Quantcast
Channel: Enciclopedia calatorului independent
Viewing all 784 articles
Browse latest View live

Statistici august 2018 viata privata și călătorii

$
0
0
Luna august pentru mine a fost luna schimbărilor într-un fel. Pe scurt în ianuarie am călătorit în Cipru, în februarie pe Coasta de Azur, in martie în Germania, în aprilie la SPA în Oradea, în mai în Belgia, Israel și Palestina, în iunie în Bulgaria, în iulie am fost în Spania și Germania asa ca în august a fost cazul sa ma relaxez, în special fiindcă august e cea mai costisitoare luna din an, pentru călătorii. Totuși am reușit sa fac scurte ieșiri.


Călătoriile din luna august 2018 - statistici 

TARI: 1 România
Zile petrecute în vacanta: un weekend
In August n-am călătorit, fiindca aveam în agenda nunta uneia dintre cele mai bune prietene ale mele, Mary, care am avut noroc sa se tina la munte, pe malul lacului Belis. Cu ocazia asta am reușit sa fug puțin de viata cotidiana, sa ma relaxez și sa ma distrez cu prietenii. Nici nu știți, cata nevoie aveam de întâlnirea asta. Viata de calator, printre altele, îți fura din timpul petrecut cu familia și cu prietenii. Acum fiecare are familie, job, e mult mai greu sa ne sincronizam, mai ales fiindcă locuim in orașe, chiar tari diferite. Cu ocazia asta am realizat, ca n-am mai făcut o întrunire adevărată de la Revelion. Sper sa nu fie un semn de bătrânețe.


Un weekend de relaxare si shopping la Cluj la Capitolina City Chic Hotel

August printre altele a fost luna mea de shopping fiindcă îmi place sa profit de reducerile de sfârșit de sezon. Cu ocazia asta, mi-am rezervat un weekend la Hotel Capitolina City Chicși am bătut mall-urile din oraș timp de trei zile. Trebuie sa știți, ca mie nu îmi place shopping-ul, de obicei comand online, din comoditate și lipsa de timp sa bat magazinele fizic, dar pt prima data în viata am făcut shopping adevărat, revenind la hotel zilnic cu pungile pline. Parca mi-a plăcut! In special datorita Hotelului, care mi-a oferit acel decor de poveste, menit sa imi stimuleze starea de bine, in care ma relaxam in fiecare seara, dupa fuga nebuna prin magazine. Partea buna e, ca am reusit sa-mi cumpar tot ce aveam nevoie, cateva perechi de pantofi si sandale, Conversi, incaltaminte si imbracaminte pentru Kari (luna viitoare incepe scoala) bijuterii pentru nunta, cateva bluzite, echipament de fotbal pentru copil si alte maruntisuri de care am nevoie pentru urmatoarea vacanta.

Articole publicate pe blog în luna august 2018 

Pe lângă cele doua weekend-uri ocupate, restul zilelor le-am petrecut fie cu familia (am fost la primul meci de fotbal al lui Kari), fie cu prietenii (numeroase seri am jucat remi pana tarziu) fie lucrând și scriind pe blog. Luna asta am scris foarte mult si urmeaza sa public toate articolele in perioada urmatoare. Pe scurt, am reusit sa aduc la zi vacantele din acest an!!! (Yuppii) Am scris 4 articole despre vacanta în Valencia, am scris un articol lung despre week-end-ul petrecut la parcul de distracții Phantasialand din Köln, am acceptat campania lactatelor SIM cu tagul #PuternicRomanesc, am publicat review-ul despre Hotelul Capitolina City Chic si am reusit in sfarsit sa termin doua articole mai vechi, cu bugetul necesar pentru o vacanta in Cipru si pe Coasta de Azur. In total aproximativ 10 articole din care gasiti deja pe blog urmatoarele articole publicate in august:
Progresul de pe Instagram în august 2018

In luna august nu am postat atat de mult pe Instagram. Adevarul e ca la inceputul lunii, cand erau protestele la Bucuresti mi s-a parut aiurea sa postez pe Instagram poze din vacante, in timp ce sute de mii de oameni se revolta in Piata Constitutiei. Daca tot n-am reusit sa ajung acolo, macar am incercat sa empatizez cumva. Am revenit totusi pe finalul lunii, publicand 15 poze.  Cu engagement-ul am crescut putin, iar fotografia voastra preferata a fost aceasta cu 735 like-uri. Va multumesc!

instagram-de-travel-romania

Viata privata și filme văzute în august 2018

Cateva zile din luna august m-am ocupat cu pregatirea vacantei din Septembrie (rezervari, cautat avioane, hotel-uri, apartamente, obiective turistice, itinerarii, restaurante). Dupa cum probabil stiti, ziua mea o sarbatoresc in fiecare an intr-o vacanta, acum doi ani eram in India, anul trecut am fost plecata o luna prin Europa, anul acesta urmeaza ceva similar. In septembrie voi calatori aproape toata luna, 4 tari, 4 destinatii noi pentru mine. O sa va tin la curent, live pe Instagram si Pagina de facebook. 

Am început articolul spunând, ca august a fost luna schimbărilor, fiindcă m-am făcut blonda. N-am fost vopsita la par de 10 ani și sincer am făcut cu greu pasul acesta. Era cazul sa fac ceva, fiindcă firele albe se tot înmulțesc (pe semne, împlinesc 31 de ani în septembrie), deci vroiam sa fac schimbarea, ca să nu mai iasă firele albe atât de tare în evidenta. Având și nunta prietenei mele în plan, am zis, ca asta e momentul. Ei bine, mi-a ieșit frumos, însă e tare greu sa ma obișnuiesc. Primele zile ma uitam în oglinda și nu ma recunoșteam. Mai ales, ca nu sunt blonda de la rădăcină, când îmi prind parul, doar coada sau cocul sunt blonde. Am impresia, ca port o peruca. În fine, acum citesc despre cum să-mi întrețin blondul acesta, fiindcă nu e atât de ușor, precum credeam.


O alta schimbare au primit-o blugii mei, cu care m-am ocupat cateva ore, ca să-i destram, după tendințele actuale. Fiindcă femeile grasute, ca mine, știu cât de greu e sa găsești jeans după noile tendințe și sincer m-am saturat de modelele clasice. Vroiam ceva tineresc, asa ca i-am făcut eu cu ajutorul video-urilor de pe YouTube. Nu e greu deloc, doar ca îți i-a mult timp! Merita, dacă va luptați cu aceeași problema. Poate toate aceste schimbări sunt un semn, ca ma confrunt cu criza de 30 de ani. Cine știe!??


Sa nu credeti, ca toate au fost roz in luna august. Pentru prima data in acest an ma confrunt cu o alergie serioasa, de vreo 10 zile mi-au aparut initial bubite pe spate, apoi pe stomac, pe brate si acum am si-n palme. E groaznic, am niste mancarimi de imi vine sa ma urc pe pereti. Am alergii din copilarie si in fiecare an am o eruptie serioasa, ce ma scoate din minti. Anul trecut am ajuns la urgente, in Berlin.

Eh și ultima parte a articolului e despre filme 

Știți ca asta e a doua slăbiciune a mea, după calatorii. In luna august n-am prea avut timp de filme, preferand sa petrec mai mult timp cu prietenii si familia, daca tot am stat acasa, asa ca am vazut doar: 

3 filme, nominalizate la Oscar. Am sa vi le scriu în ordinea preferințelor:

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017)”  - cel mai bun film văzut luna asta e povestea unei mame ce ajunge in culmea disperarii in urma mortii fiicei ei. Au trecut deja cateva luni de cand a avut loc crima si politia locala nu pare sa arate interes in cautarea faptasului. Filmul incepe cu adevarat, cand mama ia atitudine si ridica trei mesaje pe panourile publicitare de la intrarea orasului, lucru ce ii revolta atat pe politisti, cat si pe localnici. Mi-a placut foarte mult acest film, e plin de actiune, suspans, intrigi. Nici n-am clipit doua ore, doar ca sa-mi sterg lacrimile la un moment dat.

The shape of water” - este povestea unei femei de servici ce leaga o prietenie neobisnuita cu o creatura SF. Acesta e filmul castigator al Oscarului din acest an! E un film bun si sensibil, care vorbeste despre prietenie si iubire, in conditii extreme. Mi-a placut mult datorita interpretarii actorilor, cu toate ca fantasy nu este genul meu de film.

Lady Bird” Filmul acesta e despre problemele de adaptare a unei adolescente intr-un oras, care nu-i place, intr-o comunitate din care nu face parte. Toate frustrarile ei se revarsa asupra familiei, in special a mamei. E despre procesul de maturizare si relatia mama-fiica, intr-o familie normala din America. Mi-a placut, insa nu a reusit sa ma cucereasca atat de tare incat sa ma mai uit o data la el.

*** Citeste review-ul la peste 100 de  filme cu calatorii vazute de mine aici >>> FILME CU CALATORII ***

Voi pe unde ati calatorit in august 2018?
Ce filme bune ati vazut si imi puteti recomanda???

Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului 


Impresii si obiective turistice vazute in Valencia, Spania

$
0
0
Valencia e un oras absolut superb! Anul acesta, în vacanta de vara a lui KARI, am dorit sa îl duc undeva la mare,intr-o vacanta mama-fiu. M-am tot gândit la o destinație frumoasa, în care sa putem face o vacanta combinata de stat la plaja și vizite prin oraș, nu foarte costisitoare, dar totuși suficient de interesanta pentru copil. După o săptămână de documentare am ales Valencia din 3 motive. Are o plaja lunga și lata pe toata zona orașului, are cel mai mare Acvariu din Europa și orașul mi se părea suficient de interesant ca să-l pot tine ocupat pe KARI 10 zile. Adevarul e ca am ramas placut impresionata de multitudinea de obiective turistice, asa ca ne-am impartit zilele, 5 pentru vizitarea orasului Valencia si imprejurimi, iar cinci zile pentru plaja MalvaRossa si El Saler. Astăzi o sa va povestesc despre toate obiectivele turistice din Valencia, pe care le-am văzut și ne-au plăcut. Ele se afla in trei zone centrale:
Obiective turistice vazute in Centrul istoric si cartierul El Carmen ( recomand 2 zile)
Obiective turistice vazute in Centrul Stiintelor si Artelor (recomand 1 zi)
Obiective turistice vazute pe Albia raului Turia (recomand 1 zi)
Pont de calator: In weekend intrarile la multe obiective turistice sunt Gratis (majoritatea duminica) asa ca noi am profitat si am intrat gratuit, chestie de care va recomand si voua sa profitati :)

Vacanta in Valencia am facut-o pe cont propriu. Informatii utile de organizare:
* Zborul Cluj-Valencia l-am luat la oferta si a fost doar 70 de euro dus-intors, luat de aici  >>>Bilet de avion ieftin Valencia . Vrei sa te cazezi la Hotel? Rezerva aici >>> Hotel-uri ieftine in Valencia  Noi am stat timp de 10 nopti intr-o camera inchiriata la localnici,  prin AirBNB, pt care am platit 26 euro/camera/noapte. Puteti citi detalii despre ele in acest articol >>> Toate apartamentele in care am stat pe AirBNBVrei sa inchiriezi si tu o camera/apartament la localnici? Iti ofer un voucher de 100 ron pe care il poti folosi la cazare oriunde in lume, la prima ta rezervare, daca iti faci un cont nou (gratuit) >>> VOUCHER 100 RON AICI.
Obiectivele turistice văzute în centrul istoric din Valencia 


Am facut degustari in Mercat Central


Vom începe interesant, cu singurul obiectiv turistic pentru care mi-e groaza. Piata Mercat Central, pe care vroiam sa o vad mult,mult de tot, fiindcă știu deja din vacanta în Barcelona, ca piețele în Spania sunt altceva. Dar cum să-i livrez eu ideea lui Kari!? Mersul la piață e interesant doar pentru pensionarele trecute de 70 de ani, plictisite de viata și fără nepoți. Ma tot gândesc, fac zeci de propuneri în cap și pana la urma îmi pica fisa. Fiul meu e un gurmand, când vine vorba de mâncare se luminează la fata, drept urmare ambalez propunerea sub forma de: “Kari mergem sa facem degustări de preparate spaniole în piață”. Fiul meu se arata incantat de idee, mai ales când ii promit, ca acolo o să-i cumpăr cel puțin 3 fresh-uri de fructe exotice. 

Ajungem în fata pietii leșinați la cele 37 de grade, dar nu ma las doborâta de căldură și ii povestesc lui KARI despre arhitectura, despre vitraliile ce le vedem și domul de sticla din mijlocul pietii. Într-adevăr, in Valencia, pana și piața e o opera de arta. Experienta în sine ne încântă pe amândoi, piața e plina de fructe exotice, fresh-uri ținute în gheata, facem degustările promise de tapas, cârnăciori picanti, măsline in diverse sosuri cu ierburi aromatice, picante, foitaje cu diverse umpluturi etc. Ma simt, ca și cum as face un reportaj pentru o emisiune culinara, cercetând fiecare stand și purtând discuții cu vânzătorii pe spaniola. 

Pont de calator: Atenție piața asta e deschisa doar pana la ora 3 pm

Piata-Mercat-Central-din-Valencia

Piata-Mercat-Central-din-Valencia

Piata-Mercat-Central-din-Valencia

Clădiri in stil baroc în Plaza del Ayuntamiento (Gratis)


Imediat cum am ieșit din piață, i-am zis lui KARI sa întram la bursa de Mătase (Lonja de la Seda), dar n-am avut nici o șansă să-l conving, fiindcă văzuse deja toți Pokémonii ce îl așteptau în Plaza del Ayuntamiento, centrul cultural al orașului, cu o piateta enorma, ce include numeroase fațade în stil baroc și primăria orașului (actualmente muzeul de istorie) . Pana și-a prins Kari Pokémonii eu am putut face fotografii în voie. Eh, asa e în vacanta cu copii, trebuie sa faci compromisuri la fiecare pas, asa am ratat bursa, monument înscris în Patrimoniul UNESCO. 

Plaza del Ayuntamiento-de-vazut-Valencia

Plaza del Ayuntamiento-de-vazut-Valencia

Plaza del Ayuntamiento-de-vazut-Valencia

Am descoperit cea mai frumoasa GARA din lume 


La vreo 300 m de Plaza del Ayuntamiento se afla Gara. Exteriorul e frumos, însă interiorul e cel ce m-a dat pe spate. Ghișeele, ceasul, toate detaliile sunt din lemn și motive pictate cu citrice, ce sa înștiințeze calatorii, ca au ajuns în Valencia. În interior este o încăpere, care zici ca face parte dintr-un Palat, nicidecum dintr-o gara, fiindcă are tavanul și toți pereții pictați,absolut superb. În gara asta am fost puțin nostalgica, zici ca m-am teleportat într-o alta epoca și-am plecat gândindu-mă ca în Valencia nu numai piata,ci pana și Gara e o opera de arta!

gara-din-Valencia

Gara-din-Valencia-obiectiv-turistic

Gara-din-Valencia-obiectiv-turistic

Ne-am pozat cu arena din Plaza de Toros (Gratis)


Imediat lângă gara am văzut una din cele mai vechi arene de corida din lume. Kari a fost în al nouălea cer văzând pliantele cu tauri, asa ca s-a rugat de mine 10 minute sa mergem sa ne luam bilete la spectacol. N-as prea vrea, fiindca acest tip de spectacol mi se pare prea agresiv pentru un copil de 9 ani, dar n-am cum sa scap de gurița lui și nu vreau să-l dezamăgesc. Vorbesc la ghișeu cu doamnele pe spaniola, acestea îmi spun ca sunt spectacole în fiecare weekend, dar ca putem vizita Muzeul Coridei prin care putem vedea arena, săbiile matadorilor și capete de tauri. Kari e supărat, ca nu îl duc la spectacol și nu mai vrea sa intrăm. 

arena-tauri-Valencia

arena-tauri-Valencia

arena-tauri-Valencia

Am băut o horchata la restaurantele din Piața Colón


Piața Colón e diferita de Mercato Central, însă nu e cu nimic mai prejos. Arhitectural vorbind e tot o bijuterie construita de unul dintre elevii lui Gaudí (superb e puțin spus) iar interiorul e ca o hala Gourmet cu terase și restaurante unde am consumat cea mai buna horchata din oraș (bautură din orez).

Piata-Colon-Valencia

Piata-Colon-obiectiv-turistic-Valencia

Am explorat centrul istoric cu o oprire la Catedrala (Gratis)


Centrul istoric  e un conglomerat de stradute pline cu cafenele, piatete largi cu cladiri istorice, multe magazine cu suveniruri si buticuri cu inghetata, la care chiar merita sa te opresti. Catedrala din Valencia este inima orașului. Pe esplanada din fata ei erau doi băieți ce făceau baloane de săpun imense, iar copiii fugeau sa le spargă, asa ca l-am lăsat pe KARI sa se joace cu ele pana am vizitat interiorul. Clădirea are trei portaluri, in trei stiluri diferite: gotic, romantic și roccoco. E foarte frumoasa in interior. Din păcate n-am făcut decât o tura rapida, fiindcă eram stresata stiindu-l pe KARI afara. Dacă as fi fost singura, as fi urcat cu siguranță și în turnul Catedralei El Miguelete ca să vad orașul de sus. A rămas pe data viitoare.


Catedrala-din-Valencia-obiectiv-turistic

de-vazut-centru-istoric-Valencia

de-vazut-centru-istoric-Valencia

de-vazut-centru-istoric-Valencia

Am găsit atmosfera specifica din Valencia în cartierul El Carmen (Gratis)


Acest cartier face parte din centrul istoric, însă are o atmosfera total aparte, plina cu restaurante și baruri ascunse pe străduțe înguste, terase la umbra portocalilor, buticuri cu concepte deosebite, biserici vechi si un labirint de străzi cu case colorate. Am făcut opriri in patio-uri unde KARI alerga porumbeii, am băut apa rece din toate cismelele găsite pe drum, am povestit cu localnicele in timp ce-l așteptăm pe Kari pe banca. El Carmen e cartierul care mi-a plăcut cel mai mult, poate fiindcă mi s-a părut ușor sa interacționez cu localnicii (lucru destul de greu de realizat în călătorii cu copii).

el-carmen-Valencia-cartier-obiectiv-turistic

el-carmen-Valencia-cartier-obiectiv-turistic

Am cautat toate graffiti-urile din Cartierul El Carmen (Gratis)


După cum v-am spus, El Carmen e cartierul localnicilor, însă are și o latura artistica, datorita faptului ca e plin de graffiti interesante. Practic vezi case, uși de garaje pereți de clădiri enorme acoperite cu graffiti ce dau senzația de muzeu în aer liber, orașului. Ca sa fac plimbarea mai interesanta, l-am provocat pe Kari la un concurs “care găsește mai multe graffiti câștiga o porție de churros cu ciocolata” și după 2 ore de plimbări prin tot cartierul, normal ca el a câștigat. Am găsit în total aprox 50 de graffiti, una mai frumoasa ca cealaltă. Da, în Valencia localnicii investesc mult în înfrumusețarea orașului și astfel pana și un colt de strada devine interesant.


Graffiti-el-carmen-Valencia

Graffiti-el-carmen-Valencia

Graffiti-el-carmen-Valencia

Am vizitat ansamblul futuristic al Artelor și Stiințelor (Exteriorul e Gratuit) 


Valencia nu este doar un fel de oraș istoric, unde oamenii vin să se uite la relicve vechi si pierdute. Este un oras cu o ambiție mare și un design futurist excelent, creat de arhitectul Santiago Calatrava, care te face să te simți ca și cum ai fi în Dubai, Londra sau orice alt oras cu arhitectura moderna. Orașul Artelor si Stiintelor, asa cum este supranumita in Valencia, se bucura de un ansamblu imens, construit pe circa 2  km, ce cuprinde un  Oceanograf (cu cel mai mare Acvariu din Europa) un Hemisferic si Muzeul de Stiinta. Toate aceste trei cladiri sunt conectate intre ele prin diverse mulaje futuriste  si o piscina intr-o nuanta superba, albastru azur. Plimbarea prin acest `mini cartier` este gratuita spre bucuria pasionatilor de fotografii, vizitele in interior si toate atractiile speciale se platesc. Kari al meu evident a vrut sa intram in toate, sa se dea in bilele de aer si pe bicicleta verticala din piscina asa ca am rezervat o zi intreaga doar pentru vizitarea acestui complex, de aceea voi scrie un articol mai detailat despre asta.  

Acvariu-obiectiv-turistic-oceanograf-Valencia

Acvariu-obiectiv-turistic-oceanograf-Valencia

Acvariu-obiectiv-turistic-oceanograf-Valencia

Acvariu-obiectiv-turistic-oceanograf-Valencia

Acvariu-obiectiv-turistic-oceanograf-Valencia

Obiectivele turistice văzute pe albia râului TURIA 


Am făcut sport și plimbari prin parcul TURIA (Gratis) 


Nu ai cum sa mergi în Valencia și sa ratezi acest parc, având în vedere ca tot centrul istoric e înconjurat de 9 km de verdeață, flori și aranjamente artistice, un plămân verde în centrul orașului străbătut de numeroase poduri interesante (unele istorice, altele moderne sau pline cu flori). 
Nu ne-au ținut picioarele sa facem o plimbare prin tot parcul, fiindcă e și lat, nu doar lung, dar ne-am dus în zonele de interes turistic de lângă Palau de la Musica, unde sunt numeroase fântâni și coloane. L-am lăsat pe Kari sa facă sport pe toate aparatele din zona gym, ca să se obosească puțin și apoi ne-am dus la locul de joaca.

Parcul-Turia-de-vazut-Valencia-obiectiv-turistic

Parcul-Turia-de-vazut-Valencia-obiectiv-turistic

Parcul-Turia-de-vazut-Valencia-obiectiv-turistic

Parcul-Turia-de-vazut-Valencia-obiectiv-turistic


Am petrecut o dimineața în Parcul Gulliver (Gratis) 


O parte mica din Parcul TURIA e destinat acestui loc de joaca îngrădit și bine întreținut numit Parcul Gulliver, în care sunt tobogane și locuri de cățărat pentru copii și părinți :))) 
Kari a fost în culmea fericirii urcând-se pe toate machetele și coborând pe toate toboganele. Singura problema e, ca se încălzesc foarte tare de la căldură, asa ca recomand sa mergeți dimineața devreme în lunile de vara. Deja pe la 11 Kari era tot ars în palme de la placajele supra-încălzite. 

Parcul-Guliver-de-vazut-Valencia (2)

Parcul-Guliver-de-vazut-Valencia (2)

Parcul-Guliver-de-vazut-Valencia (2)


Am văzut figurinele din muzeul Fallas (Gratis) 


M-am tot gândit ce muzee ar putea fi interesante pentru copil și am decis sa vizitam doua (muzeul Fallas zi muzeul IVAM), aflate ambele pe malul râului Turia. 
Pont de calator: Muzeele din Valencia sunt toate contra cost, însă în fiecare duminica 90% au întrarea gratuita. Aceste doua muzee sunt la distanta mica unul de celalalt asa ca le-am putut vedea ambele duminica. 

Probabil ați auzit deja de Festivalul Las Fallas ce are loc în fiecare an în lunile feb-martie în Valencia. În cadrul festivalului tot orașul se transforma într-o parada cu numeroase figurine imense ce defilează pe străzi, iar la final sunt arse. Evident merita ajuns la festival, dar dacă nu nimerești zilele acelea atunci faci ca și noi. Mergi la muzeul Fallas, in care sunt prezentate pe 2 etaje numeroase figurine salvate de-a lungul anilor de focul de la final. Astfel poți vedea evoluția modelelor și a display-urilor de-a lungul timpului. Sincer, eu fiind fana muzee ieșite din comun, mi-a plăcut mult. Se poate vedea într-o ora și din punct de vedere cultural e un loc ce te conectează cu tradițiile locului. 

Muzeul-Las-Fallas-de-vazut-Valencia

Muzeul-Las-Fallas-de-vazut-Valencia

Muzeul-Las-Fallas-de-vazut-Valencia

Am vizitat muzeul de arta moderna IVAM (Gratis)  


Muzeul prezintă vreo 9 camere cu arta moderna, unele drăguțe, tablouri pictate în culori vii etc, altele de-a dreptul prostii (mascote de plus ce ies din tavan și se rotesc datorita ventilatoarelor) o camera cu vopseaua căzută și lăsată pe jos sub forma de arta…. si bine ce pot sa zic?! Poate nu înțeleg eu toate aceste display-uri artistice, însă per total a meritat vizita fiindcă l-am ținut pe KARI ocupat încă o ora și lui i-a plăcut. Evident am comentat împreună fiecare lucrare și am dat note, ca să fie mai interesant pentru el. 


Muzeul-de-arta-Ivam-de-vazut-Valencia

Muzeul-de-arta-Ivam-de-vazut-Valencia

Muzeul-de-arta-Ivam-de-vazut-Valencia


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

Cum sunt plajele din Valencia - MalvaRossa si El Saler

$
0
0
Anul acesta am ales pentru vacanta de vara Valencia! Evident cel mai important aspect era plaja și sincer am avut mare noroc, fiindcă în Valencia plajele sunt excelente. În plus am prins niște preturi incredibil de mici, asa ca am petrecut o vacanta la preț de România într-un decor mult mai exotic și primitor. În cele ce urmează am sa va detailez tot ce trebuie sa știți despre o vacanta la mare în Valencia și multe impresii personale despre plaja și cartierul MalvaRossa. 

Vacanta in Valencia am facut-o pe cont propriu. Informatii utile de organizare:
* Zborul Cluj-Valencia l-am luat la oferta si a fost doar 70 de euro dus-intors, luat de aici  >>>Bilet de avion ieftin Valencia . Vrei sa te cazezi la Hotel? Rezerva aici >>> Hotel-uri ieftine in Valencia  Noi am stat timp de 10 nopti intr-o camera inchiriata la localnici,  prin AirBNB, pt care am platit 26 euro/camera/noapte. Puteti citi detalii despre ele in acest articol >>> Toate apartamentele in care am stat pe AirBNBVrei sa inchiriezi si tu o camera/apartament la localnici? Iti ofer un voucher de 100 ron pe care il poti folosi la cazare oriunde in lume, la prima ta rezervare, daca iti faci un cont nou (gratuit) >>> VOUCHER 100 RON AICI.

Tot ce trebuie sa știți despre cartierul MalvaRossa 


Daca mergi in Valencia ca sa vizitezi, atunci te cazezi in centrul istoric. Daca mergi pentru plaja recomand cartierul MalvaRossa. Atentie!!! Din centru pana la plaja faci proximativ 45 de minute cu metroul!!!Ma bucur ca am luat cazare in MalvaRossa, fiindca nu facem nici 5 minute pe jos, pana la plaja. Cartierul e liniștit, cu blocuri rezidențiale ce au câte o curte interioara cu loc de joaca pentru copii, în care îl duc pe Kari în fiecare seara. Sunt leandri și palmieri, o lumina blândă mediteraniana și oameni în vârstă ce stau la povesti pe băncile de alături. E exact atmosfera aceea de comunitate, ce la noi lipsește în ultimii ani. Fix langa promenada stau aliniate zeci de vile, in nuante pastel, cu diverse aranjamente colorate si flori exotice in micile gradini din fata casei. Toate vilele arata ca scoase din reviste, atat de  asemanatoare si totusi de diferite. 

Hoteluri ieftine si bune din Valencia - langa plaja MalvaRossa (pretul e pt 2 persoane)




Mâncarea nu e o problema în cartier, dar trebuie sa fii atent puțin de unde cumperi. E plin de buticuri mici ce vând legume și fructe. Toate-s la fel doar preturile difera, respectiv la începutul bulevardului e dublu la preț, decât pe la finalul străzii. Mai rău ca la piață. Dar măcar avem de unde alege caise și piersici gustoase, pepene rosu și galben, prune, oferta-i cam ca la noi. Avem și un supermarket aproape de casa unde găsesc de toate la preturi ca în România. Când n-am avut chef sa gătesc ne-am dus la Anayana, restaurantul japonez cu All you can eat, unde Kari se simte în rai cu 20 de sushi in fata.


Cum sunt plajele din Valencia 

Plaja MalvaRossa


Plajele din Valencia sunt excelente. Malva-Rossa e plaja orașului, o plaja enorma (lunga de nu ii vezi capătul) și lata de te plictisești pana ajungi la mare.

* Plaja e cu nisip fin, curata și bine întreținută 

* Sunt zone cu șezlong-uri (ce nu ocupa nici 10% din plaja). Sezlongul costa 5 euro pe zi. Spre surprinderea mea erau mereu goale fiindcă în Valencia pe plaja sunt foarte mulți localnici ce vin de acasă cu scaune, umbrele, mini lada frigorifica și toate cele necesare pentru o zi perfecta la plaja. 

* Zona cu cearșafuri e enorma și în nici o zi din cele 10 zile n-a fost prea aglomerata, din contra chiar și în mijlocul lui iulie, jumătate de plaja era goala (fiindcă e de-a dreptul enorma). 

* Pe plaja predomina localnicii, în special cei in vârstă și familiile cu copii. Turiști cam 20% ,am auzit câțiva francezi, putini italieni&britanici și mulți rusi. 

* Plaja e fără pretenții, fără fițe ca să înțelegeți ce vreau sa zic, însă se poarta topless. Nu e o chestiune de moda din câte mi-am dat eu seama, ci mai repede face parte din cultura lor. În Spania majoritatea au tatuaje, iar femeile stau topless și la 80 de ani. De altfel, femeile în vârstă erau mai dezbrăcate decât tinerelele.

* Marea e curata, fără meduze și fără alge.

* Intrarea în mare e lina, respectiv ai de mers peste 10 m ca să-ți ajungă apa la brâu. L-am lăsat pe KARI zilnic câte 4-5 ore în apa și eu îl supravegheam de pe cearșaf. N-am avut niciodată probleme, s-a împrietenit zilnic cu câte o gașca de copii și eu m-am putut relaxa pe plaja. 

* Plaja e supravegheata non-stop de salvamari. Doar o zi am prins cu steag rosu fiindcă bătea vântul, în rest apa a fost calma, cam ca în piscina. Foarte rar au fost valuri sa ne distram (cred ca 2 zile din 10). 

* Politistii patrulează pe plaja cu ATV-ul. În fiecare zi au trecut pe lângă noi de minim 10 ori. N-am auzit niciodată sa fie probleme cu furturi, sau chestii de acest fel. Eu îmi lăsam mereu telefonul, cheile și banii în ghiozdan, iar ghiozdanul pe plaja singur, fiindcă intram cu copilul în apa. Le-am găsit mereu la fel cum le-am lăsat. 

* Nu sunt vânzători ambulanți cu porumb fiert, apa, sucuri sau înghețată. Cred ca e interzis. În schimb în zona de promenada găsiți de toate, inclusiv Wc-uri publice și cabinete medicale de prim ajutor. 

* Pe faleza stau aliniati un rand lung de palmieri si numeroase restaurante specializate pe Paella, peste si fructe de mare. 

plaja-Malva-Rossa-Valencia-pareri
 
plaja-Malva-Rossa-Valencia-pareri

plaja-Malva-Rossa-Valencia-pareri

plaja-Malva-Rossa-Valencia-pareri

plaja-Malva-Rossa-Valencia-pareri

Cum sunt plajele din Valencia 

Plaja salbatica El Saler 


“Va plac plajele sălbatice!?” ma uit la Rossa și ii spun “claro que si”. Deja ma și imaginam pe o plaja pustie, cu ierburi și mărăcini crescute din loc în loc, câteva dune de nisip și o mare întreaga doar pentru mine. 

Realitatea nu e departe de adevăr, doar ca El Saler nu e tocmai o plaja sălbatică, fiindcă acum e o stațiune în toata puterea cuvântului, cu hoteluri înalte și șezlonguri în fata lor. 

Singura porțiune reala, unde plaja pare sălbatică, cu dune de nisip și mărăcini, bărci uitate pe malul apei, fără șezlong-uri e la capătul plajei, unde ne-am așezat noi. 

N-am avut o plaja întreaga doar pentru mine, dar m-am bucurat ca am împărțit-o doar cu 3 familii cu copiii de o vârstă cu Kari. Ah și cuplul acela ce cred ca se ascundeau de lume, el avea vreo 60, ea sper ca 20.

Ce pot sa spun despre El Saler!? Ca se simte totusi, ca nu-i plaja de oraș, fiindcă doamnele în vârstă și localnicii în general lipsesc din peisaj. Nu se simte acea atmosfera de comunitate, ca în Malva-Rossa, unde de multe ori m-am întrebat dacă doamnele își fac ședințele de scara blocului, pe plaja. E greu sa-ntelegi ce dezbat, când se întâlnesc 20 o data și își pun scaunele în cerc pe plaja. 

Părțile bune: apa e mai albastra decât în Valencia. Plaja la fel de lata cu nisip fin. Valurile se sparg la fel la malul marii. 

Partea proasta: în zona asta sălbatică, evident ca nu este magazin și nu-i deloc ușor sa cari 4 l de apa pe plaja. Zic și eu ;) 







Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

Totul despre o vacanta in Cipru - buget, preturi, sfaturi

$
0
0
Oh Cipru! Una din cele mai frumoase vacante pe care le-am facut pana acum! Insula aceasta ofera tot ce-ti poti dori pentru o vacanta perfecta: clima blanda, cu zile lungi si calduroase (in februarie erau 20 de grade), vara cred ca e ideal pentru o vacanta pe litoral, bucatarie delicioasa cu multe varietati de gratare, fructe de mare, branza halloumi si salate perfecte pentru vegetarieni, numeroase plaje frumoase cu nisip, locuri unice cu privelisti ca in povesti, sate traditionale, orasele de coasta superbe si multe sit-uri arheologice pentru iubitorii de istorie. Per total Cipru a fost destinatia pe care am vizitat-o cel mai in amanunt anul acesta, timp de 7 zile, in extrasezon pentru a putea vedea totul.
SFATURI UTILE -  Alegerea Locatiei in Cipru- Pentru explorarea insulei alegeti ca baza orasul Larnaca, daca vreti sa va petreceti timpul doar intr-un singur oras atunci mergeti in Nicosia. Pentru plaja alegerea mea ar fi Aiya Napa, urmata de Paphos si Limassol. Toata insula are in jur de 150 de km,  cu numeroase autostrazi, asa ca puteti face excursii zilnice, cum am facut si noi, insa pentru a vedea tot ce are insula de oferit rezervati-va macar 7-10 zile!!!

Ce vom acoperi in acest Ghid Turistic cu Cipru in 2018:

1. Transportul la Cipru cu avionul
2. Cat costa transportul de la aeroport in Cipru
3. Cazare ieftina in Cipru la localnici
4. Hotel-uri bune si ieftine in Cipru
6. Top 10 obiective turistice din Cipru si pretul lor in 2018
7. Cat costa transportul public in Cipru

Cat-costa-o-vacanta-in-Cipru


1.Transportul la Cipru cu avionul in 2018

Dupa cum spuneam, cel mai ieftin si mai simplu mod de a ajunge in Cipru e cu avionul. Varianta low- cost costa acum deseori sub 30 euro zbor dus-intors (luat la promotie) dar nici in celelalte zile pretul rareori depaseste 100 de euro. Cele mai ieftine bilete de avion spre Larnaca le gasiti >>> AICI

2.Cat costa transportul de la aeroport in Cipru in 2018


Aeroportul din Larnaca este situat la 10 km de centrul orasului Larnaca. Cel mai bun mijloc de transport pentru a ajunge in centrul orasul este un autobus de oras care costa 1.5 euro. Pentru a ajunge in Larnaca puteti folosi oricare din autobuzele urmatoare: 407, 417, 418, 419, 425 si 429

3.Cazare ieftina la localnici in Cipru  in 2018


Ca de obicei, cea mai ieftina cazare o gasiti la localnici. Site-ul Airbnb are o lista enorma de camere private si apartamente oferite de localnici in Cipru.  Inscrie-te gratuit pe Airbnb si primesti din partea mea un Voucher de 20 de euro care se deduce automat la prima voastra rezervare pe site. >>> VOUCHER AICI Noi am rezervat un apartament de lux, cu piscina si 3 camere, pentru 4 persoane in Larnaca cu 200 de euro apartament/7 nopti. Gasiti mai multe detalii despre el aici >>>Lista toate apartamentele in care am stat prin Airbnb

4.Hoteluri bune si ieftine in Cipru in 2018


Poate cel mai costisitor aspect al vacantei in Cipru e costul la cazare. Sunt multe hoteluri turistice, dragute, dar costisitoare. Variante foarte ieftine nu prea exista, insa cel putin o sa aveti parte de o sedere confortabila. 

Mai jos cateva Hosteluri ieftine si bune din Cipru  (pretul e pt 1 persoana, dormitor comun)
Hoteluri ieftine si bune din Cipru (pretul e pt 2 persoane)
Hoteluri de Lux la preturi rezonabile din Cipru  (pretul e pt 2 persoane)

5.Top 10 obiective turistice in Cipru si pretul lor in 2018


Spre deosebire de alte tari din Europa, Cipru sta foarte slabut la capitolul obiective turistice, majoritatea turistilor mergand pentru peisaje,litoral, relaxare, viata buna, restaurant si turism culinar. Noi timp de o saptamana am batut insula in lung si in larg, vizitand numeroase orase, plaje si sate. Va spun sincer ca am intrat doar in trei muzee (Muzeul Ciprului din Nicosia - costa 5 euro), muzeul Levantis din Nicosia (a fost gratuit) si Tomb of the kings (muzeu arheologic din Paphos) ne-a costat vreo 3 euro. Fortul din Larnaca costa si el 2.5 euro pe bilet. Daca chiar doriti sa bifati toate obiectivele turistice, vi le enumar mai jos (sunt scoase de pe site-ul oficial si preturile sunt de 3-5 euro la fiecare. Exista si un card ce poate fi cumparat la oricare din obiectivele turistice enumerate:
  • Card pentru 1 zi la toate obiectivele turistice de mai jos: €8,50
  • Card pentru 3 zile la toate obiectivele turistice de mai jos: €17,00
  • Card pentru 7 zile la toate obiectivele turistice de mai jos: €25,00
Toate obiectivele turistice din Cipru
  1. Muzeul Ciprului, Lefkosia
  2. Muzeul Arheologic din districtul Lemesos (Limassol)
  3. Muzeul Arheologic din districtul Larnaka
  4. Muzeul Arheologic din districtul Pafos
  5. Muzeul Etnologic, Lefkosia (Casa lui Hadjigeorgakis Kornesios)
  6. Muzeul arheologic local al Idalionului antic
  7. Muzeul local de broderie tradițională și argintărie, Lefkara
  8. Muzeul rural Fikardou
  9. Catedrala medievală din Cipru (Castelul Lemesos)
  10. Muzeul Arheologic local Kourion, Episkopi
  11. Muzeul de arheologie locală din Palaipafos (Kouklia)
  12. Muzeul etnografic local din Geroskipou
  13. Muzeul Arheologic Local Marion-Arsinoe, Polis Chrysochous
  14. Muzeul din Maa-Palaiokastro
  15. Castelul din Larnaka
  16. Muzeul Căilor Ferate din Cipru
  17. Muzeul rural local din Kato Drys - Casa lui Gavriil și Eleni Papachristoforou

6.Cat costa transportul public in Cipru in 2018

In Cipru cea mai ieftina solutie pentru transport pe care o recomand tuturor daca doriti sa vizitati insula, esta inchierea unei masini. Preturile sunt foarte avantajoase mai ales daca mergeti 4 persoane. Pe noi o masina Kia (micuta fiindca toate masinile de pe insula sunt micute) ne-a costat 35 de euro pe zi, luata prin >>>Formula Rent a Car
Daca doriti sa vizitati insula cu mijloacele de transport in comun, am scris toate preturile intre orase si in orase aici >>> Preturi transport in comun Cipru

Impresii Albufera si El Palmer - Imprejurimile din Valencia pe cont propriu

$
0
0
Nici n-am ajuns bine ieri în Valencia, ca deja vremea s-a stricat. Eu, zici că-s blestemata! In toate vacantele din acest an am avut parte de drame meteorologice. Ploaie, vânt și frig pana și în Valencia, în mijlocul lui iulie. Nu mi-a venit sa cred!!!! În fine, în programul făcut de mine, aveam azi o excursie pe cont propriu în imprejurimi, mai exact in Parcul Natural Albufera, cu o oprire în satul El Palmar, ca să mancam o paella bună, în localitatea în care a fost inventata. Citisem pe net ca e ușor de făcut o astfel de excursie pe cont propriu din Valencia, însă n-am găsit informații utile despre cum sa o faci. Din păcate din greșeli învață omul asa ca azi a fost o zi plina de peripeții.

Paella-El-Palmer-impresii
Vacanta in Valencia am facut-o pe cont propriu. Informatii utile de organizare:
* Zborul Cluj-Valencia l-am luat la oferta si a fost doar 70 de euro dus-intors, luat de aici  >>>Bilet de avion ieftin Valencia . Vrei sa te cazezi la Hotel? Rezerva aici >>> Hotel-uri ieftine in Valencia  Noi am stat timp de 10 nopti intr-o camera inchiriata la localnici,  prin AirBNB, pt care am platit 26 euro/camera/noapte. Puteti citi detalii despre ele in acest articol >>> Toate apartamentele in care am stat pe AirBNBVrei sa inchiriezi si tu o camera/apartament la localnici? Iti ofer un voucher de 100 ron pe care il poti folosi la cazare oriunde in lume, la prima ta rezervare, daca iti faci un cont nou (gratuit) >>> VOUCHER 100 RON AICI.
Transportul pe cont propriu spre El Palmer si Albufera (preturi si informatii utile) 


In primul rand autobuzul 25 spre Albufera nu e trecut pe Google Maps asa ca a fost greu sa identific de unde sa îl iau din Valencia . Pana la urma am găsit ceva informație pe net, care nu era chiar exacta, dar la doua străzi distanta. Oricum pentru voi, vin eu cu adresa precisa. Mergeți la Arcul de Triumf de lângă tribunal. Acolo este o simpla stație de autobuz, de unde vin și pleacă autobuze (nu e o autogara, nici autocar special). Totuși abonamentul de oraș nu e valabil, iar autobuzul costa 1.5 euro tichet/luat de la șofer
Pont de calator!!!! 
Atenție sunt 2 autobuze cu numărul 25. Eu nu am știut asa ca l-am luat pe primul spre El Palmer ceea ce a fost bine. Al doilea autbuz 25 are directia Perellonet (acesta merge la Parcul National Albufera).
Ambele autobuze 25 ajung de asemenea pe plaja El Saler :) si merita combinata cu o oprire la plaja.

Impresii personale despre El Palmer - sat traditional de langa Valencia 


Nici nu știu ce m-a atras mai mult sa vin aici: căsuțele tradiționale, plimbarea cu barca pe canale, câmpurile de orez sau dorința de a încerca o Paella în locul în care a fost inventata. Mi-e greu sa ma decid, dar cert e ca a meritat sa batem tot drumul pana aici. Cu toate ca El Palmer, se afla la capătul liniei 25, la doar 45 de minute din Valencia, acesta e un sătuc cu o atmosfera aparte, liniștită și destul de orientata către turiști. E foarte diferit de Valencia, în special datorita arhitecturii, însă nu e nici chiar ca la tara fiindcă tot a doua casa e transformata în restaurant. De altfel nici nu m-ar surprinde dacă as citi ca El Palmer e satul cu cele mai multe restaurante din lume. 

Cu o asemenea oferta, ne-a fost greu sa ne decidem. Evident toate au meniul afara și absolut toate sunt specializate pe Paella. Am colindat toate străduțele cu Kari, ne-am documentat asupra preturilor și în final m-am hotărât sa nu facem nici un rabat de la calitate și sa mergem la restaurant “EL Palmer” cel mai vechi din oraș. Am comandat o Paella marinera - cu fructe de mare și o Paella con arroz negro - paella neagra cu cerneala de sepie. Ambele le-am primit în vasul tradițional de Paella de dimensiuni mari, cu un orez gătit perfect, cu o textura minunata și fructe de mare din belșug. 

Pont de calator: Paella e o mâncare ce se mănâncă pe loc, gătită proaspăt, asa ca pentru cea mai buna experienta, nu comandati meniul zilei ce include Paella. 

Paella-El-Palmer-Valencia

Paella-El-Palmer-Valencia


El-Palmer-Valencia-impresii-pareri-Spania

El-Palmer-Valencia-impresii-pareri-Spania

El-Palmer-Valencia-impresii-pareri-Spania

El-Palmer-Valencia-impresii-pareri-Spania

El-Palmer-Valencia-impresii-pareri-Spania

Impresii si preturi Parcul național Albufera  


Parcul Național Albufera cuprinde cel mai mare lac din Spania, pe care se fac zilnic plimbări cu barca de 45 de minute. Prețul e destul de accesibil, respectiv 5 euro de persoana (pana în 5 persoane) 4 euro de persoana (daca sunteți peste 5 persoane). Atmosfera într-un fel e ca la noi în Delta Dunării, tot la fel de multe păsări și tot același senzație de viata sălbatică și conexiune cu natura, doar ca în România întinderile de apa sunt mult mai mari și implicit vegetația și fauna mai interesante. Oricum pentru fericirea lui Kari a meritat și aceasta oprire, chiar dacă n-am mai avut răbdare sa stam pana la apus. 

Parcul-National-Albufera-Valencia-Impresii-Pareri

Parcul-National-Albufera-Valencia-Impresii-Pareri

Parcul-National-Albufera-Valencia-Impresii-Pareri

Dezamăgiri. Singurul meu regret pe ziua de azi e, ca n-am reușit sa ma pozez cu câmpurile de orez. Ideea e ca aceste câmpuri sunt inundate de apa, după cum probabil știți, iar aleile nu trec prin mijlocul lor asa cum am văzut în India.
Nu-s chiar atâta de nebuna încât sa ma bag cu picioarele în apa pana la genunchi pentru o poza, drept urmare m-am întors în Valencia fără nici o poza artistica din câmpul de orez.


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

Totul despre transportul in Valencia inclusiv de la aeroport

$
0
0
Pentru cele 10 zile de vacanta in Valencia, initial, m-am bucurat ca exista cartela T10 cu care voi circula usor din dreapta in stanga, folosind cele 10 calatorii. Ma gandeam ca o sa rezolv treaba cu o cartela sau doua, stiind ca in Barcelona si alte orase din Spania aceste cartele mi-au fost de mare ajutor. Adevarul e, ca in Valencia sistemul de transport e mai complicat. Oricum, vestea buna e ca copiii calatoresc gratuit pana implinesc 10 ani pe metrou si pana la 6 ani pe autobuz. Vestea proasta e ca metroul nu prea te ajuta. Ma rog, te ajuta, insa la Oceanograf si multe alte obiective turistice, metroul nu are statie, asa ca te lasa la 1 km, ceea ce pe 37 de grade, vara, nu iti doresti.

Vacanta in Valencia am facut-o pe cont propriu. Informatii utile de organizare:
* Zborul Cluj-Valencia l-am luat la oferta si a fost doar 70 de euro dus-intors, luat de aici  >>>Bilet de avion ieftin Valencia . Vrei sa te cazezi la Hotel? Rezerva aici >>> Hotel-uri ieftine in Valencia  Noi am stat timp de 10 nopti intr-o camera inchiriata la localnici,  prin AirBNB, pt care am platit 26 euro/camera/noapte. Puteti citi detalii despre ele in acest articol >>> Toate apartamentele in care am stat pe AirBNBVrei sa inchiriezi si tu o camera/apartament la localnici? Iti ofer un voucher de 100 ron pe care il poti folosi la cazare oriunde in lume, la prima ta rezervare, daca iti faci un cont nou (gratuit) >>> VOUCHER 100 RON AICI.
Cat costa transportul de la aeroport in Valencia  in 2018 


Puteti folosi linia #3 si linia #5 direct din aeroport pana la statia Xativa sau Colon (cele doua statii centrale). Un bilet costa 3.9 euro. Daca va cumparati abonamentul T10 sau abonamentul turistic, transportul de la aeroport este inclus, o data ce il activati. Eu am preferat abonamentrul Bonometric T10, un fel de card ce include 10 calatorii. 

Cat costa Cardul Bonometric T10 (cu 10 calatorii) in 2018 


In Barcelona acest card e o bucata de carton. In Valencia e un card reincarcabil, ca cel bancar, si am platit 12 euro pentru cardul in sine si cele 10 calatorii. Iesi o idee mai ieftin decat daca cumperi bilete separate, acestea costand 1.5 euro pe bilet. Cardul trebuie `compostat la aparat cand incepi calatoria` si poti sa mergi pana la destinatie cu acelasi bilet cat timp folosesti doar metrouri. 

Atentie Cardul Bonometric pentru Metrou nu e valabil si pe autobuz 


O sa vedeti ca orasul e mai bine acoperit de autobuze decat de metrou. Eu, daca m-as duce din nou in Valencia, as cauta o varianta de abonament pentru autobuze, fiindca mi se pare mai confortabil si flexibil, autobuzele acoperind tot orasul, pe cand metroul are doar cateva linii. 
Oricum atat pe autobuz cat si pe metrou un bilet costa 1.5 euro
In cazul meu diferenta o facea doar Kari, fiindca pe autobuz trebuia sa ii cumpar bilet de aceea incercam sa mergem cat mai mult cu metroul.

Cu ValenciaCard aveti transport gratuit pe toate mijloacele de transport in comun 


Pe langa intrarea gratuita si alte peste 100 de discount-uri si beneficii turistice, cu cardul ValenciaCard ai transport in comun gratuit pe toate mijloaccele de transport. Acest card in 2018 costa:
  • 24 ore card: €15.00
  • 48 ore card: €20.00
  • 72 ore card: €25.00


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!




Cat costa o vacanta in Israel (Preturi 2018)

$
0
0
Nu gresesc cand spun ca vacanta in Israel, a fost cea mai interesanta din acest an. Cu toate ca este o tara micuta, are foarte multe de oferit. Ierusalimul pentru turism religios, Tel Aviv este probabil cel mai cool oras de la Mediterana, in Israel se afla are inca doua mari (Marea Moarta si Marea Galileei), gradinile suspendate din Haifa, desertul Nagev, fortareata de pe varful muntelui Masada, toate merita vizitate. Personal am alocat pentru vacanta in Israel zece zile: 7 pt Israel si 3 pentru Palestina (Behtleem). Inainte sa plec m-am tot documentat, in special in ceea ce priveste preturile, fiindca toata lumea o sa va zica `Israel este in top 5 cele mai scumpe tari din lume`. Adevarul e, nu-i chiar atat de scump, precum se zice, daca esti gata sa faci mici compromisiuri. Obiectivele turistice sunt 90% gratuite, iar mancarea (probabil cel mai scump considerent pt o vacanta in Israel) o poti tripla alegand preparatele lor traditionale ce costa doar: 15 -18  ron (hummus/salata de vinete cu paine proaspata), 25 ron (hummus + falafel), 30 ron (shaworma). Pentru a economisi, am mancat cinci zile doar mancare traditionala (ieftina) si cinci zile la restaurante bune (unde un meniu de persoana costa intre 50 si 100 de euro/depinde de bauturi). Oh da, bautura e scumpa in Israel (apa de la robinet e potabila) insa berea costa de la 10 ron in sus (la supermarket) si tot atata un fresh de fructe proaspete mic (250 ml).

Pont de la Alice: In Israel moneda locala este sekel (NIS), iar intre banii nostri si banii lor e paritate.


1.Transportul la Israel cu avionul in 2018

Cel mai ieftin si mai simplu mod de a ajunge in Israel e cu avionul (atentie- aveti nevoie de pasaport). Varianta low cost este acum deseori sub 50 euro zbor dus-intors (luat la promotie) dar nici in celelalte zile pretul rareori depaseste 80 de euro. Cele mai ieftine bilete de avion spre Israel le gasiti >>> AICI

2.Cat costa transportul de la aeroport in Israel in 2018


Aeroportul Ben Gurion  este situat la 30 km de centrul orasului Tel Aviv. Cel mai bun mijloc de transport pentru a ajunge in centrul orasul este cu trenul care costa 16 ron sekeli/ron. Trenul circula foarte des (sunt inclusiv noaptea din ora in ora). De vineri dupa-masa (7 pm) si pana sambata dupa-masa, in Israel se sarbatoreste Sabat-ul asa ca nu exista mjiloc de transport in comun functional. Singura varianta este un taxi (exista un tonomat ce va da un bon de ordine, la iesirea din aeroport) iar pretul e fix 150- 170 sekeli/ron  in functie de nr de persoane si bagaje, pentru orice adresa din Tel Aviv. 

3.Cazare ieftina la localnici in Israel in 2018


Ca de obicei, cea mai ieftina cazare o gasiti la localnici. Site-ul Airbnb are o lista enorma de camere private si apartamente oferite de localnici in Israel. Eu am stat timp de 10 nopti, in 3 apartamente din Israel si m-am simtit de fiecare data in siguranta, am avut confort sporit si am platit in medie doar 20 euro/persoana pe noapte/apartament. Puteti citi detalii in acest articol >>>Lista cu apartamentele Airbnb in care am stat.  Inscrie-te gratuit pe Airbnb si primesti din partea mea un Voucher de 20 de euro care se deduce automat la prima voastra rezervare pe site. >>> VOUCHER AICI

5.Hoteluri bune si ieftine in Israel in 2018


Poate cel mai costisitor aspect al vacantei in Israel e costul la cazare. Sunt multe hoteluri turistice, dragute, dar costisitoare. Variante foarte ieftine nu prea exista, insa cel putin o sa aveti parte de o sedere confortabila. 

Mai jos cateva Hosteluri ieftine si bune din Israel  (pretul e pt 1 persoana, dormitor comun)
Hoteluri ieftine si bune din Israel (pretul e pt 2 persoane)
  • O noapte in The Postel (Tel Aviv) = 45 euro/camera dubla/noapte
  • O noapte in Old Jaffa's Penthouse(Tel Aviv) = 60 euro/camera dubla/noapte
  • O noapte in Sun City Hotel (Tel Aviv) = 70 euro /camera dubla/noapte

  • O noapte in Zion Hotel  (Ierusalim) = 75 euro, mic dejun inclus/camera dubla/noapte
  • O noapte in Allenby2 B&B (Ierusalim) = 75 euro, mic dejun inclus/camera dubla/noapte
  • O noapte in City Center Jerusalem (Ierusalim) = 80 euro/camera dubla/noapte
Hoteluri de Lux la preturi rezonabile din Israel  (pretul e pt 2 persoane)

6.Top 10 obiective turistice in Israel si pretul lor in 2018


Dupa cum v-am spus in Israel 90% din obiectivele turistice sunt gratuite! Am vizitat Tel Aviv, Haifa, Nazareth, Bethleem si Ierusalim, fara sa cheltui nici un ban pe cele mai populare obiective turistice. Singurul obiectiv pe care l-am platit a fost balaceala la Marea Moarta (despre care am scris un articol separat). Daca aveti totusi timp si va doriti sa vizitati pe indelete, va scriu TOP 5 obiective turistice contra cost din Israel:
  1. Muzeul de arta din Tel Aviv  = 11 euro adult/ 5 euro pentru seniori 60+/ Gratuit pentru copii sub 18 ani
  2. Muzeul Evreiesc din Tel Aviv  = 11 euro adult/ Gratuit copii sub 5 ani
  3. Muzeul de Design Holon din Tel Aviv = 7 euro adult/ 6 euro varstnici si tineri pana in 17 ani/ 5 euro copii sub 11 ani
  4. Fortareata Masada (sit arheologic inclus in Patrimoniul Unesco) = 15 euro adult  si 10 euro copil (pretul include telecabina dus-intors) 
  5. Palatul Herodium ( sit arheologic aflat la 10 km de Ierusalim) = 5 euro adult/ 3 euro copii

7.Cat costa transportul public in Israel in 2018

In Israel se circula cu autobuze in Tel Aviv si tramvaie in Ierusalim. Intre orase recomand autocarele, fiindca trenul costa o idee mai scump. Pe distante scurte, un bilet de autocar costa 20 ron, pe distante lungi in jur de 50 ron.
Un bilet de autobuz/tramvai local costa 7 ron, tot atat costa si autobuzul din Ierusalim in Bethleem. Nu exista carduri de transport pe mai multe zile, iar biletele de autobuz se iau de la soferi.


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului 

Statistici Septembrie 2018, viata privata si calatorii

$
0
0
Luna trecuta va povesteam despre nunta prietenei mele, pe malul lacului Belis. Acum când ma gândesc la luna august, îmi vin in cap scene ce zici că-s din alta viata. La fel îmi amintesc de toate vacantele din acest an, au fost ca un vartej, au fost atât de frumoase, dar au trecut atât de repede, încât zici ca nici nu s-a întâmplat în acest an. Sunt sigura ca toți cei ce aveți o viata haotica ca a mea, înțelegeți ce vreau sa spun. Luna septembrie a trecut mai repede decât toate, fiindcă am călătorit cel mai mult din acest an. Practic doar o săptămână am fost acasă, în rest am fost tot pe drumuri. La propriu! În luna septembrie mi-am depășit recordul de sănătate, mai exact am înregistrat 200 000 de pași, calculați de aplicația din telefon. E de bine! Dar haideți sa vedem ce-am văzut și pe unde m-au purtat picioarele în luna septembrie.

statistici-viata-calatorii-blog

Călătoriile din luna septembrie 2018 - statistici

In fiecare an, luna septembrie e speciala, fiindcă sărbătoresc ziua mea, printr-o vacanta într-o tara sau măcar destinație noua. În 2016 a fost India, în 2017 a fost Macedonia in cadrul unui circuit pe cont propriu de o luna, iar în acest an vroiam sa fac ceva similar. Având un buget destul de mic (asa mi se întâmplă mereu pe final de an), am stat în jur de o săptămână cu laptopul în brate cautand variante. Va întrebați cum am reușit!? Ca de obicei, zborurile low-cost au dictat itinerarul acestei vacante, profitând de flexibilitatea pe care o am, de a călători în zilele când preturile sunt cele mai mici.

Astfel am început cu un zbor de 15 euro, din Sibiu în Copenhaga, unde am vizitat toate obiectivele turistice gratis într-un weekend. Orașul mi-a plăcut atât de mult încât a întrat direct în top 5 orașe favorite. A fost cald, primitor, colorat și foarte ușor de vizitat,cu un sistem de transport extrem de bine pus la punct și localnici ce vorbesc în proporție de 99% engleza. Da…. Iubesc Copenhaga! 
Dupa week-end-ul extrem de plin, am luat trenul pana în celalalt capăt al tarii, în Tønder. Cei ce ma cunoașteți, știți deja ca mi-e nu îmi place sa bifez tari, ci prefer sa le vad cât mai în detaliu, iar capitala din punctul meu de vedere nu reprezinta stilul de viata autentic dintr-o tara. În Tønder am trăit cu localnicii, m-am amestecat printre ei și am reușit sa am o impresie mai clara despre ce înseamnă viata în Danemarca. Mi s-a parut foarte diferit de Copenhaga și mai ales foarte diferit de orice am văzut pana acum,in materie de lifestyle. 

***Punctul culimanant al vacantei, in Danemarca: A fost ziua in care am vizitat Freetown Christiania, o comunitate autonoma, foarte speciala din Copenhaga. 

Danemarca-Aliceee

După o săptămână în Danemarca, am luat un zbor de 20 de euro din Billund în Poznań (Polonia). Nu știu cum s-a întâmplat ca am prins fix acest oraș cu cel mai mic preț, zici ca s-au aliniat stelele special pentru mine. Căci astfel am ajuns în Polonia exact în aceeași perioada ca anul trecut, doar ca atunci am vizitat Cracovia, Varșovia, Gdnask și împrejurimi. Asa ca Poznan a întregit cumva harta, reușind astfel sa vizitez într-un weekend, acest orășel din vestul Poloniei. Iubesc Polonia pentru preturile mici, iar Poznań mi-a amintit mult de Cluj (mic, compact, spirit studențesc, baruri și restaurante bune la preturi corecte) OH daaa, e confortabil sa faci turism în Polonia și e foarte frumos! 

***Punctul culminant al vacantei, în Polonia - Am fost când am învățat sa fac croassants după rețetă originala din Poznan, in cadrul unui workshop turistic. 

Poznan-Poland

Din Poznan am profitat din nou de reducerile Ryanair și astfel am zburat cu doar 20 de euro din Poznań în Corfu, unde timp de o săptămână am sărbătorit ziua mea. Am luat excursii prin agențiile locale, cu autocarul și cu vaporul și astfel am vizitat tot ce are Corfu mai frumos. Acum am ajuns pentru prima data în Grecia adevărată (anul trecut am ales Salonic și sincer nu m-a impresionat deloc), însă vacanta în Corfu a fost printre cele mai frumoase și cu siguranță cea mai relaxanta din viata mea. Sa sărbătoresc a fost atât de ușor și de natural, având un șir de restaurante bune la doi pași de casa și o plaja micuța, cu nisip fin, în spatele Hotelului.

***Punctul culminant din vacanta, în Corfu: A fost când am ajuns în Paleokastritsa și am crezut ca sunt în paradis. Ah și nu pot sa nu menționez toate meniurile cu fructe de mare… M-am întors cu 2 kg în plus (după toți pașii umblați), dar nu regret nimic! Spaghetti marinara, aperitive cu scoici proaspete, pizza cu creveți, calamar la grătar… Vreau înapoi în Corfu!!! 


Tot ce e frumos se termina repede, asa ca am zburat în Dusseldorf cu 60 de euro și încă 15 euro pana la Cluj. În Germania n-am mai făcut turism și poate asta e singurul punct pe minus al lunii, ca am ajuns de atâtea ori în Dusseldorf și cu toate astea, încă nu l-am vizitat ca la carte. Asta este, rămâne pe data viitoare. 

Articole publicate pe blog în luna septembrie 2018 

Motivul pt care nu am vizitat Dusseldorf au fost în special scrisul articolelor pe blog. Dacă las prea mult timpul sa treacă după vacanță, îmi pierd entuziasmul și dinamismul acela pe care îl simt când va povestesc atunci, pe moment, când întâmplările sunt în derulare. Asa ca în luna septembrie am reușit sa aștern toată vacanta aceasta în articole pt care mai am de lucru partea de poze (pe care eu o urăsc, travel bloggari știu de ce). Din mii de poze, sa selectez doar câteva e ca un job full time- mănâncă mulltttt timp și energie. Însă mă bucur enorm ca am scris vreo 10 articole, pe care le voi publica în curând. Între timp, pe blog am povestit în septembrie despre vacanta în Valencia din iulie și nu numai:
Progresul de pe Instagram în septembrie 2018 

N-am făcut nici un progres, din contra, o data cu noul algoritm am pierdut fani și engagement. Cu greu am reușit sa postez live din vacanta aproape in fiecare zi, un filmuleț și un mic rezumat al zilei, insa la partea de postari noi, am dat-o in bara rău de tot. Mai exact doar 6 fotografii publicate pe profil, iar cea mai apreciata fotografie, cu 583 Like-uri este ACEASTA. Va mulțumesc!!!! 

instagram-blog-calatorii-travel

Viata privata în septembrie 2018

Septembrie a trecut fără incidente sau probleme serioase. Am reușit sa scap de alergia pe care o aveam după ce în Danemarca am consumat un tub întreg de crema. Ba mai mult după socul revenirii în tara de la 30 la 7 grade, am reușit sa țin răceală departe de mine, consumând portocale din greu. Ma întreb de ce nu putem avea și noi un 20 de grade constant, asa cum îmi place mie??? Eh, poate tocmai asta e secretul pt care iubim sa călătorim, un motiv în plus ca să fugim undeva la căldură. 

Despre pisici și jocuri de societate
De obicei la rubrica asta va povestesc despre filme. Ei bine luna asta, record absolut, n-am văzut nici un film!!! La întoarcerea în tara am petrecut toată săptămâna cu Kari, privindu-l cum se joaca pe playstation, teme, gătit, ați ghicit, m-am întors înapoi la normalitate. Apoi în weekend m-am întâlnit cu prietenii în Cluj, unde am bifat doua chestii noi pentru mine. 

Prima este un motan, pe nume Fram, care m-a vrăjit pur și simplu. Probabil ați observat deja ca eu nu vorbesc veci despre animale, nu ma vedeți prin vacante alături de câini și de pisici, fiindcă am o fobie. Îmi plac, putem fi prieteni, cât timp stau departe de mine. Însă motanul acesta, de îndată ce m-a bătut pe spate sa ma trezesc, ca un om mare, m-a cucerit. A sărit în bratele mele și de atunci nu ne-am mai dezlipit. E o pisica atipica, nu prea miaună, nu prea are energie, nu ma sperie cu mișcări ritmice. Tot ce-și dorește e afecțiune, pe care ma bucur ca am putut sa i-o ofer. 

blog-calatorii

A doua noutate a lunii este un joc de societate pe care l-am descoperit, total întâmplător. Trebuie sa știți despre mine ca iubesc jocurile de societate, când locuiam în Cluj mergeam în fiecare miercuri la seara de jocuri. Acum viata mea e prea plina, ca să mai păstrez un asemenea obicei, dar tot reușesc sa ma vad cu prietenii in weekend sa jucam canasta, remi, rentz etc. Acum eram în cafeneaua Zorki și doream sa jucam dixit, dar cutia nu era completa, asa ca chelnerul ne-a propus Risk Commender. Nu știam jocul, însă de la prima runda mi-a plăcut la nebunie. Este un joc pentru călători, cu o harta a lumii împărțită în teritorii și fiecare jucător primește o misiune (de cucerit un anumit set de teritorii). Este lung și foarte interesant, asa ca l-am și comandat deja de pe net. Habar n-am dacă voi avea timp de el, dar sper ca macar ocazional, sa pot da o partida cu Kari.

Risk-joc-de-societate

Pana luna viitoare, sănătate multa la toată lumea și calatorii frumoase în toamna 2018! Apropo, spre ce destinații va indreptați?




Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!


10 obiective turistice de vazut Gratis în Copenhaga, Danemarca

$
0
0
La sfarsitul lui august am profitat de zborul ieftin din Sibiu spre Copenhaga (doar 15 euro) si asa am ajuns pentru prima data in Tarile Nordice. Ce stiam despre aceasta parte a Europei? Ca e foarte frumoasa, dar scumpa! M-am dus pregatita, gandindu-ma la ce-i mai rau, dar am descoperit, ca poti sa vizitezi Copenhaga, aproape gratis. Evident, daca stai mai mult de un weekend sau daca vrei anumite obiective turistice cum ar fi parcul Tivoli sau Muzeul Satului Danez, atunci recomand Copenhagen Card. In cazul meu, am sa revin cu Kari pentru astea, momentan m-am concentrat pe Top 10 obiective turistice ce le poti vedea gratis in Copenhaga si va spun sincer, ca de abia mi-a ajuns timpul. Nici vorba sa ma plictisesc :) Daca aveti cazare in zona centrala, le puteti vedea majoritatea mergand pe jos, insa eu am luat un card de transport de 72 de ore.


Vacanta in Copenhaga am facut-o pe cont propriu. Informatii utile de organizare:
* Zborul Sibiu-Copenhaga l-am luat la oferta si a fost doar 15 euro dus, luat de aici  >>> Bilet de avion ieftin Copenhaga . Vrei sa te cazezi la Hotel? Rezerva aici >>> Hotel-uri ieftine in Copenhagen   Eu am stat intr-o camera inchiriata la localnici,  prin AirBNB, pt care am platit 28 euro/camera/noapte. Puteti citi detalii despre el in acest articol >>> Toate apartamentele in care am stat pe AirBNBVrei sa inchiriezi si tu o camera/apartament la localnici? Iti ofer un voucher de 100 ron pe care il poti folosi la cazare oriunde in lume, la prima ta rezervare, daca iti faci un cont nou (gratuit) >>> VOUCHER 100 RON AICI.
1.Am hrănit pescărușii din Portul Nyhavn (Gratis) 


Dacă ar fi sa aleg un singur obiectiv turistic de văzut în Copenhaga, v-aș recomanda instant Nyhavn. Este locul meu preferat din oraș, un canal mărginit de căsuțe colorate ce datează din secolul 17, transformate în restaurante cu terase și baruri cool. Preturile la restaurante sunt mari (aprox 40-50 euro/ pers) , dar experienta cred ca merita. Văzusem pe internet nenumărate poze din acest loc și după ce am auzit de nenumărate ori Copenhaga numita “Veneția Nordului” mi-am imaginat, ca tot centrul istoric arata ca portul Nyhavn. În realitate exista multe canale, insa doar acesta e cu căsuțe colorate istorice, complet pietonal și cu atmosfera de relaxare și viata bună. Pescărușii planează în toate părțile, pe canal stau înșirate bărci mari de lemn,cu pânze, tineri beau bere pe malul canalului și stau la povesti, artiști stradali ne canta romanțe vechi, îmbracati în haine vintage, ma simt de zici ca m-am teleportat din nou în alte vremuri. Probabil greșesc fiind prin 95, locul era rău famat, un fel de ‘cartier rosu’ al orașului, cu baruri sumbre și cluburi de streaptease, menite să distreze marinarii.

Pont de la Alice: de aici pornesc tururile pe canale (boat tours) pentru cei interesați (acestea se plătesc).

Portul-Nyhavn-de-vizitat-Copenhaga-am-fost-acolo (2)

Portul-Nyhavn-de-vizitat-Copenhaga-am-fost-acolo

Portul-Nyhavn-de-vizitat-Copenhaga-am-fost-acolo

Portul-Nyhavn-de-vizitat-Copenhaga-am-fost-acolo

2. M-am plimbat prin Centrul istoric și Bulevardul Strøget


La o distanta rezonabila de mers pe jos de portul Nyhavn, se afla centrul istoric cu străduțe pavate cu pietre (ca în Lisabona) magazine de designeri și restaurante ascunse în grădini secrete, pe care le-am găsit intrând prin arcadele deschise din bulevardul Strøget. Cu toate ca este unul din cele mai lungi bulevarde pietonale din Europa, având 1.1 km, eu l-am găsit destul de plictisitor și lipsit de viata. In schimb, stradutele adiacente ascund cate un curcubeu de imobile si magazine decorate in stil minimalist. Cladirile sunt colorate in mii de culori, practic orice culoare iti imaginezi,exista pe o casa din Copenhaga. Cred, ca le vopsesc asa, ca sa nu simti atat de tare atmosfera rece a Tarilor Nordice, despre care auzisem de atâtea ori. 

Pont de la Alice: Cred, ca doar în Danemarca puteam sa gasesc un anticariat într-o biserica. Este o încăpere mare cu cărți din toate domeniile în Catedrala din mijlocul bulevardului.

Centrul-istoric-din-Copenhaga-Obiectiv-turistic-danemarca-gratis

Centrul-istoric-din-Copenhaga-Obiectiv-turistic-danemarca-gratis

Centrul-istoric-din-Copenhaga-Obiectiv-turistic-danemarca-gratis

Centrul-istoric-din-Copenhaga-Obiectiv-turistic-danemarca-gratis

Centrul-istoric-din-Copenhaga-Obiectiv-turistic-danemarca-gratis

3.Am fost la târgul de duminica din Rådhuspladsen (piața centrala a orașului)


Bulevardul Strøget se termina în Piața Centrală, pe care am găsit-o în renovare. Practic doar 20% din suprafața ei era lipsita de buldozere și macarale. Pe acest perimetru restrâns erau înșirate tarabe cu obiecte de anticariat. Știți, ca iubesc aceste piețe, dar preturile practicate în Danemarca m-au fugărit rapid spre zona Primăriei, în fata căreia am reușit sa îmi fac o poza, folosind un obiectiv wide.

Rådhuspladsen-Copenhaga-piata-centrala

Rådhuspladsen-Copenhaga-piata-centrala

4.Am făcut turul gratuit prin Christiansborg  


Turul începe zilnic la ora 4 pm in Højbro Plads. Ne-am strâns în jur de 100 de persoane, apoi am fost impartiti la 4 ghizi si impreuna cu ghidul nostru am pornit în descoperirea cartierul Christiansborg. Traseul e destul de scurt (nici 2 km) pe numeroase alei unde se fac opriri și ghidul ne-a oferit informații destul de interesante, astfel am descoperit ca:
* clădirea cu turn de dragon este scoasa la vânzare pt un preț exorbitant
* în Copenhaga dacă treci pe rosu la semafor și te prinde plătești 1000 coroane daneze
* ne-a povestit despre prajiturile daneze si cum le-au reinventat ca sa ramana pe piata
* ne-a dus pe malul canalului supranumit  `Amsterdam`
* am fost sub un pod unde danezii organizează nunti ( fiindca le place sa sarbatoreasca in stil neconventional)
*ne-a vorbit despre arhitectura orasului si despre casele `defecte` fiindca toate au cate o problema (unele sunt inclinate in lateral, altele spre fata zici ca sunt gata sa se darame pe trecatori etc. Linii si unghiuri drepte, sunt foarte putine).
și ne-a spus câteva lucruri interesante despre Freetown Christiania pe care l-am descoperit apoi singuri, turul incheindu-se la intrare.

Christiansborg-tur-gratuit-Copenhaga

Christiansborg-tur-gratuit-Copenhaga

Christiansborg-tur-gratuit-Copenhaga

Christiansborg-tur-gratuit-Copenhaga

Christiansborg-tur-gratuit-Copenhaga

5.Am descoperit Freetown Christiania 


Acesta este un cartier special de lângă centru istoric, cunoscut ca fiind locul hippy, flower power a orașului, unde domnește liniștea, unde toate casele sunt colorate și vopsite cu graffiti, unde exista o școală proprie, supermarket, baruri și oamenii au diverse meserii, unul din puținele comunități de acest gen din Europa. Aceasta comunitate numără în jur de 1000 de locuitori și au propriile reguli, diferite de cele ale guvernului danez. Singurele 3 legi sunt: fără violenta, fără fotografii pe Pusher Street si fără sa fugi prin cartier. Probabil va întrebați, de ce aceasta regula. Ei bine fiindcă fuga creează panica, iar pe Pusher Street (centrul cartierului) se vând droguri ca la piață, adică pe tarabe. Cocaina, Cannabis, Marijuana, de toate. Cu toate ca Danemarca pare foarte permisiva, ei au legalizat primii prostituția și căsătoria între persoane de același sex, drogurile sunt ilegale. Ghidul ne-a spus ca se fac razii în mod regulat, însă de 50 de ani tolereaza comercializarea, ca să se producă numai aici și sa nu se răspândească prin tot orașul. Personal nu incurajez consumul de droguri, sunt total importiva lor, insa din punct de vedere turistic cartierul este interesant. Este o lume de poveste, într-o societate construita de la zero, în care starea de bine, veselia și bunătatea oamenilor domina (niciodată nu s-a înregistrat nici un act violent în Christiania, nici un viol etc) doar probleme cu politia. Christiania este o lume ireala, ce nu are legătură cu restul orașului Copenhaga!

obiectiv-turistic-Copenhaga-Freetown Christiania-Gratis

obiectiv-turistic-Copenhaga-Freetown Christiania-Gratis

obiectiv-turistic-Copenhaga-Freetown Christiania-Gratis

obiectiv-turistic-Copenhaga-Freetown Christiania-Gratis

6.Am văzut Mică Sirenă (atât varianta feminina, cât și varianta masculina și copiii lor) e Gratis 




Simbolul orașului și cel mai vizitat obiectiv turistic din Copenhaga este “Mica Sirenă.” Ghidul ne-a povestit, ca acesta a fost votat pe locul 2 ca fiind cel mai dezamăgitor obiectiv turistic din Europa (după Manenkin Pis din Bruxelles). Adevarul e, ca eu țin minte perfect, ca am văzut o astfel de statuie, cu o sirenă ieșită din mare, pe insula Capri și nu se făcea atâta tam-tam în jurul ei. Cea din Copenhaga este speciala doar fiindcă se afla la Marea Nordului.

Pont lui Alice: Varianta masculina e destul de greu de găsit, se afla în canalul din fata la Højbro Plads (în centrul orașului),practic în apa, sunt mai multe statui. Când bărcile au trecut pe lângă ele, s-au făcut valuri și astfel au fost ușor descoperite, încât sa le pot vedea. Mi s-au părut mai interesante decât “mica Sirenă”, pentru mine a fost ca și cum as fi descoperit un loc secret din oraș.

Mica-Sirena-Copenhaga-de-vazut-turistic

Mica-Sirena-Copenhaga-de-vazut-turistic


Mica-Sirena-Copenhaga-de-vazut-turistic

Mica-Sirena-Copenhaga-de-vazut-turistic


7.M-am pierdut în Fortăreața Kastellet (e Gratis) 


Chiar langa “Mică Sirenă” am văzut oameni umblând pe un zid și m-am gândit, ca trebuie sa fie ceva acolo, nu se poate sa umble toti de nebuni. Așa am dat peste Kastellet, o fortăreață splendida ce are forma de stea (pe care as și vedea-o dacă as fi în avion). De jos nu se vede forma, dar oricum fortificațiile sale istorice sunt foarte bine conservate și înconjurate de natură. Doi militari patrulează continuu, în clădirile istorice se țin banchete și nunti (am și văzut o mireasa). În spatele clădirii, urcând pe un deal am fost uimită sa descopăr o moara veche, în stare perfecta de funcționare, ce mi-a amintit de Olanda.

Fortăreața-Kastellet-Copenhaga

Fortăreața-Kastellet-Copenhaga

Fortăreața-Kastellet-Copenhaga

Fortăreața-Kastellet-Copenhaga

8.Am calatorit 1 ora ca să vad biserica Grundtvig Church (e Gratis)


Sa nu cumva sa va imaginați, ca nu sunt destule biserici în centrul orașului. Ba sunt! Ca în fiecare capitala europeana le găsești la fiecare pas. Doar, ca văzusem pe internet poze și biserica asta mi s-a părut ieșită din comun. Dacă s-ar afla la Roma sau la Paris sunt convinsa, ca știați deja de ea, însă fiindcă Copenhaga nu e atât de populara, biserica asta nu ajunge sa fie foarte vizitata. De fapt nici danezii nu o promovează în ghidurile lor turistice, am găsit-o la finalul ghidului cu Copenhaga. Cert e, ca mie mi-a plăcut, e o biserica protestanta, asa ca interiorul e foarte simplist, dar exteriorul încadrat de clădiri zici ca face parte dintr-o scena de film SF.

Pont de calator: autobuzul 66 luat din portul Nyhavn sau din fata parcului Tivoli va duce în aprox 45 minute pana lângă biserica.

Grundtvig-Church-Copenhaga-obiectiv-turistic-impresii

Grundtvig-Church-Copenhaga-obiectiv-turistic-impresii


9.Am urcat in turnul Parlamentului - Christiansborg Palace ( e Gratis) 


Am ajuns în fata Parlamentului la ora 7 pm din dorința de a evita aglomerația, lucru pe care vi-l recomand și vouă ( e deschis pana la 9 pm de marți pana sâmbătă). Întrarea se face ca la aeroport, după un control amănunțit la scanner, m-au lăsat sa trec la coada pentru lift-uri. Turnul are 106 m, e cel mai înalt din oraș și pentru a vedea priveliștea, se urca cu doua lift-uri și vreo 30 de scări pe jos. Priveliștile de sus sunt superbe, pe toate cele 4 laturi ale turnului, am văzut acoperișurile roșii ale orașului, căsuțele aliniate în fata canalului, Curtea interioara a Parlamentului,cladirile istorice din oraș, cupole și turnuri etc. E un loc deosebit, în care puteți lua și masa la restaurantul turnului ( se poate intra pt fotografii).

Christiansborg-Palace-Copenhaga-obiectiv-turistic

Christiansborg-Palace-Copenhaga-obiectiv-turistic

Christiansborg-Palace-Copenhaga-obiectiv-turistic

Christiansborg-Palace-Copenhaga-obiectiv-turistic


10.M-am plimbat în Gradina botanica din Copenhaga (e Gratis)


N-aveam de gând sa vizitez parcuri, dar mergând la Gradina Botanica exact asta am simțit, c-am făcut. Dacă îl privesc din perspectiva de parc, locul e superb cu tuneluri verzi, podețe, lacuri cu nuferi cu flori galbene, terase pe gazon, etcc.

Dacă îl vad din perspectiva de Gradina botanica, atunci a fost dezamăgitor, fiindcă toate plantele sunt în sere (au vreo 12 sere) dar ca să le vezi trebuie sa plătești la fiecare. Aveau și o expoziție vie cu fluturi (am văzut ceva asemănător in Viena și la Cluj) asa ca am zis pas, dar dacă va interesează, intrarea costa 60 dkk (8 euro). Flori la vedere, erau destul de puține.Deh... Tarile Nordice...temperaturile isi spun cuvantul asupra vegetatie.


Gradina-Botanica-din-Copenhaga-impresii

Gradina-Botanica-din-Copenhaga-impresii

Gradina-Botanica-din-Copenhaga-impresii

Gradina-Botanica-din-Copenhaga-impresii

😍 Apreciez comentariile voastre pe blog  😍
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului 

Nu e ușor să mergi cu trenul în Danemarca

$
0
0
Urmatorul weekend il aveam rezervat in Tonder, asa ca pentru a fi sigură că mă duc la ora corectă, în Gară corecta și ca știu prețul corect, m-am dus cu o zi înainte la gara centrala din Copenhaga. Acolo o doamna de la ghișeu mi-s spus că am tren spre Tonder din două în două ore, cu un singur schimb și prețul costă 406 coroane daneze. (aprox 50 euro). Ce am descoperit mergand cu trenul prin Danemarca: 

Cu-trenul-in-Danemarca
Vacanta in Copenhaga am facut-o pe cont propriu. Informatii utile de organizare:
* Zborul Sibiu-Copenhaga l-am luat la oferta si a fost doar 15 euro dus, luat de aici  >>>Bilet de avion ieftin Copenhaga . Vrei sa te cazezi la Hotel? Rezerva aici >>> Hotel-uri ieftine in Copenhaga   Eu am stat intr-o camera inchiriata la localnici,  prin AirBNB, pt care am platit 28 euro/camera/noapte. Puteti citi detalii despre el in acest articol >>> Toate apartamentele in care am stat pe AirBNBVrei sa inchiriezi si tu o camera/apartament la localnici? Iti ofer un voucher de 100 ron pe care il poti folosi la cazare oriunde in lume, la prima ta rezervare, daca iti faci un cont nou (gratuit) >>> VOUCHER 100 RON AICI.
1. In gara fiecare consultat îți spune alt lucru


Super! M-am trezit azi de la 7 dimineata ca sa fiu sigura ca ajung pe 8 la gara. Când am ajuns în gara, era cu totul alt sistem decât în ziua precedenta. Trebuia să îmi iau un număr de ordine și să aștept la coadă. Am primit numărul 102 cu 22 de persoane fața mea. Nu știu cum a trecut timpul, dar până la urmă am ajuns în fața ghișeului și doamna de acolo mi-a spus, că sunt mai multe trenuri cu un singur schimb, așa că acum aveam trenul spre Tønder la 9:52 de minute și ma costa 436 coroane daneze, in loc de 406, cum mi s-a spus ieri. Întreb dacă e un tren mai special și răspunsul ei este nu, orice tren spre Tønder are același preț. Okkkk. Deci plimbarea de ieri pana la gara, a fost doar timp pierdut.

Imi da biletul și imi spune insistent să mă urc în vagonul 63 fiindcă trenul se va diviza la un moment dat și să nu cumva să rămân în partea de tren ce merge în alta direcție. Bun! Nu mi s-a părut ușor de găsit vagonul 63, având doar câteva minute la dispoziție pe peron, dar pana la urma cu ajutorul localnicilor, am găsit vagonul și locul corect.

2. N-am tren spre Tønder, de fapt e autobuz 





In Tiglev mă dau jos repede,  știind că am doar 4 minute sa schimb trenul, așa că fug eu ca disperata până în gară și acolo doamna îmi spune că nu este tren spre Tønder, doar autobuz. Eu îi arăt că am tren și că mi sa spus că e cu un schimb, scrie mare pe bilet oprire în Tinglev. Doamna insistă că nu este tren și îmi indica autobuzul. 

3. Șoferul nu îmi primește biletul deși l-am plătit pana în Tønder





Merg la autobuz unde șoferul îmi spune ca biletul meu nu este acceptat, ca ala e de tren, asta e de autobuz asa ca trebuie sa plătesc în plus 52 coroane daneze. Eu n-am cash, el nu are plata cu cardul. Ma enervez, înjur, autobuzul pleacă!

4. Timp de o ora cobor toți sfinții





În primul rând fiindcă nu au decât un bancomat și acela este în centrul orașului, destul de departe de gara, iar al doilea motiv de frustrare e, ca a venit ploaia. O ploaie torențială, iar eu sunt cu bagajele și nu știu exact când am următorul autobuz, asa ca trebuie sa aștept în stație, care se afla cumva în pustietate fără nici un loc sa ma adăpostesc. După o ora de nervi a venit autobuzul…

5. Fiecare șofer cu legea lui





Călătorii coboară, șoferul vine la mine sa îmi pună bagajul în locul special din partea laterala a autobuzului. Ma întreabă dacă am bilet și ii arat cel de tren. Îmi spune ca e ok, ca biletul e valabil pana în Tønder. Nici nu știu dacă sa ma bucur sau sa înjur, după ce am scos deja bani de la bancomat (deci mi-au luat comisionul) am pierdut o ora, sunt uda leoarca…. Cand eu de fapt aveam biletul bun!!!!
6. Sa nu credeti ca in Danemarca este mai bine decat in RO





Ca să scurtez povestea, după încă o ora am ajuns în Tønder. Știți la ce concluzie am ajuns după ziua asta!? Ca e greu sa călătorești cu trenul în Danemarca. Sincer ma așteptăm în India și în alte tari din lumea a treia sa fie personal dezinformat, dar aici nu mi-aș fi imaginat asa ceva niciodata. Sa nu va plangeti de numarul mare de ore petrecute pe drum in Romania. Nici in Danemarca nu e mai bine, am facut  peste 5 ore pentru 250 de km. Fara sa amintesc suma platita pe bilet, nervii si stresul.

😍 Apreciez comentariile voastre pe blog  😍
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului 

Cum e viata in Danemarca

$
0
0
Tønder va fi pentru mine locul, în care m-am conectat cel mai bine cu oamenii și cultura din Danemarca. Copenhaga e plina de tineri, de turiști, de emigranți, fiecare își vede de treaba lui, iar treaba mea acolo a fost sa fac turism, asa ca n-am prea pus atât de mare preț pe autenticitatea locului. fiindcă știam, ca urmează sa fac asta în Tønder. Cum este viata in Danemarca? Am sa va povestesc in articolul de azi ....

cum-e-viata-in-Danemarca
Cum e viata in Danemarca - m-am cazat la localnici ca să trăiesc în spirit danez 


Catherine a fost cea care mi-a prezentat casa, o doamna mărunțica, din Taiwan. Apoi l-am cunoscut și pe Klarc, soțul ei danez cu care au un copilaș de vreo 7-8 ani, ce fuge de fiecare data, cand ma vede. Vreau sa cred, că-i timid. De îndată ce ajungem la etajul doi al casei, descopăr, ca nu am doar o camera, ci un etaj întreg. O baie imensa (din câte am observat în Danemarca băile sunt de dimensiunea unei bucătării la noi) și o camera mare doar pentru mine. Pe noptiera ma așteaptă o mica atenție din partea familiei, o sticla mare de suc de portocale, una de Cola și un coșuleț plin cu mere. Camera e frumoasa, cu detalii vintage (genul de casa de la bunici) și fiind la mansarda are o priveliște frumoasa spre acoperișurile roșii din vecini. Mi-a plăcut mult aceasta casa, de afara arata ca în filme, iar în interior are acea atmosfera de familie, cu un living imens, piese de anticariat, cu o masa pentru 12 persoane, biblioteca lângă care îl vad pe Klarc deseori citind, o bucătărie uriașă cu toate ustensilele, inclusiv din cele moderne (cum ar fi mașina de spălat vase) etc. Seamana cu cele in stil american, ce le-am vazut prin filme.

Cum-e-viata-in-Danemarca

Cum-e-viata-in-Danemarca

Cum-e-viata-in-Danemarca
In Tønder nu este nici un obiectiv turistic


Satucul acesta se numește oraș în Danemarca, însă nu are decât 7000 de locuitori. Am sa va dezamăgesc de la început spunând, ca nu are nici un obiectiv turistic (ma rog biserica orașului și ceva statui, dar cred ca poti trai și fără sa le bifezi.) 

Cu toate astea Tønder mi-a placut extrem de mult

Primul lucru, care m-a surprins, a fost frumusețea caselor. Toate sunt din cărămidă, cu etaj, cu diverse decorații și uși sculptate. Privind în ansamblu ai impresia ca-s la fel, dar dacă te uiți mai bine sunt foarte diferite. Pentru o pasionata de arhitectura, asa cum sunt eu, am simțit, ca am ajuns în paradis, unul din cele mai frumoase așezări de dimensiuni mici, văzute de mine vreodată. Danemarca este curpinsa din nenumarate orasele din acestea, extrem de mici, un fel de asezari rurale moderne, cu sosele perfecte si case frumos ingrijite. 

case-cladiri-Tonder-Danemarca

case-cladiri-Tonder-Danemarca

case-cladiri-Tonder-Danemarca

Fiecare casa are o mica gradina în fata ei 


Seamănă într-un fel cu grădinile ce le-am vazut în Anglia, dar acestea din Tønder, par și mai îngrijite și mai curate, cu gazon tăiat de robotei pe care ii vezi făcându-și treaba la picioarele tale. Majoritatea grădinilor au numeroase tufe de flori (trandafiri, rhododendroni, bujori etc). Nu lipsesc nici statuile, băncuțele, leagănele, mese și scaune, șezlonguri, în unele grădini am văzut chiar și sere micuțe. Agricultura nu prea se face, am văzut doar câțiva pomi fructiferi, iar în sere am văzut numai roșii….

Timp de trei zile m-am plimbat pe toate străzile și n-am văzut nici măcar o gradina lăsată în paragina sau cu gazonul netaiat. Toate sunt perfecte! De unde am înțeles, ca oamenii pun mare preț pe gradinile lor. Se spune ca danezii sunt in TOP 3 cei mai fericiti oameni din lume. Sa fie oare aerul curat, conexiunea cu natura si stilul de viata linistit? S-ar putea ...

Gradini-Tonder-Danemarca

Gradini-Tonder-Danemarca

Gradini-Tonder-Danemarca

In Tønder este o liniște monumentala 


Tønder este destinația ideala de vacanta, dacă cauți un refugiu de relaxare, un loc în care sa stai inconjurat de natura. departe de traficul și agitația marilor orașe. Sincer, cred ca în viata mea n-am mai fost într-un loc atât de silențios. În trei zile am auzit 4 mașini trecând pe strada. Atât! Nici o vaca, nici o capra, nici un câine, nici o pisica, nici un copil, nici un vecin povestind în gradina, nimic!!! In Tønder am văzut maxim 50 oameni pe strada (în total în 3 zile) majoritatea părinți cu copii și tineri pe biciclete.

Chiar si asa am reusit sa ma conectez cu localnicii

Sa spun sincer aceasta conexiune e greu de făcut în Danemarca. Oamenii pur și simplu își vad de viata lor. Cu toate ca toți te saluta pe strada (ca la noi, la tara) chiar dacă nu te cunosc. Oamenii sunt binevoitori și te ajuta cu direcții, proprietarii casei ma întrebau zilnic cum ma simt și dacă am nevoie de ceva în toate întâlnirile noastre scurte, prin casa. Lumea zâmbește pe strada și pare fericita, doar ca e greu sa legi prietenii. Cu o singura excepție, o doamna ce s-a oferit sa îmi facă poze, văzând, ca ma chinui cu selfie stick-ul. Asa am întrat în vorba, mi-a spus ca e de origine din Germania (cam la fel ca majoritatea din Tønder), s-a stabilit aici în urma cu 10 ani, fiind căsătorită cu un indian. Mi-a spus ca viata e grea în Tønder, ca societatea e închisă și oamenii greu te accepta. Chiar și acum după 10 ani, poate spune ca are numai o familie de prieteni. Printre altele mi-a spus, ca visează sa se stabilească în Goa și a început sa plângă când i-am spus ca și eu.

Tonder-Danemarca-de-vazut

Tonder-Danemarca-de-vazut

Tonder-Danemarca-de-vazut

Ce am făcut trei zile în Tønder!? 


Poate ați crede ca m-am plictisit, însă n-am avut timp de asa ceva. În fiecare zi am făcut 10 000 de pași plimbându-mă prin oraș. După 3 zile știam sa ajung oriunde și cu ochii închisi. La prânz mergeam la unul din supermarket-uri, preferatele mele fiind Aldi și Netto. Am descoperit la Netto niște biscuiți danezi extrem de buni ce costa sub 1 euro (o punga mare), care mi-au dat dependenta. Sa va feriti de ei :). Mâncarea nu e foarte scumpa la supermarket, cu vreo 30%mai mult decât în Romania, deși multe le găsești la aceleași pret. La prânz mergeam acasă și găteam, apoi mâncăm de fiecare data în gradina. Deseori îmi împărțeam mâncarea cu muștele și albinele, dar asta nu ma deranja. Aerul proaspăt, adierea plăcută a vântului, ma indemnau mereu sa stau în gradina, mai bine decât în camera mea călduroasă de la mansarda. După-masa citeam reviste sub mar și seara adormeam regulamentar, la ora 10 pm. Cred, ca n-am mai dormit asa devreme, de pe vremea când eram însărcinată, acum 10 ani.

Tonder-Oras-Danemarca

Tonder-Oras-Danemarca

Tonder-Oras-Danemarca

Tonder-Oras-Danemarca


Se vede, ca singurătatea din Danemarca, nu e pentru fiecare. E frumos două-trei zile, dar pentru mine a fost suficient! Daca as fi ajuns aici iarna, cand sunt sub 0 grade, probabil as fi intrat in depresie, insa vara mi s-a parut frumos. 

😍 Apreciez comentariile voastre pe blog 😍


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului 

5 Experiente și obiective turistice in Poznan, Polonia

$
0
0
Am petrecut un weekend în Poznań la începutul lui septembrie și sincer a fost cea mai buna alegere.Profitând de zborul ieftin, temperaturi ideale de 22-26 de grade, obiective turistice destul de interesante ce mi-au ținut weekendul ocupat, numeroase cafenele, baruri și restaurante cu preturi mai mici decât în Romania, un centru istoric medieval, cu străduțe cu piatra cubica și clădiri în culori vii. Prin comparație, nu e la fel de frumos ca  și Gdnask, nici la fel de popular ca si Cracovia, nici la fel de mare ca și Varșovia, însă pe mine Poznan m-a cucerit prin atmosfera specifica orașelor mici, studențești, pline de viata. Seamănă atât de bine cu Clujul, încât m-am simțit ca acasă!

Obiective-turistice-Poznan-Polonia

5 experiente si obiective turistice in Poznan - din experienta proprie


1. Am petrecut o după-masă în inima orașului, Stary Rynek, cea mai emblematică piață din Poznan



Centrul orașul este un scuar enorm (al treilea ca mărime din Polonia) cu numeroase clădiri viu colorate, unele pictate, extrem de frumoase. După ce am făcut 100 de poze, m-am calmat, am trecut peste euforia momentului de a ma afla într-un loc atât de frumos și am început sa ma plimb încet, sa fac înconjurul pietii. Fiecare casa zici ca găzduiește un restaurant, un bar, un pub sau un muzeu, asa ca e ușor sa petreci o după-masă aici. Muzeul de istorie, Muzeul instrumentelor muzicale, Muzeul Militar, vechea casa de cântărire a mărfii etc. În cele patru colturi ale pietii se afla câte o statuie, pe care turiștii iubesc sa le pozeze, asa ca e o nebunie în jurul lor.

Cea mai frumoasa clădire din piață e Primăria (Ratusz), o bijuterie din secolul XVI,numita și “Perla Renasterii” proiectata de arhitectul italian Giovanni Baptista Quadro. La ora 12 fix, în turnul primăriei apar doua capre ce își lovesc coarnele de 12 ori pentru a anunța prânzul. N-am văzut caprele, fiindcă am ajuns după-masa, în schimb am prins festivalul de Teatru, asa ca piața era împânzita cu oameni îmbrăcați în diverse personaje. M-am așezat la o terasa, am savurat o înghețata la dozator (foarte populara în Poznań) și o bere, în timp ce am urmărit tot acest spectacol creat de festival, turiști, localnici și numeroși artiști stradali.

Stary Rynek-Poznan-Polonia-obiectiv-turistic

Stary Rynek-Poznan-Polonia-obiectiv-turistic

Stary Rynek-Poznan-Polonia-obiectiv-turistic

Poznan-de-Vazut

2. Am învățat sa fac croassants in Muzeul Croasantelor Saint Martin



Dintre toate muzeele din Poznań l-am ales pe cel mai interesant, un muzeu unic în care se fac workshop-uri zilnic in 3 limbi (engleza, spaniola și poloneza). Cel in engleza e la ora 13 și bine ca m-am dus cu 15 minute în avans, fiindca locurile sunt limitate. Intrarea costa 18 zloty (4 euro), iar workshop-ul durează 50 de minute. Nu este un muzeu clasic, în care privești exponate, ci o lecție live in care am copt croassante împreună cu bucătarul după rețeta originala. Este un show super distractiv, cu numeroase glumite, întrebări si premii (constand în croassante) bineînțeles. După ce am lucrat fiecare la realizarea lor, executând pe rand cate o mica parte, am fost serviți cu o bucata din delicioasele croassante (sunt speciale datorita marimii - 225 g/bucata și a umpluturii cu nuci, mac, stafide etc). O bomba calorica, ce va rămâne mult timp în memoria mea. Merita mers nu doar pt degustare, cât și pt porția de istorie spusa de localnici într-un mod atât de amuzant, încât am ras toata ora. 

Croassants-museum-Poznan

Croassants-museum-Poznan

Croassants-museum-Poznan

Poznan-Croassants

3. In Poznan cea mai frumoasa biserica nu este Catedrala (concertul de orga e gratuit)



Dacă în alte orașe caut mereu sa vizitez Domul, în Poznań localnicii mi-au spus, ca cea mai frumoasa biserica este cea de langa Piața Centrală, numita Parish Church of St. Stanislaus, vopsita in roz pastel pe exterior și puternic decorata în interior (caracteristic bisericilor în stil baroc). Sâmbăta am prins concertul de orga (e gratuit, la ora 12). A fost magic!!!

Biserica-Poznan-Obiectiv-Turistic

Biserica-Poznan-Obiectiv-Turistic

Biserica-Poznan-Obiectiv-Turistic

Poznan-de-vazut

4.Am încercat preparatele tradiționale “pierogi” și “Poznań duck”


Mi-ar fi plăcut sa stau o săptămână și sa fac turism culinar ca la carte, fiindcă Poznan abunda în restaurante, din care mi-a fost greu sa aleg. Pana la urma am mers pe varianta tradițională.

Am găsit un restaurant în care se fac pierogi în fata clienților, asa ca m-am așezat la coada și după 15 minute am primit porția mea. Pierogi sunt un fel de paste umplute(colțunași) cu carne tocata, ricotta, mix vegetarian etc, prăjite sau fierte. Se plătește la bucata, fiecare având alt preț în funcție de umplutura. Cele cu carne mi-au plăcut cel mai mult, urmate de cele cu riccota și pesto.

“Poznan duck” este o specialitate culinara a regiunii, pe care o găsiți în majoritatea restaurantelor la prețul de 40 zloty (aprox 10 euro). Am ales un restaurant din piață centrala (primul de lângă primărie) și am fost plăcut surprinsa de porția primita (doua pulpe de rata gătite le cuptor) servite cu varza călită, varza roșie și 3 chifle făcute de casa. Au fost delicioase, cu toate ca mie nu prea îmi place varza….

poznan-duck

Pierogi-Polonia-reteta-traditionala

Pierogi-Polonia-reteta-traditionala


5. Am facut degustari de bere în Brasillium Bar


Berea in Polonia face parte din cultura locala. Le gasesti in carciumi traditionale, terase cool si berarii speciale cu variante artizanale. Am cautat pe TripAdvisor cele mai bune baruri din Poznań și printre primele mi-a fost afisat `Brassilium Bar`, fiindca are o selecție de peste 150 de sortimente de beri “made in Poland”. Ma așteptăm la o bodega tradițională, însă barul acesta e din clasa celor de lux, o bere costa 10 zloty (2 euro) la halbă sau 18 zloty (4 euro) la sticla. Am încercat trei sortimente, iar preferata mea, pe care o recomand cu drag e cea neagra cu gust de cola (e la halbă), urmata de cea cu miere. Pentru fanii berilor cu arome, asa cum sunt eu, merita încercate.

Brasillium Bar

Brasillium Bar-Poznan

Brasillium Bar-Poznan

😍 Apreciez comentariile voastre pe blog 😍


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului 

Statistici octombrie 2018 viata privata și călătorii

$
0
0
Haideti sa va spun un secret! După călătoria lunga, de trei săptămâni din septembrie, tot ce mi-am dorit în octombrie a fost sa stau acasă, sa scriu articole, sa lucrez pe blog și sa petrec mai mult timp cu familia. Planurile mele sunt, ca de fiecare data, bune, dar greu de concretizat. La începutul lunii octombrie am primit 4 invitații pentru diverse destinații și le-am refuzat pe rand, pe fiecare…..Atat de tare simțeam nevoia de a sta acasă! Însă după doua săptămâni de odihna și timp petrecut cu Kari, am primit o invitație, ce mi-a fost prea greu sa o refuz…

blog-calatorii-articole bune

Călătoriile din luna octombrie 2018 - statistici 


Am fost invitata de biroul de turism din Bulgaria (ECO turism Danube) la o campanie de promovare a Dobrogei de Nord (România) și Dobrogei de Sud (Bulgaria). Prin intermediul lor am vizitat într-un weekend numeroase obiective turistice noi pentru mine (Dobrogea n-am prea explorat-o pana acum). 
Am făcut plimbări prin sălbăticie în Parcul Natural Comana, am descoperit satul pescăresc Jurilovca, am vizitat Cetatea Enisala, urmata de un scurt popas în Constanța. A doua zi am traversat granița în Bulgaria și am început cu o conferință la Green Educational Center in Shabla, apoi am vizitat o regiune mai puțin promovata Kaynardzha și am înnoptat în Balchik. A fost un weekend super obositor, cu multe ore petrecute în autocar, dar a meritat!!! Mai ales, ca de acolo ma aflam atât de aproape de Istanbul…..

***Punctul culiminant din acest info-tripa fost desigur Cetatea Enisala (e o bijuterie, într-un peisaj atât de frumos încât am avut impresia,ca nici nu sunt în România) și stațiunea Balchic o mica statiune fermecătoare. Am sa revin, primăvara sau vara pentru o vizita mai aprofundata.

Cetatea-Enisala-blog-calatorii


După cum ați ghicit, luna octombrie a fost despre Balcani. 
Aceasta parte a Europei cuprinde 12 tari și acum trei ani am început sa o iau în vizor și sa ii acord mai mare prioritate. Am început cu o săptămână în Belgrad(2016), apoi o săptămână în Skopje(2017),o săptămână în Sofia (2018) iar acum dacă tot eram atât de aproape, am zis sa îmi îmbogățesc experienta cu o săptămână în Istanbul.

M-am cazat in centrul orașului la Harmony Hostel, foarte aproape de Eminonu, Sultanahmet și Grand Bazaar, asa ca timp de o săptămână am vizitat ce are Istanbulul mai frumos. Mi-a placut la nebunie acest hostel, pentru prieteniile ce le-am legat acolo. Am fost ca o mica familie, împreună vizitam zilnic diferite părți ale orașului, am făcut o excursie pe Bosfor, ne-am plimbat prin parcuri și am făcut shopping pana mi-am umplut la refuz bagajele. Noroc, ca troller-ul de la Zip Up concept storeși rucsacul meu favorit, pot sa se mărească, fiindca in Istanbul totul e mult mai ieftin decât la noi ( alune, caju și fistic, condimente, haine, parfumuri și genți, sunt toate la jumătate de preț). Asa m-am întors cu 10 kg în plus la bagaj. Sa nu mai vorbesc de mâncare și prăjituri…
Seara o petreceam cu noii mei prieteni pe acoperiș, cu o priveliște de milioane, într-un decor autentic turcesc, fumând narghilea și consumând prea multe căni cu ceai de mere. Temperaturile mari de 20-24 grade m-au făcut sa uit, ca suntem în octombrie. A fost perfect!!! 

***Punctul culiminant al vacantei, in Istanbul 
Mi-am împlinit în sfârșit un vis și anume acela de a merge la un Belly Dance Show. Am ales Sultana's restaurant și am avut parte de o cina bogata și un show incendiar, timp de 2 ore. Am de gând sa repet experienta în toate tarile Arabe în care voi călători, atât de mult mi-a plăcut! Recomand tuturor ☺ Dupa cum v-am obisnuit, urmeaza sa scriu pe larg, impresiile.


Articole publicate pe blog în luna octombrie 2018  


N-am reușit ce mi-am propus, fiindcă o data ce am ajuns în Turcia s-a terminat cu UE și net nelimitat. Am și uitat cum e sa depinzi de conexiunea de la cazare, cu care de abia reușeam sa încarc poze și filmulețe pe instagram. Așadar n-am prea scris în octombrie și mi-am cam ieșit din ritm, dar sper sa ma pun înapoi pe picioare. Am reușit oricum sa public câteva ghiduri și sa va povestesc despre viata în Danemarca. Am rămas restanta cu setul de articole despre Corfu, dar sunt pregătite, așteaptă în draft. 
Progresul de pe Instagram în octombrie 2018   


Dacă pe blog n-am activat la nivelul ce mi l-aș fi dorit, măcar pe Instagram am reușit sa stau activa, trimițând mici detalii live din vacanta și postând 20 de fotografii noi pe profil. Cea mai apreciata fotografie, cu 869 Like-uri este ACEASTA. Va mulțumesc!!!!


Viata privata în octombrie 2018


Octombrie a fost cea mai dificila luna. Știu ca nu va așteptați sa spun asta, dar după toate călătoriile din acest an, oboseala acumulata își spune cuvântul. Sistemul meu imunitar e atât de slăbit încât de trei luni ma tot confrunt cu o alergie. Doar ca de data asta, alergia s-a transformat într-o forma ce zici că-i arsura asa ca m-am dus fuguta la un dermatolog și am inceput cu analizele. Toată luna octombrie am suferit din cauza bubelor și din ce am citit pe net, cred ca ma prinde Revelionul cu ele.
După cele 24 de ore de autocar İstanbul - Cluj corpul meu a dat chix și cu răceala. Dureri de cap, de gat, tuse seaca și o stare de spirit groaznica, ce m-a ținut asa aproape o săptămână. Așadar octombrie a fost o luna de mers la doctori. Sănătatea e cea mai importanta, aveți grija de voi!!! 

Hai sa nu ma mai plâng și sa va povestesc și părțile drăguțe. cum ar fi faptul ca am redescoperit televizorul!!! Am televizor la Kari in camera, dar eu nu îl deschid niciodată. Am renuntat mai bine de 10 ani la viata de TV, cancan si stiri ce-mi stricau mereu starea de spirit. Viata mea se derulează pe laptop si telefon. Doar ca acum fiul meu e prins cu toate emisiunile de seara (Sefi la cutite, Ultimul Trib, X Factor) asa ca în zilele petrecute cu el, ne-am uitat împreună. Parca m-a prins și pe mine Șefi la cutite, deh tot la emisiuni culinare trag. 

Va povesteam luna trecuta, ca am comandat un joc de societate perfect pentru călători, `Risk Commander` (cu harta lumii și teritorii de cucerit) și după câteva zile am mai descoperit unul, ce se numește `Rentier` și e un joc de cărți foarte complex, cu chiriași (are o cutie micuța și ușor de dus în călătorii). Rentier deși e cu cărți și pare simplist la prima vedere, mi-a luat 4 zile sa îl învăț (are o tona de reguli). În sfârșit, acum Kari e fascinat de ambele și dam o tura în fiecare zi, dupa terminarea temelor. Când ne jucam împreună, uit de toate problemele, de bube, de răceală, de tot!!! 

In octombrie dacă tot am petrecut 20 de zile acasă, am avut timp sa vad și câteva filme. Unele nici nu le mai știu (au fost o porcărie) dar sunt și câteva demne de recomandat:

The Cakemaker 2017 - (Ierusalim) Este filmul meu preferat din aceasta luna. Este un film plin de mister, intrigant, cu o poveste foarte interesanta și modul în care au jucat actorii, a fost impecabil!!! Este o poveste de dragoste neconventionala, o relație de familie și de afaceri, legata prin prăjituri. Știu ca descrierea mea este foarte ambigua, însă nu vreau sa stric suspansul cu spoilere. Un film magnific, ce merita toate cele 17 premii castigate la festivalurile de film internationale. In special pentru modul in care au transmis emotiile, pentru arta detaliilor, performante impecabile, gesturi, tacere si cuvinte transmise perfect.

The intouchables 2011 (Franta) Este in top 5 filmele mele preferate. Cred ca l-am vazut de 5 ori, fiindca de fiecare data reuseste sa ma binedispuna. Cu alergia si raceala din luna asta, tot ce aveam nevoie era de o comedie buna, buna, la care sa rad. Este povestea reala a unui aristocrat in scaun cu rotile, ce angajeaza un tanar somer pentru a avea grija de el. Filmul acesta este o lectie de viata, actorii au jucat impecabil, iar prietenia dintre ei continua si in zilele noastre. Acest film a castigat 36 de premii la festivalurile de film internationale. Il recomand tuturor.

I`m not a witch 2017 (Zambia) Este povestea unei fetite ce nu se stie apara la timp si dintr-o greseala ajunge sa fie dusa in tabara de vrajitoare. Aceste vrajitoare fac parte din cultura africana, si se crede ca schimba vremea, citesc mintile si ar putea zbura, daca nu ar fi prinse cu o panglica. Vazand filmul m-am infiorat!!! Unele ritualuri pur si simplu sunt aberante, o constructie sociala absurda, folosita de barbati, pentru a manipula femeile. Acest film este ca un poem de tristete si adevar, interpretat imepcabil, cu multe scene ce te transpun in viata de zi cu zi in Zambia. A castigat 15 premii la festivalurile de film internationale.

Bacalaureat 2016 (Romania) Acest film este o capodopera!! Pe scurt, prezinta povestea Elizei si visul ei de a ajunge la o facultate din UK. Parintii o ajuta din toate punctele de vedere, fata invata bine si primeste o bursa, insa toata munca ei, este aproape sa se duca pe apa sambetei. Cu putin timp inainte de bacalaureat, fata traieste o trauma peste care nu poate trece. Tatal se simte obligat sa intervina, insa trebuie sa calce peste toate principiile morale. Reuseste ea sa mearga la bacalaureat?
Acest film prezinta realitatea zilelor noastre si sistemul corupt cu care ne confruntam. A fost unul din cele mai laudate filme la festivalurile de film internationale, castigand 16 premii, inclusiv la Cannes. Este o capodopera datorita interpretarii, extrem de bune. Fara efecte speciale, fara clisee, doar viata de zi cu zi in Romania.

*** Citeste review-ul la peste 100 de  filme cu calatorii vazute de mine aici >>> FILME CU CALATORII ***

Voi pe unde ati fost ocupati in octombrie 2018?
Ce filme bune ati vazut si imi puteti recomanda???

😍 Apreciez comentariile voastre pe blog  😍
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului 


6 obiective turistice în Dobrogea (idei de weekend 2019)

$
0
0
Luna trecuta am participat la proiectul de promovare a României si Bulgariei, la inițiativa celor de la  Danube  Eco Tourism. Știți, ca iubesc acest tip de proiecte, iubesc România și o promovez de câte ori am ocazia, asa ca azi am sa va povestesc pe larg despre cele 5 obiective turistice si Idei de weekend pe care le puteți petrece in România (Dobrogea de Nord) și Bulgaria (Dobrogea de Sud), ideal pentru cei ce locuiesc în Sudul tarii și nu numai…. 

obiective-turistice-Dobrogea-de-vazut-Romania


Idei de weekend in Comana - Delta Dunării in miniatura (2019)

In Comana am ajuns foarte ușor și rapid din București, în circa 1 h (sunt aproximativ 40 km). Sincer am fost extrem de impresionata de acest ansamblu turistic. Este modern, curat, foarte îngrijit și cu numeroase activități ce sa îți umple un weekend fără probleme:
Am făcut o plimbare pe malul lacului ce mi-a amintit instant de Delta Dunării, de mlaștini și stufaris, bărci pescărești uitate pe malul apei, turnuri de observare a păsărilor, numeroase zone de popas și picnic light, un loc perfect pentru plimbări în natură cu iubita/familia sau prietenii. Se pot închiria biciclete și se poate merge cu vaporașul pe lac. Pentru cupluri recomand în special acest complex pentru fotografii. Podul cu lactate și inimioare din flori, o sa va ofere decorul perfect pentru fotografii de album. 

Parcul de Aventura Comana se afla fix pe malul lacului și oferă turiștilor posibilitatea de a trece cu tiroliana peste apa. Oh da!!! Pentru cei ce își doresc un boost de adrenalina în weekend, acesta e locul ideal. Traseul se realizează în 3 ore și costa 50 ron. 

Cazarea și mâncarea în zona nu este o problema. Pe malul lacului sunt numeroase restaurante tematice cu terasa, asa ca un prânz sau o cina în aer liber e la îndemână oricui. 

Hotelul Comana arata ca scos din reviste (cu tavan și pereți pictați) o recepție decorata tomnatic și un restaurant foarte bun, unde am mâncat cele mai delicioase clătite din acest an. 

Comana poate fi destinația ideala pentru teambuilding, dar și pentru sărbătorirea unei onomastici cu o masa mare la unul din restaurante,într-un cadru intim și prietenos. 

Ar fi fost păcat sa plecam din Comana fără o vizita la cel mai important obiectiv turistic din comuna, Mănăstirea Comana. (ridicata în 1461). Ghidul ne-a spus, ca mănăstirea a fost declarata încă din 1954 rezervație naturala pentru protejarea ghimpelui albastru, lacramioarelor si a bujorului romanesc,asa ca gradina Mănăstirii e un adevărat colt de rai. Biserica Manastirii e frumoasa, cu fresce din podea până-n tavan, iar pereții exteriori oferă o porție de istorie turiștilor. 

Parcul-Natural-Comana-Romania

Parcul-Natural-Comana-Romania

Parcul-Natural-Comana-Romania


Idei de weekend in Constanta (2019)

Poate nu știați, însă Constanța a fost orașul meu preferat din România în copilărie, asa ca m-am bucurat enorm când ghidul ne-a spus,ca vom face un popas pentru o scurta vizita la cel mai important obiectiv turistic din Dobrogea - Cazino Constanța, o bijuterie in stil Art Nuveau,ridicat pe malul marii în anul 1909.As putea sa va povestesc pana mâine despre frumusețea acestui oraș, dar mai bine va las sa îl descoperiți singuri. De ce recomand Constanța ca destinație de weekend!?

Pentru ca oferă multe atracții turistice, dincolo de plaja și mare de care va puteți bucura doar în sezon. Am fost în Constanța cu familia și pot sa îmi amintesc și acum fata fericita a lui Kari când ne plimbam printre peștișorii din Acvariu, spectacolul de la Delfinariu, masa pescareasca servita la unul din restaurantele deschise în Port, vizita la Muzeul de Istorie & Arheologie și neapărat va recomand o după-masă petrecuta la Muzeul Marinei Romane, unul din cele mai complexe muzee din România,dupa părerea mea. Dacă vreți un weekend cu adevărat special în Constanța, atunci rezervați data de 15 August, Ziua Marinei, când are loc o parada pe apa de zile mari!!! 

Weekend-in-Constanta-Romania

Weekend-in-Constanta-Romania

Weekend-in-Constanta-Romania

Weekend-in-Constanta-Romania

Weekend-in-Constanta-Romania

Idei de weekend in Jurilovca și gura Portitei (2019) 

Jurilovca este un sat pescăresc lipovenesc, cu case vopsite în alb și albastru, cu acoperiș de stuf. Printre ele se gasesc numeroase case tradiționale românești și magazine ce mi-au amintit de vârstă copilăriei, cum ar fi alimentara “Albinuta”. Făcând o plimbare prin sat n-am putut sa nu remarc și casele abandonate, adevărate ruine, material bun pentru pasionații de fotografie, asa cum sunt eu. Trebuie sa amintesc, ca zona aceasta este printre cele mai sărace din România și oamenii au mare nevoie de noi, de turiști.

Pentru un weekend complet mergeți mai departe, din Jurilovca se poate lua barca (în sezon) spre Gura Portitei, locul cu cel mai tanar teritoriu al Europei, ce reprezinta o chintesenta a biodiversitatii, fiind declarata rezervatie a biosferei si inclusa în patrimoniul UNESCO. O data ce ajungeți acolo trebuie neapărat sa încercați un borș lipovenesc și o mămăligă cu saramură, preparatele tradiționale ale regiunii. Plaja și plimbările cu barca în laguna Razim - Sinoe o sa va tina weekendul ocupat. 


Jurilovca-de-vizitat-Romania

Jurilovca-de-vizitat-Romania

Jurilovca-de-vizitat-Romania

Jurilovca-de-vizitat-Romania

Cetatea Enisala - pentru fotografii de album 

Acum, ca tot suntem în era Instagram-ului, (perioada în care o fotografie dintr-un loc frumos te poate scoate din anonimat) va recomand neapărat sa ajungeți la Cetatea Enisala, înainte ca să devina un fel de Bran, supra-comercial și turistic. Cetatea aceasta se afla într-un loc superb, cu un drum ce șerpuiește în sus pe o colina, din vârful căreia ai o panorama de 360 de grade, asupra văii, a lacului Razim, chiar și a Marii Negre in zilele însorite. Cetatea în sine nu este foarte mare, muzeul din interior nu mi-a captat atenția prea mult, dar peisajul e ca un tablou în realitate…. chiar merita!!!

Cetatea-Enisala-obiectiv-turistic-Romania

Cetatea-Enisala-obiectiv-turistic-Romania

Cetatea-Enisala-obiectiv-turistic-Romania

Idei de weekend in Balchic (2019) 


La doar 40 de minute cu mașina de România, în Dobrogea de Sud se afla stațiunea Balchic, pe malul Marii Negre. Stațiunea e frumoasa, chiar și în octombrie, cu o mare veșnic albastra și o faleza plina de restaurante îmbietoare. Cred ca cel mai bun moment pentru o vizita e totuși vara sau primăvara când florile abunda în Gradina Botanica și la Castelul Reginei Maria. Dacă doriți o vizita mai ampla, nu ratați Galeria de Arta, o plimbare în zona Marinei și o vizita la Muzeul de Etnografie. Mi-a plăcut mult,mult de tot în Balchic, poate și datorita hotelului și a cinei (dacă nu reușiți sa va cazați la Hotel Majestic, atunci mergeți măcar pentru prăjitură - e cea mai buna ce am mancat-o in acest an).

Vacanta-in-Balchic-Bulgaria(1)

Vacanta-in-Balchic-Bulgaria(1)

Vacanta-in-Balchic-Bulgaria(1)

Idei de weekend in Kaynardzha (2019) 

Nu pot sa spun, ca am fost foarte impresionata de centrul turistic din Kaynardzha, fiindca e doar o clădire istorica într-un sătuc mic, însă ascunde o poveste interesanta pentru pasionații de istorie. Aici s-a semnat tratatul de pace dintre Imperiul Rus și cel Otoman în 1774, iar în 1892 localnicii au construit o fântână imensa în curtea complexului ca să comemoreze acest eveniment. În interiorul clădirii se afla un muzeu al regiunii cu numeroase marturii, inclusiv o copie a tratatului.

Evident asta nu o sa te tina ocupat un weekend de aceea localnicii au pus la punct mai multe activități destinate turiștilor. Aflat pe drumul vinului, turiștii pot face degustări de vin în mica crama a satului. Un alt mod de distracție unic în regiune e zborul cu elicopterul prin craterul văii râurilor Suha și Harsovska. Aeroportul se afla fix la ieșirea din sat. Cred ca mi-ar fi plăcut sa încerc și asta!!! Din păcate noi n-am avut timp.

Weekend-in-Kaynardza-Bulgaria

Weekend-in-Kaynardza-Bulgaria

Weekend-in-Kaynardza-Bulgaria

Ati vizitat Dobrogea? Ce obiective turistice recomandati????

Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!


Belly dance Sultanas Restaurant Istanbul

$
0
0
Știți ce experienta mi-am dorit cel mai mult sa bifez în Istanbul? Daaa, ați ghicit, un Belly dance show. Acum 5 ani când am făcut circuitul în Turcia am participat la un “Turkish Night” ce a cuprins și o mica demonstrație de Belly dance și de atunci îmi tot sta capul la show-urile acestea. Spectacol, muzica, dans, mișcări lascive, femei frumoase, costume interesante, nu știu încă exact ce ma atrage, dar probabil starea de bine, de sărbătoare ce mi-o da un astfel de show sau poate gândul la “Clona” și cele 1001 de nopți. O data ce am ajuns în Istanbul, am început sa caut variante și spre surprinderea mea nu sunt atât de multe restaurante. Practic am găsit doar unul, probabil și cel mai vechi din Istanbul, ce face acest show în fiecare seara, la un preț puțin cam piperat, mai exact 70 euro pentru o cina cu alchool la discreție și spectacolul de aproximativ 2 ore inclus. La prima vedere pare scump, dar dacă iei în considerare faptul ca alcoolul e foarte scump în Turcia (10 euro pe un pahar la un bar oarecare din Istanbul) și ca oferă transport privat de la cazare la restaurant și înapoi după miezul nopții, ei bine, merita! Am făcut rezervarea, am primit aprobarea prin e-mail și vineri seara m-am pregătit de cel mai așteptat show din acest an, pentru mine. 


Transportul de la Hotel la restaurant a fost Gratuit 

Șoferul a venit după mine la ora promisa, iar călătoria a durat in jur de 1h pana la restaurant. A fost frumos sa pot admira diferite locații din Istanbul noaptea: Podul Galata, terasele cu muzica live din Sultanahmet, forfota din Taksim și toate cadrele pe lângă care trecem, ce îmi dau senzația ca joc într-un film. Pe când savuram mai bine acest tur de noapte, cu muzica turceasca pe fundal, am ajuns la restaurant, unde am fost întâmpinați de șeful de sala, ce ne-a condus la masa noastră, exact în fata scenei. Prima întrebare a fost de unde suntem și nici n-am apucat sa spun bine România, ca ne-au și adus un steag ce l-au pus într-un stativ pe masa, alături de steagul turcesc. Un gest mic, dar care înseamnă atât de multe. 

Sultana`s-restaurant-belly-dance-Istanbul-review

Sultana`s-restaurant-belly-dance-Istanbul-review


Cina a fost delicioasa cu numeroase preparate turcesti 

M-am bucurat enorm când am primit un meniu cu o singura fila. E atât de simplu, comparativ cu alte restaurante în care îmi i-a peste 15 minute sa răsfoiesc tot meniul și sa decid. 
La Sultanas primești 3 aperitive, îți alegi un fel principal la alegere din trei variante (cu pui, vita sau peste) și un desert tradițional la alegere (salata de fructe, budinca turceasca de orez sau Sultan's Viagra - prăjitură cu ciocolata). Bautura într-adevăr e la discreție: bere, vin, whisky, vodka, gin, coniac, au de toate (inclusiv numeroase sucuri și băuturi fără alcool),iar un chelner s-a ocupat toată seara de masa noastră, fiind atent mereu sa ne umple păhărele și sa ne servească cu următorul fel, de îndată ce am terminat de mâncat. Cina a fost delicioasa, servirea a fost excelenta, însă n-am sa insist prea mult pe detaliile astea, fiindca aceasta cina ar fi incompleta fără show. 

Sultana`s-restaurant-belly-dance-Istanbul-review


Sultana`s-restaurant-belly-dance-Istanbul-review

Un spectacol complet de belly dance și dans turcesc 

Cina a debutat cu o reprezentație lunga de Belly dance, apoi au întrat pe scena numeroși dansatori ce ne-au făcut un show pe muzica tradițională, un cuplu ne-a explicat prin dans procesul de relaționare de la infiriparea relației și pana la căsătorie, printr-un show super amuzant la care a ras toată sala. A doua parte a serii a fost dedicata exclusiv dansatoarelor de Belly Dance, ce au făcut un show exploziv și au ridicat toată sala în picioare, incuranjandu-ne sa dansam cu ele. La final, totul s-a transformat într-o petrecere. A fost cea mai reușită seara în Istanbul, o amintire pentru totdeauna. 

Sultana`s-restaurant-belly-dance-Istanbul-review

Sultana`s-restaurant-belly-dance-Istanbul-review

Sultana`s-restaurant-belly-dance-Istanbul-review

Sultana`s-restaurant-belly-dance-Istanbul-review

Sultana`s-restaurant-belly-dance-Istanbul-review

Sultana`s-restaurant-belly-dance-Istanbul-review

Sultana`s-restaurant-belly-dance-Istanbul-review

Ati fost vreodata la un Belly Dance Show???? 
V-ar placea sa vedeti un astfel de spectacol???

Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

Statistici noiembrie 2018 viata privata și călătorii

$
0
0
Noiembrie a fost o luna plina cu activități, foarte obositoare din punct de vedere psihic, dar bogata din punct de vedere spiritual. 
In fiecare an, în noiembrie, ma gândesc ca ar trebui sa îmi cumpăr un tur la Târgurile de Craciun, un circuit bogat ce sa includă Budapesta - Viena - Praga. Am vizitat toate aceste capitale pe îndelete, asa ca acum îmi doresc sa merg doar pentru atmosfera, decorații, cadouri, vin fiert și plimbări. Singura problema e, ca n-aș vrea sa fac circuitul acesta singura. Mi-ar plăcea cu prietenii, dar n-am reușit să-i conving nici în acest an, asa ca a trebuit sa găsesc o alternativa….


Călătoriile din luna noiembrie 2018 - statistici 


Drept urmare, m-am gândit la toate orașele în care am fost pana acum. Nu-mi doream sa vizitez un oraș nou, pe îndelete, iarna, când e frig, asa ca am ales Koln, fiindca am prieteni acolo, iar târgurile de Crăciun din Germania știam ca sunt foarte frumoase. Am profitat din nou de preturile mici din extra-sezon (bilet de avion cu 25 euro dus-întors) și astfel am ieșit extrem de câștigată. Am rămas surprinsa sa descopăr ca în Köln se organizează 7 târguri de Crăciun imense, în diferite locații, unul mai frumos ca celalalt. La biroul de turism am primit o broșură cu informațiile despre toate târgurile de Crăciun din oras, istoria lor și specificul fiecăruia. Un trenuleț micuț, condus de Mos-Crăciun face legătura între cele mai importante 4 târguri, din zona centrala. Așadar m-am bucurat, ca nu e ca în România, un târg în centrul orașului și gata. În Köln chiar poți sa vezi si sa cumperi, ceva diferit, în fiecare zi. A fost o vacanta frumoasa.




Articole publicate pe blog în luna noiembrie 2018

Blogul meu in noiembrie aproape a intrat in vacanta, fiindca mi s-a stricat laptopul. Imi lua 1 ora sa uploadez pozele, asa ca desi aveam articole scrise n-am reusit sa public doar 3, cu ajutorul prietenilor:


Progresul de pe Instagram în noiembrie 2018


Dacă pe blog n-am reușit sa rămân activa nici în luna noiembrie, măcar cu telefonul am putut transmite live atmosfera de Crăciun din Koln și am publicat pe profil 18 fotografii noi, cea mai apreciata fiind ACEASTA cu 782 de Like-uri. Va mulțumesc!!!!


Viata privata și filme văzute in noiembrie 2018 


La capitolul sănătate n-am prea excelat. Ma lupt în continuare cu alergia asta nesuferita ce ma face sa arat ca un dalmațian și-mi provoacă niste stări de irascibilitate ieșită din comun, din cauza mancarimilor. Bine măcar ca nu îmi ies bube și pe fata…. măcar atât. Ma afectează atât de tare, încât subconștientul meu e deja saturat, visez noaptea cum le ies bube prietenilor și cum îl tratez pe Kari și plâng, deși el nu are nimic. 

Tot în noiembrie am acordat mai mult timp pentru viata profesionala. Am avut numeroase interviuri ce m-au ținut stresata aproape toată luna, dar la final ma declar mulțumită și cu noi perspective și proiecte în 2019.  Am și sărbătorit cu un vin frizzante rose. Este un vinul meu preferat, dulce și răcoros. Se găsește în LIDL sub numele de Hugo. Îl recomand in special doamnelor.


Weekend-urile le-am petrecut cu Kari. Am fost sa vad cum a avansat la inot, sport ce il practica de peste 4 ani si acum a fost selectat in echipa de profesionisti ai clubului. Sunt foarte mandra de el! Trage greu, cate 75 de ture de bazin pe ora si scoate 20 de secunde, la 50 de metri, ceea ce e foarte bine pentru varsta lui. In decembrie avem concurs, asa ca se preagateste din greu. Intr-un alt weekend, ca sa sarbatorim `promovarea lui` l-am dus la restaurantul nostru preferat din Cluj, la japonez, pentru sushi. Asa mama, asa fiu :)

sushi-in-familie

Nu putea trece noiembrie fara sa vorbim despre shopping. Nu știu câți dintre voi ați reușit să stați departe de ofertele de Black Friday, dar eu declar cu cea mai mare sinceritate, ca am spart pusculita și-am făcut praf toate economiile ramase. Mi-am comandat în sfârșit un laptop nou, super portabil, perfect pentru călătorii. E vorba de Lenovo Yoga (2 in 1 laptop- tableta). Se mișcă rapid și e super ușor de lucrat cu el. Nu e nici mic, nici mare, asa ca îl recomand tuturor călătorilor.  Acum, ca in sfarsit mi-a sosit laptop-ul comandat, o sa reusesc sper sa postez mai des pe blog.
Alte achizitii au fost 2 dulapuri noi in camera lui Kari, care mi-au luat 3 zile sa le montez (pentru cei ce nu si-au comandat niciodata mobila online si nu stiu ce inseamna chinul asamblatului dupa hartii, mai bine sa nici nu o faceti). A fost absolut groaznic!
Următoarea achiziție a fost un televizor imens, pentru care am avut mustrări de conștiința 3 zile, gândindu-mă la principiile mele de stil de viata minimalist. Pana acum, as fi preferat sa ma duc într-o noua vacanta cu 500 de euro, decat sa imi iau un televizor, dar m-am gandit ca merita, avand in vedere ca sunt o pasionata de filme si pot avea experienta unui cinema la mine acasa. Mda, cred ca o data cu varsta... confortul devine necesar! Restul comenzilor au fost un munte de cadouri pt Kari mai ales, ca vin sărbătorile și imediat apoi, ziua lui.

Ultima parte a articolului e despre filme. Multe filme, fiindca de când am primit TV-ul, în fiecare seara m-am uitat la un film. Am ales, ca de obicei filme de Festival și va o sa va povestesc despre ele in ordinea preferințelor:

filme-de-festival

The mother of George (2013) - Nigeria
Acesta este filmul meu preferat din luna noiembrie. Adenike și Ayodele, un cuplu nigerian care trăiește în Brooklyn, întâmpină dificultăți în conceperea unui copil - o problemă care sfidează așteptările culturale și o determină pe Adenike să ia o decizie șocantă care fie ii va salva căsnicia, fie o va duce în pragul divorțului. 
Acest film te transpune din primele 60 de secunde în cultura africana (o nunta ca în povesti, haine tradiționale, ritualuri, importanta familiei, etc), parca nici nu e filmat în USA. Dacă la început m-a captivat vizual, apoi m-a șocat povestea. Are un scenariu atât de interesant, încât nu te poți dezlipi de el, chiar dacă pe alocuri acțiunea lipsește sau se derulează extrem de încet. Suspansul m-a tinut în priza pana la final!!! Un film ce a intrat cu ușurință în top favoritele mele. A fost nominalizat la 10 festivaluri de film internaționale, reușind sa câștige 7 premii.

My blind date with life (2017) Germania - film după poveste reala
Acest film mi-a indus o stare de bine și m-a făcut sa reflectez despre viata, vise și ambiție. E povestea unui tânăr și lupta lui pentru a ajunge manager de Hotel in Germania. Are de trecut nenumărate teste practice (in hotel, restaurant, bar și bucătărie) toate din clasa de lux, unde exigentele sunt enorme și sa fii ambițios nu este totdeauna suficient. Un film pe care eu îl consider capodopera și povestea de viata a unui om din care toți avem de invatat. A fost nominalizat la 3 festivaluri de film internaționale. 

Me before you (2016) - UK 
După coperta ma așteptăm la o comedie romantica plina de clișee, cu final previzibil. Spre surprinderea mea, este un film profund și interesant, plăcut și pozitiv, cu toate ca e vorba despre un tânăr în scaun cu rotile și povestea de dragoste ce se înfiripa între el și asistenta lui. Mi-au plăcut la nebunie locațiile în care a fost filmat, au reușit sa ma teleporteze în ținuturile rurale din Irlanda. Este un film ce a întrat direct în top favorite, din categoria romance. ME before you a câștigat 6 premii la festivalurile internaționale de film. 

Ali's wedding (2017) - Australia - film dupa poveste reala 
O minciună nesăbuita declanșează un lanț de evenimente catastrofale în viata lui Ali, fiul unui cleric musulman, ce se află prins între datoria fata de familie și poruncile inimii sale. Filmul acesta este o comedie bună, un film romantic ce te face sa visezi povesti de iubire. Este de asemenea un portret al vieții islamice din Australia. Având în vedere ca e după o poveste reala, filmul acesta mi-a plăcut la nebunie. A fost nominalizat la 23 festivaluri de film internaționale, reușind sa câștige 8 premii.

Miss Pettigrew Lives for a Day (2008) Londra 

O comedie ușoară, dar foarte plăcută ce m-a purtat pentru o zi în viata d-nei Pettigrew. Acțiunea se petrece în anii ‘50,iar filmul prezintă atât realitatea celor săraci, cât mai ales a celor bogați din acea perioada. Cum ajunge d-na Pettigrew de la o extrema la alta, într-o singura zi. Prezentări de moda, cocktail-uri fine, bârfe și multe intrigi. Este un film cu multe acțiune și multe dialoguri spontane, genul pe care-l iubesc fiindcă n-am nici o șansă să adorm. Ma baga în priza :) 


Difret (2014) - Etiopia - film după poveste reala 
Difret este povestea de viata a unui tinere de 14 ani, dintr-un cătun din Etiopia, unde tradițiile locului încalcă drepturile omului. Nu vreau sa stric descrierea cu spoilere, dar va asigur, ca este un film cu un mesaj extrem de profund și problematic, greu de judecat cu ochi de european. Prima lupta câștigată a unei avocate, ce lucreaza pentru drepturile femeilor în Etiopia. Este un film foarte reușit pentru a vedea tradițiile locului, problemele și corupția cu care se confrunta. Aveam totuși așteptări mai mari la regizare, fiind făcut de Angelina Jolie. Uneori lipsesc emoțiile…. A fost nominalizat la 11 festivaluri de film internaționale, reușind sa câștige 5 premii.

Dheepan (2015) Sri Lanka
Cu toate ca nu e chiar genul meu (war, crime, drama) am zis sa ii dau o șansă fiind un film cu 14 nominalizări și 6 premii câștigate, inclusiv a fost numit Filmul anului la Cannes în 2015. Este povestea unui războinic ce ajunge în Franța ca refugiat împreună cu “familia” lui. Procesul de integrare e foarte grea pentru ei, venind dintr-o alta cultura,mai ales în aceasta formație. Fetita nu se poate adapta la școală, mama ei nu se știe comporta cu copiii, bărbatul nu înțelege umorul franțuzesc etc. Viata lor e cu atât mai stresanta cu cât își dau seama ca nici în Franța, în cartierele cu blocurile sociale nu ești în siguranță. Toată lumea duce propriul razboi!!! E un film greu, profund și bun. 

Voi pe unde ati calatorit in noiembrie 2018? Ce v-ati cumparat de Black Friday?Ce filme bune ati vazut si imi puteti recomanda???

😍 Apreciez comentariile voastre pe blog  😍
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului 


Top 5 Targuri de Craciun din Koln de vazut in iarna 2018

$
0
0
Suntem din nou in cea mai frumoasa perioada a anului ....Craciunul! Anul acesta singura vacanta de iarna la care visam era un tur al targurilor de Craciun prin Europa. Nu prea mi-a iesit planul, asa ca a trebuit sa ma limitez la o singura destinatie si dintre toate am ales Germania, fiindca e cunoscuta ca land-ul lui Mos Craciun, tara in care a fost prima data impodobit bradul de Craciun, in secolul XVI. Daca tot avem zboruri ieftine din Cluj spre Koln, am zis sa profit inca o data de ele si sa las magia sarbatorilor sa imi intre in suflet facand un tur al celor mai frumoase targuri de Craciun din Koln. A meritat din plin, m-am incarcat cu energie pozitiva si m-am intors acasa mai fericita ca niciodata.

Pont-ul lui Alice: Sunt 7 targuri de Craciun deschise in Koln, in locatii diferite, insa eu am ales sa le vizitez doar pe cele mai mari si mai importante, la indemana oricui. Pentru a le vedea puteti alege trenuletul Turistic ce va duce de la un targ de Craciun la altul. Biletul costa 3 euro. 

targuri-de-Craciun-Koln-Review

Vacanta in Koln am facut-o pe cont propriu. Informatii utile de organizare:
*Zborul m-a costat 30 de euro pana in Koln luat de aici >>>Bilet de avion ieftin Koln . Vrei sa te cazezi la Hotel? Rezerva aici >>> Hotel-uri ieftine in Koln  Eu ales cazare la localnici prin AirBNB, o camera dubla pe care am platit 27 euro/camera/doua persoane. Puteti citi detalii in acest articol >>> Toate apartamentele in care am stat pe AirBNBVrei sa inchiriezi si tu o camera/apartament la localnici? Iti ofer un voucher de 100 ron pe care il poti folosi la cazare oriunde in lume, la prima ta rezervare, daca iti faci un cont nou (gratuit) >>> VOUCHER 100 RON AICI.
Top 5 cele mai frumoase Targuri de Craciun din Koln in 2018  

1. Koln Catedral - Cel mai mare targ de Craciun din oras


Cel mai mare târg de Crăciun din Koln se afla lângă Catedrala, asa ca decid sa încep turul cu acesta. La prima vedere pare mic, un grup de căsuțe din lemn înghesuite în jurul unui brad inalt, însă pe masura ce ma opresc la tarabe, îmi dau seama ca sunt multe, extrem de multe, mai exact 150 de căsuțe împodobite de sarbatoare. Fiecare căsuța vinde produse tradiționale, este un fel de organizație a tuturor meșteșugurilor, cu produse 100% made in Germany. Un domn cu mustață vinde ceasuri cu cuc, o femeie îmi face semn sa arunc o privire peste taraba ei cu bijuterii în stil minimalist, iar un domn ma invita sa gust din biscuiții cu scorțișoară. Pot sa spun cu ușurință ca au fost cei mai buni biscuiți gustați în viata mea, poate fiindcă I-am primit calzi și crocanți, parca tocmai scosi din cuptor. Nu m-am putut abține și mi-am luat o punguta. Peste câteva zile am descoperit același gust în pungile de biscuiți de la LIDL, din oferta de Crăciun “spicy biscuits”.E drept la supermarket nu ii cumperi calzi, dar prețul compensează. 
Revenind la târgul de lângă Catedrala, merita mers la prânz, când sunt spectacole și concerte gratis (pe scena din fata bradului) și pentru shopping, însă atmosfera se cam pierde din cauza aglomerației și a spațiului restrans.

targ-de-craciun-Koln-Catedrala

targ-de-craciun-Koln-Catedrala

targ-de-craciun-Koln-Catedrala

targ-de-craciun-Koln-Catedrala

targ-de-craciun-Koln-Catedrala


2. Cel mai vechi targ de Craciun din Koln 


Cel mai vechi targ de Craciun din Koln este “Angel's market” si se organizează în piața și stația Neumarkt. Aceasta e de departe piața mea favorita. Zici ca ești în lumea lui Moș Crăciun, pe alei largi, mărginite cu căsuțe albe și steluțe mari, personaje deghizate ce se plimba prin mulțime, mulți îngerași și animatoare îmbrăcate în zâne ce distrează copiii. Toate astea combinate cu palavrageala oamenilor și muzica specifica de Crăciun, mi-au creat niște sentimente aparte, ce-mi amintesc de anii copilăriei și perioada în care credeam în Moș Crăciun. Ah și cât mi-ar fi plăcut sa existe și să-mi aducă sub brad, în seara de Crăciun, toate bunătățile ce le-am văzut aici: turte dulci imense, donuts și waffe, ciocolata pe bat cu marțipan, jeleuri tematice de Sărbătoare, bomboane de prins în pom etc. Iar la capitolul decorațiuni piața asta sta cel mai bine. În mijlocul pieții este construit un magazin enorm cu 3 încăperi doar cu globuri și căsuțe de Crăciun. E magic!!! 

targ-Craciun-Neumarkt-Koln

targ-Craciun-Neumarkt-Koln

targ-Craciun-Neumarkt-Koln

targ-Craciun-Neumarkt-Koln

targ-Craciun-Neumarkt-Koln


3.Harbour Market - Targul de Craciun de pe apa  


Al treilea târg de Crăciun ca și mărime și importanta din Koln este Harbour Christmas market, ce se află lângă Muzeul de ciocolata, pe malul Rinului, supranumit “Târgul de Crăciun de pe apa”. De cum am ajuns, am simțit în aer aromele de turta dulce, vin fiert și castane prăjite. Peste 70 de corturi albe, împodobite de sărbătoare stau aliniate pe malul apei, așteptând vizitatorii. Aici se vand de toate, de la căciuli și fulare croșetate, pana la săpunuri handmade, miere, gin, lumânări, tablouri și produse tradiționale din alte tari cum ar fi: Grecia, Maroc și Franța. Atmosfera e creata de colinde și o căbanuta de lemn cu șemineu, unde am stat sa ma încălzesc cu un vin fiert băut dintr-o cana în forma de cizma și cu specialități marine specifice orașului. Degustări culinare se pot face și la Barca piraților, dar preturile mi s-au părut o idee mai mari. Dupa ce am făcut inconjurul pietii, mi s-au întipărit în minte toate jucăriile de plus din căsuța copiilor și standul cu ciocolata unde exponatele sunt adevărate opere de arta ce nici nu-ți vine sa le mănânci. Pot fi cadoul perfect, original și personalizat pentru cei dragi! 

targ-de-Craciun-Harbour-Markert-Koln

targ-de-Craciun-Harbour-Markert-Koln

targ-de-Craciun-Harbour-Markert-Koln

targ-de-Craciun-Harbour-Markert-Koln

targ-de-Craciun-Harbour-Markert-Koln

4. Targul de Craciun preferat de localnicilor din Koln 


Stadgarten este al-4-lea târg de Crăciun vizitat în Köln și se spune ca e preferatul localnicilor. Se afla în cartierul Belgian și are o atmosfera aparte. Ai impresia, ca ești într-un sat mic și romantic, construit în centrul orașului,ce strălucește sub miile de beculete și ornamente de Sărbătoare. Sunt 80 de căsuțe de lemn, amplasate pe un spațiu mare, împrejmuit cu brazi de Crăciun împodobiți și fiecare stand oferă degustare. Am încercat numeroase variante de gem și marmelada de casa, muștar cu numeroase arome, cafea spicy, lichioruri și produse organice. Sunt zeci de standuri cu bijuterii, creme, ornamente, globuri, pălării și alte accesorii. Nu lipsesc nici clătitele, tartele flambate, alunele prăjite, bomboane mari pe bat și micile terase cu mese înalte la care poți sa consumi un vin fiert și tradiționalii cârnați. Se țin spectacole pentru copii și concerte de jazz in fiecare seara. 

targul-de-Craciun-Koln-Cologne-Impresii

targul-de-Craciun-Koln-Cologne-Impresii

targul-de-Craciun-Koln-Cologne-Impresii

targul-de-Craciun-Koln-Cologne-Impresii

targul-de-Craciun-Koln-Cologne-Impresii

5. Orasul lui Mos Nicolae 


Ultimul târg de Crăciun pe care l-am vizitat în Köln a fost “Village of St Nicholas”, ce se află în Rudolfplatz. După ce nume pompos are, ma așteptăm la ceva mai mare și mai strălucitor, însă singurul avantaj al acestui târg este turnul medieval Hahnentorburg, care oferă într-adevăr cadrul de poveste, fiind îmbrăcat în lumini. Standurile sunt puține (poate 30) și majoritatea se adresează pasionaților de preparate culinare. Am făcut o degustare rapida pe la standurile cu cașcaval tradițional, am mâncat un wurst in chifla și mi-am cumpărat câteva pachete de biscuiți tradiționali trași în ciocolata, de adus în România, familiei. 

Village of St Nicholas-Koln-targ-Craciun

targul-de-Craciun-Koln-Cologne-Impresii

Village of St Nicholas-Koln-targ-Craciun

targul-de-Craciun-Koln-Cologne-Impresii

Village of St Nicholas-Koln-targ-Craciun

😍 Apreciez comentariile voastre 😍

Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului 

Arnavutkoy este cel mai frumos loc din Istanbul

$
0
0
Cartierul meu preferat din Istanbul este…. Arnavutkoy. Știu ca probabil toți cei care ați fost deja în Istanbul măcar o data, o sa va uitați lung la mine….si o sa spuneți:
Cum asa!? Este loc mai frumos decât Sultanament, Galata, Eminonu și Taksim? Toate centrele populare, încărcate de istorie si turistice din Istanbul!! Ei bine, frumusețea e subiectiva și gusturile nu se discuta. Pentru mine Arnavutkoy a fost cea mai frumoasa surpriza, poate de aceea s-a prins atât de tare de sufletul meu. Arnavutkoy e exact Istanbulul la care visam, dar nu știam exact unde se ascunde. Știti imaginile acelea ce mintea le creionează fără sa vrei, când încă nu ești acolo, un colaj de secvente scoase din telenovelele turcești, înfrumusețata de imaginație.

Arnavutkoy-turism-turcia-istanbul-obiectiv-turistic
Vacanta in Istanbul am facut-o pe cont propriu. Informatii utile de organizare:
Pe site-ul de unde mi-am luat eu biletul de avion gasiti deseori oferte de la  ~100 euro dus-intors Romania-Istanbul. Incercati si voi >>> AICI 

 Hotelurile in care m-am cazat in Istanbul l-am rezervat pe  >>> ACEST SITE unde am prins mereu oferte cu 50% reducere. Daca mergeti in grup mai mare sau cuplu va recomand cazarea la localnici, prin AirBNB, site pe care primiti un cupon de 20Euro din partea mea, la prima rezervare daca va faceti un cont nou gratuit >>> VOUCHER AICI  
1. Apoi am ajuns în Arnavutkoy si m-am îndrăgostit
Arnavutkoy este cartierul perfect, situat pe malul Bosforului, la 30 de minute de agitația de pe continent. Se afla tot în partea Europeană, dar puțin mai retras, un fel de suburbie frumoasa, populata doar de localnici.


Arnavutkoy-Istanbul-cartier-frumos

2. In Arnavutkoy se ajunge foarte usor cu un ferry ce costa doar 3 lire turcesti (50 centi)
Drumul dureaza aproximativ 30 de minute din Eminonou si practic ai o calatorie cu barca, cu peisaje frumoase, pe malul Bosforului, la pret de nimic. Am savurat toate privelistile sorbind incet un ceai cu mere si rontaind un covrig turcesc.




Istanbul-priveliste-Bosfor

3. In Arnavutkoy nu era nici un turist (este cel mai bine pastrat secret al orasului)
Stiu ca e greu de crezut, dar n-am văzut nici un turist. Poate asta mi-a plăcut cel mai mult, zici ca am avut un cartier doar pentru noi, in comparatie cu celelalte cartiere populare, unde turistii colcaie la orice ora din zi si din noapte. Oh, am fost atât de fericita pentru o zi!!! 



4. Arnavutkoy ne-a întâmpinat cu un șir de case colorate. Majoritatea in stil Art Nuveau
Pe malul Bosforului toate casele sunt adevărate opere de arta, in nuante pastel. Majoritatea au 3-4 etaje si sunt inguste, foarte diferite de restul caselor vazute in Istanbul, cu toate ca multe isi pastreaza stilul otoman, doar ca sunt mai moderne. O arhitectura unica, pe care eu am gasit-o doar aici.


Arnavutkoy-Istanbul-Turcia

5. In Arnavutkoy este atmosfera de statiune
Am continuat apoi plimbarea pe malul Bosforului. Am privit pescăruși, localnici ce se odihnesc pe băncile cu vedere la mare și bărcile pescărești ce se leagănă încet, prinse de mal. M-am simțit ca într-o stațiune de vacanta, nicidecum într-un oraș de 20 milioane de locuitori, câti sunt in Istanbul. Tineri pe biciclete, domnisoare cu castile in urechi, ca si cum si-ar face antrenamentul de dimineata. Nimeni nu se grabeste, toti oamenii sunt relaxati, parca ar fi in vacanta.



6.Am explorat Arnavutkoy o după-masă întreaga (merita acordat macar 2-3 ore)
E mic, dar nu-i plictisitor, fiindca la fiecare pas e un cadru interesant de făcut poze. Case acoperite de verdeață, drumuri în panta pavate cu piatra cubica, galerii de arta, magazine de designeri printre prăvălii mici cu mâncare și murături. Câteva graffiti enorme, scări colorate, baruri cool și multe restaurante luxoase. 





7. Arnavutkoy e un fel de Soho al Istanbulului, cu numeroase localuri și cocktail lounge-uri pentru pretențioși
Restaurantele au in principal meniuri cu peste si fructe de mare. Preturile sunt mari fiindca majoritatea sunt din clasa de lux. Trei restaurante extrem de populare din acest cartier sunt: Sur Balık Restaurant, Mira Balik si Arnavutköy Balıkçısı. Exista si un supermarket cu preturi normale pe bulevardul central si cateva taverne de familie cu kebap si mancare traditionala. Barurile preferate de localnici sunt: `Whisper`, `Any` si `Luzia`.



8.Arnavutkoy pe limba turca înseamnă “sat armenesc”
Atmosfera din Arnavutkoy e mai mult europeana, decât asiatica, poate fiindcă aici și-au făcut baza comunitățile de greci, armeni și evrei.





9.In Arnavutkoy au studiat toti Prim Ministri turci
Prietenul nostru turc ne-a povestit, ca e și un fel de complex de lux pentru tinerii din Istanbul, fiindca aici se afla cel mai prestigios colegiu din Istanbul “Robert Collage”. Este o școală americana, înființată în '83, la care au studiat toti Prim Miniștri turci. Așadar și preturile localurilor sunt pe masura. 


10. In Arnavutkoy nu este nici un obiectiv turistic
Mda, nu este nici o biserica, nici o moschee importanta, nici un muzeu, practic nu este nimic cu valoare istorica sau culturala, in afara de arhitectura frumoasa. Cu toate astea, eu tot il consider cel mai frumos loc din Istanbul si va recomand sa veniti dimineata (pentru a vedea activitatea din port si viata pescarilor) sau dupa-masa/seara (daca doriti sa faceti turism culinar). Atentie, pana la pranz majoritatea restaurantelor sunt inchise!



😍 Apreciez comentariile voastre pe blog  😍

Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului 

5 Impresii si experiente pe Insula Printilor, Istanbul

$
0
0
Dacă tot am stat o săptămână un Istanbul, m-am gândit, ca n-ar fi o idee rea sa mergem într-o excursie de o zi pe Princess Island (Insula Printilor) pentru a scăpa de haosul și gălăgia din Istanbul. Prima data am cercetat oferta agențiilor de turism, dar m-am lăsat păgubașa. O excursie de o zi o găsești la 50-70 de euro, în timp ce feribotul local costa 5 lire (mai puțin de 1 euro) cu Istanbulkart. Așadar, e simplu de înțeles ce-am ales. Insula Printilor este o aglomerare de 9 insule micuțe, dintre care 4 deschise publicului, pe care se ajunge cu ferry din Eminonu, în 1h - 1.5 h. 

Pont de la Alice: Dacă vreți sa vedeți toate insulele mergeți cu feribotul cât mai devreme, întrucât este doar unul pe ora. Fac oprire pe toate 4, dar ca să apucați sa le vedeți aveți nevoie de minim 3 ore pe fiecare și un program riguros, ca să nu ratati următorul feribot. 

Insula-Printilor-Turcia-am-fost-acolo

Vacanta in Istanbul am facut-o pe cont propriu. Informatii utile de organizare:
Pe site-ul de unde mi-am luat eu biletul de avion gasiti deseori oferte de la  ~100 euro dus-intors Romania-Istanbul. Incercati si voi >>> AICI 

 Hotelul in care m-am cazat in Istanbul l-am rezervat pe  >>> ACEST SITE unde am prins mereu oferte cu 50% reducere. Daca mergeti in grup mai mare sau cuplu va recomand cazarea la localnici, prin AirBNB, site pe care primiti un cupon de 20Euro din partea mea, la prima rezervare daca va faceti un cont nou gratuit >>> VOUCHER AICI  

Noi am decis sa nu alergam de pe o insula pe alta, mai ales fiind în extra-sezon, când orele cu lumina sunt mai puține. De aceea ne-am hotărât sa coboram la ultima stație (Burgazada Island) care e și cea mai mare.

1. Călătoria spre Insula Printilor e ca la teleshopping 

Urcam in feribot, cautam rapid doua bănci libere (se ocupa repede și e neplăcut sa călătorești 1 ora in picioare pe punte, mai ales din cauza vântului), apoi a început programul de shopping. Vrei sa citești sau sa povestești? E puțin mai greu, fiindcă pe fundal cineva își prezintă marfa non stop. Vând ceai, halva, covrigi, etc și pana la demonstrații lungi ale razatoarelor magice, storcătoarelor de fructe etc. Ultima reprezentare e cea a artiștilor locali, care ne canta ultimele 20 de minute. Pe mine nu m-a deranjat atât de tare, parca având un asemenea show a trecut mai repede timpul, însă am văzut alți turiști exasperați de aceasta abordare. Oricum, când ma gândesc la cât am dat pe bilet… e okay!

Excursie-de-o-zi-pe-Princess-Island-prisici-vacanta-istanbul

Excursie-de-o-zi-pe-Princess-Island-prisici-vacanta-istanbul

Excursie-de-o-zi-pe-Princess-Island-prisici-vacanta-istanbul

2. Pe Insula Printilor se circula doar cu bicicleta sau cu caleasca turistica 

De îndată ce am coborât din feribot am observat, ca insula aceasta e car-free. Singurele mașinuțe ce le-am văzut sunt cele mici, precum cele de golf, ale localnicilor.

După o scurta documentare am decis, ca nu merita sa luam nici biciclete, nici caleasca fiindcă accesul e interzis cu ele pe străduțele înguste, pline de magazine, de lângă port. Restul insulei e cu dealuri in panta abrupta și ar fi prea obositor cu bicicleta, iar caleasca face turul insulei cu 100 lire turcești - 15 euro (3 persoane) însă traseul lor nu te duce decât la o biserica veche…. Ne-am gândit, ca putem trai și fără sa o vedem, mai ales după ce am citit un articol, în care scria despre maltratarea animalelor de pe Insula Printilor. Sunt în jur de 1500 de cai, cu o medie de viata de 2 ani. Într-adevăr caii arata super slabi și pricăjiti, în comparație cu alte orașe Car-free în care am fost (cum ar fi Zermatt, unde caii arata puternici și sănătoși).

Insula-Printilor-Caleasca-cu-cai

Insula-Printilor-Caleasca-cu-cai


3.Insula Printilor e un conglomerat de străduțe turistice 

Știti care e problema cu Insula Printilor? Faptul, ca aleile turistice sunt doar câteva (vreo 10), pe care se aglomerează toată grămada de turiști veniți în vizita. Insula e mult mai mare, dar centrul e foarte mic. De aceea recomand sa mergeți în timpul săptămânii, dacă aveți de ales și cum am fost noi în octombrie, a fost numai bine. (in sezon cred, ca e mai rău decât la New York). Pe străduțele acestea atmosfera de vacanta plutește în aer, cu alei pietonale, ropotul cailor ce îl auzi în depărtare, multe magazine de suveniruri, restaurante și cafenele colorate, narghilea și foarte multe coronițe cu flori, pentru ca doamnele sa se simtă într-adevăr prințese. Nu m-am putut abține și mi-am luat și eu una. Undeva pe mijlocul bulevardul central este și un supermarket, dacă vreți sa cumpărați înghețată și apa fără adaosul turistic, aplicat de micile buticuri. 






4.Dincolo de centru liniștea domnește pe Insula Printilor 


Frumusețea insulei și caracterul ei am descoperit-o dincolo de centrul turistic. O data ce ne-am aventurat pe străzile pustii, ale localnicilor, am observat arhitectura otomana, vile imense în stil victorian, căsuțe de lemn istorice, mulți portocali și verdeață, un adevărat paradis pentru aristocrații din Istanbul, ce detin aici o casa de vacanta. Pe acest perimetru este o liniște monumentala, n-am văzut nici un turist, iar străzile sunt populate doar de pisici. Cred ca n-am mai văzut in viata mea atâtea pisici la un loc, practic pe fiecare pervaz de casa, la fiecare colt de strada, chiar și pe mașinuțele localnicilor se odihneau pisicile.

Excursie-de-o-zi-pe-Princess-Island-prisici-vacanta-istanbul

Excursie-de-o-zi-pe-Princess-Island-prisici-vacanta-istanbul

Excursie-de-o-zi-pe-Princess-Island-prisici-vacanta-istanbul

Excursie-de-o-zi-pe-Princess-Island-prisici-vacanta-istanbul

Excursie-de-o-zi-pe-Princess-Island-prisici-vacanta-istanbul

5. Insula Printilor nu are nici un obiectiv turistic remarcabil 

Dupa plimbarea prin cartierul localnicilor și zeci de fotografii, ne-am gândit, ca e cazul sa intră-n pe TripAdvisor sa vedem ce putem vizita. 

Surpriza!!! 

Pe Insula Printilor singurele obiective turistice sunt lacasele de cult: o sinagoga, o moschee și o biserica (aceasta e departe la 12 km de port,, se ajunge doar cu caleasca). 
Am înțeles rapid, ca aici nu vii sa faci turism, ci sa te relaxezi, sa mănânci un prânz bun pe baza de peste la unul din restaurantele aliniate în Port, sa fumezi o narghilea, sa cumperi suveniruri pentru prietenii rămași acasă, sa privești marea, sa faci zeci de fotografii artistice cu pisici, calești, străzi și case, iar apoi sa te întorci seara, înapoi în Istanbul, tocmai pe când se întunecă, sa  poți sa îl vezi luminat, în timp ce feribotul traversează  Bosforul.

Excursie-de-o-zi-pe-Princess-Island-prisici-vacanta-istanbul

Excursie-de-o-zi-pe-Princess-Island-prisici-vacanta-istanbul

Excursie-de-o-zi-pe-Princess-Island-prisici-vacanta-istanbul

😍 Apreciez comentariile voastre pe blog  😍

Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului 

Top 20 obiective turistice de vazut in Istanbul, Turcia

$
0
0
Oh Istanbul! Imi doream atat de mult sa te revad. Prima data am vizitat orasul in cadrul Circuitului prin Turcia (Cappadocia), dar atunci am stat doar o zi. De atunci am tot visat la o vacanta completa in Istanbul, sa vad toate cartierele, toate obiectivele turistice de top, sa simt atmosfera, sa fac shopping in bazar si in sfarsit, in toamna aceasta am reusit. Tineti-va bine, este un jurnal de calatorie lung si complet, cu toate informatiile de care aveti nevoie pentru o saptamana in Istanbul.

Istanbul-am-fost-acolo-obiective-turistice-recomandari

Vacanta in Istanbul am facut-o pe cont propriu. Informatii utile de organizare:
Pe site-ul de unde mi-am luat eu biletul de avion gasiti deseori oferte de la  ~100 euro dus-intors Romania-Istanbul. Incercati si voi >>> AICI 

 Hotelurile in care m-am cazat in Istanbul l-am rezervat pe  >>> ACEST SITE unde am prins mereu oferte cu 50% reducere. Daca mergeti in grup mai mare sau cuplu va recomand cazarea la localnici, prin AirBNB, site pe care primiti un cupon de 20Euro din partea mea, la prima rezervare daca va faceti un cont nou gratuit >>> VOUCHER AICI
1. Am inceput vizita cu Hipodromul din Sultanahmet 

Centrul Sultanahmet pentru mine este un loc plin de energii. O piata imensa, în care sa simți pulsul orașului. Mii de turiști se amesteca printre localnici și teatrul vieții continua la fel zi de zi. În jurul fântânii arteziene toate domnișoarele joaca roluri de fotomodele. Biserica Hagia Sofia oferă decorul necesar, pentru o fotografie de revista. După ce fotografiez Coloana Serpuita, Obeliscul și Coloana lui Constantin ma opresc la tarabele tradiționale, cu prelata roșie, unde sunt claditi după o organizare minuțioasa covrigii cu susan. Îmi cumpăr unul, apoi îl fac fericit și pe cel de la tejgheaua de alături, ce vinde porumb fiert. Mananc pe o banca, in timp ce contemplu mixul de culturi, incercand sa recunosc localnicii din multime. Nu e chiar ca la Londra, dar nici departe. Ma las pagubasa, cand imi dau seama, ca grupurile mari de turisti arabi imi fac misiunea imposibila. 

Pont de la Alice: Se poate petrece cu usurinta o zi doar in Sultanahmet vizitand toate atractiile turistice, ce se afla pe o arie destul de mica pentru a putea merge pe jos: Palatul Topkapi, Basilica Cisterna, Muzeul de Arheologie, Muzeul de arta Turca si Islamica, Muzeul de covoare, Hamamul Cagaloglu. Eu am ales sa ma rezum la cele doua obiective turistice principale, despre care o sa va povestesc mai jos: Moscheea Albastra si Biserica Hagia Sofia.






2. Am vizitat Moscheea Albastra 

Intrarea in Moschee e gratuita! Spre deosebire de acum cativa ani, cand am vizitat ultima oara Moscheea Albastra, acum lucrurile s-au schimbat putin, fiindca au ore de vizita foarte restrictive, mai exact, in afara orelor de rugaciune. Asadar, daca atunci stateai mult la coada, acum stai si mai mult si s-ar putea sa nici nu ai sansa sa intri!!! Ceea ce ar fi pacat, fiindca moscheea e imensa si foarte frumoasa. Interiorul mi-l amintesc vag din vizita trecuta, dar pozele ma ajuta.

Tin minte si acum vorbele ghidului:
`Deschisa in 1617, moscheea e cel mai mare simbol al Istanbulului islamic. In trecut adapostea o scoala islamica, un spital si o cantina sociala. Are 260 de geamuri si e supranumita albastra de la cele peste 21 000 de placi de fainata albastre.`





3. Merita sa intri in Biserica Hagia Sofia? 

Peste drum de Moscheea Albastra, la 2 minute se afla Biserica Sfanta Sofia. (Biletul costa 35 lire turcesti/12 euro) si l-am cumparat in avans, ca sa nu mai stam la coada.
Inauntru biserica e imensa, pe jumatate in renovare. Avem un fel de ghid audio, prin care auzim ce ne spune de fapt ghidul nostru roman. Toata vizita dureaza o ora si ne explica despre simboluri vechi de mai bine de 1000 de ani, despre Altar, la etaj vedem mozaicuri cu imparati bizantini importanti si in final pe Fecioara Maria incadrata de medalioane. 
Acum sincer, sincer ma asteptam la altceva. Pt atata grandoare credeam, ca interiorul e mult mai opulent, mai bogat. Mi s-a parut, ca arata ca o recliva veche, cu mozaicuri stirbite si spalacite. Nu mi-a placut deloc si imi pare rau, ca mi-am incalcat promosiunea de a nu mai da bani pe biserici. Am vizitat deja cateva sute la viata mea...

Interior_Hagia_Sophia-poza-Vacanta-istanbul-am-fost-acolo

Interior_Hagia_Sophia-poza-Vacanta-istanbul-am-fost-acolo

Interior_Hagia_Sophia-poza-Vacanta-istanbul-am-fost-acolo


4.O alternativa buna este Moscheea Nuruosmanye 

Daca nu reusiti sa vizitati Moscheea Albastra, dar totusi va doriti sa intrati macar o data in viata intr-o moschee din Istanbul, atunci aceasta este recomandarea mea. Moscheea  a fost construita in stil baroc otoman intre 1748 si 1755 si se afla langa una din portile principale ale Marelui Bazar. Desi e o zona foarte aglomerata, aceasta moscheea e deseori ratata de turisti, din cauza faptul ca intrarea se face prin curtea interioara. 
Interiorul e la fel de impresionant precum Moscheea Albastra, doar ca e o idee mai mica. Partea buna este linistea si numarul mic de vizitatori, asa incat am reusit sa imi fac si cateva poze, fara sa ma simt intimidata de ochii turistilor. Biblioteca Moscheii, are 5000 de manuscrise, pentru cei interesati.

vacanta-in-Istanbul-Moscheea-Nuruosmanye

vacanta-in-Istanbul-Moscheea-Nuruosmanye

vacanta-in-Istanbul-Moscheea-Nuruosmanye

5.Shopping in Marele Bazar 

Marele bazar este cea mai mare piata acoperita din lume. Fondata in 1461, bazarul a fost gandit de catre Sultanul Mehmet II, ca inima Imperiului. Arhitectural vorbind e superba!!! Arcadele frumos pictate si buticurile ornate cu lampi vechi, mirodenii, covoare traditionale si oranmente turcesti sunt o adevarata fantezie a opulentei rasaritene. Cuprinde 60 de strazi, 4500 de magazine si peste 30 000 de comercianti, asa ca-i simplu de inteles, de ce o zi de shopping nu a fost suficienta pentru mine. Cele mai frumoase artere sunt cele principale, cum ar fi aleea Bijutierilor, unde vitrinele magazinelor sunt pline cu bijuterii si metale pretioase. Peste 100 000 de kg de aur se vand anual aici, insa preturile mie mi s-au parut semnificativ mai mari decat in alte locuri din Istanbul. Nu doar la aur, ci si la haine, parfumuri, lokum (rahat turcesc), genti etc. Marele Bazar poate fi o experienta de shopping de neuitat sau o capcana turistica, depinde cat de bine va pricepeti sa negociati. Personal, prefer sa ofer jumatate din suma ceruta si nici atunci nu-s convinsa ca am luat la pretul corect. Cea mai buna artera de shopping am gasit-o pe varful dealului, unde strazile sunt pline cu tarabe, clientii sunt predominant localnici si pretul e afisat, asa ca am scapat de stresul negocierii. 
Pont de la Alice: Mergeti cu pantofi confortabili fiindca zona e imensa si nici nu stiti cum umblati cativa km, prinsi in vraja magazinelor. Sa aveti bani schimbati la voi, fiindca birourile de Exchange din bazar nu au un curs foarte bun. Sa aveti de asemenea apa la voi, fiindca de la caldura si aglomeratie, o sa va i-a cu ameteli. Nu va asteptati sa gasiti restaurante bune in interiorul Bazarului!

Marele-Bazar-Vacanta-Istanbul-atractii-turistice

cat-costa-aur-marele-bazar-istanbul


Marele-Bazar--Vacanta-Istanbul-atractii-turistice-

Marele-Bazar-Vacanta-Istanbul-atractii-turistice

Marele-Bazar-Vacanta-Istanbul-atractii-turistice

6. Supradoza de Turkish Delight si ceai de mere 

In Istanbul este aproape imposibil sa ramai indiferent fata de turkish delight si ceaiul cu mere, ce iti sunt oferite in majoritatea magazinelor din bazar. Vanzatorii incearca tot felul de trucuri ca sa agate turistii, flirteaza cu tine, daca te vad mai tinerica si mai zambitoare, ca sa iti fie greu sa pleci din magazin fara nimic. Iar daca tii le dieta, ar fi bine sa te antrenezi bine inainte de vacanta in Istanbul, citind cartea `Traiesc, deci ma abtin`, altfel situatia e grava. Turkish delight este rahat turcesc, insa nu cel simplu ce il gasesti la noi (acela se numeste lokum) ci varianta imbogatita cu amidon si foarte mult zahar, cu arome puternice de  trandafir, migdale, alune, rodii, ciocolata etccc. E delicios, dar, bomba calorica scrie pe fiecare bucatica! Iar ceaiul cu mere, pare destul de inofensiv, in paharelele lor micute de nici 200 de ml, dar aceeasi situatie, cred ca zaharul e de 5x mai mult decat cantitatea de ceai folosita. Acum, nu ma intelegeti gresit, am calatorit in Istanbul ca sa incerc preparate noi,  asa ca consumate cu moderatie, au fost micul meu moment de rasfat al zilei. 

rahat-turcesc-Istanbul-degustare

ceai-de-mere-Istanbul-Turcia

Turkish-delight-Istanbul-pareri-preturi

7.Pentru o experienta autentica si cu iz de vacanta, va recomand un Hotel cu priveliste 

Cred, ca acesta a fost cel mai mare plus al vacantei in Instanbul pentru mine. Faptul ca in fiecare zi imi incepeam ziua  pe acoperis, intr-un decor specific turcesc, cu saltele colorate amplasate pe jos în jurul unei mese si raze de soare fierbinti, la sfarsit de octombrie. Privesc Bosforul, pescărușii jucăuși, acoperișurile, obiceiurile femeilor din vecini, în timp ce îmi aștept micul dejun. Tresar de fiecare data, când aud chemarea la rugăciune. Ceva creste în mine, probabil cum am locuit 1 an în Maroc. Poate într-o alta viata m-am născut într-o tara araba. Altfel nu îmi explic, de unde am sentimentul acesta, ca am ajuns acasă. 

Pont de la Alice: Nu știu exact voi cum sunteti, însă cred ca asta este secretul unei vacante reușite în Istanbul. Seri relaxante, in compania prietenilor, fumand narghilea, cu o priveliste de milioane. Va las mai jos lista cu cele mai bune Hotel-uri cu restaurant pe acoperis si priveliste pentru vacante perfecte in Istanbul (varianta pentru toate buzunarele, pretul e pentru doua persoane):

>>>Alaturka Elegance (nota 8.2) = 30 euro/camera dubla/noapte
>>>Deniz Palace Hotel (nota 7.8) = 30 euro/camera dubla/noapte
>>>Hotel Spectra Sultanahmet (nota 8.6) = 40 euro/camera dubla/noapte
>>>Hali Hotel (nota 7.4) = 50 euro/camera dubla/noapte
>>>Best Western Empire Palace Hotel & SPA(nota 8.8) = 60 euro/camera dubla/noapte
>>>Georges Hotel Galata (nota 8.6) = 70 euro/camera dubla/noapte
>>>Four Seasons Hotel (Varianta de lux, 5 stele, nota 9.6) = 200 euro/camera dubla/noapte

Hotel-Istanbul-ieftin-si-bun

Hotel-Istanbul-ieftin-si-bun

Hotel-Istanbul-ieftin-si-bun

8. O dupa-masa relaxanta intr-o croaziera pe Bosfor 

Dupa multe zile de shopping si plimbari, intr-una din dupa-mese am ales sa facem o croaziera pe Bosfor. Cred, ca nu exista turist ajuns in Istanbul, ce sa nu opteze pentru aceasta excursie mai ales, ca preturile sunt foarte rezonabile, odata ce ajungi in portul Eminonou.
Pont de la Alice: Atentie!!! Croazierele pe Bosfor sunt vandute de toate agentiile de turism si  de promotori locali in locurile de interes turistic la pretul de 10-15-20 de euro. Nu va lasati inselati, in Portul Eminonou, daca cautati bine, o sa gasiti excursia aceasta la pretul de 15 lire turcesti (2.5 euro) pentru aceiasi conditii (tur de 2 ore). Confortul de pe barca difera, marimea (barcii) nu. 

Bosforul e stramtoarea ce leaga Marea Mediterana de Marea Neagra si desparte Europa de Asia. Am avut la dispozitie doua ore sa ne delectam cu privelisti de pe ambele continente. Am inceput pe malul drept al Bosforului si ne-am intors pe malul stang. Stramtoarea asta nu e deloc stramta, e cat Dunarea in punctele ei late, asa ca peisajele nu ni se dezvaluie atat de usor. Ceea ce e bine, fiindca asta ne face mai atenti pe traseu. Orasul vazut de pe Bosfor este superb, in special cheiul Eminonou cu miniaretele Moscheii Albastre. Privelistile unor obiective turistice se vad superb din exterior (Castelului Dolmabahce si a turnului Maidei supranumit `Turnul Fecioarei` din mijlocul apei) vilele de lemn cocotate pe dealuri in partea Asiatica, micile asezari pescaresti si Fortareata Europei.

vacanta-Istanbul-obiectiv-turistic-croaziera-pe-Bosfor

vacanta-Istanbul-obiectiv-turistic-croaziera-pe-Bosfor

Istanbul-barca-poduri-Bosfor-excursie

vacanta-Istanbul-obiectiv-turistic-croaziera-pe-Bosfor

9. Shopping in Bazarul Egiptean 

Avand Hotelul la 5 minute de mers pe jos de bazarul Egiptean, ne trezeam in fiecare seara facand turul Bazarului in special pentru degustare. Bazarul Egiptean este un fel de rai culinar, unde comerciantii te invita sa gusti de toate: rahat turcesc in diferite culori (doar 5 lire/4 ron pe kg) Turkish Delight cu arome puternice de ciocolata, rodii, menta, scortisoara, vanilie etc (variantele ieftine sunt cu 37-47 lire/ 30 ron pe kg) poti face degustari de alune de padure, migdale, smochine, fistic (cel mai ieftin am gasit cu 30 ron/kg) cascaval si alte numeroase sortimente de branza, masline etccc. Sunt in jur de 100 de buticuri si dupa un tur pe la fiecare, eram la fel de satula ca dupa o masa la un restaurant. Am cumparat de toate, apoi am luat cu asalt zona neacoperita, care ofera o imagine ampla asupra produselor turcesti si unde preturile le-am gasit mult mai mici decat in Marele Bazar, in special la articole vestimentare, articole din piele, bijuterii, electronice si suveniruri.

Eminonou-Istanbul-vacanta-atractii-turistice

Bazarul-Egiptean-Istanbul-actractii-turistice

Bazarul-Egiptean-Istanbul-actractii-turistice

Bazarul-Egiptean-condimente-Istanbul

10.M-am rugat la Mormintele Sultanilor 

Mausoleul Sultanului Abdulhamid l-am gasit in apropierea Bazarului Egiptean, insa este si un cimitir, deschis vizitatorilor pe strada principala ce duce spre Sultanahmet. De ce va recomand sa vizitati un astfel de monument? Fiindca un astfel de cimitir constituie o experienta noua si interesanta pentru un calator european. Mormintele turcesti sunt mult mai inalte decat la noi, acoperite cu piatra alba sau marmura si au in partea de sus cate un ornament sub forma de turban. Rolul lui este sa dezvaluie pozitia sociala sau meseria celui decedat. Mausoleul are o arhitectura superba, de palat cu un candelabru de cristal enorm si ferestre cu vitralii, iar cimitirul e casa pentru numeroase pisici jucause din Istanbul.

Mausoleu-mormant-turban-cimitir-Istanbul

Mausoleu-mormant-turban-cimitir-Istanbul

Mausoleu-mormant-turban-cimitir-Istanbul

11.Nu ratati parcul Gulhane 

Ati auzit de Keukenhof Garden din Olanda? Sunt convinsa, ca toti vor ridica mainile. 
Ati auzit de parcul Gulhane din Istanbul? Sunt convinsa, ca nici macar 5% din turistii ce ajung in Istanbul nu stiu de el, desi multi trec pe langa el, in drumul lor spre Palatul Topkapi.
Va intrebati care e legatura dintre parcul din Olanda si cel din Istanbul? Ei bine, lalelele provin din Asia si din Turcia si in perioada lui Suleyman Magnificul au fost exportate prima oara in Europa, inclusiv in Olanda, in anii 1500. Asadar, acesta e cel mai vechi parc cu lalele din lume si e foarte mare si foarte bine intretinut. Are podete, lacuri, fantani, aranjamente florale peisagistice, statui interesante ce merita vazute, chiar daca nu ajungeti in Istanbul in perioada lalelelor. Mie cel mai mult mi-a placut fantana arteziana facuta carte (in onoarea poetului Âşık Veysel Şatıroğlu, un fel de Eminescu al Turciei). Desigur, Olanda a devenit tara Lalelelor si parcul lor e o adevarata opera de arta, insa nici cel din Istanbul nu e de ratat.

atractii-turistice-Istanbul-Parcul-Gulhane

atractii-turistice-Istanbul-Parcul-Gulhane

atractii-turistice-Istanbul-Parcul-Gulhane

12.Eminounou si Galata Bridge 

O priveliste ce o vei intalni pe numeroase carti postale cu Istanbul, este Podul Galata, vazut din Eminonou (langa Bazarul Egiptean). Pentru mine, e important sa descopar locurile ce sunt importante in viata localnicilor, din orasul pe care il vizitez si in acest sens, Podul Galata este un loc cu o atmosfera plina de viata, data de sute de pescari, ce pescuiesc de pe pod, in fiecare zi. Surprinzator pentru mine a fost sa vad si femei! Ok, cred ca e cazul sa rectific, sa vad femei acoperite pescuind la un loc cu barbatii. Oare e semn de modernizare sau de criza? La finalul zilei toata lumea trebuie sa puna ceva pe masa.....Podul este foarte lung si merita mers la pranz sau la cina, pentru o experienta completa. Ar fi fost pacat sa trec pe langa sirul de restaurante si sa nu fac nici o oprire. 
Pont de la Alice: Sunt trei variante de a manca peste in Eminonou si pe Podul Galata si am sa ve explic pe rand, fiecare varianta, pentru fiecare buzunar:
*Varianta ieftina, este un sendvici cu peste, consumat in Eminonou, servit direct din carele alegorice, ce dainuie acolo de foarte multi ani. Acest sendvici este format dintr-o bagheta groasa, umpluta cu peste prajit la gratar si multa ceapa, consumat cu ayran si muraturi la pahar. O portie costa 6 lire turecesti (1 euro). Mi-am cumparat un sendvici si l-am consumat pe scari, avand privelistea cu Podul si Turnul Galata. Atmosfera merita, insa sendviciul nu a fost la fel de bun, precum imi aminteam.
*Varianta scumpa, este pentru cei ce isi doresc o masa de peste sofisticata, la unul din restaurantele de pe Pod. Toate arata superb, ca scoase din revistele culinare, iar midiile, pestele, crevetii si langustele asteapta pe gheata, proaspete, la orice ora!
*Varianta de mijloc, la preturi mai rezonabile, este piata de peste, ce se afla in capatul Podului, vis-a-vis de carele alegorice, dar pe cealalata parte a Bosforului. In piata de peste, undeva ascuns intr-un capat, este un restaurant/taverna locala unde se serveste peste la gratar, calamar si creveti, cu salata si cartofi prajiti, la jumatate de pret fata de restaurantele de pe pod. Merita!!!

Galata-Bridge-restaurante-Istanbul-am-fost-acolo

Galata-Bridge-restaurante-Istanbul-am-fost-acolo

Galata-Bridge-restaurante-Istanbul-am-fost-acolo

Galata-Bridge-restaurante-Istanbul-am-fost-acolo

Galata-Bridge-restaurante-Istanbul-am-fost-acolo

13.Cel mai renumit obiectiv turistic - Turnul Galata 

Trecand Podul Galata, vis-a-vis de Eminou, se inalta pe un deal, Turnul Galata. Este o priveliste emblematica din Istanbul la care vreau sa ajung. Urc in jur de 50 de scari si cateva pante abrupte, facand opriri pe la magazinele cu suveniruri, ca sa ma odihnesc. Nu a fost usor, dar cartierul acesta, in special la lasarea intunericului, are o atmosfera aparte, creata de lampadare si vitrine luminate difuz, ce ma fac sa cred, ca joc intr-un film de demult. In piata Turnul Galata, din nou trebuie sa ma strecor prin multime, iar pentru a urca in turn, trebuie sa astept la o coada imensa. Asta cred, ca e singura problema in Istanbul, ca e prea turistic! Sunt grupuri imense, ca la Paris si fiecare obiective turistic e umbrit de frustrarea ce ti-o provoaca asteptatul la coada.
Turnul a fost construit de genovezi in 1348 si spre surprinderea mea nu este foarte inalt, are doar 62 de m, mai exact 11 etaje. Pot fi urcate pe jos sau cu liftul, iar de sus se profileaza o panorama superba cu tot orasul!!!  
Pont de la Alice: In turn este un restaurant ce seara are program de cabaret si dans din buric.

turnul-Galata-obiective-turistice-Istanbul

Galata-Tower-noaptea

istanbul-priveliste-atractii-turistice

14. O plimbare in Centrul Taksim cu bulevardul Istikal Avenue 

Acum, daca tot ma aflam langa turnul Galata, ar fi fost pacat sa nu urc putin mai sus, spre Taksim si centrul comercial al orasului. Mda, Istanbulul e construit pe 7 dealuri si e un oras enorm, cu numeroase cartiere si centre. Cred ca dupa Sultanahmet, acesta este al doilea cel mai popular loc din oras, bulevardul Istikal Avenue fiind traversat zilnic de  peste 3 milioane de oameni. Este un bulevard pietonal lat si lung de 1.4 km, asa ca mergeti cu picioarele odihnite, mai ales daca vreti sa urcati pe jos, cum am facut eu. Bulevardul pulseasa zi si noapte, sunt zeci de magazine de firme in care vanzatorii va trateaza cu rabdare. Este o varianta de shopping mai comoda decat in Marele Bazar. Pe acest bulevard sunt foarte multe restaurante, cafenele, galerii comerciale istorice, chioscuri cu inghetata elastica si undeva pe la mijloc, am gasit si o biserica, foarte frumoasa, ce mi-a amintit de Italia. Am descoperit apoi si de ce, se numeste Catedrala Sf. Anton din Pa­do­va.
Pont de la Alice: Daca nu va simtiti in stare sa umblati pe jos, puteti lua tramvaiul istoric, rosu, un alt simbol pentru Istanbul!

taksim -bulevard-tramvai-rosu

biserica-Istanbul-Padova

taksim -bulevard-cafenea

taksim-bulevard-shopping

15.Am incercat cea mai buna cafea din Istanbul 

Localnicii mi-au spus, ca cele mai bune cafenele se afla in zona Taksim, centrul distractiei si a vietii de noapte din Istanbul.  Nu chiar pe bulevardul principal, ci pe stradutele micute ce se rasfira din acesta. Aici poti gasi usor o `kahvesi`, sa bei o cafea cu caimac, intr-o gradina micuta, secreta, inconjurata de plante agatatoare sau in cele cu umbrelute, ce au ajuns deja populare, pe Instagram. Doar, ca eu cautam cea mai buna cafea turceasca, daca se poate, cea mai buna din lume! Nu mi-a fost atat de greu sa ajung la faimoasa `Mandabatmaz`, unde maestrul Cemil Pilik face cafea de 44 de ani. 

Ce pot spune despre cafeaua turceasca? E exact asa cum o descrie toata lumea: extrem de tare si de groasa si lasa un strat solid de zat pe fundul cestii. Eu nu sunt mare consumatoare de cafea, asa ca n-am reusit sa beau mai mult de 2 guri, fiindca m-a luat cu palpitatii, dar macar sunt fericita, ca am gustat din cea mai buna cafea din Istanbul :)

cafea-turceasca-Istanbul-recomandari


16.Belly dance show la restaurant Sultana`s 

Cred ca nici o vacanta intr-o tara araba nu ar fi completa fara un belly dance show. In Istanbul, cea mai buna afacere a fost sa facem rezervarea la restaurtantul Sultana`s 1001 Dinner&Night show, avand in vedere, ca orasul e mare si acest tip de restaurante sunt greu de gasit. Am facut rezervare online, ne-au luat ei de la Hotel cu masina (am avut transfer dus-intors) am avut inclusa o cina cu bauturi alchoolice la discretie si un show pe cinste ce a durat 2 ore. Mai multe despre experienta mea puteti citi >>> AICI

unde-se-danseaza-din-buric-belly-dance-Istanbul

unde-se-danseaza-din-buric-belly-dance-Istanbul

unde-se-danseaza-din-buric-belly-dance-Istanbul


17.Arnavutkoy este cel mai frumos cartier din Istanbul 

Spre surprinderea mea, cea mai frumoasa arhitectura din Istanbul n-am gasit-o in Sultanahmet, Galata sau Taksim, centrele cele mai populare din oras, ci in Arnavutkoy, de aceea consider, ca acesta e cel mai frumos cartier al orasului. E boem, ridicat pe malul Bosforului, cu vile de lemn in nuante pastel, galerii de arta, strazi pavate cu piatra cubica, restaurante selecte si baruri traditionale.  Mai multe motive pentru care merita sa petreceti o dupa-masa in Arnavutkoy am scris intr-un articol separat.

Arnavutkoy-Istanbul-best-place

Arnavutkoy-Istanbul-best-place

Arnavutkoy-Istanbul-best-place


18.Pub Crawl Istanbul 

Daca esti tanar si vrei sa iesi intr-o noapte la clubareala, dar n-ai cu cine sau vrei sa fii intr-o gasca mai mare (asa cum ne-am dorit noi) atunci iti recomand cu cea mai mare incredere Pub Crawl Istanbul. Am participat deja la cateva evenimente de acest gen si stiam despre ce e vorba, asa ca am facut rezervarea online si m-am dus fara nici un stres.  Este vorba despre o intalnire, condusa de localnici, ce te duc in 3 cluburi doar de localnici stiute, in schimbul unei sume de bani. In Istanbul, alchool-ul nu este inclus in acest tur (ne-au dat doar vodka pe microbuzul ce ne-a dus intre cluburi), insa e o afacere buna pentru atmosfera si oamenii pe care ii intalnesti, iar intrarea in cele 3 cluburi a fost inclusa in pret. Ceea ce trebuie sa retineti, e ca Turcia este o tara musulmana si din dorinta de a limita alchool-ul, acesta este foarte scump! De departe cele mai scumpe cocktail-uri le-am consumat in Istanbul!!! Chiar mai scumpe, decat in Israel. :))) Insa a meritat, distractia a fost de milioane, chiar daca cluburile lor sunt destul de mici si aglomeratia e pe masura.

Pub-crawl-istanbul-recomandari-experienta-impresii


19.O masa cu localnicii 

Mancarea in Istanbul este un adevarat festin pentru simturi si pentru a aprecia cu adevarat bucataria turceasca merita sa va alaturati unui familii pentru o experienta locala autentica. Prietenii nostrii n-au avut posibilitatea sa ne invite la masa, insa ne-au spus, ca cele mai bune variante le gasim la restaurantele de tipul impinge-tava, asadar ne-am conformat.Aproape  in fiecare zi am luat cel putin o masa la un astfel de restaurant si de fiecare data am fost super multimita (in special fiindca preturile sunt  extrem de mici, iar mancarea delicioasa, ca idee 9-15 ron pentru o masa bogata).  La turci, masa incepe cu mezze (aperitive traditionale pe baza de pita cu hummus, cacik, salata tabbouleh, vinete cu iaurt, midii prajite, iaurt cu menta si usturoi, etc). Felurile de mancare principala includ kebap, kofte (chiftelute), tocane de legume, ardei si vinete umplute, vita-de-vie umpluta cu orez, ceapa, nuci si mirodenii, borek (placinta umpluta cu spanac, carne sau branza). Festinul l-am incheiat de fiecare data cu o budinca de orez servita intr-un vas de ceramica, traditionala. 
Pont de la Alice: In Turcia, sarmalele sunt considerate mancare traditionala (le-am gustat si sunt la fel de bune ca ale noastre) si credeti-ma pe cuvant, exista si pizza, total diferita de ce cunoastem noi!

preparate-traditionale-istanbul-turcia-mancare

20.O seara petrecuta in partea asiatica, in Kadikoy 

Partea asiatica din Istanbul este in mare masura rezidentiala si putin vizitata de turisti. Insa cand vorbesti cu localnicii, toti vor spune `Mergeti in partea Asiatica, e cea mai buna chestie ce o puteti face`. Sunt ferybot-uri ce pleaca din Eminonou din 30 in 30 de minute, asa ca a fost usor sa ajungem aici. Kadikoy este o combinatie de restaurante de lux, printre taverne traditionale in care se canta muzica live, baruri cool, multa forfota si buticuri cu articole interesante, pe gustul tuturor, inclusiv in stil vintage, punk si rock. Piata de chilipiruri ce se organizeaza in fiecare marti este una din cele mai bine pastrate secrete din oras. Personal, Kadikoy mi s-a parut mai modern decat zona Taksim, doar ca la preturi mai rezonabile. N-am simtit atmosfera acea `asiatica, istorica, veche`, la care ma asteptam dar cel putin am ramas cu o amintire pt totdeauna. 
Personal amintirea mea despre Kadikoy va fi cu o shaworma! Cea mai buna si cea mai mare shaworma incercata de bine in Istanbul! Ceea ce trebuie sa stiti, e ca shaworma din Turcia nu se asemana deloc cu cele din Romania. Lipia e crocanta si usor uleioasa, carnea e din belsug, cartofii prajiti sunt cativa, zici ca s-au ratacit pana sa ajunga in farfurie, iar legumele aproape lipsesc cu desavarsire, asa ca variantele din Istanbul sunt lungi si subtiri, insa au un gust minunat si o textura de ti se topesc in gura. Ah si ardeii lor picanti sunt dementiali!

Kadikoy-Istanbul-nightlife

Kadikoy-Istanbul-nightlife

Kadikoy-Istanbul-nightlife

😍 Apreciez comentariile voastre pe blog  😍
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului 
Viewing all 784 articles
Browse latest View live