Quantcast
Channel: Enciclopedia calatorului independent
Viewing all 784 articles
Browse latest View live

In Juan les Pins găsești cea mai buna plaja de pe Coasta de Azur

$
0
0
Având cazarea în Antibes, locuiam practic la 10 minute de mers cu autobuzul de Juan les Pins, asa ca într-o dimineață am zis sa dam o fuga pana acolo. Dacă trebuie sa știți ceva despre mine, este faptul ca iubesc marea și pana acum pe Coasta de Azur n-am prea reușit sa ma conectez cu ea, doar puțin, în prima zi în Nisa. Citisem pe TripAdvisor ca în Juan les Pins se afla cea mai frumoasa plaja de pe coasta, asa ca eram tare curioasa sa vad cum se prezintă. Pana acum, plajele cu pietriș ce le-am vazut pe Coasta de Azur nu m-au convins sa ma întorc aici pe timpul verii….. 

Vacanta pe Coasta de Azur am facut-o pe cont propriu. Informatii utile de organizare:
*Zborul m-a costat 60 de euro dus-intors Cluj-Nisa (luna februarie). Timp de 7 nopti am locuit intr-un apartament de lux luat prin Airbnb cu 25 euro pe noapte. Daca vrei sa inchiriezi si tu apartamente la localnici oriunde in lume, primesti 100 ron CADOU la prima rezervare daca iti faci un cont nou (gratuit) >>> Voucher AICI. 

Când sunt la mare ma simt acasă 


De la stația de autobuz am mers vreo 10 minute pe jos pana la plaja. Promenada este destul de lunga, iar plaja într-adevăr se poate numi plaja :)) ba mai mult, am impresia ca are nisip alb (sau cel puțin foarte deschis la culoare). Fiind în luna februarie vremea nu ne-a invitat la plaja, maxim puteam face un picnic, alături de localnici. Am găsit un ponton unde am stat vreo 30 de minute, admirând apa, pescărușii, copii ce fugeau către valuri, spre disperarea părinților….

Plaja-din-Jean-Les-Pins-Coasta-de-azur

Plaja-din-Jean-Les-Pins-Coasta-de-azur

Plaja-din-Juan-Les-Pins-Coasta-de-azur

Juan-les-Pins-cea-mai-frumoasa-plaja

Juan-les-Pins-cea-mai-frumoasa-plaja

Juan les Pins nu e o stațiune pretentioasa


Deși e pe Coasta de Azur, nu face parte din circuitul turistic de masa. E drept, poate vara se schimba situația. Din punct de vedere arhitectural, blocurile de pe malul marii nu m-au impresionat, nici balcoanele cu prelate verzi ce-mi amintesc de Salonic, nici faleza destul de îngustă. Toată promenada are un aspect destul de comunist, doar pinii înalți mai salvează situația…. 

In schimb zona din centrul istoric e draguta, cu câteva clădiri remarcabile (probabil Primăria), un bulevard cu palmieri și o terasa scoasa parca din revistele turistice. 

Ne-am continuat plimbarea prin Parc de la Pinete, privind localnicii cum joaca petanque. Ne-am oprit pe o banca sa admiram farul din fata noastră și sa ne mai relaxam putin. E o dimineața frumoasa, sunt 16 grade afara, asa ca ma gândesc sa mergem mai departe pana în port. Nu se poate merge pe malul marii, dar șoseaua ne poarta printr-o zona foarte frumoasa, cred ca aici e reședința bogaților din Juan les Pins. Bine ca n-am plecat acasă, fiindca era păcat sa ratam zona asta. Vile în culori albe, ridicate pe dealuri verzi, cu mașini antique în fata casei, ce sa mai… definiție clara de viata bună.

Juan-les-Pins-cea-mai-frumoasa-plaja

Juan-les-Pins-cea-mai-frumoasa-plaja

Juan-les-Pins-cea-mai-frumoasa-plaja

Juan-les-Pins-Franta-impresii

Juan-les-Pins-cea-mai-frumoasa-plaja


Juan-les-Pins-restaurant

Juan-les-Pins-Riviera-franceza-de-vazut

Portul e mic, pustiu, perfect pentru poze


Nu sunt yacht-uri de lux ca în Cannes, deci n-am văzut cine știe ce bijuterii, doar câteva bărci cu motor moderne, dar cel puțin spre deosebire de Cannes unde erau multe domnișoare în cadru, aici eram singura și mi-am putut face poze după bunul plac :)

Juan-les-Pins-Port

Juan-les-Pins-Port

Juan-les-Pins-Port

După cele trei ore petrecute în Juan les Pins tot ce pot sa va spun e ca are o plaja superba (cea mai frumoasa pe care am văzut-o pe Coasta de Azur) însă eu as prefera sa ma cazez în Cannes sau măcar în Antibes. Stațiunea asta e prea mica pentru gustul meu.
😍 Care e plaja voastră preferata de pe Riviera Franceza 😍

Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului 

Impresii Monte Carlo - orașul în care banii plutesc în aer

$
0
0
De două ore ma gândesc la un titlu potrivit pentru orașul acesta. Orice tine de lux, oraș pe verticala, parada bogaților, paradis urban…. se potrivește, dar e plictisitor. Monte Carlo e atât de șocant, de surprinzător, de nebunesc, încât merita un titlu pe masura. Pana la urma, cred, ca am ales cel mai bine: Monte-Carlo, orașul in care banii plutesc în aer. Ii vad investiti în toate construcțiile de tip zgârie nori, în toate outfiturile elegante ale doamnelor, în toate mașinile ce trec prin fata mea pe strada, în servietele Gucci ale domnilor etc. Pana si portarul Hotelului, în fata căruia ne-am dat jos din autobuz, miroase a Chanel. Ma scuzi….

Impresii-am-fost-acolo-Monte-carlo
Vacanta pe Coasta de Azur am facut-o pe cont propriu. Informatii utile de organizare:
*Zborul m-a costat 60 de euro dus-intors Cluj-Nisa (luna februarie). Timp de 7 nopti am locuit intr-un apartament de lux luat prin Airbnb cu 25 euro pe noapte. Daca vrei sa inchiriezi si tu apartamente la localnici oriunde in lume, primesti 100 ron CADOU la prima rezervare daca iti faci un cont nou (gratuit) >>> Voucher AICI. 

Prin Monte Carlo, fără harta și fără net


Citisem în ghidurile turistice, că pentru a ajunge în oraș sunt două variante. Prima ar fi, sa vii cu trenul care o sa te lase în gara, în partea de jos a orașului. A doua varianta e, sa vii cu autobuzul 200 din Nisa, care o sa te lase în partea de sus a orașului. Cert e, ca noi am făcut o greșeală. Poate nu am coborât la stația potrivita, nu știu sigur, dar cu siguranță n-am ajuns unde îmi imaginam eu. Mai exact visam sa vad Monte Carlo cocoțat pe stânci dintr-un punct de belvedere și apoi sa tot coboram spre centrul orașului. Am fost atenți în autobuz, cu ochii în patru sa nu ratăm stația, am și văzut orașul din depărtare, după o buclă ce-a făcut-o șoferul în viteza pe serpentine, dar n-a oprit și oricum eram încă departe. Când am ajuns în Monte Carlo eram deja printre clădiri. 

În mod obișnuit, când ajung într-un oraș nou, ma folosesc de cele doua variante la îndemână oricărui turist. Prima (preferata mea) e, sa merg direct la biroul turistic unde agentul imi schițează tot ce e de văzut pe harta și-mi spune exact itinerarul in funcție de preferințele mele. A doua varianta e, sa navighez cu google maps și sa ma ajut de Wikipedia pentru informații cu privire la ce vad. Din păcate în Monte Carlo nu a funcționat nici o varianta pentru noi. Netul costa de rupe, fiind în afara zonei EU (chiar dacă nu e granița, nici nu te verifica nimeni), iar biroul de turism nu am găsit în zona asta (de sus) a orașului. Drept urmare am vizitat Monte Carlo pe bajbaite, ca atunci când umbli pe întuneric,simti totul, vezi in ceata printre clădiri, dar nu înțelegi nimic. 

Monte-Carlo-Monaco-de-vazut

Monte-Carlo-Monaco-de-vazut

Orasul acesta este ca un labirint 


După ce am făcut pace cu ideea, ca nu o sa vad panorama și nici harta nu o sa am, am început sa percep altfel lucrurile. Primul gând a fost wow, orașul asta chiar e altceva, o nebunie fantezista pe verticala.. Autobuzul ne-a lăsat sus pe munte, pe unde trece șoseaua, dar asta pentru Monte Carlo nu e suficient de sus. În fata noastră sunt multe clădiri cu zeci de etaje și câteva acoperișuri cu grădini luxuriante, ce contrastează cu piscinele cu apa turcoaz, în timp ce în spatele nostru Monte Carlo se cocoteaza in continuare pe stânci, pana în nori. Suntem pierduți.

Dilema zilei…. sa încercăm sa urcam cât mai mult, ca să vedem toată partea asta a orașului sau sa coboram spre port. Am decis sa urcam, nu cumva sa trebuiască sa urcam din nou mai apoi. Scările sunt aproape de noi, le-am văzut când cautam biroul turistic pe bulevard. 40 de trepte, 100 de trepte și tot nimic. Priveliștea e blocata de clădiri. Habar nu avem pe unde sa o luam. Scările sunt în curbe, înghesuite între blocuri, asa ca nici nu vezi capătul. Ne simțim ca într-un labirint, zici ca jucam în escape rooms, doar ca noi suntem în escape city. Pe aici nici oameni nu sunt, sa întrebam direcționari. Când în sfârșit vedem doi băieți, observam apoi ca urca și o bicicleta în spate, asa ca n-avem curajul sa ii deranjam. În definitiv ce să-i întrebam? Unde vrem sa ajungem? 

Monte-Carlo-Oras-Coasta-de-Azur

Monte-Carlo-Oras-Coasta-de-Azur

Aliceee-in-Monaco

In Monte Carlo se desfășoară parada cladirilor


Am tot urcat și ne-am tot minunat. Cu siguranță n-am mai văzut asemenea arhitectura în viata mea, cu toate ca am fost în Kuala Lumpur, unde sunt vreo 200 și ceva de zgârie nori. Dacă în Milano se poarta parada hainelor, în Monaco cu siguranță e catwalk-ul clădirilor. Cu cât urcam mai sus sunt din ce în ce mai frumoase, parca dorind sa le întreacă pe cele din spatele lor. Ei bine, părerea mea e, ca arhitectura baroca pe zgârie nori nu cred ca ai sa vezi, altundeva, decât în Monaco! 

Un alt aspect unic în Monte Carlo e conceptul urban. Coborând și urcând pe străduțe, mi-am dat seama ca orașul e terasat, practic fiecare strada paralela e mai înaltă decât următoarea, ceea ce înseamnă că Monaco e pe mai multe niveluri, un oraș sculptat în stanca, înconjurat de mare! WOW

cladirile-din-Monte-Carlo

cladirile-din-Monte-Carlo

cladirile-din-Monte-Carlo

Monte-Carlo-cladiri

In vacanta asta mi-a părut rău că n-am învățat franceza la scoala


Dupa 2 ore de plimbări și urcat de scări ne-am dat bătuți. În afara de clădiri și macarele ce construiesc noi clădiri, n-ai ce sa vezi. Nici în vârf n-am ajuns, nici n-am idee unde se afla. În orice caz nu suntem în locul potrivit fiindca pe aici nu sunt oameni. Doar case private (superbe) birouri fumurii și complexe rezidențiale. E cazul sa coboram în port. 

După vreo 200 de scări am ajuns pe un bulevard principal. L-am străbătut fiind absorbiți de tot ce vedeam: ceasuri de lux, bijuterii scumpe, mașini ce-ți fura privirea, domni la costum, femei cu pălării la 10 grade. 

Am făcut un mic popas într-o cofetărie, unde preturile sunt pe masura costului imobilului pe metru pătrat, o prăjitură 20 euro, o apa 5 euro, un croassant 7 euro….

După micul moment de răsfăț, haideți să trecem înapoi la treburi serioase: Cum să ajungem în port! Ideea e, că eu m-am săturat de coborât scări și doamnele acestea pretențioase nu vor să vorbească engleză cu mine, ca să ne ajute cu direcțiile. Ma ignora total, iar cele puține, ce ma baga în seama îmi vorbesc doar în franceza, limba cu care ma lupt de când am ajuns pe Coasta de Azur, dar parca in Monte Carlo a fost cel mai greu fiindca chiar depindem de localnici. Acum îmi pare rău, c-am dormit la orele de franceza din clasele primare.

Monte-Carlo-atractii-turistice

Monte-Carlo-atractii-turistice

Monte-Carlo-atractii-turistice

Monte-Carlo-atractii-turistice

Monte-Carlo-atractii-turistice

Monaco-detalii

În Monte Carlo se circula cu liftul


V-am spus eu ca acesta e un oras diferit. Pe aici, sa mergi cu masina e un lux ce te costa bani și timp (traficul e la cote maxime având în vedere numărul mic de străduțe), iar într-un oraș construit pe verticala cel mai rapid și eficient transport e cu liftul. Bulevardele mari sunt conectate între ele cu lifturi gratuite, singura problema fiind sa le găsești. Sunt câteva indicatoare pe franceza, însă trebuie să te uiți bine după ele și sa știi sa te orientezi. Într-un final, cu ajutorul oamenilor, am făcut un “salt în aer” și am ajuns jos. Acum am înțeles de ce nu prea vezi oameni pe scări. Fiindcă doar turiștii sunt nebuni sa meargă pe ele. 

Monte-Carlo-scari-Monaco

cu-liftul-Monte-Carlo

Mașini de lux și limuzine de fițe 


N-am ajuns în Port, asa cum credeam, ci pe bulevardul Princesse Grase unde mașinile de lux sunt atât în vitrine (reprezentanta Ferrari, Rolls Royce etc) cât și pe strada (în 5 minute cât am așteptat la semafor au trecut 2 limuzine, WOW, după care o mașinuța electrica, de dimensiunea unui scaun pe rotile și 3 decapotabile de-ți picau plombele, vorba romanului. 

Mașini-de-Lux-Monte-Carlo

Mașini-de-Lux-Monte-Carlo

Mașini-de-Lux-Monte-Carlo

O oaza de verdeață în Gradina Japoneza


Din senin a început sa ploua. Cu bulbuci. Bine măcar, c-am găsit gradina japoneza (e gratis, mica și frumoasa) unde ne-am adăpostit într-un pavilion. Singurii turiști de aici erau un grup de asiatici, ce nu păreau deloc deranjați de ploaie, se fotografiau în parc ca și cum n-ar fi văzut asa ceva în viata lor. M-au amuzat, apoi le-am călcat pe urme, fiindca nu vroiam sa ne prindă întunericul fără sa ajungem la Casino. 

Am înconjurat parcul, am trecut podețe, am fotografiat peștii din lac și arcadele cu flori și mi-am imaginat cum ar fi sa locuiești in Monaco, în acest oraș în care clădirile se mănâncă unele pe altele, grădinile sunt pe acoperiș, iar parcurile sunt în stilul celui japonez, adică Zen, ca să-ți limpezesti creierul sufocat de beton. Nu sunt sigura ca mi-ar plăcea, nici măcar cu tot luxul din lume. 

Pareri-Gradina-Japoneza-Monaco-Monte-Carlo

Pareri-Gradina-Japoneza-Monaco-Monte-Carlo

Pareri-Gradina-Japoneza-Monaco-Monte-Carlo

Lux pe care l-am găsit la Casino



Ca să ajungem la Casino n-am găsit liftul, iar singura tipa ce mergea pe jos și părea localnica, ne-a spus, ca nu este. Sincer, mi-e greu sa cred, probabil văzându-mă durdulie s-o fi gandit ,ca nu-mi strica puțin sport… asa ca am urcat un deal abrupt, cu vreo 3 serpentine pana ce am ajuns la Casino. 

Locul e de un lux ieșit din comun. De pe o esplanada cu gazon, privim Casinoul uriaș în fata, Cafe de Paris in stânga (cu chelneri îmbrăcați în costume negre și sorturi albe, stand în fata terasei de lux, așteptând clienții, având pe chip o expresie de oameni pretențioși, nicidecum primitori și zâmbăreți), iar în dreapta, în reconstrucție e Hotel de Paris, primul hotel de lux din Europa. 

Casino-obiectiv-turistic-Monte-Carlo

Casino-obiectiv-turistic-Monte-Carlo

Casino-obiectiv-turistic-Monte-Carlo

Casino-obiectiv-turistic-Monte-Carlo

Window shopping in Pavilionul din Monaco


Probabil cel mai luxos complex de shopping din Monaco, se afla fix în fata cazinoului. Sunt 5 galerii inter-conectate, în total ocupa 2500 m, iar magazinele sunt reprezentante ale celor mai faimoși designeri din lume. Cu ocazia asta, am întrat la Chanel, Lanvin, Chopard,Yves Saint Lauren, Miu Miu, Alexander MC Queen etc. N-am cumpărat nimic fiindcă nu mai aveam loc în bagaj, în rest mi-aș fi luat de toate. Parfumuri, pantofi și poșete :)

Pavionul-din-Monte-Carlo


Din capătul pavilionului am luat autobuzul 200 și ne-am întors acasa fiindca eram deja obositi și înfometați. Am plecat fără sa vedem Palatul Regal și Portul, însă asa se întâmplă când calatoresti fără net și harta, mai lași și pe data viitoare :)

Thanks for visiting,



Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului 

Impresii Antibes - cel mai pitoresc orasel de pe Coasta de Azur

$
0
0
Știu, sunt subiectiva,dar pt mine Antibes este cel mai pitoresc loc de pe Coasta de Azur. Este orașul ce s-a mulat perfect pe imaginile ce le aveam eu în cap, împrumutate desigur din cărți precum “1 an în Provence”. Poate a contat într-un fel și faptul ca aveam cazarea în Antibes, dar nu-s sigura,fiindca zilnic am făcut excursii, deci am alocat cam aceleași număr de ore fiecărui oras. Doar ca în Antibes, am găsit tabloul perfect ce ilustrează viata bună și linistita de pe Coasta de Azur. 

impresii-Antibes-am-fost-acolo
Vacanta pe Coasta de Azur am facut-o pe cont propriu. Informatii utile de organizare:
*Zborul m-a costat 60 de euro dus-intors Cluj-Nisa (luna februarie). Timp de 7 nopti am locuit intr-un apartament de lux luat prin Airbnb cu 25 euro pe noapte. Daca vrei sa inchiriezi si tu apartamente la localnici oriunde in lume, primesti 100 ron CADOU la prima rezervare daca iti faci un cont nou (gratuit) >>> Voucher AICI. 

Centrul istoric din Antibes


Antibes este un oraș extrem de vechi, cu un labirint de străduțe înguste, închise în zidurile fortificate a orașului. Aici am vazut case vechi de piatra, în nuanța mierii, cu plante în ghivece și pereți verzi, pisici ce stau în pragul casei, băncuțe mici amplasate lângă porti, biciclete cu coșuri înflorate, decorul perfect pentru un film de Woody Allan.


Antibes-centrul-Franta



Antibes-detalii



Magazine traditionale


Chiar și bulevardele largi din centrul istoric sunt fermecătoare si reflecta foarte bine stilul de viata francez. Pe aici nu prea am vazut buticuri cu haine scumpe (precum în Monaco și Nice) ci magazine mici, tradiționale, cu ceramica produsa în regiune, cu renumitele “tians”, (vase de gătit în cuptor), coșuri din nuiele, magazine cu săpunuri naturale și buticuri pline de levănțică vândute sub orice forma.

Antibes-Coasta-de-azur-oras-de-vazut

Antibes-Coasta-de-azur-oras-de-vazut

Antibes-Coasta-de-azur-oras-de-vazut

Antibes-Coasta-de-azur-oras-de-vazut

magazin-antibes-franta

Marche provencal - o diminata la piata in Antibes


Ne-am continuat plimbarea pana în mica piața acoperita, în stil provensal. Mirosurile, culorile, gusturile fructelor și a mirodeniilor proaspete se ridica la standardele franțuzești, ce au o reputație pentru mese fine cu ingrediente proaspete, de calitate. Trebuie sa recunosc ca-i invidiez puțin pentru asta. 

piata-din-Antibes

piata-din-Antibes

piata-din-Antibes

piata-din-Antibes

portocale-sudul-frantei


Catedrala Notre Dame de la Platea


Urcând pe niște scări pe lângă piața, am ajuns în fata Catedralei, o biserica catolica construita în secolul 17, cu un interior destul de interesant .  Este cel mai important lacas de cult religios din Antibes.

Catedrala Notre Dame de la Platea

Catedrala Notre Dame de la Platea


Portul Vauban - cel mai mare din Europa


Am rămas în partea de sus a orașului, pentru o plimbare pe zidurile fortificate. De sus se vede cel mai bine Portul Vauban, construit în 1642, cu priveliști scoase parca din cărțile postale, datorita iahturilor de lux. 

Portul Vauban a fost un port sigur pentru navele maritime de pe vremurile grecești și romane, de aceea găzduiește astăzi nu mai puțin de 1700 de iahturi, printre cele mai scumpe din lume. Dilbarul lui Usmanov - care costă peste 350 de milioane de euro are un loc special în port, alături de o duzină de alte vase mai mici, de câteva zeci de milioane de euro. Este simplu de înțeles de ce portul Vauban din Antibes este considerat ca fiind casă pentru cea de-a doua cea mai valoroasă flotă din lume (după Johannasberg - Africa, aparent).

Portul-Vauban-am-fost-acolo-Antibes-Coasta-de-Azur

Portul-Vauban-am-fost-acolo-Antibes-Coasta-de-Azur

Portul-Vauban-am-fost-acolo-Antibes-Coasta-de-Azur



Panorama orașului Antibes


Din port, ne-am întors spre oraș pe șoseaua suspendata deasupra marii, pana la Palatul Grimaldi, locul în care Picasso a locuit timp de 4 luni și opera lui este expusa prin 23 de tablouri. Din păcate era prea târziu ca să-l mai putem vizita, asa ca am continuat sa mergem pe șosea, pana ce am găsit un fel de balcon suspendat din fier, de pe care ai o panorama de 360 de grade cu Antibes. O parte a priveliști este cu centrul vechi văzuta pe inserate (zici ca trăiesc în povesti), iar cealalta parte este cu plaja din Antibes și marea ce se întinde pana la infinit.



Antibes-Franta-Panorama

Plaja-din-Antibes

Era deja 7 seara când am întrat într-un Carrefour (sunt în fiecare orasel de pe Coasta de Azur). Preturile sunt în medie de 3 ori mai mari decât în România, doar selecția de cașcaval are preturi normale. Ne-am cumpărat paste, salate, clătite împachetate (nu-s prea bune - prea uscate pt gustul meu) câteva sticle de vin, cașcaval și baghetă (evident), apoi ne-am întors fericiți acasă, gata sa pregătim cina și sa povestim pe balcon.

Thanks for visiting,



Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului 

10 Impresii si obiective turistice din Ierusalim, orasul Sfant

$
0
0
Oh Ierusalim, epicentrul lumii din punct de vedere religios, un punct de referință atât pentru creștini (Grădina Ghetimani, biserica Sfântului Mormânt și drumul Crucii) cât și pentru evrei (mormântul Regelui David și Zidul Plângerii) și musulmani (Moscheea al-Aqsa și Dome of the Rock in care se crede ca Profetul Muhammad a urcat în ceruri).
Credința are multe voci în Tara Sfânta, iar sfințenia poarta robe diferite aici. Merita venit în perelinaj, dar chiar și pentru mine (mai puțin inițiată în ale religiilor) experienta a fost una multisensoriala. Ierusalim este orașul în care m-am simțit ca acasă, m-am avântat pentru o zi într-o călătorie spirituala și am găsit iluminarea religioasa de care aveam nevoie. Cel puțin, mi-am împlinit visul de a ajunge în Ierusalim, un oraș pe care trebuie să-l vezi o data în viata.

obiective-turistice-si-impresii-ierusalim

Vacanta in Israel am facut-o pe cont propriu. Informatii utile de organizare:
*Zborul m-a costat 30 de euro dus-intors Cluj-Tel Aviv (luna mai). Primele cinci nopti am stat in Tel Aviv, apoi urmatoarele 3 nopti am inchiriat un apartament de lux luat prin Airbnb cu 10 euro pe noapte/persoana in Bethleem. Din Bethleem pana in Ierusalim autobuzul face 1 ora si costa doar 7 sekeli/ron. Daca vrei sa inchiriezi si tu apartamente la localnici oriunde in lume, primesti 100 ron CADOU la prima rezervare daca iti faci un cont nou (gratuit) >>> Voucher AICI. 

Cum am vizitat top 10 obiective turistice din Ierusalim într-o singură zi 


Am ales să vizităm Ierusalim sâmbăta, în zi de Sabat (sărbătoare religioasa la evrei) pentru a putea simți cât mai bine atmosfera magica din acest oraș. Având cazarea în Bethleem ne-am trezit la 6 dimineața pentru a ajunge în Ierusalim la ora 8. Am vrut sa începem cât mai devreme pentru a evita grupurile mari de turiști și a fost cea mai strălucită idee. Am salvat cu o zi înainte toate obiectivele turistice pe harta offline Sygic și am navigat fără probleme prin orașul credinței.

Orașul este împărțit în patru cartiere: cartierul arab, cartierul evreiesc, cartierul creștin și cartierul armenesc..

1. Cartierul Arab 


Din stația de autocare ne-am avântat direct în cartierul Arab pentru a lua pulsul locului și pentru o vizită la Gradina Mormântului. Cu toate ca ghidurile turistice recomanda sa nu intri în acest cartier (datorita violentelor din trecut) noi n-am simțit nici un pericol la fata locului. Oamenii erau prietenoși și ne invitau sa aruncam o privire pe tarabele sau în magazinele lor, lucru pe care l-am făcut, fiindca ne era foame și mai ales sete. La 8 dimineața erau 29 de grade în Ierusalim.

cartierul-arab-ierusalim-Israel-pareri-impresii

cartierul-arab-ierusalim-Israel-pareri-impresii

cartierul-arab-ierusalim-Israel-pareri-impresii

cartierul-arab-ierusalim-Israel-pareri-impresii

2. Grădina mormântului  


La Gradina Mormântului întrarea este gratuita și domnul de la ghișeu ne-a dat chiar și un pliant pe limba romana (wow). Prima data am dat un ocol grădinii (e draguta, cu mesaje din Biblie expuse pe mozaicuri colorate, cu flori în toate nuanțele, un foișor în care un grup de chinezi cantau (probabil ceva religios) însă muzica lor aducea un plus de viata locului, altfel gradina fiind foarte linistita. Mormântul se afla într-o grota, pt care ne așezăm la coada, dar lumea se mișcă repede și în 2-3 minute intram. Sunt câteva rămășițe de fresce vechi în interior și pliantul ne spune ca locul e cunoscut ca fiind de pe vremea Vechiului Testament. Oricum nu este cert dacă mormântul real este acesta sau cel din biserica Sepultura, dar dincolo de partea religioasa gradina oricum merita văzută.

Gradina-Mormantului-obiectiv-turistic-Ierusalim-Israel

Gradina-Mormantului-obiectiv-turistic-Ierusalim-Israel

Gradina-Mormantului-obiectiv-turistic-Ierusalim-Israel

Gradina-Mormantului-obiectiv-turistic-Ierusalim-Israel

3. Bazarul din Centrul evreiesc 


Ne-am întors pe drumul știut pt a intra în Centrul Vechi, din interiorul zidurilor pe Poarta Damascus, unde se afla cartierul evreiesc. O data ce am pășit înăuntru, m-am simțit exact ca într-un bazar din Maroc, doar ca mixul de culturi este mai mare. E bine, ca am ales sa venim sâmbăta fiindcă evreii sunt toți îmbrăcați în hainele lor tradiționale. Printre ei se amesteca măicuțe și preoți, iar vânzătorii sunt majoritatea arabi, nu degeaba magazinele sunt deschise cu toate ca-i Sabat. Tot centrul istoric este un labirint cu mii de magazine pline cu produse tradiționale, colorate, articole de piele, parfumuri puternice, prăjituri ce-mi amintesc de bazarele turcești, vânzători de fructe și legume ce stau pe jos pe mijlocul ulitelor înguste, terase și restaurante ascunse printre casele vechi, biserici și sinagogi la fel de multe precum standurile de securitate din care doi militari privesc continuu mulțimea. Sincer în Ierusalim nu m-am simțit nici o clipa în pericol și poate tocmai asta este și rolul lor.

Poarta-Damascus-Ierusalim-obiectiv-turistic-pareri

Cartierul-evreiesc-bazar-Ierusalim-obiectiv-turistic-pareri

Cartierul-evreiesc-bazar-Ierusalim-obiectiv-turistic-pareri

Cartierul-evreiesc-bazar-Ierusalim-obiectiv-turistic-pareri

Cartierul-evreiesc-bazar-Ierusalim-obiectiv-turistic-pareri

Cartierul-evreiesc-bazar-Ierusalim-obiectiv-turistic-pareri

4. Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim


După ce ne-am amețit bine de cap prin bazar, am reușit sa ieșim din labirint și sa găsim drumul corect spre biserica. Când am ajuns, la 10 dimineața, nu era încă foarta multă lume, doar doua grupuri mari de turiști ce opturau oricum micuța piateta din fata Bisericii. Locul e îngrămădit tare și nu prea poți face fotografii, însă pe cât de mica pare, pe atât de mare este biserica. Are mai multe etaje, camere și capele la subsol, spatii răcoroase în care m-am așezat pe scări sa ma odihnesc și sa simt energiile locului. Am avut chiar noroc fiindca era putina lume, doar la mormântul din mijlocul bisericii, pt care lumea stătea la coada pe 3 rânduri, era o înghesuială de nedescris asa ca nici nu ne-am obosit sa încercăm sa intram. Oricum pt mine va rămâne o biserica speciala!

Biserica-Sfantului-Mormant-Ierusalim-obiectiv-turistic

Biserica-Sfantului-Mormant-Ierusalim-obiectiv-turistic

Biserica-Sfantului-Mormant-Ierusalim-obiectiv-turistic

Biserica-Sfantului-Mormant-Ierusalim-obiectiv-turistic

Biserica-Sfantului-Mormant-Ierusalim-obiectiv-turistic

Biserica-Sfantului-Mormant-Ierusalim-obiectiv-turistic

5. La Zidul plângerii sau Zidul cu dorinte 


Din nou ma bucur ca am ajuns aici sâmbăta dimineața, de sabat, fiindca sunt foarte mulți evrei ce vin sa se roage aici și simt un sentiment aparte amestecându-ma printre ei. Căldura sufocanta din Ierusalim a început sa se instaleze, asa ca prima oprire a fost la cismeaua din mijlocul complexului unde ne-am umplut sticlele cu apa. Apoi am zăbovit câteva minute lângă gardul din dreptul locului în care se roagă bărbații, urmărindu-i cu atenție cum se leagănă în fata și în spate, de zici că-s hipnotizați. Analizez în detaliu vesmintele lor negre, pălăriile de blana înalte și perciunii perfect cârlionțati. Când pot le fac și câteva poze pe furiș :)

În partea dreapta e intrarea pentru femei, marcata cu un grilaj. Ca sa pot intra, mi-am acoperit umerii cu un bolero (pe care l-am adus cu mine în rucsac special, fiindca citisem că cer sa fii cât mai acoperit). Aruncând o privire peste mulțimea de femei, este ușor sa diferentiezi localnicele de turiste. Femeile lor erau îmbrăcate de sărbătoare cu fuste lungi și naframe de calitate, parul aranjat zici ca fuseseră la coafor și citeau pe scaune din cărțile lor cu litere ebraice. Turistele stau cu fata la zid și spun rugăciuni continuu, apoi îndeasă biletelele cu dorințe în crăpăturile zidului. Am citit, ca biletele sunt strânse lunar și arse, iar ca să pui un biletel aici nici nu trebuie sa vii personal, fiindca se poate face cerere online. Hmmm, tehnologia asta. Ma rog, am spus și eu rugăciunea, m-am îndepărtat cu spatele 10 pași de zid, asa cum cere tradiția și într-un final m-am reunit cu prietenii pentru a ne continua traseul turistic.

Ierusalim-Zidul-Plangerii-impresii-am-fost-acolo

Ierusalim-Zidul-Plangerii-impresii-am-fost-acolo

Ierusalim-Zidul-Plangerii-impresii-am-fost-acolo

Ierusalim-Zidul-Plangerii-impresii-am-fost-acolo

6. O panorama cu orașul lui David 


Imediat ce am ieșit din cartierul evreiesc prin Dung gate (sau Poarta Marocului), am trecut strada ca să vedem panorama cu orașului lui David, cea mai veche citadela din Ierusalim, de peste 3000 de ani. Acesta este locul în care se spune ca a luat naștere acest oraș, iar priveliștile par scoase parca din acele timpuri.

Am făcut câteva poze cu sit-urile arheologice și am continuat sa ne plimbam pana am ajuns în drept cu Muntele Maslinilor, Valea Cedrului și cimitirul evreiesc. Priveliștile sunt parca desprinse din niște vederi vechi, zici ca nici nu-s reale, datorita reliefului deșertic. Căldura de la prânz e de asemenea ireala, aproape insuportabila, încep sa îmi clocotească creierii și e simplu de înțeles de ce, când vad pe telefon 40 de grade! Refuz sa urc Muntele Maslinilor pe jos asa ca oprim un taxi (care ne urca o panta extrem de abrupta, de vreo 2 km) pt a ajunge în vârful Muntelui, apoi ii plătim șoferului cei 35 de sekeli/ron (pe care i-am negociat înainte sa începem călătoria).

Ierusalim-impresii-pareri-am-fost-acolo

Ierusalim-impresii-pareri-am-fost-acolo

Ierusalim-impresii-pareri-am-fost-acolo



7. Mănăstirea și Capela înălțarea Domnului


Sus pe vârful muntelui se afla aceste doua obiective turistice importante, una peste drum de cealaltă. Prima data am întrat la Mănăstire unde un domn ne-a spus sa așteptăm în mica veranda acoperita. După 5 minute a venit la noi o măicuța și mare ne-a fost surpriza sa auzim, ca ne saluta pe românește. Ne-a adus repede și câteva pahare de apa rece și un bol cu jeleuri din care m-am servit, simtindu-ma amețita de la căldură, poate reușesc sa ma energizez cu ele. Maicuta ne-a făcut un tur privat a bisericii, ne-a spus povestea mănăstirii (destul de interesanta - o icoana a Mântuitorului a salvat Mănăstirea de buldozerele israeliene, care au decis sa o demoleze, pentru ca nu avea autorizație de construcție). În sfârșit, la finalul vizitei ne-a prins în gat câte o cruciulița de lemn de măslin, ne-a pus într-o mana 2 iconițe, iar în cealaltă o sticluță cu mir autentic “mir de nard” (ce se sfințește în 14 manastiri), apoi a fugit din biserica fiindca o aștepta un grup de greci. Nici n-am apucat să-i multumim, dar datorita ei vizita noastră aici a fost speciala.

Mănăstirea și Capela înălțarea Domnului

Mănăstirea și Capela înălțarea Domnului

Mănăstirea și Capela înălțarea Domnului

Mănăstirea și Capela înălțarea Domnului


Capela înălțării domnului se afla peste drum, în curtea unei Moschei (se poate intra înăuntru) dar nu e voie sa faci fotografii. Oricum spațiul este atât de mic și de aglomerat, ca nici sa vreau, nu as fi putut poza ceva.

Mănăstirea și Capela înălțarea Domnului


8. Muntele Maslinilor din Ierusalim


Am coborât pe Muntele Maslinilor destul de încet datorita pantei abrupte, dar mai ales fiindca la fiecare pas îmi venea sa fac o poza cu peisajul, cu orasul vechi ce se vede cel mai frumos de aici (închis în zidurile cetății - înalte de 10 m- și Domul aurit în prin plan). Spre surprinderea noastră doar noi 3 și încă o familie de romani, eram singurii calatori ce ne plimbam pe muntele Maslinilor (restul vin cu autocare turistice). Tot coborând am întrat în vorba cu ei (veniti din Târgu Mureș) nu prea erau impresionați de Israel.

In sfârșit .... undeva la mijlocul muntelui se afla Mănăstirea Ruseasca, o biserica splendida, vopsita în alb cu 7 turnuri aurite. Din păcate n-am reușit sa o vedem în interior fiindca orele de vizitare sunt extrem de restrictive: doar marți și joi între 10 am și 12 am.

Muntele-Maslinilor-Ierusalim-obiectiv-turistic-am-fost-acolo

Muntele-Maslinilor-Ierusalim-obiectiv-turistic-am-fost-acolo

Muntele-Maslinilor-Ierusalim-obiectiv-turistic-am-fost-acolo

9. Grădina Ghetimani - la umbra vechilor maslini  


Când am întrat în gradina, zici ca am pășit în paradis. În interior erau aliniati arbori, pe care cântareau greu sute de flori roz, la umbra cărora se adunau turiștii. Nu te poți plimba doar pe margine, de unde am putut vedea vestiții măslini, ce dainuesc aici de peste 1000 de ani. Căldura repet, e sufocanta! Cu toate ca erau mulți turiști (în special romani), gradina emana liniște, e un loc bun de refugiu în care sa reflectezi asupra mesajelor din Biblie. Biserica este foarte frumoasa și răcoroasă, vopsita în albastru închis. În interior am văzut piatra pe care Isus Hristos s-a rugat. Ne-au lăsat sa o atingem și sa o fotografiem.

Gradina-Ghetimani-Ierusalim-impresii-obiectiv-turistic-poze

Gradina-Ghetimani-Ierusalim-impresii-obiectiv-turistic-poze

Gradina-Ghetimani-Ierusalim-impresii-obiectiv-turistic-poze

Gradina-Ghetimani-Ierusalim-impresii-obiectiv-turistic-poze

Gradina-Ghetimani-Ierusalim-impresii-obiectiv-turistic-poze

Gradina-Ghetimani-Ierusalim-impresii-obiectiv-turistic-poze


10. Valea Cedrilor - “Valea în care D-zeu va judeca” 


Peste drum de Gradina Ghetimani, dacă mergi la dreapta vezi mormântul Fecioarei Maria (am facut o fotografie rapida) apoi la vreo 300 de metri în partea stânga, am intrat în Valea Cedrilor, în relieful deșertic văzut acum câteva ore din centrul vechi. Ei bine, acum chiar simt, ca fata mea arde și crema cu SPF 50 nu prea face fata la clima din Ierusalim. Ajung cu greu în fata mormintelor (unul este în forma de piramida, sculptat în stanca), altul este mormântul lui Absalom (un monument funerar foarte vechi). Ne odihnim la umbra mormintelor (și aici eram unicii turiști, cred ca nu fac parte din circuitul turistic). Alături sunt 3 băștinași cu doua cămile, ce nici măcar nu se obosesc sa ne întrebe ceva (dacă vrem sa ne dam cu camila/poza cu cămilă, nimic). Ba mai mult, ne vad ca ne fotografiem cu ele și nu zic nimic. Mi se pare ciudat, dar tind sa cred ca e prea cald, chiar și pentru ei.

După cele 30 de minute de odihna și fotografii, o scurta plimbare prin cimitirul evreiesc (cel mai mare din oraș) urcam încet, cu chiu cu vai, cele peste 100 de trepte, înapoi în centrul istoric. Încheiem seara la o terasa și făcând shopping în bazar.

Valea Cedrilor-Ierusalim-de-vazut-poze

Valea Cedrilor-Ierusalim-de-vazut-poze

Valea Cedrilor-Ierusalim-de-vazut-poze

Valea Cedrilor-Ierusalim-de-vazut-poze


***
Sincer am plecat mulțumită ca am reușit sa vad obiectivele turistice importante. Desigur, dacă te uiți pe internet vei găsi cu ușurință minim 200 de atracții turistice, practic fiecare citat din Biblie își găsește locul în Orașul Sfânt asa ca în mod evident, poti sa petreci și 3-4 zile în Ierusalim, pornind în căutarea lor.

SFAT: Pentru cei ce nu se descurca cu navigarea pe telefon și umblatul mult prin soare, traseul acesta îl recomand să-l faceți în doua zile.

😍 Ati fost in Ierusalim? Apreciez comentariile voastre 😍


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului 

Lista cu toate apartamentele AirBNB in care am stat si voucher la cazare cadou

$
0
0
Daca va intrebati cum imi permit sa calatoresc atat de des, raspunsul e simplu! Gasesc mereu cele mai convenabile variante la zbor si cazare. Acum doi ani am descoperit AirBNB, platforma prin care iti rezervi cazare la localnici. Poti sa inchiriezi un studio sau apartament numai pentru tine (varianta mea preferata) sau sa stai intr-o camera privata din apartamentelul lor. Pana acum am folosit cam toate variantele, in peste 10 tari (lista cu apartamentele in care am stat o gasiti mai jos) reusind sa platesc pe o camera proprie, cat as fi platit la Hostel pe un pat intr-un dormitor comun. Mereu am avut experiente super frumoase, in apartamente moderne, de lux, amplasate central. Daca nu ati incercat pana acum, va ofer un voucher cadou de 100 ron la prima voastra rezervare la cazare, pe AirBNB, oriunde in lume!!!! Voucherul e valabil timp de 1 an. Daca aveti deja cont, va puteti face unul nou (conectare cu facebook sau e-mail) si veti beneficia din nou de reducere.


OFER VOUCHER LA CAZARE 100 RON. ACTIVEAZA-L >>> AICI 


pareri-apartament-airbnb-Cipru

 LISTA CU TOATE APARTAMENTELE IN CARE AM STAT PANA ACUM!

Puteti citi review-urile mele care atesta ca am stat in ele, pe pagina apartamentului. Toate parerile sunt personale si recomandarile sunt din suflet, fiindca vreau sa calatoriti si voi mai mult, la preturi avantajoase!
>>> Apartament in Marrakech(MAROC) = 30 euro noapte/apartament/pentru 4 persoane
(Am stat in el 4 nopti, am calatorit cu familia 3 persoane si a fost perfect. Apartamentul e decorat in stil traditional modern, se afla intr-un complex rezidential de lux cu piscina gratuita mare pentru copil si sala de gimnastica. E la 10 minute cu masina de centru, pe bulevardul principal al orasului. Il recomand tuturor!!!)

>>> STUDIO in Belgrad (SERBIA) = 30 euro noapte / studio/ pentru 2 persoane 
(Am stat o saptamana in el si m-am simtit excelent. Am beneficiat si de reducere pt inchieriere pe termen lung. Este in centrul istoric, foarte modern, perfect pentru vacante business sau turism.)

>>> Apartament in Gdnask (POLONIA) = 28 euro noapte / apartament/ pentru 6 persoane
(Am stat in el 4 nopti, am calatorit 3 prieteni, asa ca fiecare am avut o camera proprie pt 9 euro/noapte de persoana. Apartamentul are 3 camere si daca mergeti 6 platiti doar 5 euro de persoana pe noapte. Pretul e excelent pt Gdnask, un oras super pitoresc din Polonia. Apartamentul e amplasat aproape de centru, foarte mare si comfortabil).

>>>Apartament in Salonic (GRECIA) = 33 euro noapte/ apartament/ pentru 3 persoane
(Am stat in el 4 nopti, am calatorit 3 prieteni, asa ca am platit fiecare 11 euro/noapte de persoana. Apartamentul e foarte confortabil, are aer conditionat si toate cele necesare. E amplasat langa statia de bus, ce te conecteaza cu centrul in 10 minute).

>>> Apartament in Skopje(MACEDONIA) = 23 euro noapte/apartament/ pentru 5 persoane
(Am stat in el o saptamana si m-am simtit super datorita gazdei cu care m-am imprietenit si am facut numeroase iesiri, inclusiv o excursie de o zi in afara orasului, la Macedonian Village. Apartamentul e super din toate punctele de vedere, pozitionat in centru, perfect pt cupluri, familii, grup de prieteni. Review-ul meu complet il puteti citi AICI).

>>>Apartament in Larnaca (CIPRU) = 25 euro/noapte/apartament/pentru 6 persoane
(Am stat in el o saptamana in extra sezon si am fost un grup de 4 prieteni. Vara pretul e mult mai mare fiindca Larnaca este oras pe malul marii, iar acest apartament se afla intr-un complex rezidential cu piscina, la nici 10 minute de mers de plaja. Are o terasa fabuloasa, dar va las review-ul meu complet pt impresii pe larg. Il gasiti  AICI)

>>> Camera dubla in Bruxelles(BELGIA) = 20 euro/noapte/camera/pentru 2 persoane
(Am stat in aceasta camera 4 nopti si a fost cea mai super extra convenabila cazare. Camera e mare, are baie  imensa langa camera, la 5 minute de statia de metrou, iar pretul de 10euro/pers/noapte e mult mai mic decat orice Hostel, din Bruxelles. Proprietarul e un tanar simpatic, super de traba. Apartamentul e imens, asa ca nu ne-am intalnit cu el decat o data.)

>>>Apartament in Tel Aviv(ISRAEL) = 65 euro/noapte/apartament/pentru 4 persoane
(Am stat in el timp de 5 nopti si am fost 3 prieteni, asa ca am iesit la un pret de 25 euro/noapte mai ieftin decat la hostel in Tel Aviv, desi am avut 3 camere. Apartamentul are 130 de m patrati, cu mult mai mare decat orice alta varianta in Tel Aviv. E la 10 minute de mers de plaja si peste drum de statia de bus. Singurul dezavantaj e ca are pisica)

>>>Apartament in Bethleem(PALESTINA) = 22 euro/noapte/apartament/pentru 5 persoane
(Am stat in el timp de 3 nopti, 3 prieteni si ne-am simtit extraordinar. Ospitalitatea a fost la cote maxime. Am facut chiar o excursie de o zi cu masina proprietarului la Marea Moarta. Pretul e super mic, mai ales daca calatoriti 4-5 persoane. Apartamentul are 3 camere, 2 balcoane, baie si bucatarie imensa,si e la 100 m de piata centrala din Bethleem).

>>>Apartament in Haifa (ISRAEL) = 68 euro/noapte/apartament/pentru 3 persoane
(Am stat in el doar doua nopti si mi-a parut rau ca  nu am avut mai multe zile la dispozitie fiindca acest apartament este fix pe malul marii, la 40 m de plaja. E superb din toate punctele de vedere, are un balcon zen, priveliste spre mare din toata casa, e super modern, cu detalii marine, pur si simplu WOW. Am platit doar 25 euro/pers/noapte!

>>>Studio in Sofia(BULGARIA) =  16 euro/noapte/studio pentru 2 persoane
(Am stat in el o saptamana si a fost cea mai potrivita alegere. E pozitionat in centru, are aer conditionat, este la parter, o camera enorma modern mobilata, tot ce mi-as fi putut dori! Proprietara a foarte saritoare cu informatii, harta, m-a asteptat la 6 dimineata si are check-in flexibil)

>>>Studio in Cluj (ROMANIA) = 33 euro/noapte/studio pentru 2 persoane
(Am stat in el un weekend si l-am ales datorita pozitiei, pe strada Dorobantilor, la 10 minute de mers pe jos de centru. E super modern si confortabil din toate punctele de vedere. Puteti citi review-ul meu complet AICI)


UPDATE: Din pacate apartamentele de mai jos nu mai sunt listate pe AirBNB
>>>Apartament in Antibes (COASTA DE AZUR) = 100 euro/noapte/apartament maxim 4 persoane
>>>Apartament in Bangalore (INDIA) = 25 euro/noapte/apartament maxim 4 persoane

***

😍Please Love & Share!!! ps: Apreciez comentariile voastre 😍


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului 

Impresii Menton Franta - ce sa vezi in orasul lamailor (Ghid Cultural)

$
0
0
În cea de a patra zi ne-am hotărât să vizităm Menton. De ce te-ai duce pana in capatul Frantei, la frontiera cu Italia pentru a vedea un oras? (mai ales cand trenul din Antibes costa 13 euro, iar cu autobuzul faci peste 3 ore)? Ei bine, eu am ales sa merg fiindca il văzusem în multe fotografii frumoaase pe Instagram și citisem că ar fi unul din cele mai tradiționale orașe de pe Coasta de Azur.  Ne așteptam să fie ceva complet diferit de atmosfera de lux din Cannes și Monaco ... poate o idee mai provensal.

Transportul spre Menton
Din  Antibes, de unde locuiam noi, Menton era destul de departe,  aproximativ 3 ore și jumătate cu autobuzul (3.5 euro bilet)  sau o oră jumătate cu trenul (13 euro bilet). Până la urmă ne-am decis să pierdem mai bine bani, decât timp și am mers cu trenul.

Impresii-Menton-am-fost-acolo-Coasta-de-Azur

Vacanta pe Coasta de Azur am facut-o pe cont propriu. Informatii utile de organizare:
*Zborul m-a costat 60 de euro dus-intors Cluj-Nisa (luna februarie). Timp de 7 nopti am locuit intr-un apartament de lux luat prin Airbnb cu 25 euro pe noapte. Daca vrei sa inchiriezi si tu apartamente la localnici oriunde in lume, primesti 100 ron CADOU la prima rezervare daca iti faci un cont nou (gratuit) >>> Voucher AICI. 
Festivalul Lamailor


Când ne-am dat jos din tren și am ajuns pe bulevardul principal, am descoperit, că am ales să vizităm Menton  în cea mai bună perioadă posibilă. În luna februarie timp de trei săptămâni are loc Festivalul lămâilor, drept urmare toata strada era în lucru, fiindca muncitorii ridicau ornamente imense pe care le umpleau apoi cu lamai. Am aflat ulterior, ca pentru acest proiect lucreaza 300 de profesionisti si sunt folosite 145 de tone de citrice. N-am mai văzut asa ceva până acum, așa că am fost încântată de aceste statui improvizate.
Festivalul-Lamailor-Menton-Coasta-de-Azur

Festivalul-Lamailor-Menton-Coasta-de-Azur

Festivalul-Lamailor-Menton-Coasta-de-Azur

Harta am primit-o Gratuit la biroul de turism al orasului


Pe bulevard se afla biroul de turism, locul unde poți primi gratuit o hartă și mai multe informații interesante. De exemplu așa am aflat că Menton a câștigat de 5 ori titlul 'The best City of Flowers in France'. Lumina soarelui extraordinară și climatul subtropical creează mediul ideal pentru creșterea portocalilor, a lămâilor si a palmierilor etc. Aici sunt extrase uleiuri esențiale rare și grădinile par a fi scoase din reviste. Agentul de turism ne-a îndrumat spre 3 grădini,  din păcate toate cu plată. Am mulțumit, ne-am luat harta trasată cu itinerarul pentru o zi și am pornit să descoperim singuri orașul.

Menton-oras-Coasta-de-Azur

Menton-oras-Coasta-de-Azur

Menton-oras-Coasta-de-Azur

Am urcat sute de scări prin Centrul Istoric din Menton


Centrul istoric din Menton l-am găsit pietonal și pavat cu piatră cubica, cu numeroase terase și `creperie `cu aspect mai traditional decat in Cannes și Monaco. Cât timp am servit un croissant și o cafea la o terasă,  telefonul m-a avertizat ca am ajuns în Italia,  fiindcă Menton se află fix la graniță. Partea buna e ca parca si  preturile sunt  mai de `Italia` decat de `Franta`. Adica cu vreo 30% mai mici decat in alte orasele de pe Coasta de Azur.

centrul-istoric-Menton-impresii-am-fost-acolo

centrul-istoric-Menton-impresii-am-fost-acolo

centrul-istoric-Menton-impresii-am-fost-acolo

centrul-istoric-Menton-impresii-am-fost-acolo

centrul-istoric-Menton-impresii-am-fost-acolo

Pe hartă nu îți arată nivelul terenului, dar odată ce am început să urcăm pe drumul trasat de agentul de turism, ne-am dat seama că vom petrece lejer 2 ore aici. Fiecare uliță e super fotogenica, cu arhitectura în stil italian, cu case în culori pastel și multe ghivece cu flori la fiecare colt, așa că am imortalizat totul in zeci de fotografii, facandu-ne sa zabovim mult mai mult decat aveam noi in plan. Cred, ca asta denota ca ne-a placut foarte mult in Menton.

Am trecut prin arcade și ferestre cu deschidere la mare,  am vizitat biserici, am citit fiecare tăbliță informativă și ne-am oprit în fiecare scuar în care ne puteam odihni picioarele, pe băncuțe,  apoi am continuat să urcăm. Până sus mi-a venit să renunț de cel puțin cinci ori, dar am continuat să urc, gândindu-mă că va merita.


obiective-turistice-Menton-Riviera-Franceza

obiective-turistice-Menton-Riviera-Franceza

obiective-turistice-Menton-Riviera-Franceza

obiective-turistice-Menton-Riviera-Franceza

obiective-turistice-Menton-Riviera-Franceza

O priveliște scoasa din cărțile poștale cu Menton


Daca arunci o privire peste suvenirurile din Menton, o sa vezi o imagine ce se tot repeta pe toate obiectele (carti postale, cesti, farfurii, magneti etc). Ei bine, aceasta priveliste o poti vedea cu ochii tai daca urci pana in cel mai inalt punct a orasului, unde este construit un fel de balcon imens in aer liber, de pe care se profileaza privelistea. Tot ce pot sa spun e, ca a meritat fiecare treapta urcata!

Panorama-din-Menton-Coasta-de-Azur-de-vazut

Panorama-din-Menton-Coasta-de-Azur-de-vazut

Panorama-din-Menton-Coasta-de-Azur-de-vazut

balcon-verde-Coasta-de-Azur

Panorama-din-Menton-Coasta-de-Azur-de-vazut

Cimitirul este atractia Number 1 din Menton pe TripAdvisor


Stiu, ca cimitirele nu sunt foarte indragite, dar credeti-ma ca nu sunt doar eu nebuna, e listat pe locul 1 in topul obiectivelor turistice din Menton pe TripAdvisor si sincer merita pe deplin vazut. E un loc plin de istorie, in care sunt ingropati nume mari, din toata lumea, un fel de Pere Lachaise (vestitul cimitir din Paris) doar de dimensiuni mult mai mici. De aici am putut vedea o bucatica din Italia si o priveliste frumoasa asupra Portului Garavan. La plecare m-am gandit, ca cei ce se odihnesc aici sunt mai aproape de rai. 


cimitirul-din-Menton-obiectiv-turistic

cimitirul-din-Menton-obiectiv-turistic


Drumul Menton-Nice trebuie facut macar o data in viata


Din pacate cam la asta se rezuma vizita noastra in Menton. N-am reusit sa vedem gradinile, fiindca la coborare ne-a prins o ploaie mocaneasca, ce ne-a racorit bine si ne-a facut sa luam primul autobuz inapoi spre Nice. La drept vorbind oricum vroiam sa fac drumul acesta pe lumina, fiindca cele 2 ore pana in Nice, se parcurg pe cel mai spectaculos traseu rutier al Europei (dupa parerea mea). Tot drumul e pe buza marii, deseori suspendat pe deal, cu privelisti superbe asupra satelor, avand tot timpul marea in stanga noastra. Pentru cunoscatori, seamana bine cu Coasta Amalfi, doar ca acesta este mai lunga :) si o idee mai ieftina de facut (doar 2 euro pentru o calatorie de neuitat). M-am bucurat ca un copil, am facut putine fotografii fiindca eram in miscare si prin sticla prafuita a geamului n-avea rost sa ma chinui inutil. Oricum n-as fi redat nici 10% din frumusetea peisajelor vazute. 

Riviera-Franceza-poza-coasta-de-Azur

Poate la batranete reusesc sa revin din nou, cu o decapotabila .... 
Tocmai v-am dezvaluit noul meu vis  :)



Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului 

20 de atractii turistice din Sofia, Bulgaria

$
0
0
Știți ce iubesc cel mai mult la un oraș? Când nu trebuie sa ma plimb mult, ca să vad multe. Poate asta e farmecul Sofiei, un oraș în care pe doi km pătrați găsești aproape toate obiectivele turistice din oraș, cu peste 2000 de ani de istorie, plin de vestigii arheologice, biserici și catedrale, clădiri impunătoare în culori puternice și o viata de noapte frenetica. Sofia pulsează intr-un alt ritm decât restul Europei, se dezvolta încet și necomercial, în care lipsește turismul de masa. E un oraș special care fie îți întra în suflet de la prima vedere, fie ii mai acorzi o a doua șansă. In cele cu urmeaza va scriu ghidul meu pentru o vacanta reusita in Sofia! Eu am stat o saptamana, insa daca aveti doar cateva zile la dispozitie, tot o sa reusiti sa le bifati pe toate :)

 Cat o sa te coste toate aceste obiective turistice si experiente? Foarte putin (undeva la 50 de euro) cu toate activitatile speciale  incluse!!! Fiindca Sofia e una din cele mai ieftine capitale europene!  ❤ 

20-obiective-turistice-din-Sofia-Bulgaria

Vacanta de o saptamana in Sofia am facut-o pe cont propriu. Informatii utile de organizare:
*Am mers cu autocarul FlixBus din Bucuresti si drumul m-a costat 100 ron dus-intors (luna iunie). Timp de 7 nopti am locuit in acest apartament modern luat prin Airbnb cu 16  euro pe noapte. Daca vrei sa inchiriezi si tu apartamente la localnici oriunde in lume, primesti 100 ron CADOU la prima rezervare daca iti faci un cont nou (gratuit) >>> Voucher AICI. 

20 de atractii turistice din Sofia, Bulgaria 

1. Catedrala Alexander Nevski 


Ca orice turist serios am început vizita cu Catedrala Alexanderer Neski, emblema orașului, o imensitate ce se  ridica în mijlocul orașului. Ce mi-a plăcut în mod deosebit e spațiul enorm, lăsat liber în jurul catedralei, parca special ca să o putem fotografia noi din toate unghiurile și sa părem mici cât niște furnici în fata ei. Dateaza din 1912 și este una din cele mai mari biserici ortodoxe din lume!

Catedrala Alexander Nevski- obiectiv-turistic-Sofia-Bulgaria

Catedrala Alexander Nevski- obiectiv-turistic-Sofia-Bulgaria

2. Târgul de antichități 


Imediat în apropiere se afla o mica piatra în care artiștii locali ne prezintă creațiile: picturi, sculpturi, Matroska, monezi vechi, cutii de bijuterii și multe icoane. Fiindcă îmi place sa susțin comunitatea locala, mi-am luat câteva mici suveniruri de aici.

targul-de-antichitati-Sofia

suveniruri-sofia-bulgaria

3. Biserica Ruseasca 


A fost dragoste la prima vedere! Fațada pictata în verde fistic, cu turlele aurii, o bijuterie ce nu poate fi neobservata. Interiorul deși e mic, e acoperit cu fresce din podea până-n tavan. Credință locului spune ca pentru orice te vei ruga aici, se va împlini. Acum aștept nerăbdătoare.

Biserica-Rusa-Sofia-atractii-turistice-Sofia

Biserica-Rusa-Sofia-atractii-turistice-Sofia


4. Muzeele din Sofia 


Imediat ce am ieșit din biserica telefonul meu mi-a indicat o lista de muzee impresionante, toate pe o raza foarte mica. Eram în ceata. Ce sa vad? Evident le-aș fi putut vedea pe toate având în vedere ca am stat o săptămână în Sofia, dar nu mi-am făcut o ambiție din asta. Am văzut sute la viata mea, asa ca o sa ma rezum la câteva. Pt voi cei care vreți sa mergeți aceasta e lista completa:

***Biserica Boyana (inclusa in PATRIMONIUL UNESCO) se afla la 13 km de centrul orasului
***Muzeul Național al Pământului și al Omului
***Muzeul Național de Arheologie
***Galeria Nationala de Arta Externa
***Muzeul Național de Istorie
***Muzeul Național de Istorie Militară
***Muzeul National de Istorie Naturala
***Muzeul Politehnic Național

muzee-de-vazut-in-Sofia-Bulgaria

Sofia-Bulgaria-impresii-am-fost-acolo-pareri

5. National Art Gallery 


National art Gallery m-a cucerit printr-un exterior imens, impunător, găzduit de fostul Palat Regal, asa ca am zis ca probabil merita. Am prins o expoziție temporara, destul de interesanta cu câteva zeci de flee de aur. Toate exponatele aveau explicații pe engleza, ceea ce m-a uimit (avand in vedere ca localnicii vorbesc ioc engleza). Camerele Royale mi-au plăcut cel mai mult, sunt ele însele o atracție turistica. Seamana puțin cu cele din Palatul Versailles, dar la o scara mai mica și fără opulenta de la Paris.

National-Art-Sofia-impresii-Bulgaria

National-Art-Sofia-impresii-Bulgaria

National-Art-Sofia-impresii-Bulgaria

6. Muzeul de etnografie 


La parterul Palatului Royal se afla un al doilea muzeu, mai puțin impresionant după părerea mea. Are un potențial enorm, ar putea dezvălui în detaliu viata, cultura și tradițiile din Bulgaria, dar din păcate în afara de câteva costume populare n-am văzut nimic. În schimb, cred ca am petrecut mai mult timp în magazinul cu suveniruri care e mai atractiv decât muzeul în sine, cu numeroase articole tradiționale, ulei de trandafir, ciocolata cu trandafir și alte produse locale. Mna bun, pana la urma cred ca n-am ales muzeele cele mai potrivite.

Muzeul-de-Etnografie-Sofia


Muzeul-de-Etnografie-Sofia

Sofia-Bulgaria

7. Teatrul 


Cladirea mea preferata din Sofia este fara indoiala Teatrul Național (numit "Ivan Vazov",  ridicat în onoarea eroului național bulgar cu acelasi nume). Este cel mai mare si cel mai vechi teatru din Bulgaria si a devenit unul dintre principalele puncte de interes din Sofia datorită locației sale privilegiate (exact in centrul orasului) și arhitecturii sale neoclasice, deși în conformitate cu așa-numitul neo-baroc de la începutul secolului al XX-lea. Arhitectural vorbind este splendid, iar fantana arteziana din fata lui, ii incadreaza cumva frumusetea!

Teatrul-din-Sofia-de-vazut-atractii-Bulgaria

Teatrul-din-Sofia-de-vazut-atractii-Bulgaria

8. Bulevardul Vitosha 


Zona de promenada, relaxare si distractia a orasului este pe bulevardul Vitosha, unde terasele sunt aliniate direct pe bulevard (multe au pereti de sticla si incalzire/respectiv aer conditionat, in functie de anotimp). Majoritatea sunt din categorica hip-shic, cu concepte moderne, aliniate cu standardul european, insa preturile sunt mai mici, decat in Romania. E viata buna pentru turisti la Sofia, n-am ce sa zic :)

Bulevardul-Vitosha-Sofia

9. O noapte de distractie cu Pub Crawl Sofia 


In Sofia nu e usor sa te amesteci cu localnicii, fiindca majoritatea nu vorbesc engleza si din cauza asta interactiunea e aproape de zero. Insa eu vroiam sa ma distrez, sa ies macar o seara in baruri si cluburi si fetele mi-au recomandat un Pub Crawl. Practic pt 20 leva te  duc in 3 baruri, unde se servesc shot-uri si beri (incluse in pret). Se merge organizat, cu ghid local, in jur de 20 persoane si sincer turul acesta a fost printre cele mai reusite din viata mea. Toate localurile sunt pub-uri secrete, unul la subsol, unul la etaj si unul cumva ascuns pe stradute, locuri doar de localnici stiute, interesante ca si concept. Dupa miezul noptii am sfarsit toti in cel mai tare club din Sofia (unde intrarea ne-a fost platita de ghid), un club imens cu numeroase camere, muzica de mai multe tipuri, DJ!!! O nebunie totala, dar mama ce bine a fost! Zici ca aveam din nou 20 de ani :)))) Recunosc, imi era dor de o astfel de iesire, asta a fost prima data cand am mers in club, in ultimul an!

*Experientele mele le puteti avea si voi. Informatii la  >>> Sofia Pub Crawl*



10. Cladirea Partidului Comunist 


Ok, acum sa revenim la circuitul orasului. Deși nu sunt o fana al arhitecturii comuniste, trebuie să recunosc că această clădire și celelalte două clădiri mari construite la stânga și la dreapta sunt foarte impresionante și domină zona într-un mod frumos. Oferă o perspectiva mai clara de capitala orașului. Pacat ca accesul e interzis în interior.

Cladirea Partidului Comunist- Sofia-Bulgaria


11. Schimbul garzii 


În fata Parlamentului, din ora în ora (la fix) se face schimbul gărzii, un fel de mini spectacol ca la Londra, doar ca nu-i atâta aglomerație. E imposibil sa nu îl vezi având în vedere ca toate obiectivele turistice sunt în jur și te poți încadra cumva sa ajungi acolo la ora fixa.

Schimbul-garzii-Sofia-Bulgaria


12. Biserica St George 


Haideți sa va mai spun una din minunile orașului: Cea mai veche biserica din Sofia (datează din secolul IV) se afla în interiorul grădinii clădirii Guvernamentale. Ciudat nu-i asa? Dacă ratezi arcada mica prin care se intra, nu vei știi niciodată de aceasta comoara. Biserica e construita în întregime din cărămidă, iar ruinele din împrejur se pot vedea dând o tura prin jurul complexului. E gratuit!

Biserica-St-Gerge-atractii-Sofia-Bulgaria

13. In Sofia se fac doua tururi gratuite (tur al orasului si tur culinar) 


Nop, n-am facut nici unul pt ca atunci cand ai o saptamana la dipozitie, ai timp sa-ti faci propriul tau tur, sa descoperi totul in ritmul tau si mi-am facut propriul tur culinar (zilnic am ales un restaurant de top din Sofia). Insa daca nu stati decat o 1 zi, 2 sau 3, atunci poate e bine sa nu ratati nimic si sa mergeti cu ghidul, care va si explica detalii si sigur va duce in toate locurile secrete, ce uneori nu-s asa usor de gasit (exemplu biserica de mai sus)!!! Pt cei ce-si doresc sa le faca, va las link-urile mai jos:

*Experientele le puteti avea si voi. Informatii la Tur Gratuit in Sofia  si Tur Culinar Gratuit in Sofia *


Am-fost-acolo-Sofia-Bulgaria

de-vazut-Sofia-Bulgaria

de-vazut-Sofia-Bulgaria

14. Fantana cu apa termala


Băile publice cu apa termala au fost închise și acum cladirea găzduiește muzeul de istorie a orașului Sofia. Din punct de vedere arhitectural, clădirea e splendida (da da, sunt multe cladiri frumoase in Sofia). Spre bucuria mea am zărit într-un colt, o fântână la care localnicii își umplu bidoanele cu apa. Apa aceasta curge ne-ncetat din secolul 4, zi și noapte, asa ca am fost curioasa sa o încerc. Spre dezamăgirea mea nu are gustul apei minerale de la noi ci cumva puternic și neplacut. 

Muzeul-de-istorie-Sofia-de-vazut-bai-termale-Bulgaria

15.Relaxare la SPA la Hotel Earth & People


Sofia e capitala apelor termale, drept urmare sa mergi la SPA (macar o dupa-masa) este recomandat daca vrei sa ai o experienta completa in Sofia. Prietenele mele mi-au spus ca acest SPA este cel mai bun din oras si intr-adevar, e din categoria LUX, la preturi foarte bune. Am fost rasfatata cu jacuzii cu cromoterapie, m-am relaxat in camera cu sare de Himalaya, am facut o cura lunga de saune (sunt 4 tipuri, toate cu camere mari) piscina si dusuri emotionale.... o nebunie, nu altceva. Unde mai pui ca am primit halat, papuci si prosop, asa ca m-am linistita, fara bagaj.

*Experientele mele le puteti avea si voi. Informatii la >>> Earth and People SPA & Hotel*


Spa-Earth-and-People-Sofia-Bulgaria

Spa-Earth-and-People-Sofia-Bulgaria

Spa-Earth-and-People-Sofia-Bulgaria

16. Sit-ul arheologic Serdica 


Cum ar fi sa construiești o stație de metrou și sa găsești un întreg oraș din antichitate în timp ce faci săpături??? Asta s-a întâmplat în Sofia, în 2010 și acum tot orașul din perioada romanilor sta mărturie în fata noastră lângă stația de metrou. Locul e destul de mare și bine conservat, deschis publicului non-stop. Sunt camere, mozaicuri, bucăți de vase și coloane precum și altarul unei biserici creștine timpurii. Orașul a fost foarte mare și impresionant pentru timpul său și a fost considerat capitala Imperiului Roman de Est datorită locației sale strategice și apropierii de râuri. Pt mine acest loc este o adevărată lecție de istorie.

de-vazut-Bulgaria-Serdica-ruine-Sofia

de-vazut-Bulgaria-Serdica-ruine-Sofia

de-vazut-Bulgaria-Serdica-ruine-Sofia

17. Moscheea Banya Bashi este unica deschisa în Sofia


Exact lângă stația de metrou Serdica se afla aceasta moschee din 1576, cu câteva decorații și cupole frumos pictate. Ceea ce mi s-a părut interesant, e ca le-a fost interzis sa folosească “chemarea la rugăciune” asa ca dacă nu treci prin zona, n-ai nici o șansă să ghicești ca în oraș exista o moschee.

Moscheea Banya Bashi - obiectiv-turistic-Sofia-Bulgaria

Moscheea Banya Bashi - obiectiv-turistic-Sofia-Bulgaria

18. The Mentalist Room Escape - 60 de minute de adrenalina maxima 


Unele atractii turistice din Sofia, sunt cele din care nu poti sa iesi. Asta a fost o alta nebunie, pe care am ales-o total spontan, fiindca in fata sit-ului arheologic Serdica scria mare `The Mentalist- the biggest escape room in town`. N-am avut timp sa ma plictisesc deloc in Sofia, in cazul in care credeati ca o saptamana ar fi prea mult. Nicidecum, avand in vedere preturile mici, poti sa faci toate activitatile ce iti trec prin cap. Experienta The mentalist? A fost super tare!!!! Am avut de ales din 4 camere si m-am dus pe varianta scary/thriller, pentru adrenalina. Timp de o ora am avut de facut puzzle-uri, sa descopar diverse figuri, chei, sa fac combinatii logice, sa pun cap la cap indicii, ca sa reusesc sa evadez, inainte ca Mark sa ma prinda, in casa de nebuni (tema camerei `The asylum`). Sincer jocul acesta, nu e doar un joc .... e multa gandire!!! Recomand tuturor adultilor :)))

*Experientele mele le puteti avea si voi. Informatii la >>> The Mentalist Escape Room*

The-Mentalist-escape-room-Sofia-must-try

The-Mentalist-escape-room-Sofia-must-try


19. Palatul de cultura o alta extravaganta în stil comunist și panorama orașului Sofia 


La 3 statii de metrou de centru se afla Palatul de cultura. Clădirea în sine pentru mine nu este nici o atracție, în schimb gradina din jur și fântânile sunt un loc bun de relaxare. În plus dacă îți dorești o fotografie turistica cu “Sofia” aici sunt literele cu numele. Un alt avantaj e ca la nici 300 de metri se afla restaurantul “The View” ce are o terasa pe acoperiș, de unde poți vedea panorama orașului!! Priveliștele sunt super frumoase, chiar merita mers. Mâncarea e de asemenea WOW!

Palatul-de-cultura-Sofia-Bulgaria

Palatul-de-cultura-Sofia-Bulgaria

Palatul-de-cultura-Sofia-Bulgaria

Restaurant-the-View-Sofia-Bulgaria

Restaurant-the-View-Sofia-Bulgaria

20. Barul Apartament 


Haideti sa va spun si o atractie turistica mai necomerciala, un bar desebit in care m-au dus prietenele mele si mi-a placut la nebunie. E vorba despre Appartament Bar, un apartament transformat intr-o idee geniala. Practic poti sa lenevesti in pat cu prietenii, sa stai pe balcon sau intr-un loc intim din apartament si sa cumperi bautura din bucatarie. Oamenii se descalta si se fac comozi, se intind in pat, stau in pozitia de meditatie pe canapele si-n fotolii si beau cu prietenii. Mi-a placut mult conceptul, asa ca va recomand sa va incheiati macar o seara aici.


Bar-Sofia-cool-The-Apartment

Bar-Sofia-cool-The-Apartment

bar-cool-Bulgaria-Sofia

😍Please Love & Share!!! ps: Apreciez comentariile voastre 😍



Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului 

    Impresii Sofia, Bulgaria - pregateste psihic pentru o vacanta grea

    $
    0
    0
    Vedeti voi, iubesc vacantele in Balcani, in special pentru relaxare!!! Daca am o saptamana la dispozitie, asa cum incerc sa imi planific de fiecare data, stiu sigur, ca o sa am timp suficient sa vad totul, dar in acelasi timp sa ma incarc cu energie pozitiva, asa cum am facut in Serbia si in Macedonia. Doar ca in Sofia a fost diferit. Relaxare? Desigur, in unele momente ale zilei: la restaurante, la SPA, pe terase cu prietenii .... dar cand vine vorba de navigat prin oras, am facut ca toti dracii, fiindca in Sofia sunt cateva probleme majore, de care n-ai cum sa scapi, oricat de mult te decumentezi.

    transportul-in-Sofia
    Vacanta de o saptamana in Sofia am facut-o pe cont propriu. Informatii utile de organizare:
    *Am mers cu autocarul FlixBus din Bucuresti si drumul m-a costat 100 ron dus-intors (luna iunie). Timp de 7 nopti am locuit in acest apartament modern luat prin Airbnb cu 16  euro pe noapte. Daca vrei sa inchiriezi si tu apartamente la localnici oriunde in lume, primesti 100 ron CADOU la prima rezervare daca iti faci un cont nou (gratuit) >>> Voucher AICI. 

    Partile bune: e ieftin, ieftin, mai ieftin decat in RO si majoritatea obiectivelor turistice sunt gratis

    Mancarea e ieftina, transportul e ieftin, obiectivele turistice sunt 90% gratuite (mai putin muzeele, care costa infim, oricum).

    +++ Banii lor sunt leva si 1 leva valoreaza 2 ron. Mancarea la top cele mai bune restaurante din capitala Bulgariei, adica cele fanteziste la care in Paris ai plati 100 de euro cat clipesti, in Sofia dai 30-40 ron pe o farfurie in stil Masterchef si super gustoasa. Daca te rezumi la fast-food si mancare la gemulet, iesi cu 5-10 ron pe o masa. In piata preturile sunt din categoria WOW, pe un kg de cirese enorme am dat 3 ron/ zmeura 5 ron pe o cutie mare/ etccc

    +++ Transportul costa 1.6 leva/3 ron pe tichet, insa eu  am preferat sa platesc 4 leva/8 ron pentru o zi, fiindca e categoric mult mai rentabil (asta doar daca aveti cazarea departe de centru)

    +++ Obiectivele turistice sunt la maxim 2 minute de mers unele de altele. Eu asa ceva n-am mai vazut niciodata, in nici un oras din lume. Practic la fiecare doi pasi e un obiectiv turistic (e drept majoritatea sunt cladiri si biserici, piatete si pietre arheologice) dar oricum, macar te intretin si e absolut gratuit! Plimbarile in Sofia sunt frumoase :)

    Partile proaste: Transportul si limba engleza sunt o problema

    Toate semnele sunt scrise cu litere chirilice
    In statiile de autobuz si tren, pe strazi, (doar la metrou e ok)  totul este confuz pentru cineva ca mine, care n-are nici o treaba cu chirilicele (ce-s alea?). Intr-un final prietenele mi-au spus, ca e destul de usor, practic, daca traduci aproximativ litera cu litera din alfabetul chirilic in cel latin, o sa aiba sens. Pffff .... ok! Asa ca, va atasez o imagine, ca sa intelegeti despre ce e vorba si sa va pregatiti deprinderile de invatat o noua limba :)

    Localnicii nu vorbesc engleza
    Statistica mea e ca din 10 oameni, poate doi stiau engleza, la nivelul de a ne intelege (nu sa ne si raspunda) dar macar prin mima, ne puteau dirija. Sofia in capul meu trebuia sa fie un oras super vibrant, plin de tineri, ca la noi in Bucuresti, dar in realitate nu e asa. Cred ca tinerii au emigrat demult, fiindca prin centrul orasului 80% din populatie e in varsta, de la care evident, la ce sa te astepti???

    Pe google maps nu este trecut transportul
    Cum se poate, ca o tara din Uniunea Europeana, sa nu aiba transport pe google maps in 2018, nu pot sa inteleg. Evident, daca mergi pt 1 zi sau 2, nu e atat de grav, fiindca toate obiectivele turistice sunt concentrare pe un perimetru restrans din centrul istoric, insa daca stai ca mine, o saptamana situatia devine foarte, foarte frustranta. Practic de fiecare data cand eram invitata la o terasa sau la un restaurant de catre prietenele mele, eu ajungeam ultima si super nervoasa, fiindca imi lua o ora sa le gasesc!!! Puneti asta laolalta cu faptul, ca localnicii nu stiu engleza si nici binevoitori nu sunt, vedeti ce va da! Nervi, nervi, nervi....

    Taxiurile fake sunt la ordinea zilei si am cazut in capcana lor
    Daca opresti un taxi pe strada, pregates-te sa platesti x 5, valoarea cursei reala. Daca le iei din standul de taxi, atunci pregateste sa platesti  o teapa de x 10 fata de pretul normal. Taxi e ieftin in Sofia, daca mergi la pretul corect. Daca nu, atunci nu e ieftin (am platit de doua ori cate 8 euro, pe o cursa ce trebuia sa fie 2 euro). Pana si prietenele mele, stabilite in Sofia, mi-au spus, ca au luat zeci de tepe chiar si dupa 2 ani, fiindca taxiurile fake sunt exagerat de multe. Pe langa asta, nu te astepta niciodata sa primesti rest (o chestie foarte enervanta). Intr-o zi cand am cerut restul, am primit inapoi o injuratura. WTF

    Partea si mai proasta e ca nu exista UBER, dar exista Yellow Cabs app
    Fara Uber, viata e nasoala rau in Sofia. Exista in schimb o aplicatie similara, Yellow cabs, doar ca nu citeste cu precizie buna adresa si uneori masina te asteapta altundeva, pe langa ca, la orele de varf da eroare! Partea buna este, ca totusi ai o sansa sa mergi la pretul corect si astfel am platit sume infime pe multi km prin oras, doar ca pregateste-te bine psihic, pana primesti confirmarea ca vine o masina (uneori am asteptat confirmarea 15 minute, alteori 40 de minute) asta va zic asa, ca sa intelegeti despre ce vorbesc.

    Transportul cu metroul nu prea ajuta
    In sensul ca, daca n-ai de mers la aeroport (chestie pt care e utila, fiindca biletul costa doar 1.6 leva/aprox 3 ron) si sunt totusi vreo 13 km .... in rest nu l-am prea putut folosi, fiindca locuiam in centru. Sunt doua linii de metrou, albastra si rosie, insa din moment ce nu e trecut transportul pe google maps, e destul de greu de folosit. Cand intrebam, chiar si la ghiseul metroului, care e statia cea mai apropiata de restaurantul la care vroiam sa ajung, aratand pe harta unde e restaurantul, ne spuneau, ca nu stiu. In doua zile l-am folosit, dar mi-am dat seama, ca umblam mai mult pe jos, asa ca am renuntat si am trecut inapoi la aplicatia de taxi.


    😍Please Love & Share!!! ps: Apreciez comentariile voastre 😍



    Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului 



    Tur culinar in Sofia, Bulgaria - restaurantele mele preferate

    $
    0
    0
    Sofia din punct de vedere culinar este raiul pe Pamant!!! Dupa 100 de vacante, pe trei continente, mi-e greu sa gasesc un oras similar, in care sa fi mancat atat de bine, raportat calitate-pret! Poate ca Sofia mai are mult de lucru pe alte planuri, insa cand vine vorba de restaurante, am ramas uimita in cel mai pozitiv sens posibil. In absolut toate restaurantele personalul vorbea engleza fluent, servirea a fost impecabila (de la primirea personala in restaurant, zambete si recomandari), iar farfuriile le-am primit de fiecare data perfecte (atat vizual cat si la gust). Unde mai pui ca preturile sunt foarte foarte mici pentru ce ofera, am mancat preprate de lux, din categoria Masterchef cu 7-10 euro pe farfurie. Pentru a face acest tur culinar am primit toate recomandarile de la prietenele mele stabilite in Sofia (local insiders) si in fiecare zi, timp de o saptamana, am ales cel mai bun restaurant cu un anumit specific. Va recomand sa salvati adresele si sa mergeti la sigur, nu o sa fiti dezamagiti!

    restaurante-bune-Sofia-Bulgaria-tur-culinar




    RESTAURANTE  DE TOP DIN Sofia

    • Secret Restaurant   restaurant fusion ( Adresa: bul. "Tsar Osvoboditel" 12, Sofia)
    • Taj Mahal restaurant indian, vegetarian  (Adresa: Str  "11-ti Avgust " 11, Sofia )
    • Hadjidraganovite Kashti restaurant traditional (Adresa: ul  "Kozloduy " 75, Sofia) 
    • The View Restaurant   restaurant international cu priveliste ( Adresa: bul.  "Vitosha ", Millenium Center, floor 24, Sofia)
    • Ribs Brothers  restaurant specializat pe costite (Adresa: ul.  "Uzundzhovska " 13, Sofia)
    • Edgy Veggy restaurant vegan, vegetarian (Adresa:  " Knayaz Boris I 129"  Sofia ) 
    • Take a Cake  degustare de cupcakes ( Adresa:  ul"  Tulovo 1, Sofia Center " Sofia)

    The Secret Restaurant by Chef Petrov- cel mai bun restaurant in stil fusion din Sofia  


    Oh, acest restaurant a fost o delectare, in care toate cele 6 simtiri ne-au fost trezite. Am ales meniul de degustare a restaurantului ce include 12 preprate traditionale, reinventate in stil fusion. Portiile sunt micute (insa fiecare prepaprat are pana si 20 de ingrediente) asa incat sunt foarte puternice la gust si satioase. Ultimele de abia le-am mai mancat. Seamana foarte bine cu mancarea moleculara, asa ca nu-ti dai seamana prea bine despre ce e vorba, insa sefa de sala ne-a explicat fiecare farfurie in parte (ce contine si sub ce forma il consuma oamenii din Bulgaria). Am avut vreo 6 aperitive, 4 feluri principale si 2 deserturi! Fiecare farfurie a fost o surpriza si un spectacol vizual, ridicat la rangul de arta pura!!!! Parca imi era si mila sa stric farfuria, dar apoi .... le-am savurat pana la ultima imbucatura. Am mancat salata shopska reinterpretata, un fel de platoul ciobanului, mancare de vita cu varza calita, supa de dovlecel, un fel a fost cu peste si altul cu fructe de mare, salata cu sfecla a venit sub forma de trandafir, iar desertul cu kiwi in baie de gheata carbonica.

    The-Secret-restaurant-Sofia-Bulgaria

    The-Secret-restaurant-Sofia-Bulgaria

    The-Secret-restaurant-Sofia-Bulgaria

    Hadjidraganovite Kashti - Cel mai bun restaurant traditional din Sofia 


    Am fost ademeniti de cladirea frumoasa, pictata in intregime in exterior si pancarda mare pe care scria `cel mai bun restaurant traditional din Sofia`, din 1866. Intr-adevar, au o selectie uriasa de preparate traditionale, la preturi foarte accesibile pentru un restaurant de acest rang (interiorul arata ca un muzeu etnografic si un grup de cantareti in varsta, imbracati in port popular, intretin atmosfera cu muzica populara.) Pana la urma am comandat o salata shopska ( e imensa, cu telemea razuita din belsug) si trei feluri de carne: `the lamb delicacy` (ce ne-a fost servita intr-o tigaie fierbinte cu maruntaie de miel, un platou traditional "Koprivstenska sabia" pe care era un piept de pui rulat, cartofi la cuptor, un borcanel de zacusca si salata si mancarea mea preferata "Djolan meze" cu bucati de carne de  porc si ciuperci, peste care se prelingea cascavalul topit. Toate insotite de vinul casei (cu ierburi aromatice). La final ne-am declarat multumiti, intarind ideea, ca e cel mai bun restaurant!!!

    restaurant-traditional-Sofia-Bulgaria

    restaurant-traditional-Sofia-Bulgaria

    restaurant-traditional-Sofia-Bulgaria


    The View Restaurant - pentru cele mai frumoase privelisti si cele mai delicioase fructe de mare


    Am ales acest restaurant pentru locatie, pe acoperisul unei cladiri moderne de tip zgarie nor, acest restaurant are o terasa deschisa de unde se profileaza cele mai frumoase privelisti cu Sofia. O panorama de 360 de grade! Pentru masa de pranz am ales doua aperitive, o salata Cezar cu creveti dementiala (preferata mea) si `Octopus Carpaccio` o farfurie cu un plating uimitor, in stil Masterchef. Felurile principale au fost de asemenea delicioase `Flambe Duck Magret` (cea mai buna rata, pe care am gustat-o vreodata, gatita intr-un mod special. mod despre care ne-a povestit chelnerul) si `Octopus with Chickpea Pure` calamar la gratar cu un piure fin, o delicatesa. De asemenea, desertul casei, Tiramisu este exact asa cum trebuie, dupa reteta originala din Italia. Toate insotite cu un vin rosu (unicul restaurant din Bulgaria, ce serveste vinuri premiate la concursurile internationale) si cocktail-uri delicioase (recomand cocktailul lor unic in lume `The view` cu un gust fresh de culoare albastra). Preturile sunt foarte prietenoase, o astfel de masa in Franta sau Italia ar fi costat de 10 ori mai mult.

    review-the-view-restaurant-Sofia

    review-the-view-restaurant-Sofia

    review-the-view-restaurant-Sofia

    Taj Mahal restaurant - cel mai bun restaurant indian din Sofia 


    Stiti, ca iubesc mancarea indiana si in fiecare vacanta caut sa mananc macar o data la un restaurant indian. In Sofia, prietenele mele mi-au recomandat Taj Mahal, un restaurant imens, ce se afla la cativa pasi de Catedrala, intr-o vila pe 3 etaje, in care fiecare camera este decorata intr-un alt stil indian, cu muzica pe fundal. De cum am intrat, zici ca m-am teleportat direct in India. Cand am primit meniul am fost in extaz, toate prepratele ce mi le aminteam din vacanta in India erau acum la mine in meniu, asa ca am comandat de toate. `Samosa vegetariene` delicioase, o salata cu morcovi Junkiri, doua curry-uri pe care le pot recomanda din suflet, preferatul "Shai Panner" cu bucăți uriașe de brânză și "Rogan Josh" cu bucati de miel fragede in sos de nuci de caju, un orez Biryani, toate însoțite cu doua feluri de paine indiana (Naan cu usturoi si paratha) plus băuturi indiene (mango Lassi și marca restaurantului berea Taj Mahal). Porțiile sunt uriașe și foarte concentrate, asa ca n-am reusit sa mancam nici jumatate, insa le-am luat cu mine la pachet, fiindca mancarea a fost prea buna, ca sa o las acolo :) 

    Taj-Mahal-restaurant-Sofia-review

    Taj-Mahal-restaurant-Sofia-review

    Taj-Mahal-restaurant-Sofia-review

    Ribs Brothers - pentru cele mai bune costite din oras 


    Aflandu-ne pe bulevardul central al orasului, Vitosha, am vazut acest restaurant plin de localnici si am zis, ca sigur mancarea e buna, asa ca ne-am alaturat lor. Vazand meniul, am inteles de la inceput ca acest restaurant e un pasadis pentru toti carnivorii din lume. Am comandat `Board Brothers` pentru doua persoane si am primit un platou combinat de barbeque la gratar: carne de porc frageda, piept de porc la gratar, carnati si o bucata mare de coaste in sos de prune. Toate acestea servite cu cartofi la cuptor crocanti, doua sosuri dementiale (in special cel cu rozmarin), 2 bucati de porumb fiert si muraturi. Mi-a placut mult conceputul, e un restaurant din clasa hip-cool cu preparate traditionale reinventate intr-un mod modern. Preturile sunt mici, chelnerii se misca repede si selectia de bere e artizanala produsa in Bulgaria. Per total, o experienta de nota 10 in centrul orasului Sofia!

    Ribs-brothers-Sofia

    Ribs-brothers-Sofia

    Ribs-brothers-Sofia

    Edggy Veggy Sofia - Cel mai bun restaurant vegan din Sofia 


    Inca o descoperire senzationala pe care trebuie sa o includ in acest articol, desi nu e neaparat un restaurant, ci mai repede un local micut, cu doua mese, ce serveste mancare de strada, dar cu o anumita eleganta si optiuni 100% sanatoase. Salate, burgers, quesadillas, burritos, toate sunt vegane si au un gust demential! Salatele zilei au fost foarte gustoase, iar mancarea mea preferata este `Marry Berry` un fel de desert cu afine inghetate si lapte de nuca de cocos, facut shake si ornat totul cu seminte sanatoase de migdale si fructe de padure proaspete. Tot continutul l-am primit intr-o nuca de cocos. Asa ceva n-am mai mancat niciodata, dar am ramas extrem de impresionanta. Toata mancarea ne-a fost gatita in fata noastra, de catre un bucatar din Bahamas, foarte priceput. 

    review-Edggy Veggy Sofia

    review-Edggy Veggy Sofia

    review-Edggy Veggy Sofia


    Take a Cake - cele mai bune cupcakes din Sofia


    Timp de o saptamana, am degustat zilnic cate un cupcake de la aceasta mica cofetarie specializata, fiindca treceam zilnic pe langa ea. Au zeci de variante (cu pina colada, cu ciocolata, vanilie, capsuni etcccc). Preferatele mele au fost “Cherry in Liquor Cupcakes” (cu cirese si lichior) “Red Velvet Cupcakes” (cu frosting de ciocolata si gem ascuns in interior) si “Strawberry Cupcakes” (cu frosting de capsuni). In ultima zi, fiindca stiam ca voi pleca si imi va fi super dor de ele mi-am luat doua si le-am mancat fix inainte sa zbor inapoi spre casa.


    review-take-a-cake-Sofia

    Care e restaurantul vostru preferat din aceasta lista?

    😍Please Love & Share!!! ps: Apreciez comentariile voastre 😍


    Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului 



    Impresii și atracții din Bethlehem văzute în 3 zile prin Palestina

    $
    0
    0
    Ce ar fi sa ne cazam în Bethlehem? Prietenii mei se uita suspicios la mine, apoi îmi spun “tu ai înnebunit? Vrei sa ne cada bombele în cap? ” Ce o sa vedem 3 zile în Bethlehem și de ce am sta în Palestina? La urma urmei poate nici nu ne mai lasă în Israel, dacă nu mai putem veni acasă, interogatoriu, nebunii…. Tu chiar vrei sa ne bagi în belele!? 
    Hmmm, am stat o săptămână să ne gândim dacă merita sau nu sa ne riscam, știind conflictele dintre cele doua tari, dar apoi știam și ca Bethlehem e turistic și Marea Moarta la fel, iar Ierusalimul e doar la 12 km. Practic timp de 3 zile vom dormi aici și vom face zilnic un traseu turistic. De ce în Bethlehem? Fiindcă am găsit un apartament super ieftin, cu o locație excepțională, cu un proprietar pe care toată lumea îl lauda pe Airbnb și de ce nu, pt a experimenta Palestina, având o cunoștință printre localnici. Nu e interzis sa mergi in Palestina, din contra turismul se promoveaza si la ei, asa ca in final am facut rezervarile si mergem. Evident temerile noastre erau intr-un fel tot acolo, poate și mai pronunțate acum ca ne aflam în autobuzul 210 ce ne duce din Ierusalim in  Bethlehem.


    Vacanta  in Israel am facut-o pe cont propriu. Informatii utile de organizare:
    *Am mers cu autocarul din Ierusalim si drumul m-a costat 7 sekeli/ ron . Timp de 3 nopti am locuit in acest apartament modern luat prin Airbnb cu 22  euro pe noapte. Daca vrei sa inchiriezi si tu apartamente la localnici oriunde in lume, primesti 100 ron CADOU la prima rezervare daca iti faci un cont nou (gratuit) >>> Voucher AICI. 

    ~Am ajuns in Palestina - suntem bine ~


    In autobuz, partenerii noștri de călătorie sunt toți arabi, nici un turist și gândul ma înfioară. Dar va fi bine….n-are ce sa fie rău, mai ales ca am trecut prin Checkpoint 300 fără ca măcar sa ne oprească autobuzul. Suntem în Palestina! 
    Din stația de autobuz sunt mai puțin de 2 km pana în Piata Manger, însă dealurile astea, pe căldura asta, ma înfioară. Negociem un taxi cu 15 sekeli/ron. Habar n-avem dacă am luat teapa, dar la 5 sekeli/ron de persoana eu nu ma plâng, mai ales când vad pantele abrupte din oraș. Nici gând să-mi trag trollerul pe muntele asta! 
    In Piata Manger ne conectam la netul gratis și ii scriem lui Ahmed c-am ajuns. În nici 10 minute vine după noi cu masina, ne arata apartamentul (de care suntem foarte mulțumiți, avem chiar și 2 balcoane) ne da harta, pont-uri și informații, apoi ne duce în magazinul de la parter, sa facem cunoștință cu unchiul lui, care ne va vinde produse la preturi corecte. Într-adevăr o apa mare e 3 sekeli/ron, o înghețata e 2 sekeli/ron și un pachet de biscuiți mic e 1 sekel/ron. Oh, preturile în Palestina sunt la jumătate de preț sau chiar mai mici decat în Israel!!! Deja iubesc tara asta :)))

    Bethleem-Palestina-de-vizitat-impresii-obiectiv-turistic

    Bethleem-Palestina-de-vizitat-impresii-obiectiv-turistic

    Bethleem-Palestina-de-vizitat-impresii-obiectiv-turistic

    Bethleem-Palestina-de-vizitat-impresii-obiectiv-turistic

    Biserica Nativitatii


    Ahmed se oferă sa ne ducă în centru cu masina (stam la 100 de metri de Biserica Nativitatii, însă cei 100 de m sunt pe o panta super abrupta, pe care ma bucur ca nu trebuie sa ii urc pe jos). Biserica e întunecoasa tare, iar locul nașterii lui Isus este într-o grota la subsol, unde câteva zeci de persoane așteaptă în coloana ca să vadă locul cu pricina. De data asta nu ne grăbim nicăieri asa ca așteptăm răbdători pana toți își fac poze, apoi facem și noi una și ne întoarcem în biserica, unde un cor tocmai își începe reprezentația. În biserica e plin de pelerini indieni și romani. Foarte mulți romani peste tot pe meleagurile astea, lucru care ma bucura! 

    Biserica-Nativitaii-Bethleem

    Biserica-Nativitaii-Bethleem

    Biserica-Nativitaii-Bethleem

    Biserica-Nativitatii-obiectiv-turistic-impresii-Bethleem

    Biserica-Nativitatii-perelinaj-Israel-impresii

    Centrul istoric din Bethlehem 


    Când am ieșit din Biserica ne-am dus sa dam o tura prin centrul istoric, să-l prindem pe lumina. V-am mai zis ca pe-aici la 7 e întuneric, cu toate ca suntem aproape în iunie. 
    Cum e centrul istoric din Bethlehem? Ei bine, depinde cu ce compari. Dacă îmi amintesc vacanta în India, ei bine, acolo era mai rău. Dacă îmi amintesc ca tocmai am venit dintr-un oraș modern și cosmopolit (Tel Aviv) , ei bine în Bethlehem zici ca am aterizat pe cu totul alta planeta. Pungi, hârtii, mizerie mare. Localnicii sunt toți arabi, ce vând în magazine și dughene mici, din care ne întreabă de unde suntem și ne invita în magazinele lor pe românește. Oamenii sunt foarte prietenoși și ospitalieri, într-un mod sincer. Se vede, ca duc o viata grea și turiștii sunt o mana cereasca pentru ei. Pe aleile labirintice din centru copiii se mai joaca șotron și ne saluta cu un “hellloouuu” lung după care ne fac cu mana și ne analizează fiecare mișcare. Nu se sfiesc nici de aparatele foto. 

    Bethleem-am-fost-acolo-impresii

    Bethleem-am-fost-acolo-impresii

    Bethleem-am-fost-acolo-impresii

    Bethleem-am-fost-acolo-impresii

    Bethleem-Palestina-am-fost-acolo

    Milk Grotto 


    Milk Grotto  apărea la 400 m de casa noastră, singura problema fiind ca în Bethlehem Google maps nu a ajuns. Drept urmare nu ne ajuta cu direcționari, asa ca trebuie sa mergem pe ghicite spre punctul indicat. După cum bine ghiciți am urcat și am coborât de ne-au sărit capacele (tot Bethlehem-ul e construit pe niște dealuri super abrupte) asa ca ma simt mai rău decât pe o banda de jogging, mai ales la 35 de grade. Cred ca am făcut infarct de 3 ori pana am ajuns, dar e ok, inca respir. Grota aceasta e o biserica catolica cu adevărat speciala. Ma bucur, ca am ajuns aproape de ora închiderii fiindca am avut toate cele 3 grote din interior doar pentru noi și cele doua măicuțe ce supravegheau locul. Aici se spune ca Fecioara Maria, în timp ce își hrănea pruncul, i-a căzut o picătură de lapte pe jos și podeaua și-a schimbat culoarea din rosu în alb. Datorita acestui miracol, biserica a devenit un loc de perelinaj foarte important pentru creștini, în special în rândul femeilor ce doresc sa se trateze de infertilitate. 

    Obiectiv-Turistic-Bethleem-Milk-Grotto

    Obiectiv-Turistic-Bethleem-Milk-Grotto

    Obiectiv-Turistic-Bethleem-Milk-Grotto

    Obiectiv-Turistic-Bethleem-Milk-Grotto

    Obiectiv-Turistic-Bethleem-Milk-Grotto

    “The Olive Wood Factory” și o panorama de nota 20 cu Bethlehem


    In general evit magazinele turistice, însă aici chiar mi-am dorit sa intru în special fiindca știu ca preturile in Bethlehem pot fi drastic reduse cu ceva negocieri. Acesta este un business de familie și toate produsele ce se vând aici sunt fabricate în atelierul de alături pe care l-am vizitat gratuit. Toate lucrușoarele ce se vând, sunt din lemn de măslin (în special suveniruri și obiecte religioase). 

    La etaj, urcând niște scări înguste și foarte înalte am ajuns pe acoperișul magazinului, de unde am putut privi o panorama cu Bethlehem-ul de 360 de grade. Lumina cade perfect acum, aproape de apus, pe Biserica Nativitatii de alături, asa ca îmi dau seama ca de fapt Milk Grotto se afla în spatele bisericii, iar noi am înconjurat o grămadă degeaba. Ei bine, asa se întâmplă când nu ai ghid, greutățile vieții de calator independent :)) 


    The Olive Wood Factory-Bethleem-de-vazut

    The Olive Wood Factory-Bethleem-de-vazut

    The Olive Wood Factory-Bethleem-de-vazut

    Panorama-priveliste-Bethleem-Palestina-poza

    Panorama-priveliste-Bethleem-Palestina-poza

    Zidul din Bethlehem - vizitați orașul inchisoare


    Nu știam sigur, dacă doresc sa vad zidul acesta fiindca nu vreau sa ma implic emoțional și politic. Vreau sa vad totul din punct de vedere turistic. Oricum eu în general nu sunt fana istorie fiindca toate vorbesc de batalii și războaie, nimic bun, nimic pozitiv. Pana la urma am negociat un taxi și i-am zis sa ne ducă pana acolo. Zidul are 708 km (practic desparte toată Palestina de Israel) e înalt de 8 m și e acoperit cu sarma ghimpata. Drept urmare Palestina e închisă în propria închisoare, o tara din care localnicilor le trebuie permis special ca să poată intra în Israel și implicit oriunde altundeva. N-au aeroport, asa ca sunt practic prizonieri.

    Zidul a fost construit în anul 2000, iar în 2005,cunoscutul artist Bansky a făcut un proiect cu graffiti, ce sa atragă atenția asupra problemei și sa promoveze turismul. El a fost primul, urmat apoi de alți artiști și vedete (Pink Floyd a scris un mesaj din melodiile lor pe zid). Zidul spune poveștile reale ale localnicilor pe pancarde mari,pe toată porțiunea de zid din Bethlehem. Dacă stai sa le citești te apuca plânsul. E mult mai rău decât la zidul din Berlin. Este o porție de istorie, foarte recenta. Picturile murale sunt imense, frumoase și fotogenice ( unele amuzante, unele nostalgice, triste… chiar dure). Nu am sa comentez prea mult fiindca părerea mea contează prea puțin, iar adevărul e undeva la mijloc. În definitiv 144 de tari au votat ca zidul e ilegal, dar e tot acolo. Din punct de vedere turistic zidul e ca un muzeu în aer liber, pe care va recomand sincer sa îl vedeți. 

    Obiectiv-turistic-Zidul-din-Bethleem

    Obiectiv-turistic-Zidul-din-Bethleem

    Obiectiv-turistic-Zidul-din-Bethleem

    Zidul-din-Bethleem-Palestina

    Zidul-din-Bethleem-Palestina


    Restaurantul Afteem (locul 1 pe TripAdvisor)


    In cele 3 seri petrecute în Bethlehem am luat de fiecare data cina la restaurantul Afteem, pe care ni l-a recomandat în prima zi, gazda noastră. Se afla în Piata Manger pe dreapta, pe o străduță ce coboară puțin în panta. Interiorul este tradițional, meniul destul de limitat, însă mâncarea e foarte buna și ieftina. Un sandwici falafel doar 7 sekeli/ron, hummus cu 15 sekeli/ron, o farfurie de salata de vinete dementiala tot 15 sekeli/ron ,cola la sticla mare 7 sekeli/ron. Cam asta am mancat zilnic, însă nu ne-a deranjat fiindca in Bethlehem nu prea sunt restaurante în zona asta și seara eram prea obositi sa urcam si sa coboram dealuri, doar ca să găsim probabil, aceleași feluri de mâncare. 

    Restaurantul-Afteem-Bethleem

    Restaurantul-Afteem-Bethleem

    Impresii la final despre Bethlehem


    După 3 seri petrecute în Bethlehem m-am atașat cumva de orașul acesta. De oamenii lui. De vânzătorul de la supermarketul de jos ce ne făcea mereu sa zâmbim. De vecinii ce ne făceau cu mana când ieșeam pe balcon. Deja după 3 zile și oamenii ne salutau pe strada, probabil fiindca eram unicii turiști constanți, asa ca pt ei, noi eram speciali. În general majoritatea vin cu autocarele turistice, vizitează, poate petrec 1 ora prin magazine și înhăța un falafel la mana, apoi se urca în autocar și pleacă. Seara noi eram unicii turiști din oraș. 

    Sincer va spun, ca nu ne-am simțit niciodată în pericol, trecerea în Ierusalim s-a făcut fără întrebări sau probleme de fiecare data, iar gazda noastră Ahmed a fost un adevărat prieten. A treia zi am negociat sa ne ducă cu masina la Marea Moarta, excursie despre care urmează sa va povestesc. 

    😍Please Love & Share!!! ps: Apreciez comentariile voastre 😍



    Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului 

    Cat costa transportul public in Cipru in 2018

    $
    0
    0
    Pentru vacanta de anul acesta in Cipru m-am documentat foarte mult, in special in ceea ce priveste transportul fiindca eram 4 persoane si vroiam sa vizitam cam tot ce are insula de oferit: Larnaca, Nicosia, Limassol, Paphos, Muntii Trodoos si satele traditionale, Ayia Napa si statiunile din est-ul insulei. Practic timp de o saptamana vroiam sa facem zilnic un traseu turistic si ca sa vedem care e cea mai rentabila varianta am calculat preturile la transportul public vs masina inchiriata.

    In final pretul pe transport s-a dovedit mai rentabil si mult mai comod cu masina, fiind patru persoane. De aceea am inchiriat o masina Kia la 35 euro/zi prin >>>  Formula Rent A Car (companie ce o recomand tuturor). Pt benzina am mai pus cate 5 euro pe zi/pers.




    Vacanta in Cipru am facut-o pe cont propriu. Informatii utile de organizare:
    *Zborul m-a costat 30 de euro dus-intors Cluj-Larnaca. Cazarea m-a costat 50 de euro pentru o saptamana in acest apartament prin Airbnb. Daca vrei sa inchiriezi si tu apartamente la localnici oriunde in lume, primesti 100 ron CADOU la prima rezervare daca iti faci un cont nou (gratuit) >>> Voucher AICI. 


    Cat costa transportul in Cipru in 2018 


    Atentie!!!! Toate biletele sunt valabile doar in intervalul 4 am - 21 pm (abonamentul pt o zi sau o saptamana, nu include transportul dupa 9 seara). Pt a putea calatori dupa 9 pm, trebuie sa cumparati bilet individual de noapte.  

    Preturile la transport in oras pe autobuzele locale: (biletele se cumpara de la sofer) costa: 1.5 euro (bilet pe timp de zi)/ 2.5 euro (bilet pe timp de noapte)/ 5 euro (abonament pe o zi)/ 20 euro (abonament pe o saptamana)/ 40 de euro (abonament pe o luna). Copii pana in 6 ani calatoresc gratuit!!!

    Cat costa transportul intre orasele din Cipru in 2018


    - toate preturile includ un bagaj de calatorie!!!! 

    Larnaca - Nicosia = 4 euro(single)/ 7 euro (abonament de o zi)/ 33 euro (abonament o saptamana)
    Larnaca - Famagusta = 4 euro(single)/ 7 euro (abonament de o zi)/ 33 euro (abonament o saptamana)
    Larnaca- Limassol = 4 euro(single)/ 7 euro (abonament de o zi)/ 33 euro (abonament o saptamana)
    Larnaca - Paphos = 7 euro(single)/ 13 euro (abonament de o zi)/ 63 euro (abonament o saptamana)

    Limassol - Paphos = 4 euro(single)/ 7 euro (abonament de o zi)/ 33 euro (abonament o saptamana)
    Limassol - Nicosia = 5 euro(single)/ 9 euro (abonament de o zi)/ 44 euro (abonament o saptamana)
    Limassol - Famagusta =5 euro(single)/ 9 euro (abonament de o zi)/ 44 euro (abonament o saptamana)

    Nicosia - Paphos  = 7 euro(single)/ 13 euro (abonament de o zi)/ 63 euro (abonament o saptamana)
    Nicosia - Famagusta = 5 euro(single)/ 9 euro (abonament de o zi)/ 44 euro (abonament o saptamana)

    Paphos - Paralimi = 7 euro(single)/ 13 euro (abonament de o zi)/ 63 euro (abonament o saptamana)

    Preturile la abonamente pe toate mijloacele de transport din Cipru

    Abonament zilnic pe toate mijloacele de transport  public din Cipru = 15 euro
    Abonament de o saptamana pe toate mijloacele de transport public din Cipru = 75 euro



    😍Please Love & Share!!! ps: Apreciez comentariile voastre 😍


    Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului 

    Am plutit in Marea Moarta - cat costa experienta in Israel in 2018

    $
    0
    0
    Unul din visele mele din bucketlist era, sa plutesc în Marea Moarta și iată ca acum ma aflu atât de aproape de ea și totuși atât de departe. Din Bethlehem nu avem autobuze directe, cu toate ca Marea Moarta apare pe harta la 60 de km de noi, asa ca vom face 1 ora pana în Ierusalim + încă 2 ore pana la Marea Moarta (Ein Gedi) in total sase ore dus- întors doar drumul, iar transportul cumulat costa în jur de 100 sekeli/ron. Ne tot gândim, dacă se merita sa ne hazardam la o asemenea călătorie…. dar pe de alta parte, visez de atâția ani sa fac o baie în Marea Moarta. 


    Vacanta  in Israel am facut-o pe cont propriu. Informatii utile de organizare:
    *Am mers cu autocarul din Ierusalim si drumul m-a costat 7 sekeli/ ron . Timp de 3 nopti am locuit in acest apartament modern luat prin Airbnb cu 22  euro pe noapte. Daca vrei sa inchiriezi si tu apartamente la localnici oriunde in lume, primesti 100 ron CADOU la prima rezervare daca iti faci un cont nou (gratuit) >>> Voucher AICI. 
    Când norocul îți bate la ușă 


    Ne-am tot gândit și răzgândit și suntem tot în dilema. Cineva bate la ușă. E Ahmed, gazda noastră de pe AirBNB, salvatorul nostru, ce a venit sa ne întrebe, cum ne simțim și dacă avem nevoie de ceva. Hmmm… am cam avea nevoie de o mașină cu șofer. Într-un final reușim sa facem un super deal, noi ii dam 100 sekeli/ron de persoana, iar el ne duce pana acolo și ne așteaptă 4 ore ca să ne bălăcim. Avantajul!? Nu vom pierde toată ziua fiindcă mergând prin Palestina cei 60 de km se fac într-o ora, iar călătoria va fi una confortabila. Acum chiar sunt fericita! Oh, iubesc AirBnB pt toate aceste conexiuni cu localnicii. Ne facem rapid bagajul de mers la plaja și pornim. Drumul e bun, ascultam muzica araba în timp ce Palestina ni se dezvăluie încetul cu încetul. Peisajele sunt uimitoare, cum n-am mai văzut în viata mea. Clădiri albe se ridica parca din stanca, în zone uscate, rigide, lipsite de vegetație. Șoseaua trece peste numeroase dealuri și vai, iar foarte aproape de Marea Moarta șoseaua parca merge exact prin mijlocul deșertului. Wow! 

    Drumul-spre-Marea-Moarta-Palestina

    Drumul-spre-Marea-Moarta-Palestina

    Am plutit in Marea Moarta  


    Doamne ce experienta! Marea Moarta e cu totul altceva decât orice apa, în care am intrat pana acum. În primul rand, nămolul din apa ma face sa simt ca merg pe nisipuri mișcătoare. Îmi place plaja asta, fiindcă apa îți ajunge pana peste cap la nici 5 metri, asa ca nu simt pentru mult timp namolul si disconfortul creat. Apa e sărată, extrem de sărată, nici nu cred ca trebuie sa va spun. În pliant am citit ca e de 8 ori mai sarata decât orice alta apa de mare din lume. Drept urmare, plutesc. Pot sa citesc în apa, sa ridic mainile oricât de sus vreau, apa ma tine la suprafață. 

    Senzația din Marea Moarta? E de greutate! Apa e greu de împins cu mâinile, de fapt orice mișcare faci trebuie sa depui puțin efort. Din cauza asta e aproape imposibil sa înoți. Când am ieșit din apa, același senzație, zici ca m-am îngrășat subit. Nu știu dacă reușesc sa explic bine, dar oricum, e o experienta unica, ce va rămâne pt totdeauna în memoria mea :)

    Israel-Marea-Moarta-impresii-pareri-obiectiv-turistic

    Israel-Marea-Moarta-impresii-pareri-obiectiv-turistic

    Am-plutut-in-marea-moarta

    Israel-Marea-Moarta-impresii-pareri-obiectiv-turistic

    Israel-Marea-Moarta-impresii-pareri-obiectiv-turistic


    Ce am făcut 4 ore la Marea Moarta? 


    Sa va spun sincer, mie mi-ar fi plăcut sa stam întreaga zi, sa ma plimb prin zonele din împrejurimi, sa fac fotografii artistice, etc. As fi putut sa stau 4 ore numai în apa. Dar dacă tot am dat de nămol, am zis sa încercăm și experienta asta, asa ca o ora ne-am “namolit” bine, restul orelor am stat în apa,am povestit, am plutit, ne-am relaxat. Am avut și mare noroc, fiindcă am prins o zi fără soare, asa ca nu am simțit ca ne ia foc capul și nici n-am stat stresați, ca ne vom praji la soare. Ahmed ne-a spus, ca în general la Marea Moarta e cu 10 grade mai mult decât în Bethlehem (wow)!

    Marea-Moarta-Israel-am-fost-acolo-poze

    Marea-Moarta-Israel-am-fost-acolo-poze

    Marea-Moarta-Israel-am-fost-acolo-poze


    Cat costa experienta la Marea Moarta - Kalia Beach 


    Nu o sa vezi oameni, ce fac baie în zonele sălbatice de la Marea Moarta (nici nu e indicat, cred ca e și interzis), iar plajele private sunt toate cu plata și nu-s chiar ieftine. De exemplu la Kalia Beach intrarea a costat 60 sekeli/ron de persoana. Plaja e cu șezlonguri și scaune, dușuri, salvamar, bar, restaurant și evident magazin mare cu produse de la Marea Moarta (săruri, nămol, creme, uleiuri etc). La plecare am văzut și pancarda turistica, ce ne amintește ca suntem în cel mai jos punct de pe Pământ - 420 m dedesubtul nivelului marii. Informativ, am citit ca in Iordania la Marea Moarta intrarea costa 25 de euro, deci poate totusi e mai bine in Israel (daca sunteti in postura de a alege).

    Marea Moarta - Kalia Beach

    Marea Moarta - Kalia Beach

    Marea Moarta - Kalia Beach

    Marea Moarta - Kalia Beach

    😍Please Love & Share!!! ps: Apreciez comentariile voastre 😍



    Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului 

    5 experiente si obiective turistice de vazut in Grasse

    $
    0
    0
    De ce sa mergem in Grasse? Nu putem sa stam si noi, sa ne relaxam o zi ca toti oamenii pe Coasta de Azur? Prietenii mei vor sa mergem in Grasse si nu prea. Asta e ultima zi de vacanta si toata oboseala ni s-a adunat in gambe, in ceafa, in spate. Toate ne dor. E frumos pe Coasta de Azur, dar credeti-ma pe cuvant ca-i obositor. Plimbari zilnice, drumuri cu autobuze si trenuri, 4 km umblam zilnic de la apartament pana la statia de autobuz (asta a fost greseala noastra, aveti grija cand luati cazare), intr-un cuvant extenuant. Insa refuz sa pun accentul pe asta, fiindca locurile ce le vezi pe Coasta de Azur au fiecare un caracter total aparte si ar fi chiar pacat sa te rezumi la un singur oras. De exemplu Grasse e total diferit, in primul rand fiindca e un orasel de munte (cand toate celelalte orasele sunt pe malul marii) si in plus, este capitala parfumurilor, ceea ce pentru mine cantareste enorm. Daca alte femei sunt innebunite dupa fasion, eu am patima parfumurilor. Cand intru intr-o parfumerie m-ati pierdut. Pot sa stau si o ora sa miros fiecare sticluta in parte....Ah si mai e ceva, pentru cei ce au vazut filmul `Perfume: The story of a murderer (2006)` o sa ma intelegeti perfect de ce nu pot pleca fara sa vizitez Grasse. Daca nu ati vazut filmul, il recomand. E ciudat in esenta, dar foarte interesant din punct de vedere al vietii de parfumier.

    Impresii-Grasse-am-fost-acolo


    Vacanta pe Coasta de Azur am facut-o pe cont propriu. Informatii utile de organizare:
    *Zborul m-a costat 60 de euro dus-intors Cluj-Nisa (luna februarie). Timp de 7 nopti am locuit intr-un apartament de lux luat prin Airbnb cu 25 euro pe noapte. Daca vrei sa inchiriezi si tu apartamente la localnici oriunde in lume, primesti 100 ron CADOU la prima rezervare daca iti faci un cont nou (gratuit) >>> Voucher AICI. 

    5 experiente si obiective turistice pe care le recomand in Grasse

    1. Uita de harta si pierde-te prin labirintul de stradute


    Grasse nu prea seamana cu nimic din ceea ce am mai vazut pana acum in Franta. Din contra, imi aminteste mai mult de orasele de munte din Nordul Italiei. Aceleasi culori pastel pe cladiri, obloane verzi, scuaruri largi si multe stradute labirintice si intunecoase pe care se gasesc evident multe parfumerii, galerii de arta, magazine cu sapunuri si uleiuri bio, biserici ingramadite printre clădiri inalte si cafenele micute cu 2-3 mese scoase pe alei. In februarie atmosfera orasului a fost ca la munte, oameni putini pe străzi (mai mult clasa muncitoare). Cred ca doamnelor elegante din Cannes nu le prieste aerul rece de munte. Zic și eu....

    obiective-turistice-grasse-Franta

    obiective-turistice-grasse-Franta

    obiective-turistice-grasse-Franta

    obiective-turistice-grasse-Franta

    obiective-turistice-grasse-Franta

    obiective-turistice-grasse-Franta

    2. O vizită la fabrica și Muzeul Fragnond


    Toate indicatoarele din oraș te direcționează spre parfumeria Fragnond, o clădire enorma, pe trei niveluri, în care turiștii sunt invitați sa intre gratuit. La parter am văzut  metodele vechi și noi de producție a parfumului, cât și procesul prin care aromele sunt amestecate împreună și rezultatul final.
    La etajele superioare sunt multe vitrine cu exponate de muzeu, sticluțe vechi de parfumuri, mici comori pe care mi-ar fi plăcut sa le pot lua acasă.
    La finalul turului ajungi în parfumeria propriu-zisă unde un numare mare de parfumieri te ajuta să-ți găsești parfumul perfect pentru tipul tău de piele. Mi-am pus nasul la lucru jumătate de ora, pana când nu le mai puteam diferenția, asa ca am luat un set mic cu de toate. Preturile nu sunt mici {doar suntem în Franța} însă locul acesta a fost molipsitor pentru mine (dependenta de parfumuri, ce să-i faci).

    Parfumeria-Fragnond-Grasse-impresii-Franta

    Parfumeria-Fragnond-Grasse-impresii-Franta

    Parfumeria-Fragnond-Grasse-impresii-Franta

    Parfumeria-Fragnond-Grasse-impresii-Franta

    Parfumeria-Fragnond-Grasse-impresii-Franta

    Parfumeria-Fragnond-Grasse-impresii-Franta

    3.Catedrala Notre Dame de Puy


    Când am ieșit din muzeu intoxicată deja de atâta parfum, ne-am dus direct să vedem catedrala, al doilea obiectiv turistic de top din Grasse. Catedrala este destul de mică, însă se evidențiază prin picturile de Rubens, altarul înalt și statuia lui Iisus din capela Doamnei, cel mai frumos loc din biserică. După un scurt moment de reculegere, am ieșit și am zis sa dam un tur în jurul bisericii sa ii admiram și exteriorul. Spre marea noastră surpriza nu se poate înconjura, însă in partea stânga se afla un loc de panorama cu vederi excepționale asupra regiunii, a dealurilor verzi cu vile construite pana în vârf. Chiar și doar pt priveliștea asta tot se merita bătut drumul pana în Grasse.

    Catedrala-Notre-Dame-de-Puy-Grasse

    Catedrala-Notre-Dame-de-Puy-Grasse

    Catedrala-Notre-Dame-de-Puy-Grasse

    priveliste-Grasse-Coasta-de-Azur

    priveliste-Grasse-Coasta-de-Azur

    4. O vizită la Muzeul de arta


    L-am găsit din greșeală, pe o străduță aglomerata, plina cu buticuri și văzând un grup de turiști ca întra, am zis sa intram și noi. Din nou surpriza, întrarea e gratuita. În hol am văzut unul din cele mai frumoase tavane pictate din viata mea, apoi la etajele superioare sunt doua expoziții. Una cu tablouri vechi, care nu m-a impresionat și una cu picturi contemporane pe care nu le-am înțeles. Așadar, n-am zăbovit prea mult.

    Impresii-Grasse-muzeu-de-arta

    Impresii-Grasse-muzeu-de-arta

    Impresii-Grasse-muzeu-de-arta

    Impresii-Grasse-muzeu-de-arta

    Impresii-Grasse-muzeu-de-arta

    Impresii-Grasse-muzeu-de-arta

    5. Clătitele din Grasse


    Pe toată Coasta de Azur găsești creperie, unele la gemulet,  sunt si tarabe amplasate pe strada, iar altele sunt de-a dreptul restaurante  specializate pe clătite.  Am remarcat din prima zi că prețurile sunt piperate, poate de aceea am lăsat experienta aceasta culinara la final.
    Bine am făcut fiindca in Grasse preturile sunt mai mici decat in celelalte orase de pe Coasta de Azur, asa ca nu mi-a părut deloc rău să dau 5 euro pe o clătită la cina, intr-un restaurant cu istorie, specializat. Am încercat varianta sărată ce se numește "gallete" cu bacon, cașcaval și ou. Am primit o clătită enorma, cu o textura exact pe gustul meu (pufoasa și ușor rumenita).  Pentru 2.5 euro am luat la pachet și varianta dulce "crep au Chocolat"  Am primit o clătită enorma, împăturit în 4, cu ciocolata fina, pe care am savurat-o in stația de autobuz, având priveliștea din Grasse la picioare.

    gallete-Grasse-Franta

    clatite-bune-Franta

    Am plecat din Grasse mulțumită sufletește ca am reușit sa vizitez tot ce mi-am propus pe Coasta de Azur. Aceasta a fost ultima zi, ultima seara pe care am sărbătorit-o cu un vin bun local, băut pe balconul din apartament, privind dealurile verzi și discutând impresii despre vacanta avuta.
    Ne-au plăcut mult locurile văzute, orașelele și viata bună la care te invita aceasta regiune, singurul lucru ce ne-a știrbit vacanta a fost vântul și frigul (am prins și zile cu 4 grade) deh suntem în februarie, extra sezon. De aceea va recomand sa alegeți perioade mai călduroase, mai ales dacă va gândiți ca ajungeți aici o singura data în viata.

    Eu sper sa revin la bătrânețe sa vizitez Eze, Saint Tropez și Marseille. 

    Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului 

    Vizita in Haifa, Israel - Plaja, Gradinile Bahai si biserica din Nazareth

    $
    0
    0
    In cea de a-8-a zi în Israel ne-am trezit din nou cu noaptea-n cap, ca să ajungem la o ora rezonabila în Nord-ul Israelului. Ideea e, ca mi-am dorit sa fac un circuit complet în Israel (fiindcă cine știe când și daca mai ajung aici), asa ca ultimele doua nopți de vacanta le-am rezervat în Haifa. Am citit 3 ghid-uri turistice și toate recomanda o oprire la Grădinile terasate Bahai din Haifa (înscrise în patrimoniul UNESCO) , o oprire în Nazaret (orașul copilăriei lui Isus) și dacă reușești sa ajungi si la Marea Galilei, te poți considera un turist împlinit. Practic, toate cele  3 zone de interes turistic sunt în Nord-ul Israelului, la 1 ora distanta una de alta. Sincer vorbind, eu vroiam sa ma limitez la grădini și leneveala pe plaja, ca să termin vacanta în Israel relaxata, fără haosul ce îl generează toate aceste excursii, dar planul de acasă nu s-a potrivit cu vremea din Israel.

    Cum am ajuns in Haifa
    Drumul din Bethleem în Haifa a fost cu multe schimburi: autocar pana în Ierusalim, metrou în Ierusalim pana la gara, autocar pana în Haifa, metronit pana la cazare…. în total vreo 5 ore și 60 de sekeli/ron, fără încurcături, dar totuși obositor. Uneori mi-e dor de circuitele cu autocarul în care îți pui fundul în mașină și te duce la destinație, fără nici o bătaie de cap. Însă călătoritul pe cont propriu are avantajele sale….

    paradisul-din-gradinile-Haifa
    Vacanta  in Israel am facut-o pe cont propriu. Informatii utile de organizare:
    * Zborul m-a costat 30 euro dus-intors Cluj-Tel Aviv (luna mai). Timp de 10 nopti am locuit in apartamente luate prin AirBNB. Pe toate le gasiti in >>> aceasta lista. Daca vrei sa inchiriezi si tu apartamente la localnici oriunde in lume, primesti 100 ron CADOU la prima rezervare daca iti faci un cont nou (gratuit) >>> Voucher AICI. 

    Apartamentul nostru e ca și scos din reviste


    De exemplu luxul de a avea un apartament doar pentru noi, fix în fata marii. Unde mai pui ca tot apartamentul e decorat cu detalii marine, din bucătărie vad marea, în salon avem și un pian, iar balconul a devenit instant locul nostru Zen, perfect pt discuții ascultând valurile marii pe fundal. Vedeți voi, pt aceste momente de fericire merita tot chinul călătoriei pe cont propriu.

    apartament-Haifa-Langa-mare

    apartament-Haifa-Langa-mare

    apartament-Haifa-Langa-mare

    O după-masă relaxanta în Haifa pe plaja 


    Știți ce am făcut restul zilei în Haifa? Am stat la plaja! Nici măcar n-am cautat plaja aceea populara a orașului, ci ne-am mulțumit cu un petec de nisip ce îl aveam în fata casei, ne-am dat cu ulei din belșug și am stat toată după-masa ca soparlele la soare, ascultând hit-uri românești. A fost perfect!!!! Apusul, berile, prietenii, mișcările palmierilor ce dansează după briza marii… în seara asta am fost fericita!!!

    plaja-Haifa-Israel-impresii

    plaja-Haifa-Israel-impresii

    Paradisul terasat din Grădinile Bahai Haifa


    A doua dimineața am fost socata sa vad nori. De fapt nici măcar nu cred ca erau nori, ci doar un cer gri închis și o ceata aiurea prin care vedeai, dar nu vedeai. Oricum, nu era deloc cum trebuia sa fie. Nu era soare, nu era nimeni la plaja, era o zi cu o vreme tâmpită. O caldura de nedescris, venita din cer! Drept pt care ne-am înțeles sa facem turul gratuit a Grădinii și apoi sa mergem în Nazaret. S-a dus pe apa Sâmbetei ideea mea de a termina vacanta într-un mod relaxant.

    Pentru  început, ca să vizitam Gradina am luat autobuzul 216, despre care am citit, ca te urca tot muntele Carmel pana la poarta de sus de unde încep tururile gratuite la ora 11 dimineața (fix). Ideea e, ca drumul e destul de lung și cu toate ca am rezistat tentației de nu a cobora când am ajuns în fata grădinii, la a doua oprire de la mijlocul dealului am coborât. Recunosc, eu am avut ideea strălucită de a încerca să vedem gradina pe cont propriu, sa intram pe la mijloc ca să vedem centrul Bahai și priveliștea de 360 de grade. În capul meu, după viziunea mea geometrica, era perfect posibil! În realitate, fără tur poti intra doar la punctele de observare de jos, de la mijloc și de sus (toate deschise pana la ora 5 pm).

    Nici nu știu cum e mai bine fiindca turul gratuit durează 1 ora, timp în care cobori 1000 de scări și urci tot atâtea. Nu l-am făcut, dar asta am citit acum cand scriu acest articol. Așadar poate varianta noastră a fost mai buna. Noi am fost în punctele de observare de la mijloc și de jos și merita ambele fiindcă gradina e frumoasa, frumoasa foc!!! În plus întrarea e gratuita, sunt sute de flori & plante, aranjamente peisagistice deosebite, priveliști spre mare, spre munte, cascade și fântâni arteziene, toate în simbioza perfecta cu natura. Am vizitat centrul Bahai și în India la Templul Lotus deci știam despre aceasta credință (a tuturor religiilor),însă cu toate astea am rămas surprinsa pt a doua oara de atmosfera de aici. La fel ca în India, locul acesta emana niște energii liniștitoare, relaxante, e greu sa va descriu, dar chiar sper sa le simțiți și voi, măcar o data în viata!!!

    De-vazut-Gradina-Bahai-Haifa-Impresii-Israel

    Gradina-Bahai-Haifa-Impresii-Israel

    Gradina-Bahai-Haifa-Impresii-Israel

    Gradina-Bahai-Haifa-Impresii-Israel

    Gradina-Bahai-Haifa-Impresii-Israel

    Gradina-Bahai-Haifa-Impresii-Israel

    Gradina-Bahai-Haifa-Impresii-Israel

    Biserica Buna Vestire din Nazaret  


    Ah…. Nici nu știu cum sa va povestesc ca să nu mă revolt atât de tare precum simt. E o chestiune personala, vedeți voi… ca eu mi-am propus sa nu mai plătesc niciodată intrare la biserici. Ceea ce nu e cazul în Nazaret fiindcă biserica e gratuita!!! Doar ca drumul pana acolo costa echivalentul a 7 euro dus-întors și o data ce ajungi în Nazaret n-ai nimic altceva de văzut (interesant) in afara de biserica. Și ca să fie totul și mai “minunat” autogara de unde am luat bus-ul spre Nazaret e cumva în afara orașului Haifa, asa ca am pierdut 1 ora pana sa ajungem la ea și încă aproape 2 ore pe drum pana în Nazaret, fiindcă deși e la 40 de km, mare parte se merge prin munți cu serpentine strânse.

    Când am ajuns în Nazaret m-am simțit înșelată! Dar asta doar fiindcă în imaginația mea Nazaret trebuia sa fie altfel. Trebuia sa fie un orășel micuț și cochet, locul copilariei lui Isus, un oras magic, însă e total contaminat de buticuri turistice la supra-preț și străzi pietruite, fără nici un șarm. Din cauza asta nici măcar n-am putut aprecia biserica la adevărată valoare, cu toate ca jur, ca asa biserica n-am mai văzut în viata mea! E cumva unica!!! Nu are bogăția bisericilor catolice din Italia, nici arhitectura elaborata a catedralelor gotice… insa interiorul e cu totul special, fără sa spun de importanta religioasa…locul în care Fecioara Maria a aflat ca este însărcinată cu Isus. Sculptura ei este alimentata permanent cu apa și se afla fix lângă biserica.

    Impresii-Biserica-Buna-Vestire-Nazareth

    Impresii-Biserica-Buna-Vestire-Nazareth

    Impresii-Biserica-Buna-Vestire-Nazareth

    Impresii-Biserica-Buna-Vestire-Nazareth

    Impresii-Biserica-Buna-Vestire-Nazareth

    Impresii-Biserica-Buna-Vestire-Nazareth

    Impresii-Biserica-Buna-Vestire-Nazareth


    ***

    Uite asa, am încheiat vacanta în Israel destul de obosita, dar fericita, ca am ajuns măcar înapoi la cazare în timp util pentru  a bea o bere pe malul marii la apus. După care mi--am făcut bagajele și m-am pregătit sufletește pentru interogatoriul, care presimteam ca ma paște la plecare și s-a adeverit. Dar despre asta, în articolul următor.

    plaja-Haifa-Israel-impresii

    😍Please Love & Share!!! ps: Apreciez comentariile voastre 😍



    Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului 

    Siguranța într-o vacanta în Israel & Palestina și cum am ajuns la interogatoriu

    $
    0
    0
    Acest articol insumeaza tot ce mi-ar fi placut mie sa stiu  inainte sa calatoresc in Israel si Palestina. Evident impresiile sunt personale, ce am patit eu sunt sansa mari ca voua sa nu vi se intample. La fel cum, puteti avea experiente si mai neplacute, daca va nimeriti in perioada nepotrivita. Insa dincolo de toate acestea, cu putin noroc, vacanta voastra in Israel va fi PERFECTA!

    Siguranta-in-Israel-si-Palestina
    Vacanta  in Israel am facut-o pe cont propriu. Informatii utile de organizare:
    * Zborul m-a costat 30 euro dus-intors Cluj-Tel Aviv (luna mai). Timp de 10 nopti am locuit in apartamente luate prin AirBNB. Pe toate le gasiti in >>> aceasta lista. Daca vrei sa inchiriezi si tu apartamente la localnici oriunde in lume, primesti 100 ron CADOU la prima rezervare daca iti faci un cont nou (gratuit) >>> Voucher AICI. 
    Intrarea în Israel 


    Spre surprinderea mea întrarea în Israel s-a făcut rapid și fără probleme. Nu ne-au întrebat cât stam și unde stam, nici măcar nu ne-au pus stampila în pașaport. Am primit pe o foicica separata viza de întrarea în tara cu fotografia făcută pe loc, complet gratuit. Nu ne-au spus ca trebuie sa o păstrăm, dar citisem pe net ca o cer la ieșire deci aveți grija sa nu o pierdeți!

    Siguranța în Israel 


    O My God! Înainte sa merg, doua săptămâni m-am gândit dacă să-mi pun viata în pericol cu o vacanta în Israel sau să-mi vad de treaba mea și sa aleg alta destinație. Pe net am citit o groaza de impresii și sfaturi de a merge doar pe mijlocul bulevardelor unde lunetiști ma pot vedea în cadru. Ca războiul e în floare, adăposturile nu sunt știute de turiști etc. Va dați seama, că după asemenea povesti și imagini șocante, ce le vezi de prin Gaza și Ierusalim pe timpul luptelor, te  cam panichezi.

    Adevărul e, ca trebuie urmărite știrile și mers în perioadele liniștire. În Tel Aviv n-am simțit nici o clipa tensiunea razboiului, din contra, m-am simțit ca în cea mai pașnică tara de pe Planeta Pământ. În Ierusalim sunt mulți, foarte mulți polițiști și stau câte doi în puncte cheie din centrul istoric. Când încep revoltele (cum au fost în dec-ian) e bine sa nu mergeți. Accidente cu turiști implicați s-au înregistrat, dar cel mai adesea e liniștit. Oricum sfatul meu e sa citiți știrile înainte!!! Noi am prins zile senine și pașnice. In Nord-ul Israelului zici ca ești într-o alta lume, ce n-are nici o treaba cu conflictele!!

    Siguranța în Palestina 


    In Palestina si West Bank sunt zone in care se poate intra, zone in care se poate intra cu permis special si zone interzise. Nu am stat sa ma documentez prea mult fiindca eu vroiam sa vad doar Bethlehem. Sa treci în Palestina, pt a vizita Bethlehem e simplu. Cu autobuzul 216 din Ierusalim, ajungi într-o ora. Uneori se fac controale de pasaport la granița, alteori nu.

    În Bethlehem n-am avut nici o problema!!! Oamenii sunt foarte calzi și prietenoși, unii ne-au invitat pe romaneste in magazinele lor, tot pe românește ne intrebau cum ne simtim in orasul lor? Asta datorita numarului mare de turiști romani ce ajung prin magazinele lor. Am colindat orașul în lung și în lat, prin zone labiritince și întunecoase, de unde copiii ne salutau și ne făceau cu mana. Zici, ca ești în alta lume, nu ca cea ilustrata pe internet.
    ps: Am dormit 3 nopți în Bethlehem și a fost ok!!

    Ieșirea din Palestina spre Israel se face după un control al pașapoartelor în care turiștii rămân în autocar, iar palestinienii sunt dați jos și verificați rand pe rand (inclusiv în genți și poșete) chestie ce durează destul de mult. Am văzut oameni în vârstă ce nu au fost lăsați sa între în Israel și autobuzul a plecat fără ei,ca și cum ar fi la ordinea zilei…

    Ps: Faptul ca am întrat și am ieșit zilnic din Israel în Palestina timp de 3 zile a fost fără nici o problema și nici un set de întrebări. Hartiuta cu viza de Israel ne-au cerut-o de fiecare data.

    Ieșirea din Israel înapoi în Romania și cum am ajuns la interogatoriu 


    Cea mai buna chestie pe care am putut-o face și pe care va recomand și vouă e sa mergeți cu 3 ore înainte sa aveți zborul, în aeroport. Fiindcă dacă pățiți ca mine (va iau la interogări) macar sa nu pierdeți avionul.

    Situația se derulează în felul următor. Imediat ce intri în aeroport, la ghișeul de check-in, este întrebat fiecare turist 4-5 întrebări ce țin în general de vacanta avuta, locurile văzute etc. Daca ai un pașaport curat și nu pari suspect, te lasă repede sa mergi mai departe la controlul de securitate. Dacă nu…. esti ținut la interogatoriu destul de mult. Nu știi de ce, dar în cazul meu cred ca au fost stampilele din pașaport. Așadar o cascada de întrebări mi-au fost puse acolo la ghișeu, de fata cu toată lumea.

    Unde locuiesc? De ce am călătorit în Israel? Cât am stat în Israel? Unde am fost în Israel? Cu cine am fost? Care e relația dintre mine și partenerii de călătorie, de cât timp ne știm, de unde….. Etc.
    Setul 2. Când am fost în Maroc? De ce? Cât? Cu cine? Unde? Daca mai am legături sau prieteni acolo etc…
    Setul 3. Când am fost în Turcia? De ce? Cu cine? Ce am vizitat? Cât am stat? Etcccc
    Setul 4. Când am fost în India? De CE? Cât am stat acolo, ce am făcut acolo Etcccccccc
    In jur de 50 de întrebări destul de presante. Nu m-am stresat fiindcă ma așteptam într-un fel la asta. Ba mai mult, în acelasi timp, la ghișeul paralel le puneau zeci de întrebari unui cuplu roman (întrebări din cele mai personale - cât de des va intalniti, locuiți împreună, aveți copii, etc).

    După treaba cu interogatoriul m-au pus sa mai aștept vreo 15 minute pana au verificat ei nu știu ce prin sistem, apoi m-au lăsat sa merg la securitate. Unde din toată coloana imensa ce se formase, un ofițer ne-a pescuit pe mine și pe prietenii mei (deși ei erau mult mai în fata decât mine) și ne-au dus într-o alta zona în care ne-au verificat bagajele scotand fiecare articol, fiecare chilot si soseta, trecându-le prin aparate și scannere. Chestia asta a fost într-un fel bine venita, fiindcă asa am scăpat repede și n-am mai stat la coada kilometrica de la security. După care, ne-au trecut și pe noi prin aparate&scannere și într-un final ne-au lăsat sa ne întoarcem liniștiti acasă în Romania.

    ***
    Pt mine vacanta în Israel a fost una foarte bogata din punct de vedere cultural, iar experienta de la final, nu a fost una grea, fiindcă ma așteptăm. Terapie care funcționează, asa ca mergeți în Israel liniștiți, dar pregătiți sufletește :)))

    😍Please Love & Share!!! ps: Apreciez comentariile voastre 😍



    Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului 


    Statistici Iulie 2018 viata privata și călătorii

    $
    0
    0
    Luna asta scotocind printre articolele mai vechi, citind unele dintre ele, mi-am dat seama ca în trecut interacționam mai mult cu voi. Va povesteam mai multe despre viata de calator. Parca nu rezumam totul la obiectivele turistice văzute și preparatele culinare gustate. Adevărul e ca în trecut lumea avea mai mult timp. Acum cu Facebook-ul și cu Instagram-ul parca blogosfera e ușor în declin, însă eu vreau sa ma țin de treaba. Așadar începând cu luna asta am sa va fac lunar un mic rezumat al vieții mele, de calator și nu numai. Am sa va povestesc de toate asa ca probabil aceasta va fi cea mai personala rubrica a blogului meu.


    Călătoriile din luna iulie 2018 - statistici 


    Tari: 2 (Spania și Germania)

    Avioane: 3 (Cluj-Valencia-Köln-Cluj)

    Buget de călătorie 1500 euro

    Zile petrecute în vacanta: 14

    In iulie am făcut prima vacanta mama-fiu în străinătate. Mai exact l-am dus pe Kari 10 zile la mare în Valencia, cu 2 zile de excursii prin împrejurimi (plaja El Saler, satul El Palmer și Parcul National Albufera). Cumva le-am combinat și a ieșit o vacanta de vis. Din Valencia am avut un zbor ucigător la 6 dimineața spre Köln unde am petrecut un weekend. Am ajuns rupti de oboseala după o noapte nedormita, însă am reușit sa ne adunam toate forțele pentru a petrece o după-masă la Aquapark, respectiv eu la SPA și o zi întreaga încercând toate roller-coasterle și nebuniile din Parcul de distracții Phantasialand. După încă un zbor ucigător la 8 dimineața, am ajuns înapoi la Cluj. 

    3 lucruri care mi-au facut vacanta usoara: 
    -Troller-ul si rucsacul de laZipUp Concept Store. Ghiozdanul cu frunze de palmier s-a potrivit perfect cu decorul din Valencia, iar troller-ul mobil cu 4 roti a fost cea mai buna investitie de anul acesta.
    - Crema cu protectie solara 50 marca DM (nu m-am ars deloc vara asta folosind aceasta crema. E ieftina tare pe deasupra, costa doar vreo 5 ron.)
    - Sandalele de trekking cumparate acum doi ani in India, inca isi fac treaba cand vine vorba de vacante combinate (mers la plaja si plimbari prin oras). Le recomand tuturor femeilor ce viseaza la incaltaminte comoda pe timp de vara.

    Experiente memorabile din aceasta vacanta:
    - Lenevitul pe plaja in Valencia (relaxare totala, in sfarsit)
    - Restaurantul Anayana din Valencia (e All you can eat cu mancare japoneza) - cea mai buna descoperire ever!!!! Am testat de toate, inghetata cu susan si cu ceai verde, gyoza, creveti in sos de lamaie, salata de alge si evident zeci de sushi
    - Phantastialand e cel mai tare parc de distractii in care am fost. In comparatie cred ca mi-a placut mai mult decat Disneyland, dar asta doar fiindca de data asta am preferat adrenalina, decat decorurile de poveste :)

    vacanta-de-vara-blog-calatorii

    Organizarea vacantei din luna iulie mi-a mâncat aproape tot timpul  


    La începutul luni iulie am început sa caut variante pt vacanta, lucru deloc ușor după 10 ani de călătorii în care am cam fost în toate destinațiile oferite de Wizz Air. În plus vroiam sa fie o vacanta într-o destinație noua, o combinatie de mare și plaja + sightseeing + aventura și distracție pentru copil. In aceste 10 zile am cochetat și cu ideea unei vacante All Inclusive în Grecia sau Egipt cu agenția, dar pana la urma am renunțat fiindcă nu mi se parea suficient de interesant pentru copil. Însă până să mă decid am trimis mail-uri pt oferte la numeroase agenții, adică munca munca munca. Sa răspund apoi, a fost și mai multa munca. Când în sfârșit m-am decis pt Valencia și Koln m-am lovit de reticienta localnicilor de pe Airbnb care ma refuzau în lanț datorita faptului ca călătoream cu copilul. Pana la urma după multe mail-uri și multe refuzuri am găsit cazare OK atât în Spania, cât și în Germania care ne-au aprobat. Toată treaba asta, toate pregătirile de la idee la plecare a durat fix 10 zile. Bine măcar ca am reușit să-l fac pe KARI fericit!!! 


    Articole publicate pe blog în luna iulie 2018  


    Când n-am lucrat la organizarea vacantei, la gătit sau făcut shopping, atunci am lucrat la articolele de pe blog. Aveam 3 vacante pe rol și vroiam sa înaintez cu toate. Articole restante din vacanta pe Coasta de Azur (din februarie) , articole de scris despre vacanta în Israel (din mai) și sa scriu cap-coada experienta din iunie în Bulgaria. Credeți-mă nu a fost ușor sa le fac pe toate, am lucrat cred ca 5 nopți după ce adormea KARI, ca să apuc sa le termin înainte de plecarea în Valencia. Apoi le-am programat sa se publice automat cât timp eu sunt în vacanta :)) și am încercat sa postez Live pe Instagram. Per total ma declar mulțumită.

    Progresul de pe Instagram în iulie 2018 


    In luna iulie am postat 24 de poze noi pe Instagram (nu reușesc nici cum sa postez zilnic, nici măcar acolo, dar totuși m-am ținut destul de bine, după părerea mea). Cu engagement-ul stau relativ la fel (80 000 vizualizări), fotografia voastra preferata fiind aceasta cu 737 like-uri. Va mulțumesc!

    instagram-calatorii-turism-vacanta


    Viata personala si Filme văzute în iulie 2018  


    Când m-am întors din vacanta cu Kari știți ce-am făcut!? L-am lăsat o săptămână la bunici și m-am relaxat și eu în sfârșit o săptămână intreaga. Da da eu nu ma relaxez in vacanta (ar fi culmea altfel, având în vedere ca umblu în medie 10 000 -15 000 de pași pe zi, plaja, înot și oboseala cu copilul) de aceea adevărată mea vacanta a fost când m-am întors. Nici n-am deschis blogul. Nu m-am obosit nici sa răspund la mail-uri. Totul a fost “on hold”. Am vorbit ore întregi cu prietenii, mi-am cautat un nou reality show și m-am uitat la câteva filme. În rest am dormit câte 12 ore pe zi!!! 

    *Reality show-ul pe care l-am început și l-am terminat (vreo 3 sezoane din 7) se numește “Married at first sight” are loc în America și e interpretarea moderna a căsătoriile aranjate. L-am văzut online. M-a prins datorita conceptului, dar acum ca ma gândesc mai bine, prima data m-am uitat din curiozitate sa vad dacă cele 3 cupluri vor rezista sau vor divorța după cele 60 de zile. Dupa încă 2 sezoane cred ca m-a prins. Știți cum e!!! :)

    In total în luna iulie am văzut 7 filme. Am sa vi le scriu în ordinea preferințelor 

    “In Between” (Tel Aviv) - cel mai bun film văzut luna asta e despre trei femei din Palestina ce ajung în Tel Aviv datorita job-ului.Au în jur de 30 de ani, împart același apartament și sunt foarte diferite. Una e musulmana practicata, una e lesbiana și cea de a treia vrea sa trăiască ca în Europa, adică lipsita de prejudecăți. Mi-a plăcut mult, e despre vise într-un oraș modern, dar cu o cultura conservatoare. 

    “Die Expats” - este povestea unei artiste din America ce se muta la Berlin pentru a-și deschide o galerie de arta. Viata ei se împarte între job și gazda cu prietenii ei, noul iubit și stilul de viata din Berlin. Într-o zi descoperă ca în Berlin nimic nu este asa cum pare. Sincer pe mine acest film chiar m-a teleportat acolo. 

    “ I Tonya” (America). La filmul acesta am plâns,cu toate ca se vrea a fi printre altele, comedie. E un film foarte interesant, povestea reala a primei patinatoare ce reușește un triplu axel din America, lupta pentru olimpiade și cum reușește soțul ei să-i distrugă cariera. Mi-a amintit ca nu știi niciodată poveștile ce se ascund în spatele unui chip angelic cu par blond. Toată lumea duce o lupta! 

    “ A fantastic woman” (Spania) - acest film are o poveste extrem de interesanta. E despre aparente și despre cum reușim sa distrugem un om, în lupta noastră de a ascunde aparentele. Marina nu e  o doamna, însă e o femeie extraordinara! 

    “ All I see is you”– Dacă vrei sa călătorești prin Thailanda atunci merita sa vezi acest film!!! Povestea e ușor trista, pe scurt o femeie oarba se operează și descoperă ca nimic din ceea ce își imagina ea, nu e real, în cel mai dur mod posibil. Nici macar partenerul e de viata, nu-i cum credea.

    “ Newness ” - Dacă sunteți tineri ați auzit de Tinder sau de alte aplicații de dating online. Filmul acesta e ca un fel de documentar pe baza aplicației, relația de cuplu a unor tineri ce s-au întâlnit pe aplicație și lupta lor cu ispitele ce apar la orice pas. Vor reuși ei sa aibă o relație sănătoasă!? 

    “ The escape” - Acest film e despre depresie. Cum se instalează ea într-o familie cu o mama nefericita. Cum suporta femeia ignoranță celor din jur la problemele ei. Ce face ca să reușească sa fuga din lanțul problemei. Mai ales cum se tratează cu ajutorul unei călătorii! Cu toate ca l-am lăsat cel mai la urma, e un film bun, doar ca trebuie sa ai o stare de spirit bună ca să nu te afecteze emoțional. 

    *** Citeste review-ul la peste 100 de  filme cu calatorii vazute de mine aici >>> FILME CU CALATORII ***

    Voi pe unde ati calatorit in iulie 2018?
    Ce filme bune ati vazut si imi puteti recomanda???

    Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului 

    Totul despre Parcul de distractii Phantasialand și preturi în 2018

    $
    0
    0
    Când am intrat in Phantasialand am rămas șocați de cât de frumos și interesant arată totul. Kari mi-a spus, ca se simte norocos ca a ajuns într-un asemenea parc de distracții. E în culmea fericirii. Din câte îmi dau seama de pe harta, pare la fel de mare ca și Disneyland, are 5 zone tematice: 1920 Berlin, Fantasyland, China Town, Mexico si Deep in Africa. Partea buna e, ca intrarea e mult mai ieftina decât la Disneyland și atracțiile par sa fie cu mai multa adrenalina (sunt 7 roller-coasters). Sunt pregătită psihic sa le probez pe toate. Nu m-am mai urcat într-un roller-coaster din anii facultății, însă nu vreau să-l dezamăgesc pe Kari. Nici n-aș putea sta liniștită, sa-l aștept afara, fără sa știu ce se întâmplă înăuntru de când se așează la coada si pana iese. Ar fi prea mult stres pentru mine, asa ca azi o sa retrăiesc anii copilăriei și o sa ma dau pe toate nebuniile din parc. Frica, dezactivează-te azi! 

    Vacanta in Koln am facut-o pe cont propriu. Informatii utile de organizare:
    *Zborul m-a costat 30 de euro pana in Koln. Timp de 2 saptamani am locuit intr-o camera rezervata prin Airbnb, cu 27 euro pe noapte despre care am povestit >>>in acest articol. Daca vrei sa inchiriezi si tu apartamente la localnici oriunde in lume, primesti 100 ron CADOU la prima rezervare daca iti faci un cont nou (gratuit) >>> Voucher AICI. Pentru a economisi la transport spre Bruhl, oraselul de langa Koln in care se afla Phantasialand am folosit >>> KolnCard
    Cat costa ticketul de intrare la Phantasialand in 2018


    Intrarea în parcul de distracții se plateste o singura data, apoi va puteti da de cate ori doriti, pe toate atractiile din parc, pana la ora inchierii 8 pm!

    Intrare pentru adult = 47.5 euro pe zi/ 82.5 euro intrare pentru doua zile consecutive
    Intrare pentru copil pana in 12 ani = 37 euro pe zi/ 57 euro intrare pentru doua zile consecutive
    Intrare pentru femei insarcinate, varstnici 60+  = 37 euro pe zi
    Intrare pentru copil sub 4 ani, pers cu dizabilitati  = GRATUIT
    Intrare de ziua voastra de nastere, avand copie dupa certificatul de nastere = GRATUIT

    Impresii Phantasialand - 1920 Berlin  


    Intrarea în parcul de distracții se face prin zona Berlinului din 1920, pe vremea când orașul era locul de joaca al celor faimoși și bogați, asa ca am retrăit din nou acele zile de glorie, explorând aceasta secțiune a parcului. Am trecut pe un bulevard plin de magazine, cu căsuțe tematice, ca în povesti. La capătul bulevardului era o mica piateta, în care se invartea neîncetat o roata cu lanțuri și scaune, din care copiii ne făceau cu mana. Kari n-a vrut sa pierdem vremea în Carusel sau la Fabrica de Ciocolata, a zis, ca nu merita sa ne așezăm la coada. El vrea direct pe roller-coaster,normal! 

    pareri-Phantasialand - 1920 Berlin

    pareri-Phantasialand - 1920 Berlin

    pareri-Phantasialand - 1920 Berlin

    Impresii Phantasialand - Deep in Africa  


    Prima zona, pe care am explorat-o, a fost “Deep in Africa”. Nu o sa uit niciodată senzația pe care am avut-o, când am văzut multitudinea de roller-coastere, ce se împleticeau prin aer deasupra noastra. Ne-am așezat la coada la “Black Mamba”, fără sa știm ce va urma. După 10 minute, ne-au lăsat sa ne așezăm pe scaune, ne-au prins în hamuri și de acolo a început nebunia. Capul meu vajaia și zbura dintr-o parte în alta, fără sa îmi dau seama exact ce se întâmplă, din cauza vitezei. Parca zburam!!! În sfârșit, când am ieșit și m-am dezmeticit, am reușit sa ma bucur și de peisaje. După prima doza de adrenalina Kari era în extaz. 

    “Mami mai vreau, hai sa ne dam pe toate” 

    Nu avea răbdare sa facem poze, sa ma uit la toate detaliile și toate decorurile. El vroia sa fugim de la o atracție la alta. Mi-a fost greu să țin pasul. 

    Impresii-Pareri-Phantasialand -Koln

    Impresii-Pareri-Phantasialand -Koln

    Impresii-Pareri-Phantasialand -Koln

    Impresii-Pareri-Phantasialand -Koln

    Impresii-Pareri-Phantasialand -Koln

    Impresii Phantasialand - MEXICO 


    Secțiunea Mexic a parcului a fost creata după modelul vechilor temple Aztece și Maya, dar în unele locuri seamana foarte mult cu o strada dintr-un sat mexican, super colorat, super vibrant, cu numeroase flori și terase. Mexicul găzduiește Talocan cea mai înspăimântătoare atracție din parc, după părerea mea. E un spinner ce se învârte în jurul axului și nu numai, undeva sus, foarte sus, cu o viteza halucinanta și apoi ramai suspendat deasupra focului și a apei. Cred, ca aici mi-a fost cel mai frica, dar am avut noroc, ca am ajuns la rand fix când trebuia sa intru înăuntru, asa ca n-am mai putut da înapoi. Ne-au prins în scaune și mașinăria a început sa se învârtă mai ceva ca un titirez. Repede, repede și mai repede. Cu spatele, cu fata, zici ca mi se dizlocau toate oasele.Tot ce puteam sa aud, erau tipetele copiilor. Eu râdeam, știți rasul acela ca să nu plângi. Totul a durat nici 2 minute, dar când ești zdruncinat în toate părțile, aceste 2 minute se simt o eternitate. Oricum,cred ca mi-a plăcut , fiindcă m-a convins ușor KARI sa ne mai dam o tura. 

    Următoarea atracție a rămas preferata mea și m-aș fi dat de mai multe ori, însă de abia am rezistat o data 45 de minute la coada. E o barca lunga, în care mergi pe un traseu de 6 minute. Am văzut tot parcul, ne-am udat de la cascadele pe sub care treceam, ne-a dus și cu viteza și încetișor sa putem admira peisajul, iar la final este cea mai abrupta prăpastie din lume, ce se termina cu un splash din care ieși tot ud. Fiind vara, ne-am uscat apoi destul de repede. 

    N-am plecat fără sa probam și Colorado Adventure, un roller-coaster rapid ce ne duce printr-un decor minier, ce seamana cu cel din Disneyland, dar parca acesta nu e atât de vechi. Diferența e, ca merge extrem de repede. Cred, ca e cea mai rapida atracție din parc. Aici mi-au zburat ochelarii! 

    Phantasiland-Koln-parc-de-distractii-pareri
     
    Phantasiland-Koln-parc-de-distractii-pareri

    Phantasiland-Koln-parc-de-distractii-pareri

    Phantasiland-Koln-parc-de-distractii-pareri

    Phantasiland-Koln-parc-de-distractii-pareri

    Phantasiland-Koln-parc-de-distractii-pareri

    Impresii Phantasialand - CHINATOWN 


    Eram deja obosiți când am ajuns în China Town, asa ca ne-am bucurat de schimbul de decor. Gata cu roller-coasterele, aici totul e pașnic și liniștit, zici ca am ajuns într-o gradina de vara cu numeroase clădiri și palate, cu arhitectura în stil chinezesc, nelipsiții dragoni și lampioanele roșii. În centrul acestei zone este un foișor, în care o echipa de contorsionisti faceau spectacol. Pe alei sunt chinezi, ce vând din cărucioare ambulante tot felul de preparate chinezești: noodles, pachetele de primăvară etc. 

    Ne-am asezat pana la urma la o terasa, unde am acceptat cu ușurință sa plătesc 7 euro pe doua Coca-Cola, doar sa știu, ca ma odihnesc puțin. Stand la masa, s-a așezat lângă noi o femeie în scaun cu rotile, prinsa cu diverse tuburi și doua doamne ce aveau grija de ea. M-am întrebat ,ce pot face cei cu dizabilități în acest parc, dar apoi am observat ca erau foarte mulți. 

    Într-un final am reușit sa fac o scamatorie sa scăpăm de barca cu cascada, cred, ca cea mai tare atracție a parcului la care se aștepta la coada 1 ora. N-am avut răbdare, asa ca am grăbit pasul spre Geister Rzicksha, cel mai mare trenuleț din subteran din Europa. Nu știu dacă ar trebui sa fie ceva înfricoșător, fiindcă deși e pe întuneric, display-urile sunt destul de chill. E poate ce-a mai relaxanta atracție din parc. Ii lipsește total acțiunea. 

    In schimb nu pot spune același lucru despre Feng Ju Palace, care deși pare relaxant la început, cu un spectacol dintre bine și rău prin lupte cu săbii, la final suntem invitați într-o camera a Palatului, care se învârte cu noi. Nici nu-mi dădeam seama când sunt pe pereți, pe podea sau pe tavan. Am ieșit de aici super amețita de cap, gata sa leșin. Mai rău decât din roller-coaster.

    pareri-Phantasialand - Chinatown-Koln

    pareri-Phantasialand - Chinatown-Koln

    pareri-Phantasialand - Chinatown-Koln

    pareri-Phantasialand - Chinatown-Koln

    Impresii Phantasialand - FANTASYLAND  


    Ultima secțiune a parcului pe care am lăsat-o la final e Fantasy Land fiindcă e destinata în special copiilor mai mici. Aici se învârt albinuțe, sunt clasicele mașinuțe, locuri de joaca pentru copii, barca Piraților din Caraibe, Tour of Hollywood, etc. Decorul e ca în povesti. Kari a găsit evident și aici un roller-coaster, pe care m-a pus sa ma dau de 4 ori. De departe cea mai tare atracție din aceasta secțiune este Winja’s Fear and Force, un roller-coaster ce merge pe doua trasee. “Frica” și “Forță”. Ambele sunt îngrozitoare, încep de la etajul 4, pe întuneric. Rareori vezi cum se rup sinele, se răstoarnă mașina, apoi ieși la lumina unde cobori în viteza și te învârti pana înnebunești. Deja eram buimaca de cap de la atâtea scări urcate, tuneluri și întuneric, adrenalina vitezei etc, dar nu vroiam să-l dezamăgesc pe final pe. Kari. Știam, ca asta e ultima atracție pe care ne vom da, fiindcă era aproape ora 8 pm. Ultima tura pe care ne-am dat e la 19:45. Scrie mare ca e ultima coborâre pe ziua de azi! 

    Impresii-Pareri-Phantasialand - FANTASYLAND

    Impresii-Pareri-Phantasialand - FANTASYLAND

    Impresii-Pareri-Phantasialand - FANTASYLAND

    Am părăsit Phantasialand atâta de obosita, zici ca ar fi fost o zi de lucru, nu de distracție. Cu toate astea, sunt bucuroasa sa îl știu pe Kari fericit!!! Asta a fost cea mai distractiva zi din vara aceasta,o zi, ce ne-o vom aminti pentru totdeauna!!!


    Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului 

    5 idei de excursii din Brasov intr-un weekend #PuternicRomanesc

    $
    0
    0
    Astazi m-am gandit sa va povestesc pe larg despre cele 5 excursii, pe care le-am facut pe cont propriu din Brasov de-a lungul celor 10 ani de cand am inceput sa calatoresc. Care e sfatul meu pentru a putea vizita toate aceste 5 locatii intr-un singur weekend? In primul rand e bine sa veniti cu masina personala sau sa inchiriati una, asa cum am facut si noi. Cu mijloacele de transport in comun va fi greu sa ajungeti in toate locurile pe care urmeaza sa vi le prezint. Al doilea sfat ar fi sa va cazati in Brasov, pentru ca timpul pierdut aiurea pe drum sa fie minim. Cazarile in Brasov incep de la 50 ron pe noapte in apartamentele inchiriate de localnici prin AirBNB sau 100 ron la Hotelurile de pe Booking.


    Al treilea sfat ar fi sa mancati sanatos pentru a va putea bucura de weekend, fara nici un disconfort. Incepeti cu un mic dejun bogat in calciu si fibre (variantele mele preferate sunt laptele SIM de 3.5 % cu cereale/ iaurt si fructe/ biscuiti digestivi sau papara cu cascaval si salata). Acest articol face parte din campania de promovare a lactatelor SIM, un brand romanesc, pe care il apreciez si il consum de mai mult timp, asa ca am acceptat cu placere provocarea de a va povesti in continuare cele:



    5 excursii pe care le puteti face din BRASOV sub conceptul #PuternicRomanesc 

    1. Am petrecut o dimineata in natura alaturi de ursii de la Zarnesti  (Sanctuarul Liberty)


    Unul dintre visurile mele era sa vad ursii bruni din Brasov. Evident, nu-mi doream o intalnire prea personala, cum ar fi fost pe aleile montane de pe Tampa si cu atat mai putin la tomberonul din spatele blocului, de aceea am rezervat o dimineata pentru o excursie intr-un format mai organizat, la Sanctuarul Liberty din Zarnesti. Sincer, nu inteleg de ce majoritatea romanilor ce bat Asia in lung si in larg ajung cel putin o data la un sanctuar cu elefanti (da, ma numar si eu printre ei), insa aceiasi romani prezinta o ignoranta totala fata de sanctuarul cu ursi din Zarnesti. Ma rog, eu am vizitat ambele variante si ma bucur sa spun ca sanctuarul de langa Brasov e foarte bine pus la punct, are un spatiu enorm si bifeaza toate normele ce definesc un sanctuar. Mai exact acest loc nu e o gradina zoologica, nu aveti voie sa fotografiati ursii decat in urma platii unei taxe de 50 ron, vizitarea ursilor se face doar dimineata si de la distanta (pentru a nu fi deranjati), fiecare urs are un dosar, un nume personal si o poveste pe care o puteti afla. Majoritatea au fost salvati din circuri si gradini zoologice unde li se aplicau tratamente infioratoare, tinuti in captivitate in custi mici, etc. Cu ocazia asta am ascultat si povestea lui Maya, ursoaica in numele careia s-a ridicat acest sanctuar.
    Pont de calator: Puteti adopta online un urs din Sancuatul Liberty platind lunar o suma fixa, incepand cu 60 de euro.

    ***Sanctuarul Liberty din Zarnesti se afla la 25 km de Brasov si necesita minim 2 ore pt vizitare***





    2. Am vizitat Castelul Bran, simbolul turismului romanesc 


    Spre surprinderea mea, o vizita la Castelul Bran nu dureaza mai mult de 3 ore si nici nu costa foarte mult (comparand cu castelele de acelasi rang din Vestul Europei). Am facut turul ghidat al Castelului Bran la inceputul lui octombrie, cand deja se aratau primele semne ale iernii si tot dealul din fata lui era acoperit de zapada. Arata ca in povesti!
    Mi-a placut mult povestea castelului, mai exact modul in care Bram Stoker a reusit prin intermediul cartii sale sa puna Romania pe harta lumii, Castelul Bran fiind acum asociat cu Castelul Dracula. Ghidul ne-a povestit ca in fiecare an, miloane de turisti viziteaza Castelul Bran doar datorita acestei carti. Interiorul e frumos (ii lipseste opulenta marilor castele), insa are un aer sumbru, gotic, infricosator intr-un fel, asa ca numele i se potriveste manusa.

    Pont de calator: Vrei sa stii cat o sa te coste o excursie le Bran? Citeste AICI

    ***Castelul Bran se afla se afla la 30 km de Brasov si necesita minim 3 ore pt vizitare***








    3. Am facut o plimbare cu caruta la centrul de echitatie Potcoava 


    La nici doua ore de Brasov se afla centrul Potcoava, un colt de rai autentic si #PuternicRomanesc cu o pensiune frumoasa si un restaurant pe masura, decorat in stil traditional. Dincolo de linistea muntilor si locatia absolut superba, mi-a placut mult spectacolul pus in scena de centrul de echitatie prin care calaretii ne-au aratat cateva numere de dresura si apoi am avut sansa sa facem o plimbare pe cai sau cu caruta. Eu am preferat varianta in caruta fiindca nu m-am urcat niciodata pe cal si timpul era prea scurt, insa la Potcoava puteti sa va initiati in ale echitatiei (daca alegeti sa stati mai mult). Plimbarea cu caruta cu prietenii a fost o experienta de milioane, sarind prin hartoape si razand din greu la fiecare impotmolire sau smucitura a calului.
    Pont de calator: La Potcoava se mananca foarte, foarte bine; recomand cu drag friptura de iepure!!!

    ***Domeniul Potcoava din Runcu se afla la 88 km de Brasov si necesita minim 5 ore pt vizitare, plimbari si echitatie***





    4. Am fotografiat peisajele pitoresti din Cetatea Rasnov 


    Rasnov a devenit o statiune foarte populara in urma renovarii Cetatii si infiintarii parcului Dino, asa ca locatia necesita minim o jumatate de zi, mai ales daca calatoriti cu copii. Cu toate ca se afla pe acelasi drum cu Castelul Bran, comparatia ar fi deplasata, drept pentru care tot ce pot sa spun e ca merita 100% facuta o oprire in ambele locuri. Cetatea din Rasnov este functionala, in interior sunt magazine cu produse traditionale, o fantana si un punct de belvedere cu privelisti superbe asupra vailor din imprejurimi. Se pot face plimbari pe zidurile cetatii si fotografii in bastion. :)

    Pont de calator: Faceti o oprire la restaurantul Promenada, va promit o masa traditionala delicioasa si cele mai bune mere coapte din Romania :)

    ***Cetatea Rasnov se afla la 20 km de Brasov si necesita minim 2 ore pt vizitare***







    5. Am facut o drumetie montana prin padurea din Poiana Brasov 


    Ar fi pacat sa ajungi in Brasov si sa nu faci macar o drumetie prin munti, iar pentru asta va recomand Poiana Brasov – o statiune pitoreasca, cu numeroase vile pictate si activitati pentru turisti. Pentru ca eu nu aveam conditia fizica necesara pentru a urca pe Masivul Postavaru pe jos, am ales varianta turistica, mai exact cu telegondola si am coborat pe jos prin padure. Pe traseu am vazut un lac de acumulare, m-am odihnit intr-o poiana cu flori, m-am oprit la o bere la cabana si am povestit de zor cu turistii intalniti. A fost una dintre cele mai relaxante zile, in care m-am incarcat cu energie pozitiva cat pentru un an, de aceea va recomand si voua experienta.

    ***Poiana Brasov se afla la 15 km de Brasov si necesita minim 3-6 ore pt drumetie***






    Ati fost in aceste locatii??? 
    Ce alte excursii recomandati din Brasov???

    Review Hotel Capitolina City Chic - perfect pentru o vacanta romantica la Cluj

    $
    0
    0
    Urmează sa fii mireasa și-ti dorești o camera ca-n povesti pentru noaptea nuntii!? Dorești sa ii oferi iubitei un City break romantic la Cluj și vrei sa o surprinzi cu o camera de hotel scoasa parca din reviste!? Pentru voi, am astăzi o recomandare speciala, din suflet, cu care știu sigur, ca nu o sa dați greș. Este vorba despre Capitolina City Chic Hotel din Cluj, în care am stat în acest weekend și despre care am numai cuvinte de lauda. Personalul este foarte prietenos și amabil, fetele de la recepție au fost niște drăguțe, asigurându-se în fiecare zi, ca ma simt bine. Mi-au dat senzația, ca își doreau într-un mod sincer, ca experienta mea la Hotel sa fie una memorabila. 

    Pont de calator: Rezervati pe site-ul lor >>> Hotel Capitolina Chic Cluj pentru a beneficia de reduceri intre 15% si 26% !!!!

    Capitolina-City-Chic-Hotel-Cluj-Review-pareri

    Camera la Capitolina City Chic Hotel  


    De cum am intrat în camera, m-am simțit ca în 1001 de nopți. Patul e imens, înalt și confortabil, cu baldachin, asa încât m-a transpus instant într-o stare de spirit romantica. 

    Capitolina-City-Chic-Hotel-Camera

    Camera e imensa, televizorul e pus strategic pe peretele din fata patului, asa încât mi-am început diminețile lenevind în pat cu emisiunile mele preferate,band cafea și răsfoind reviste de travel. 

    Capitolina-City-Chic-Hotel-Camera
    Măsuța de toaleta e exact ca în visele mele, locul în care m-am simțit ca o prințesă pentru câteva minute, în timp ce ma machiam și îmi aranjam parul.

    Capitolina-City-Chic-Hotel-Camera


    Baia e de asemenea din categoria WOW. Foarte rar găsesc bai cu cada, iar cea de la Capitolina City Chic Hotel nu e doar o simpla cada, ci are și hidromasaj. V-am spus eu….. camera perfecta. Drept urmare ce credeți ca am făcut!? Am dat o fuga la florăria Magnolia, mi-am cumpărat petale de trandafiri, câteva lumânări parfumate și mi-am asigurat o seara relaxanta, făcând aromaterapie cu muzica chill pe fundal. Nici nu știți cata nevoie aveam de asta :))) 

    Baia-Capitolina-City-Chic-Hotel

    Decorul la Capitolina City Chic Hotel


    Știți ca pentru mine decorul este foarte important! La Capitolina City Chic Hotel cerințele mele de eleganta au fost îndeplinite prin texturi bine alese, mobilier de calitate paletă de culori pe care o ador (alb-mov) și camere cu design interior bazat pe un concept. Camera mea a fost “French style” ce s-a evidențiat prin tablouri, un citat în franceza scris direct pe peretele camerei, pereti imbracati cu tapet cu floricele si o priveliște pe colt de camera, prin ferestre din podea până-n tavan, din care lipsea doar Turnul Eiffel. Mi-au plăcut la nebunie toate aceste mici detalii, ce au adus un plus de frumusețe încăperii!

    Capitolina-City-Chic-Hotel

    Micul dejun este bufet suedez 


    Micul dejun se servește la parterul Hotelului într-un Bistro elegant, în care am regăsit aceleași culori si stil cu care m-am obișnuit deja. O canapea mare galbena, tablouri și mobilier de lemn ce mi-a amintit de restaurantele micuțe și intime de la Paris.
    Mâncarea e foarte variata, mult mai buna decât la orice alt Hotel de 3 stele în care am stat. Selecția de brânzeturi a fost preferata mea, fiindcă eu aleg mereu la micul dejun varianta vegetariana. Însă nu va faceți probleme se servesc și numeroase mezeluri, bacon prăjit, ochiuri, salate, cereale și lapte, dulceață etc.

    mic-dejun-restaurant-Capitolina-Chic-Hotel

    mic-dejun-restaurant-Capitolina-Chic-Hotel

    mic-dejun-restaurant-Capitolina-Chic-Hotel

    Locatia - Capitolina City Chic Hotel se afla in centrul Clujului 


    Capitolina City Chic Hotel are o locație strategica in centrul orașului Cluj, pe Victor Babes, într-o zona liniștită din centru, ce se afla doar la 5 minute de mers pe jos de bulevardul central. Un alt avantaj este varietatea locurilor de luat masa la prânz și la cina, fiindcă în imediata apropiere a Hotelului se afla 3 restaurante foarte bune (“Marty” cu bucătărie internațională, “Tokyo” cel mai vechi restaurant japonez din Cluj și “New Croco” un restaurant cu tradiție, specializat pe pizza și paste). Majoritatea obiectivelor turistice sunt la câțiva pași de Hotel, asa încât îl recomand tuturor turiștilor ce vor sa facă un City-break la Cluj.

    Capitolina-Chic-Hotel

    Ce aspect va place cel mai mult la Hotel Capitolina City Chic???

    😍 Apreciez comentariile voastre 😍

    Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

    Cat costa o vacanta pe Coasta de Azur - Nisa (Preturi 2018)

    $
    0
    0
    Coasta de Azur e cunoscuta de catre multi romani, ca fiind o destinatie exclusivista din Sudul Frantei in special pentru bogati. Adevarul e, ca se gasesc mereu variante de vacanta pentru toate buzunarele, cat timp sunteti pregatiti sa faceti compromisuri. Mai presus de preturi, trebuie sa stiti pe ce dati banii. Coasta de Azur merita luata in considerare in special pentru peisajele sale, cu orasele agatate de stanci si atmosfera de relaxare si viata buna, de care te poti bucura in toate anotimpurile. Plajele nu exceleaza, sunt multe cu pietricele, chiar si faimoasa plaja din Nisa, cu apa ei in nuante azur, are acest minus. Din aceasta cauza eu nu as recomanda sa mergeti vara, cand oricum e supra-aglomerat, ci primavara/toamna cand temperaturile sunt suportabile. Nisa este o baza excelenta si un punct de plecare pentru a vizita Coasta de Azur, care de altfel trebuie explorata pas cu pas. Eu am facut un circuit pe cont propriu, cu excursii zilnice, ce a cuprins: Antibes, Cannes, Monaco, Menton, Juan les Pins, Grasse. In principiu e nevoie de o zi pentru fiecare orasel, insa merita, fiindca fiecare are un caracter aparte, cu palate si vile, parfumerii si muzee, galerii de arte si buticuri de designeri cum doar pe Coasta de Azur o sa gasesti. 

    Ce vom acoperi in acest Ghid Turistic cu Coasta de Azur -Nisa in 2018:

    1. Transportul la Nisa cu avionul
    2. Cat costa transportul de la aeroport in Nisa
    3. Cazare ieftina in Nisa la localnici
    4. Hotel-uri bune si ieftine in Nisa
    5. Top 10 obiective turistice in Nisa si pretul lor in 2018
    6. Cat costa transportul public pe Coasta de Azur 

    cat-costa-vacanta-coasta-de-azur-nisa

    1.Transportul la Nisa cu avionul in 2018

    Dupa cum spuneam, cel mai ieftin si mai simplu mod de a ajunge in Nisa e cu avionul. Varianta low cost costa acum deseori sub 100 euro zbor dus-intors (luat in extra-sezon) si trece usor de 100 de euro vara. Eu am zburat cu 60 de euro Cluj-Nisa luat de >>> AICI

    2.Cat costa transportul de la aeroport in Nisa in 2018


    Aeroportul din Nisa se afla la doar 5 km de centrul orasului, iar autobuzele luate de pe bulevardul principal (au statie atat cu directie Nisa, cat si cu directie Antibes, Cannes, etc) costa 1.5 euro, luat de la sofer.

    3.Cazare ieftina in Nisa la localnici in 2018


    Ca de obicei, cea mai ieftina cazare o gasiti la localnici. Site-ul Airbnb are o lista enorma de camere private si apartamente oferite de localnici pe Coasta de Azur . Inscrie-te gratuit pe site si primesti din partea mea un Voucher de 20 de euro care se deduce automat la prima voastra rezervare pe site, pentru cazare oriunde in lume. >>> VOUCHER AICI Noi am rezervat un apartament de lux, cu piscina si 3 camere, pentru 4 persoane in Antibes cu 100 de euro pe noapte/ apartament!

    4.Hoteluri bune si ieftine in Nisa in 2018


    Poate cel mai costisitor aspect al vacantei in pe Coasta de Azur e costul la cazare. Sunt multe hoteluri din clasa business sau boutique hotels, dragute, dar costisitoare. Variante foarte ieftine nu prea exista, insa cel putin o sa aveti parte de o sedere confortabila. Pentru a vizita toata Coasta de Azur recomand ca baza orasul Nisa, de aici aveti conexiuni prin autobuze cu toate celelalte orase.

    Mai jos cateva Hosteluri ieftine si bune din Nisa  (pretul e pt 1 persoana, dormitor comun)
    Hoteluri ieftine si bune din Nisa  (pretul e pt 2 persoane)
    Hoteluri de Lux la preturi rezonabile din Nisa (pretul e pt 2 persoane)

    6.Top 10 obiective turistice in Nisa si pretul lor in 2018


    1. Muzeul Contemporan de arta  (unul din cele mai populare muzee din Nisa) = 10 euro adult/ Gratuit pentru tineri sub 18 ani si studenti
    2. Palatul Lascaris (cu camere pictate din podea pana-n tavan) = 10 euro adult/ Gratuit pentru tineri sub 18 ani si studenti
    3. Observatorul din Nisa = 6 euro adult/3 euro studenti/ Gratuit pt cei sub 6 ani
    4. Muzeul Massena (casa celebrului artist Victor Massena, intr-o vila in stil italian)  = 6 euro adult 
    5. Muzeul de arta Marc Chagall = 8 euro adult (expozitie permanenta)
    6. Muzeul de fotografie Charles Negre = 10 euro adult/Gratuit pentru tineri sub 18 ani si studenti
    7. Muzeul de istorie naturala (cel mai vechi muzeu din Nisa) = 10 euro/ Gratuit pentru tineri sub 18 ani si studenti
    8. GRATUIT Catedrala si Centrul istoric
    9. GRATUIT Piata de flori Saleya (locul preferat al localnicilor)
    10. GRATUIT Promenade des Anglais (faleza din Nisa pe care trebuie sa faceti obligatoriu o plimbare)

    7.Cat costa transportul public pe Coasta de Azur in 2018

    Partea cea mai buna pe Coasta de Azur e transportul, super ieftin in comparatie cu orice alta regiune din Vestul Europei. Pe Coasta de Azur am circulat cu autobuze ce costa doar 1.5 euro, atat intre orase,  Nisa - Monaco, Nisa-Menton, Nisa - Cannes, Cannes - Grasse, etc, cat si in orasul Nisa.
    Card saptamanal de transport valabil doar in Nisa = 15 euro!

    » Urmeaza sa calatoresti pe Coasta de Azur? Citeste tot jurnalul meu de calatorie 


    Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului 
    Viewing all 784 articles
    Browse latest View live