Quantcast
Channel: Enciclopedia calatorului independent
Viewing all 784 articles
Browse latest View live

Excursie la Loch Ness, Monstrul Nessie si peisajele superbe din Scotia

$
0
0
Excursia de o zi la Loch Ness a fost cea mai bună decizie pe care am făcut-o pe tot parcursul șederii mele in Edinburgh. Am vrut să vizitez ce are Scoția mai frumos: peisaje, sate, castele, însă mi-am dat seama repede ca asta nu prea e posibil pe cont propriu. Highlands e o regiune din Nord-ul îndepărtat, prea sălbatică și departe de Edinburgh, asa ca nu este atât de bine conectata prin mijloace de transport public. În plus zilele de toamnă sunt scurte și nu am vrut să pierd tot timpul captiva într-un autobuz. După multe ore de documentare, bloguri de călătorie și forumuri citite despre Scoția am ajuns la concluzia ca în Scoția nu sunt decât două variante: fie închiriezi mașina, fie mergi prin agenții de turism varianta de 1 zi sau circuit de mai multe zile. Ambele opțiuni sunt costisitoare, la urma urmei, Scoția e la nivel de UK, uneori chiar mai scumpă decât Anglia(după părerea mea) .

de-vazut-Scotia-excursii-natura
De ce am ales turul companiei LochNessBus? Pentru că au un preț promoțional de lansare, de doar 29 de lire (în timp ce majoritatea companiilor vând excursia la Loch Ness cu 50 de lire). Rezervarea am facut-o pe site-ul oficial aici >>> LochNessBus Tours. Pe internet am citit doar review-uri bune despre ei, sunt deja în top 5 companii de turism din Edinburgh pe TripAdvisor! Rezervați rapid fiindca prețul promoțional nu va dura pentru totdeauna. 
Excursia a început la 8:00 AM într-un punct de întâlnire foarte convenabil pe Royal Mile. Barnie a fost ghidul și șoferul nostru pentru excursia la Loch Ness. Am avut mare noroc cu el, un tip super simpatic, ce ne-a povestit despre Scoția și locurile văzute pe tot parcursul călătoriei. Ne-a pus muzica scoțiană, ne-a povestit legende și curiozități, am făcut concursuri și astfel cele 12 ore de călătorie au trecut foarte repede. Autocarul a fost confortabil și turul este bine organizat, cu un raport bun de timp petrecut pe autocar și în aer liber! Excursia a fost foarte frumoasa! Mi-am împlinit un vis mai vechi, de a vedea lacurile și natura din Scoția. Pe drum am făcut nenumărate opriri pentru a ne bucura de toate peisajele și regiunile prin care am trecut. 

1.Mic dejun la Trossachs Woollen Mill 


Prima oprire a fost pentru micul dejun în Kilmahog, un mic sat mic scoțian. Din exterior acest loc arata ca o ferma cu un han mare, un loc minunat pentru a face fotografii cu bovinele specifice Scoției, vacile roșii cu par pe fata. 

În interiorul hanului este un magazin mare, cu diverse suveniruri, de la produse din cașmir, pana la whisky, ciocolata și evident nelipsitul shortbread (biscuiți scoțieni) pe care m-am bucurat să-i prind la oferta cu doar 1 lira pachetul. Sub același acoperiș exista și o cafenea și un restaurant, unde coada formata era foarte mare datorită turiștilor coborâți din mai multe autocare. Cu toate astea, nu va speriați, coada se mișcă repede! In 30 de minute am reușit sa beau un ceai fierbinte și sa mănânc o felie de tort în stil victorian.


vaca-Scotia-vacanta-poza

restaurant-scotia

2.O oprire rapida pentru fotografii la "Loch Tulla Viewpoint" 


Prima impresie când am coborât din autocar a fost wow, ce peisaj frumos! Un adevărat tablou de toamna! Natura în Scoția e uimitoare. Am contemplat lacul, învăluit în reflexiile arborilor, norii ce se răspândea cu rapiditate deasupra lui, era magic. După un scurt shooting foto și un dialog cu mama natura m-am îndreptat spre autocar. Sincer în Scoția totul e perfect, mai puțin temperatura. Barnie, ghidul, ne-a avertizat ca o sa se răcească, ca în Scoția într-o zi poți sa simti toate anotimpurile, dar nici prin cap nu mi-a trecut ca la doar 100 de km de Edinburgh poate fi cu 10 grade mai puțin. Iar vântul aici, e cu totul alta poveste, asupru și necruțător. Asta e motivul pentru care nu am rezistat afara mai mult de 10 minute:))


Loch-Tulla Viewpoint-poza-Scotia


Loch-Tulla Viewpoint-poza-Scotia


Loch-Tulla Viewpoint-poza-Scotia


3.Highlands - cel mai pitoresc drum din Scoția și o oprire la punctul de belvedere The Three Sisters  

Există foarte putine locuri ce le-am văzut in viața mea, ce sa fie mai frumoase decât Highlands din Scoția. Locul acesta este magic! Este atât de departe, sus în Nord, atât de izolat, de sălbatic, incat uneori, am simțit ca am părăsit lumea asta și am ajuns pe alta planetă. Apropo de temperaturi, aici am experimentat iarna. Am văzut munți acoperiți de un strat de zăpadă, aliniati ca niște torturi pudrate. Am văzut dealuri verzi pe care pasc oile. Poate nu știați dar în Scoția sunt de 4x mai multe oi decât oameni. Este cu totul alta lume aici, o lume de poveste, o lume creionata parca în cărți vechi de poezii. Ne-am oprit într-un punct de belvedere timp de 15 minute ca să respiram aerul din Glencoe. Aici am văzut "Cele Trei Surori" cunoscut ca fiind cel mai fotografiat munte din Scoția datorită vârfurilor conice.M-am simțit atât de aproape de natură și atât de fericita, încât am uitat complet de frig. 


the-three-sisters-scotia-highlands-atractii-turistice


the-three-sisters-scotia-highlands-atractii-turistice

the-three-sisters-scotia-highlands-atractii-turistice


the-three-sisters-scotia-highlands-atractii-turistice

4.In căutarea lui Nessie, monstrul din Loch Ness 

În cele din urmă, în jurul orei 1, am ajuns la destinația noastră, în Fort Augustus, unde ne-am oprit timp de două ore.

Prima ora am petrecut-o plimbându-mă prin orașel, hrănind ratele, intrând în magazinele cu suveniruri, pana ce a început ploaia, dar nu orice ploaie ci una cu bulbuci. Nu va mint, e cam afurisita vremea prin părțile astea din Scoția! Ca sa prinzi o zi cu soare, trebuie sa ai foarte mare noroc. 

Pe când ploaia s-a oprit am fost invitați sa facem o croaziera opțională, pe lacul Loch Ness. A costat 13.5 £ de persoana, un preț destul de accesibil fiind în grup, asa ca am acceptat. Vaporul e acoperit, e mare și confortabil, pregătit pentru toate condițiile meteo.

Loch Ness este al doilea cel mai mare lac ca suprafață în Marea Britanie, dar datorită adâncimii sale foarte mari, este cel mai mare lac ca volum din insulele britanice. Punctul său cel mai adânc este 230 m. Ghidul ne-a spus că conține mai multă apă proaspătă decât toate lacurile din Anglia și Țara Galilor combinate. O informații foarte interesanta pentru mine, văzând culoarea neagra, neclara, aproape murdara a apei din lac.

Va întrebați dacă merita aceasta croaziera? Eu spun ca da, dacă vrei sa vezi alta fata a Scoției, sa te bucuri de natura și peisaje de pe apa. Sunt o mulțime de oportunități de fotografie și toată excursia e presărată cu povești interesante spuse într-un mod amuzant de echipajul de croaziera. 

Croaziera a durat o oră și, desigur, Nessie nu a apărut la această "reuniune privată". Cu toate acestea, călătoria mea în Scoția nu ar fi fost completa fără sa ajung pe acest lac, unul din cele mai populare destinații turistice din Scoția!


Loch-ness-lac-scotia-nessie


Loch-ness-lac-scotia-nessie


loch-ness-vacanta-scotia-de-vazut


loch-ness-vacanta-scotia-de-vazut


loch-ness-vacanta-scotia-de-vazut

5.O privire înapoi în istoria Scoției la Commando Memorial  


Următoarea oprire a fost pentru a onora victimele celui de al doilea Război Mondial. Statuia este într-o locație frumoasă, cu peisaje spectaculoase asupra regiunii Highlands. Există, de asemenea, o mică grădină memorială în apropiere, unde flori de mac și imagini cu victimele reconstruiesc întreaga poveste. De fiecare data când vizitez astfel de locuri ma întristez și îmi cam strica starea de spirit pt câteva ore. De data asta, am trecut repede peste, cu ajutorul ghidului ce a continuat sa ne spună curiozități despre Scoția pe autocar. 


Commando-Memorial-Scotia-excursie-loch-ness


Commando-Memorial-Scotia-excursie-loch-ness


Commando-Memorial-Scotia-excursie-loch-ness


Commando-Memorial-Scotia-excursie-loch-ness

6.Am gustat cea mai bună înghețată de whisky din Pitlochry 


Când regina Victoria s-a îndrăgostit de regiunea Highlands, Pitlochry era un sat liniștit, înconjurat de dealuri acoperite de pini. Ea a transformat satul într-o locație celebra când a numit-o una dintre cele mai bune statiuni din Europa, iar vizitatorii au început să sosească pentru a descoperi magia din Highlands. 

La scurt timp după ce locul a devenit faimos, s-au deschis una dupa alta buticurile cu înghețată, asa ca astăzi, aici se mănâncă cea mai buna inghetata de whisky din Scoția. Pitlochry a ajuns în topul destinațiilor turistice din Scoția și pe buna dreptate. E un sat foarte pitoresc, cu arhitectura specifica și multe detalii din perioada medievala. Nu ai cum sa nu te îndrăgostești! 

Vizita noastră a durat 1 h și practic timpul l-am petrecut stand la coada la înghețată și plimbându-ne prin sat apoi, savurând înghețata. Însă, la drept vorbind, înghețata e atât de buna, pe cât e de faimoasa! Are textura de Gelato italian, însă gustul e categoric cu arome scoțiene. Merita încercată!!!



Pitlochry-Scotia-am-fost-acolo-pareri


Pitlochry-Scotia-am-fost-acolo-pareri


Pitlochry-Scotia-am-fost-acolo-pareri


Pitlochry-Scotia-am-fost-acolo-pareri


Ati auzit de Loch Ness? Dar de Nessie? 
V-ar placea un tur prin Scotia?

Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

Statistici, viața privată și călătorii Ianurie 2020

$
0
0
Luna ianuarie am început-o cu avânt, planuri și rezoluții pe care evident le-am uitat în următoarele 30 de zile. Am zis ca voi manca mai sănătos (fail), am zis ca voi face mai mult sport (fail), am zis ca o sa îmi planific mai bine timpul liber (m-a copleșit leneveala) și ca o sa îmi planific vacantele din timp. Am avut multe așteptări de la mine, am crezut ca o data cu noul an voi face minuni, tot ce n-am fost în stare sa repar în 365 de zile, voi schimba începând din 1 ianuarie. Evident m-am înșelat! Insa pe latura pozitiva sunt toate clipele minunate petrecute cu Kari, cu familia, cu prietenii, peisajele superbe cu orașul meu îmbrăcat în zăpadă și vacantele pe care am reușit sa le planific într-un final! 

statistici-2020

Pe unde am calatorit in ianuarie 2020: 

Ianuarie a fost un mix frumos de 5 zile petrecute la Londra lucrând, 3 săptămâni în România cu familia și 5 zile în vizita la prieteni în Köln. 

In Londra, la început de AN, m-a copleșit depresia, după ce toată atmosfera de Sărbătorit a pălit. Doar gândul ca ma voi duce în România mi-a dat speranța. Ca să nu sufăr prea mult, am facut terapie prin shopping. Partea buna la Londra e ca reducerile de început de an, sunt într-adevăr reduceri, 70% nu doar pe eticheta ci și la casa de marcat. Asa am reușit sa recuperez cu darurile de Crăciun și de ziua lui Kari, călătorind acasă cu bagajele pline cu tot ce mi-am dorit. Toata lumea a fost fericita! 

In România timpul a zburat repede. Am petrecut 24 din 24 cu Kari făcând activitățile noastre preferate: am gătit, am fost la Cluj, ne-am plimbat și am făcut poze, am fost la Cinema, la Sushi, sa mâncăm Tacos, ne-am uitat la câte un film în fiecare seara, am povestit și am ras pana noaptea tarziu. Momente simple dar care contează atât de mult, când nu te poți bucura de ele doar pentru o perioada scurta de timp. Mi-ar fi plăcut sa ne închidem împreună într-o capsulă a timpului și sa rămânem nedespărțiți, fericiți, pentru totdeauna! 

cluj-2020

Ultimele zile ale lunii le-am petrecut în Köln, unde am mers cu gândul sa explorez orașele invecinate: Dortmund și Duesseldorf. Ghiciți ce? Nici de data asta nu am ajuns sa le vad, datorita vremii. Pe frig și ploaie chiar nu îmi face nici o placere sa vizitez. Drept urmare m-am mulțumit ieșind cu prietenii în localurile noastre favorite, făcând degustări de bere artizanala și mâncând la restaurantul meu preferat "Tutto". Sa îl notați dacă aveți în plan Köln anul acesta. 

koln



Articole publicate pe blog în luna ianuarie 2020

In luna ianuarie am dat drumul cu mult avânt la jurnalul de călătorie cu Scoția și asta ma bucura cel mai tare. Gasititi toate articolele scrise în ianuarie în link-urile de mai jos. Sper sa va încurajeze sa treceți Scoția în bucketlist în 2020:
Viata privata in Ianuarie 2020

Luna ianuarie a fost un roller-coaster de emoții, după cum va spuneam și la începutul articolului. Au fost zile în care m-am simțit extrem de fericita și zile în care stăteam bosumflata în pat, ca nu îmi ies planurile de început de an. Mi-a luat ceva timp pana mi-am recăpătat echilibrul interior, sa vad viata în roz, sa am chef sa scriu articole, sa organizez vacante, sa ies din casa și sa fiu productiva. 

Dar am reușit! Asa ca într-o noapte m-am înarmat cu curaj, mi-am luat 8 bilete de avion pt 2020, am cumpărat în sfârșit canapeaua mult visata (mi-a luat 1 an sa o găsesc) și am sărbătorit totul cu un weekend lung la Cluj, consumând cocktail după cocktail în compania celor mai buni prieteni. 

cocktail-night


Top filme preferate văzute în ianuarie 2020 

Victoria & Abdul (2017) - este un film istoric, bazat pe întâmplări reale ale vieții Reginei Victoria și a asistentului ei Abdul Karim. E un film ce dezvăluie multe aspecte despre viata la Curtea Regala. Merita văzut! 

The awakening of Motti Wolkenbruch - este o comedie drăguță despre un evreu tânăr din Elveția ce vrea sa își trăiască viata, dar e pus la încercări grele de familie și traditiile atât de conservatoare din comunitatea lor. M-am distrat bine, asa ca îl recomand!

Ladies in Black (2018)este filmul meu preferat din luna aceasta. Spune povestea a patru femei, ce lucrează într-un departament cu rochii de lux, in Sydney, in 1959. Intrigi, secrete și vise, frumos conturate, un film pozitiv ce mi-a mers direct la suflet. 

The more you ignore me (2018) - este un film ce să-ți ridice starea de spirit. Oricât de deprimat ești, când o sa vezi filmul o sa îți dai seama ca altora le merge mult mai rău. Este povestea unei familii, într-un sat din Anglia și încercările la care sunt puși când mama e depistata cu dementa severa. Nu e o drama, ci mai mult o comedie neagra, ce am apreciat-o pentru performanta actorilor. 

Potato pothato (2017) - comedie romantica, produsa în Ghana, despre un cuplu în prag de divorț ce refuza sa vândă casa, asa ca decid sa o împartă, făcând un set de reguli clare. Însă regulile sunt făcute sa fie încălcate, asa ca cei doi trec prin tot felul de evenimente comice, ce uneori ii apropie, alteori ii îndepărtează. Pana la final aflam totul despre căsnicia lor și cum au ajuns sa se despartă. E un film lejer, de văzut într-o duminica după-masă. 

5GANG - Un altfel de Crăciun
Am fost cu Kari la cinema și evident a vrut sa vadă filmul acesta, care e în mare trend printre adolescenți. Nu am avut nici o așteptare, cu toate ca în ultimii ani producțiile românești au evoluat. Ei bine, a fost cu mult peste așteptări, mai ales dacă pun în balanta faptul ca e gândit de niște copii! Am ras pe cinste!!! De câteva ori am avut impresia ca m-am distrat mai bine decât copiii din sala :))) 

filmele-lunii


Planuri pentru februarie 2020

La ora la care va scriu sunt la Londra unde voi lucra toată luna februarie. Nu am nici un plan decât sa duc la bun sfârșit cele 28 de zile de munca fără weekend-uri sau zile libere, pentru ca apoi sa ma pot bucura de vacanta.



Voi cum ati petrecut prima luna din an? 
Ce filme bune imi recomandati?

Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

Unde se mananca bine in Edinburgh

$
0
0
După cum știți, am o mare pasiune pentru mâncare, sunt o gurmanda și iubesc sa încerc diverse preparate noi, atunci când calatoresc. De aceea, astăzi vom discuta despre scena culinara din Edinburgh, capitala Scoției, unde am petrecut o săptămână facand turism culinar, la cele mai bune restaurante. Haideti sa vedem unde se mananca bine in Edinburgh la pret decent.

Cu o ofertă autohtonă bogată de carne fină și fructe de mare, Edinburgh a profitat la maxim de boom-ul modernizării din ultimii ani și a revoluționat scena restaurantelor din oraș, cu numeroase variante internaționale. Acum sunt nu mai puțin de 1850 de restaurante, pe un perimetru restrâns, practic tot la al doilea pas, e un restaurant. Preturile sunt moderate spre mari, însă eu am ales sa fac o harta a restaurantelor din Edinburgh unde un pranz bogat costa între 10£ și 15£ adică din categoria budget, accesibila oricărui turist.


unde-se-mananca-bine-in-Edinburgh-restaurante-bune-pentru-gurmanzi



RESTAURANTE  DE TOP DIN EDINBURGH

  • Salt Cafe   Mic dejun si Brunch All day ( Adresa: 54-56 Morningside Road Edinburgh)
  • Veeno specializat pe degustari de vinuri si platouri italiene (Adresa: 76 Rose St, Edinburgh EH2 2NN) 
  • The Antiquary  mancare traditionala scotiana  (Adresa: 72-78 St Stephen St, Stockbridge, Edinburgh ) 
  • Brewdog burgeri si bere artizanala ( 50 Lothian Rd, Edinburgh)
  • Tempo Perso restaurant Italian  (Adresa: 208 Bruntsfield Pl, Edinburgh 
  • Marie Delices restaurant specializat pe clatite si gallets  (Adresa: 125 Comiston Rd, Edinburgh  ) 
  • Vinyasa restaurant cu specific indian ( 34 St Mary`s St, Edinburgh)
  • Seeds for the Soul restaurant vegan ( 167 Bruntsfield Pl,  Edinburgh)


1. SALT CAFE - Mic Dejun &Brunch 


Pentru mic dejun și Brunch va recomand acesta mica cafenea - restaurant. Se afla într-o zona restrânsă a orașului și e frecventata în special de localnici. Ce e special aici? In primul rand designul modern, cu o încăpere lunga, oglinzi mari, canapele de piele verzi și multe decorațiuni din lemn masiv. Este genul de cafenea unde influencerii vin sa își facă poze fiindcă decorul îți permite și mâncarea arata ca în reviste. Preturile sunt surprinzător de mici, iar mâncarea foarte buna, cu ingrediente proaspete, branzaturi aduse de la micii producători și multa atenție la detaliu. Va recomand sa încercați "Platoul de Brânzeturi" (mintea mea e setata și acum pe brânză acea Brie și ceapa caramelizata) "Oua Benedict" (adăugați avocado) și bineînțeles "Shakshuka" ce am primit-o într-o tigaie fierbinte cu mult cârnați. E foarte concentrata asa ca a fost un prânz bogat și hrănitor. La desert nu prea sunt variante, însă desertul casei nu m-a dezamăgit, Waffle cu fructe de pădure. Servirea a fost rapida - în 15 minute - aveam totul pe masa plus un ceai ce trebuie neapărat sa vi-l recomand "Orange Blossom" sa îl notați.


SALT-CAFE-EDINBURGH-BRUNCH


SALT-CAFE-EDINBURGH-BRUNCH


SALT-CAFE-EDINBURGH-BRUNCH


SALT-CAFE-EDINBURGH-BRUNCH

2. VEENO pentru degustari de vinuri si platouri italiene

Veeno este un lanț de restaurante de mare renume în UK pentru o a descoperi aromele autentice și delicioase ale Italiei. Conceptul e simplu, e destinat pasionaților de vinuri. 
Restaurantul este situat chiar în centrul orașului, la câteva minute de mers pe jos de la Monumentul The Scott, foarte convenabil pentru turiști ca noi.Meniul de mâncare este bazat pe platouri reci, câteva sortimente de paste și pizza. Meniul de băuturi include evident o listă extinsă de vinuri italiene și 3 variante de pachete pentru degustare de vinuri cu prețuri foarte convenabile în jur de 10£. WOW! Ne-am dorit cea mai bună experiență pe care restaurantul o are de oferit, așa că la recomandarea personalului am comandat un platou italian pentru 2 persoane și am împărtit două pachete de degustare de vinuri "FAMILY FLIGHT " și " MORODER FLIGHT ".

Ce am primit? 6 pahare de vin de înaltă calitate, așezate pe o foaie explicativa, cu povestea vinului și locul din Italia din care provine. Platoul italian e absolut imens și a inclus o combinație frumoasă de 5 mezeluri proaspăt tăiate, 5 tipuri de brânză bună, 5 boluri mici cu ulei de măsline picant, măsline și tapenade, pâine artizanală delicioasa și focaccia. Totul a fost delicios personalul amabil, ambianta high-class, iar vinurile sunt puternice, după 3 pahare m-am întors la cazare sa dorm.

Veeno-restaurant-Edinburgh


Veeno-restaurant-Edinburgh


Veeno-restaurant-Edinburgh


Veeno-restaurant-Edinburgh


3.THE ANTIQUARY pentru mancare traditionala scotiana

The Antiquary este restaurantul perfect pentru o masa autentica scoțiană. Se afla într-un cartier femecator, în Stockbridge, și e un local cu tradiție, cu peste 50 de ani de istorie. Interiorul e rustic, cu mobilier din lemn masiv,iar atmosfera e familiara, zici ca ma aflam în sufrageria bunicii, luând masa lângă șemineu. 
Ceea ce mi-a plăcut mult este meniul. O singura pagina de unde poți alege specialitățile bucătarului, iar pe tabla este scris meniul zilei, vreo 10 variante, ce evidențiază dorința de a oferi mâncare proaspătă, cu ingrediente de sezon. Preturile sunt foarte rezonabile, în jur de 10£-15£ ceea ce e ieftin pt un restaurant de top, cu istorie. 

Mancarea? Oh, mâncarea este excelenta! Zici ca am mâncat la noi acasa! Bine gătită și foarte gustoasa! Porțiile sunt uriașe și o masa de 2 persoane ar putea hrăni cu ușurință 3 adulți înfometați 😁 Am ales evident specialitatea bucatarului „Fazan Balmoral” (prima data când am mâncat fazan și a fost wow) și „Cow Pie”, ambele gătite la perfecție. Băuturile includ variante de bere locala și, în mod natural, o selecție magnifică de whisky. Mi-a plăcut mult mâncarea și dacă as fi stat mai mult în Edinburgh, cu siguranță as fi revenit sa încerc și preparatele cu peste.

the-Antiquary-Edinburgh-restaurant-scotian

the-Antiquary-Edinburgh-restaurant-scotian


the-Antiquary-Edinburgh-restaurant-scotian




the-Antiquary-Edinburgh-restaurant-scotian

4.BREWDOG pentru Burgeri si Bere Artizanala

Pentru bere artizanala și cei mai buni burgeri din oraș va recomand restaurantul BrewDog. Sunt doua în Edinburgh, însă noi am ales sa mergem la cel de pe Lothian Road fiindcă e mai mare și am citit ca au nu mai puțin de 30 de sortimente de bere. Pentru pasionați, este un mic paradis! 
Design industrial de cârciumă moderna, cu țevi la vedere, scaune înalte de piele roșie dar și canapele confortabile, muzica alternativa, câinii sunt acceptați, iar mâncarea e delicioasa. 
Am fost impresionata de calitatea burgeri-lor și a cartofilor prăjiți. Încercați "Hybrid burger" servit într-o briosa verde cu matcha, carne de vita, și gouda afumata completata cu bacon prăjit. Combinația e dementiala, atât de moale ca ți se topește în gura. Un alt sortiment ce merită încercat este "Jackpot Burger" - briosa cu mac, vita, cârnăciori și brânză cu mucegai. Asta chiar a fost un burger la un alt nivel! Masa am completat-o cu doua din berile mele preferate - "Hazy Jane" și "Punk IPA", însă va recomand sa încercați și berile cu fructe, asa mai pt femei. 
Servirea e ireproșabilă, chelneri tineri și prietenoși, merită încercat, mai ales ca e fix în centru!

Brewdog-restaurant-bun-Edinburgh


Brewdog-restaurant-bun-Edinburgh


Brewdog-restaurant-bun-Edinburgh


Brewdog-restaurant-bun-Edinburgh

5.TEMPO PERSO pentru bucatarie italiana


Ne-a fost subliniat de la bun început ca acest restaurant se lauda cu bucătărie mediteraneana și italiana, la cele mai înalte standarde, cu ingrediente locale proaspete și pun mare preț pe peste și fructe de mare. Restaurantul e unul select, cu design modern în nuanțe nude, unde am fost întâmpinați cu zâmbete prietenoase și mult entuziasm. Meniul e unul variat, pentru toate gusturile. Noi am început cu doua aperitive "Impepata di cozze" - scoici scoțiene în sos de vin alb și piper negru și " Bruschetta tricolore" cu mozzarella proaspătă, roșii și busuioc. La felul principal am împărțit cel mai bun calamar la grătar ever, trebuie neapărat sa îl încercați, comandați "Calamari di Maria" și "Tagliattele Gamberi, Asparagi & Ceci" - Paste al dente cu Creveți King-size delicioși și un sos foarte bun. Cocktail-urile sunt de asemenea la înălțime, am ales varianta italiana "Aperol" , care îmi amintește mereu de vacanta în Veneția. Dacă alegeți sa luați masa la Tempo Perso, merita sa faceți rezervare telefonica în avans, fiindcă restaurantul e foarte popular.

Tempo-Perso-restaurant-italian-Edinburgh


Tempo-Perso-restaurant-italian-Edinburgh


Tempo-Perso-restaurant-italian-Edinburgh

Tempo-Perso-restaurant-italian-Edinburgh


6.MARIE DELICES pentru cele mai bune clatite din Edinburgh

Cele mai bune clătite din oraș le găsiți în Edinburgh la Marie Delices.Nu va gândiți ca e un butic ca cele din Paris la gemulet, ci un restaurant in toată regula, cu atmosfera calda a micilor bistro și un decor romantic cu mese dispuse pentru 2 persoane. Acest restaurant e condus de Marie, o tinerica din Franța care este atât managera cat și chef în bucatarie. Putem spune ca este o afacere de familie ce implica multă pasiune, creativitate și atenție la detalii. Probabil de aceea este o afacere de succes. Mâncarea este literalmente la standard frantuzesc, servită cu creativitate și ingrediente proaspete de înaltă calitate, la un preț foarte accesibil. Atenție, este un loc popular, uneori e foarte aglomerat, merita mers cu rezervare. Meniul constă într-o mare varietate de asa numitele clătite sărate - galettes- și clătite dulci - creps- , prăjituri de casă, ceai, fresh-uri proaspete și cafea. Le-am gustat evident pe toate!

Pentru iubitorii de carne și pește vă recomand cu mare drag "Galettes L'ecosse Mon Amour" cu somon afumat, creme fraiche, castraveți, busuioc proaspăt și lămâie proaspătă. Pentru vegetarieni cea mai bună opțiune pe care o puteți obține în Edinburgh este "Galettes l'Olympe" cu brânză Feta, tapenade, roșii proaspete, castraveți, semințe de floarea soarelui și frunze proaspete. Favorita mea!!! 
Lăsați puțin spațiu și pentru o clătită. Am împărțit 2 și ambele au fost dementiale: „Creps La Papy Pep” cu miere, scorțișoară și crumble & "Creps La Isla" cu Nutella și nucă de cocos.


Marie-Delices-mancare-buna-edinburgh-clatite


Marie-Delices-mancare-buna-edinburgh-clatite


Marie-Delices-mancare-buna-edinburgh-clatite


Marie-Delices-mancare-buna-edinburgh-clatite

7.VINYASA RESTAURANT pentru mancare indiana 


Am ales acest restaurant datorita locației, fix lângă Royal Mile. Privind prin fereastra în interior, n-am fi ghicit niciodată ca e un restaurant indian. Decor contemporan și european, un bar cu lansare foarte modern, însă de îndată ce am intrat am fost întâmpinați de șeful de sala care ne-a prezentat meniul cu un puternic accent indian, însă într-un mod foarte profesional! Am apreciat faptul ca ne-au întrebat nivelul de chilli pe care îl preferam și astfel am putut comanda un curry foarte picant, exact asa cum îmi place mie. 
Mâncarea a fost spectaculoasa. Nici nu știu ce sa va recomand mai mult, preturile fiind mici și noi foarte flamanzi după o zi de plimbări prin oraș, am comandat vreo 6 farfurii. "Lamb chops" Mi-au plăcut foarte mult, sunt exact asa cum trebuie sa fie niște costițe adevărate. Somonul a fost atât de fraged ca s-a topit în gura. "Korma curry" a fost mai bun decât cel ce l-am gustat în India, iar specialitatea șefului cu spanac și creveți a fost surprinzător de bun. Mâncarea a venit cu o prezentarea frumoasa, mult peste orice restaurant indian standard în care am fost. Din meniul de băuturi am ales ceva fără alcool de data asta, Vinyasa special Mocktail" & "Mango Lassi" in amintirea zilelor bune când stăteam pe plaja în Goa la răsărit. 
Ps: Este un restaurant excelent pentru vegetarieni și au și serviciu de take-away.


Vinaysa-restaurant-Edinburgh-mancare-indiana


Vinaysa-restaurant-Edinburgh-mancare-indiana


Vinaysa-restaurant-Edinburgh-mancare-indiana


Vinaysa-restaurant-Edinburgh-mancare-indiana


8.SEEDS FOR THE SOUL pentru mancare vegan 

Nu puteam sa fac un tur culinar a orașului fără sa nu includ și un restaurant Vegan. Recunosc ca inițial m-a atras numele foarte bine ales "seeds for the soul", apoi locația în promiximitatea cazării noastre și decorul, arata ca o cafenea - bistro foarte drăguța, cu multe flori, design modern și atmosfera chill. Meniul este unic, cu o varietate mare de opțiuni vegane, în jur de 10 feluri principale, 10 variante de garnituri și multe idei pentru mic dejun și brunch. Ospătare drăguțe, mâncarea servită în timp util, dar fără sa fie grăbită. Aș recomanda totul de pe meniu, însă am sa va povestesc despre preparatele alese de noi: „Tacos” cu porumb dulce și guacamole (primit într-un bol uriaș, într-adevăr altceva) și „coltunasi asiatici” prăjiți, serviti cu tamarin, sos de soia și ardei iute. Dacă doriți să vă păcăliți asa cum aleg eu de multe ori , va recomand „MEX Burger”, arata ca un burger real, dar este 100% vegan. Bineînțeles am ales sa încep seara cu un Smoothie și am încheiat consumând bere cu ghimbir. Nu m-am simțit vinovata fiindcă băuturile astea sunt bune atât pentru noi cât și pt planeta noastră. Am apreciat MULT ca folosesc paie reciclabile - ASA DA! 

seeds-for-the-soul-restaurant-vegan-edinburgh




seeds-for-the-soul-restaurant-vegan-edinburgh


seeds-for-the-soul-restaurant-vegan-edinburgh


seeds-for-the-soul-restaurant-vegan-edinburgh


😍 Apreciez comentariile voastre pe blog  😍



Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!



Statistici viata privata si calatorii pe timp de CoronaVirus

$
0
0
Îmi cer scuze tuturor pentru aceasta lunga pauza. Au trecut 3 luni de când nu am mai publicat nimic pe blog, însă vreau sa va spun un mic secret. Când vi se face dor de mine, ma găsiți rapid pe Instagram @Aliceee_traveler unde încerc sa postez zilnic mici detalii din viata mea. Asta în perioade de criza, în care din lipsa de timp, de călătorii sau alte intervenții neprevazute precum CoronaVirus, nu activez pe blog.

aliceee-coronavirus-calatorii
De ce nu am mai scris pe blog?

În primul rand fiindcă în perioada în care lumea începuse sa se panicheze cu virusul, la început de martie, eu călătoream.  Când m-am întors din vacanta (practic nu m-am întors ci am fugit de carantina) calatoritul devenise periculos. După întâmplarea mea, nu as fi putut recomanda nimănui sa mai călătorească. Granițele se închideau în fiecare zi și lumea era din ce în ce mai alarmata. Situația în Italia nu era deloc roz și sincer toată lumea se așteapta la ce e mai rău. Rafturile magazinelor erau goale, hârtia igienica, gel antibacterian și măști nu se mai găseau nicaieri, panica la cumpărături, tensiunea era în aer. Știam ca urmează o perioada grea dar nu știam cum ma va afecta asta. Călătoriile au fost puse pe "pause" și cu ocazia asta am făcut și eu o pauza. De nevoie fiindcă a urmat o perioada în care am lucrat foarte mult.


In Luna Martie 

Dar sa începem cu partea frumoasa. Aruncând cu privirea peste ultimele articole cu statistici, v-am povestit cum în ianuarie am petrecut vacanta în România, în februarie urma sa lucrez la Londra toată luna și apoi în martie, urma mult așteptata vacanta pe care am planificat-o in urma unor bilete de avion ce le-am găsit la preturi foarte mici. Aprox 100 de euro în total pt 8 zboruri, în 17 zile Londra-Malta-Tunisia-Iordania-Malta-Londra. Știu ca la prima vedere pare un program alambicat, dar a fost destul de lejer. 7 zile în Tunisia, 2 zile în Malta, 7 zile în Iordania. 


Malta a fost doar un popas, o revedere frumoasa. M-am plimbat la ceas de seara prin Valletta, am băut cocktail-uri în Saint Julian's, am mâncat niște "pastizz" (vreo 3 pungi, ca încă nu eram la dieta) am ajuns în locul meu favorit "Portomaso Marina" am străbătut insula în lung și în larg - ce-i drept cu taxiul- dar a fost mișto. Îmi place mult Malta, cred ca o sa revin cândva pentru o săptămână. Rectific, sunt sigura ca o sa revin! 




Tunisia - După atâtea vacante în Maroc, după ce anul trecut am ajuns în Egipt, am zis ca anul acesta va fi Tunisia, sa intregim harta tarilor arabe din N Africii. (Sorry Algeria, tu nu faci parte din harta priorităților mele turistice, momentan). Așadar în Tunisia m-am dus crezând ca va fi un fel de Maroc mai puțin explorat de instagrameri. Greșit! Tunisia a fost o surpriza din toate punctele de vedere și o sa va povestesc totul în articolele viitoare. Pe scurt din Tunisia mi-a rămas atmosfera din Monastir, o vila transformata muzeu din Sousse, aroma de cus cus cu miel, Medina din Tunis cu ușile ei colorate, clătitele uriașe cu ton și harrisa și evident cel mai feeric loc "Sidi Bou Bousaid". 


tunisia-vacanta

tunisia-vacanta

Iordania- A fost o destinație foarte bine studiata fiindcă știam ca e o tara scumpa. Oare greșesc când spun ca e cea mai scumpa destinație pt turiști?  Însă merita 100% sa ajungeți o data în viata (măcar) și am găsit o varianta foarte rezonabila, pt 1 săptămână. Răbdare răbdare, urmează și un jurnal cu Iordania, asa pe îndelete. Dar pana atunci la o scurta aruncare cu privirea peste aceasta vacanta îmi amintesc în primul rand desertul Wadi-Rum. Răsăritul și apusul în desert sunt de pus în rama. Apoi Petra, negreșit, în top 5 atractii turistice de văzut într-o viata, chemarea  la rugăciune în timp ce ma plimbam prin Citadella din Amman, ploaia de la Marea Moarta cu apa portocalie, oh multe multe amintiri în aceasta vacanta dar nu vreau sa ma lungesc acum. As putea sa va povestesc pana mâine.


Iordania-vacanta

Iordania-vacanta
 

In continuare, voi trece în revista, asa  pe scurt lunile următoare, ce-i drept mai puțin interesante fiindcă am rămas "blocata" în Londra, după ce am fugit din Iordania fix cu 48 de ore înainte de introducerea carantinei. Uitându-mă înapoi, sunt fericita măcar ca am calatorit pana în ultima clipa! Nu regret nimic! Oh și thanks God virusul nu s-a prins de mine! 


In Luna Aprilie 

In luna aprilie am început sa realizez ca pandemia e chiar serioasa și o sa ma afecteze direct, mai tare decât ma așteptam, în momentul în care mi-am văzut fisa de lucru. 65 de zile de munca non-stop fără nici o zi libera, apoi 1 luna pauza și alte 60 de zile de munca. Când am văzut programul am crezut ca leșin. Mai ales ca lucrez ture de 12 ore, ca și cadru medical, deci solicitant. Dar apoi am zis ca daca pot lucra 1 luna, voi reuși cumva sa lucrez și doua luni, nu-i asa? Ce sa fac? Am acceptat! 


Așadar in luna aprilie si mai, am stat tot timpul în Richmond, cartierul unde lucrez la Londra. Pe lângă job și reguli noi de distanțare si ieșiri la magazin cu groaza ca trebuie sa astept la coada, n-am făcut nimic notabil. Ba da… Mi-au expirat training-urile (cursurile anuale ce trebuie sa le fac la job) asa ca 17 zile pe lângă servici am mai avut de citit și o tona de pagini si sa dau vreo 30 de teste. Plus un curs lung și complex de intubare pe pacienți cu Coronavirus, pe care din fericire nu l-am pus în practica ca nu a fost cazul, la job-ul meu. Doar mult stres, foarte mult stres creat de colegi, de știrile de la TV și zilele lungi de munca. Mai jos cateva poze cu Londra, aproape pustie! N-am crezut ca voi trai sa o vad si pe asta :)))






In luna Mai 

Am lucrat non-stop, după cum ziceam. Însă după 1 luna de carantina câteva lucruri s-au schimbat. Se instalase depresia, m-am îngrășat vreo 5 kg și eram mereu obosita și trista, fiindcă lucrurile păreau prea departe să-și mai revină cândva. Nici nu eram sigura ca ma mai pot întoarce acasă anul acesta. Dorul de Kari… Toate gândurile, m-au copleșit. Asa ca am zis că-i cazul sa fac o schimbare. 


În primul rand de alimentație. Într-o zi am luat pe un mine un tricou cu care fusesem în Tunisia și cu stupoare am realizat ca îmi e strâmt. Foarte strâmt! Asa ca am mers la un magazin naturist, mi-am luat pudre de spirulina, baobab, maca, chorella, cacao raw, etc, semințe de Chia, alune etc. Apoi am inceput sa studiez diete… chestie ce nu am mai făcut-o de foarte mult timp. În final am decis sa fac o dieta combinata, în primul rand intermitent 16 (ore în care nu mănânc nimic) cu 8 ore (în care mănânc) și apoi sa ma bazez pe legume, nuci și semințe, 1 Smoothie pe zi și doar putina carne și carbohidrați. Am vrut sa încerc Keto, dar am decis sa nu merg pe ceva foarte restricționat, mai repede un low calorie la 1500, pt început. 


Evident o data cu dieta trebuie și puțin sport. Sa spun drept sunt destul de activa la munca, dar vroiam exerciții specifice. Mi-am descarcat doua aplicații gratuite de pe Google Play "loosing belly fat" e un program de 30 de zile cu exerciții zilnice timp de 20 de minute (in principal la saltea) și altul cu exerciții de gradina (stretching) pt tot corpul, dar facute din picioare. Ambele aplicatii iti arata fiecare exercitiu si ti le numara, e ca si cum ai avea un atrenor personal. Chiar functioneaza, te ambitioneaza asa ca le recomand! Mi-am comandat apoi de pe net saltea de yoga, benzi de stretching, coarda de sărit și am început în forta 3-4 zile pe săptămână. 


Când îmi era greu, făceam terapie prin shopping online, ca ce altceva sa faci pe timp de pandemie? Concentrându-ma pe dieta și sport, plimbări și știind ca cele 9 săptămâni de munca se vor termina curând am rezistat, ba mai mult era din ce în ce mai fericita, mai motivata, mai productiva. 




In luna Iunie 

In sfârșit după cele doua luni de munca a urmat vacanta. Pe partea negativa, am avut 1 luna la dispoziție pe care n-am putut-o folosi sa călătoresc, sa îl vad pe Kari, familia, prietenii de acasă. UK e încă închis, dacă intri în tara trebie sa te izolezi la domiciliu, companiile aeriene anulează zborurile asa ca am zis ca mai aștept cu calatoritul. 


Pe partea pozitiva, am găsit un studio drăguț in Shepard's Bush și m-am mutat acolo. Mi-am făcut prieteni noi, vecinii din complex cu care am petrecut weekendu-uri în gradina făcând barbeque și multe seri frumoase în care am ras, am dansat, ne-am distrat. Am avut noroc ca s-a nimerit sa se relaxeze regulile pandemiei fix în vacanta mea, asa ca m-am văzut cu prietenii din Londra tot la 3 zile.  A fost o adevărată vacanta, diferita, dar macar pot sa o numesc vacanta. Nu m-am plictisit, nu m-au complesit depresiile, doar dorul de Kari, uneori.


vara-2020


Nici n-am mai vrut sa simt presiunea creata de Covid, am renunțat la TV, am ignorat știrile și m-am focusat pe dieta, sport, plimbări și distracție. În sfârșit am reușit sa vad și câteva filme (dintre toate va recomand "The two Popes" - cred ca eu sunt tare in urma la subiectul filme, dar ma rog, dacă nu l-ați văzut, merita!!!). Ah și am reușit sa vad și doua seriale întregi (macar sa valorific dacă tot plătesc Netflix): unul e "Girls from Ipanema" cu o gașca de gagici in Rio de Janeiro in anii 1950. Intrigi, drame dar și foarte frumos vizual. Parca am făcut o călătorie virtuala in Brazilia. 

Al doilea serial e "Valeria", asemănător oarecum, tot cu o gașca de prietene pe la 30 de ani, doar ca mai modern și cu obiceiurile de viata în Spania. Au fost relaxante, numai bune pentru vacanta, o ieșire din cotidian. 




Iar la final, am zis ca e cazul sa mai fac o schimbare. Dupa dieta, sport, intr-o zi m-am uitat in oglinda si am zis ca-i cazul sa fac ceva cu parul meu. Prea multe fire albe la vedere, prea multe nuante in capul meu (blond de acum 2 ani la varfuri, saten culoarea mea naturala la radacina si portocaliu pe lungime) nu se mai poate asa ceva!!!! La coafor nu era deschis asa ca am rugat-o pe vecina sa ma vopseasca, o culoare nebuna cum n-am mai avut niciodata pana acum :))) Un roscat turbat!!! Mi-a luat 2 saptamani sa ma obisnuiesc, sa ma recunosc in oglinda, sa nu ma mai imaginez blonda, dar acum m-am obisnuit. Ba chiar imi place :)))





Voi cum faceti fata in perioada asta asa dificila?
Astept povestile voastre ... Rezistati fara calatorii?

Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!








30 de impresii despre Tunisia in patru acte a calatoriei

$
0
0
Tunisia nu se bucura de popularitatea suratelor ei Maroc și Egipt, probabil fiindcă atacul terorist din 2015 a avut un impact enorm asupra turismului. Nu știu prea mulți Travel bloggeri ce sa fi fost acolo, asa ca n-am fost foarte inspirata atunci când am făcut planul de călătorie. A fost de genul "hai sa vedem și Tunisia" ca doar nu ne-au mai rămas multe tari arabe de vizitat. 
Azi am sa va povestesc impresiile mele de vacanta în Tunisia și am sa încep cu cel mai bun lucru pe care l-am putut face și anume sa zburam în Tunisia din Malta, un zbor ieftin, lejer și rapid. Doar 45 de minute și iată, suntem pe un nou continent. 

pareri-vacanta-Tunisia-am-fost-acolo
Vacanta in  Tunisia am facut-o pe cont propriu: 
In Tunisia am ajuns foarte usor cu un zbor dus-intors din Malta, ce a costat 65 euro dus-intors, pret promotional de extra-sezon luat de aici  >>> AICI 

 In Tunisia am stat o saptamana, si  ne-am cazat in 2 apartamente prin AirBNB (3 nopti in Monastir/ 4 nopti in Tunis) ce au fost in medie 20 euro pe noapte/ apartament / 3 camere.Va recomand si voua cazarea la localnici, prin AirBNB, site pe care primiti un cupon de 20Euro din partea mea, la prima rezervare daca va faceti un cont nou, gratuit >>> VOUCHER AICI  

Prima parte - Sosirea în Tunisia  


1.Pașaportul e suficient.
Am intrat ușor în Tunisia! La fel ca în Maroc & Egipt… Tunisia se vizitează cu pașaportul, valabil cel puțin 6 luni. Nu avem nevoie de viza, doar de o hârtie ce am completat-o in avion, la sosire, cu adresa unde vom locui în Tunisia. O simpla formalitate, sa ne găsească în caz de ceva. 

2.Cu Revolut poți scoate bani fără taxa de retragere de la ATM în Tunisia…. DACA REUSESTI
In sfârșit voi folosi la ceva beneficiile cardului Revolut! Doar ce îmi primisem cardul cu câteva săptămâni în urma și eram foarte entuziasmata de el! Oh D-ne, gata cu taxele de la ATM! Direct 100 de euro în dinari tunisiei, asa cât sa am prin bazar și la transport, ca în rest preconizez că voi putea plăti cu cardul. Ei bine, teoretic e ușor… practic am încercat 1 data, de 2 ori, de 3 ori… a-10-a oara am reușit! Bine ca nu m-am dat bătută! Pur și simplu refuza tranzacția. Sincer acum îmi pare rău că nu am scos mai mult, a doua oara cine știe dacă mai reușesc… 

3.Secretul călătorului - telefonul mobil cu Dual Sim și o colecție de nr de telefoane din toată lumea
Al treilea pas obligatoriu era sa rezolvam cu netul pe perioada vacantei. Un cost suplimentar de Tunisia te poate falimenta, asa ca fiți cu băgare de seama. 
În aeroport sunt 3 ghișee de telefonie mobila. Companii diferite, asa ca prima data am făcut un studiu de piață sa vedem care are cea mai rentabila oferta. Nume cunoscute: Orange, Vodafone și Ooredo. Cel din urma e varianta Telekom Tunisia și e cel mai convenabil 15TND(22 ron) o cartela cu nr de telefon și 5GB de net. Sper să-mi ajungă, având wireless la cazare. 

4.Vine autobuzul/ Nu vine autobuzul
Acum ca avem bani și net suntem pregătiți de vacanta. Însă situația se complica ușor! Oamenii nu înțeleg engleza, nici măcar franceza mea de balta și nimeni nu pare sa știe de unde putem lua un autobuz spre oraș. Sau poate nu vor sa ne zică… 
Nici o problema, cautam în jurul aeroportului. Găsim stația și cautam pe net detalii, orar, etc. Vezi sa nu, e cam degeaba, fiindcă transportul nu e pus pe Google Maps. Așteptăm 10 minute, 20 de minute, nu vine nici un autobuz. Ne dam bătuți… 

5.Dar nu vine nici taxiul. Ma vezi pe GPS? Te vad, dar nu ești acolo…
Avem net deci putem folosi o aplicație sa comandam taxi. UBER nu au, însă BOLT funcționează. Sa comandam e ușor, însă să găsim mașina e tare dificil. De 10 minute vedem pe harta cum se învârte mașina în jurul aeroportului. Noi stam pe loc, dar GPS-ul ne localizează altundeva. În fine, după ce ne-am deplasat din dreapta în stânga aeroportului, unde ne arata GPS-ul mașina, la ieșirea din fata și la poarta de la nivelul 1, într-un final am găsit taxiul nostru. Mulți nervi, câteva înjurături, dar pornim spre centrul Tunisului! Hallelujah! 

6.Prima impresie: OMG, OMG, OMG
Nu vreau sa va șterg din imaginație vederile frumoase cu Tunisia, însă la prima vedere capitala arata jalnic. Clădirile frumoase cu arhitectura în stil Art Nuveau lăsate moștenire de la francezi, sunt în paragina, gunoaie peste tot, oamenii sunt îmbrăcați modest dar nu în haine tradiționale (cum e la moda în Maroc) ci stilul chinezesc, ieftin. Infrastructura e la pamant, la ani lumina în urma noastră. Se anunță o mare aventura. Mai ales când ajungem în gara, văleu, instant am un deja vu din India! Îmi urez mult noroc! 

7.O cafea, un suc de portocale și un croassant pe bordura- bine ca avem priveliște 
Pana sa vina trenul mai durează, asa ca decidem sa ne așezăm la prima terasa de lângă gara. Avem nevoie de puțin răgaz sa asimilam toate aceste noutăți. Scaunele sunt joase, zici ca stau pe bordura, iar atmosfera e de zile mari cu toate privirile ațintite asupra noastră. Nu cred ca sunt obișnuiți cu turiștii în Martie. Fiecare mișcare ne este scanata. Privesc bulevardul ca să nu întâlnesc privirile oamenilor. O aglomerație de mașini, vânzători ambulanți, gălăgie și haos. Asta da priveliște! Hai sa vedem și partea pozitiva, croassant-ul are gustul acela ca la Paris iar sucul de portocale e ca-n tarile Arabe, adică dulce și bun. Iar prețul...mai mic ca-n România. 

8.Trenurile din Tunisia: Cat plătești, atâta face! 
In gara nu e forfota specifica de capitala. Pare suspect. Prețul pe tichet e mega mic vreo 21TND(32 ron) dus-întors pana în Monastir, o călătorie ce durează 3 ore. Trenurile au întârzieri, însă că noroc acesta a venit destul de repede. Dar hai sa nu ne bucuram prea tare…. 
Bun venit în trenul groazei! Asa condiții proaste n-am văzut nici în trenurile din India, alea din clasele cele mai inferioare. Scaune rupte, tapiserie de piele scorojita, geamuri prăfuite ca de abia vezi prin ele, vai și amar! N-am făcut poza, ca sa nu va stric total surpriza! 
Ps: dacă as merge din nou în Tunisia, nu m-aș duce cu trenul în Monastir!!! Pe distante scurte au trenuri tip săgeată, moderne, o idee mai bune! 

Vacanta-in-Tunia-blog-calatorii

Vacanta-in-Tunia-blog-calatorii

Vacanta-in-Tunia-blog-calatorii

Vacanta-in-Tunia-blog-calatorii

Vacanta-in-Tunia-blog-calatorii

pareri-vacanta-Tunisia


A doua parte - Viata în Monastir  


9.Pe noi culmi, spre Sud, că-i mai bine 
Mno bun, cu Tunis-ul ne-am cam lămurit momentan. Bine ca plecam de aici, problema e ca ne întoarcem în câteva zile. Dar pt moment începem vacanta în Monastir, o stațiune de prin mijlocul tarii, pe malul marii. Nu știm la ce sa ne așteptăm, dar de cum am ajuns, simțim un alt aer. În primul rand e mai cald (mai aproape de desert) soarele strălucește cu raze aurii, palmieri, miros de la Mediterana… ne-am felicitat!! Am ales bine! Peisajul seamănă cu Tunisia pt care am venit! 

10.Netul merge bine - dacă ai semnal 
Pe tren am avut destule ore la dispoziție sa testam netul. Merge bine, chiar foarte bine, singura problema e ca nu prea este semnal. Tot incercand sa navighez pe net, m-am trezit în Monastir cu bateria descărcată. Ceea ce nu ar fi fost o problema, dar adresa de la AIrbnb era pe mail, asa ca nici n-am ajuns bine, ca suntem într-o alta încurcătură. 

11.Nu știi araba? No problem my friend 
Acum sa va povestesc cea mai penibila faza. Eram în gara cu telefonul descarcat, uitându-mă în toate direcțiile sa vad dacă nu găsesc o priza. N-am găsit, dar mi-au zis la informații sa încerc la barul de alături. 

Am întrat în bar rușinata, fiindcă toți bărbații și-au îndreptat privirea instant asupra mea. Acum începe distracția. Cum sa ii explic eu la bătrânelul de după tejghea ca vreau sa folosesc priza. Încep pe araba mea știrbita din Maroc, dar nici o șansă. Prin mima nu știu cum să-i explic. Sunt obosita și stresata! M-a lăsat bătrânelul sa ma chinui un pic, apoi pe o engleza perfecta m-a întrebat cum ma poate ajuta! Pffff 

Asta a fost o lecție… Din clipa asta nu mai subestimez oamenii. Cu ocazia asta va spun ca în Tunisia nu o sa aveți probleme cu limba. Din experienta mea, 80% din localnici vorbesc engleza și au intenții bune de a va ajuta . Un nr mult mai mare decât în alte tari Arabe din Nordul Africii! 

12.Gazda bună - turist fericit! 
OK, acum ca avem adresa de la AIrbnb sa vedem cum sta situația la cazarile din Tunisia. După ce-am văzut pe străzi, sunt ușor îngrijorată! 

Spre surprinderea noastră, cazarea a fost minunata! Poate fiindcă gazda era o tipa din Rusia, asa ca apartamentul este la standard internațional. 3 camere mari, curate, multa lumina, aerisit, cu mici detalii în stil arab, dar nu foarte încărcat. Mai repede as zice modern. Baie mare și curata. Condiții peste așteptări!!! Avem și balcon! Vis implinit!

*** Condiții bune am avut și în Tunis, asa ca nu ma pot plânge chiar deloc! Puteți lua cazare prin AIrbnb fără probleme în Tunisia. 

13.Cat alchool poți sa bei în Tunisia? 
Eh știu ca întrebarea asta o sa va pună capac. Dar dacă tot am ajuns în Tunisia, în Monastir, merita sa închinăm un pahar! Ideea e ca la restaurante nu poți sa bei alchool deloc, fiindcă nu-I în meniu, asa ca degeaba ai o friptura bine rumenita în farfurie, nu poți sa o stingi cu o bere, după cum e obiceiul european. Însă este alchool în Tunisia, fiți fără teama. Am găsit la supermarket (Monoprix și Carrefour) au raion special, bine dotat cu toata gama internațională, dar și produse tunisiene! Am avut noroc din prima de un vin foarte bun, local și ne-am abonat în fiecare seara la o sticla! Atenție la magazin, raionul cu alchool e închis vineri, fiindcă e sărbătoare! 

14. Atenție sa nu ajungeți în închisoare 
Acum ca tot suntem la subiectul "chestii interzise în Tunisia" , aveți grija cu drogurile. Vreau doar sa va atrag atenția ca un simplu puf de marijuana va poate duce la 5 ani de închisoare. Sunt foarte stricți!!! 

15.Vijelii de martie - o zi în Sousse
Când am planificat sa mergem în vacanta în Tunisia in martie, am crezut ca vom merge în cea mai potrivita perioada din punct de vedere metro. Mi-am pus 8 tricouri subțiri și cămăși aproape transparente. Îmi închipuiam ca vor fi un 25 de grade lejer. 

Surprize, surprize! În cea mai călduroasă zi au fost vreo 17 grade. În rest vreo 15, și cel mai adesea un vânt de te lua pe sus. Îmi amintesc excursia în Sousse, plimbându-mă pe bulevardele largi simțeam cum fac febra musculara la picioare, de la efortul de a umbla împotriva vântului. Am prins și ploaie … asa ca voi sa fiți mai inspirați, cu bagajul de călătorie pregătit cu haine de extra-sezon.

16.Plajele au nisip alb, păcat ca nu-i vara
Tot în Sousse am văzut plaja și m-am îndrăgostit! Alb imaculat, lata și lunga… îmi amintește de Valencia, însă culoarea nisipului e ireala. Îmi scufund picioarele în nisip, regret cu adevărat ca nu-i vara. Nu știu de ce nu se promovează mai mult plajele din Tunisia? Poate e ceva ce nu știu eu, dar cu siguranță eu o sa ma întorc într-o vara pentru plaja și mare! 

17.Nici suferințele nu sunt la fel - Întârzieri mai mari ca în România 
Cea mai mare suferință a călătorului e sa piardă timpul degeaba în vacanta! Va zic eu, 100%!!! Când știi ca ai doar câteva zile la dispoziție sa explorezi o tara întreaga, tot ce nu îți dorești e un tren întârziat cu 4 ore. Problema e ca stam de 4 ore în gara si așteptăm trenul sa ne întoarcem în Tunis și nici măcar nu ne anunță dispecerul, când are de gând sa vina! Pana la urma am renunțat și am făcut drumul cu trenuri de scurta distanta! Nici nu vreau sa îmi amintesc cum a fost… Doar atâta va zic: in loc de 3 ore am pierdut 12 ore pe drum! În loc de o dimineața s-a dus o zi de vacanta! Da bine ca-m ajuns înapoi in Tunis! Orașul acesta e clar ca nu încearcă sa ne impresioneze cu nimic pozitiv! 

Tunisia-vacanta-impresii


Tunisia-vacanta-impresii

pareri-vacanta-Tunisia

pareri-vacanta-Tunisia


Tunisia-vacanta-impresii

vacanta-Sousse-Tunisia

vacanta-Sousse-Tunisia

A treia parte - Viata la Capitala  


18.Să nu vă luați cazare lângă Medina, decât dacă sunteți masochiști 
Hai ca asta se vrea a fi o gluma. Doar ca știți cum e, în orice gluma este un sâmbure de adevăr. Acum sa va explic o chestiune pe care eu o știam foarte bine, dar ca să evit alte complicatii am preferat sa fiu masochista. Mai exact, Medina (asa se numește centrul istoric în lumea araba) este atracție turistica pe timp de zi și cartierul rău famat a orașului pe timp de noapte. Problema e ca oriunde te cazezi în Tunis, ziua tot trebuie sa ajungi aici, deci pierzi bani + timp cu taxi (cu autobuzul e prea complicat) și ca să nu trec prin chinul acesta cu transportul de doua ori pe zi la dus și întors x 4 zile, am ales cazarea lângă Medina. Însă va zic sincer, când se lasă întunericul e ca și cum te-ai pedepsit pe tine însuți! Adrenalina creste la cote maxime de fiecare data când treci pe lângă un om. Nu știi sigur dacă o sa mai ai telefon, card bancar și prietenul aproape. Întunecimea nu ajuta deloc iar decorul cartierului în general e de favela. Voi sa nu va cazați lângă Medina, decât dacă știți 100% ca puteți face fata!! 

19.Ce pierdeam dacă scoteam Tunis din itinerarul turistic? 
Sincer dacă privesc acum înapoi, nu as fi pierdut mare lucru. O zi pentru shopping in bazar & plimbări prin centru era suficient! Nu știu de ce am stat 3 zile aici (ca 1 am pierdut oricum pe drum). Ma rog, dacă m-aș duce acum în Tunisia pt prima oara, as evita capitala pe cât posibil. Mi-aș lasă doar timp de aterizare și decolare :))) de fapt și pt aia, m-aș gândi de doua ori, ca sunt zboruri directe în Monastir :))) 

20.Prin bazarele din Tunis e concurenta cinstita
Unul din motivele pentru care am ales Tunis-ul a fost pt shopping! De fiecare data când ajung într-o tara ieftina îmi amintesc o lista enorma de chestii de care am nevoie. Asa ca o zi am vrut sa o petrecem doar în bazar. Parfumuri, Șosete, cercei, ochelari de soare, geanta de piele, portmoneu, sutiene, etc! Vroiam de toate!! Nu contează ca nu am loc în bagaj, voi face eu cumva pana la urma! 

In sfârșit un bazar mișto! Unde nu trebuie sa te targuiesti pana îți sar capacele, unde vânzătorii nu trag de tine și mai ales unde e concurenta cinstita! Adică toți vânzătorii au aproximativ același preț (diferențe nesemnificative) cu toate ca preturile nu sunt afișate!!! Asta chiar a fost o experienta de bazar noua pt mine!! 

21.Cate lucruri poți sa cumperi cu 100 de RON în Tunisia? 
De toate: Parfum, Șosete, cercei, ochelari de soare, geanta de piele, portmoneu, sutiene. Nu sunt la fel de multe modele ca în Maroc ce-i drept, însă cel puțin pt o zi m-am simțit bogata. Mi-am permis sa îmi cumpăr tot ce am vrut! Fiindcă totul e foarte ieftin :)) evident păstrând regula de a intra în interiorul bazarului (nu la primele tejghele). 

22.BOLT sau taxi galben oprit pe strada? 
Au trecut vreo 5 zile de când suntem în Tunisia și azi am trăit o mare revelație. Din nu știu ce motiv nu găseam nici un taxi prin BOLT sa vina sa ne ducă, asa ca am oprit un taxi galben pe strada. Surpriza mare a fost la final, când am văzut prețul la jumătate! Din clipa asta nu mai folosim BOLT. Am calatorit doar cu taxiuri galbene și sincer niciodată nu au încercat sa ne păcălească, sa ne ducă pe drumul cel mai lung, sa nu pună taxatorul sau alte smecherii! Cu câțiva dinari poți face tot inconjorul orașului. Cred ca și dacă te plimbi toată ziua cu taxiul nu plătești mai mult de 30 ron/echivalent. 

23.Cronica gastronomica de trecut în revista 
Dacă ați citit pana aici ma gândesc ca vreți sa ajungeți candva în Tunisia. Iar dacă ajungeți, va recomand sa încercați preparatele culinare locale: ca și starter sau mic dejun alegeti "brik". E greu la stomac, că-i prăjit în ulei, dar merita încercat măcar o data! Varianta mai sănătoasă ar fi salata tunisiana. Apoi couscous cu miel (neapărat). Merguez (dacă va plac cârnăciorii picanți) tajine (legume și carne gătită la foc mic), kamounia (tocăniță de miel cu chimen), fricasse sau gallete (sandwici sau clătită cu ton, harissa și măsline) Guenaoia ( vita sau miel cu bame, chilli și condimente) Shakshuka ( oua posate într-o tigaie cu sos de tomate și chilli), peste și fructe de mare la grătar și evident prăjiturile lor delicioase (atât cele tip fursecuri pentru ceai ce conțin cantități industriale de migdale, fistic, curmale etc, cât și prăjiturile delicioase de la cofetarii, după rețete franțuzești) . Mâncarea e delicioasa in Tunisia! 

24.Insha'Allah e un stil de viata 
Tunisia este o tara musulmana, însă unele lucruri țin de cultura, nu doar de religie. De exemplu o chestiune culturala, foarte pregnanta în Tunisia e stilul oamenilor de a face totul încet, de a nu se grăbi niciodată, de a face o sărbătoare din orice masa cu familia și de a spune "Insha'Allah" la orice referire despre viitor. În traducere "Dacă o vrea Domnul". Asa ca multe lucruri sunt lăsate în voia Domnului, deci trebuie sa aveți multă răbdare. 

25.Harrisa e mai bun decât ketchup-ul 
Dacă va place mâncarea picanta atunci e cazul sa va familiarizați de pe acum cu "harissa" varianta tunisiana de ketchup picant. Sincer îmi pare rău că nu mi-am cumparat pentru acasă. Iubesc Harrisa, are un gust diferit de orice sos cumpărat la noi, o textura de pasta și îl primiți adesea gratuit la orice restaurant din Tunisia. 

vacanta-in-Tunis-impresii-am-fost-acolo

 

vacanta-in-Tunis-impresii-am-fost-acolo

vacanta-in-Tunis-impresii-am-fost-acolo

vacanta-in-Tunis-impresii-am-fost-acolo

vacanta-in-Tunis-impresii-am-fost-acolo


A patra parte - Bine de stiut inainte de a calatori in Tunisia  

26.Știați ca Tunisia e cea mai mica tara din Nordul Africii? 
Noi nu am știut când ne-am planificat vacanta și asta a fost un mare dezavantaj. Dacă ne uitam mai atent la distante, am fi putut încerca liniștit sa facem un circuit mai complex. Cu mașina ar fi fost excelent, dar măcar știm pentru data viitoare. Asa am planificat sa vedem Tunis, Cartagena, Sidi Bou Said, Monastir și Sousse. În Cartagena nu am ajuns fiindcă e închis luni, asa ca rămâne pe data viitoare, alături de locul în care s-a filmat "Star Wars" in sudul Tunisiei, Hammamet (neapărat! îmi pare rău că nu am ajuns de data asta) și insula Djerba locul în care vreau sa ajung în viitor la plaja. 

27.Sunteti iubitori de istorie și locuri unice?
Pentru cei ce își planifica vacanta, poate va ajuta sa știți ca în Tunisia sunt nu mai puțin de 8 atractii turistice incluse în Patrimoniul Unesco:
  • Amfiteatrul El Jem
  • Situl arheologic Cartagena 
  • Situl arheologic Dougga / Thugga 
  • Situl arheologic Kerkuane
  • Orașul Kairouan 
  • Medina din Sousse 
  • Medina din Tunis 
  • Parcul național Ichkeul
28. Umblați cu hârtia igienica la voi
In lumea araba, cu excepția unora dintre unitățile cele mai luxoase ale orașului, majoritatea băilor publice și private, vin echipate doar cu un furtun. Apa și săpunul sunt privite ca fiind mai curate decât hârtia igienică, iar în urma practicilor islamice, mâna stângă este rezervată sarcinii murdare. Mana dreapta e folosita pt a manca cu ea, a face negoț și a prinde obrajii copiilor. 

Îmi place metoda lor de curatare, e mai igienica, doar ca eu nu înțeleg cum fac femeile când sunt în oraș. Își duc prosop de acasă? 

29.Cum sa te îmbraci în Tunisia 
Întrebarea asta mi-a fost pusa și la articolele despre Maroc, asa ca pentru a evita viitoarele mail-uri pe tema asta, va scriu acum, aici. Nu este o ținută clasica, dar se poarta decenta. Doamnele ar fi bine sa evite decolteurile și hainele foarte mulate/transparente, la fel și machiajul în excess. Purtați rochițe multicolore, haine din in, sandale confortabile. Dacă vizitați locuri religioase o sa vi se ceara sa aveți umerii și parul acoperit. 

30. Atenție, în Tunisia sunt 2 tipuri de cafenele
In special pentru doamne, e bine sa știți sa nu va așezați la cafenele de tip "maqhwa cafe" adică destinate doar domnilor. Sunt ușor de recunoscut după nr mare de domni ce fumează sisha și stau cu ziarul în fata. Dacă vedeți femei aici, sunt cel mai probabil prostituate în căutare de un posibil client. Pentru turiști cele mai bune cafenele sunt cele de familie, le puteți deosebi ușor după oamenii ce stau la terasa. 


😍 Apreciez comentariile voastre pe blog  😍


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!




Top 10 obiective turistice de vazut in Monastir, Tunisia

$
0
0
Când am ajuns în Monastir după multe ore de călătorie am fost fericiți. Foarte fericiți! Monastir e genul de orașel pe care fie îl iubești la prima vedere și stai, fie îl vezi în stilul călătorului grăbit în 4 ore și pleci. Nu e nevoie de mai mult, decât dacă vrei câteva zile de acomodare la stilul oriental sau îl alegi ca baza pentru "slow travel". Uneori in viteza vieții și a călătoriei luam totul de la sine si uitam sa ne punem cateva întrebari fundamentale "oare în ce peisaj mi-ar placea sa ma trezesc mâine ? Pe unde as vrea sa ma plimb ? Ce mi-ar plăcea sa vad de la fereastra? Unde ma simt cel mai bine?" In Monastir am găsit răspunsul la toate întrebările mele.

vacanta-in-Monastir-Tunisia-Impresii
Vacanta in  Tunisia am facut-o pe cont propriu: 
In Tunisia am ajuns foarte usor cu un zbor dus-intors din Malta, ce a costat 65 euro dus-intors, pret promotional de extra-sezon luat de aici  >>> AICI 

 In Tunisia am stat o saptamana, si  ne-am cazat in 2 apartamente prin AirBNB (3 nopti in Monastir/ 4 nopti in Tunis) ce au fost in medie 20 euro pe noapte/ apartament / 3 camere.Va recomand si voua cazarea la localnici, prin AirBNB, site pe care primiti un cupon de 20Euro din partea mea, la prima rezervare daca va faceti un cont nou, gratuit >>> VOUCHER AICI  

1.Norocul nu se vinde în piață 


Ziua buna se cunoaște de dimineață. Mai ales dacă ai o piață plina de alimente proaste la 2 pași de casa. Pot sa aud de pe balcon gălăgia produsa de vânzători. E un amestec de arabă cu dialect tunisian. Nu înțeleg mare lucru, decât "Salaam Aleikum". Din start îmi dau seama ca lunile petrecute în Maroc nu o sa ma ajute din punct de vedere lingvistic în Tunisia. Cel puțin nu în Monastir. 
Nu-mi fac prea multe griji, dacă ne-am descurcat sa ajungem pana aici, o vom scoate la capăt și în piață. Intram pe o poarta mare ca de garaj. Piața e într-o hala acoperita. La prima vedere arata ca piețele de la noi, în perioada copilăriei mele. Nu ar trece testul la controlul calității, asta e clar. Ouale sunt puse grămadă în cofraje sau în găleți, pestele sta direct pe masa de piatra, muștele se înghesuie pe carnea de miel și legumele stau în gramezi, uneori pe tejghea, alteori sunt scoase direct cu bolul din saci. Vânzătorii par oameni de la tara, iar localnicii sunt mai curioși de noi, decat de produse. Suntem o atracție, mai ales când ne vezi cum încercăm sa saltam peste siroaiele de apa murdara, cu solzi și miros de peste. Nu e chiar o experienta plăcută, însă e un loc bun sa iei pulsul vieții din Monastir. Toată frenezia negocierilor, agitația și multe oportunități de instantanee mișto. 
În definitiv dacă vroiam standard european, trebuia sa rămânem în Europa. Piața nu am făcut-o, fiindcă ni s-a tăiat pofta de gătit. Mai bine la street food, la colt de strada, unde oamenii stau la coada pentru lipie unsa cu multa Harrisa cu carne de pui/miel la grătar. Înțeleg de ce se sta la coada! E foarte bun! Aici ne abonam! 

Piata-din-Monastir-Tunisia

Piata-din-Monastir-Tunisia

Piata-din-Monastir-Tunisia

Piata-din-Monastir-Tunisia

2.Mdina-viata în cetate  


Oare exagerez când spun ca am trecut prin Medina de 50 de ori în 3 zile!? Apartamentul nostru se afla la 2 pași de porțile cetății și viata din Monastir de derulează în Medina, pe un perimetru foarte mic. Începem cu o plimbare pe bulevardul central, flancat cu arcade pe ambele părți. Un fel de Bologna la scara mai mica. Fără opulenta, lux si "fashion Italian" ci in stilul arab, cu magazine cu aur. 

Atractii-turistice-Monastir-Tunisia

Atractii-turistice-Monastir-Tunisia

Medina-atractii-turistice-Monastir

Monastir-medina-oameni-tunisieni-strazi

Deși parca s-au dus vremurile bune în Monastir, fiindcă pe alocuri magazinele cu aur au fost înlocuite cu magazine cu chinezării ((lighiane, maturi și vase). După câteva plimbări prin Medina am înțeles ca zona e împărțită în 2. Pe o parte a bulevardului, toate străzile adiacente duc spre casele oamenilor. E zona de comunitate, unde femeile bârfesc în fata ușii, bătrânii citesc ziarul pe bordura, copii se joaca pe străzi, vânzătorul cu menta se oprește tot la a doua casa. Peisajul e destul de sărăcăcios, dar în aceleași timp e atmosfera prietenoasa, fiindcă oamenii ne zâmbesc. 

Monastir-medina-oameni-tunisieni-strazi

Monastir-medina-oameni-tunisieni-strazi

Monastir-medina-oameni-tunisieni-strazi

Monastir-medina-oameni-tunisieni-strazi

In cealaltă zona a Medinei e partea de "bazar". Sunt câteva străzi înguste unde magazinele sunt din genul "buticuri turistice". Sunt multe suveniruri, produse de lemn, din piele, genți, portmonee, sandale, ornamente și alte lucruri acaparatoare de praf. Atmosfera în bazar e chill. Vânzătorii te mai întreabă în treacăt dacă vrei ceva, magazinele nu-s umplute pana la refuz și dacă ma întrebați pe mine, nu-s sigura cine face cumpărături aici, fiindcă eu n-am văzut mai mult de 3 turiști în 3 zile… 

Monastir-Tunisia-Bazar-am-fost-acolo

Monastir-Tunisia-Bazar-am-fost-acolo

Monastir-Tunisia-Bazar-am-fost-acolo

Monastir-Tunisia-Bazar-am-fost-acolo

3.Cu obiectivul pe uși   


Fiecare uşă cu-o vârstă, fiecare uşă cu o altă faţă, din ce în ce mai matură. Colorate și vesele, negre și triste. Uşi mici, fragile, urmate de altele mai mari, din ce în ce mai mari, până când devin uşi din lemn ars, uscat, mâncat de vreme, care atârnă. Ușile din Monastir îți spun o poveste, ai doar nevoie de timp, ca să le înțelegi. 

usile-din-Monastir-Tunisia

usile-din-Monastir-Tunisia

usile-din-Monastir-Tunisia

4.Un couscous cu miel va rog 


Cred ca cele mai minunate momente petrecute în Monastir, au fost cele în care am stat la terasa. Uneori pentru o simpla cafea, un popas sub soarele Mediteranean…. alteori pentru o binecuvântată masa, la care ne lungeam cate 3 ore. Fiindcă asa-i în vacanta, te bucuri ca poți sa savurezi momentul și sa lenevești în același timp. 

Va spun sincer ca Monastir ar trece testul de gastronomie. În toate restaurantele la care am luat masa, mâncarea a fost excepțională, de 10x peste așteptări. Însă am găsit doar 1 restaurant tradițional, cu un patio in stil andaluz, cu mese sub portocali, muzica bună și un couscous de miel de te lingi pe degete. Dacă ajungeți în Monastir, va recomand sa treceți pragul Restaurantului Dar Charaa. Nu o sa rămâneți dezamăgiți. 


5.Fortăreata Ribat - simbolul orasului Monastir


Locul de întâlnire a tuturor turiștilor ce vizitează Monastir e fortareata Ribat. Imaginea ei o sa o vedeți la prima căutare a orașului pe Google. La drept vorbind imaginea aceasta ne-a făcut și pe noi sa adăugăm Monastir în circuitul nostru turistic. Altfel probabil n-am fi venit. Din exterior arata ca un Castel cu numeroase turnulețe. În fata portii principale, calasti cu cai așteaptă turiștii, ce nu se înghesuie in extra-sezon. Fortăreata e… ei bine…. ca orice cetate, doar ca are priveliști frumoase atât spre mare cât și spre oraș. N-am urcat fiindcă bătea un vânt de ne tiuiau urechile, în schimb am înconjurat-o, ca să ajungem în locul cel mai fotogenic din Monastir. 

Ribat-Monastir-obiectiv-turistic-de-vazut

Ribat-Monastir-obiectiv-turistic-de-vazut

Ribat-Monastir-obiectiv-turistic-de-vazut

Ribat-Monastir-obiectiv-turistic-de-vazut

6.Mausoleul Bourghiba - mormantul adus la rang de arta

Imediat lângă Fortăreata se afla cimitirul orașului și Mausoleul Bourguiba (mormântul fostului președinte). Nu știu de ce nu este acesta simbolul orașului fiindcă locul e mai masiv, cu o arhitectura mai frumoasa. În fata lui e un pavaj în valuri enorm, unde un domn aștepta plictisit, sa vina turiștii sa facă poze cu cămila. La cât e de pustiu, cred ca mai poate aștepta mult și bine. 

Mormântul e foarte bine păzit cu o poarta imensa, ce ne atrage ca un magnet, datorita dantelariei. Din păcate este închisă. Pe când sa ne dam bătuți vedem doi localnici ieșind prin lateral, asa ca norocul ne surâde totuși. Putem sa o vizitam și e Gratuit. Interiorul dezvăluie puțin din viata președintelui, sunt 2-3 încăperi gen muzeu, apoi urcând la etaj e încăperea în care se afla mormântul, Mausoleul propriu zis. O bijuterie arhitecturala superba, cu un tavan înalt de care e prins un candelabru ca în 1001 de nopți. Zici ca pășesc într-un tablou. Spre mirarea mea, Mausoleul acesta e diferit fata de cel ce l-am văzut în Maroc sau în Turcia, prin faptul ca nu se roagă nimeni la el non-stop. Ciudat. Poate era totuși cineva dar se ruga în gând. Asta e mai credibil. 

Moausoleul-Bourghiba-atractii-turistice-Monastir-vacanta-Tunisa

Moausoleul-Bourghiba-atractii-turistice-Monastir-vacanta-Tunisa

Moausoleul-Bourghiba-atractii-turistice-Monastir-vacanta-Tunisa

Moausoleul-Bourghiba-atractii-turistice-Monastir-vacanta-Tunisa

Moausoleul-Bourghiba-atractii-turistice-Monastir-vacanta-Tunisa

Moausoleul-Bourghiba-atractii-turistice-Monastir-vacanta-Tunisa

7.Shopping de calitate   


Dacă ești un turist cu pretentii atunci trebuie sa ajungi în centrul de artizanat a orașului (magazinul Folla) ce se afla în fata Moschei. La prima vedere îmi amintește de un muzeu (având toți pereții acoperiți cu mozaicuri) apoi o galerie de arta cu exponate de înaltă calitate și nu în ultimul rand cu magazin de aeroport, unde totul e compartimentat, atent aranjat, în asa fel încât sa dezvăluie identitatea tarii. De ce e preferatul turiștilor? Fiindcă te scutește de procesul negocierii, toate produsele fiind cu prețul afișat. Evident e mai scump decât în bazar, însă la final e tot ieftin, similar cu preturile în România sau chiar mai mici. Gentile de piele au fost preferatale mele, alături de portmoneele multicolore, secțiunea cu condimente, parfumuri arabesti și colecția de săpunuri handmade. 

shopping-Monastir-Tunisia-vacanta

shopping-Monastir-Tunisia-vacanta

shopping-Monastir-Tunisia-vacanta

shopping-Monastir-Tunisia-vacanta

8.Delicatese cu iz oriental  


Știu ca instant va gândiți la baclava, însă nu, în Tunisia o sa găsiți alte variante de prăjiturele pentru ceai. Asemănătoare cu cele turcești, fiindcă au în componenta la fel de multe migdale, fistic, alune, dar parca mierea nu e folosita chiar asa, în exces. În Monastir este o cofetarie/brutarie cu tradiție și istorie, chiar pe bulevardul central. Pe ușa e gravat din 1773. Asta înseamnă mai bine de 200 de ani în care implementează rețetele astea.

Ne-am luat o punga în care am ales câteva sortimente și le-am savurat în zona Marinei, sa avem peisaj. E greu sa va explic cât sunt de bune, ți se topesc în gura, un delir…


prajituri-bune-Tunisia

prajituri-bune-Tunisia

prajituri-bune-Tunisia

prajituri-bune-Tunisia

9.Revelații pe plaja din Monastir  

După cum va spuneam Monastir mi-a răspuns la câteva dintre întrebările fundamentale ale vieții. Mi-e tot mai clar ca îmi doresc o locuință într-un orășel ca acesta, cu ieșire la mare. Vreau sa ma pot trezi în fiecare dimineață si sa îmi încep ziua cu o plimbare pe plaja. Vreau sa stau și sa scriu pe un balcon, ascultând zgomotul valurilor și cu vântul lipicios pe fata. Nu ma deranjează sa am casa și picioarele pline de nisip. Vreau sa simt mirosul de sare în aer. Vreau sa privesc pescărușii și să-i vad dimineața la fereastra. Vreau sa pot sa înot, sa plutesc, sa ma scufund, ori de câte ori vreau, în orice moment al zilei. Vreau sa trăiesc în fata marii. O simt de la o vârstă foarte frageda și apăsarea asta e tot mai puternica. Poate de aceea vacantele mele sunt predominant în locuri la mare. Poate de aceea mi-a plăcut atât de mult în Monastir. Nu fiindcă ar avea cea mai frumoasa plaja. Cu toate ca, nisipul alb m-a ispitit din totdeauna. La fel și orașele ce au o Marina. Unde pot privi yacht-uri și bărcuțe ce se leagănă în port. Iar în Monastir Marina e oarecum privata, cu ambarcațiuni de lux. Îmi amintește instant de orașele precum Antibes sau Cannes de pe Coasta de Azur, doar ca este o diferență. Cata lume a auzit de Monastir?! Ii lipsește popularitatea, aglomerația, fotografii, turiștii. Dar e mai bine asa….


plaja-Marina-Monastir-Tunisia

plaja-Marina-Monastir-Tunisia

plaja-Marina-Monastir-Tunisia

plaja-Marina-Monastir-Tunisia

plaja-Marina-Monastir-Tunisia


10. Cafenele secrete în Medina 


După câteva zile mi-am dat seama ca Medina nici nu e chiar asa de mica pe cât credeam și cu siguranță n-am văzut nici pe departe tot. Fiindcă comorile orașului sunt destul de ascunse, trebuie sa intri prin arcade, sa urci etaje și rareori sunt indicatoare spre locurile acestea, asa ca e ușor sa le ratezi. De exemplu aceasta cafenea (nici nu ii știu numele, probabil doar localnicii îl știu) l-am găsit întâmplător. Însă e ceva diferit, un local cu un concept bine definit, unde când intri în interior ai impresia ca ești într-o gradina. Multa lumina, plante, o fântână arteziana in mijloc, papagali ce ciripesc din colivii și fotolii mari cu motive orientale. Zici ca ne-am teleportant într-o alta lume sau ma rog asta e fata exotica, moderna, îmbietoare din Monastir, locul unde cupluri vin sa fumeze hookah si sa consume cantități industriale de ceai. 

cafenea-Monastir



Daca ar fi sa alegeti o destinatie 
pentru Slow Travel care ar fi aceea? 

😍 Apreciez comentariile voastre pe blog  😍


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

5 motive sa vizitati Sousse, in Tunisia

$
0
0
Dacă cineva mi-ar fi spus cât de mult o să-mi placa Sousse as fi făcut mai multe eforturi. M-aș fi trezit mai devreme, as fi luat micul dejun de dimineață, nu la prânz, as fi stat mai puțin timp în oglinda și m-aș fi grăbit spre tren. Ca noroc ca trenul din Monastir pana în Sousse face doar o ora, în condiții decente, cu tren tip săgeată. Astfel ne-a rămas suficient timp sa ne plimbam și sa absorbim orasul, însă prea puțin ca să putem intra în toate atracțiile turistice.
Sousse este unul din cele mai vechi orașe din Tunisia și al 3-lea ca mărime, după Tunis și Sfax. De ce merita sa ajungi în Sousse? Pe scurt fiindcă are unul din cele mai frumoase exemple de arhitectura arabă în Tunisia. In detaliu, va povestesc în cele ce urmează. 

vacanta-tunisia-am-fost-acolo
Vacanta in  Tunisia am facut-o pe cont propriu: 
In Tunisia am ajuns foarte usor cu un zbor dus-intors din Malta, ce a costat 65 euro dus-intors, pret promotional de extra-sezon luat de aici  >>> AICI 

 In Tunisia am stat o saptamana, si  ne-am cazat in 2 apartamente prin AirBNB (3 nopti in Monastir/ 4 nopti in Tunis) ce au fost in medie 20 euro pe noapte/ apartament / 3 camere.Va recomand si voua cazarea la localnici, prin AirBNB, site pe care primiti un cupon de 20Euro din partea mea, la prima rezervare daca va faceti un cont nou, gratuit >>> VOUCHER AICI 

1. Medina din Sousse - fiindca fiecare oras din Tunisia are o Medina ...


Inclusa in Patrimoniul UNESCO este principala curiozitate a orasului fiind inconjurat de 2,5 km de fortificatii, construite in anul 859. Nu e greu să-ți imaginezi cât de vechi e orașul, având în vedere ca centrul istoric a fost construit din blocuri de piatra aduse din sit-urile arheologice, precum Cartagena. Mare parte din Medina e o adunare de tuneluri și străduțe înguste, labirintice, liniștite, unde trăiesc oamenii. Unele străzi zici ca nu au fost refăcute din anii 800, având case cu pereți scorojiti, drumuri cu piatra cubica sparta, vopsea căzuta și magazine ce arata ca pravaliile noastre, în era comunista. Altele în schimb sunt pline de farmec, de uși colorate și decorate cu motive islamice, pisici ce lenevesc pe pragul din fata casei, bătrâni și-au scos scaunul în fata usii și citesc ziarul. E un sentiment de comunitate. E viata de zi cu zi a tunisienilor, un loc neatins de turismul de masa, cel putin nu in extra-sezon. O plimbare prin Medina e ca o teleportare in timp și merita sa ajungeți aici, dacă sunteți interesati să aveți un sentiment autentic al trecutului. 

Impresii-Sousse-Tunisia

Impresii-Sousse-Tunisia

Impresii-Sousse-Tunisia

Impresii-Sousse-Tunisia

Impresii-Sousse-Tunisia


Partea comerciala, de "Souk" a Medinei se afla în jurul Marii Moschei. Când am văzut moscheea am rămas puțin surprinsa. E prima moschee ce o vad fără miniarete!!! Din păcate interiorul e interzis vizitării pentru non-musulmani.
În zona acesta din jurul Moscheii, magazinele abundă de suveniruri și obiecte tradiționale. Vânzătorii ne abordează, dar nici pe departe atât de agresiv precum în alte tari, exemplu Maroc. Vad cel puțin 100 de lucruri ce mi-ar plăcea sa le iau acasă. Îmi plac mult obiectele de decor, husele de perne în stil oriental, mici statuete, tablouri, condimente, fructe uscate și evident frumoasele buticuri cu genți de piele. Nu ma pot abține și negociez pentru una neagra. Nu sunt la fel de multe modele ca în Maroc, însă vreau sa am o geanta - `ideea mea de suvenir din Tunisia`. 

Atractii-turistice-Sousse-bazar

Atractii-turistice-Sousse-bazar

Atractii-turistice-Sousse-bazar

Atractii-turistice-Sousse-bazar

Atractii-turistice-Sousse-bazar

Simbolul orașului Sousse este Ribat-ul – una dintre cele mai faimoase si bine pastrate manastiri fortificate din Tunisia. Cuvantul ‘ribat' isi are radacinile din vechiul termen ‘marabout', numele african pentru ‘om sfant'. Ribat era ocupat, inițial (prin anii 821) de soldații islamici. Pe timp de pace soldații erau oameni liniștiți ce își petreceau timpul rugându-se în Moscheea din interior, iar pe timp de război erau în prima linie de apărare. În interior se afla Moscheea, Hammam-ul, mai multe încăperi rezervate pentru mourabiton, si camere cu rezerve pentru armament. 
Va spuneam la începutul articolului ca n-am avut timp sa vizitam totul. Am ratat "Catacombele" și "Kasbah" ce se afla în cel mai înalt punct a Medinei. L-am văzut din exterior, insa e atat de enrom ca ne-am dat bătuți. În interior găzduiește Muzeul de Arheologie (al doilea ca importanta din tara după Muzeul Bardo din Tunis). Dacă vreți sa intrați, rezervati-va câteva ore. 

de-vazut-in-Sousse-Ribat

de-vazut-in-Sousse-Ribat

de-vazut-in-Sousse-Ribat

2. Piata El Camel din Sousse  


Nu va lăsați păcăliti de nume, nu am găsit nici o cămilă aici. În schimb e o piață acoperita, ce are mult caracter, cu prăvălii pictate și fiecare zona bine departajata în "taraba bruterie", "tarabele cu peste", "tarabe cu fructe de legume". Pentru noi a fost un loc excelent sa luam pulsul orasului și o cutie mare cu căpșuni imense. Nici nu vreți sa știti ce gust au căpșunile astea. Poate ni se par atât de bune și dulci, fiindcă e luna martie și la noi nu sunt făcute încă. 

Piata-din-Sousse-Tunisia

Piata-din-Sousse-Tunisia

Piata-din-Sousse-Tunisia

Piata-din-Sousse-Tunisia

Piata-din-Sousse-Tunisia

3. In casele tunisienilor - Muzeul Dar Essid 


Muzeul acesta este cea mai frumoasa atracție turistica cea am văzut-o nu doar în Sousse, ci per total în Tunisia. Este casa unei familii de aristocrați care a rămas neschimbata din anii 980, cu tot mobilierul, tablourile, hainele și elementele decorative din acea perioada. Este în stilul ridurilor, cu un patio în interior și încăperile dispuse de jur împrejur. Am văzut camerele celor doua soții, biroul domnului, camera copiilor, bucătăria cu toate vasele ce le foloseau, baia și camera de servici a menajerei. Muzeul este foarte frumos aranjat si practic ești lăsat liber (nu e senzația de muzeu unde ești constrâns de timp, nu e totul pus în vitrine ci sunt lăsate asa cum le foloseau și nu se tine nimeni după tine în timp ce vizitezi). O doamna ne-a dat un mini ghid pe engleza la intrare, ce ne-a fost util sa înțelegem tot ce vedem. Este un loc ce merita văzut, fiindcă vezi în detaliu cum traiau tunisienii cu câteva decenii în urma. 

Muzeul-Dar-Essid-Sousse-Tunisia

Muzeul-Dar-Essid-Sousse-Tunisia

Muzeul-Dar-Essid-Sousse-Tunisia

Muzeul-Dar-Essid-Sousse-Tunisia

Muzeul-Dar-Essid-Sousse-Tunisia

Muzeul-Dar-Essid-Sousse-Tunisia

In plus, în tichetul de intrare este inclus și accesul în turnul casei, ce e al doilea cel mai înalt punct din Sousse (după far). Să asculți chemarea la rugăciune din acest balcon, cu o priveliște de 360` asupra orașului, cu vântul ce îmi flutura parul în toate direcțiile, îmi ridica pielea pe mine. Pt momente ca acestea se merita sa călătorești! 

priveliste-Sousse-panorama-Tunisia

priveliste-Sousse-panorama-Tunisia

priveliste-Sousse-panorama-Tunisia

4. Cel mai bun restaurant din Sousse e El Kasbah  


Dacă as fi sa ma întorc în Sousse, prima data m-aș duce la restaurantul "El Kasbah". Cred ca știți deja ca sunt o gurmanda și am o pasiune pentru restaurante bune. Sunt unele care pur și simplu îmi intra în suflet, apoi in stomac. La fel cum alți călători suspina după anumite orașe sau plaje, eu în acest moment ma gândesc cu nostalgie la acest restaurant. E genul de local ce da clasa la orice capitol "decor traditional +terasa cu fotolii și priveliște spre străduțele din Medina + papagali in colivii + muzica arabă pe fundal + decorațiuni tradiționale + coșuri cu portocale proaspete + cafea la ibric tare și buna făcută în fata ta + cele mai bune clătite cu ton, servite mișto pe un dog de lemn". Ce mai vrei de la viata?? Poate doar sa ne fi rezervat mai mult timp în Sousse ca să putem ajunge aici încă o data. 

restaurant-Sousse-le-Kasbah-Tunisia

restaurant-Sousse-le-Kasbah-Tunisia

restaurant-Sousse-le-Kasbah-Tunisia

restaurant-Sousse-le-Kasbah-Tunisia

5. Farmecul litoralului- plaja, portul si vantul 


Sousse chiar e un oraș binecuvântat. Îmi amintește asa puțin de Tel Aviv și plaja de acolo. Seamănă în ideea în care, plaja e la 10 minute pe jos de centrul orașului și toată porțiunea de oraș are ieșire la mare cu o plaja lunga de câțiva km și lata. Însă e mai frumos decât în Tel Aviv, cel puțin acum în martie (când nu sunt turiști) și plaja e goala, cu nisip alb. Un alb cum doar în Malaezia am mai văzut. Iar hotel-urile sunt insirate pe toata partea de faleza. Instant ma gândesc cum ar fi sa ma întorc aici într-o vara? Sa stau pe un balcon de unde sa privesc marea la orice ora? Nu cred ca e foarte scump, în definitiv Tunisia e printre cele mai ieftine tari pe care le-am vizitat. Cafenele cu sisha sunt cu terase mari, exact in fata hotel-urilor Cred ca în plin sezon e alta poveste aici. Imi pot imagina cu usurinta vacanta perfecta in Sousse!! Dar acum tot ce simt e o briza puternica, un vânt ce te i-a pe sus și nu ma lasă să mă bucur prea mult de peisaj. O sa ma intorc intr-o zi... o sa ma intorc!


plaja-nisip-alb-tunisia

plaja-nisip-alb-tunisia

Aveti in plan o vacanta in Tunisia?

😍 Apreciez comentariile voastre pe blog  😍


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

Atractii turistice de vazut in Tunis in 3 zile

$
0
0
Tunis a fost pentru mine poarta de intrare în Tunisia și în capul meu gândindu-mă ca e capitala, vom avea ce sa facem aici câteva zile. În realitate Tunis poate fi văzut ca o comoara, pentru un occidental fără ochi format în lumea arabă… sau o ruina, pentru un calator mai umblat, care nu mai cade pe spate la fiecare fântână acoperita cu mozaicuri, familiarizat cu bazarurile multicolore și moscheile cu miniarete înalte. Pe scurt, Tunis nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor mele, însă o sa va povestesc totul pe un ton pozitiv, fiindcă asta e starea de spirit cu care trebuie sa mergi în Tunis :))) 

atractii-turistice-tunis-am-fost-acolo
Vacanta in  Tunisia am facut-o pe cont propriu: 
In Tunisia am ajuns foarte usor cu un zbor dus-intors din Malta, ce a costat 65 euro dus-intors, pret promotional de extra-sezon luat de aici  >>> AICI 

 In Tunisia am stat o saptamana, si  ne-am cazat in 2 apartamente prin AirBNB (3 nopti in Monastir/ 4 nopti in Tunis) ce au fost in medie 20 euro pe noapte/ apartament / 3 camere.Va recomand si voua cazarea la localnici, prin AirBNB, site pe care primiti un cupon de 20Euro din partea mea, la prima rezervare daca va faceti un cont nou, gratuit >>> VOUCHER AICI 
Bab el Bhar - poarta spre o alta lume 

Citisem ca Bab el Bhar (the Gate of France) este cel mai bun loc pentru a ne începe itinerarul turistic în Tunis. Este în inima orașului, poarta de intrare spre Medina, dar și un loc excelent de relaxare. Piateta e întesata cu clădiri istorice cu fațade frumoase, ce au la parter cafenele mari, în aerul însorit. Sunt în stilul caracteristic arabesc ,cu scaunele îndreptate spre bulevard, ce servesc cafea neagră şi tare, în ceşti foarte mici. Este de asemenea un loc bun pentru a privi spectacolul străzii si fântână arteziana din fata portii, unde se înghesuie copii printre tasnitorile de apa și porumbei. 

Bab-el-Bhar - poarta-Tunis

Bab-el-Bhar - poarta-Tunis

Bab-el-Bhar - poarta-Tunis

Bab-el-Bhar - poarta-Tunis

M-am pierdut pe străzile întortocheate din Medina  

Medina din Tunis este centrul istoric al orașului, inclus în patrimoniul mondial UNESCO. O data ce am intrat în Medina am ajuns într-o alta lume. O lume colorata, pline cu magazine cu suveniruri ce sunt încărcate pana la refuz, alei înguste pe care se plimba vânzători ambulanți, mici dughene cu fursecuri proaspete a căror arome pot trezi pasiuni nebănuite. Străzile m-au fascinat nu doar datorita atmosferei ci și datorita stilurilor arhitecturale:andaluz, arab și bizantin. Se vede ca în trecut Tunis a fost un oras comercial important de la Mediterana. Am admirat Moschei, "Medersas" (școli coranice)," tourbets" (mausoleul familiei), "Zaouïas" (mausoleul sfânt) și "Dar" (case tradiționale). Multe au ușile deschise și se poate intra. Singura condiție ca să le gasititi e sa intrați pe toate străduțele, fiindcă nu sunt marcate pe Google Maps. 

Tunis-atractiit-turistice-calatorie-vacanta


Tunis-atractiit-turistice-calatorie-vacanta

Tunis-atractiit-turistice-calatorie-vacanta

Tunis-atractiit-turistice-calatorie-vacanta







Nu vreau sa intelegeti gresit, Medina din Tunis este doar in proportie de 30% orientata catre turisti, cu magazine cu suveniruri si alei acoperite cu prelate colorate.  In mare parte, 70% este centrul istoric locuit de tunisieni, cu atmosfera de cartier sarac, labirintic, cu multe strazi neasfaltate, gropi, mizerie, destul de debusolant. 

Tunisia-Tunis-Medina-Strazi

Tunisia-Tunis-Medina-Strazi

Tunisia-Tunis-Medina-Strazi

Tunisia-Tunis-Medina-Strazi

Tunisia-Tunis-Medina-Strazi


Pont de la Alice:Încercați să părăsiți Medina înainte de 7 pm, ora la care magazinele se închid și zona devine pustie. E înfricoșător, o senzație stranie ca nu e prea safe. Evitați, de asemenea, vineri și duminică, deoarece, e zi de Sărbătoare și majoritatea locurile sunt închise. 


Colecția mea de uși colorate din Tunis  

Ar fi imposibil sa va povestesc despre Tunis fără sa pomenesc frumusețea ușilor. In Tunisia, usile sunt un simbol ce reflecta averea și fericirea familiilor care trăiesc în interior. Ele sunt, în general vopsite în alb/galben sau albastru, construite din lemn de palmier, decorate cu tablă in modele geometrice sau florale. Acestea oferă caracterul și autenticitatea Medinei, dincolo de străduțele labirintice și magazinele cu suveniruri. De multe ori m-am trezit pierduta prin Medina, intrând pe fiecare alee, doar ca să fotografiez uși. Cred ca am dezvoltat o obsesie! 

usi-Tunis-de-vazut

usi-Tunis-de-vazut

usa-frumoasa-Tunis

usa-frumoasa-Tunis

usa-frumoasa-Tunis

usi-Tunis-de-vazut


usi-Tunis-de-vazut


O vizita la Palatul `Dar Lasram`  

Tunis nu excelează la capitolul atractii turistice de top. Sunt doar 2 locuri de neratat: Muzeul Bordo (cu mozaicuri, ce pe mine nu ma pasioneaza) și "Dar Lasram" pe care l-am vizitat. Nu e ușor sa intri în casele tunisienilor, asa ca ma bucur de aceasta oportunitate. 

Ca de obicei, nu poți sa ghicești din exterior ce se afla după poarta micuța, însă de îndată ce am intrat am fost plăcut surprinsa. Rătăcind prin încăperile superbe, decorate din podea până-n tavan cu mozaicuri și arabescuri, mi-a amintit în multe feluri de Alhambra și Andaluzia în general. Nu este surprinzator fiindcă maurii spanioli au fugit în Nordul Africii și și-au adus contribuția în arhitectura din Tunis. Culori frumoase, tavane sculptate în lemn, camere imense, multe scări, un patio umbros cu o fântână din marmura în mijloc, ferestre mici de unde priveau viata din Medina, femeile din harem. Nu e greu să-ți imaginezi ce viata a dus familia Lasram, având ca locuință o asemenea bijuterie. Singua dezamagire e ca toate incaperile sunt goale, fara mobilier si alte elemente decorative.

Pont de la Alice: Dar Lasram se poate vizita Gratuit. Cu toate ca e un obiectiv turistic foarte important, nu o sa găsiți indicatoare spre el, iar fațada nu e deloc impresionanta. Se afla într-un gang din Medina, trebuie căutată strada pe Google Maps, altfel e foarte ușor de ratat. Se afla la adresa "24 Rue du tribunal, Tunis". 

atractie-turistica-Tunis-Palatul-Dar-Lasram

atractie-turistica-Tunis-Palatul-Dar-Lasram

atractie-turistica-Tunis-Palatul-Dar-Lasram

atractie-turistica-Tunis-Palatul-Dar-Lasram


Francezii au lăsat ca moștenire mai mult decât clasicele "baguettes"  

Centrul orașului se afla pe Avenue Habib Bourguiba, proiectat după Champs-Élysées din Paris. Sa pun drept seamănă într-o oarecare masura, e un bulevard larg, flancat cu arbori pe ambele părți, terase și cofetarii în stil franțuzesc, clădiri frumoase cu fațade în stil Art Nuveau lăsate moștenire de la francezi. Tot centrul nou " le ville nouvelle" are un aer franțuzesc, ușor prăfuit de timp cu clădiri ce au fost cândva albe, frumos decorate. Sa spun drept sunt câteva cladiri mai răsărite, insa majoritatea necesita recondiționări masive. Plimbandu-ma pe străzile acestea mi-am amintit de scene din filmul "Ce que le jour doit a la nuit" ce prezintă orașul în perioada lui de glorie! Acum pot doar să-mi imaginez acele vremuri. Realitatea e destul de trista. 

ville-nouvelle-centrul-din-tunis

ville-nouvelle-centrul-din-tunis

ville-nouvelle-centrul-din-tunis

ville-nouvelle-centrul-din-tunis

impresii-calatorie-blog-tunis-Tunisia


ville-nouvelle-centrul-din-tunis


Teatrul Municipal e cea mai frumoasa clădire din oraș   

Nu poți sa o ratezi, atât de propriu cât și la figurat. Se afla tot pe bulevard, la câțiva pași de Piata Independentei. Construit inițial în 1906, acest teatru frumos, cu o fațada alb în stil Art Nuveau este cel mai bun exemplu de arhitectura coloniala franceza din Tunis. Din păcate este închis turiștilor, însă pentru spectacole puteți întreba la ghișeul din lateral. Pt noi nu a fost tentant luand în considerare ca spectacolele sunt probabil pe arabă.

teatrul-din-Tunis

In Tunis am mâncat cele mai bune prăjituri  

In Tunisia am avut o dieta foarte echilibrata de genul "câte o prăjitură în fiecare mana", adică 2 pe zi. Când treceam pe lângă cofetarii pur și simplu nu ma puteam abține. Dacă ați fost la Paris, știți cu siguranță despre ce vorbesc.

Prăjiturile franțuzești sunt cele mai bune după părerea mea. Cremoase, fine, aromate, concentrate, ornamentate frumos. Exact la fel sunt și cele din Tunis, parca cei mai buni cofetari francezi și-au dat întâlnire aici. Iar preturile…atentie… mai mici ca-n România! 

prajituri-bune-Tunis-Tunisia

prajituri-bune-Tunis-Tunisia



Catedrala Sfântul Vincent de Paul  

Am fost uimita când am văzut aceasta biserica fix în mijlocul bulevardului, aflându-ne într-o tara musulmana. E frumoasa, cu arhitectura similara cu bisericile din Italia și Franța. Interiorul se poate vizita doar la anumite ore,insa noi nu am fost niciodată prin preajma când era deschisa. Poate voi veți fi mai norocoși. 

Catedrala-Sfântul Vincent-de-Paul-Tunis


O poza cu "I love Tunis" ca suvenir  

Coborând pe Ave Habib Bourghiba, la câțiva pași de Catedrala se afla Piata Independentei. Acesta e un punct de referință în Tunis, printre localnici și printre turiști. Majoritatea îl folosesc ca loc de întâlnire, asa ca e aglomerație la orice ora. Locul e marcat de statuia lui Ibn Khaldun și semnul artistic cu 'I love Tunis" unde am așteptat 30 de minute ca să fac o poza fara mulți oameni în cadru. Ma bucur ca am reușit! 

I-love-Tunis


😍 Apreciez comentariile voastre pe blog  😍


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!



Sidi Bou Said este cel mai frumos oras din Tunisia

$
0
0
Sidi Bou Said este cel mai frumos oraș din Tunisia și unul din cele mai frumoase pe care le-am văzut în viata mea. Peisajul cu munții Atlas pe fundal și albastrul mării mediteraneene sunt in perfecta sincronizare cu albastrul și albul orașului. Am ajuns aici cu trenul în 30 de minute, luat din stația "Marina" din Tunis. Din gara Sidi Bou Said, am făcut o scurta plimbare spre vârful dealului, pana la punctul de belvedere. Centrul istoric este un loc minunat pentru a rătăci pe străzi, fără harta. E genul de loc pe care îl vezi în 3-4 ore plimbându-te peste tot, mergând după instinct, oprind la cafenele și restaurante. E atât de frumos încât fiecare colt de strada, fiecare ușa acoperita cu flori de Bougainvillea, fiecare magazin, fiecare alee este demna de o poza de Instagram. Tot ce pot sa spun e ca și-au dat interesul pentru a crea un loc feeric, scos din povesti. 

Sidi-Bou-Said-impresii-am-fost-acolo
Vacanta in  Tunisia am facut-o pe cont propriu: 
In Tunisia am ajuns foarte usor cu un zbor dus-intors din Malta, ce a costat 65 euro dus-intors, pret promotional de extra-sezon luat de aici  >>> AICI 

 In Tunisia am stat o saptamana, si  ne-am cazat in 2 apartamente prin AirBNB (3 nopti in Monastir/ 4 nopti in Tunis) ce au fost in medie 20 euro pe noapte/ apartament / 3 camere.Va recomand si voua cazarea la localnici, prin AirBNB, site pe care primiti un cupon de 20Euro din partea mea, la prima rezervare daca va faceti un cont nou, gratuit >>> VOUCHER AICI  

În Sidi Bou Said contează ecoul culorii. Dar şi culoarea ecoului… 


Știți sunt locuri, care sunt faimoase pentru ceva anume, cum ar fi: pentru arhitectura, pentru istoria locului, pentru temple, pentru mâncare, pentru manastiri, pentru festivaluri și apoi este Sidi Bou Said care este popular datorita culorii: albastru! Mulți îl numesc Santorini de Tunisia… Responsabil pentru schema de culori alb-albastru este pictorul Rodolphe d'Erlanger, a carui Palat e deschis pt vizitare în "Palace Dar Nejma Ezzahra". Aici se pot observa picturile făcute de el și documentația pe care a făcut-o asupra instrumentelor muzicale Arabe. 

Sidi-Bou-Said-strazi-arhitectura-albastru

Sidi-Bou-Said-strazi-arhitectura-albastru

Sidi-Bou-Said-strazi-arhitectura-albastru

Sidi-Bou-Said-strazi-arhitectura-albastru

Sidi Bou Said e sinonim cu arta și creativitate 


Pictori, cântăreți, scriitori, s-au mutat de-a lungul timpului în Sidi Bou Said pt ca e cunoscut ca un loc bun pentru odihna spirituala și inspirație. E suburbia Tunis-ului, o oaza de reculegere a aristocratilor la doar 20 de km de capitala. Sunteți curioși sa vedeți cum arata o casa a nobililor în interior? Va recomand sa întrați în casa muzeu "Dar El Anabi". Se afla pe aleea principala din Sidi Bou Said. Eu am văzut una asemănătoare în Sousse și n-am simțit necesar sa intru și în aceasta, dar dacă nu ajungeți în partea de sud a Tunisiei, vizitați acest muzeu, e o alternativa bună. Astfel puteți înțelege mai bine despre ce nivel de arta și creativitate vorbim. 

Sidi-bou-Said-atractii-turistice-Tunisia

Sidi-bou-Said-atractii-turistice-Tunisia

Sidi-bou-Said-atractii-turistice-Tunisia

Sidi-bou-Said-atractii-turistice-Tunisia

Stați bine cu răbdarea? Așezați-vă la coada pentru un "Bombalouni" 


Bambalouni sunt un fel de gogoși prăjiți în ulei (varianta tunisiana). Sunt mari cât doua palme, moi în interior și crocanți pe exterior. Nu sunt cu gem sau cu ciocolata, ci doar varianta simpla, inele pudrate cu zahar. Sunt foarte populari in Sidi Bou Said, însă cozile ce se formează la aceste mici gherete, nu-s deloc prietenoase. 

gogosi-tunisiene


In Sidi Bou Said găsiți toate culorile și meșteșugurile din Tunisia într-un singur loc 


Atmosfera boema, de relaxare și hoinareala se simte în aer. E atât de bine sa ne aflam în sfârșit într-un centru istoric pietonal, fara mașini, fără aglomerație, fara gălăgia aceea infernala data de claxoane și vânzători ambulanți. Avem timp sa admiram totul în detaliu. Oh și credeti-ma, ai ce sa admiri fiindcă străzile sunt pline de magazine, încărcate pana la refuz. Aici găsiți tot ce are Tunisia mai bun și mai frumos. Vase de ceramica colorata, portofele și genți de piele, tablouri lucrate manual ce redau viata în Tunisia, ornamente, seturi pentru ceai, condimente, încălțăminte și îmbrăcăminte tradițională. Pana și pereții caselor sunt decorate cu covoare și țesături, scoase la vânzare. Vânzătorii ambulanți sunt de alta natura în Sidi Bou Said. Nu te abordează cu șervețele și apa ca în marile orașe, ci cu coșuri din care vand lanțuri din flori de iasomie. Floarea Tunis-ului pe care o veți regăsi în parfumuri, uleiuri esențiale si săpunuri handmade. Pe străzi miroase divin! 

Sidi-Bou-Said-suveniruri

Sidi-Bou-Said-suveniruri

Sidi-Bou-Said-suveniruri

Sidi-Bou-Said-suveniruri

Sidi-Bou-Said-suveniruri


"Cafe des Delices" sau poate mai bine NU 


Café des Délices (sau Café de Sidi Chaabane) a fost deschis în 1960 și timp de aproape 60 de ani a fost cea mai cunoscută cafenea din Sidi Bou Said. Este renumita pentru priveliștile sale panoramice asupra Golfului Tunisiei, însă noua ne-a fost groaza sa ne așezăm aici. Citisem pe TripAdvisor review-uri foarte proaste, de la alți turiști. Ziceau ca e cea mai mare teapa turistica din Sidi Bou Said, fiindcă in cafeneaua aceasta nu ești servit cu meniu, iar nota de plata vine în funcție de fata turistului, echivalentul a 10, 15 euro pe cafea. 
Pont de la Alice: Chiar nu-i nevoie sa cadeți în capcana aceasta, fiindcă sunt numeroase alte cafenele pe acoperiș, ce au aceasi priveliște și oferă meniu. Trebuie doar sa va uitați cu atenție. Când am fost noi, ne-a prins ploaia pe finalul vizitei, asa ca am o optat pentru o cafenea micuța, autentica, ce ne-a ademenit datorita muzicii "un fel de cafe del Mar" cu muzica chill out. Nu găsești in fiecare zi un loc ca acesta în Tunisia. 

priveliste-Sidi-Bou-Said-Mediterana-Tunisia

priveliste-Sidi-Bou-Said-Mediterana-Tunisia

priveliste-Sidi-Bou-Said-Mediterana-Tunisia

priveliste-Sidi-Bou-Said-Mediterana-Tunisia

Sidi Bou Said este cel mai frumos oraș din Tunisia. Însa nu o sa va mint… 


Este și cel mai turistic! Văzând ca e un oraș atât de fermecător e imposibil sa nu fie. Nu ar fi nici o problema, însă acesta e singurul loc din Tunisia, unde hartuirea tunisienilor m-a disperat. Știți stilul acela în care nu poți sa treci pe lângă un magazin și vânzătorii sa nu se agate de tine: "ce poftești, good price my friend, intra doar sa arunci o privire" ca apoi o data ce intri,sa te simți blocat într-un colt, în care pun foarte mare presiune pe tine. Sa cumperi ceva, orice, dar sa cumperi! Nu mersi!! 
La fel și la restaurante, localnicii stau liniștiți cu hainele tradiționale, relaxandu-se în soare, pe când turiștii sunt agatati la orice pas. Chelnerii așteaptă pe bulevardul principal sa te pescuiască. Mai ca îți baga meniul în ochi, doar sa îl vezi. Nu-i ușor sa scapi, nici sa ramai amabil și politicos. De fiecare data când încercăm sa fiu ferma, taioasa, instant mi se strica starea de spirit. Eu am venit în Sidi Bou Said sa ma delectez cu ceva frumos, nu ca sa ma enervez singura, degeaba. 

Sidi-Bou-Said-Tunisia-blog-calatorii

Sidi-Bou-Said-Tunisia-blog-calatorii

Sidi-Bou-Said-Tunisia-blog-calatorii

Sidi-Bou-Said-Tunisia-blog-calatorii

Sidi-Bou-Said-Tunisia-blog-calatorii

Sidi-Bou-Said-Tunisia-blog-calatorii

Ce parere aveti despre Sidi Bou Said? 
V-am convins sa vizitati Tunisia?

😍 Apreciez comentariile voastre pe blog  😍


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!



Statistici viata privata și călătorii vara anului 2020

$
0
0
Azi e 1 Septembrie, oficial a trecut și vara asta. Vara ce n-am prea simțit-o la drept vorbind, pe timp de pandemie, lucrând aproape non - stop. Insa acum ca ma gândesc cum sa structurez acest articol îmi dau seama ca am totusi cateva realizări. Am calatorit, am slăbit și cel mai important am bifat toate cele 120 de zile din fisa nebuna de lucru, pe timp de Coronavirus. Acum e timpul sa Sărbătoresc! 
Cum credeți ca am Sărbătorit? Cu o vacanta evident. Nu mi-a ieșit nimic din ce mi-am propus la capitolul călătorii, însă n-am de gând sa ma lamentez prea tare acum. Din cauza job-ului și a regulii de auto-izolare la întoarcere în UK nu am reușit nici vara asta sa ajung acasă. Tristețe mare, plansete ca nu îl vad pe Kari, dar viata merge înainte și nu se termina totul aici. Lunile viitoare voi ajunge în România, fie ce-o fi!

blog-calatorii-aliceee

Pe unde am calatorit in vara anului 2020: 

Fără prea multe variante, am calatorit in UK. După ce am trecut peste drama ca nu ma pot duce în RO, analizând situația la rece mi-am dat seama ca nu e atâta de grav. În definitiv eu n-am prea calatorit în UK. Am fost prin Sud anul trecut, în Portland, Weymouth și Bornemouth, asa ca vara asta am decis sa merg în Nord, în Newcastle, Leeds și York pt o săptămână. Cu ce am rămas din aceasta vacanta!? 

Cu atmosfera de distracție și viata de noapte din Newcastle unde începeam zilele făcând turism și terminam printr-un Pub tur, având în vedere ploaia și temperaturile scazute ce nu treceau de 10 grade, în august. Cu ocazia asta am învățat sa călătoresc în stil britanic :)) în sfârșit înțeleg de sunt atât de populare pub-urile în UK. 

newcastle-Uk-blog-calatorii

Din NewCastle am făcut o excursie de o zi în Durham, un orășel desprins din povesti, cu pod-uri istorice și monumente incluse în patrimoniul UNESCO. O comoara!

Durham-Uk-blog-calatorii

Apoi am coborât în mijlocul tarii și ne-am stabilit baza în Leeds, al treilea cel mai mare oraș din UK. N-am avut cine știe ce așteptări de la Leeds, din contra, aveam planificat sa facem zilnic excursii de o zi, spre alte locuri. 
Însă ghiciți ce!? Mi-a plăcut atât de mult orașul, încât ne-a dat tot programul peste cap. În Leeds m-am simțit acasă. Totul e la maxim 20 de minute de mers pe jos, un oras împânzit cu galerii de Shopping, arta, muzee, restaurante bune și tot al doilea Pub are un "happy hour" de nerefuzat. Atmosfera 100% de vacanta! 

Leeds-Uk-blog-calatorii

Singura excursie pe care am făcut-o din Leeds, a fost în York, un orășel turistic ce l-aș trece în top 3 “must see in UK“. In York am făcut turism ca la carte, am luat la rand străduțele din centrul istoric, am intrat în toate magazinele independente, am făcut degustări de ciocolata, am vizitat tot ce era de vizitat! Mi-a plăcut la nebunie!

York-Uk-blog-calatorii

Articole publicate pe blog în vara anului 2020 


In sfârșit m-am ambiționat și am scris jurnalul de călătorie cu Tunisia. Nu știu dacă am reușit sa surprind toata frumusețea acestei tari, însa pentru cei ce cauta autenticitate, aventura, o tara fără hoarde de turiști și preturi mai mici decât în România, Tunisia e destinația ideala, în special în extra sezon. Va recomand sa citiți toate articolele și poate, poate, îl treceti în BucketList:


Progresul de pe Instagram în vara 2020


Am fost destul de activa pe Insta Stories în ultimul timp, mai ales în zilele de vacanta. Am incercat sa va iau cu mine peste tot, în schimb pe profil doar acum încep ușor ușor sa îmi intru în ritm. 

Pe timp de pandemie, când toate tarile se aflau în stare de urgenta nu mi s-a părut etic sa promovez călătoriile, însă acum ca lucrurile s-au mai relaxat am postat 8 fotografii noi pe profil sub hastagul #PozeleSpunPovesti Cea mai apreciata este ACEASTA cu 1034 de Like-uri. Va mulțumesc!


Viata privata in vara 2020


La capitolul acesta v-as putea povesti pana mâine despre cum e sa lucrezi 2 luni fără nici o zi libera. 
În unele zile m-am simțit o eroina, în altele… un robot. Am fost când pe val, când în mocirla. În orice caz, te afectează psihic enorm. Nici măcar gândul ca urmează vacanta nu m-a putut tine pe linia de plutire. Sensibila și instabila emoțional, asa as descrie starea mea de spirit vara aceasta. Însă acum ca am terminat perioada asta nebuna la job, ma simt în sfârșit bine. O sa continui sa lucrez în mod normal de acum înainte, cu mai multe vacante scurte pana la final de an. Evident, dacă nu intervine din nou, ceva. 

Pe partea pozitiva, în sfârșit vad rezultate serioase cu dieta. 
În vara asta am slăbit in jur de 10 kg, poate o idee mai mult. Nu se pune fiindcă am cam trișat vacanta asta în UK, asa ca ma aștept la un mic adaos. E greu sa numeri caloriile când mănânci zilnic la restaurant. Însă ce e sigur, e sigur, 10 kg cu siguranță am dat jos! De mâine trec înapoi la dieta (ca doar e început de luna noua și anotimp nou) trebuie sa ma pun înapoi pe treaba. Dieta intermitenta și 1500 de calorii pe zi. Funcționează 100% sa știți!

Alte realizări nu prea am. Poate doar regrete, ca a trecut vara și n-am ajuns la mare. 
Au fost câteva zile cu 40 de grade la Londra vara asta. Zile de excepție le-aș putea numi. Eram la lucru, tot ce visam era marea. Ma uitam zilnic la TV, doar ca să vad știrile cu plajele pline. Măcar alții se bucurau de viata. 
Ma tot consolam ca termin job-ul și merg și eu pe plajele din Sud, sa ma înghesui la un loc cu turistii. Din păcate am rămas cu visul, fiindcă pe când am intrat în vacanta s-a făcut frig și a început sezonul ploios. În Londra toamna a început în 15 august anul acesta. Oh… vremea de aici, cel mai sensibil și dezbătut subiect, n-aș gata pana mâine. Nici nu cred ca o sa ma obișnuiesc vreodată cu ploaia, vântul și frigul. Doar le tolerez!

Mai jos cateva instantanee din vara 2020. 
Cand ma uit peste ele imi dau seama ca am avut o vara chiar frumoasa :)



Planuri pentru septembrie 2020

In septembrie o sa lucrez toata luna. Prima data dupa multi ani, in care nu o sa-mi petrec ziua de nastere intr-o vacanta, intr-un loc insorit. Nu prea sunt fericita cu perspectiva asta, insa am sa incerc sa vizitez locuri noi din Londra. In plus am de gand sa mananc la cat mai multe restaurante cu specific nou, din care n-am mai incercat niciodata. Sa vedem ce o sa iasa :)

Voi cum ati petrecut vara aceasta? 
Prin ce destinatii ati reusit sa ajungeti?

😍 Apreciez comentariile voastre pe blog  😍


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

10 Atractii turistice din Columbus, Ohio

$
0
0

Va întrebati care a fost prima mea impresie când am ajuns sa vizitez Columbus? Mama…. ce mișto e! Pana și doar ideea aceea ca sunt în America, la mii de km de casa, ma face sa ma simt vie, fericita, plina de adrenalina și cu chef de explorat. Am stat 4 zile în Columbus și inițial m-am gândit ca o sa apuc sa vad totul. Columbus e capitala statului Ohio, însă nu e un oraș foarte mare, o idee mai mic decât Bucureștiul, are doar 1.7 milioane de locuitori. Va zic din start ca nu e un oraș turistic, ci mai mult academic. Cele mai bune facultăți din tara se afla aici. Cu toate astea, ziarele scriu ca Ohio e un stat subapreciat și are nevoie de mai multa promovare. Acum ca l-am vizitat sunt total de acord!

Ce mi-a plăcut în Columbus? Citiți mai jos 10 experiente și locuri pentru care merita sa însemnați orașul in itinerarul vostru prin America. 

obiective-turistice-Columbus

1. Sciato Mile Promenade  pentru o vedere panoramica 

Dacă cauți imagini cu Columbus, chiar și Ohio pe net, o să-ți apara rapid o poza cu o priveliște frumoasa cu zgârie nori. Imaginea aceasta am găsit-o în realitate pe "Sciato Mile Promenade". Va vine sa credeți ca acesta e singurul loc din Columbus cu o vedere panoramica? Am cautat zile întregi baruri pe acoperiș, un turn, ceva de unde sa vad orașul de sus. N-am găsit nimic! Dacă vrei priveliște vii aici. E curat, suprafață mare, potrivit pentru o plimbare pe malul apei și evident, o ședință foto, ca doar n-am venit degeaba pana în America. Zâmbesc când îmi amintesc acum, ce ma gândeam când eram acolo. Dacă locul acesta ar fi în Europa, ar fi plin de oameni si as aștepta 30 de minute ca să fac o poza bună de Instagram. Ei bine în America n-am avut niciodată problema asta fiindcă peste tot e pustiu!


Sciato-Mile Promenade-atractii-turistice-Columbus-Ohio

Sciato-Mile Promenade-atractii-turistice-Columbus-Ohio


2.Columbus stăpâneste arta topiara la perfectie

 De la simple grădini, la cel mai mare parc a orasului, Columbus se mândrește cu o arhitectură peisagera de înaltă clasa, cele mai frumoase spatii verzi pe care le-am văzut în aceasta excursie, în US. Dar haideți sa va spun ceva și mai tare: "Topiary Park" este singurul parc din lume bazat în întregime pe o pictură. Wow! Rezultatul? O poveste din arbuști verzi, oameni și bărci, o adevărată opera de arta din arbuști, în natura.

Topiary-Park-Columbus-Ohio-USA

Topiary-Park-Columbus-Ohio-USA

Topiary-Park-Columbus-Ohio-USA

Topiary-Park-Columbus-Ohio-USA


3.German Village este centrul istoric din Columbus

In Columbus centrul modern se afla în "Downtown" , in timp ce centrul istoric se afla în "German Village". Cum e acest cartier? Pentru mine a fost ca o întoarcere în Toscana, doar cu magazine și restaurante din Bavaria. O combinație de zile mari cu alei pavate cu piatra, vile imense cu grădini dichisite, arbori seculari, case împodobite de Halloween (ca deh, am prins perioada), mobilier vintage și multe atractii turistice pe o distante relativ mica, pentru standardul din US. 

German-Village-Columbus-Ohio

German-Village-Columbus-Ohio
German-Village-Columbus-OhioGerman-Village-Columbus-Ohio
German-Village-Columbus-Ohio
German-Village-de-vazut-Columbus-Ohio

German Village este categoric cel mai frumos cartier în care sa te plimbi în Columbus. Aici am găsit cel mai mare anticariat independent din US "The Book Loft" , are 38 de camere, sectorul de Travel e enorm cu cărți, ghiduri, jurnale de calatorie, o adevărată comoara.
The-book-Loft-Columbus-Ohio
The-book-Loft-Columbus-Ohio
The-book-Loft-Columbus-Ohio

O alta minunăție am găsit-o la " Schmidt's Fudge Haus" unde turiștii pot vedea gratuit cum se face "fudge" aceste caramele cu lapte moi și ciocolata belgiana. Înăuntru miroase divin, asa ca nu m-am putut abține sa nu-mi cumpăr. Restaurante sunt la fiecare colt și magazinele concept găsești pe fiecare strada.

Fudge-House-in-German-Village-din-Columbus
Fudge-House-in-German-Village-din-Columbus

4.Cu capul in nori in Downtown Columbus 

Downtown e evident plin de zgârie nori, inclusiv hotelul meu era din aceasi categorie. Majoritatea nopților le-am petrecut la Hotel Renaissance 4* din Columbus, chiar în centrul orașului. Se afla la 2 pași de City-Hall (primăria) statului Ohio ce se vrea a fi atracție turistica, dar eu nu sunt un fan pasionat de politica, în asa măsură, încât sa fac o vizita. Priveliștea din camera mea, de la etajul 18, era interesanta într-o oarecare măsură, că-mi dădea senzația ca dorm printre nori. Însă vederea era opturata de alți zgârie nori. Pe acoperiș aveam piscina, dar era închisă în perioada asta. Cred ca e un trend, majoritatea cladirilor înalte au gradini și piscine pe acoperiș, doar ca degeaba, priveliștea nu e foarte wow fiindcă în jur sunt alte clădiri și mai înalte.

Downtown-Columbus-ohio-poze-blog-calatorii

Downtown-Columbus-ohio-poze-blog-calatorii

Downtown-Columbus-ohio-poze-blog-calatorii

Downtown-Columbus-ohio-poze-blog-calatorii

Downtown-Columbus-ohio-poze-blog-calatorii

Downtown-Columbus-ohio-poze-blog-calatorii


5.Kelton House a fost cea mai frumoasa surpriza  

Credeați ca doar în Franța sunt castele cu decoruri interioare ca în povesti? Ah mi le amintesc pe cele de pe Valea Loarei, credeam ca nu o sa mai vad în veci asemenea bogăție și design interior în stil antique. Ei bine, surpriza a fost acest muzeu, casa memoriala a familiei Kelton, păstrată intact, cu mobilier din perioada victoriana. Sufrageria, covoarele, pianul, mult porțelan, măsuțe de cafea, canapele tapisate, o masa pregatita pentru cina… absolut toate sunt deosebite, însă ce mi-a plăcut și mai mult este povestea, spusa prin audio ghid ce întregește toată atmosfera acelor vremuri. Zici ca m-am întors înapoi în secolul 18. Dacă o sa ajungeți vreodată în Columbus, neapărat sa vizitați acest muzeu.

atractie-turistica-ohio-columbus-kelton-house

atractie-turistica-ohio-columbus-kelton-house

atractie-turistica-ohio-columbus-kelton-house

atractie-turistica-ohio-columbus-kelton-house

atractie-turistica-ohio-columbus-kelton-house

atractie-turistica-ohio-columbus-kelton-house

atractie-turistica-ohio-columbus-kelton-house

atractie-turistica-ohio-columbus-kelton-house

6.BrewDog Franklinton e locul în care am luat masa în fiecare zi în Columbus  

Nu era o obligativitate, având program liber puteam sa iau masa unde vreau. Iar eu am vrut aici, nu ca să "susțin compania" cum ați crede, ci fiindcă am devenit dependenta de Tacos. 

Să facem o paranteza (Am doua prietene din US ce locuiesc în Bulgaria și de fiecare data cand vorbeam cu ele și le întrebam cum se simt, îmi ziceau ca sunt bine, e fain în Europa, doar ca suferă ca aici nu sunt Tacos.) - eu niciodată n-am înțeles nemulțumirea lor, ma întrebam "ce-i atata tragedie", pana ce n-am ajuns în America, am mâncat Tacos și am devenit dependenta instant. Mai ales crispy Tacos, oh my GOD! Într-o zi o sa zbor în US, 10 ore doar pentru Tacos de la BrewDog! E greu de înțeles, pana nu gustați :)

Franklinton-Columbus-mancare-buna

Franklinton-Columbus-mancare-buna

Franklinton-Columbus-mancare-buna

Franklinton-Columbus-mancare-buna

Franklinton-Columbus-mancare-buna


7.Piata publica din Colubus e un rai culinar

North Market este piata publica a orașului, un rai culinar, la nivelul celor din Spania. Mi-a amintit oarecum de Boqueria din Barcelona, doar ca aici sunt mai multe restaurante. Este o piață publica acoperita, deschisa din 1876 ce evidențiază diversitatea și vibrația comunității, atât din punct de vedere economic, cât și cultural, prin promovarea unor afaceri locale independente. Am văzut macarons ca in Paris, stand cu bomboane de ciocolata belgiana, beri artizanale, brânză și cașcaval, mâncare din India, Maroc, Peru, Vietnam etc. Eu am mâncat Momos de la restaurantul Tibetan. E o adunare de oameni și restaurante din toate colturile lumii. In definitiv sa nu uitam ca populația Americii e un mix din toate popoarele și aici am văzut cel mai bine asta.

piata-din-Columbus-Ohio

piata-din-Columbus-Ohio

piata-din-Columbus-Ohio

piata-din-Columbus-Ohio

piata-din-Columbus-Ohio

piata-din-Columbus-Ohio


8.DogHouse Hotel un paradis pentru pasionatii de bere

Știti ce am descoperit în America? Faptul ca la ei e o întreaga cultura în jurul berii. Nu e ca la noi doar o bautură ieftina, destinata în special bărbaților. La ei sunt micro-berarii la fiecare colt, mii de sortimente și lumea e înnebunită după berile "ieșite din comun" adică cele cu arome sau combinații de arome. Iar o bere din aceasta artizanala nu e deloc în categoria "alcool ieftin" , fiindcă trec lejer de 10-15 dolari pe pahar. 

O experienta interesanta pe care am avut-o în acest sens, e Doghouse Hotel care nu e un hotel pentru câini, cum probabil ați crede, ci un rai pentru fanii berii BrewDog și nu numai. Hotelul se afla în mijlocul fabricii de bere (unde culmea nu miroase deloc a hamei), în camera găsești bere la tap dar și cel mai tare mini bar ce l-am văzut vreodată, cu diverse sortimente de bere inclusiv cu ciocolata, rubarba, scortisoara, bere din ediția de Halloween etc. 

Ah și "Beer Shower" e o chestie americana, sa ai un frigider plin cu bere, lângă dus. Cam la asa nivel de "pasiune" e berea în US.
DogHouse-Hotel-din-Columbus-Ohio

DogHouse-Hotel-din-Columbus-Ohio

DogHouse-Hotel-din-Columbus-Ohio

DogHouse-Hotel-din-Columbus-Ohio

DogHouse-Hotel-din-Columbus-Ohio

DogHouse-Hotel-din-Columbus-Ohio

9.Turul Fabricii de Bere BrewDog 

Ca să înțeleg mai bine cultura asta, în jurul berii, am ales sa fac turul ghidat a fabricii BrewDog din Columbus. Se face de doua ori pe zi și e destinat turiștilor, pasionaților de bere dar și fanilor Equity Punks, un club in care sunt înscriși 130 000 de persoane ce au ales sa investească în berea BrewDog. În cadrul turului am fost în toate camerele de procesare a berii. Am început cu laboratorul unde se nasc ideile si se combina aromele, apoi am făcut degustări de mai multe sortimente de bere, am trecut la camera cu calculatoare (fiindcă fabrica asta e 100% automata, adică cu toate ca-i mare, lucrează doar o mana de oameni ce programează toate mașinile), au urmat camerele cu cisterne de bere și am ajuns în final la sectorul de ambalare. Totul e uimitor de curat și ordonat. Iar librăria de bere numără peste 100 de sortimente, un fel de muzeu.

Turul-Fabricii-de-Bere-BrewDog

Turul-Fabricii-de-Bere-BrewDog

Turul-Fabricii-de-Bere-BrewDog

Turul-Fabricii-de-Bere-BrewDog

Turul-Fabricii-de-Bere-BrewDog

Turul-Fabricii-de-Bere-BrewDog


10. Franklinton tour - Tur ghidat intr-unul din cele mai sarace comunitati de albi din America

Cartierul acesta e la polul opus. Va întrebați de ce m-am dus sa fac un tur într-un asemena loc? Fiindcă vroiam sa vad toate aspectele vieții în US, sa întorc America pe toate părțile. Ei bine, spre surprinderea mea n-am găsit în Franklinton nici boschetari, nici mizerie, nici măcar case dărăpănate, cum mi-am imaginat. Sunt câteva fabrici dezafectate, în care s-au construit studiouri de locuit, ce au fost puse la dispoziție cetatenilor gratuit în schimbul muncii în folosul comunității. Munca e sub forma artistica, fiindcă acest cartier vrea sa se ridice din cenușă cu ajutorul artei. Asa ca clădirile vechi au fost acoperite cu graffiti uriase, biserica a fost transformata într-o galerie de arta, o alta fabrica a fost modificata în cel mai mare centru de meșteșuguri din US, iar guvernul a incurajat companiile sa investească aici, fiindcă e un cartier cu mare potențial.

Cartier-sarac-USA-Franklinton-Columbus

Cartier-sarac-USA-Franklinton-Columbus

Cartier-sarac-USA-Franklinton-Columbus


Cartier-sarac-USA-Franklinton-Columbus

Cartier-sarac-USA-Franklinton-Columbus

Brewdog a deschis un bar, imediat lângă mai sunt 2 baruri, asa ca zona a devenit printre cele mai "alternativa" din oraș. E în trend sa mergi sa bei în Franklinton. Chiar dacă unele zone sunt tot rău famate (prostituție, furturi și droguri) , partea aceasta din Nord a cartierului e safe. Iar aici am făcut la final un tur mișto a barurilor unde evident am băut multă bere. Cred ca începe sa îmi intre la suflet cultura asta. Cel puțin în sânge, cu siguranță. Ma mir ca nu ma trezesc cu mahmureli de când am venit aici.
Franklinton-Columbus-Ohio-degustare-de-bere

Franklinton-Columbus-Ohio-degustare-de-bere

Franklinton-Columbus-Ohio-degustare-de-bere

Franklinton-Columbus-Ohio-degustare-de-bere


😍 Apreciez comentariile voastre pe blog  😍


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

Cum e in America - Impresii din perspectiva turistica

$
0
0
Niciodată nu mi-am închipuit ca voi ajunge în America înainte sa împlinesc 50 de ani. Știu, o sa ziceți ca sunt nebuna, însă pentru mine America înseamnă parcuri naționale și orașe scumpe, de care o sa ma bucur mai bine la bătrânețe, când banii și timpul, sper, ca nu vor mai fi o problema. Însă într-o zi, am primit o invitație pentru un Press trip in US împreună cu "Brewdog" ca să testez un nou sortiment de bere, creat special pt a fi consumat la înălțime, adică în avion. Nu cred ca am stat mai mult de 10 minute pe gânduri, cu toate ca America nu era în planurile mele, nici nu știam nimic despre Ohio și Indiana, nici nu speram sa ajung vreodată sa le vad. Sa fim serioși, dacă mi-aș planifica mâine o vacanta în America am o lista de locuri mai turistice, pe care vreau mai întâi sa le vad. Însă dacă s-a ivit ocazia, hai sa va povestesc cum a fost vacanta de o săptămână în US.

vacanta-in-America-Impresii


1.Am făcut parte din cea mai mare degustare de bere la înălțime 

Am fost 200 de participanți, vreo 20 de oameni din presa și 180 de fani "Equity Punks" ce susțin brandul BrewDog. Zborul de 6 ore din Londra în Ohio a trecut repede având în vedere atmosfera de distracție și nebunia degustării. A fost un avion special 'BrewDog' , primul zbor a unei companii de bere ce a organizat vreodată o vacanta tematica, incluzând un avion "personalizat" în care mâncarea a fost opțională, însă frigiderele au fost pline pana la refuz cu bere. De-a lungul celor 6 ore am primit multe beri, însă eu am stat cuminte cu berea mea, limitandu-ma la 3,ca să nu stau la coada la toaleta. Cred ca a fost o mișcare inteligenta. Sortimentul acesta de bere ce se consuma la înălțime e tare perfid, fiindcă-i aromat și rece, dar te poate lua în orice moment. 


2.La aeroport am avut de asteptat, nu gluma 

Va zic sincer, aeroportul din Ohio nu mi-a lăsat impresia aia ce mi-o imaginam eu despre America. O enormitate, agitație, vezi de treaba… 
Am impresia ca aeroportul e mai mic decât cel din Cluj! Imagine that! Oh si in plus sunt doar 4 ofițeri la frontiera, iar noi suntem peste 200 de pasageri. Stați sa ma plâng pana la capăt, mai e și o căldură de te i-a amețeala, zici ca vor sa te bage în sauna sa te aburesti de cap pe când ajungi la "interogatoriu". Dacă credeți ca treaba se mișcă mai repede decât la noi, va înșelați. Am așteptat la coada 2 ore. Cam asa, da bine ca am ajuns în America! 


3.Cat e de greu sa intri în America? 

Nu e deloc greu atât timp cât ai cetățenie Britanica sau din Spațiul Shangen. În sfârșit mi-a folosit la ceva pașaportul maghiar. Am luat viza online completând cu câteva zile în avans un formular pentru Viza ESTA. Am plătit online 60 de dolari și în 24 ore am primit viza, pe e-mail. Sunt norocoasa ca trăiesc în era tehnologiei, ce ma scutește de drumul și stresul mersului la ambasada. E o formalitate mega simpla. Am printat-o, m-am prezentat cu ea la ofițerul din aeroport și asta a fost. Doar ca pe lângă viza, la ei îți iau amprente de la ambele mâini și îți fac poze la intrarea în țară și asta durează! 

4.America din întuneric 

Bun, pe fast forward înainte, acum eram toți așezați pe locurile noastre din autocar. Repet, am fost într-o campanie în care s-au ocupat alții de program și de planificare, deci eu am cam plonjat în necunoscut. Nu o sa ma plâng, a devenit o obișnuință pentru mine. După vacanta în India, nu mai e o problema, știu ca ma descurc peste tot. Sa revenim la întrebare… de ce e întuneric? 

Ei bine pe autostrăzile lor nu sunt lampi, decât foarte rar, autostrada nu trece prin oraș,normal,asa ca tot drumul de la aeroport la hotel a fost o călătorie printr-un vid de întuneric cum n-am mai trait in viata mea. M-am simțit ciudat și iconfortabil. Ma tot întreb unde e viata aia strălucitoare din filme. Doar la Hallywood? 


5.Halloween e petrecere sau show de costume?

Nici n-am ajuns bine ca hai la Party! Pe program scria "Halloween Party" asa ca eu m-am pregătit sufletește de petrecere, în traducere muzica și dans. 
Nu nu, greșit, în America la party de Halloween mergi sa vezi costumele celorlalți, nu sa dansezi. Măcar la subiectul asta stau bine, ai ce sa privești. Toată lumea "Sărbătorește" foarte serios, pana și câinii erau deghizați de Halloween, numai eu nu! În fine, tot la capitolul acesta trebuia sa precizez ca sunt mulți adulți, chiar varstnici, ce poarta cu multa mândrie, haine ridicole. WOW, hello America :) 










6.In Ohio in octombrie e frig, foarte frig

Nici in Scoția n-am înghețat in octombrie, precum în US. Vai de viata mea, erau vreo 4 grade și un vânt de te lua pe sus. Trebuia sa îmi iau paltonul, dar eu am vrut sa fiu chic, cu sacou. Asta înseamnă prostia feminina! Fashion înainte de sănătate, n-am sa mai fac greșeala asta, promit! 


7.In US totul e supradimensionat 

Magazine enorme, clădiri enorme, străzi cu 8 benzi în mijlocul orașului, mașini ce zici că-s o casa și nu ma refer la rulote, ci cele normale de oraș. Toată lumea are un 4x4 mare, cât mai mare. Distantele sunt uriașe, asa ca asta nu ajuta călătorul fără carnet. De ce n-am făcut școala de șoferi? Oh Doamne! 

În Europa sa te plimbi e o placere, în America e un chin. Fiindcă poți sa umbli 30 de minute și ești tot pe același bulevard și nu vezi nimic interesant, decât clădiri înalte! Am făcut in medie 15 000 de pași pe zi, folosind la greu și autobuze, ca să vad în jur de 5 atractii turistice, în total. Nu e deloc ușor sa fii turist în America, fără mașina! 


8.De ce e atât de greu sa mergi cu autobuzul?

In primul rand fiindcă trebuie sa ai bani calculați la fix cu tine. Biletele se iau de la șofer, prin aparat și șoferul nu îți dă bilet dacă nu ai bani mărunți, adică exact 1.5 dolari pe tichet. Aparatul nu da rest. Ceea ce nu ar fi o problema în Europa, te bagi în primul magazin și schimbi bani. Doar ca în America poți sa mergi pe 3 bulevarde lungi și late și sa nu găsești nici un magazin! Ma rog, și după ce în sfârșit am avut bani, schimbați la fast-food, a fost tot complicat, fiindcă nu știam procedeul. Adică, șoferul nu oprește în fiecare stație și degeaba am tot apăsat eu pe butonul de Stop ca în UK. Nop, aici e diferit. Pe toată porțiunea autobuzului e un cablu galben de care trebuie sa tragi ca să atenționezi șoferul ca vrei sa cobori la stația următoare. Mi-a luat 2 zile sa ma lămuresc! Nici cum nu îmi dădeam seama când oprește autobuzul. Oh… si dacă ai ratat stația, pregătește-te sa umbli 30 de minute pe jos, fiindcă și între statii distantele sunt mari, nu ca în Europa. 


9.Unde sunt oamenii??? 

E ciudat! Foarte ciudat! În Ohio, Columbus mai exact, ai impresia ca nu locuiește nimeni. Asa senzații aiurea n-am trăit de ceva timp. Măcar cu vacanta asta am realizat ca eu prefer aglomerația, decât sa nu vad nici un om pe strada. Asta era îngrozitor pentru mine, faptul ca nu vedeam oameni. Trotuarele sunt pustii, toată lumea e pe sosea, în mașină. Treci pe lângă un om la 30 de minute și sincer mai bine nici nu treceam. Fiindcă in Ohio pe străzi vezi doar oameni fără adăpost, săracii ce nu își permit nici un hârb de mașină. La fel și în autobuze, doar clasa cea mai de jos a societății. Cel puțin de 3 ori mi s-a întâmplat sa fiu singura în autobuz și șoferii se uitau intotdeauna ciudat la mine, ca și cum… "tu de ce mergi cu autobuzul"? 


10.Unde-s turiștii? 

 Probabil în New York, Las Vegas, Los Angeles, California,San Francisco, pana și-n Texas, dar nu aici! N-am văzut nici măcar 1 turist la atracțiile turistice din oraș. Partenerii mei de călătorie au venit sa facă turul micro-berariilor, a fost o excursie tematica și ei s-au limitat la atât. Foloseau Uber ca sa se ducă din bar în bar, nu se plimbau. Mda, cred ca ceea ce știam eu din Europa, nu prea funcționează în America. Într-adevăr sa mergi cu Uber era mai comod, dar mie mi se părea scump și inutil, 30-50 de dolari aruncați degeaba pe zi, pe Uber. Un ticket pe o zi era 5 dolari. 












11.De ce nu sunt magazine în centru?

Asta a fost cel mai șocant! Nu vezi magazine cu haine, ok mai zic, dar nici măcar chioșcuri sau magazine mici cu alimente, ca la noi. Dacă vrei sa îți cumperi apa, țigări, biscuiți sau orice altceva, trebuie sa mergi în afara orașului, la Mall! Va dați seama că asta mi se părea cel mai enervant. În mall-uri găsești într-adevăr de toate, dar eu aveam hotelul în centru și trebuia sa merg 40 de stații de autobuz pana la primul supermarket. Înțeleg ca lumea face cumpărături online sau la Mall. ATAT! În centru sunt doar clădiri înalte, bănci si birouri ce la parter au Starbucks, Mc-Donalds și alte fast-food-uri. D-ne feri să-ti trebuiască un algocalmin, ca mori de durere pana ajungi la farmacie. Nu e ideea aceea ca la noi sa mergem în centru. Sa ne plimbam, sa mâncăm înghețată, sa ne odihnim pe o banca, sa stam la terase, sa privim lumea. Nicidecum. Cultura e foarte diferita. Înțeleg acum de ce toți americanii visează sa ajungă în Roma sau la Paris. 

12.Să vorbim puțin despre prețuri 

Nu știu de unde aveam eu întipărit în cap, ideea ca în America e ieftin. Greșit! E foarte scump. Ca sa nu induc lumea în eroare, vreau sa spun ca să fi turist e scump. Probabil benzina, mașina și mâncarea la magazin, din congelatorul cu "freezed Food" e ieftina. 

Mâncarea la fast-food e în jur de 15 dolari (cea basic), ca dacă vrei ceva mai consistent ajungi lejer la 20 de dolari. O masa la restaurant cu băuturi și mai multe farfurii, lejer 50-70 de dolari de persoana. Alcoolul nu e mai prejos, 7-10 dolari o bere artizanala. Mâncarea în supermarket e cam cu 20% mai scump decât la noi. Hainele, bijuteriile sunt și ele foarte scumpe și n-au cine știe ce modele interesante. O concluzie finala, preturile sunt la nivel de UK. Ca sa te rasfeti, sa simti ca ești în vacanta, ai nevoie de 100 de dolari pe zi, lejer! Părerea mea :)))

13.Povestea cu bacșișul 

In Ohio sistemul de dat bacsis la restaurante e unul foarte inovator, ca să zic asa. Mai exact, nota de plata peste tot în localuri trebuie sa o faci la caserie (nu ți se aduce la masa, ca la noi) iar acolo primești o tableta pe care dai bacsis prin aplicație, ce ți se scade când plătești cu cardul. E ca figurinele alea din aeroport cu zâmbete. În funcție de ce figurina apeși, atâta bacsis îți încasează. Capul de om furios înseamnă - "NO TIP". Evident ți-e rușine sa apeși butonul ala, cu oamenii ce așteaptă la coada în spatele tău. Următoarea figurina e cu un om fără zâmbet și asta înseamnă 10% bacsis din valoarea consumatiei. Un om ce zâmbește îți i-a 20%, iar cel fericit 50%. Well, am văzut cel puțin 5 oameni ce au lăsat bacsis 50%. Oare despre asta e vorba în visul american!? Visezi sa vina cei cu mana larga la casierie… 

14.Casele și zonele rezidențiale arata ca în jocul "The Sims" 

Când m-am plimbat prin suburbii aveam impresia de loc văzut și trăit. Pe vremea când eram eu copil și jucam "The Sims" pe computer (pt jocul asta mi-am înnebunit părinții sa îmi cumpere calculator la 14 ani), casele alea ce le construiam în joc mi se păreau WOW. Palate! Vile de bogătași! Niște imensitati atât de frumoase! 

Plimbându-mă prin "German Village", o zona rezidențială din Columbus am văzut cu ochii mei casele acestea imense, cu coloane, cu grădini frumos amenajate, exact ca în joc. Am fost atât de fericita!!! Concluzionez ca standardul imobiliar la ei e foarte ridicat. 


15.Apoi mi-am dat seama ca ce vezi în filme, nu e doar în filme 

Sunt sigura ca la un anumit nivel și bogăția e reala, și sărăcia crunta din unele comunități, prezentate în filme. Ceea ce vedem noi la televizor e o realitate transpusa pe sticla! Nu e doar pentru "show". 

Am văzut cu ochii mei limuzine pe străzi, la ore oarecare, am văzut femei îmbrăcate ca la bal așteptând la recepția hotelului, am văzut bărbați super stilați, coborâti din Ferrari. La fel cum am văzut oameni albi și de culoare (in egala măsură) săraci lipiți pământului, cu hainele rupte, adidași găuriti, ce dorm sub poduri și își fac case din cartoane. 












Ce credeti, m-a impresionat America sau o lasam pentru viata viitoare?

Cu siguranță e un continent ce nu te lasă indiferent. Pot spune,ca dupa o saptamana stiu cu ce se mananca America, insa n-am simtit ca am aprofundat prea multe. Voi reveni, probabil cum imi era planul, pe la 50 de ani, sa fac un circuit complex, asa cum imi place mie. Sunt foarte multe locuri de vazut, insa am destul timp in urmatorii 20 de ani.

Pe voi va tenteaza sa vizitati America?

😍 Apreciez comentariile voastre pe blog  😍


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

10 Atractii turistice din Columbus, Ohio

$
0
0

Va întrebati care a fost prima mea impresie când am ajuns sa vizitez Columbus? Mama…. ce mișto e! Pana și doar ideea aceea ca sunt în America, la mii de km de casa, ma face sa ma simt vie, fericita, plina de adrenalina și cu chef de explorat. Am stat 4 zile în Columbus și inițial m-am gândit ca o sa apuc sa vad totul. Columbus e capitala statului Ohio, însă nu e un oraș foarte mare, o idee mai mic decât Bucureștiul, are doar 1.7 milioane de locuitori. Va zic din start ca nu e un oraș turistic, ci mai mult academic. Cele mai bune facultăți din tara se afla aici. Cu toate astea, ziarele scriu ca Ohio e un stat subapreciat și are nevoie de mai multa promovare. Acum ca l-am vizitat sunt total de acord!

Ce mi-a plăcut în Columbus? Citiți mai jos 10 experiente și locuri pentru care merita sa însemnați orașul in itinerarul vostru prin America. 

obiective-turistice-Columbus

1. Sciato Mile Promenade  pentru o vedere panoramica 

Dacă cauți imagini cu Columbus, chiar și Ohio pe net, o să-ți apara rapid o poza cu o priveliște frumoasa cu zgârie nori. Imaginea aceasta am găsit-o în realitate pe "Sciato Mile Promenade". Va vine sa credeți ca acesta e singurul loc din Columbus cu o vedere panoramica? Am cautat zile întregi baruri pe acoperiș, un turn, ceva de unde sa vad orașul de sus. N-am găsit nimic! Dacă vrei priveliște vii aici. E curat, suprafață mare, potrivit pentru o plimbare pe malul apei și evident, o ședință foto, ca doar n-am venit degeaba pana în America. Zâmbesc când îmi amintesc acum, ce ma gândeam când eram acolo. Dacă locul acesta ar fi în Europa, ar fi plin de oameni si as aștepta 30 de minute ca să fac o poza bună de Instagram. Ei bine în America n-am avut niciodată problema asta fiindcă peste tot e pustiu!


Sciato-Mile Promenade-atractii-turistice-Columbus-Ohio

Sciato-Mile Promenade-atractii-turistice-Columbus-Ohio


2.Columbus stăpâneste arta topiara la perfectie

 De la simple grădini, la cel mai mare parc a orasului, Columbus se mândrește cu o arhitectură peisagera de înaltă clasa, cele mai frumoase spatii verzi pe care le-am văzut în aceasta excursie, în US. Dar haideți sa va spun ceva și mai tare: "Topiary Park" este singurul parc din lume bazat în întregime pe o pictură. Wow! Rezultatul? O poveste din arbuști verzi, oameni și bărci, o adevărată opera de arta din arbuști, în natura.

Topiary-Park-Columbus-Ohio-USA

Topiary-Park-Columbus-Ohio-USA

Topiary-Park-Columbus-Ohio-USA

Topiary-Park-Columbus-Ohio-USA


3.German Village este centrul istoric din Columbus

In Columbus centrul modern se afla în "Downtown" , in timp ce centrul istoric se afla în "German Village". Cum e acest cartier? Pentru mine a fost ca o întoarcere în Toscana, doar cu magazine și restaurante din Bavaria. O combinație de zile mari cu alei pavate cu piatra, vile imense cu grădini dichisite, arbori seculari, case împodobite de Halloween (ca deh, am prins perioada), mobilier vintage și multe atractii turistice pe o distante relativ mica, pentru standardul din US. 

German-Village-Columbus-Ohio

German-Village-Columbus-Ohio
German-Village-Columbus-OhioGerman-Village-Columbus-Ohio
German-Village-Columbus-Ohio
German-Village-de-vazut-Columbus-Ohio

German Village este categoric cel mai frumos cartier în care sa te plimbi în Columbus. Aici am găsit cel mai mare anticariat independent din US "The Book Loft" , are 38 de camere, sectorul de Travel e enorm cu cărți, ghiduri, jurnale de calatorie, o adevărată comoara.
The-book-Loft-Columbus-Ohio
The-book-Loft-Columbus-Ohio
The-book-Loft-Columbus-Ohio

O alta minunăție am găsit-o la " Schmidt's Fudge Haus" unde turiștii pot vedea gratuit cum se face "fudge" aceste caramele cu lapte moi și ciocolata belgiana. Înăuntru miroase divin, asa ca nu m-am putut abține sa nu-mi cumpăr. Restaurante sunt la fiecare colt și magazinele concept găsești pe fiecare strada.

Fudge-House-in-German-Village-din-Columbus
Fudge-House-in-German-Village-din-Columbus

4.Cu capul in nori in Downtown Columbus 

Downtown e evident plin de zgârie nori, inclusiv hotelul meu era din aceasi categorie. Majoritatea nopților le-am petrecut la Hotel Renaissance 4* din Columbus, chiar în centrul orașului. Se afla la 2 pași de City-Hall (primăria) statului Ohio ce se vrea a fi atracție turistica, dar eu nu sunt un fan pasionat de politica, în asa măsură, încât sa fac o vizita. Priveliștea din camera mea, de la etajul 18, era interesanta într-o oarecare măsură, că-mi dădea senzația ca dorm printre nori. Însă vederea era opturata de alți zgârie nori. Pe acoperiș aveam piscina, dar era închisă în perioada asta. Cred ca e un trend, majoritatea cladirilor înalte au gradini și piscine pe acoperiș, doar ca degeaba, priveliștea nu e foarte wow fiindcă în jur sunt alte clădiri și mai înalte.

Downtown-Columbus-ohio-poze-blog-calatorii

Downtown-Columbus-ohio-poze-blog-calatorii

Downtown-Columbus-ohio-poze-blog-calatorii

Downtown-Columbus-ohio-poze-blog-calatorii

Downtown-Columbus-ohio-poze-blog-calatorii

Downtown-Columbus-ohio-poze-blog-calatorii


5.Kelton House a fost cea mai frumoasa surpriza  

Credeați ca doar în Franța sunt castele cu decoruri interioare ca în povesti? Ah mi le amintesc pe cele de pe Valea Loarei, credeam ca nu o sa mai vad în veci asemenea bogăție și design interior în stil antique. Ei bine, surpriza a fost acest muzeu, casa memoriala a familiei Kelton, păstrată intact, cu mobilier din perioada victoriana. Sufrageria, covoarele, pianul, mult porțelan, măsuțe de cafea, canapele tapisate, o masa pregatita pentru cina… absolut toate sunt deosebite, însă ce mi-a plăcut și mai mult este povestea, spusa prin audio ghid ce întregește toată atmosfera acelor vremuri. Zici ca m-am întors înapoi în secolul 18. Dacă o sa ajungeți vreodată în Columbus, neapărat sa vizitați acest muzeu.

atractie-turistica-ohio-columbus-kelton-house

atractie-turistica-ohio-columbus-kelton-house

atractie-turistica-ohio-columbus-kelton-house

atractie-turistica-ohio-columbus-kelton-house

atractie-turistica-ohio-columbus-kelton-house

atractie-turistica-ohio-columbus-kelton-house

atractie-turistica-ohio-columbus-kelton-house

atractie-turistica-ohio-columbus-kelton-house

6.BrewDog Franklinton e locul în care am luat masa în fiecare zi în Columbus  

Nu era o obligativitate, având program liber puteam sa iau masa unde vreau. Iar eu am vrut aici, nu ca să "susțin compania" cum ați crede, ci fiindcă am devenit dependenta de Tacos. 

Să facem o paranteza (Am doua prietene din US ce locuiesc în Bulgaria și de fiecare data cand vorbeam cu ele și le întrebam cum se simt, îmi ziceau ca sunt bine, e fain în Europa, doar ca suferă ca aici nu sunt Tacos.) - eu niciodată n-am înțeles nemulțumirea lor, ma întrebam "ce-i atata tragedie", pana ce n-am ajuns în America, am mâncat Tacos și am devenit dependenta instant. Mai ales crispy Tacos, oh my GOD! Într-o zi o sa zbor în US, 10 ore doar pentru Tacos de la BrewDog! E greu de înțeles, pana nu gustați :)

Franklinton-Columbus-mancare-buna

Franklinton-Columbus-mancare-buna

Franklinton-Columbus-mancare-buna

Franklinton-Columbus-mancare-buna

Franklinton-Columbus-mancare-buna


7.Piata publica din Colubus e un rai culinar

North Market este piata publica a orașului, un rai culinar, la nivelul celor din Spania. Mi-a amintit oarecum de Boqueria din Barcelona, doar ca aici sunt mai multe restaurante. Este o piață publica acoperita, deschisa din 1876 ce evidențiază diversitatea și vibrația comunității, atât din punct de vedere economic, cât și cultural, prin promovarea unor afaceri locale independente. Am văzut macarons ca in Paris, stand cu bomboane de ciocolata belgiana, beri artizanale, brânză și cașcaval, mâncare din India, Maroc, Peru, Vietnam etc. Eu am mâncat Momos de la restaurantul Tibetan. E o adunare de oameni și restaurante din toate colturile lumii. In definitiv sa nu uitam ca populația Americii e un mix din toate popoarele și aici am văzut cel mai bine asta.

piata-din-Columbus-Ohio

piata-din-Columbus-Ohio

piata-din-Columbus-Ohio

piata-din-Columbus-Ohio

piata-din-Columbus-Ohio

piata-din-Columbus-Ohio


8.DogHouse Hotel un paradis pentru pasionatii de bere

Știti ce am descoperit în America? Faptul ca la ei e o întreaga cultura în jurul berii. Nu e ca la noi doar o bautură ieftina, destinata în special bărbaților. La ei sunt micro-berarii la fiecare colt, mii de sortimente și lumea e înnebunită după berile "ieșite din comun" adică cele cu arome sau combinații de arome. Iar o bere din aceasta artizanala nu e deloc în categoria "alcool ieftin" , fiindcă trec lejer de 10-15 dolari pe pahar. 

O experienta interesanta pe care am avut-o în acest sens, e Doghouse Hotel care nu e un hotel pentru câini, cum probabil ați crede, ci un rai pentru fanii berii BrewDog și nu numai. Hotelul se afla în mijlocul fabricii de bere (unde culmea nu miroase deloc a hamei), în camera găsești bere la tap dar și cel mai tare mini bar ce l-am văzut vreodată, cu diverse sortimente de bere inclusiv cu ciocolata, rubarba, scortisoara, bere din ediția de Halloween etc. 

Ah și "Beer Shower" e o chestie americana, sa ai un frigider plin cu bere, lângă dus. Cam la asa nivel de "pasiune" e berea în US.
DogHouse-Hotel-din-Columbus-Ohio

DogHouse-Hotel-din-Columbus-Ohio

DogHouse-Hotel-din-Columbus-Ohio

DogHouse-Hotel-din-Columbus-Ohio

DogHouse-Hotel-din-Columbus-Ohio

DogHouse-Hotel-din-Columbus-Ohio

9.Turul Fabricii de Bere BrewDog 

Ca să înțeleg mai bine cultura asta, în jurul berii, am ales sa fac turul ghidat a fabricii BrewDog din Columbus. Se face de doua ori pe zi și e destinat turiștilor, pasionaților de bere dar și fanilor Equity Punks, un club in care sunt înscriși 130 000 de persoane ce au ales sa investească în berea BrewDog. În cadrul turului am fost în toate camerele de procesare a berii. Am început cu laboratorul unde se nasc ideile si se combina aromele, apoi am făcut degustări de mai multe sortimente de bere, am trecut la camera cu calculatoare (fiindcă fabrica asta e 100% automata, adică cu toate ca-i mare, lucrează doar o mana de oameni ce programează toate mașinile), au urmat camerele cu cisterne de bere și am ajuns în final la sectorul de ambalare. Totul e uimitor de curat și ordonat. Iar librăria de bere numără peste 100 de sortimente, un fel de muzeu.

Turul-Fabricii-de-Bere-BrewDog

Turul-Fabricii-de-Bere-BrewDog

Turul-Fabricii-de-Bere-BrewDog

Turul-Fabricii-de-Bere-BrewDog

Turul-Fabricii-de-Bere-BrewDog

Turul-Fabricii-de-Bere-BrewDog


10. Franklinton tour - Tur ghidat intr-unul din cele mai sarace comunitati de albi din America

Cartierul acesta e la polul opus. Va întrebați de ce m-am dus sa fac un tur într-un asemena loc? Fiindcă vroiam sa vad toate aspectele vieții în US, sa întorc America pe toate părțile. Ei bine, spre surprinderea mea n-am găsit în Franklinton nici boschetari, nici mizerie, nici măcar case dărăpănate, cum mi-am imaginat. Sunt câteva fabrici dezafectate, în care s-au construit studiouri de locuit, ce au fost puse la dispoziție cetatenilor gratuit în schimbul muncii în folosul comunității. Munca e sub forma artistica, fiindcă acest cartier vrea sa se ridice din cenușă cu ajutorul artei. Asa ca clădirile vechi au fost acoperite cu graffiti uriase, biserica a fost transformata într-o galerie de arta, o alta fabrica a fost modificata în cel mai mare centru de meșteșuguri din US, iar guvernul a incurajat companiile sa investească aici, fiindcă e un cartier cu mare potențial.

Cartier-sarac-USA-Franklinton-Columbus

Cartier-sarac-USA-Franklinton-Columbus

Cartier-sarac-USA-Franklinton-Columbus


Cartier-sarac-USA-Franklinton-Columbus

Cartier-sarac-USA-Franklinton-Columbus

Brewdog a deschis un bar, imediat lângă mai sunt 2 baruri, asa ca zona a devenit printre cele mai "alternativa" din oraș. E în trend sa mergi sa bei în Franklinton. Chiar dacă unele zone sunt tot rău famate (prostituție, furturi și droguri) , partea aceasta din Nord a cartierului e safe. Iar aici am făcut la final un tur mișto a barurilor unde evident am băut multă bere. Cred ca începe sa îmi intre la suflet cultura asta. Cel puțin în sânge, cu siguranță. Ma mir ca nu ma trezesc cu mahmureli de când am venit aici.
Franklinton-Columbus-Ohio-degustare-de-bere

Franklinton-Columbus-Ohio-degustare-de-bere

Franklinton-Columbus-Ohio-degustare-de-bere

Franklinton-Columbus-Ohio-degustare-de-bere


😍 Apreciez comentariile voastre pe blog  😍


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

Cincinnati - Oras colorat si plin cu Graffiti

$
0
0
In Cincinnati am ajuns în cadrul campaniei BrewDog, într-o excursie de o zi din Columbus. Aveam un obiectiv clar, sa vizitam noul bar BrewDog ce urma sa se deschisa în câteva zile și multe ore libere pe care puteam sa le petrecem cum vrem. "Cincinnati este un oraș frumos; vesel, înfloritor și animat ”, asta a scris Dickens în "American Notes" asa ca aveam ceva așteptări. Mai ales ca numele orașului imi place mult "Cincy" după cum l-au prescurtat localnicii. Majoritatea au ales sa facă turul micro-berariilor, însă eu am făcut turism. Am scos lista obiectivelor turistice și am încercat sa vizitez tot ce mi-a permis timpul. 

Cincinnati-Ohio-am-fost-acolo

Prima oprire la Findley Market 


Piata asta îmi amintește de piețele din România de cartier. Nu e foarte wow ca să zic asa, doar ca e acoperita, e veche și probabil de mare ajutor pentru comunitatea locala ce nu vrea sa își cheltuie banii pe "plastic" din magazine și prefera carne de la măcelar și brânzeturi aduse de la ferme. Însă la capitolul mâncare gătită, sta destul de prost, nici nu se compara cu piața din Columbus. În afara de câteva produse de panificație, nu prea ai ce sa îți cumperi ca turist aici. Poate doar bere artizanala sau sosuri în sticle amuzante. 

Findley-Market-piata-Cincinnati-Ohio
Piata-din-Cincinnati
Findley-Market-piata-Cincinnati-Ohio
Findley-Market-piata-Cincinnati-Ohio
Findley-Market-piata-Cincinnati-Ohio
Findley-Market-piata-Cincinnati-Ohio
Piata-Ohio-Cincinnati

Shopping in magazine concept 

Zona in care se afla Findley Matket e exact pe gustul meu. Cladiri colorate aliniate, îmi amintește instant de Europa, îmi da senzația de familiar. Tot perimetrul e împânzit cu restaurante și magazine mici, independente, unde poți sa îți cumperi suveniruri, bijuterii, vinyluri, haine, săpunuri și alte chestiute handmade etc. E o placere sa privești și chiar doar pentru decor merita sa intri în ele. Ceea ce m-a șocat în America sunt preturile, la magazinele astea nu prea cumperi mare lucru cu 50 de dolari. Preturi de 2,3 ori mai mari decât în Anglia, ma fac sa ma întreb cum reușesc oamenii sa trăiască aici. 
Strazi-Cincinnati-Ohio-blog-calatorii
magazine-Cincinnati-Ohio-blog-calatorii
suveniruri-Cincinnati-Ohio-blog-calatorii
suveniruri-Cincinnati-Ohio-blog-calatorii
Strazi-Cincinnati-Ohio-blog-calatorii
Magazin-Cincinnati-Ohio-blog-calatorii

`Banana bar` pentru un mic dejun sanatos  

Zilele astea de când sunt în US mănânc doar fast-food. Tacos, burgers, cartofi prăjiți…sa nu-mi săriți în cap. Asta e cultura… Drept urmare în dimineața asta am trecut pe lângă toată fast-food-urile din zona, fără ca măcar sa clipesc și m-am oprit în fata la `Banana Bar`, unde pare-se au câteva opțiuni sănătoase. Am ales `Gorilla Bowl` cu lapte din ovăz, banane, nuci braziliene, proteine din plante și câteva topping-uri delicioase. A fost atat de consistent, încât era sa prind rădăcini în Cincinnati. Mi-a luat 1h sa îl termin, dar nu l-am putut lasă acolo, ar fi fost păcat la cât a fost de bun. 
Cincinnati-Ohio-atractii-turistice
Cincinnati-Ohio-atractii-turistice
Cincinnati-Ohio-atractii-turistice
Cincinnati-Ohio-atractii-turistice
Cincinnati-Ohio-atractii-turistice

2 ore pe străzile din centru în Cincinnati  

Cincinnati nu e un oraș foarte mare, mie mi s-a părut cam cât Clujul, mai ales în zona centrului. Probabil o fi mai răsfirat. Evident nu exista termen de comparație între cele doua orașe, Cluj- Cincinnati, fiindcă aici clădirile înalte sunt la putere. Printre clădiri sunt câteva magazine de designer și câteva baruri populate cu oameni dubioși. In Cincinnati la fel ca în celelalte orașe din America ce le-am văzut, m-am simțit straniu fiindcă nu sunt oameni pe strada. Zici ca e un oraș fantomă. Ai impresia ca zilnic e duminica sau Sărbătoare. Pe drum e plin de mașini, pe trotuar doar oamenii străzii. Mi-a luat ceva timp pana sa ma obișnuiesc și sa fac fotografii știind ca sunt permanent privita. 

Downtown-Cincinnati
Downtown-Cincinnati
Downtown-Cincinnati
Downtown-Cincinnati

In Cincinnati am simțit ca fac un Graffiti Tur 

Haideți totuși sa vedem partea frumoasa. Cincinnati crede în potențialul uman și luptă pentru îmbunătățirea comunităților locale prin puterea artelor. Sunt 180 de graffiti în oraș, câte 4-5 pe fiecare strada. Sincer pot sa spun cu ușurință ca sunt printre cele mai mari și mai frumoase ce le-am văzut în viața mea. Unele sunt imense, acoperă un perete de bloc de 4 etaje. Altele sunt în parcări, pe uși de garaje sau pe magazine. Asta da un farmec aparte orașului, îl face colorat și primitor,cu o alura artistica, cu toate ca n-am prea văzut studenți sau tineri lucrând la ele. Mi-a amintit oarecum de Penang, doar ca acolo se face turism serios din graffiti. Acolo au harta unde sa le găsești. De Cincinnati nu a auzit nimeni :) și nici pe harta nu-s semnalate. 
Graffiti-tur-Cincinnati-Ohio
Graffiti-tur-Cincinnati-Ohio
Graffiti-tur-Cincinnati-Ohio
grafitti-cincinnati
Graffiti-tur-Cincinnati-Ohio
Graffiti-tur-Cincinnati-Ohio

In Cincinnati sunt 100 de parcuri  

Wow, asta chiar e ceva! Cică orășelul acesta este cel mai verde din America. Bag seama sigur e răsfirat, fiindcă în zona centrului predomina clădirile, asfaltul și betonul. Din păcate nu știu sa va zic care sunt parcurile alea mișto, fiindcă eu am fost doar în parcul central, Washington Park. M-am plimbat pe peluza mare verde din fata Sălii de Muzica, am văzut un spațiu mic de joaca pentru copii, un parculet pentru câini și cam atât. Nimic ieșit din comun, similar cu parcurile din spatele blocului, în tarile dezvoltate din Europa. 
Cincinnati-Parc-Ohio

Cincinnati-Parc-Ohio

Pauza de energizare la BrewDog Bar Cincinnati  

Barul urmează sa fie deschis în cateva zile, asa ca noi am fost primii oaspeți. O scurta vizita de informare, câteva beri consumate pe acoperiș, vedere la oraș, bucurându-ne de soare. Vremea a ținut cu noi, unica zi în care a fost călduț și frumos. 

Brewdog-bar-Cincinnati
Brewdog-bar-Cincinnati
Brewdog-bar-Cincinnati
Brewdog-bar-Cincinnati


Seara am petrecut-o in Northside Cincinnati  

Rectific. Cincinnati e un oraș mare, însă foarte răsfirat. Ca sa ajungem aici am făcut 30 de minute cu autocarul. Zona aceasta a orașului e mai liniștita, un cartier rezidential, cu case și o biserica înaltă ce seamana bine cu cele din Europa. 

Surpriza? A fost sa descoperim ca pe toată suprafata bisericii, în zona de subsolul, era un local imens, o micro-berărie cu bere artizanala! Evident colegii mei au ocupat rapid locurile de la bar și aici i-a uitat Domnul. Eu am mers sa iau cina într-un loc mai puțin aglomerat, gândindu-mă ca nu-i o afacere buna sa aștept 30 de minute comanda. Pe bulevardul principal am găsit numeroase restaurante cu meniuri ok. A fost greu sa ma decid, dar pana la urma am ales restaurantul Django (Mexican) ce m-a ispitit cu "Tacos" și "Crispy Mac & Cheese". A fost o alegere inspirata! Oricum toate au meniu de fast-food sa nu va imaginati altceva…. 
NorthShire-Cincinnati-tacos-mexican-restautant
NorthShire-Cincinnati-tacos-mexican-restautant

NorthShire-Cincinnati-tacos-mexican-restautant

Beer Garden - sa bifam cultura americana pana la capăt  

Excursia noastră s-a încheiat exact ca în filme, pe o terasa mișto, într-o gradina rezidențială, consumand evident bere, ca deh, sa nu uitam de ce-am venit :). 

cultura-americana-bere-biserica-cincinnati
cultura-americana-bere-biserica-cincinnati
cultura-americana-bere-biserica-cincinnati
Impresii la final: Cincinnati e drăguț tare! Poate dacă aveam mai mult timp vizitam și câteva muzee (sunt vreo 20, majoritatea de arta). Oricum merge bine de excursie de o zi, nu merita stat mai mult. Mi-a plăcut vibe-ul orașului și toate graffiti-urile imense! Ah și faptul ca centrul e destul de mare încât sa nu te plictisesti, dar destul de mic încât sa te poți plimba peste tot pe jos. 

😍 Apreciez comentariile voastre pe blog  😍


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

Statistici viața privată și călătorii în Septembrie 2020

$
0
0
Septembrie a fost o luna nebuna nebuna de tot. Am făcut tot ce mi-am propus, am făcut turism (prin cartierele vecine din Londra) m-am întâlnit cu o mare parte din prieteni, am făcut grătare de ziua mea și m-am întors la lucru în Richmond încărcată de energie, fericita și mai 'tanara' cu 1 an. 

aliceee-traveler
Dar sa începem cu partea draguta din categoria "turism la Londra"

La capitolul acesta m-am întrecut pe mine. Mi-am dat întâlnire cu prietenii și am luat la pas piețele afro-americane din Brixton, am făcut degustări la tarabele cu mancare din toată lumea pe Brick Lane, am făcut un tur de forță pe la Backingam Palace/Covent Garden și bulevardele din centru, m-am plimbat pe malul Tamisei, am ieșit sa luam prânzul in ChinaTown, am băut bere in Southbank, am făcut shopping in Spitalfields market și am luat la rand toate pub-urile din Camden. Nu ma pot plânge! Londra are avantajele ei. Daca nu știți ce sa faceți într-o săptămână la Londra, salvați toate locurile acestea, plus Portobello si vacanta de vis în Londra e garantata.


vacanta-la-Londra


Articole publicate pe blog în Septembrie 2020 

Initial am zis ca nu voi povesti despre vacanta in America pe blog, fiindca nu e de mare interes turistic. A trecut 1 an de atunci si intre timp m-am razgandit. Am zis ca daca eu am ajuns in Ohio-Indiana, din intamplare, asa s-ar putea sa ajungeti si voi:


Progresul de pe Instagram în Septembrie 2020 

Pe Instagram am facut-o lata luna asta. Am incercat sa fac un sir de video-uri pe Stories si mi le-a sters Instagram, fiindca as fi incalcat regulile comunitatii, datorita muzicii ce mergea consecutiv pe 4 video-uri. Nu m-am suparat, cu toate ca pusesem ceva suflet in video-urile alea, le-am editat frumos etc. Surpriza cea mare a venit apoi, cand am realizat ca mi-am luat un shadowban de toate zilele. Practic fotografiile mele nu mai apar in hashtags, nici macar in feed-ul prietenilor. Asa ca a trebuit sa imi reduc activitatea pt moment, reusind sa postez doar 10 fotografii noi. Cea mai apreciata este ACEASTA cu 954 de Like-uri. Va mulțumesc!

instagram-aliceee-traveler

Viata privata in Septembrie 2020

Shopping shopping shopping
In general dacă ma auziți ca fac shopping, sa știți ca sunt în depresie. Când sunt happy nu am nevoie de nimic. Cel puțin asa credeam, pana ce am descoperit plăcerea de a merge la Mall. Am la 5 minute de casa un "Westfield" , unul din cele mai mari mall-uri din Londra, pe care n-am avut curiozitatea sa îl vizitez pana acum. Dar de când l-am descoperit, m-am abonat și cardul meu bancar plânge. 


Îmi decorez studioul 
Nu ca ar fi foarte mare, ca doar standardul englezesc de studio la Londra, e de genul "cutie de chibrituri" însă vreau sa ma simt bine când ajung acasă. Asa ca mi-am luat multe lumânări, câteva (3) plante, decorațiuni, 2 tablouri micuțe, vase colorate etc. Nu erau esențiale, insa dacă nu pot călători, în România nu ma pot întoarce, măcar sa fac ceva ca sa ma simt ca acasă. Mai am de făcut mici retușuri, însă până la iarna le voi termina. 


Vreți sa știți cum m-am răsfățat luna aceasta? 
Mâncând în restaurante… Am zis că-s în vacanta deci nu mai gătesc, sa nu pierd timpul cu asta. Gătitul nu a fost niciodată printre pasiunile mele și după 4 luni de dieta și mâncare repetitiva, am vrut o schimbare. Și încă ce schimbare. Am mâncat doar la restaurante internaționale, unele noi, super interesante cum ar fi restaurantul din colt, Etiopian. Am trecut pe lângă el de cel puțin 100 de ori și acum în sfârșit mi-am făcut curaj sa intru. Mâncarea lor e de nota 10, plattingul de nota 20. O surpriza frumoasa! În rest preparate mexicane și asiatice din greu, mâncare indiana de câteva ori și pizza, că-mi era dor. 


Dieta la restaurante 
E greu sa faci dieta când mergi la restaurante, mai ales varianta ce o făceam eu, cu 1500 de calorii pe zi. Chiar nu ai cum sa știi exact, doar sa estimezi caloriile. Însă eu am renunțat la dieta cu un scop, ca sa vad dacă am slăbit sănătos sau sunt sub efectul yo-yo, adică am slăbit 10,pun 20.
Spre surprinderea mea, după o luna de mâncat la restaurante, estimativ 2000 de calorii pe zi, nu m-am îngrășat deloc!!! Nici măcar 1 kg, asa ca am fost mega fericita! Evident, am făcut mai multe activități fizice, iesind din casa, în fiecare zi. 


Vreți sa știti cum am sărbătorit ziua mea!? 
Anul acesta a fost puțin diferit. Dacă în ultimii 10 ani am sărbătorit în vacanta (anul trecut am fost în Sevilla, cred ca va amintiți) anul acesta am stat acasă, ma rog, la Londra. A fost genul de onomastica sărbătorită tradițional, doar ca am petrecut 1 săptămână. Vecina mi-a făcut doua torturi în weekend asa ca am făcut un mini-chef cu grătare. Prietenii m-au invitat chiar pe 18 Septembrie la prânz și din nou am sărbătorit cu masa plina și cheesecake, fiindcă asta e una din prăjiturile mele preferate. Când m-am întors la munca, colega ma aștepta cu un tort făcut de ea, cu fructe, asa ca am sărbătorit din nou, în gradina. 

In concluzie, doar din chef în chef am tinut-o. Asa sărbătorită nu cred ca am mai fost niciodată! Bine ca ne-am putut vedea toți, înainte ca noile reguli de Covid sa intre în vigoare. Prietenii sunt foarte importanți în viata! Păcat ca nu am fost și cu familia, cu Kari, dar nu vreau sa ma întristez din nou, acum. 


aliceee-traveler-septembrie


Voi ce ati facut in luna Septembrie

😍 Apreciez comentariile voastre pe blog  😍


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!



Excursie in Indianapolis, capitala statului Indiana

$
0
0
Ultima zi în America e destinata unei excursii de o zi în Indianapolis, capitala statului Indiana. Sunt entuziasmata fiindca azi voi vedea un stat nou. Sunt curioasa ce diferențe o sa remarc, fata de Ohio. Indianapolis nu e foarte mare (are aprox 1 milioan de locuitori) însă e special fiindcă acest stat e fix în centrul Americii. Dacă deschizi harta și pui degetul pe Indiana esti la punctul de răscruce din America, de aceea motto-ul statului Indiana e `The Crossroads of America`.

Indianapolis-vacanta-am-fost-acolo-impresii

Indianapolis e numit "The Circle City" 
Numele vine de la Monument Circle, ce se afla în centrul orașului. E o intersecție imensa, atât pentru mașini cât și o parte pietonala, cu clădiri de jur împrejur și o statuie enorma în mijloc. Italienii ar nu-mi-o cu ușurință "Piazetta". Doar ca în America totul e masiv, gri și supradimensionat. Iar vibe-ul e diferit când auzi din mașini muzica lui Snoop Dogg… 

The-Circle-City-Indianapolis

The-Circle-City-Indianapolis

am-fost-acolo-Indianapolis

am-fost-acolo-Indianapolis

Monumentul Soldaților e cu doar 5 m mai mic decât Statuia Libertății 
Nici un oraș din America nu a dedicat mai mult spațiu unei statui. E vorba de Memorialul Soldaților ce cuprinde mai multe sculpturi care îi onorează pe liderii Războiului Civil. Se poate urca în vârf pentru o panorama asupra orașului, însă eu am zis pas celor 330 de scări. Am urcat doar pana la prima platforma ca să pot face o poza reușită cu Casa Parlamentului din Indiana. Apoi mi-am îndreptat atenția spre fântâna arteziana ce are o culoare ireal de albastra. Păcat ca nu e nimeni în jur ca sa îmi facă o fotografie, asa ca tot la varianta "selfie" rămân.

Monumentul-Soldatilor-Indianapolis

Monumentul-Soldatilor-Indianapolis


Indiana State House - din dragoste pentru arhitectura 
Mai umblu un "block" (asta e unitatea de măsură a distantelor în orașele din US) ca să ajung la Casa Parlamentului din Indiana. Prima data dau un ocol clădirii. Sunt multe oportunități pentru poze de Instagram. Privesc cu atenție totul. Pasionații de arhitectura urbana ar fi în delir aici. Pavaje, arcade, fântâni, simboluri. Caut frumusețea în forme neregulate. Creativitatea este o minte sălbatică și un ochi bine format pe detalii. Dacă te concentrezi pe ele, orasele din America o sa ți se para chiar frumoase. 

Indiana-State-House-din-Indianapolis-de-vazut

Indiana-State-House-din-Indianapolis-de-vazut

Indiana-State-House-din-Indianapolis-de-vazut


Ce este de văzut într-o clădire guvernamentală din America? 

Mult mai mult decât mi-am imaginat. La ușa din spate a clădirii vad câțiva turiști ce așteaptă la coada. Se pare ca accesul turiștilor e permis in interior, asa ca ma așez in rand. Intrarea se face evident după un control de securitate, mai complex decât la aeroport. De îndată ce am reușit sa intru, am rămas plăcut surprinsa! Priviți aici ce arhitectura complexa!Ce cupole, ce detalii frumoase de arhitectura in stil renascentist italian. Camerele tip muzeu nu mi-au atras prea mult atenția (n-am fost niciodată interesata de legi și politica), însă pentru pasionați, merita urcat la etajul 3 pentru a vedea biblioteca cu cele 70 000 de volume despre legile înaltei curți de justiție. 

State-House-Indiana-atractie-turistica-Indianapolis

State-House-Indiana-atractie-turistica-Indianapolis

State-House-Indiana-atractie-turistica-Indianapolis


Indianapolis mi-a amintit de Veneția 
De la Palatul Parlamentului cobor încet spre rau. Când ajung pe malul apei ma trezesc instant in Veneția. Cred ca mi-e tare dor de Italia, fiindcă în Indianapolis vad detalii în stil italian peste tot. Poate, sunt amintirile ce ma năpădesc sau poate sunt totuși ceva asemănări reale. I-a priviți canalele, barcutele, ratele sălbatice ce vin spre mine în speranța că am ceva de mâncare. Ba mai mult, se pare ca vara canalul e înțesat cu gondole. Nu-i asa ca aduce a Veneția? 

indianapolis-mica-venetie

indianapolis-mica-venetie


Plimbarea pe malul apei e plăcută chiar și într-o zi rece de octombrie

Priveliștile sunt frumoase și sub poduri sunt multe picturi murale care așteaptă să fie descoperite. As putea sa rămân aici ore în șir și sa privesc frunzele ce coboară încet pe apa. Trăiesc un moment magic de liniște interioara, un loc perfect pentru meditatie și conversații cu mine însumi.

Indianapolis-Malul-Apei-Plimbare

Indianapolis-Malul-Apei-Plimbare


In Indianapolis berea artizanala e o afacere foarte serioasa 
Sunt foarte nisati, pana la punctul în care restaurantele și barurile vând doar bere locala sau chiar făcută de ei, în micro-berarii, lăsând pe dinafara mărcile consacrate, tradiționale. Pentru degustări am fost duși în Northsquare-Indianapolis, cartierul hip a orasului, unde străzile sunt pline cu baruri, iar casele oamenilor sunt vopsite în toate culorile curcubeului. A fost o placere sa ma plimb, sa observ casele din lemne ca niște mici cabane, dar și sa fac degustări. Am intrat în 3 baruri, am încercat numeroase beri și în final m-am oprit tot la BrewDog. Degustările se fac în pahare mici cu un nume ce are rezonanta printre turiști "Flights" iar un flight din acesta include un dog de lemn cu 4 pahare ce conțin sortimentele de bere alese de tine. Costa în jur de 10 dolari în total și merita. Mai ales dacă îți plac aromele noi și vrei sa testezi cât mai multe! 

Indianapolis-degustari-de-bere

Indianapolis-degustari-de-bere

Indianapolis-degustari-de-bere

Indianapolis-degustari-de-bere

Indianapolis-degustari-de-bere


Ce ziceti de un desert cu bere? 
Ah și dacă tot suntem pe subiectul "hai sa gustam chestii noi" am mai bifat o experienta culinara, de păstrat în sertarul cu amintiri din America. Se numește "Root beer float" și conține înghețată de vanilie peste care am turnat bere de ghimbir. N-aș fi crezut dar mi-a plăcut foarte mult. E rece, e dulce și e carbogazoasa. O combinație interesanta pe care nu m-aș supăra sa o repet! 

desert-cu-bere

Fiecare stat cu legile sale - In Indiana nu ai voie sa cumperi alcohol duminica 
E adevărat în Indianapolis și nu numai, e ilegal sa se vândă alcohol duminica. Poți sa te racoresti cu o bautura la bar sau în restaurant, însă nu poți sa ieși cu ea afara, iar magazinele nu vând deloc alcohol. Asta ca să poată merge oamenii trezi la lucru începând cu luni :))) 

bere-America

😍 Apreciez comentariile voastre pe blog  😍


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!


11 Atractii turistice si experiente in Newcastle, Anglia

$
0
0
Newcastle mi-a rămas întipărit în minte de anul trecut, când am făcut o scurta oprire cu autocarul, în drumul nostru spre Edinburgh. Dintre toate orasele văzute, doar pe Newcastle mi s-a pus pata. Mi-a mers direct la suflet priveliștea cu poduri suspendate și arhitectura înaltă. Atunci am marcat Newcastle pe harta orașelor ce vreau sa le vad în Anglia și acum, dacă tot nu pot merge în România din cauza auto-izolării la întoarcere, am zis că-i o ocazia bună sa călătoresc în UK. În definitiv vara e cel mai bun moment sa mergi în Nordul Angliei, unde de obicei ploua și temperaturile sunt mai scăzute. Mai adaugam o mana de prieteni ce s-au mutat acolo, gândul ca vom avea un weekend de distracție și planurile noastre s-au conturat instant. 

weekend-in-Newcastle-am-fost-acolo

1. Check-in la Hotelul Jurys Inn Newcastle 

Trenul nostru a ajuns la Newcastle exact la timp pentru a face check în la hotel. Hotelul nostru este situat convenabil, la doar 500 m de gară, chiar în centrul orașului. 

Am fost fericita ca am primit camera de la etajul 16, cu o priveliște frumoasa spre curtea interioara a hotelului. Însă per total, as fi avut ceva pretenții mai ridicate de la un Hotel de 4 stele în UK. Doar patul imens, a compensat lipsa detaliilor fine. 

Jurys-Inn- Newcastle-review

Jurys-Inn- Newcastle-review

Jurys-Inn- Newcastle-review

Jurys-Inn- Newcastle-review


2.Prânzul l-am luat la BrewDog 

După ce am despachetat totul, am zis ca nu-I sănătos sa începem turul în forță, fără sa mâncăm ceva. Din lipsa de documentare am ales sa luam prânzul la BrewDog, măcar cu ocazia asta adaug pe lista o noua locatie. Am fost în BrewDog Edinburgh, Londra, Ohio, Indianapolis, ar fi păcat sa nu încerc și BrewDog Newcastle. Această filiala este mai mica decât cele cu care am fost obișnuită, însă atmosfera minunată, pizza delicioasa și lista lunga de sortimente de bere artizanala, nu ma dezamăgește niciodată. 

Brewdog-Newcastle-Review

Brewdog-Newcastle-Review

Brewdog-Newcastle-Review


3. High level Bridge - Exemplu fascinant de inginerie victoriană la scară mare 

Când am ieșit din restaurant, eram gata sa începem itinerarul turistic de vizitare a orașului. Am deschis Google Maps si am realizat ca suntem chiar lângă acest pod, unul din simbolurile orașului. Podul este suspendat, ridicat pe piloni grei, ce străbat orașul și permit trecerea la înălțime, printre clădiri. Văzut din mai multe perspective e imposibil sa nu ii înțelegi valoarea atât din punct de vedere istoric, cât și functional. 

atractie-turistica-newcastle-High-level-Bridge

4.Imediat lângă pod, am urcat vreo 100 de scări pentru a ajunge la Castel 

Vederea din vârf este uimitoare, asa ca a meritat urcușul dificil. Castelul din Newcastle este o fortificație medievala, ce a fost folosita pe post de închisoare și loc de execuție în trecut. Interiorul e un conglomerat de camere mici, colturi întunecoase, și multe scări. Am avut multa istorie de absorbit într-o singura ora.

Ps: Va recomand sa aveți încălțăminte foarte confortabila și condiție fizica, când va gândiți sa îl vizitați.

Castel-Newcastle-impresii-atractie-turistica

Castel-Newcastle-impresii-atractie-turistica

Castel-Newcastle-impresii-atractie-turistica

Castel-Newcastle-impresii-atractie-turistica

5. Quayside merita câteva ore pentru promenada și relaxare 

Coboram de la Castel în direcția opusa, spre apa. Citisem undeva ca zona aceasta, de pe malul râului Tyne a fost în trecut, partea industriala a orașului. Mi-e greu să-mi imaginez, ca aici cândva, malul apei era plin de mocirla, iar la orizont, vedeai uzine mari fumegand. 

Acum clădirile mari futuriste se înalta mandre spre cer, pe malul apei stau înșirate yacht-uri moderne, iar la terase domnișoarele sorb cocktail după cocktail la "happy hour". Ne-a plăcut atmosfera relaxată și vederile spectaculoase asupra celor 7 pod-uri ale orașului. Merita parcurse ambele părți ale râului și acum ca ma gândesc mai bine, îmi pare rău că nu am închiriat o bicicleta.

Quayside-Newcastle-plimbare

Quayside-Newcastle-plimbare

Quayside-Newcastle-plimbare

Quayside-Newcastle-plimbare

Quayside-Newcastle-plimbare


6. Newcastle este categoric orașul pod-urilor

Din șirul lung de pod-uri de pe Tyne cel mai mult mi-a plăcut Millennium Bridge. Nu e chiar o copie fidela după cel din Londra, fiindcă nu e ridicat la înălțime, însă este singurul pod exclusiv pietonal din Newcastle și un punct de referință de pe Quayside. Oamenii așteaptă răbdători sa se ridice, ca să facă loc vapoarelor mari, însă noi n-am avut norocul sa îl nimerim, în plina acțiune. 

newcastle-podul-Millenium

newcastle-podul-Millenium

newcastle-podul-Millenium

newcastle-podul-Millenium


7. Clubbing în "Jalou" pentru a gusta viața de noapte din Newcastle 

Se făcea târziu, așa că am lăsat harta turistică deoparte. Am luat un Uber ieftin înapoi la Jurys Inn {3,00 GBP], ne-am schimbat cu haine de seara și ne-am dat întâlnire cu prietenii noștri în „Jalou”, unul dintre cele mai bune cluburi din oraș. Newcastle e faimos pentru viata de noapte. Cu peste 400 000 de studenți ce studiază aici anul, e și normal. Ma aștept sa fie nebunie, mai ales ca se știe ca englezii sunt foarte petrecareti. 

Evident cluburile sunt extra full, e nevoie de rezervare în avans. Aceasta este prima noastră reuniune dupa carantina, așa că sărbătorim cu stil. În timp ce bărbații au comandat whisky, eu m-am concentrat pe cocktail-uri, preferatul meu din seara asta fiind "Raspberry Mojito". Clubul a functionat mai mult pe principiul de "Lounge" din cauza regulilor de distanțare între mese, însă chiar și asa, atmosfera s-a ridicat la nivelul așteptărilor.


Viata-de-noapte-Newcastle

Viata-de-noapte-Newcastle

Viata-de-noapte-Newcastle


8. Centrul istoric din NewCastle - o experiență minunată într-un cadru georgian frumos 

Duminică am început ziua în centrul orașului, mergând în sus și în jos pe bulevarde mari, admirând Catedrala și arhitectura frumoasa în stil georgian, de pe Grey Street, Grainger Street şi Clayton Street, ce datează din 1830. Newcastle este cumva asemănător cu Bath, dar mai plin de viata, datorita tinerilor și a artiștilor ce își dau întâlnire în fata Monumentului Grey. 

centrul-istoric-din-Newcastle-poze

centrul-istoric-din-Newcastle-poze

centrul-istoric-din-Newcastle-poze

centrul-istoric-din-Newcastle-poze

centrul-istoric-din-Newcastle-poze

centrul-istoric-din-Newcastle-poze

centrul-istoric-din-Newcastle-poze

Piata Grainger era din păcate închisă, însă galeria de Shopping de lângă Grey monument e un exemplu fin de arhitectura eduardiană, construită în 1906. Mi-au plăcut balcoanele elegante, gresia cu mozaicuri complexe și acoperișul de sticlă curbat.

Galerie-de-shopping-Newcastle


9. Stowell Street pentru Chinatown 

Am continuat plimbarea spre cartierul chinezesc. Am trecut prin poarta imensa și am ajuns pe o stradă plină de restaurante. Chinatown este destul de mic, literalmente condensat pe strada Stowell. Lampioanele, betigasele parfumate, statuile zeitatilor de lângă case, ratele înșirate pe rotisor din vitrine, mi-au amintit de Asia. Mi-e atât de dor… 

chinatown-Newcastle-atractii-turistice

chinatown-Newcastle-atractii-turistice

chinatown-Newcastle-atractii-turistice

chinatown-Newcastle-atractii-turistice


10. Prânzul l-am servit la restaurantul Amaysia - cel mai bine cotat din Chinatown 

Aromele din ChinaTown sunt ademenitoare, dar micile restaurante sunt aglomerate la prânz. Am așteptat 20 de minute pentru a se elibera o masa, dar a meritat. La 'Amaysia' au un meniu foarte bogat, cu peste 500 de variante. Va spun sincer, a fost foarte greu sa ne decidem, dar în final am mers pe varianta tradițională "Rata aromatica la rotisor" [18,00£] servita cu castraveți feliați subtire, lipii proaspete ținute la cald și sos hoisin. O alegere inspirata! 


restaurantul-Amaysia-impresii

restaurantul-Amaysia-impresii

11. După masa am făcut turul Pub-urilor din Newcastle 

N-aveam cum sa scăpăm de ploaie. Asa e prin Nord, ploua 300 de zile pe an. Drept urmare, ne-am conformat și am făcut turism în stil britanic, făcând turul pub-urilor din oraș. Nu degeaba au 5 pe fiecare strada. Am început cu Rosie's Pub, din Chinatown, un pub tradițional ce servește o gama buna de beri locale și câteva sortimente de cidru populare. Am băut un 'Coors' rece și bun. 

Rosies-Pub-Newcastle

Rosies-Pub-Newcastle

Am continuat cu "Turtle bay" un lanț de baruri ce aduce vibe'ul din Caraibe în Anglia. Au muzica reggae, multe beri artizanale și băuturi pe baza de rom. Mi-a plăcut playlist-ul însă, n-am ales cea mai inspirata bautură. Data viitoare voi sta departe de berea 'Red Stripe'.


Turtle-Bay-Newcastle

Turtle-Bay-Newcastle

Ultimul Pub a fost „taverna Gunner”, ce se afla vis-a-vis de gară. Am comandat berea locala "Brown Ale" ne-am așezat la geam și uitandu-mă afara cum ploua, m-a copleșit nostalgia, gândindu-mă ca weekendul nostru în Newcastle s-a încheiat.

taverna-Gunner-review

taverna-Gunner-review

taverna-Gunner-review

Ce experienta va tenteaza cel mai mult in Newcastle?

😍 Apreciez comentariile voastre pe blog  😍


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!


Exista Visul American?

$
0
0
Poți ajunge în America și sa te îmbogățești peste noapte? Asta am intrebat eu în cadrul unui tur pe care l-am făcut în unul din cele mai sărace comunități de albi din America, în Franklinton - Ohio. Mi-a plăcut mult răspunsul. L-am primit de la ghid și nu sub forma unui răspuns de aburire a neuronilor ci cu o vizita într-o fabrica dezafectata. Unde ghiciți ce era?

exista-visul-american

Erau mici studiouri puse de guvern la dispoziția artiștilor GRATUIT cu condiția ca cei ce stau acolo sa desfășoare activități artistice de folos comunității.  Dupa cum vedeti fiecare studio spune o poveste inca de la usa, fiecare locatar aducand-si contributia si prezentandusi personalitatea prin arta. Astfel tevile si decorul de `fabrica dezafectata` sunt frumos mascate. 





Dacă știi sa faci Grafitti atunci fa graffiti pe pereții din cartier. Asta va infumuseta cartierul, îl va face mai vesel, mai colorat, mai primitor. Dacă știi sculpta, îți pun la dispoziție materiale, lemn, unelte, gratuit, sa faci modele pe mobilier ce apoi se vind cu mii de dolari. 

Graffiti-Franklinton-Columbus-Ohio

Graffiti-Franklinton-Columbus-Ohio

Graffiti-Franklinton-Columbus-Ohio

Graffiti-Franklinton-Columbus-Ohio


Graffiti-Franklinton-Columbus-Ohio


Dacă știi dansa atunci oferă ore de dans gratuit copiilor din comunitate. Am văzut femei ce faceau aerobic la trapez și alte chestii mult mai complexe. Am cunoscut un domn ce facea puzzle din bucăți de lemn și le vindea cu 100 dolari bucata. Ne-a zis ca câștiga 4000 de dolari pe luna și prefera în continuare sa trăiască acolo, în studioul din fabrica. 

centru-de-mestesuguri-America

centru-de-mestesuguri-America

centru-de-mestesuguri-America

centru-de-mestesuguri-America

centru-de-mestesuguri-America

Am vazut săli de conferințe mega moderne, unde oricine e invitat să vorbească despre orice. Orice de folos oamenilor! Au spatii de relaxare unde stau la povesti, unde se nasc idei si apoi ideile sunt puse in practica. Nu e nevoie de diplome ci de talent, munca, ambitie, curaj, initiativa si pasiune!

Franklinton-Ohio-Columbus

Franklinton-Ohio-Columbus

Franklinton-Ohio-Columbus

Ei bine da, cred ca visul american încă exista! Fiindcă la ei ești sprijinit! Dacă ești inventator sau scrii, spui poezii sau faci roboti din cartoane, orice proiect ieșit din comun, acolo are o șansă! Măcar îți dau o șansă sa trăiești din pasiunea ta! 


😍 Apreciez comentariile voastre pe blog  😍


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

Excursie in Durham - Oras de poveste din Nordul Angliei

$
0
0
Durham l-am trecut în itinerarul turistic o data ce am ajuns în Nordul Angliei și am aflat de la prieteni ca ar fi o comoara de orașel, inclus în Patrimoniul UNESCO, cu peste 500 de edificii istorice listate. 'The Independent' l-a recomandat ca fiind unul dintre cele mai bune orașe turistice de vizitat anul acesta, iar cititorii revistei 'Condé Nast’s Traveler' au votat Durham „Cel mai frumos oraș din Anglia”. Fiind atât de lăudat, era culmea sa plecam fără să-l vizitam.

am-fost-acolo-Durham-Anglia-vacanta


Am început vizita in Durham cu o plimbare pe malul râului 

Ne-a luat aproximativ o oră, mergând încet, făcând o mulțime de poze cu rațele ce se racoreau în râu, nuferii ce pluteau pe apa, flori sălbatice ce cresc peste tot și pești ce saltau în cascada. Durham e parca desprins din povesti, văzut de aici, cu Podul istoric, Castelul și Catedrala in prin plan. Peisaje pitorești ce ma încarcă de energie pozitiva și ma fac să-mi doresc sa călătoresc mai mult în UK. 

Durham-poze-Anglia-am-fost-acolo

Durham-poze-Anglia-am-fost-acolo

Durham-poze-Anglia-am-fost-acolo

Durham-poze-Anglia-am-fost-acolo


Continuăm vizita în Durham cu o oprire pe podul Framwellgate

Acesta este un pod pietonal istoric, construit în secolul al XV-lea, un loc minunat pentru a face o pauză înainte de a pași în agitația din centrul orașului. Priveliștile sunt încântătoare și muzica unui violonist răsună peste oraș. Ma simt, de parca tot ce vad este o pictura, cu cadre din mediu rural englezesc. M-aș putea materializa in orice clipa într-un tablou. Sunt doar un personaj, ce trăiește un vis. 

podul-Framwellgate-Durham

podul-Framwellgate-Durham

podul-Framwellgate-Durham


Am urcat dealul pentru a explora centrul istoric din Durham 

Nu ma așteptăm la un centru foarte mare, în definitiv Durham are doar 100 000 de locuitori. Evident, am rămas din nou surprinsa când am văzut ca piața orasul este atât în interior, cât și în exterior, un mic paradis al cumpărăturilor, cu peste 50 de comercianți independenți. Se vând de toate aici de la consumabile pentru hobby-uri, la idei de cadouri, produse de înfrumusețare, săpunuri și creme organice, bijuterii, antichități, uleiuri esențiale și o gamă largă de alimente și dulciuri artizanale delicioase.

vacanta-in-Durham-Anglia

vacanta-in-Durham-Anglia

vacanta-in-Durham-Anglia

vacanta-in-Durham-Anglia


Bulevardul central l-am găsit transformat într-o frumoasă alee acoperita cu umbrele, o surpriză frumoasă 

Centrul orașului din Durham este un labirint încântător de străzi înguste, pietruite, pe care se afla clădiri de patrimoniu istoric, magazine independente cu produse aduse din ferme, chioșcuri cu suveniruri și mici pub-uri tradiționale. Durham e genul de orașel in care in orice direcție privești vezi ceva frumos, ceva de fotografiat, de memorat și păstrat în sertarul cu amintiri. 

atractii-turistice-Durham-centrul-istoric

atractii-turistice-Durham-centrul-istoric

atractii-turistice-Durham-centrul-istoric

atractii-turistice-Durham-centrul-istoric

atractii-turistice-Durham-centrul-istoric

atractii-turistice-Durham-centrul-istoric

atractii-turistice-Durham-centrul-istoric


O binemeritata pauza in `Palace Green`

Următoarea pauză a fost pe iarbă, în acesta piateta scăldata în soare, admirând clădirile din jurul meu. Catedrala și Castelul sunt pe doua laturi opuse, iar Muzeul și alte clădiri de interes arhitectural formează celelalte două laturi. Bateria telefonului se va descarca în curând, având în vedere nr mare de fotografii, pe care l-am făcut de când am ajuns în Durham. Însă orasul acesta, piateta aceasta, chiar merita!

Palace-Green-Durham-Anglia

Palace-Green-Durham-Anglia

Palace-Green-Durham-Anglia


1000 de ani de istorie în cea mai frumoasa Catedrală Normandă din lume  

Am lăsat cea mai importanta atractie turistică din Durham pentru finalul turului, magnifica Catedrală, sit inclus în patrimoniu UNESCO. Ma bucur ca am ajuns după masa fiindcă coada de la intrare e rezonabila. Întrarea e Gratuita, însă donațiile sunt încurajate încă de la intrare, prin plata cu cardul. 


Din exterior, am fost uimiți de amploarea acestei clădiri. În interior bogăția este evidentă și spiritualitatea este prezentă. Coloanele de piatră care susțin acoperișul, sunt ca un șir de arbori gigantici care ajung până la cer, fiecare cu un design diferit. Ne-am minunat de tavanele spectaculoase, icoanele pictate pe sticla și sculpturile religioase ce se găsesc la fiecare pas. O adevărată opera de arta. 

Catedrala-din-Duram-impresii

Catedrala-din-Duram-impresii

Catedrala-din-Duram-impresii

Catedrala-din-Duram-impresii

Durham din perspectiva de localnic

Din păcate, nu am reușit să vizităm Castelul, fiindcă nu vroiam sa pierdem cina cu prietenii. Ieșind din centrul orașului ne-am dat seama că Durham este un oraș pe dealuri, destul de obositor dacă nu ai mașina fiindcă conexiunile cu autobuzul sunt proaste. Nu-i ca la Londra unde la fiecare 5 pași este o stație de autobuz. Nu ma plâng, am avut o seara pe cinste si o cina delicioasa însă mă bucur că nu locuiesc în Durham si am văzut totul doar prin ochi de turist. Ah și culmea norocului, a fost vreme buna și soare pana la final!!

vacanta-in-Durham

vacanta-in-Durham

vacanta-in-Durham


Sunt curioasa, voua ce impresie v-a lasat Durham?

😍 Apreciez comentariile voastre pe blog  😍


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

Experienta mea de Halloween în America

$
0
0
Astăzi dacă tot suntem pe 31 octombrie, am zis sa va povestesc experienta mea de Halloween în America. Sa spun drept, nu am fost niciodată adepta acestei sărbători. Poate fiindcă nu îmi place sa ma deghizez, nu îmi place sa ma machiez, nici sa joc roluri. Fără sa spun ca nu agreez nici scenariile horror, nici nu ma uit la filme de gen. Poate am văzut doua in viata mea. Ați putea spune cu ușurință ca sunt o sensibila și va aprob. Însă când am ajuns în America pe 31 octombrie am intrat direct în 'Halloween scene' și e si asta o experienta ce merita povestita. 

Cum-a-fost-la-Halloween-America

Am petrecut Halloween in berăria BrewDog din Columbus 

Nu va gândiți la o cârciumă, ci la un domeniu enorm, cu un Hotel pentru fanii berii BrewDog construit în mijlocul berăriei, un restaurant cu un bar mare și foarte multe încăperi decorate tematic. 
Imediat după check-in am coborât la party de Halloween. Evident toată lumea era deghizata, inclusiv cei din grupul nostru. M-am simțit ciudat fiindcă nu m-am dus pregătită, n-aveam nici un accesoriu de Halloween la mine, însă locul fiind mare, m-am pierdut ușor prin mulțime. 

Halloween-Us

Halloween-Us

Halloween-Us

Halloween-Us

Halloween-Us


Toată fabrica a fost decorata cu scheleti, bostani scobiti, vrăjitoare, pana și pereții erau cu 'urme de sange' și afișe ce ne semnalau zombies. Multe locuri arătau înfricoșător sau amuzant, depinde din ce perspectiva vezi lucrurile.

brewdog-columbus-hallowen

brewdog-columbus-hallowen

Atmosfera a fost de show, mai precis parada, decât de party nebun, cum vezi prin filme. Costumele celor ce se aflau în restaurant erau printre cele mai ingenioase, păcat ca lumina difuza nu mi-a permis sa fotografiez prea mult. 

Hallowen-petrecere-America


Hallowen-petrecere-America


În America oamenii chiar își dau interesul, cumpara/închiriază costume, se machiază conform personajului, e o sărbătoare foarte serioasa la care participanții aveau în medie peste 35 de ani. Surprinzător pentru mine, fiindcă ma așteptăm ca tinerii sa se deghizeze, nu bătrânii. Gândindu-mă la familia mea din Romania, chiar nu-l vad pe tata cu o ciupercă în cap sau înfășurat în hârtie igienica (variante de costume văzute acolo). 

Halloween-Us

Halloween-Us

In meniul restaurantului erau trecute băuturi și feluri de mâncare cu nume de Halloween, de nici nu mai știai ce comanzi. Surpriza era la final, când venea chelnerul cu comanda la masa. Ca noroc, am primit o pizza bună și fără viermi sau alte orătănii prin ea. Iar muzica live a întreținut atmosfera pana noaptea târziu. Mai bine muzica country, decât cine știe ce sunete înfricoșătoare. 

Halloween-America-impresii-personale

Halloween-America-impresii-personale

Halloween-America-impresii-personale

Iar micul dejun, a doua zi, l-am luat la un Smoothie bar, unde mi-au servit bolul tematic, zici ca împărțeam mâncarea cu un schelet. 

mic-dejun-halloween-Us


Ce mi-a plăcut mie la Halloween au fost toate decorațiunile văzute prin oras  

Fiecare magazin era decorat, fiecare cartier era sub semnul sărbătorii. Tot a doua casa era transformata în casa ororii, cu bostani, pânze de păianjeni, scheleti și alte decorațiuni. Asa cum la noi oamenii își decorează casa/gradina de Crăciun, la fel de serios își decorează americanii casa de Halloween.

cum-e-de-halloween-in-Us-America

cum-e-de-halloween-in-Us-America

cum-e-de-halloween-in-Us-America

cum-e-de-halloween-in-Us-America

cum-e-de-halloween-in-Us-America

cum-e-de-halloween-in-Us-America


Ati sarbatorit vreodata Halloween? 
Ce parere aveti despre aceasta Sarbatoare?


😍 Apreciez comentariile voastre pe blog  😍


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

Viewing all 784 articles
Browse latest View live