la 250 euro pachet. Aveti bonus 20 euro reducere la a doua vacanta achizitionata daca luati de >>> AICI 

    Hoteluri bune si ieftine in Lisabona in 2016
    Cazarea in Lisabona este foarte accesibila. Hostel-urile sunt moderne si foarte bine echipate fiind o destinatie perfecta pentru tineri. Hotelurile in Lisabona sunt destul de ieftine si ofera conditii destul de bune. Daca calatoriti iarna trebuie sa stiti ca nu toate unitatile de cazare au incalzire, iar vara ar fi bine sa cautati camere cu aer conditionat, temperaturile fiind foarte ridicate. Eu am stat in Goodmorning Hostel Lisbon si am fost extrem de placut surprinsa. Preturile de mai jos pot sa se schimbe in functie de sezon si gradul de ocupare. 

    Mai jos cateva Hosteluri ieftine si bune din Lisabona (pretul e pt 1 persoana)
    Mai jos cateva Hoteluri ieftine si bune din Lisabona (pretul e pt 2 persoane)
    Mai jos cateva Hoteluri de Lux (4 stele) la preturi rezonabile (pentru 2 persoane)
    Preturi la Transport in Lisabona  in 2016
    De la aeroport in centrul istoric din Lisabona: puteti lua autobuzele locale ( Autobuzele CARRIS : Nr. 5, 8, 22, 44, 45, 83) un bilet costand doar 1.4 euro
    Transportul in Lisabona este foarte eficient si se face cu autobuzele/funicularul/liftul Carris si metroul. Cel mai ieftin mod este sa achizitionati un card Viva Viagem (costa 0.5 euro si arata ca un card bancar) pe care il incarcati cu bani sau direct cu abonamente. O calatorie platind cu acest card costa 1.4 euro (pe bus sau metrou) si 6 euro card pe o zi (valabil pe bus+metrou+tramvai+elevator/lift). O singura calatorie pe tramvaiul galben/funicular sau lift costa peste 3 euro asa ca mai bine luati abonament. Copii sub 4 ani calatoresc gratuit. 

    Lisboa Card e cardul turistic in Lisabona prin care obtineti intrare  gratuita sau cu discount la 80 de obiective turistice + acces pe toate mijloacele de transport inclusiv tren spre Sintra si Cascais. Pretul unui astfel de card in 2016 e de: 18.5 euro (Lisboa Card pt 24 de ore), 31.50 euro (Lisboa Card pt 48 ore) si 39 euro (Lisboa Card pt 72 de ore). 

    Top 10 obiective turistice din Lisabona si costul lor in 2016

    Citeste si articolul >>> Ghid practic vacanta in Portugalia ( Lisabona, Sintra, Capo de Roca si Obidos)
    Citeste si articolul >>>Impresii Lisabona - cel mai frumosoras din Europa

    Citeste si articolul >>>10 obiective turistice din Lisabona vazute cu tramvaiul galben 28
    • 1. Castelul Saint George (in cartierul Alfama) = 8.5 euro adult/ 5 euro studenti sub 25 ani 
    • 2. Turnul Belem (in cartierul Belem) = 6 euro adult
    • 3. Manastirea Jeronimos (in cartierul Belem) = 10 euro/adult (bilet combinat cu Turnul Belem = 12 euro) merita vazute cu bilet comun
    • 4. Palatul Ajuda (in cartierul Belem) = 5 euro/adult (E superb, merita vazut)
    • 5.Muzeul de Azulejos (faianta decorativa portugheza) = 5 euro/ adult
    • 6. Muzeul Fado (muzica traditionala portugheza) in cartierul Alfama = 5 euro/adult
    • 7. Muzeul Trasurilor Royale (in cartierul Belem) = 6 euro/adult (merita vazut)
    • 8. Muzeul Marionetelor (peste 1000 de marionete din toata lumea) = 5 euro/ adult, 3 euro/copil
    • 9. Acvariul din Lisabona (are cel mai mare interior din Europa) = 17 euro adult sau copil 13+/ 11 euro copil sub 13 ani, copil sub 3 ani gratuit
    • 10. Muzeul de Arta Gulbenkian = 5 euro/adult 
    Mai multe ponturi bune cititi aici >>> ARHIVA VACANTE IEFTINE

    Urmareste vacantele ieftine ->>> Aboneaza-te prin E-mail
    Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol dati un Like pe pagina de Facebook, iar daca vreti sa cititi toate postarile accesati Cuprinsul blogului (click)!

    5 Excursii de o zi din Bucuresti

    $
    0
    0
    In ultimii trei ani am facut mai multe city break-uri in Bucuresti dar niciodata nu am reusit sa-mi administrez timpul in asa fel incat sa fac excursii si prin imprejurimi. Adevarul e ca mereu m-am concentrat pe obiectivele turistice de top (care sunt destul de multe) si intalniri cu prietenii si bloggarii din capitala pe care vroiam sa-i cunosc. Nici temperaturile nu m-au prea ajutat, mergand in primavara si toamna, cand vremea in Bucuresti e schimbatoare. Ba era cald, ba ploaie si vant. Anul acesta sper sa revin in Bucuresti si sa am timp pentru cel putin o excursie in unul din urmatoarele locuri ce vreau sa le vad:

    excursii-din-bucuresti
    Sursa poza: www.clublacsnagov.ro

    1. Therme Bucuresti Spa - se afla la 20 min de Bucuresti, in Balotesti, dupa Otopeni. Acum serios, cum sa nu ajung la cel mai mare Park Termal din Europa? Ar fi chiar culmea avand in vedere ca de-a lungul anilor am mers special pt asta in Budapesta, Hajduszobszlo etc. Acesta e genul de excursie pe care o poti face pentru o sedere de 3 ore sau o zi (pretul biletelor fiind diferite). In plus e deschis 365 zile pe an si poti merge chiar daca afara e vreme urata. Despre Therme Bucuresti am citit impresii pro si contra, unii spun ca isi merita investitia, ca zonele sunt foarte bine echipate si totul arata ca in paradis datorita plantelor exotice, altii spun ca desi e mare nu e cine stie ce, ca mancarea e o problema in anumite incinte etc. Parcul are 3 sectoare: Elysium ( zona cu saune tematice si piscina panoramica cu selenium), The Palm (zona cu piscine, jacuzzi, aromaterapie si multe plante exotice si palmieri), Galaxy (zona  destinata tinerilor cu topogane de interior si piscina cu valuri). Mi-ar placea sa le incerc pe toate :)

    2. Palatul Stirbei - se afla la 20 km de Bucuresti (in Buftea) si mi se pare un mod bun de a iesi pentru cateva ore din Capitala intr-o excursie de cateva ore. Imi doresc sa vad Palatul Stirbei in special pentru Capela Sfanta Treime care mi se pare foarte interesanta (cel putin din poze) in stil neogotic. Probabil ca as face mai multe plimbari pe Domeniul Palatului si chiar un picnic pe malul lacului Buftea, daca ar fi vreme buna. Daca arata ca in pozele de pe net, trebuie sa fie foarte frumos. 

    3. Palatul Mogosoaia - se afla la 15 km de Bucuresti. Este locul care mi-a fost recomandat de multi prieteni din Bucuresti, probabil fiindca imi stiu pasiunea pentru fotografii si se poate ajunge usor cu autobuzele locale. Palatul a fost construit de Constantin Brancoveanu in 1702. Arhitectura palatului in stil brancovenesc merita vazut chiar si numai din exterior. Din cate am inteles interiorul e inchis turistilor. Sincer din poze gradina Palatului si serele arata foarte bine. Sunt interesata si de un picnic (ca tot am citit ca este zona amenajata) daca prind vreme buna pentru asa ceva. 

    4. Snagov - se afla la 40 km de Bucuresti. Nu stiam foarte multe despre Snagov, pana in ziua in care mi-am planificat prima vacanta in Bucuresti si am descoperit mergand din site in site ca se organizeaza excursii de o zi in Snagov. Ei bine, daca agentiile de turism organizeaza astfel de excursii inseamana ca trebuie sa fie frumos, asa ca mi-a captat interesul. Am inteles ca se merge cu barca pe lac, avand o perspectiva frumoasa asupra vilelor si evident oprirea cea mai interesanta se face la Manastirea Snagov, care se poate vizita. 

    5. Vulcanii Noroiosi - se afla la aprox. 150 km de Bucuresti. Daca am norocul sa ajung in Bucuresti intr-o zi cu vreme buna si pe o data in care agentiile organizeaza  excursie la Vulcanii Noroiosi mi-as dori mult sa merg. In special fiindca nu prea vad cum as putea ajunge acolo altfel (neavand masina). Cu toate ca in lume sunt aprox. 1100 vulcani noroiosi, foarte putini se pot vizita si cu atat mai putini sunt in Europa. Din cate am citit se mai pot vedea in Siberia (nu cred ca e o optiune pt mine), Azerbaidjan (unde se gasesc cei mai multi, aprox. 400) si in Romania ( se cunosc patru zone mari la Paclele Mici, Paclele Mari, Fierbatori si Beciu). 

    Voi ce alte locatii in imprejurimile Bucurestiului recomandati pentru o excursie de o zi?



    Top 10 Circuite turistice ce merita facute in 2016

    $
    0
    0
    Primul circuit prin agentie l-am facut acum 3 ani. A fost o provocare pe care am acceptat-o si nu regret absolut deloc. Nu pot spune ca stilul meu de a calatori se defineste 100% cu circuitele prin agentie dar in fiecare an merg cu placere intr-o astfel de vacanta fiindca e un mod usor de a calatori si a vedea multe locuri o data. Apoi am timp sa revin in orasele mari pentru a le aprofunda daca simt ca merita sa fac asta. Trebuie sa recunosc ca iubesc circuitele si din motive financiare, majoritatea au preturi foarte bune pe tari in care hotelul si transportul costa foarte scump. Asadar daca vreti sa tineti bugetul in frau in 2016 si sa faceti vacante incarcate din punct de vedere cultural, va recomand un circuit turistic. Partea buna e ca cei de la Bavaria Tour au 7% reducere la toate circuitele daca achitati integral pana in 19 februarie 2016! In plus agentia va asigura pe toata durata anului: cea mai bogata oferta de circuite turistice din care sa alegeti (750 de circuite in 2016), asigurare medicala gratuita, plata online cu cardul si suport 24/7. Vedeti aici toate >>> Circuitele Turistice din 2016

    circuite-ieftine-2016


    Si acum, ce circuit sa alegem? Eu am aruncat o privire si am selectat 10 circuite ce ma-r interesa pe mine in mod special. 

    Top 10 circuite ce merita facute in 2016
    • Circuit in Croatia 6 zile cu Autocarul =  181 euro (include vizite in Zagreb, Dubrovnik, Insula Krk, Peninsula Istria, Belgrad, Podgorita, Lacul Balaton, Marele Canion Tara, Fiordul Kotor).
    • Circuit si Sejur in Grecia 9 zile cu Autocarul = 181 euro ( se viziteaza Paralia Katerini, Muntele Athos, Halkidiki, Kalambaka, Meteora, Atena, Dion, Salonic).
    • Circuit la Castele Boemiei 8 zile cu Autocarul = 253 euro (include vizite la Szentendre, Visegrad, Esztergom, Viena, Abatia Melk, Cesky Krumlov, Konopiste, Praga, Karlstein, Karlovy Vary, Dresda, Brno, Pestera Punkva).
    • Circuit in Elvetia & Austria 10 zile cu Autocarul= 367 euro (include vizite la Zurich, Geneva, Berna, Lausanne, Montreaux, Interlaken, Davos, St.Gallen, St. Moritz, Lacul Constantz, Muntii Zermatt, cascada Rinului, Mont Blanc, Viena, Salzburg, Melk, Tirol )
    • Circuit in Elvetia&Alpi 10 zile cu Autocarul = 376 euro ( include vizite in Muntii Alpi, Elvetia, Coasta De Azur, Nordul Italiei, Sudul Frantei, Salzburg, Viena, Vaduz ).
    • Circuit in Egipt 9 zile cu Avionul = 553 euro (se viziteaza Cairo, Piramidele, Hurghada, Alexandria si se fac 2 Croaziere pe Nil).
    • Circuit Fiordurile Norvegiei 6 zile cu Avionul = 553 euro ( se viziteaza Lillehammer, Drumul Trolilor, Drumul Vulturilor, Geiranger, Nordfjord, Sognefjord, Bergen, Fiordul Hardanger, Voringsfos, Oslo).
    • Circuit in Tarile Nordice 13 zile cu Autocarul = 673 euro (include vizite in Cracovia, Varşovia, Stockholm, Drottningholm, Uppsala, Oslo, Helsingor, Goteborg, Copenhaga, Hamburg, Berlin, Potsdam, Dresda, Karlovy Vary, Praga)
    • Circuit la Marea Caspica 17 zile cu Autocarul = 720 euro (este un circuit complex prin Azerbaidjan, Georgia si Armenia).
    • Circuit in India 11 zile cu Avionul = 795 euro (include vizite la Varanasi, Fluviul Gange, Khajuraho, Kamasutra, Orcha, Triunghiul De Aur: Delhi, Agra - Taj Mahal, Jaipur).
    Pe voi ce circuit va tenteaza in 2016?
    Viewing all 784 articles
    Browse latest View live